![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Krem na dzień z filtrem - o naturalnym składzie?
Witajcie,
Od niedawna powoli przerzucam się na kosmetyki naturalne, bez zbędnej chemii. Generalnie nie mam wielkiego problemu ze znaleziem "zamienników", używam m.i. rossmanowskiej Alterry czy marki Hipp ![]() Kłopot pojawia się przy kremie na dzień ![]() Do tej pory zawsze używałam kremu z filtrem SPF 15 (w tej chwili kończę kolejne opakowanie Olay essentials) i mimo poszukiwań ciężko mi znaleźć krem o naturalnym składzie zapewniający ochronę przeciwsłoneczną ![]() Znacie może coś z własnego doświadczenia w rozsądnej cenie? ![]() - cerę mam mieszaną, miejscowo naczynkową, wiek 25 lat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Dot.: Krem na dzień z filtrem - o naturalnym składzie?
w rozsądnej cenie nie znamy
![]() Tańszych możesz poszukac na stronach sklepów z ekocertyfikowaną pielęgnacją, ale z moich doświadczeń wynika że tańsze są kiepskie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Filtry mineralno - fizyczne dają wysoką ochronę, ale też mają silikony, czasem denaturat i inne składniki, które eko kosmetyka odrzuca. Sam makijaż mineralny jest jakimś wyjściem (głównie chroni przed UVB), ale nie każdy producent podaje wielkość filtra (np Lily Lolo ma SPF 15), nie są to duże wartości a ceny też nie należą do najniższych (Lily Lolo kosztuje 69 zł), do tego trzeba kupować przez neta. No i jeszcze można sobie samemu ukręcić taki kosmetyk z półproduktów dostępnych w necie, co wyjdzie taniej, ale trzeba mieć trochę wiedzy i samozaparcia. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2013-05-05 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Polecam kremy z Apisa: Arbuzowe Orzeźwienie i Żurawinową Witalność:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...luronowym.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...arganowym.html Oba posiadają filtry mineralne i ochronę UVA/UVB SPF15. No i mają naturalne składy.
![]() |
#5 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie no jasne, że nie są super hiper naturalne, ale tragedii tez nie ma.
![]() ![]()
![]() |
#8 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Makijaż mineralny jest dobrą alternatywą, jak ktoś nie chce stosować filtrów chemicznych lub nie może stosować kremów. Parę słów na ten temat: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=34447051 #post34447051 Problem w tym, że oleje naturalne podatne na oksydację pod wpływem tlenku tytanu i cynku utleniają się jeszcze szybciej, więc nie jest to dobre połączenie. Być może antyoksydanty w jakimś stopniu hamują ten efekt, osobiście jednak wybrałabym inne - trwałe oleje do takiego kosmetyku. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2013-05-05 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Trochę mnie przestraszył ten Triethanoloamine
![]() Czyli jednak ciężko będzie coś znaleźć ![]() Makijaż mineralny nie wchodzi w grę, bo ja nie używam podkładów ani tego typu maskujących kosmetyków. Tylko odrobinę pudru na nos i policzki w "gorsze dni" ![]() Jeśli chodzi o rozsądną cenę to niekoniecznie miałam na myśli, że musi kosztować 20zł - oczywiście fajnie by było, ale taki za 40-60 też będzie w porządku jeśli nie ma żadnej alternatywy.. Więc jeśli możecie polecić mi coś jeszcze to piszcie proszę ![]() Kurcze swoją drogą nie rozumiem - wszędzie nam wmawiają, że krem na dzień powinien mieć ochronę przeciwsłoneczną, a jak przychodzi co do czego okazuje się, że większość kremów (nie tylko naturalnych) wcale jej nie ma ![]() Apropos - a gdybym chciała ukręcić taki krem sama to znajdę jakieś sensowne gotowe przepisy?? Trochę szperałam na forum i widzę, że dziewczyny nieźle sobie z tym radzą, ale ja nie jestem chemiczką i raczej potrzebowałabym jasnej instrukcji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/i/Filtry-UV/99 Jeśli idzie o smarowidła, wybrałabym jednak dobrze przebadany gotowiec. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2013-05-05 o 17:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja gorąco polecam ten krem: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...sloneczny.html
Nie ma w 100% naturalnego składu,ale ma filtry fizyczne, ja uzywałam i sprawdził się świetnie. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez noahperle Czas edycji: 2013-05-13 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
A co powiecie o Alphanova Bebe Krem na słońce SPF 50+ (na KWC brak o nim informacji)?
