Odzywka? czy za duzo to nie zdrowoi? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-10, 19:58   #1
avangarda1
Przyczajenie

Odzywka? czy za duzo to nie zdrowoi?

Witam. mam zdrowe wlosy tylko czasem mi sie rozdwajaja na koncowkach. Uiwlebiam swoje wlosy, ale zastanawiam sie czy to dobrze ze uzywam duzej porcji odzywki, wydaje mi sie ze kiedys czytalam jakis artykol ktory mowil ze lepiej malo i rozcienczyc w wodzie? czy to prawda? wydaje majatek na odzywki bo uzywam jej bardzo duzo, ale mam po tym piekne lasniace wlosy.

PS. macie jakies sposoby na piekne lasniace wlosy?
avangarda1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 20:19   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Odzywka? czy za duzo to nie zdrowoi?

Włosy przyjmą tylko określoną ilość składników. Gdyby było inaczej, wystarczyłoby nałożyć na raz litr odżywki i włosy byłyby jak z reklamy. Jesli nałożysz na dużo, niz włosy potrzebuja, to możesz niepotrzebnie obciążyć włosy, a one przyjmą i tak tyle, ile sa w stanie. Poza tym zbyt duże ilości odżywek, masek, balsamów itp. mogą "przekarmić" włosy, które zamiast pięknieć, zaczynają wyglądać coraz gorzej.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 20:35   #3
anka.d
Wtajemniczenie

bez przesady - wlosy wchłoną tyle ile moga, a reszte przeciez splukujesz (no chyba ze to jakas silikonowa bomba).
ja rowniez uzywam ogromne ilosci odzywek, lubie przesade chyba wole nalozyc wiecej i miec pewnosc ze odzywka dotrze wszedzie, a potem dokladnie splukac. wiadomo, ze troche sie zawsze marnuje, ale cóż... jakos tak mam

warto tylko patrzec na sklady, aby dostarczyc wlosom w rownowadze to czego potrzebuja (emolienty, humektanty, proteiny)

a co do malej ilosci i rozcienczania przed nalozeniem to moglo byc o szamponie (zeby nie klasc skoncentrowanego na jedno miejsce na glowie)

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2010-08-10 o 20:38
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 23:06   #4
Shawtty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avangarda1 Pokaż wiadomość
Witam. mam zdrowe wlosy tylko czasem mi sie rozdwajaja na koncowkach. Uiwlebiam swoje wlosy, ale zastanawiam sie czy to dobrze ze uzywam duzej porcji odzywki, wydaje mi sie ze kiedys czytalam jakis artykol ktory mowil ze lepiej malo i rozcienczyc w wodzie? czy to prawda? wydaje majatek na odzywki bo uzywam jej bardzo duzo, ale mam po tym piekne lasniace wlosy.

PS. macie jakies sposoby na piekne lasniace wlosy?
Skoro są po tym piękne to nie rezygnuj
Ja tez nakładam dużo, bo mam b. gęste włosy.
Jedyne ryzyko to obciazenie wlosow jesli sa tam silikony w nadmiernych ilosciach. W przypadku gdy ktoś jest "podatny" na takie obciazenie lepiej stosowac odzywki od ucha w dól.
Stary 2010-08-11, 13:34   #5
Lya.
Zadomowienie

Zawsze nakładam sporo odżywki, niestety nie daje mi to spektakularnych efektów. A z różnymi już próbowałam. Sama nie wiem. Teraz biorę się za rycynę.

btw. Shawtty, piękne zdjęcie w avatarze.
Stary 2010-08-11, 18:01   #6
Shawtty
Zakorzenienie

Dziękuję Ci, bardzo miło mi to słyszeć ;*

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Lya. Pokaż wiadomość
btw. Shawtty, piękne zdjęcie w avatarze.
Dziękuję Ci, bardzo miło mi to słyszeć ;*
Stary 2010-08-12, 09:39   #7
LolaBunny
Raczkowanie

też się czasem nas tym zastanawiam. W sumie nie widze negatywnych efektów nakładania dużej ilości odżywki. Ale gdy to będzie np odżywka b/s to już inna sprawa. Taka na pewno obciąży włosy,
LolaBunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-12, 12:53   #8
bernadka20
Wtajemniczenie

No teraz to mnie pewnie zlejecie
Ale z tego co pamietam z zajec. To za czeste uzywanie jednej odżywki prowadzi do powstawania filmu na wlosach a on powoduje brak widocznych efektow odzywki. Trzeba odzywki zmieniac i stosowac takze na zmiane z maskami.
Ja nakladam duze porcje odzywek/masek w tym najwiecej daje na koncowki

Lya
Zgadzam się. Shawtty piekne masz blond wloski. Pracowalas nad nimi widze :P ;*
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 13:44   #9
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
No teraz to mnie pewnie zlejecie
Ale z tego co pamietam z zajec. To za czeste uzywanie jednej odżywki prowadzi do powstawania filmu na wlosach a on powoduje brak widocznych efektow odzywki. Trzeba odzywki zmieniac i stosowac takze na zmiane z maskami.
Ja nakladam duze porcje odzywek/masek w tym najwiecej daje na koncowki
Nie mogę się z Tobą zgodzić.
Film może powstawać na włosach tylko wtedy, kiedy w danej odżywce mamy substancje powłokotwórcze. Podejrzewam zresztą, że większość z tych substancji zmuje szampon z SLeS, a większość osób takich właśnie szamponów używa. Niemniej jednak uważam, że zmiana odżywek i masek robi włosom dobrze, bo dzięki temu mamy większe szanse dostarczyć im różnych cennych składników.

A tak na marginesie, to mam wrażenie, że ostatnio wiele fryzjerek ciągle nawija o tym, jak to się silikony nawarstwiają na włosach i że nie można ich niczym zmyć Oczywiście, nie mam na myśli Ciebie, ale to, co mówili na Twoich zajęciach to jakiś mit. Fakt, po jakimś czasie włosy przyzwyczajają się do danej odżywki i wtedy warto na jakiś czas zamienić ją na inną, ale to nie z powodu powstawania na włosach filmu
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 17:19   #10
bernadka20
Wtajemniczenie

No te drogeryjne szampony z SLeS pewnie sa w stanie zmyc ta powloke z wlosow
Takze racja i dziekuje, ze mnie poprawilas.
Głównie tu chodzi o dostarczanie innych niezbędnych skladników
Takze zmiana masek/odżywek wplynie bardzo dobrze na nasze wlosy.
Zgadza się, bo tak jest napisane w niektorych ksiazkach a przypominam sobie jedna teraz na obecna chwile
Bede pamietac, ze to mit. Dzieki raz jeszcze
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 18:50   #11
Shawtty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Lya
Zgadzam się. Shawtty piekne masz blond wloski. Pracowalas nad nimi widze :P ;*

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 11:40   #12
karolina_mii
Przyczajenie

GG do karolina_mii

ja zaczelam stosowac maski z kolagenu naturalnego od jakiegos czasu i wlosy troche odzyly (wielokroootne farbowanie)

jakies opinie, moze ktos stosował juz?
karolina_mii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 23:40   #13
i_lonka
Raczkowanie

Ja nie mogę stosować dużej ilości odżywek, masek itp. - obciążenie a do tego dochodzi wrażliwy skalp. Wydaje mi się, że to zależy od rodzaju włosów i ich pragnień . Ale przyznam, że osobiście jestem zwolenniczką minimalizmu kosmetycznego i też wyznaję zasadę, że co za dużo to niezdrowo, czasami można przedobrzyć i podzielę opinię Aggie125. Wystarczy poczytać o konsekwencjach przekarmienia włosów proteinami.

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Zastanawia mnie jeszcze poruszona przez Was kwestia dotycząca "przyzwyczajenia" kosmetyku czy to do włosów, czy do skóry. Ostatnio widziałam w TV wypowiedź kosmetyki, która mówiła, że to mit. Tłumaczyła to psychologicznie - my przyzwyczajamy się do działania kosmetyku i nie zauważamy jego działania albo oczekujemy od niego czegoś nowego. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale jak tak o tym pomyśleć, to może coś w tym jest. Ja robię eksperyment i do prawie roku używam tego samego kremu i żelu do twarzy i cały czas jest tak samo, jest dobrze, noe zaważyłam, żebym te kosmetyki przestały działać.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 14:05   #14
Magdalenka22
Raczkowanie

Jesli Tobie sluzy,widzisz poprawe po jej stosowaniu a wlosy nie sa obciazone to chyba nie przesadzasz.
Ja osobiscie nie uzywam zadnych odzywek a zwlaszcza z ,,gornej polki',stosuje tylko naturalne metody pielegnacji wlosow, a mam wlosy bardzo dlugie (avator),nie zniszczone i slniace.
Magdalenka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 11:35   #15
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magdalenka22 Pokaż wiadomość
Jesli Tobie sluzy,widzisz poprawe po jej stosowaniu a wlosy nie sa obciazone to chyba nie przesadzasz.
Ja osobiscie nie uzywam zadnych odzywek a zwlaszcza z ,,gornej polki',stosuje tylko naturalne metody pielegnacji wlosow, a mam wlosy bardzo dlugie (avator),nie zniszczone i slniace.
Możesz zdradzić coś na temat swojej naturalnej pielęgnacji. Ja też obstaje przy naturalnej (w miarę moich możliwości) pielęgnacji włosów, ale też i ciała.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości