|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Nieuznana reklamacja jeansów - co dalej?
Witam
![]() 19.02.2010 nabyłam jeansy Lee, zapłaciłam za nie koło 300 zł. Po ok. roku zauważyłam, że zaczął się pruć materiał przy szwach w okolicach kroku. 21.02.2011 zgłosiłam niezgodność towaru z umową. Dodam, że rok temu też reklamowałam spodnie tej samej firmy, wada była taka sama i reklamacja została przyjęta. Nowe spodnie używałam znacznie rzadziej niż tamte. Kilka dni temu otrzymałam telefonicznie odmowę przyjęcia reklamacji. Zapytałam o powód, dostałam taką odpowiedź: rzeczoznawca napisał, że "...uszkodzenia są następstwem postępowania procesu zużywania, oraz są to uszkodzenia mechaniczne nabyte w trakcie użytkowania...", "..zmiany i uszkodzenia nie wynikają z wad wyrobu powszechnego użytku.". W poniedziałek wybieram się do sklepu osobiście odebrać decyzję. Co mogę teraz zrobić? Czy mogę się odwołać od tej decyzji? A może powinnam się udać do rzecznika praw konsumenta? Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Nieuznana reklamacja jeansów - co dalej?
Dziwne, że uznali Ci tę pierwszą reklamację, bo jak dotąd nie spotkałam się by ktoś uznał przecieranie się w kroku, które zwykle wynika właśnie z normalnej eksploatacji spodni, szczególnie u osób, u których uda się stykają.
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja mam podobny problem, tylko że z butami w Zarze. Złożyłam odwołanie do reklamacji, ale pani w Zarze powiedziała że na rozpatrywanie takich odwołań mają czas nieokreślony. Wiecie może czy jest jakiś termin w którym na pismo trzeba odpowiedzieć? Wiem, że reklamację uznaje się za przyjętą, gdy sklep nie odpowie nam w ciągu 14 dni. A jak jest z odwołaniem? Jeżeli mają czas nieokreślony, to raczej nigdy się nie doczekam na odpowiedź.
Buty rozwaliły mi się po miesiącu chodzenia, a jest przecież ustawa mówiąca, że artykuł, który psuje się do 6 miesięcy, to uznaje się, że wada była już w momencie kupowania. Moje uszkodzenie, nie jest mechaniczne, ale oczywiście rzeczoznawca działający na korzyść sklepu tak to określił. Swoją drogą to głupie. Reklamacje powinni rozpatrywać rzeczoznawcy niezależni ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
o, to ciekawe
![]() czyli jeśli nie odpowiedzą do 21 marca, to moje odwołanie jest uznane za przyjęte? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze powinni wlasnie odpowiedziec... ale moze napisz im ze skonsultujesz to z rzecznikiem praw konsumenta to moze sie przestrasza.... nie jestem wlasnie pewna co do tego ael tak mi sie wydaje ze cos takiego mialam w szkole na zajeciach.... ale to tylko takie przeswity :p
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Napisałam im to, mam nadzijeję, że to coś da.
Eh.. Strasznie się zraziłam do zakupów w Zarze po tym wydarzeniu, a do tego poczytałam sobie o probelmach z reklamacją w tym sklepie w Internecie. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, poczekam do 21 marca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie dziwię się, że po roku użytkowania nie uznali Twojej reklamacji, zdziwiłabym się jakby to zrobili. Moim zdaniem nic już nie poradzisz. Naturalną rzeczą jest, że spodnie oraz inne ciuchy niszczą się w trakcie noszenia. Jakby każdy chciał reklamować wszystko po roku noszenia sklepy by plajtowały
![]()
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale skoro mówicie, że wg Was to normalne, to pewnie odpuszczę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.