mieszkanie z mężczyzną - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-10, 18:43   #1
Picotement
Raczkowanie

mieszkanie z mężczyzną

Witam,
przeszperałam nieco forum i owszem- znalazłam tematy podobne do mojego ale moja sytuacja jest nieco odmienna.

Pół roku temu wprowadziłam się do mieszkania w mieście w którym studiuję. Jeden z moich współlokatorów okazał się mi być bliższy niż inni i od 3 miesięcy jesteśmy razem.
Mieszkamy praktycznie w jednym pokoju, bo tak jest nam lepiej i wygodniej, bliżej siebie.
Od przyszłego semestru planujemy wynająć kawalerkę... i tu pojawia się dylemat.
Część kobiet odradza mi takie rozwiązanie, uważają że mieszkanie na takich zasadach jak obecnie a mieszkanie w kawalerce to dwie różne rzeczy. Jako jedno z głównych zagrożeń wymieniają, że mężczyzna po prostu przestaje się starać.
Z drugiej jednak strony to nie jest typowy przykład, że miłość nam w głowach poprzewracała i mamy klapki na oczach- wiemy jak się nam razem mieszka, pomysł na mieszkanie w kawalerce to nie chwilowa zachcianka.
Co o tym sądzicie, miłe Panie?
Picotement jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 19:53   #2
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: mieszkanie z mężczyzną

Ja bym zamieszkała w kawalerce. Z TŻtem mieszkam od półtora roku i przez kilka miesięcy mieszkaliśmy w mieszkaniu studenckim - i mimo że z moją przyjaciółką - nigdy więcej. Raczej zmieni się tylko na plus.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:01   #3
madana
Zakorzenienie

Jeszcze szybciej się nie dało?
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:08   #4
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Jeszcze szybciej się nie dało?
z tego co pisze autorka poznali się w mieszkaniu studenckim więc logiczne że mieszkają razem od początku...

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2013-05-10, 20:09   #5
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
z tego co pisze autorka poznali się w mieszkaniu studenckim więc logiczne że mieszkają razem od początku...
- cóż, dla mnie wspólne mieszkanie po 6 miesiącach znajomości (chyba ze coś źle oczytałam), 3 miesiącach związku- to kosmos; ale wiem, ze jestem w mniejszości w swoim zdaniu na temat szybkiego wspólnego mieszkania.
Stary 2013-05-10, 20:11   #6
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
- cóż, dla mnie wspólne mieszkanie po 6 miesiącach znajomości (chyba ze coś źle oczytałam), 3 miesiącach związku- to kosmos; ale wiem, ze jestem w mniejszości w swoim zdaniu na temat szybkiego wspólnego mieszkania.
Ale przecież:
" Jeden z moich współlokatorów okazał się mi być bliższy niż inni i od 3 miesięcy jesteśmy razem."
więc faktycznie, mają odwrotną kolejność, ale trochę z przymusu.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2013-05-10, 20:19   #7
pffe
BAN stały

ja bym zamieszkała w kawalerce
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:24   #8
platekrozy
Zakorzenienie

Pół roku znasz chłopaka i już chcesz z nim zamieszkać Niezłe tempo,przynajmniej dla mnie

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:26   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Pół roku znasz chłopaka i już chcesz z nim zamieszkać Niezłe tempo,przynajmniej dla mnie
kto nie ryzykuje ten nie ma
mi mówili, że szalone tempo jak straciłam dziewictwo z TŻ będąc z nim niecałe 3 miesiące a jesteśmy do tej pory razem
Stary 2013-05-10, 20:27   #10
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
to skoro związała się z jedną z WIELU osób z którymi wynajmowała mieszkania to miała:
a) rozstać się bo przecież jak to od razu ze sobą mieszkać
b) wyprowadzić się bo jw.
??

a co do tematu - ja bym się przeniosła do kawalerki a argumenty koleżanek są wyssane z palca - jak facet się nie będzie miał starać to się nie będzie starał bez względu na to czy mieszkacie razem czy nie

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:28   #11
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Odp: Dot.: mieszkanie z mężczyzną

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Czy tylko ja przeczytalam post autorki ze zrozumieniem? oni JUZ mieszkaja razem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2013-05-10, 20:29   #12
pffe
BAN stały

Dot.: Odp: Dot.: mieszkanie z mężczyzną

Cytat:
Czy tylko ja przeczytalam post autorki ze zrozumieniem? oni JUZ mieszkaja razem.

