|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Mleko krowie
Nie wiecie ile procent ma krowie mleko. I jeszcze taka ¶mietana z tego mleka. Powiem tylko ¿e krowy s± pasane na ³±ce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 109
|
Dot.: Mleko krowie
nie wiem ale na pewno sporo. Ja do niedawna pi³am mleko 0% jednak postanowi³am sobie ze ju¿ nie bêdê i teraz wybieram naturalne jogurty, kefiry i serki wiejskie. Z tego co sie dowiedzia³am to mleko nie jest za zdrowe szczególnie takie t³uste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 344
|
Cytat:
Procenty w ¶mietanie zale¿± jak by³a zbierana. Ale dobra ¶mietana , dobrze zebrana to mo¿e mieæ i 50%... zazwyczaj ma mniej ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 81
|
To chyba ju¿ lepiej piæ takie t³uste (pomimo cholesterolu) ni¿ odt³uszczone (w nim to ju¿ nic nie ma dobredo - nie warto). Ale ogólnie mleko krowie nie jest najlepsze dla organizmu. Mo¿na sobie wyobraziæ, co siê dzieje z mlekiem pod wplywem kwasów ¿o³±dkowych (jak kto¶ kiedy¶ robi³ twaróg z mleka lub domowym sposobem zsiad³e to wie, co siê dzieje po zakwaszeniu). No i takie co¶ mamy w ¿o³±dku... Ja ostatnio na zlecenie Alpro soya promujê produkty sojowe i zaczêlam je smakowaæ i te¿ lepiej siê czlowiek po nich czuje, nie tak ciê¿ko, a dostarcza siê po¿ytecznego bialka i witamin. Co wiêcej, teraz w ofercie jest alternatywa ¶mietany - Alpro Cuisine, co ju¿ w ogole zwiêksza mo¿liwosci kulinarne!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja pilam mleko sojowe i mi smakowalo,nie sadzilam ze jest tak smaczne a jednak,i tu sie mile zaskoczylam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 48
|
A ja mam takie pytanie odno¶nie mleka, mo¿e kto¶ bêdzie wiedzia³
![]() Je¿eli mamy kwa¶ne mleko, podgrzejemy je i nast±pi oddzielenie siê tego p³ynu (serwatki) od bia³ka mleka. Serwatkê odlejemy i mamy ten taki serek z mleka. Wie kto¶ jakie ten serek bêdzie mia³ warto¶ci od¿ywcze? Czy w tej serwatce zostaje ca³a laktoza a co za tym idzie ten serek jest wolny od wêglowodanów i zawiera samo bia³ko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 344
|
Cytat:
Nie bardzo. Po podgrzaniu mleka dostajemy t³usty twaróg. Czyli bia³ko i t³uszcz. Wêgli faktycznie tam nie ma. ¯eby mieæ mniej t³usty twaróg, trzeba odt³u¶ciæ wcze¶niej mleko (przed ukwaszeniem). Jednak w domowych warunkach nigdy nie osi±gniemy twarogu 0%, bo ca³kowite odt³uszczenie mleka odbywa siê w specjalnych wirówkach.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 118
|
Odgrzeba³am interesuj±cy mnie w±tek. Otó¿ zastanawiam siê nad tym krowim mlekiem, które ju¿ dawno wyrzuci³am z mojego jad³ospisu.
