|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Odzywka? czy za duzo to nie zdrowoi?
Witam. mam zdrowe wlosy tylko czasem mi sie rozdwajaja na koncowkach. Uiwlebiam swoje wlosy, ale zastanawiam sie czy to dobrze ze uzywam duzej porcji odzywki, wydaje mi sie ze kiedys czytalam jakis artykol ktory mowil ze lepiej malo i rozcienczyc w wodzie? czy to prawda? wydaje majatek na odzywki bo uzywam jej bardzo duzo, ale mam po tym piekne lasniace wlosy.
PS. macie jakies sposoby na piekne lasniace wlosy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odzywka? czy za duzo to nie zdrowoi?
Włosy przyjmą tylko określoną ilość składników. Gdyby było inaczej, wystarczyłoby nałożyć na raz litr odżywki i włosy byłyby jak z reklamy. Jesli nałożysz na dużo, niz włosy potrzebuja, to możesz niepotrzebnie obciążyć włosy, a one przyjmą i tak tyle, ile sa w stanie. Poza tym zbyt duże ilości odżywek, masek, balsamów itp. mogą "przekarmić" włosy, które zamiast pięknieć, zaczynają wyglądać coraz gorzej.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
bez przesady - wlosy wchłoną tyle ile moga, a reszte przeciez splukujesz (no chyba ze to jakas silikonowa bomba).
ja rowniez uzywam ogromne ilosci odzywek, lubie przesade chyba ![]() ![]() warto tylko patrzec na sklady, aby dostarczyc wlosom w rownowadze to czego potrzebuja (emolienty, humektanty, proteiny) a co do malej ilosci i rozcienczania przed nalozeniem to moglo byc o szamponie (zeby nie klasc skoncentrowanego na jedno miejsce na glowie)
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-08-10 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez nakładam dużo, bo mam b. gęste włosy. Jedyne ryzyko to obciazenie wlosow jesli sa tam silikony w nadmiernych ilosciach. W przypadku gdy ktoś jest "podatny" na takie obciazenie lepiej stosowac odzywki od ucha w dól.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zawsze nakładam sporo odżywki, niestety nie daje mi to spektakularnych efektów. A z różnymi już próbowałam. Sama nie wiem. Teraz biorę się za rycynę.
btw. Shawtty, piękne zdjęcie w avatarze.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci, bardzo miło mi to słyszeć ;*
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Dziękuję Ci, bardzo miło mi to słyszeć ;*
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
też się czasem nas tym zastanawiam. W sumie nie widze negatywnych efektów nakładania dużej ilości odżywki. Ale gdy to będzie np odżywka b/s to już inna sprawa. Taka na pewno obciąży włosy,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
No teraz to mnie pewnie zlejecie
![]() Ale z tego co pamietam z zajec. To za czeste uzywanie jednej odżywki prowadzi do powstawania filmu na wlosach a on powoduje brak widocznych efektow odzywki. Trzeba odzywki zmieniac i stosowac takze na zmiane z maskami. ![]() Ja nakladam duze porcje odzywek/masek w tym najwiecej daje na koncowki ![]() Lya Zgadzam się. Shawtty piekne masz blond wloski. Pracowalas nad nimi widze :P ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Film może powstawać na włosach tylko wtedy, kiedy w danej odżywce mamy substancje powłokotwórcze. Podejrzewam zresztą, że większość z tych substancji zmuje szampon z SLeS, a większość osób takich właśnie szamponów używa. Niemniej jednak uważam, że zmiana odżywek i masek robi włosom dobrze, bo dzięki temu mamy większe szanse dostarczyć im różnych cennych składników. A tak na marginesie, to mam wrażenie, że ostatnio wiele fryzjerek ciągle nawija o tym, jak to się silikony nawarstwiają na włosach i że nie można ich niczym zmyć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
No te drogeryjne szampony z SLeS pewnie sa w stanie zmyc ta powloke z wlosow
![]() Takze racja i dziekuje, ze mnie poprawilas. Głównie tu chodzi o dostarczanie innych niezbędnych skladników ![]() Takze zmiana masek/odżywek wplynie bardzo dobrze na nasze wlosy. Zgadza się, bo tak jest napisane w niektorych ksiazkach a przypominam sobie jedna teraz na obecna chwile ![]() Bede pamietac, ze to mit. Dzieki raz jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
ja zaczelam stosowac maski z kolagenu naturalnego od jakiegos czasu i wlosy troche odzyly (wielokroootne farbowanie)
jakies opinie, moze ktos stosował juz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja nie mogę stosować dużej ilości odżywek, masek itp. - obciążenie a do tego dochodzi wrażliwy skalp. Wydaje mi się, że to zależy od rodzaju włosów i ich pragnień
![]() ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Zastanawia mnie jeszcze poruszona przez Was kwestia dotycząca "przyzwyczajenia" kosmetyku czy to do włosów, czy do skóry. Ostatnio widziałam w TV wypowiedź kosmetyki, która mówiła, że to mit. Tłumaczyła to psychologicznie - my przyzwyczajamy się do działania kosmetyku i nie zauważamy jego działania albo oczekujemy od niego czegoś nowego. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale jak tak o tym pomyśleć, to może coś w tym jest. Ja robię eksperyment i do prawie roku używam tego samego kremu i żelu do twarzy i cały czas jest tak samo, jest dobrze, noe zaważyłam, żebym te kosmetyki przestały działać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jesli Tobie sluzy,widzisz poprawe po jej stosowaniu a wlosy nie sa obciazone to chyba nie przesadzasz
![]() Ja osobiscie nie uzywam zadnych odzywek a zwlaszcza z ,,gornej polki',stosuje tylko naturalne metody pielegnacji wlosow, a mam wlosy bardzo dlugie (avator),nie zniszczone i slniace. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.