dokładnie. w kawalerce, sami będą mieli tylko więcej swobody
Stary 2013-05-10, 20:32   #13
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
kto nie ryzykuje ten nie ma
mi mówili, że szalone tempo jak straciłam dziewictwo z TŻ będąc z nim niecałe 3 miesiące a jesteśmy do tej pory razem
Może i tak,ale moim zdaniem nie zawsze szybko to dobrze.
Oczywiście jak się autorka zakochała to trudno,żeby nie wiązała się z facetem,bo z nią mieszka sama nie wiem...
Ja po pół roku sama bym z facetem w kawalerce nie zamieszkała,po prostu za szybko i nic bym nie zmieniała.
Tak naprawdę to nie słuchaj koleżanek,tylko rób jak uważasz.Może akurat na dobre Ci wyjdzie,a może się sparzysz,ale to wszystko Ty,nie one

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Cytat:

Ale uważasz,że ja nie przeczytałam?
Mowa jest o mieszkaniu w kawalerce z chłopakiem,a póki co mieszkają razem na stancji z innymi współlokatorami nie wiem co w tym niejasnego jest różnica sami zamieszkać,a mieszkać i z innymi osobami.
Dla mnie to za szybko i mówię o mieszkaniu samym w kawalerce.

Edytowane przez platekrozy
Czas edycji: 2013-05-10 o 20:33
platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:33   #14
pffe
BAN stały

dokładnie, nie słuchaj innych. to Ty zadecyduj
Stary 2013-05-10, 20:35   #15
zakonna
Naczelna Nastolatka

no cóż, ja zamieszkałam z TŻ po miesiącu znajomości, szczęśliwie razem mija nam 3 rok właśnie. Więc skoro tak czują i tego chcą to powinni razem zamieszkać.
Stary 2013-05-10, 20:38   #16
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Odp: mieszkanie z mężczyzną

Mieszkalam i tak i tak i moim zdaniem trudniej sie mieszka z innymi niz tylko z facetem. Ale moze dziwna jestem.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2013-05-10, 20:43   #17
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Picotement Pokaż wiadomość
Witam,
przeszperałam nieco forum i owszem- znalazłam tematy podobne do mojego ale moja sytuacja jest nieco odmienna.

Pół roku temu wprowadziłam się do mieszkania w mieście w którym studiuję. Jeden z moich współlokatorów okazał się mi być bliższy niż inni i od 3 miesięcy jesteśmy razem.
Mieszkamy praktycznie w jednym pokoju, bo tak jest nam lepiej i wygodniej, bliżej siebie.
Od przyszłego semestru planujemy wynająć kawalerkę... i tu pojawia się dylemat.
Część kobiet odradza mi takie rozwiązanie, uważają że mieszkanie na takich zasadach jak obecnie a mieszkanie w kawalerce to dwie różne rzeczy. Jako jedno z głównych zagrożeń wymieniają, że mężczyzna po prostu przestaje się starać.
Z drugiej jednak strony to nie jest typowy przykład, że miłość nam w głowach poprzewracała i mamy klapki na oczach- wiemy jak się nam razem mieszka, pomysł na mieszkanie w kawalerce to nie chwilowa zachcianka.
Co o tym sądzicie, miłe Panie?
musisz myśleć przyszłościowo i zastanowić sie co zrobisz jesli się rozstaniecie?czy bedzie ci trudno znaleźć szybko coś dobrego za małe pieniądze?
wątpię.
3 mies to krotko ,aby podejmowac tak ważne decyzje,bo kawalerka to małe lokum i w razie rozpadu związku pozagryzacie się zanim jedno z was odejdzie,a drugie albo bedzie musiało utrzymac samemu mieszkanie,albo będzie musiało szukać czegoś innego w krótkim czasie;

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2013-05-10 o 21:55
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 20:52   #18
panciapieska
Przyczajenie

Z moim TŻ zamieszkaliśmy razem po kilku miesiącach bycia razem. Akurat szliśmy na studia, oboje na tę samą uczelnię i jakieś takie naturalne dla nas było, że wynajmujemy coś razem. Nie roztrząsaliśmy tego za bardzo, po prostu czuliśmy, że tak ma być . Przez pierwsze 1,5 roku mieszkaliśmy w kawalerce, później (ze względów finansowych) w pokoju w mieszkaniu studenckim. Udało nam się trochę odłożyć i w wakacje wprowadzamy się "na swoje"
Nam też mówiono, że "to za szybko". I co? Jesteśmy razem już 6 lat i szybkie zamieszkanie razem wcale nam nie zaszkodziło . Mieliśmy okazję od razu dobrze się poznać i "wytestować" w codziennych sytuacjach.
Nie słuchaj koleżanek, tylko sama rozważ czy tego chcesz. Skoro już razem mieszkacie, to znacie się na tyle, żeby wiedzieć, czy dacie radę ze sobą wytrzymać. Z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej mieszka się w kawalerce, niż z osobami trzecimi.
panciapieska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 21:09   #19
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Konto usunięte

Inaczej na wspólne mieszkanie patrzy się kiedy i tak wynajmuje się z innymi osobami mieszkanie np. na studiach. Inaczej w momencie kiedy się przeprowadza od razu od rodziców do narzeczonego, czy męża i nie miało się okazji pomieszkać z kimś mniej lub bardziej przypadkowym np. z ogłoszenia. Dla jednym wspólne mieszkanie to nie wiadomo jaki wyczyn, dla innych norma i oczywistość.
Ja z moim Tż zamieszkałam po jakichś 3 miesiącach bez jakiejś większej spiny, po prostu tak nam było wygodniej z różnych względów. Mieszkamy (i jesteśmy razem) już razem kilka lat i jakoś nie uważam, żeby to był błąd, a wręcz przeciwnie.
Rób jak uważasz, a innymi się nie przejmuj.
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 21:10   #20
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
to skoro związała się z jedną z WIELU osób z którymi wynajmowała mieszkania to miała:
a) rozstać się bo przecież jak to od razu ze sobą mieszkać
b) wyprowadzić się bo jw.
??

a co do tematu - ja bym się przeniosła do kawalerki a argumenty koleżanek są wyssane z palca - jak facet się nie będzie miał starać to się nie będzie starał bez względu na to czy mieszkacie razem czy nie

Dokładnie!! I tak co ma być to będzie- okaże się szybciej czy do siebie pasujecie powodzenia!
sheisnot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 21:35   #21
JohnLena
Zadomowienie

Ja zamieszkałam z TŻ po 6 miesiącach i mieszkamy do tej pory - razem jesteśmy dwa lata

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.

Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 21:50   #22
Madia
Zakorzenienie

Odp: mieszkanie z mężczyzną

No cóż, ja zamieszkałam z TŻ i jeszcze współlokatorem po 3 miesiącach. Niby nie to samo ale miałam rozterki bo wiedzialam że jakby co to oni będą się trzymać razem (znali się dłużej) ale zaryzykowałam. Teraz już mieszkamy sami i jest super.

Ja bym się zastanowiła czy w razie W możesz sobie załatwić jakieś mieszkanie i jeśli tak to cóż- kto nie ryzykuje ten nie zyskuje.

A jeśli chodzi o rady koleżanek o tym, że facet przestanie się starać to brzmi jak narzekanie bab, które nigdy nie miały porządnego faceta, ale są pierwsze do oceniania calej populacji mężczyzn. Smutne.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 21:53   #23
madana
Zakorzenienie

Dot.: Odp: mieszkanie z mężczyzną

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
No cóż, ja zamieszkałam z TŻ i jeszcze współlokatorem po 3 miesiącach. Niby nie to samo ale miałam rozterki bo wiedzialam że jakby co to oni będą się trzymać razem (znali się dłużej) ale zaryzykowałam. Teraz już mieszkamy sami i jest super.

Ja bym się zastanowiła czy w razie W możesz sobie załatwić jakieś mieszkanie i jeśli tak to cóż- kto nie ryzykuje ten nie zyskuje.

A jeśli chodzi o rady koleżanek o tym, że facet przestanie się starać to brzmi jak narzekanie bab, które nigdy nie miały porządnego faceta, ale są pierwsze do oceniania calej populacji mężczyzn. Smutne.

- cóż, tu dosyć szybko przestał: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692521 - a to wątek z dzisiaj.

Bo tak: szybkie zamieszkanie MOŻE, ale NIE MUSI być rozczarowaniem; każdy podaje swoje zdanie, bo to forum- ja zwyczajnie potrzebuję czasu na poznanie drugiego człowieka, a widziałam z kolei zbyt dużo niefajnych sytuacji życiowych, które z pośpiechu wynikały.
Stary 2013-05-10, 22:40   #24
Madia
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: mieszkanie z mężczyzną

Cytat:
- cóż, tu dosyć szybko przestał: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692521 - a to wątek z dzisiaj.

Bo tak: szybkie zamieszkanie MOŻE, ale NIE MUSI być rozczarowaniem; każdy podaje swoje zdanie, bo to forum- ja zwyczajnie potrzebuję czasu na poznanie drugiego człowieka, a widziałam z kolei zbyt dużo niefajnych sytuacji życiowych, które z pośpiechu wynikały.
Owszem, ale chyba nie stawiasz z góry sprawy "na pewno się nie uda"? Tego nie wie absolutnie nikt i stwierdzenia w stylu bo facet to...i tu wstaw cokolwiek, jest po prostu krzywdzące.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 23:54   #25
just_me
Zadomowienie

Cytat:
mam w swoim otoczeniu pare ktora tak zrobila i już 3ci rok razem mieszkają, są szczesliwi, planuja sie niedlugo pobrac, wiec nie ma co generalizowac. Jak sie ma udac to sie uda od samego początku, a im szybciej sie o tym przekona człowiek tym mniej czasu straconego.

znam tez wiele par co zamieszkalo ze soba po 1,2,3,4latach bycia ze soba i nie wyszło. Wiec to zalezy od osob a nie od czasu bycia ze sobą
uzależnianie się od nich jest... głupotą."

co Cię ujęło/ujmuje w TŻ?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112

Edytowane przez just_me
Czas edycji: 2013-05-10 o 23:55 Powód: dopisek
just_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 00:00   #26
201604181004
Konto usunięte

A ja bym została na tym co jest - dopiero zaczęłaś studia i związek, nic wam się nie stanie od mieszkania ze współlokatorami, daj sobie trochę czasu, przecież zamiast wrzesień to może być listopad, albo grudzień, cokolwiek ;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 00:05   #27
travis
Zakorzenienie

GG do travis

A ja uwazam ze dopiero zamieszkanie z druga osoba pozwala nam ja poznac w 100%. Autorka juz mieszka w chlopakiem, co w tym zlego. I oczywiscie ze wybralabym kawalerke jesli mialabym na to kase studiujac.
Sama zamieszkalam z Tz po jakis 4 miesiacach zwiazku, mieszkamy juz tak 4 lata.najpierw na pokoju, a od ponad roku sami. Bez porownania
Stary 2013-05-11, 06:26   #28
arletaszari
Przyczajenie

GG do arletaszari

Zamieszkałabym z nim. Wychodzę z założenia, że wspólne mieszkanie to znakomita okazja do poznania siebie nawzajem we wszystkich aspektach "dorosłego życia". Nikt nie jest w stanie udawać kogoś kim nie jest dłużej niż kilka miesięcy.
Dawno temu poznałam taką zasadę: jeśli chcesz kogoś dobrze poznać zamieszkaj z nim przynajmniej na rok. Jeśli planujesz mieć z nim dziecko, zastanawiaj się nad tym po trzech latach wspólnego mieszkania.
arletaszari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 07:34   #29
serena.avon
Rozeznanie

mieszkanie z mężczyzną

Tez bym zamieszkala z moim TZ zamieszkalismy sami po miesiacu znajomosci. Najpierw pokoj, po 3 miesiacach mieszkanie. Dzis szczesliwie minely 3 lata takiego stanu rzeczy, a z koncem lipca bierzemy slub wiec nie ma zasady. Z kolei moja przyjaciolka juz 3,5 roku jest ze swoim TZ, do dzis nie mieszkaja razem i ostatnio wielka awantura, bo facet stwierdzil, ze on to z nia przyszlosci nie widzi:/ i o jakiejkolwiek stabilizacji z nia nie mysli i nie zamierza.

serena.avon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 07:36   #30
_Mia
Zakorzenienie

Mieszkanie studenckie to jednak co innego niż kawalerka. Są inni ludzie, masz swój kąt, osobne rachunki. Kawalerka i 100% czasu razem, obowiązki, odpowiedzialność potrafią skutecznie zabić te fajne początki związku. Ja bym się na to nie dała, a wyjątki tylko potwierdzają regułę.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości