![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Problem z kolanem...
Mam nadzieję, że mi pomożecie
![]() W sierpniu uczestniczyłam w pielgrzymce na Jasną Górę (z Warszawy). Wiadomo, dużo kilometrów, do przejścia, duży wysiłek. Gdzieś tak 8 dnia zaczęło mnie boleć kolano, ale po powrocie do domu, jakieś dwa tygodnie poźniej, wszystko wróciło do normy. Nie był to ból ciągły, ale pojawiał sie przy większym wysiłku np. biegu. Było to bardzo uciążliwe, na szczęście przeszło samo (no, może z małą pomocą maści przeciwbólowej) Wczoraj jechałam na zajęcia. Siedząc w pociągu, dowiedziałam sie, ze zajęcia rozpoczynają się pół godziny wcześniej (tak na marginesie-dziwny zwyczaj przekładania zajęć na wcześniejsze godziny na godzinę przed...) Wychodząc z pociagu miałam 5 minut do rozpoczęcia. Do przejścia- prawie 2km... Musiałam biec. W połowie drogi znowu poczułam ból ![]() Miałyście takie coś? Wygląda mi to na nadwyrężenie, ale nie znam sie na tym, nie wiem co poradzić. Macie może jakieś sposoby na to, zeby ból przynajmniej na jakiś czas przeszedł? Do lekarza będe mogła sie wybrać najbliżej za dwa tygodnie...
![]() |
#2 |
na drugie mam Irena
|
Dot.: Problem z kolanem...
czekam na odpowiedzi bo mi kolano też szwankuje uklęknę i nie mogę wstać mam już tak od dawna przechodzi i się pojawia
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ha
![]() ja nadwyrezyłam sobie-chyba kolano jakies 2 lata temu przy lataniu po klatkach góra-dół po schodach z ulotkami od tej pory bolało mnie na zmiane pogody itp a do jakis 2ch tyg boli non stop dramat a termin do chirurga mam doipiero na 5.11 :/ smaruje sie masciami wygrzewajacymi i na jakies 2 godz spokoj:/
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
K@sieńka, to kolano boli całe czy w jakimś konkretnym jednym miejscu?
Jeżeli to tylko nadwyrężenie, to pomoże maść/żel o działaniu przeciwbólowym/przeciwzapalnym i opaska na kolano (do kupienia w aptece), potem oczywiście wizyta u lekarza.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
zygmus- dobre pytanie...(aż musiałam sprawdzić
![]() Mam maść Ben-Gay. Co prawda tylko przeciwbólowa, ale jutro pójdę do apteki i zaopatrzę się w jakąś przeciwzapalną. A ta opaska na kolano- mam ją nosić cały czas, czy tylko np. jeśli spodziewam się, że będę musiała kawałek przejść? Codziennie przechodzę ok.5km plus 5 km rowerem. Co ciekawe- na rowerze kolano nie boli.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A mnie się wydaje że konieczna będzie wizyta u chirurga.
W temacie "bólu kolan" mogę uchodzić za eksperta ![]() teraz wiem, że żadnego objawu nie można lekceważyć. Ja kiedyś tymczasowymi urazami czy bólami nie przejmowałam się a w tej chwili- w wieku 24 lat muszę co około 5 miesięcy powtarzać zabiegi. A mało tego nie mogę brać leków doustnych. Okazało się, że mam już zmiany zwyrodnieniowe i tak już będzie. W moim przypadku może być tylko gorzej. A więc dziewczyny nie ociągać się z wizytami u lekarza. Nie chcę Was straszyć. Pamiętajcie, że z chwilowego bólu może być coś przewlekłego. Dbajcie o zdrowie EDIT: Mnie też tak boli, czasem też od tyłu Diagnoza: otarcie stawu okołorzepkowego. Jak mamy te dołki o których piszesz-tam jest rzepka
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Podobno opatrunek z liścia kapusty jest dobry
![]() Tak się akurat składa, że mam na uczelni fizykoterapię, na której poruszamy takie tematy. Tak więc polecam zabiegi z gorącej parafiny, saunę. Jeżeli masz poważny obrzęk lub stan zapalny (ale nie tylko wtedy, ważne, żeby nie rozgrzewać jeśli masz stan zapalny) to leczymy zimnem, czyli np. woreczkami z żelem schłodzonymi w lodówce, okładami ze schłodzonej borowiny (do -3*C), możesz też zrobić 'loda' w kubeczku po jakimś jogurcie (nalać wody i wstawić do zamrażalnika, po jakimś czasie wkładamy patyczek w środek) i tym masować (ważne, żeby nie odmrozić rzepki w kolanie - czyli masujemy 3-5 min i przerwa, nie trzymamy w jednym miejscu). Tyle możesz zrobić sama, reszta, jeżeli będzie taka potrzeba należy do lekarza, choć zabiegi, które opisałam są właśnie najczęstszymi zabiegami wykonywanymi przez lekarzy w klinikach zajmujących się podobnymi urazami. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2008-09-30 o 14:11 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co opisujesz, to masz problem z rzepka. Znajdz czas na pojscie do ortopedy. Na forum nikt Twojego problemu nie rozwiaze.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zimne okłady to też dobry pomysł, chociaż prawdopodobnie na początku kolano będzie bardziej bolało. A kolano puchnie po wysiłku? Z wizytą u lekarza nie czekaj za długo, przydadzą się jakieś badania. W razie jakiś pytań - pytaj, moja siostra leczy kolano od 3 lat (2 operacje, wiele leków, zabiegów i odwiedzonych lekarzy w całej Polsce), więc temat dobrze znamy.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wiem, że forum to nie jest odpowiednie miejsce na takie rzeczy
![]() ![]() Trochę mnie wystraszyłyście. Obrzęku nie mam, nie mam zielonego pojęcia jak rozpoznać stan zapalny- ktoś może wie coś na ten temat? zygmus- kolano nie puchnie.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Lekarz od razu powinien zlecić prześwietlenie
EDIT: Kasieńka z tego co piszesz to może być coś z rzepką Mnie lekarz też polecił kupić w sklepie medycznym/ ze sprzętem ortopedycznym "podpiętki" - i wkładać je do płaskiego obuwia (np typu adidas) aby pięta była lekko uniesiona a przez to inne ułożenie kości
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
stan zapalny występuje zazwyczaj zaraz po urazie, jest to zaczerwienienie, opuchlizna, obrzęk, wszystko to co Ci mówi, że dzieje się coś złego. Z tego co piszesz nie masz stanu zapalnego, ale przez internet niczego nie stwierdzimy na 100%.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dzięki. W takim razie nie mam stanu zapalnego.
Szukam właśnie telefonu do dobrego ortopedy, albo chirurga. Okazało się, że mam w piątek chwilkę czasu, mam nadzieje, że uda znaleźć mi się kogoś, kto mnie przyjmie, ale może być za późno. Ech, jutro mój pierwszy w-f, mam nadzieję, że trafię na jakąś wyrozumiałą babkę, która zwolni mnie z biegania na rozgrzewce. Z resztą będzie w miarę, bo zapisałam się na moją kochaną siatkówkę ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja bardzo uwielbiam tanczyc. od 7 roku zycia zaczelam tanczyc w zespole tanecznym. 2.5 roku temu na zajeciach strasznie zaczely mnie bvolec oba kolana. po zajeciach nie moglam wogole chodzic. poszlam do chirurga i okazalo sie ze mam chore kolana (nie powiem jak sie nazywa ta choroba bo nie pamietam).
mialo to trwac najdalej 2 lata a juz trwa 2.5 i nadal boli. strasznie mi przykro bo ja uwielbiam tanczyc- jest moja najwieksza pasja. wogole lubie wf itd. a tu nagle musialam zrezygnowac ze wszystkiego i tak jest do dzis. lekarz mi powiedzial ze gdybym to zbagatelizowala to w wieku 20 lat mialabym operacje i nigdy bym juz nie doszla do pelnej sprawnosci. takze ja ci radze udaj sie jak najszybciej do lekarza! trzymam za ciebie kciuki ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A może to łąkotka?
![]()
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Aha, ortopedzi w sąsiednim mieście wyginęli... Przyjmują 1-2 w tygodniu... Najbliższy wolny termin-17.10 ![]() Wczoraj musiałam ćwiczyć na w-fie, ale kolano na szczęście nie bolało. Dopiero później to odczułam, ale ból jest już dużo mniejszy. Dziś nie bolało ani razu, to chyba dobry znak. Ale do ortopedy i tak pójdę- dla mnie kolana to jedna z ważniejszych częsci ciała ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Jak nie bolało to niby lepiej ale jednak i tak radzę lekarza
Też mam problem z kolanami, bolą mnie bardzo przez kilka dni a najbardziej w nocy i potem to przechodzi. Kiedyś, jak to się zaczęło (7lat temu), z tym poszłam i miałam prądy i nagrzewanie, po pewnym czasie znowu wróciło, byłam u ortopedy i nic, miałam skierowanie do reumatologa... Ale kurde nie pojechałam i nie pamiętam czemu Jakiś czas temu przez głupie stanie w pks (30km) bardzo mi się nadwyrężyło kolano i na dniach zaraz biegłam, bo się spieszyłam. Potem mi spuchło, zebrała się woda, chodzić nie mogłam, miałam punkcję i zwolnienie z wfu do końca semestru (a dopiero tamten się zaczął) Obecnie staram się go nienadwyrężać i smaruję maścią końską Apeluję, dbajcie o zdrowie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Kupiłam sobie dziś stabilizator (ciocia pracuje w szpitalu i pytała się kogoś co mogę do wizyty u lekarza zrobić) Wydałam 65zł, ale nie wiem czy będę mogła w tym ćwiczyć na w-fie, bo mam strasznie sztywną nogę w tym, ciężko się ją zgina- o siedzeniu nie mam mowy.
