![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stan włosów a szampony i odżywki bez chemii
Hej,
Chciałabym się dowiedzieć czy rzeczywiście szampony i odżywki bez zawartości SLSów, silikonów itp wpływają korzystnie na stan Waszych włosów? Mam włosy falowane, często się puszą i są suche. Cały czas próbuję przerzucić się na coś bardziej naturalnego. Stosowałam szampony Hipp i Babydream, szampon z firmy Eco Cosmetics, a obecnie mam szampon ajurwedyjski Amla Bhringaj oraz odżywkę z Shikakai i Miodem. Nie ukrywam, że trzy ostatnie produkty to tanich nie należały. I niestety włosy po tych szamponach jeszcze bardziej się puszą, fale nie są podkręcone, wydaje mi się że jeszcze bardziej się przesuszyły i co najgorsze mam u nasady tłuste włosy mimo że staram się dokładnie spłukiwać. Podczas używania Pantene Program Odnowy moje włosy są zupełnie inne. I nie wiem czy dalej próbować z tymi szamponami czy po prostu moje włosy ich nie lubią? A może muszę dłużej czekać na efekty? (wytrzymywałam tylko do kilku myć) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Stan włosów a szampony i odżywki bez chemii
u mnie sprawdzają się odżywki bez silikonów - przed myciem włosów Amla lub Vatika (najlepiej na całą noc, albo po południu - przed wieczornym myciem), po umyciu Scandic plus Water mask, albo w wersji z kokosem. Natomiast szampony mega naturalne puszą moje kręcone włosy i jakoś im nie służą... Używam Ultra Doux z cytryną i oliwą (90% i 10% przypadkowe znaleziska z łazienki typu Head & Shoulders, bo mam wrażenie, że po nim włosy są absolutnie czyste, albo dowolny Garnier)i jest super
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
z tego miejsca zapraszam Cię na nasze zakręcone forum https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=126 zacznij od przeczytania faq i pigułki
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moje włosy Babydream też okropnie przesuszał. Ja wychodzę z załozenia, ze każdy ma inne włosy jak i inną skórę. Mi np silikony na włosy nie szkodzą, a wręcz przeciwnie bez nich rozczesanie moich długich włosów kończy się połamaniam połowy, wiec trzeba niestety na sobie testować wszystko.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Miałam włosy zniszczone farbowaniem (rozjaśnianiem). Dodatkowo fryzjer zalecał mi tony jedwabiu, bo "odżywia farbowane włosy i nie będą sie rozdwajać". W efekcie (po paru miesiącach aplikowania jedwabiu=silikonu) miałam na głowie matowe siano, któe nadawało się tylko do ścięcia. Wtedy też zaczęłam czytać listy składników i zmieniać kosmetyki.
Obecnie używam szamponu babydream, ale nie oczekuje od niego właściwości pielęgnacyjnych i odżywczych, bo te zostawiam odżywkom/maskom. Zbawienna okazała się dla mnie odżywka różana Lavera, po której włosy są miękkie, gładkie i pachną różami. Do silikonów nie wrócę. Uważam, że dobranie odpowiedniego szamponu i odżywki bez silikonów to kwestia czasu (metoda prób i błędów). Na efekty trzeba poczekać, ale są trwałe, a nie jednorazowe.
Reklama kosmetyków na mnie nie działa, dopiero lista składników ![]() naturalnie proste Edytowane przez Sicilia Czas edycji: 2010-09-11 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, szampon ma tylko myc włosy, odżywiane zostawmy odżywkom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Are you talking to me?!
|
Ja po babydreamie miałam matowe i bardzo puchate włosy, których nie potrafiły ujarzmić odżywki bez silikonów. Toteż musiałam zmienić szampon.
U mnie świetnie się sprawdzają szampony Polleny Evy i bezsilikonowe odżywki lub maski z Natur Vital (dostępne w Naturze). Tak więc trzeba eksperymentować i jeszcze raz eksperymentować, bo każda z nas ma inne włosy i u każdej co innego się sprawdzi.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Używam Fitomedu tj szampon ziołowy i baaaaaardzo go sobie chwalę. ma SLS ale na dalszych pozycjach, ogółem świetny szamponik
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obejrzyj zdjecia w dzienniku regeneracji - zobaczysz jakie efekty uzyskujemy. no i wyrazenie 'bez chemii' jest nietrafione ![]()
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-09-12 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuje bardzo za rady i informacje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. Szampon Babydream+Lanza reconstructor+Lanza bez spłukiwania+nivea do loków+kropelka biosilka, 1 x na tydzień myję włosy Herbal essence ma sporo sulfates więc wymywa silikony.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja uzywam od lat tylko szamponow naturalnych bez silikonow, najczesciej ziolowych, nie siegam po zadne odzywki i kosmetyki do wlosow z chemia, wlasciwie to nie uzywam zadnych odzywek tylko naturalnych metod pielegnacji. Mam bardzo dlugie wlosy do polowy ud ( foto-avator) i nie mam z nimi problemu, sa zadbane, nie zniszczone...wiec moim wlosom sluzy naturalnosc i widze,ze sie pieknie za to odwdzieczaja
![]() Musisz wyczuc co Twoim wlosom najbardziej sluzy, z pewnoscia ograniczenie chemii bedzie korzystniejsza opcja,ale na poczatku nie spodziwaj sie radykalnej poprawy stanu wlosow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli włosy masz naturalnie i nie zniszczone oczywiście pielęgnacja bez chemii im służy (tak jak włosy dziecka). Niestety włosy przetrawione farbami do włosów, lakierami, włosy porowate potrzebują innej pielęgnacji - bo ta naturalna w większości nie pomaga. Szczególnie trudne są włosy kręcone - które się niesamowicie puszą, a silikony sobie fajnie z tym radzą.
H A I R ...and I will wear him In my heart's core, ay, in my heart of heart As i do thee... Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska Edytowane przez kathy579 Czas edycji: 2010-09-14 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od długości do ramion do długości do pasa zahodowałam włosy farbując je przy tym co miesiąc/półtora, używając różnych pantenów, dove i innych drogeryjnych "cudów" i miałam włosy w normalnym stanie,z natury mam cienkie włosy, a z pustego i Salomon nie naleje ![]() Także dla każdego, co innego i jak włosy przywykną do chemii to ona im chyba służyć zaczyna. Z jednej strony uwielbiam naturalne kosmetyki, bo fajnie jest mieć świadomość, ze się chemii nie nakłada, a z drugiej strony to przecież firmy produkujące drogeryjne szampony czy odżywki jednak na celu nie mają tego byśmy wyłysiały ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Osobiście uważam bardzo - na to żeby szampon nie zawierał SLS - ponieważ bardzo mnie swędzi skóra głowy a po kilku zastosowaniach zaczyna się łuszczyc (np. Herbal zielony). Słyszałam że osoby które mają suche włosy a skórę głowy tłustą często popełniają błąd stosując szampon do włosów suchych -przetłuszczając sobie tym samym jeszcze bardziej głowę co prowadzi do łojotoku a potem do wypadania włosów. Szampon zawsze dobieramy do skóry głowy.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
no właśnie ale przeważnie takie szampony zawierają dużo obciążających substancji, wyjątkiem są niektóre kosmetyki profesjonale np. do włosów farbowane - gdzie producent wiem z jakim problemem borykają się panie czyli przeważnie tłuste u nasady reszta włosów z tędęcją do suchych, każdemu pasuje co innego do tego jeszcze ludzie borykają się z problemami nietolerancji poszczególnych składników, mowa nie tylko o chemii. Nie ma idealnych kosmetyków.
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ciekawy wątek.
Według mnie brak obecności sls/sles/parabenów/silikonów w kosmetykach nie definiuje ich naturalności. Szampony i odżywki, które można kupić w drogieriach to twory czysto chemiczne z ewentualnym dodatkiem naturalnych ekstraktów. Z czystej ciekawości wypróbowałam wiele odżywek i masek dostępnych w drogeriach. Niektórych używałam przez dłuższy czas. W końcu doszłam do wniosku, że to strata czasu i pieniędzy, skoro na moich włosach nie robią właściwie nic poza ułatwieniem rozczesania. Wszelkie inne efekty były na tyle krótkotrwałe i mało imponujące, że nie warto i nich wspominać. Teraz mam jakąś odżywkę bez spłukiwania i jest ok. Szamponów też wypróbowałam wiele i w końcu babydream najbardziej przypadł mi do gustu. W żadnym wypadku nie uważam go za naturalny czy niechemiczny produkt, a sprawuje się świetnie. Po innych szamponach najczęściej zaczyna mnie swędzieć głowa i niekoniecznie ma tu znaczenie zastosowany detergent (te ze sles też bywają dobre). Osobiście widziałam szmpon bez chemii tylko w internecie. Nigdy czegoś takiego nie używałam i raczej się na to nie zanosi. Nie znam też żadnej osoby, która by coś takiego stosowała. Mam włosy w ogólnie dobrym stanie pomimo używania chemii. Naturalncyh odżywek (np. maseczki z żółtkiem, olejowania) nie stosuję wcale, bo mi się nie chce. Jedyna rzecz, która naprawdę sprawia, że moje włosy przec długi czas wyglądają lepiej to naturalna henna. Mi oprócz farbowania ogranicza przetłuszanie i wypadanie włosów. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uwazam,ze kazdy ma inne wlosy, inna ich kondycje i pod tym katem powinnien dobierac kosmetyki i sposob pielegnacji. Zgadzam sie z kolezankami, jesli ktos polowe swego zycia wlosy farbuje,prostuje , uzywa ciezkich srodkow do stylizacji i w miedzy czasie chce badz uzywa produktow naturalnych do ich pielegnacji to nie wiele mu to pomoze tu juz trzeba innej pielgnaci, ale to juz nie moja bajka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Mnie silikony nie sluza i co najgorsze daja wrazenie zludnie zadbanych wlosow ![]() Kiedys siegnelam po odzywki i szampony znanej z wyzszej rangi firmy ![]() ![]() Dlatego uzywam produktow bez silikonow , w miare naturalnych , zadnych odzywek , nie mam z wlosami,zadnych problemow, wlosy mi sie nie niszcza ,pieknie rosna z rozczesywaniem nie mam zadnych problemow....oczywiscie do tego dochodza jeszcze inne cynniki jak dieta, hormony , odpowiednie rozczesywanie itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z obserwacji znam ludzi którzy właśnie tak robią. Ja osobiście bym nie mogła, uwielbiam miec świeżutkie, lekkie i pachnące włoski. A tak z ciekawości to nie wytwarza ci się na skórze ,,łojowe-sebum,, tak nie zbyt pachnące?
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Magdalenka22 Dzięki za odpowiedź
![]() Tak właśnie myślałam, że za często nie myjesz włosów. Wiem, że włosy trzeba przyzwyczaić do rzadszego mycia i zarazem odzwyczaić od obciążających i szkodliwych produktów oraz codziennego mycia. Na marginesie: wyczytałam, że lakier do włosów to nic innego jak rozwodniony plastik ![]() ![]()
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
[QUOTE=kathy579;22081928]
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja nie musze myc wlosow co dziennie poniewaz moje wlosy nie maja takiej potrzeby, i zawsze i mam swieze, lekkie i pachnace wloski do nastepnego mycia , tym bardziej , ze mam rdzo dlugie wlosy wiec nie wyobrazam sobie aby bylo inaczej. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Magdalenka22- nie przeszkadzają Ci aż tak długie włosy?
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=kathy579;22081928]Z obserwacji znam ludzi którzy właśnie tak robią. Ja osobiście bym nie mogła, uwielbiam miec świeżutkie, lekkie i pachnące włoski. QUOTE] Hmm... wiesz, ale to w dużej mierze kwestia genów. Osobom o bardzo suchej skórze raczej nie będą się szybko przetłuszczać włosy ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Roszpunka
![]() Trochę zazdroszczę (w miłym znaczeniu tego słowa) - znam dziewczyny które mają włosy do pasa, piękne i zadbane - ja nigdy nie miałam włosów dłuższych niż trochę za ramiona. Jest nawet taka teoria że niektórym rosną włosy właśnie do tej długości i nie sposób zapuścić na dłuższe ponieważ potem rosną odrobinę wolniej a końce kruszą się ![]()
H A I R ...and I will wear him In my heart's core, ay, in my heart of heart As i do thee... Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska Edytowane przez kathy579 Czas edycji: 2010-09-15 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Lakier do włosów to w istocie plastik rozcieńczony rozpuszczalnikiem, wtłoczony pod ciśnieniem do puszki ze sprejem lub wlany do butelki ze spryskiwaczem. Jego działanie polega na sklejaniu włosów, by ułatwić utrzymanie fryzury. Ostatnio w lakierach do włosów wykryto ftalany - zaburzające działanie hormonów substancje, które wykorzystuje się do zmiękczania plastiku i winylu. Wielu kobietom wydaje sie nieprawdopodobne, że lakier do włosów to po prostu płynny plastik. Zrób więc następujący test. Spryskaj lustro w łazience lakierem do włosów i pozostaw do wyschnięcia. Jeśli naniesiesz na nie odpowiednio grubą warstwę, będziesz mogła oderwać z lustra cały płat z plastiku. Ale nawet jeśli nie uzyskasz takiego efektu, to przynajmniej będziesz mogła zdrapać małe wiórki folii - to samo gromadzi się na twoich włosach i w płucach za każdym razem, gdy używasz lakieru do włosów. (...) Istnieje choroba zwana płucem fryzjerskim (hairdresser's lung). Jest to choroba układu oddechowego będąca rezultatem długotrwałego kontaktu z lakierami do włosów." Cytat pochodzi z książki: Pat Thomas "Świadome zakupy, czyli co naprawdę kupujemy", rok wydania 2007, str. 167-168.
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak to prawda ale to rowniez zalezy od genow, odzywiania,hormonow... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do chorób zawodowych fryzjerów to nie są one spowodowane wyłącznie środkami do stylizacji, ale także farbami i środkami do trwałej. Nie wiem, czy nazywanie poliwinylopirolidonu (PVP) plastikiem jest właściwe (wydaje mi się, że jest to określenie mało precyzyjne), ale nie jestem chemikiem. Co do zanieczyszczenia lakierów ftalanem- takie przypadki się zdarzają, zarówno jeśli chodzi o kosmetyki, jak i o żywność, ubrania czy leki. Jednak, jako, że w UE jest to środek zakazany w kosmetyce, poza produkcją preparatów do zmywania paznokci, myślę, że nie ma co siać paniki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.