|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
a jak postarzyc miedz?
Znalazlam tu na forum mnostwo informacji na temat oksydowania srebra ale ani slowa o miedzi.
Kupilam drut miedziany i szukajac stronek z tutorialami wpadlam na bologa z piekna bizuteria. Zwlaszcza podoba mi sie efekt po oksydowaniu: http://4.bp.blogspot.com/_e-FM8Y064s...entowy+1+a.JPG http://2.bp.blogspot.com/_e-FM8Y064s...ntowy+11+a.JPG W jaki sposob uzyskac taki efekt?? Szukalam na necie i na allegro pod haslem "oksyda do miedzi" ale nic z tego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: a jak postarzyc miedz?
Ja oksyduje miedź tym samym środkiem co srebro...zresztą efekty możesz u mnie w wątku obejrzeć
![]()
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Trwają prace nad dwoma nowymi preparatami do czernienia na zimno: mosiądzu oraz aluminium, ale to jeszcze trochę potrwa..." Wiec sama nie wiem. Nigdy jeszcze nie oksydowalam, nie mam wiec w domu zadnego srodka zeby przetestowac, no chyba ze jajkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Naprawde się da hehe
![]()
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zajzalam na Twoje zdjecia, przepiekne rzeczy tworzysz! Jak mi cos wyjdzie z tych moich pierwszych prob to tez zamieszcze na forum. A w jaki sposob zakanczasz drut zeby taka kropelka wyszla? lutownica??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
w srebrze po prostu topie drucik nad palnikiem
Polecam wątek dla początkujących i o wrappingu-jest tam mase porad co i jak ![]()
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja jestem zielona w tym temacie, ale czy mozecie mi napisac jak wyglada proces oksydowania? Przed czy po stworzeniu dziela? Chyba raczej po? Chodzi mi tu o wyroby z drutu miedzianego. Jak juz stworze np. wisor, to pedzelek zanurzam w oksydzie (chce kupic taka na zimno) i maluje po metalu? Potem czekam az wyschnie i jesli efekt mnie nie zadowoli to jeszcze raz sie maluje? Prosze wyjasnijcie mi to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wrzucasz cały, gotowy przedmiot do oksydy (niektórzy rozcieńczają oksydę, inni nie). Po jakimś czasie wyciągasz przedmiot (w przypadku srebra czarny). Możesz przetrzeć włókniną żeby zetrzeć trochę oksydy, a potem polerujesz.
Edit: No i oczywiście są kamienie, które źle znoszą oksydę - na przykład malachit.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Chcę rozwinać watek, bo nie znalazłam nic na necie o oksydowaniu miedzi i o konkretnych wynikach oksydowania preparatami.
Do tego oksydowania miedzi na zimno użyłam Darksil i zanużałam całe wisiory (wraz z kamieniami) na ok. 5minut. Niestety jak wyciagnełam wisiory - byłam załamana, miedź zrobiła się koloru rożowo-rdzawego. Po 20minutowym polerowaniu ("Kiwi-do polerowania miedzi") stwierdziłam że nie jest tak tragicznie. Dodam że przy oksydowaniu srebra tym samym preparatem - wyniki były zadowalajace- lekko szarawa barwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Miedź oksyduje się inną chemią niż srebro, choć są i płyny działające na oba metale.
Ja mam identyczną oksydę jak ta http://p.alejka.pl/i2/p_new/05/18/ok...-zimno_0_b.jpg i działa pięknie na srebro i na miedź. Rozrabiasz ją w ciepłej wodzie w proporcji pół łyżeczki na szklankę wody, mieszasz i zanurzasz przedmiot. U mnie po 12 sekundach wszystko jest już czarne jak węgiel. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.