mieszkanie z TŻ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-18, 15:14   #1
karuska88
Raczkowanie

mieszkanie z TŻ

co myslicie na temat zamieszkania ze swoim partnerem ale jesli on mieszka w domu z rodzicami???
karuska88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:17   #2
dziewczyneczka89
Wtajemniczenie

Dot.: mieszkanie z TŻ

Ja myślę że to dobry pomysł, można się lepiej poznac wzajemnie w tym czasie.Nie uważam tego za złe.
dziewczyneczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:18   #3
Madaaa
Zakorzenienie

jesli jego rodzice nic przeciwko nie mają to czemu nie.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:23   #4
olcia 810
Wtajemniczenie

Ja myśle, że to zależy jaki masz kontakt z rodzicami Tz.
Jeżeli dobry to żaden problem Ale jesli masz jakieś, ale do nich to moga wystapic nieporozumienia
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:24   #5
karuska88
Raczkowanie

kontakt mam z nimi bardzo dobry
Stary 2008-09-18, 15:29   #6
intransitive
Wtajemniczenie

to zalezy ile z nim jaesteś, ile macie lat (jakoś wydaje mi się , że 20 lat to trochę za wcześnie)... No i czy macie pracę, bo trochę tak dziwnie być na utrzymaniu czyyimś (nie swoich rodziców)
Stary 2008-09-18, 15:33   #7
moniczorek
Podróżniczka

odradzam!

ja tak mieszkałam i mimo ,że zawsze miałam bardzo dobry kontakt z rodzicami ex , zwlaszcza z jego mama ( to mnie traktowałam bardziej jak córke niz swoja biologiczna córke) to jednak czułam sie nieswojo, czasem obco i miałam ochote wszystko rzucic i wrócić do kolezanek do wynajmowanego. Niby nie wtracali sie w nasze zycie, ale zawsze jakas ta kontrole czułam. Jak cos miała do mnie niedoszła teściowa to zamiast mowic od razu mi, to mowila tz -towi (chyba bala sie ze mnie urazi ) a on mi potem powtarzał i czułam sie jeszcze gorzej. Raczej spięć nie było. Problem pojawiał sie podczas uzytkowania kuchni. Bo my mielismy gore domku, ale kuchania była wspolna na dole.Nie tak naczynia na suszarce, nie ten garnek do miksowania wziełam( a nie było tam na tyle miejsca zeby mogła miec oddzielne naczynia), nie ta scierka do tego itd. .Jak to mówią...gdzie kucharek 6 ....

Mieszkanie z TŻ popieram w 100%...warto sie sprawdzić...ale na oddzielnym gruncie. Zawsze bedą jakieś nieporozumienia jak się mieszka z teściami.

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2008-09-18 o 15:42 Powód: dopisek
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:38   #8
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karuska88 Pokaż wiadomość
co myslicie na temat zamieszkania ze swoim partnerem ale jesli on mieszka w domu z rodzicami???
Cytat:
kontakt mam z nimi bardzo dobry
Odradzam.

Jak to by miało wyglądać?
Jak wyglądałaby kwestia podziału obowiązków: pranie, sprzątanie, gotowanie, zakupy, płatności rachunkowe, czynsz... i tym podobne przyziemności życia codziennego?
Że o braku intymności już nie wspomnę: cały czas pod obstrzałem spojrzeń obcych ludzi.

Ludzie po ślubie unikają życia z teściami, więc przed ślubem tym bardziej odradzam.

Jeśli już to wynająć coś razem, a nie MIESZKAĆ U KOGOŚ (i to w sumie w jakiej roli? bo synową przecież nie jesteś)

Tak uważam.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:39   #9
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Jak dla mnie nie ma łatwiejszego sposobu na zamordowanie związku

Dziwi mnie to, że ludzie decydują się na ślub i zamieszkanie z rodzicami, nie mówiąc już o mieszkaniu sobie ot tak. Oczywiście są różne sytuacje w życiu i czasem nie ma innego wyjścia, jednak dla mnie jest to po prostu nie do wyobrażenia Rozumiem, że można chcieć zamieszkać z ukochanym, jednak uważam, że jeśli już mamy się decydować na taki krok, to z wzięciem pełnej odpowiedzialności za opłaty za mieszkanie, wspólne obowiązki i takie tam

Z moich prywatnych obserwacji wynika, że nawet jak się z "teściami" ma dobry kontakt, widując się z nimi raz na jakiś czas, po zamieszkaniu pod jednym dachem zaczyna przeszkadzać niemal wszystko.
Stary 2008-09-18, 15:41   #10
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
w 100% popieram!!!
właśnie tak sie stało.
Stary 2008-09-18, 15:42   #11
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Odradzam.

Jak to by miało wyglądać?
Jak wyglądałaby kwestia podziału obowiązków: pranie, sprzątanie, gotowanie, zakupy, płatności rachunkowe, czynsz... i tym podobne przyziemności życia codziennego?
Ludzie po ślubie unikają życia z teściami, więc przed ślubem tym bardziej odradzam.

