|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Kosmetyki dla alergika
Jestem alergikiem i właściwie nie wiem na co.. miałam testy na wziewne i pokarmówke, nic nie wyszło.. mam strasznie wrażliwą skórę na twarzy.. okolice oczy to jest masakra, wszystko mnie podrażnia.. ziaja, yves rocher.. dwufazówki wysuszają.. po zmyciu tuszu mam przekrwione oczy, pomaraszczoną skórę wokół oczu.. i zwracam się do Was z pytaniem, co będzie dla mnie dobre jeśli chodzi o makijaż i demakijaż oczu i twarzy? chodzi mi, żeby nie była to zbyt wygórowana półka cenowa.
ostatnio używam tuszu Sensique, wcześnie antyalergiczny Pierre Rene. podkład Lirene shiny touch na usta (też mam z nimi problemy) nakładam carmex lub jakieś pomadki, muszę zaopatrzeć się w jakiś błyszczyk i pomadkę antyalergiczną, ale nie znam marek.. i to jest cały mój makijaż. demakijaż to: -żel miceralny bebeauty z biedronki (nie podrażnia, ale do oczu nie ryzykuje) -dwufazówka z ziaji mnie wysuszała -chusteczki do demakijażu z altterry podrażniły skórę przy oczach -dwufazówka z yves rocher jest okropna, oczy mnie piekły zostałam z niczym.. nie wiem czym zmywać makijaż. polećcie mi proszę jakieś konkretne produkty dla wrażliwców, bo szukam i nie mogę znaleźć. spodziewałam się, że yves rocher będzie delikatny, a tu taka niemiła niespodzianka.. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki dla alergika
Co do oczyszczania/demakijażu to poczytaj o metodzie OCM
Jeśli chodzi o makijaż to podkłady z prawdziwych minerałów np. EDM. Mam czasem takie problemy jak ty z eyelinerem i też nie mam pojęcia czemu, teraz używam żelowego z Catrice i Essence i nie podrażniają Cieni używam tylko od święta, bo zaraz mam powiekę przesuszoną, swędzi mnie, niezależnie od marki ![]() Z pomadek polecam Carmex który już masz albo Tisane.
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja zmywam od lat po prostu mydłem biały jeleń (wersją premium) poleconym mi przez dermatologa, polecam. z kolorówki polecę też minerały, moja siostra ma silne AZS i bardzo jej służą.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A probówałaś micele? Jestem alergikiem i do demakijażu oraz mycia używam miceli Avene, LRP i Vichy. Takie najbardziej popularne, z nich najbardziej lubię Avene (dobry stosunek ceny do pojemności i jakości). Według mnie są niezastąpione. Do tego mam TAKĄ ściereczkę/rękawicę Raypath, którą dokańczam demakijaż. Tylko zamoczyć, przyłożyć do oka, makijaż sam schodzi i twarz jest czysta. Ja ją dostałam w zestawie rękawica do ciała, rękawica do peelingu twarzy i do demakijażu właśnie, od teściów. Nie wiem skąd to wziąć w ogóle.
Żel micelarny z Biedro też miałam i spróbuj do oczu użyć, mnie nic nie szczypał
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Zdublowały mi się posty
![]() Mnie przy OCM piekły oczy. Ale generalnie OCM nie dla mnie, bo mam bardzo suchą skórę i wysuszał. Jak masz normalną czy tłustą to spróbuj.
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2012-11-30 o 21:34 |
|
|
|
|
#7 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Micele to też dobry pomysł, dużo dziewczyn jest zadowolonych, ale mnie np wysuszają
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2012-11-30 o 21:40 |
||
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myślę o stosowanie OCM tylko na twarzu, do oczu się boję. teraz mam oczy w opłakanym stanie, muszę posmarować maścią i przez weekend zrezygnować z makijażu.. a w poniedziałek spróbuję tego z biedronki. czy mogłabyś mi podać linki do konkretnych produktów i ich dostępność w drogeriach? pani alergolog również polecała mi vichy. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego co polecają lekarze, to rzadko zwracam na to uwagę, po polecają to co mają polecać... Jak dla mnie Vichy jest bardzo agresywne i miałam po nim masakre na twarzy...