Kto¶ tu pisa³ ¿e mleko krowie ma 8 % t³uszczu, ja wyczyta³am, ¿e jakie¶ 4%? ¶rednio patrz±c nawet niech ma te 6 % ![]() Moje pytanie nr. 1: czy po zebraniu ¶mietany z takiego mleka nadal ma tyle samo procent t³uszczu? ile kcal ma takie mleko w 100ml? bo wiadomo ¿e jak postoi w ch³odzie to ³atwo zebraæ tê ¶mietankê z wierzchu. Moje pytanie nr. 2: Czy ser bia³y z takiego mleka ma tyle samo kcal i tak± sam± zawarto¶æ t³uszczu? Czy to zale¿y od tego jak siê je zrobi? mo¿na zrobiæ w miarê chudy/ pó³t³usty ser z mleka krowiego? Je¿eli kto¶ ma jakiekolwiek do¶wiadczenie w tej dziedzinie to proszê od odpowied¼. Mam dobre doj¶cie do wiejskiego mleka i sera robionego przez babciê i jestem ciekawa jak by wygl±da³y 'etykiety' takich produktów, które lubiê widzieæ przed zjedzeniem ![]()
![]() |
#9 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 299
|
Cytat:
Oddzieliæ reszty t³uszczu siê nie da, chyba ¿e masz wirówkê ![]() z tego co pamiêtam, mleko od naszej 'czerwonej' krowy zaraz po udoju mo¿e mieæ do 4% t³uszczu, najczê¶ciej 3,7% (natomiast w zale¿no¶ci od rasy mo¿e wahaæ siê miêdzy 3% a 6%). Mleko zaraz po udoju bêdzie mia³o ok 60-65 kcal w 100 ml ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 293
|
te¿ zgadzam siê, ¿e bêdzie mia³o ok. 4 % i pewnie wiêcej bia³ka i dobrych sk³adników ni¿ to z kartonu, tak wiêc do ¶niadania z³e nie bêdzie.
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 118
|
Cytat:
![]() A chocolattemonster widzê ¿e planujesz zej¶æ do dosyæ niskiej wagi? mo¿esz mi powiedzieæ ile masz wzrostu? pytam z ciekawo¶ci bo ja z tych niskich jestem i tez planujê zobaczyæ 45 kg na wadze. Gdzie¶ czyta³am na w±tku jak pisa³a¶ ¿e stosujesz M¯ i jestem ciekawa czy to dzia³a ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 293
|
mam 160 cm, wiêc te¿ z niskich. je¶li chodzi do bmi to niby mogê do 47, ale to te¿ zale¿y od ka¿dego indywidualnie, wiêc zobaczê po drodze
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=524047 > zapraszam na ten w±tek, tam chyba wszystkie stosujemy M¯ i efekty s± ![]() ja zwyk³ego mleka nigdy nie lubi³am :/ nawet kiedy mia³am kozie (mój dziadek hodowa³), które jest niby trochê lepsze smakowo to te¿ niezbyt
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie wiem sk±d ta nagonka na mleko krowie, nikt mi nie wmówi ¿e sojowe jest lepsze. Co do tre¶ci ¿o³±dkowej- to chyba normalny proces trawienia, i nie tylko mleko zmienia wygl±d pod wp³ywem kwasów ¿o³±dkowych. Wychowa³am troje dzieci na mleku krowim po które lata³am na koniec miejscowo¶ci, do dzi¶ uwielbiaj± zupy mleczne a to ju¿ doro¶li ludzie, ca³a trójka okazy zdrowia. Stawiam na zdrowe od¿ywianie a nie min. przetworzone suche karmy w postaci p³atków ¶niadaniowych. Kiedy¶ np. produkty bezglutenowe jedli tylko chorzy, dzi¶ wciska siê je wszystkim. Pora¿ka.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 94
|
Ostatnio, zauwa¿y³am ¿e ¼le tolerujê mleko (choæ lubiê p³atki na mleku)... Kto¶ mi ostatnio powiedzia³ ze doro¶li nie powinni piæ tyle mleka co dzieci... Nie wiem czy to prawda ale faktem jest ze ¼le sie czujê po spo¿yciu mleka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 453
|
Cytat:
Czy sojowe jest lepsze? Ja robiê sama mleko sojowe (lub migda³owe, orzechowe) i uwa¿am, ¿e jest zdrowsze ni¿ sklepowe mleko krowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 20
|
Przez mleko zwiêksza mi siê tr±dzik, muszê unikaæ nabia³u niestety, a bardzo je lubiê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 071
|
Ja nie moge pic mleka po wyzej1,5%.Momentalnie dostaje wzdecia.
Edytowane przez wiekanka Czas edycji: 2016-06-27 o 01:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.