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez radze do lekarza!
Ja od 5 lat, przechodze pieklo z kolanami. Zaczelo sie od lekkich bolow, ktore traktowalam jak przemeczenie kolana. Pojechalam do klinki, okazalo sie ze musze zrobic altroskopie, zrobilam i okazalo sie ze mam uszkodzony worek maziowy i plyn mi sie wylewa powodujac tarcie...wyczyszono mi ten plyn i byl spokoj na jakies 3 lata. W ubieglym roku problem ponownie wrocil z tym, ze po jakims czasie nie moglam chodzic, strasznie kulam przez miesiac. Pojechalam do mojej klinki, zapisalam sie na ponowna altroskopie i lekarz kazal mi czekac do czerwca. Z racji, ze mialam obrone i egzaminy przelozylam ja na sierpien i co sie okazalo? Ze rzepka mi wyskoczyla z miejsca, troczki ja przyrosly gdzi eindziej i trezba bylo to naprawiac. Lezalam 2 dni w spzitalu i pozniej miesiac w domu w lozku ![]() lekarz jednak uprzedzil mnie, ze za kilka lat znowu i tak sie sytuacja powtorzy, bo mam taka budowe ciala, ze mi wyskakuja ta rzepka WNIOSEK: nie lekcewazyc problemow, za pierwszym razem zaltawilam sprawe szybko i cala procedura trwala tydzien, za drugim olalam i meczylam sie rok + trudny zabieg i rehabilitacja
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
adomajka
wspolczuje Ci ![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I to prawda, z kolanami nie ma zartow. Ja przez 4 lata (!) nie poszlam do lekarza, bo tez myslalam, ze to przeciążenie. A jakby tego bylo mało, to samo mi chcial wmowic 1szy 'lekarz', do ktorego poszlam. Na szczescie wymusilam USG i od razu sie okazalo, ze to powazniejsza sprawa. Edytowane przez czarna.noc Czas edycji: 2008-10-09 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Również mam problem z kolanem, mianowice strasznie boli mnie pod i nad rzepką, mam takie uczucie "niepewności", jakby zaraz miało wypaśc, myślę że rozumiecie.. Biegałam już po wszystkich możliwych lekarzach i nic.. Od przyszłego tygodnia zaczynam nowy maraton, tym razem poproszę o wszelkie możliwe badania, bo to jest naprawdę mój koszmar...
Mogłabym nigdy nie spać tylko po to, aby słyszeć jak oddychasz Patrzeć na Twój uśmiech kiedy śpisz Kiedy jesteś daleko i marzysz Mogłabym spędzić życie w tym słodkim zapomnieniu Mogłabym zatracić się w tej chwili na zawsze Cóż, każdy moment, który spędzę z tobą Jest momentem, który cenię... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ech, jeszcze do niedawna bolalo tylko przy wysiłku, teraz boli nawet przy zwykłym chodzeniu, a czasem nawet jak siedzę czy leżę... Tak się boję
![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Z kolanami nie ma żartów. Ja też mam chore kolano, bo choć w tej chwili mnie nie boli, powiedziano mi że będzie boleć i to w najmniej oczekiwanym momencie. A zaczęło się od małego wypadku w górach, skoczyłam całym ciężarem na jedną nogę i tylko chrzęst usłyszałam. Okazało się, że miałam skręcone kolano, uszkodzone łąkotki i przesuniętą rzepkę
![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najważniejsze - oszczędzać kolano. Tak powiedział mi mój chirurg ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
No więc mam rozmiękczenie chrząstki rzepki. Mam brać Artrostop i ograniczyć bieganie, a w ramach rehabilitacji- rowerek, czyli to, co kocham
![]() Miała któraś z Was coś takiego? Nie mogę za bardzo znaleźć informacji na temat tej choroby...
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Odkopuję temat coby nie zakładać nowego
![]() Słuchajcie, mam mały problem, może ktoś ma/miał podobny i napisze mi coś życiowego... Mianowicie, w piękną ubiegłą sobotę, zrobiłam sobie elegancki pedicure, gładkie pięty, frencz na paznokcie, bla bla bla. Zadowolona, ze wreszcie znalazłam na to chwile czasu, poszłam jeszcze na szybki prysznic. Wychodząc, dzięki super gładkim piętom pośliznęłam się lewą nogą - prawa już była wyciągnięta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a no marsz! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ja polecam Altacet w zelu. Bandażować na noc i chodzić w opasce elastycznej. Ale przede wszystkim wizyta u lekarza. Z kolanami nie ma żartów. Ja swoje lewe kolanko nadwyrężyłam przy układaniu puzzli
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.