|
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę co człowiek to opinia, trzeba niestety brać to pod uwagę wybierając coś dla siebie. A tym bardziej jak jest się alergikiem.Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
O, przypomniało mi się jeszcze mydło Aleppo z Nigellą
|
|
#12 |
|
damn good coffee
|
Staraj się używać aptecznych kosmetyków - te biedronkowe to chyba nie jest dobry pomysł. Jeśli chodzi o cerę alergiczną - musisz próbować, próbować... Każdemu może coś innego pomóc, coś innego zaszkodzić... Proś w aptekach o próbki
![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- próbowałaś płynu micelarnego Ziaja Ulga? Dla mnie jest idealny (a cerę mam ekstremalnie wrażliwą). Kosztuje jakieś 7zł, nigdy mnie nic po nim nie piekło
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Krem do twarzy Absolute Organic, mleczko do demakijażu Lavera Podkład mineralny Annabelle Minerals, Puder sypki Lavera Cienie Lily Lolo Pomadka Logona albo Eco Cosmetics W skrócie: Wszystko "drogeryjne" mnie podrażnia, a w sklepach z kosmetykami naturalnymi kupuję w ciemno Mam podobne problemy ze skórą (tzn. tylko po kontakcie z kosmetykami "zwykłymi", z drogerii, bo normalnie jest ok). Największe problemy miałam z oczami. Nie mogę używać zwykłego tuszu do rzęs ani cieni. Po takim makijażu od razu miałam czerwone oczy, do tego swędzenie, łzawienie Ale po cieniach Lily Lolo nic mi nie jest. Z tuszu w ogóle zrezygnowałam.---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Do mycia twarzy i całego ciała używam mydła "Biały jeleń", ale przy najbliższych zakupach kupię "mydło popularne Sonett w kostce". Przekonały mnie opinie w sklepie internetowym
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Próbowałaś robić demakijaż oczu oliwką?
Tylko potem przejechać po twarzy musisz mleczkiem jakimś, bo czarna cała będzie Ale żadnego tarcia itd., po prostu takie "zebranie" oliwki razem z tuszem czy kredką. Najprostszym, najzwyklejszym mleczkiem, może nawet kosztować 4zł i nie spełniać swojej funkcji, byleby nie podrażniał, bo jest on tylko do zebrania juz zmytego makijażu.
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
piszesz, ze oczy masz podraznione, a po zmyciu zaczerwienione i pomarszczona skore wokół pytanie- czy masz jakies wysieki na ciele, jakis problem z azs w ogole? jakies alergie sezonowe? krzyzowe? od jak dawna masz te objawy? bo po tym co piszesz wynika raczej, ze masz jakis agresywny produkt/skladnik, ktory ostatnimi czasy dal ci popalic i umeczyl skóre, nie wszystko co piecze w oczy jest alergenem.. ale jest masa rzeczy ktore moga zaostrzyc pewne reakcje wystarczy jakis g*wniany skladnik chemiczny w czyms, co jakis cudem weszlo na rynek bardzo przydatnym narzedziem jest w takiej sytuacji dzienniczek i zapisywanie wszystkich tego typu reakcji wraz ze zmianami jakie wprowadzamy- nowy kosmetyk, cos zjedzonego czego nie jedlismy b.dlugo/nigdy/ stan zdrowia (infekcje) etc
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2012-12-01 o 00:10 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
ja lubię kremy z flos leku i iwostinu (a cerę mam wrażliwą, naczyniową).
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Moja siostra miała podobne problemy i dosłownie wszystko ją podrażniało oprócz kosmetyków firmy AA. Ale to było dawno i może coś pozmieniali w składach, więc nie ręczę.
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naturalne kosmetyki nie są pewniakami dla alergików, więc nie ma co w ciemno brać z radością. Ja tak robiłam, chciałam zmienić pielęgnację na naturalną i klops - uczulenie za każdym razem, po wszystkim. Miesiąc używania czegoś i potem miesiąc leczenia wysypki. Jedynie olej makadamia i żel HA nie uczulał, więc latem używam na twarz zamiast kremu. A tak bardzo wierzyłam, że to naturalne to najlepsze dla atopików i alergików, taaa... Drogeryjne kosmetyki mogą uczulać, bo mają dużo substancji zapachowych i innych tego typu. Dlatego lepiej poszukać czegoś sensownego w aptece - polecam kosmetyki Emolium, Cetaphil, Physiogel, Oillatum czy Iwostin. Albo dobrze rozejrzeć się po drogerii i coś może się znajdzie, mnie np. Ziaja (seria oliwkowa, kakaowa, kozie mleko) nie uczula.
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jestem "SUPERALERICZKĄ" . Próbowałam już chyba wszystkiego.Teraz moja twarz jest w trakcie ''dochodzenia do siebie" po malowaniu ścian w pokoju. Przy okazji dowiedziałam się, że jestem uczulona na farbę , o dziwo farbowanie włosów mi nie szkodzi.Z kremów do twarzy mogę polecić balneum. radzę najpierw spróbować wersji dla dzieci. Ivostin z kolei może i nie uczulał ,ale strasznie"zapychał". Gdzieś na wizażu ktoś polecał krem z rossmana dla dzieci babydream ,cena około 4 zl-potwierdzam nie uczula. Ale oczywiście każdego uczula co innego. Życzę powodzenia w poszukiwaniu idealnego kosmetyku.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Pani Mizantrop
|
Wibo ma fajny tusz pogrubiający dla wrażliwych oczu, polecam
![]() W kwestii podkładów fajnie sprawdza się Neutrogena, możesz kupić ich podkłady na allegro za 30-40zł, nie jest to wysoka cena jak na ogromną wydajność, podkład Skin Clearing starcza mi na 9-10 miesięcy codziennego użytkowania ![]() Nie polecam z kolei firmy AA, która niby produkuje kosmetyki nadające się dla alergików. Ja dostałam kiedyś strasznego uczulenia na ich żel do mycia twarzy, a moja przyjaciółka z kolei na ich maseczkę
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skóra głowy mi się wysusza, łuszczy, czasami do ran. na zgięciu ręki mam czerwoną plamę, która okropnie swędzi co jakiś czas, ale ostatnio maść mi pomogła. oczy mam co jakiś czas podpuchnięte, po prostu budzę się z takimi. niestety to nie dzieje się "ostatnimi czasy", ale od kilku lat. odwiedzam lekarzy, próbuję wszystkiego, ale nie trafiłam na idealne kosmetyki. dziękuję za wszystkie odpowiedz niestety mam ograniczony budżet i często sięgam po tanie kosmetyki z drogerii, bo mnie nie stać na te drogie organiczne. dzisiaj kupiłam Eveline: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...micelarny.html co myślicie o jego składzie? niestety się na tym nie znam, ale zobaczyłam napis hipoalergiczny i postanowiłam spróbować, bo lubię kosmetyki eveline. z ziaji mnie dwufazowy podrażniał, wysuszał, innych nie próbowałam.
co myślicie o kosmetykach Yves Rocher? Edytowane przez SummertimeSadness Czas edycji: 2012-12-01 o 19:34 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po tym co napisałaś pierwsze co mi przyszło na myśl to atopowe zapalenie skóry. Radziłabym wybrać się do dermatologa.
|
|
|
#23 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Ja oliwkę leję prosto na palce i dłońmi zmywam tusz, a później domywam i odtłuszczam wacikiem z płynem micelarnym (avene lub ziaja ulga). Po demakijażu oliwkę można nałożyć zamiast kremu pod oczy, albo razem z kremem
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z niezawodnoscia testow nie ma co przesadzac bo w zaleznosci od tego jaki 'pakiet' mamy może cos wyjsc a może nie, do zestawu rozszerzonego lekarz moze dopisac cos extra mi np dopisal penicyline i dzieki temu wiemy wiecej czego unikac a tak bysmy nie wiedzieli, byc moze tak wlasnie jest u ciebie chociaz ja jestem pewnie malostkowa i sie czepiam ale w tym momencie sama sobie diagnozujesz chorobe zadne kosmetyki na te ee podpuchniete oczy ani plamke na ramieniu nie pomoga co nie zmienia faktu ze kazdemu czlowiekowi przyda sie jak troche zrzuci zbednej chemii z organizmusama mam azs, przerobilam sporo kosmetykow 'dedykowanych' i od tamtej pory czytam sklady, po prostu, polecam to szczegolnie jesli piszesz ze nie masz kasy wyguglaj chocby tu skladniki najbardziej podejrzane i unikaj ich zawszelka cene http://www.☠☠☠☠☠☠☠/czytelnia/a2222-S..._w_kosmetykach wypisz i unikaj jak ognia do ust moge polecic wazeline oeparol do pielegnacji ciala oliwke babydream dla mam, musialabys sie spieszyc o tyleze jest wycofywana ponoc ze sprzedazy a np dla mnie jest jedynym ratunkiem na skore nog z kosmetykami dla dzieci uwazaj, bo niektore maja takie sklady ze wlosy staja deba na dodatek potrafia byc 2x drozsze bardzo tez wazne w czym sie kapiesz, czym myjesz- bialy jelen to dobry i tani pomysl na poczatek chociaz ja sie z jeleniem nie polubilam do mycia uzywam mydla dove, po prostu sie sprawdza u mniemiejscowo moge polecic masc diprobase, tania jak barszcz, bez recepty a gasi pozary jedyne co to nie mam pojecia co poradzic na skore glowy.. aha i jeszcze jedna bardzo istotna rzecz- proszki do prania.. proponuje przestawic sie na proszki dla dzieci i odstawic plyny do plukania przynajmniej na jakis czas teraz nadchodzi czas kaloryferow wiec polecam nawilzac domowe powietrze (sa sliczne nawilzacze na grzejniki do powieszenia, wersja najtansza-mokre reczniki,najdrozsza-nawilzacz ultradzwiekowy) zerknij tylko czy mialas robione testy na plesnie ale chyba sa w podstawowym pakiecie
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
SummertimeSadness - zostaje ci tylko próbować próbować, czytać i metodą prób i błędów dopasować to co Ci pasuje. Rozumiem twoje problemu ze skórą głowy bo mam tak samo, a nie znalazłam jeszcze nic co zadowoliłoby mnie w 100%, ale lepiej jest po delikatnych szamponach bez SLS.
|
|
|
#26 |
|
damn good coffee
|
Jeśli chodzi o skórę głowy- wypróbuj może takie emulsje do wcierania, np Emolium, Cerkogel/Cerkosol, Xerialine (?). Przy regularnym stosowaniu efekty są widocznie zauważalne. A-derma ma fajny szampon - ale konsystencja jest tragiczna, niewydajny a drogi. Ostatnio kupiłam szampon Alterry do wrażliwej skóry głowy - bardzo fajny, nic nie piecze i nie przesusza skóry
|
|
|
|
|
#27 | |||
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja nie proszę Was o podanie kosmetyków, które mnie wyleczą
Chciałam się tylko dowiedzieć, czego używacie, czy znacie jakieś łagodne kosmetyki itd. Pod opieką lekarską jestem.Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
nie ma takiej opcji, jak wspomniałam wyżej szukam łagodny kosmetyków, które nie będą pogłębiały złego stanu mojej skóry, podrażnień i zaczerwień.z tymi proszkami nie pomyślałam, odstawię na pewno, dziękuję za rady
|
|||
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Od siebie polecam do demakijażu:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...sibio-h2o.html (genialny i bardzo wydajny, często można kupić dwa duże opakowania w cenie jednego, ale też mają naprawdę małe opakowania w sam raz żeby spróbować na początek czy Ci pasuje) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...tive-skin.html (mój ulubiony żel, myje nim też oczy i nie dość, że świetnie zmywa tusz to jeszcze nic a nic nie szczypie nawet jak otworzę oczy przez przypadek, bardzo wydajny) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...#review-711352 (w ogóle kosmetyki tej firmy są bardzo delikatne) Z kremów fajny jest Avene Cold Cream (zarówno wersja do twarzy, jak i krem do rąk), Nanobase. Ale one są bardzo tłuste, więc albo na zimę albo na noc. Jednak bardzo ładnie koją i nawilżają/odżywiają skrórę. Ogólnie kosmetyki Avene, La roche posay i Biodermy (seria różowa Sensibio) są bardzo delikatne i nie robią krzywdy. Zarówno te do mycia jak i pielęgnacji. Nanobase to krem mojego TŻ-ta, który ma mega wrażliwą skórę twarzy i po wszystkim innym ma czerwone plamy i pękającą skórę. Tylko to mu służy. Z tańszych kosmetyków moim zdaniem dobre są z tej serii co ten żel (też bardzo fajny nawiasem mówiąc): https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...a-atopowa.html Do makijażu nie pomogę bo z tym nie mam problemów. Moim zdaniem warto apteczne kosmetyki kupować. Tanio kosmetyki są w Ziko aptece (można zamawiać). Poszukaj u siebie taniej apteki i tam się zaopatruj. A i często w Superpharm trafiają się fajne promocje. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po Babydream myślałam że się oskalpuję, tak swędziało. Polecam ten szampon: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lekarskim.html Dobry i tani, niby ma sls ale nie szczypie i nie swędzi, teraz jest na niego promocja w Rossmannie i dałam za niego jakieś 5 zł.
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2012-12-01 o 22:08 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

Naprawdę co człowiek to opinia, trzeba niestety brać to pod uwagę wybierając coś dla siebie. A tym bardziej jak jest się alergikiem.