Nieuznana reklamacja jeansów - co dalej? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-05, 11:17   #1
shine91
Rozeznanie

Nieuznana reklamacja jeansów - co dalej?

Witam
19.02.2010 nabyłam jeansy Lee, zapłaciłam za nie koło 300 zł. Po ok. roku zauważyłam, że zaczął się pruć materiał przy szwach w okolicach kroku. 21.02.2011 zgłosiłam niezgodność towaru z umową. Dodam, że rok temu też reklamowałam spodnie tej samej firmy, wada była taka sama i reklamacja została przyjęta. Nowe spodnie używałam znacznie rzadziej niż tamte. Kilka dni temu otrzymałam telefonicznie odmowę przyjęcia reklamacji. Zapytałam o powód, dostałam taką odpowiedź: rzeczoznawca napisał, że "...uszkodzenia są następstwem postępowania procesu zużywania, oraz są to uszkodzenia mechaniczne nabyte w trakcie użytkowania...", "..zmiany i uszkodzenia nie wynikają z wad wyrobu powszechnego użytku.". W poniedziałek wybieram się do sklepu osobiście odebrać decyzję.
Co mogę teraz zrobić? Czy mogę się odwołać od tej decyzji? A może powinnam się udać do rzecznika praw konsumenta? Proszę o pomoc
shine91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 11:44   #2
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Nieuznana reklamacja jeansów - co dalej?

Dziwne, że uznali Ci tę pierwszą reklamację, bo jak dotąd nie spotkałam się by ktoś uznał przecieranie się w kroku, które zwykle wynika właśnie z normalnej eksploatacji spodni, szczególnie u osób, u których uda się stykają.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 11:51   #3
BananoweCiastko
BAN stały

Ja mam podobny problem, tylko że z butami w Zarze. Złożyłam odwołanie do reklamacji, ale pani w Zarze powiedziała że na rozpatrywanie takich odwołań mają czas nieokreślony. Wiecie może czy jest jakiś termin w którym na pismo trzeba odpowiedzieć? Wiem, że reklamację uznaje się za przyjętą, gdy sklep nie odpowie nam w ciągu 14 dni. A jak jest z odwołaniem? Jeżeli mają czas nieokreślony, to raczej nigdy się nie doczekam na odpowiedź.
Buty rozwaliły mi się po miesiącu chodzenia, a jest przecież ustawa mówiąca, że artykuł, który psuje się do 6 miesięcy, to uznaje się, że wada była już w momencie kupowania. Moje uszkodzenie, nie jest mechaniczne, ale oczywiście rzeczoznawca działający na korzyść sklepu tak to określił.
Swoją drogą to głupie. Reklamacje powinni rozpatrywać rzeczoznawcy niezależni ;/
BananoweCiastko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 12:16   #4
myny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BananoweCiastko Pokaż wiadomość
Ja mam podobny problem, tylko że z butami w Zarze. Złożyłam odwołanie do reklamacji, ale pani w Zarze powiedziała że na rozpatrywanie takich odwołań mają czas nieokreślony. Wiecie może czy jest jakiś termin w którym na pismo trzeba odpowiedzieć? Wiem, że reklamację uznaje się za przyjętą, gdy sklep nie odpowie nam w ciągu 14 dni. A jak jest z odwołaniem? Jeżeli mają czas nieokreślony, to raczej nigdy się nie doczekam na odpowiedź.
Buty rozwaliły mi się po miesiącu chodzenia, a jest przecież ustawa mówiąca, że artykuł, który psuje się do 6 miesięcy, to uznaje się, że wada była już w momencie kupowania. Moje uszkodzenie, nie jest mechaniczne, ale oczywiście rzeczoznawca działający na korzyść sklepu tak to określił.
Swoją drogą to głupie. Reklamacje powinni rozpatrywać rzeczoznawcy niezależni ;/
wydaje mi sie ze maja czas do konca pory na ktora buty sa kupione... jesli to byly zimowe to chyba do konca zimy... ale nie jestem pewna :p
Stary 2011-03-05, 13:10   #5
BananoweCiastko
BAN stały

o, to ciekawe
czyli jeśli nie odpowiedzą do 21 marca, to moje odwołanie jest uznane za przyjęte?
Stary 2011-03-05, 13:21   #6
myny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BananoweCiastko Pokaż wiadomość
o, to ciekawe
czyli jeśli nie odpowiedzą do 21 marca, to moje odwołanie jest uznane za przyjęte?

wydaje mi sie ze powinni wlasnie odpowiedziec... ale moze napisz im ze skonsultujesz to z rzecznikiem praw konsumenta to moze sie przestrasza.... nie jestem wlasnie pewna co do tego ael tak mi sie wydaje ze cos takiego mialam w szkole na zajeciach.... ale to tylko takie przeswity :p
Stary 2011-03-05, 16:06   #7
BananoweCiastko
BAN stały

