|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
mieszkanie z mężczyzną
Witam,
przeszperałam nieco forum i owszem- znalazłam tematy podobne do mojego ale moja sytuacja jest nieco odmienna. Pół roku temu wprowadziłam się do mieszkania w mieście w którym studiuję. Jeden z moich współlokatorów okazał się mi być bliższy niż inni i od 3 miesięcy jesteśmy razem. Mieszkamy praktycznie w jednym pokoju, bo tak jest nam lepiej i wygodniej, bliżej siebie. Od przyszłego semestru planujemy wynająć kawalerkę... i tu pojawia się dylemat. Część kobiet odradza mi takie rozwiązanie, uważają że mieszkanie na takich zasadach jak obecnie a mieszkanie w kawalerce to dwie różne rzeczy. Jako jedno z głównych zagrożeń wymieniają, że mężczyzna po prostu przestaje się starać. Z drugiej jednak strony to nie jest typowy przykład, że miłość nam w głowach poprzewracała i mamy klapki na oczach- wiemy jak się nam razem mieszka, pomysł na mieszkanie w kawalerce to nie chwilowa zachcianka. Co o tym sądzicie, miłe Panie?
|
|
|
|
|
#2 |
|
zuy mod
|
Dot.: mieszkanie z mężczyzną
Ja bym zamieszkała w kawalerce. Z TŻtem mieszkam od półtora roku i przez kilka miesięcy mieszkaliśmy w mieszkaniu studenckim - i mimo że z moją przyjaciółką - nigdy więcej. Raczej zmieni się tylko na plus.
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze szybciej się nie dało?
|
|
|
|
|
#4 |
|
zuy mod
|
z tego co pisze autorka poznali się w mieszkaniu studenckim więc logiczne że mieszkają razem od początku...
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
- cóż, dla mnie wspólne mieszkanie po 6 miesiącach znajomości (chyba ze coś źle oczytałam), 3 miesiącach związku- to kosmos; ale wiem, ze jestem w mniejszości w swoim zdaniu na temat szybkiego wspólnego mieszkania.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
" Jeden z moich współlokatorów okazał się mi być bliższy niż inni i od 3 miesięcy jesteśmy razem." więc faktycznie, mają odwrotną kolejność, ale trochę z przymusu.
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
ja bym zamieszkała w kawalerce
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Pół roku znasz chłopaka i już chcesz z nim zamieszkać
Niezłe tempo,przynajmniej dla mnie
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a) rozstać się bo przecież jak to od razu ze sobą mieszkać b) wyprowadzić się bo jw. ?? a co do tematu - ja bym się przeniosła do kawalerki a argumenty koleżanek są wyssane z palca - jak facet się nie będzie miał starać to się nie będzie starał bez względu na to czy mieszkacie razem czy nie
|
|
|
|
#11 | |
|
zuy mod
|
Odp: Dot.: mieszkanie z mężczyzną
Cytat:
oni JUZ mieszkaja razem.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Dot.: Odp: Dot.: mieszkanie z mężczyzną
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście jak się autorka zakochała to trudno,żeby nie wiązała się z facetem,bo z nią mieszka sama nie wiem...Ja po pół roku sama bym z facetem w kawalerce nie zamieszkała,po prostu za szybko i nic bym nie zmieniała. Tak naprawdę to nie słuchaj koleżanek,tylko rób jak uważasz.Może akurat na dobre Ci wyjdzie,a może się sparzysz,ale to wszystko Ty,nie one ![]() ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
Mowa jest o mieszkaniu w kawalerce z chłopakiem,a póki co mieszkają razem na stancji z innymi współlokatorami nie wiem co w tym niejasnego jest różnica sami zamieszkać,a mieszkać i z innymi osobami.Dla mnie to za szybko i mówię o mieszkaniu samym w kawalerce.
Edytowane przez platekrozy Czas edycji: 2013-05-10 o 20:33 |
||
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
dokładnie, nie słuchaj innych. to Ty zadecyduj
|
|
|
|
|
#15 |
|
Naczelna Nastolatka
|
no cóż, ja zamieszkałam z TŻ po miesiącu znajomości, szczęśliwie razem mija nam 3 rok właśnie. Więc skoro tak czują i tego chcą to powinni razem zamieszkać.
|
|
#16 |
|
zuy mod
|
Odp: mieszkanie z mężczyzną
Mieszkalam i tak i tak i moim zdaniem trudniej sie mieszka z innymi niz tylko z facetem. Ale moze dziwna jestem.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wątpię. 3 mies to krotko ,aby podejmowac tak ważne decyzje,bo kawalerka to małe lokum i w razie rozpadu związku pozagryzacie się zanim jedno z was odejdzie,a drugie albo bedzie musiało utrzymac samemu mieszkanie,albo będzie musiało szukać czegoś innego w krótkim czasie; Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-05-10 o 21:55 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Z moim TŻ zamieszkaliśmy razem po kilku miesiącach bycia razem. Akurat szliśmy na studia, oboje na tę samą uczelnię i jakieś takie naturalne dla nas było, że wynajmujemy coś razem. Nie roztrząsaliśmy tego za bardzo, po prostu czuliśmy, że tak ma być
. Przez pierwsze 1,5 roku mieszkaliśmy w kawalerce, później (ze względów finansowych) w pokoju w mieszkaniu studenckim. Udało nam się trochę odłożyć i w wakacje wprowadzamy się "na swoje" Nam też mówiono, że "to za szybko". I co? Jesteśmy razem już 6 lat i szybkie zamieszkanie razem wcale nam nie zaszkodziło . Mieliśmy okazję od razu dobrze się poznać i "wytestować" w codziennych sytuacjach.Nie słuchaj koleżanek, tylko sama rozważ czy tego chcesz. Skoro już razem mieszkacie, to znacie się na tyle, żeby wiedzieć, czy dacie radę ze sobą wytrzymać. Z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej mieszka się w kawalerce, niż z osobami trzecimi. |
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Inaczej na wspólne mieszkanie patrzy się kiedy i tak wynajmuje się z innymi osobami mieszkanie np. na studiach. Inaczej w momencie kiedy się przeprowadza od razu od rodziców do narzeczonego, czy męża i nie miało się okazji pomieszkać z kimś mniej lub bardziej przypadkowym np. z ogłoszenia. Dla jednym wspólne mieszkanie to nie wiadomo jaki wyczyn, dla innych norma i oczywistość.
Ja z moim Tż zamieszkałam po jakichś 3 miesiącach bez jakiejś większej spiny, po prostu tak nam było wygodniej z różnych względów. Mieszkamy (i jesteśmy razem) już razem kilka lat i jakoś nie uważam, żeby to był błąd, a wręcz przeciwnie. Rób jak uważasz, a innymi się nie przejmuj. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie!! I tak co ma być to będzie- okaże się szybciej czy do siebie pasujecie powodzenia!
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Ja zamieszkałam z TŻ po 6 miesiącach i mieszkamy do tej pory - razem jesteśmy dwa lata
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: mieszkanie z mężczyzną
No cóż, ja zamieszkałam z TŻ i jeszcze współlokatorem po 3 miesiącach. Niby nie to samo ale miałam rozterki bo wiedzialam że jakby co to oni będą się trzymać razem (znali się dłużej) ale zaryzykowałam. Teraz już mieszkamy sami i jest super.
Ja bym się zastanowiła czy w razie W możesz sobie załatwić jakieś mieszkanie i jeśli tak to cóż- kto nie ryzykuje ten nie zyskuje. A jeśli chodzi o rady koleżanek o tym, że facet przestanie się starać to brzmi jak narzekanie bab, które nigdy nie miały porządnego faceta, ale są pierwsze do oceniania calej populacji mężczyzn. Smutne. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: mieszkanie z mężczyzną
Cytat:
Bo tak: szybkie zamieszkanie MOŻE, ale NIE MUSI być rozczarowaniem; każdy podaje swoje zdanie, bo to forum- ja zwyczajnie potrzebuję czasu na poznanie drugiego człowieka, a widziałam z kolei zbyt dużo niefajnych sytuacji życiowych, które z pośpiechu wynikały. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: mieszkanie z mężczyzną
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znam tez wiele par co zamieszkalo ze soba po 1,2,3,4latach bycia ze soba i nie wyszło. Wiec to zalezy od osob a nie od czasu bycia ze sobą
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 Edytowane przez just_me Czas edycji: 2013-05-10 o 23:55 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
A ja bym została na tym co jest - dopiero zaczęłaś studia i związek, nic wam się nie stanie od mieszkania ze współlokatorami, daj sobie trochę czasu, przecież zamiast wrzesień to może być listopad, albo grudzień, cokolwiek ;p
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
A ja uwazam ze dopiero zamieszkanie z druga osoba pozwala nam ja poznac w 100%. Autorka juz mieszka w chlopakiem, co w tym zlego. I oczywiscie ze wybralabym kawalerke jesli mialabym na to kase studiujac.
Sama zamieszkalam z Tz po jakis 4 miesiacach zwiazku, mieszkamy juz tak 4 lata.najpierw na pokoju, a od ponad roku sami. Bez porownania
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Zamieszkałabym z nim. Wychodzę z założenia, że wspólne mieszkanie to znakomita okazja do poznania siebie nawzajem we wszystkich aspektach "dorosłego życia". Nikt nie jest w stanie udawać kogoś kim nie jest dłużej niż kilka miesięcy.
Dawno temu poznałam taką zasadę: jeśli chcesz kogoś dobrze poznać zamieszkaj z nim przynajmniej na rok. Jeśli planujesz mieć z nim dziecko, zastanawiaj się nad tym po trzech latach wspólnego mieszkania. |
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
mieszkanie z mężczyzną
Tez bym zamieszkala
z moim TZ zamieszkalismy sami po miesiacu znajomosci. Najpierw pokoj, po 3 miesiacach mieszkanie. Dzis szczesliwie minely 3 lata takiego stanu rzeczy, a z koncem lipca bierzemy slub wiec nie ma zasady. Z kolei moja przyjaciolka juz 3,5 roku jest ze swoim TZ, do dzis nie mieszkaja razem i ostatnio wielka awantura, bo facet stwierdzil, ze on to z nia przyszlosci nie widzi:/ i o jakiejkolwiek stabilizacji z nia nie mysli i nie zamierza. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkanie studenckie to jednak co innego niż kawalerka. Są inni ludzie, masz swój kąt, osobne rachunki. Kawalerka i 100% czasu razem, obowiązki, odpowiedzialność potrafią skutecznie zabić te fajne początki związku. Ja bym się na to nie dała, a wyjątki tylko potwierdzają regułę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.

z tego co pisze autorka poznali się w mieszkaniu studenckim więc logiczne że mieszkają razem od początku...

oni JUZ mieszkaja razem.
sama nie wiem...