Zainteresował mnie jakiś czas temu, ale koniec końców nie kupiłam, stosuję Ziaję i filtry od Biodermy. Alphanowa wydaje mi się naturalny (tyle że ze mnie żaden specjalista). Skład: Aqua, aloe barbadensisleaf juice extract**, titanium dioxide, caprylic/capric glycerides, alcohol**, simmondsiachinensis oil**, glycerin, caprylic/capric,triglyceride, polyhydroxystearic acid, isostearyl, alcohol, polyglyceryl-2 sesquiisostearate, squalane, butyrospermumparkii**, calophyllum inophyllumseed oil**, polyglyceryl-3 polyricinoleate, sorbitan, isostearate, alumina, sodium chloride, sodium levulinate, glyceryl caprylate, sodium anisate, stearic,acid, tocopherol, xanthangum. * Składniki pochodzenia naturalnego 100% składników pochodzenia naturalnego 100% filtry i ekrany mineralne i organiczne 32% wszystkich składników pochodzi w kontrolowanych upraw ekologicznych ** Formuła opracowana specjalnie, aby zminimalizować ryzyko alergii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Aaaa
![]() ![]() Dwa natańsze zawierają nie tyle filtry mineralne, co masło shea. Z opisu wynika, że to też daje jakąś ochronę przeciwsłoneczną (domyślam się, że niewielką, ale jednak zawsze to coś). Oba mają Eco-cert. 1. Organix Organiczny nawilżający krem na dzień 50 ml - około 40 zł Skład: Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Squalane, Glyceryl Stearate SE, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Oleate, Glyceryl Stearate, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinesis (Jojoba) Seed Oil*, MacadamiaTernifolia Seed Oil*, Olea Europea (Olive) Oil*, Buddleja Davidii Extract*, Thymus Vulgaris (Thyne) Flower Leaf Extract*, Marrubium Vulgare*, Saccaride Isomerate, Artemisia Umbelliformis Extract*, Beeswax, Tocopheryl Acetate, Glycerin, Aqua, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Gluconolactone, Parfum, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid 2. Nawilżający krem na dzień Absolute Organic - około 30 zł Skład: Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Tricaprylin, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER (Shea Butter)*, Cetearyl Wheat Straw Glycosides, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Galactoarabinan, SIMMONDSIA CHINENSIS (Jojoba) Seed Oil*, Glyceryl Stearate Citrate, Squalane, Propanediol, Glycerin, Aqua (Water), Buddleja Davidii Extract*, Thymus Vulgaris (Thyme) Flower & Leaf Extract*, Salvia Sclarea (Clary) Seed Oil, Sodium Hyaluronate, Beeswax*, Parfum (Fragrance), Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Gluconolactone, Sodium Benzoate, Tocopheryl Acetate, Citric Acid, Benzoic Acid. Czy ktoś mógłby powiedzieć mi jaki jest mniej więcej poziom ochrony słonecznej przy użyciu masła shea? (nie szukam kremu do opalania, tylko zwykłego kremu na dzień, więc nie musi to być od razu SPF 30 ![]() ![]() Trochę droższy, ale z filtrami mineralnymi jest już ten: 3.Day Solution - krem na dzień z filtrem SPF 15 (Green people) - 75 zł Skład: AQUA (SPRING WATER), ELAEIS GUINEENSIS (PALM) OIL*^, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL*, ISOAMYL P-METHOXYCINNAMATE (NATURALLY OCCURRING UV-FILTER), CETEARYL GLUCOSIDE (PLANT DERIVED EMULSIFIER), TITANIUM DIOXIDE (MINERAL UV-FILTER), SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL*, CANNABIS SATIVA (HEMP) SEED OIL*, CETEARYL ALCOHOL (EMULSIFYING PLANT WAX), GLYCERYL STEARATE (PLANT DERIVED EMULSIFIER), OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL*, ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE (PLANT DERIVED EMULSIFIER), ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT*, CAMELLIA SINENSIS (GREEN TEA) LEAF EXTRACT*, CHAMOMILLA RECUTITA (CHAMOMILE) FLOWER EXTRACT*, AROMA [PELARGONIUM GRAVEOLENS (ROSE GERANIUM) OIL*^], PHENOXYETHANOL, BENZOIC ACID, DEHYDROACETIC ACID, GERANIOL*, CITRONELLOL*, LINALOOL*, CITRAL*, LIMONENE*. Czy jest jakaś naprawdę wielka różnica pomiędzy 1 i 2 a 3? Warto dołożyć i kupić ten droższy (i ukrywać przed mężem paragon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
wiesz co, osobiście, jakbym miała polegać na ochronie przez masło shea, to chyba dałabym sobie spokój... już lepiej kupić normalny krem dzienny i nakładać makijaż mineralny w pudrze (od 15 do 25 SPF)
jaką masz cerę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a czy używała któraś z Was tego kremu ?
Apis, Professional Line, Hydro Balance, Krem dotleniająco - nawilżający z SPF 30 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-z-spf-30.html zastanawiam się nad wypróbowaniem tego kosmetyku ale nie wiem czy lato to dobry okres na kupowanie filtrow w ciemno nie znajac skladu. JMO doprowadzi mnie do finansowej ruiny. A apis ma 100 ml - biorąc pod uwagę tempo w jakim zużywam filtry (twarz szyja dekolt dlonie) bylby to dla mnie super kosmetyk edit znalazlam inci na innym forum (nie wiem czy jest poprawnie przepisane) Inci: aqua, sorbitol,grape seed oil, cetearyl alkohol&ceteareth 20,glycerin, carbomer,macadamia oil, hialuronic acid,silk protein, argania spinosa oil, tocopherol, titandioxid, sodium pca,glucose, urea,glutamic acid, lysine, glicyne, lactacid acid, tocopheryl acetate, triethanoloamine, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alkohol,parfum no coz spf 30 ? to jest krem zalecany po zabiegu dermabrazji ale na moje oko to to nie jest dobra ochrona... ktos doswiadczony musi zerknac
![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2013-05-08 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Myślę tak samo. Ile tam może być tego shea? Może z 5%? A samo shea chroni w małym stopniu, więc ja bym nawet nie brała takiego kremu pod uwagę szukając filtra. Jeśli cena kremu Green People jest za duża, to lepiej kupić zwykły tańszy krem z filtrem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po przeanalizowaniu sytuacji chyba jednak zdecyduję sie na ten droższy.. ![]() ![]() Przy okazji dołączam się do prośby Pokrzywy - sama jestem ciekawa. Wydaje mi sie na oko, że w składzie nie ma jakichś "strasznych" substancji, pochodnych ropy naftowej, silikonów etc. mam rację? Czy jeszcze jestem za mało wyedukowana? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Filtr mineralny Kimberly Sayer
Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy.
Czy wiecie może gdzie kupię krem Kimberly Sayer Ultra Light Organic Facial Moisturiser - SPF30 http://www.lovelula.com/pd_kimberly_sayer_ultra_l ight_organic_facial_moist uriser_-_spf25.cfm bez konieczności posiadania karty? Najlepiej w Polsce? 1 Na zagranicznych stronach trzeba posiadać kartę by robić zakupy przez net (ja jej narazie nie mam - mogę zrobić tylko przelew) 2 krem kosztuje 130 zł za 120 ml uważam że to b korzystna cena ale licząc już z przesyłką np z amazingy koszt kremu wzrasta do 160.... Monitoruję all od kilku miesięcy i ten krem nie pojawił sie tam ani razu. W jaki sposób kupić ten kosmetyk ? W żadnym polskim eko sklepie go nie widziałam.
![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2013-05-09 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dot.: Filtr mineralny Kimberly Sayer
wlasnie chcialam ci powiedziec zebys na amazingy sprawdzila jak u nich z platnoscia.
W Pl ci nie powiem gdzie go dorwac jak chce go kupic u mnie wlasnie na amazingy, sklep maja w Berlinie ale ze ja w drugim koncu DE mieszkam to osobiscie u nich nie kupie tylko przez stronke zamowie( raz juz tam skladalam zamowienie). I dla mnie cena wydaje sie ok jak na ta pojemnosc i uzywanie tylko do twarzy, szyjy i dekoltu. Na niemieckich blogach filtr zdobywa pochwaly u naturalistek. Podobno nie bieli i reguluje cere, tluste cery sa zadowolona ze sie tak nie przetluszczaja. W przyszlym miesiacu sobie go zamowie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
moim zd skladowo krem apis jest ok
ale nie znam sie wgl na filtrach jest tam tylko dwutlenek tytanu- nie wiem czy to naprawde jest ochrona na poziomie 30 czytalam kiedys w jakiejs recenzji ze filtr mineralny powinien tez zawierac tlenek cynku. Czy to prawda?
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filtr mineralny Kimberly Sayer
Dziekuje Ci za odpowiedź- czyli uważasz że inwestować te 160 zł?
w Pl znalazłam filtr apis spf 30 - pisalam o nim tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post40720953 ale nie znam sie na filtrach i nie potrafię ocenić jego ochrony czy to naprawdę spf 30. A o tym KS wszędzie są same pochwały i tak się nakręciłam na ten krem ![]()
![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2013-05-09 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A to: triethanoloamine (regulator PH) ? Z tego co mi się udało wyczytać, to jest to składnik dopuszczony do stosowania w kosmetykach, ale tylko w stężeniu do 5% .. Myślicie, że to bezpieczna substancja? Czy to ograniczenie stężenia wynika właśnie z tego, że może końcowo "wyjść" szkodliwy dla skóry poziom PH, czy z czegoś innego?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale ja mam skleroze
przecież znam fantastyczny naturalny krem z filtrem !!! zużyłam już 2,5 tuby tego kremu- dlatego szukam czegoś nowego bo ten mi sie troszke znudził polecam ze swojej strony ---> https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...dzien-50-.html ale wersje 50 + ponieważ kremy dla młodszej cery mają niższy spf. Ten ma spf 20
![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2013-05-10 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mnie sie ten marzy dla cery suchej, wrażliwej czy normalnej z filtrem 30, http://www.lovelula.com/pd-kimberly-...spf30-60ml.cfm Kimberly Sayer Ultra lekki Organic Facial Moisturiser - SPF30 120ml Ich wszystkie kosmetyki sa super... A na truskawce sie nie dostanie? Edytowane przez Lui1234 Czas edycji: 2013-05-10 o 19:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:17.