Jeśli już to wynająć coś razem, a nie MIESZKAĆ U KOGOŚ (i to w sumie w jakiej roli? bo synową przecież nie jesteś)

Tak uważam.
dokladnie.

W rezultacie matka TZ by prala i gotowala dla wszystkich pewnie... co to za usamodzielnienie sie poza tym jak sie rodzinnego gniazda nie opusci (TZ).
Stary 2008-09-18, 15:59   #12
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: mieszkanie z TŻ

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość

Dziwi mnie to, że ludzie decydują się na ślub i zamieszkanie z rodzicami, nie mówiąc już o mieszkaniu sobie ot tak. Oczywiście są różne sytuacje w życiu i czasem nie ma innego wyjścia, jednak dla mnie jest to po prostu nie do wyobrażenia Rozumiem, że można chcieć zamieszkać z ukochanym, jednak uważam, że jeśli już mamy się decydować na taki krok, to z wzięciem pełnej odpowiedzialności za opłaty za mieszkanie, wspólne obowiązki i takie tam

Z moich prywatnych obserwacji wynika, że nawet jak się z "teściami" ma dobry kontakt, widując się z nimi raz na jakiś czas, po zamieszkaniu pod jednym dachem zaczyna przeszkadzać niemal wszystko.
Otóż to. Mieszkałam z teściami króciutko, zaraz po ślubie. Nikomu tego nie polecam, a już zupełnie nie wyobrażam sobie zamieszkać z obcymi ludźmi jako... no właśnie jako kto?
Stary 2008-09-18, 16:00   #13
agatakomsa
Rozeznanie

Ponoć nie ma nic gorszego dla młodego związku niż zamieszkanie z teściami.
agatakomsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:00   #14
cal
Raczkowanie

też uważam, że mieszkanie z rodzicami tż to nie jest najlepszy pomysł.
może wystąpić konflikt kto lepiej zajmie sie tz, kto lepiej sprzata i gotuje
a poza tym nigdy nie bedziesz u siebie
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:02   #15
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Odradzam.Wolałabym sama mieszkać z tż-tem niż z rodzicami(noi mieszkamy sami) Kwestia samodzielności się wkrada,czy nadal jestes na utrzymaniu rodziców,czy sama już zarabiasz pieniążki,a jak twój tż??Jesli byście jednak zamieszkali,to powinniście dawać kase na rachunki,pożywienie itp
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:05   #16
karuska88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Odradzam.Wolałabym sama mieszkać z tż-tem niż z rodzicami(noi mieszkamy sami) Kwestia samodzielności się wkrada,czy nadal jestes na utrzymaniu rodziców,czy sama już zarabiasz pieniążki,a jak twój tż??Jesli byście jednak zamieszkali,to powinniście dawać kase na rachunki,pożywienie itp
ja narazie studiuje i niestety starciłam prace ale moj TŻ zarabia calkiem dobrze zreszta on juz teraz daje rodzicom pieniażki na utrzymanie domu rachunki jedzenie
Stary 2008-09-18, 16:06   #17
Reijel
Wtajemniczenie

Ale po co?...
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:06   #18
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
ja narazie studiuje i niestety starciłam prace ale moj TŻ zarabia calkiem dobrze zreszta on juz teraz daje rodzicom pieniażki na utrzymanie domu rachunki jedzenie
I zamierzasz być na jego utrzymaniu, w domu jego rodziców?

Mogę wiedzieć, jakie są powodu tego, że chcecie razem zamieszkać?
Stary 2008-09-18, 16:07   #19
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
a co jeszcze by miał dokładać rodzicom za Ciebie , skoro nie masz pracy?
Stary 2008-09-18, 16:09   #20
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
W twojej sytuacji radziłabym nadal mieszkać z rodzicami, bo to oni mają obowiązek zapewnić ci utrzymanie a nie chłopak i jego rodzice.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:19   #21
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: mieszkanie z TŻ

Cytat:
To tak trochę, że tak napiszę "na krzywy ryj" byś chciała tam zamieszkać. Ja bym się wstydziła być ciężarem dla chłopaka i jego rodziny. Skoro jesteś studentką to niech cię utrzymują twoi rodzice jeśli mogą a jak nie to samodzielność się kłania.
Stary 2008-09-18, 16:22   #22
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
W twojej sytuacji radziłabym nadal mieszkać z rodzicami, bo to oni mają obowiązek zapewnić ci utrzymanie a nie chłopak i jego rodzice.
Dokładnie,zgadzam się. Ewentualnie poszukać pracy i jak już będzie miała zamieszkać razem z tż-tem i jego rodzicami,jeśli tak bardzo tego chcą.
Stary 2008-09-18, 16:34   #23
Wyrak
Zakorzenienie

Zgadzam sie z Fresa, Syntagma oraz vretka. Od siebie dodam, ze z tego co kojarze, to pisalas ze jestescie razem ok. roku? Zamieszkanie razem po takim czasie czesto gesto wykancza zwiazek... a jeszcze jego rodzice do tego...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:34   #24
bitter
Zadomowienie

Cytat:
będzie krótko, treściwie:
po moim trupie!
Stary 2008-09-18, 16:41   #25
arctia
Raczkowanie

Z teściami zawsze jest trudniej. Mieszkam ze swoimi 3 lata. Choć sama nie narzekam, bo warunki nie są najgorsze i udało mi się dogadać z teściową, to uważam, że jeśli tylko jest taka możliwość pary powinni mieszkać osobno. Mniej więcej pół roku po zamieszkaniu razem mieliśmy poważny kryzys. Nie czułam się tam dobrze. Starałam się zwracać na wszystko uwagę: czy czasem nie zostawiłam po sobie jakiegoś nieumytego talerza, czy moje brudne rzeczy nie zmieszały się z brudami teściów, czy obiad który ugotowałam wszystkim odpowiada (jedzenie wspólne)...itd. Starałam się robić w domu jak najwięcej, żeby udowodnić,że nie jestem ciężarem. Chodziłam wciąż spięta, zmęczona i wciąż ze świadomością,że to nie mój dom, że nie mam wpływu na to co się w nim dzieje i zmienia (chociażby kolor farby do kuchni). Cały mój stres przełożył się na relacje z moim mężem. Niby przejęłam część obowiązków domowych, ale pojawiały się głupie sytuacje, kiedy mąż zwracał się z czymś do teściowej zamiast do mnie. W po kilku tygodniach nie umiałam się cieszyć tym, że jestem z ukochanym człowiekiem.
Teraz jest w porządku. Dotarliśmy się wszyscy i jest fajnie. Uratowało nas to,że nie jesteśmy konfliktowymi osobami.

Natomiast doświadczeniem moich znajomych, muszę stwierdzić, że mieszkanie z teściami to kiepski pomysł. Nikt nie wspomina tego dobrze
Stary 2008-09-18, 16:54   #26
milejdi
Raczkowanie

Nie wyobrażam sobie mieszkania z rodzicami mojego faceta. Po prostu nie,nie,nie i jeszcze raz nie.Nigdy w życiu. Raz mieszkałam z nimi przez 2 miesiące,tak wyszło i nie było za bardzo innego wyjścia,to wróciłam do domu załamana nerwowo i do dzisiaj mam bardzo zły kontakt z rodzicami mojego chłopaka. Od tamtych dwóch okropnych miesięcy minął ponad rok. Mieszkamy sami,rodzice niedaleko,ale nie widuję się z nimi, bo po prostu nie mam ochoty słuchać,że nie umiem prasować,prać,sprzątać,go tować..blablabla. Bo MAMUSIA wszystko potrafi najlepiej.
Moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł.Wynika to z mojego doświadczenia i odradzam. A i jeszcze jedno,jego rodzice też z początku wydawali się bardzo sympatycznymi ludźmi.

milejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 16:57   #27
cal
Raczkowanie

3 lata?
ja nie rozumiem jak można najpierw zaplanować ślub a potem dopiero zacząć myśleć o wspólnym mieszkaniu.

Ja wiem że mieszkać z teściami się da, ale po co sie tak męczyć. moim zdaniem lepiej mieszkać osobno
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 17:03   #28
albinka
Raczkowanie

karuska88 dziewczyny mają rację, przemyśl to jeszcze lepiej. Z takiego zamieszkania u teściów może wyniknąć za dużo dla was problemów.
A tak właściwie to czemu chcesz to zrobić skoro nie jesteście małżeństwem? Tzn. rozumiem chęć wspólnego mieszkania razem, ale nie u kogoś. Szczególnie, że nie zarabiasz.. Jak już to wynajmijcie razem jaką kawalerkę.

p.s. ja bym chyba ze wstydu umarła jakbym miała mieszkać z teściami bez ślubu... suszenie bielizny, dostosowywanie się do zasad pani domu i przede wszystkim brak intymności. Nawet najlepszej teściowej może się nie podobać co robisz z jej synem za ścianą.
albinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 17:14   #29
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez albinka Pokaż wiadomość
p.s. ja bym chyba ze wstydu umarła jakbym miała mieszkać z teściami bez ślubu... suszenie bielizny, dostosowywanie się do zasad pani domu i przede wszystkim brak intymności. Nawet najlepszej teściowej może się nie podobać co robisz z jej synem za ścianą.
Być może mamie tz-ta karuśki byłoby na ręke,aby ona z nimi zamieszkała,bo miała by syna/ich na oku.
Stary 2008-09-18, 17:20   #30
albinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Być może mamie tz-ta karuśki byłoby na ręke,aby ona z nimi zamieszkała,bo miała by syna/ich na oku.

to też jakieś wyjście
albinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości