|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Kilka pytań o pielęgnację włosów i cery
Witam!
![]() Od jakiegoś czasu zapuszczam włosy, ale jakoś nie miałem jeszcze ochoty zajmować się pielęgnacją. teraz kiedy już są długie postanowiłem się trochę za nie zabrać, a pozostawiają wiele do życzenia. są suche, puszą się, takie trochę siano i rzadkie, mam zakola. ciężko się je układa. przy okazji cerą od razu też się zainteresowałem. Nos i okolice nieco czerwone, częściowo to chyba pozostałości po pryszczach, ale częściowo po prostu taki kolor skóry, duże zaskórniki, cienie pod oczami i jeszcze trochę pryszczy, chociaż masakry nie ma. Czytałem co nieco jak pielęgnować włosy i cerę, ale im dłużej tym bardziej widzę jaki to temat-rzeka. ;d co raz więcej pytań. Pomożecie? 1. co to znaczy, że jakiś kosmetyk OBCIĄŻA włosy i jak to się ma do moich problemów z nimi? będą więcej wypadać czy coś? 2. Waham się czy stosować kuracje w ampułkach. podobno tylko przy silnie zniszczonych włosach się je stosuje, a ja widziałem dużo gorsze od moich. poza tym jak kuracja dla zniszczonych włosów może zniszczyć włosy? ![]() 3. są kosmetyki do wypadających włosów, kosmetyki na porost włosów, albo pogrubiające/dla cienkich włosów. jak kupię np. jakiś preparat na porost nowych włosów, który pobudza cebulki, to w domyśle on też powinien pogrubić stare włosy i zapobiec wypadaniu, czy musiałbym oddzielnie wszystko stosować w jakiejś dobrej kolejności? 4. natknąłem się na dużo różnych kosmetyków, wszystkie coś tam fajnego wnosiły, oleje, maski, balsamy, odżywki, kuracje. ale wiadomo, że to nie kupię wszystkiego po trochu, więc co mnie powinno w tym ograniczać? np. jak kupię maskę to domyślam się, że balsam już mi niepotrzebny. są jeszcze jakieś tego typu kosmetyki, które mi w jakiś sposób zastąpią inne? np. olejowanie dalej mi się przyda jak używam maski? albo jakieś odżywki z olejkami czy tam z ziołami zamiast olejowania/ziół? albo kuracja zamiast maski/balsamu? które najważniejsze? jednak dziwnie dla chłopaka mieć całą półkę zawaloną kosmetykami. ;d 5. przy nakładaniu maski podobno dobrze podgrzać włosy suszarką, żeby otworzyć łuski włosa, żeby lepiej się wchłaniały składniki maski. to samo dotyczy innych kosmetyków? wszystkich? i to ich nie niszczy? To tyle o włosach, ale jak komuś by się chciało odpowiedzieć też na cerę to 6. co to dokładnie tonik? ma podobno przywrócić naturalne pH skóry, ale co dokładnie rozumieć przez naturalne pH, po czym poznać, że jest przywrócone i jak naturalne pH ma się do moich problemów z cerą? poza tym warto zwracać uwagę na jakieś dodatkowe obietnice producentów typu "zwęża pory"? czy lepiej od razu nie przykładać do nich wagi i na te "dodatkowe obietnice" lepiej zastosować kosmetyk ukierunkowany na tę obietnicę? bo w końcu tonik to tonik, cudów pewnie nie zdziała. i czym się kierować przy wyborze dobrego tonika? 7. czytałem, że lepiej nie mieszać kosmetyków różnej marki(to pewnie dotyczy też włosów), bo jak ich substancje wejdą w reakcję to może powstać neutralna, albo wręcz szkodliwa substancja. ale ciężko o to, żeby jedna marka stworzyła szereg na serio dobrych środków i takich, które szukam. a ciężko testować na sobie, bo to będzie wymagało za dużo czasu. więc jak to ze sobą połączyć? może to przesada i nie trzymać się tej zasady? może jest jakiś spis w internecie których składników nie mieszać? czy naprzemiennie stosować? tylko że to tak jakby mniejsza regularność stosować co 2 dni jakiś kosmetyk, poza tym tonik podobno dobrze zastosować przed nałożeniem czego innego. 8. ciężko mi rozpoznać które zaczerwienienia to ślady po pryszczach, a które po prostu kolor skóry. na to drugie też jest sposób? 9. matowa skóra, znaczy ogólnie jednokolorowa, czy że po prostu się nie błyszczy? 10. kiedyś zimą posmarowałem usta kremem nawilżającym, po czym były zmasakrowane. ;d podobny efekt pewnie by był jakbym je oblewał wodą przed wyjściem na dwór. ;d od tego czasu nie ufam kosmetykom nawilżającym, za to natłuszczający spoko działał na usta. czym to się różni i jak obie te cechy mają się to moich problemów? skąd wiedzieć kiedy natłuszczać a kiedy nawilżać i czy w ogóle to potrzebne? Z góry dzięki za pomoc. ![]() Edytowane przez Hyc Czas edycji: 2014-08-23 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kilka pytań o pielęgnację włosów i cery
Jeśli chodzi o cerę, to dla porządku spróbuj popytać w dziale "Pytania do kosmetyczki".
Odnośnie włosów: 1. Obciążanie: Jeśli jakiś kosmetyk jest zbyt ciężki, oznacza to, że włosy będą po nim przyklapnięte, jakby tłuste, niemyte, będą się sklejać w strączki - jednym słowem łe ![]() 2. Co do ampułek: niektóre ampułki mają w składzie alkohol, który jest cacy pod tym względem, że pomaga wchłaniać się składnikom w głąb skóry/cebulek włosa, ale ma też minus: alkohol na włosach przesuszonych będzie je jeszcze bardziej przesuszał, więc powstanie Ci jeszcze więcej sianka. Z reguły nie czekamy z działaniem, aż włosy będą wystarczająco zniszczone. Czym szybciej zaczniesz, tym łatwiej ogarniesz czuprynę. Jeśli boisz się przesuszenia, polecane są wcierki (to określenie płynnej odżywki, którą wciera się w skórę głowy) bez alkoholu, jak np. Jantar tu sobie obejrzysz jak to wygląda. Możesz też zrobić wycieczkę do apteki i zapytać panie, jakie mają wcierki na wypadanie włosów dla facetów. Specjalną serię dla mężczyzn ma firma Seboradin, np taki lotion klik, ale tu już jest alkohol. Jak się za to zabrać? Spryskujesz tym sprayem wskórę głowy i delikatnie wcierasz, najlepiej na noc. Włosy mogą być po tym lekko lepkie, więc warto zaplanować działanie jeśli wiesz, że będziesz mógł rano wsadzić głowę pod kran. Co do wcierek: czym częściej, tym lepiej. 3. Kosmetyki na porost/przeciwko wypadaniu są bardzo podobne, ich zadaniem jest wzmocnienie cebulek włosa. Nie musisz stosować dwóch osobnych kosmetyków. Co do pogrubienia pojedynczych włosów, to muszę Cię rozczarować - efekt taki dają silikony, które jedynie oblepiają włos, który wydaje się grubszy, do następnego mycia. 4. Przed wykupieniem połowy drogerii powinien powstrzymać Cię zdrowy rozsądek ![]() To, co potrzebujesz to: - szampon, najlepiej 2 sztuki: jeden tzw rypacz, czyli szampon do użycia raz w tygodniu, który dokładnie oczyści. Taki szampon powinien mieć w składzie Sodium Laureth Sulfate. I tu Cię pocieszę, większość szamponów to coś ma ![]() ![]() - absolutnie konieczna po każdym myciu odżywka do spłukiwania. Najpopularniejsza jest Garnier Avokado i Masło Shea, albo Alterra Granat i Aloes. Obie za grosze w Rossmannie. - maska do włosów, do stosowania raz w tygodniu. Polecam na początek Biovax L'Biotika (również dostępne w drogeriach). Ciaprasz tym włosy od nasady, wchodzisz albo do gorącej kąpieli na 30 minut (para robi swoje), idziesz do sauny (jak masz możliwość), albo tak jak my owijasz głowę w woreczek foliowy i ręcznik. Po tym czasie spłukujesz. - olej. Jeśli Twoje włosy się puszą, to nie polecam popularnego kokosowego. Zacznij od oliwy z oliwek. Jak Ci nie podpasuje, zużyjesz w kuchni. I tutaj podobnie jak z wcierką, najprościej nasmarować sobie tym włosy na noc przed myciem. - serum do zabezpieczania końcówek - ponieważ włosy niszczą się mechanicznie ocierając się np o ubranie, warto zaklajstrować końcówki silikonami. Serum Gliss Kur Wyciskasz 1-2 pompki, rozcierasz w dłoniach i wsmarowujesz we włosy mniej więcej ok 10 cm od końca. Można to robić na włosy po myciu, wytarte w ręcznik (wtedy serum nie będzie "widoczne"), lub w suche włosy, wtedy włosy trochę będą ugłaskane. Reasumując: 2 szampony, odżywka do spłukiwania, maska, wcierka, oliwa z oliwek, serum na końcówki. Polecam również wizytę u fryzjera w celu podcięcia końcówek ![]() I jeszcze jedna istotna kwestia: nic na włosy tak dobrze nie działa, jak kuracja odżywcza od wewnątrz. Do tego celu pijemy drożdże rozpuszczone we wrzątku. Codziennie do śniadania 30-50g (1/3 lub 1/5 kostki) zalewamy wrzątkiem (ilość wrzątku obojętna), mieszamy, czekamy aż ostygnie i siup. Po kilku tygodniach zauważysz busz nowych włosów. Powodzenia! ![]()
Zapuszczam włosy ![]() 28cm (04.05.14), 30 (03.06.14) 31,5 (30.06.) 32 (30.07) 33,5 (30.08.), 35 (15.11.), 41 (4.04.15) 45 (29.09), 51 (05.16.) cel: 31-35-40-45-50-.. osiagniety! ![]() Denko 2016 suma: 0/157 ![]() ![]() Recrea 5%-28.09. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kilka pytań o pielęgnację włosów i cery
Dzięki wielkie za pomoc!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.