Napisałam im to, mam nadzijeję, że to coś da.
Eh.. Strasznie się zraziłam do zakupów w Zarze po tym wydarzeniu, a do tego poczytałam sobie o probelmach z reklamacją w tym sklepie w Internecie.
W każdym razie dziękuję za odpowiedź, poczekam do 21 marca

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-05, 19:06   #8
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez shine91 Pokaż wiadomość
Witam
19.02.2010 nabyłam jeansy Lee, zapłaciłam za nie koło 300 zł. Po ok. roku zauważyłam, że zaczął się pruć materiał przy szwach w okolicach kroku. 21.02.2011 zgłosiłam niezgodność towaru z umową. Dodam, że rok temu też reklamowałam spodnie tej samej firmy, wada była taka sama i reklamacja została przyjęta. Nowe spodnie używałam znacznie rzadziej niż tamte. Kilka dni temu otrzymałam telefonicznie odmowę przyjęcia reklamacji. Zapytałam o powód, dostałam taką odpowiedź: rzeczoznawca napisał, że "...uszkodzenia są następstwem postępowania procesu zużywania, oraz są to uszkodzenia mechaniczne nabyte w trakcie użytkowania...", "..zmiany i uszkodzenia nie wynikają z wad wyrobu powszechnego użytku.". W poniedziałek wybieram się do sklepu osobiście odebrać decyzję.
Co mogę teraz zrobić? Czy mogę się odwołać od tej decyzji? A może powinnam się udać do rzecznika praw konsumenta? Proszę o pomoc
ja sie nie dziwie, ze nie uznali ci reklamacji spodni, w ktorych chodzisz od roku. norma jest, ze podczas uzytkownia material moze sie przecierac. ja sama musialabym reklamowac wiekszosc spodni ze wzgledu na budowe ud, a co za tym idzie-przecieranie materialu. reklamacja bylaby zapewne uznana, gdyby taka wada pojawila sie np. po miesiacu noszenia
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 19:12   #9
drusia
Zakorzenienie

Nie dziwię się, że po roku użytkowania nie uznali Twojej reklamacji, zdziwiłabym się jakby to zrobili. Moim zdaniem nic już nie poradzisz. Naturalną rzeczą jest, że spodnie oraz inne ciuchy niszczą się w trakcie noszenia. Jakby każdy chciał reklamować wszystko po roku noszenia sklepy by plajtowały

Nie liczę dni,
Sprawiam, że to dni się liczą...

drusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:38   #10
shine91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ja sie nie dziwie, ze nie uznali ci reklamacji spodni, w ktorych chodzisz od roku. norma jest, ze podczas uzytkownia material moze sie przecierac. ja sama musialabym reklamowac wiekszosc spodni ze wzgledu na budowe ud, a co za tym idzie-przecieranie materialu. reklamacja bylaby zapewne uznana, gdyby taka wada pojawila sie np. po miesiacu noszenia
Cytat:
Napisane przez drusia Pokaż wiadomość
Nie dziwię się, że po roku użytkowania nie uznali Twojej reklamacji, zdziwiłabym się jakby to zrobili. Moim zdaniem nic już nie poradzisz. Naturalną rzeczą jest, że spodnie oraz inne ciuchy niszczą się w trakcie noszenia. Jakby każdy chciał reklamować wszystko po roku noszenia sklepy by plajtowały
No ja wiem, że w skutek użytkowania materiał się zużywa. Ale jednak płacąc za spodnie 300 zł (co dla mnie nie jest małą kwotą) wymagam od nich trochę więcej
Ale skoro mówicie, że wg Was to normalne, to pewnie odpuszczę.
shine91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 08:06   #11
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
No ja wiem, że w skutek użytkowania materiał się zużywa. Ale jednak płacąc za spodnie 300 zł (co dla mnie nie jest małą kwotą) wymagam od nich trochę więcej
Tez bym sie zdziwila jakby przyjeli reklamacje po roku. To ze kosztowaly 300 zł nie znaczy ze sa niezniszczalne, jesli za drogo dla Ciebie kupuj tansze po prostu (Ja za spodnie 300 bym nie dała napewno )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-06, 11:18   #12
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez drusia Pokaż wiadomość
J.w. Ja tam kupujac ciuchy mam nadzieje, ze posluza zdecydowanie dluzej niz rok, ale jesli cos sie posypie po roku, to nie pomyslalbym o reklamacji, a tym bardziej nie oczekiwalbym, ze bedzie uznana.

Cytat:
No ale co z tego, ile za nie placisz? Uwierz, to sa takie same spodnie, jak te, ktore w Stanach kosztuja $20-$30 (looknij tutaj: http://www.lee.com/store/LEE_STORE_U...men/jeans.html ), czyli jakies niecale 90zl maks. Po prostu dajesz sie robic w bambuko tym, ze to hamerykanska marka i sobie przez to sprzedawca pozwala na lichwiarska marze.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości