![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Historia
Temat skierowany pod adresem wizazanek, ktore w taki czy inny sposob interesuja sie historia
![]() ![]() W kazdym razie, tak sie zastanawiam, ile jest wizazanek, ktore maja takie zainteresowania, ktore aspekty historii i jaka epoka(epoki) kogo interesuja ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Historia
Wiem,że nie mam ogromnej wiedzy historycznej, więc raczej nie będę polemizowała o wyższości znaczenia walki pod Waterloo nad bitwą pod Verdun.
Ale lubię historię, mam zamiar studiować ją w przyszłym roku i poszerzać przy tym swą skromną wiedzę ![]() Od jakiegoś czasu interesuję się czasami II wojny światowej. Od uzbrojenia kończąc na modzie lat 40. Muszę się pochwalić tym, że byłam jedną z nagrodzonych w konkursie Discovery Historia dotyczącym Powstania Warszawskiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Lubię historię, jest to mój przedmiot wiodący, więc jako tako muszę się orientować 'co, gdzie i kiedy'
![]() Najbardziej lubię starożytnośc - cywilizację grecką i rzymską ![]() ciekawostki ? rozumiem, ze moga byc z roznych dziedzin zycia ![]() to ja jako pierwsza rzucę - powszechnmie używane dzis slowo 'histeria' w Grecji oznaczala nieprawidlowe funkcjonowanie macicy ![]() no i chyba dośc znane - w starozytnej Grecji, nikt nie kryl sie z homoseksualizmem, a wrecz byl to powod do dumy ![]() Ostatnio zainteresowała mnie sylwetka Elżbiety Bathory, która myslac, ze ludzka krew zapewni jej wieczna mlodosc ![]() "Ciekawa" historia wiazala sie tez z Henrykiem Walezy [Walezym?]. Ponoc podczas spaceru na dziedzincu zamku w Krakowie ujrzał przystojnego młodzieńca przerzucającego siano. Henryk był nim tak zafascynowany, ze nic nie myslac podszedl do chlopaka i zgwalcil go przy wszystkich. Na razie tyle, bo pewnie i tak malo kto jest zainteresowany ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nasza własna król - Jadwiga, przed ślubem z Jagiełłą wysłała Wojciecha Jastrzębca, ażeby poszedł z Jagiełłą do łaźni i go sobie dokładnie obejrzał (bo to przeca włochaci poganie ci Litwini, cholera ich wie, co oni tam mają) i sprawdził, czy wszystko na miejscu.
Dodam, że jeden z braci/krewnych (już nie pamiętam dokładnie) Jagiełły zwał się Minigiełło.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ludwig Jagiellończyk mówiąc prosto - był ekshibicjonista
![]() a moze orientujecie sie, ktory z czeskich wladcow zaczynal dzien od defloracji okolicznych panien? gdy nie podlozono mu owej dziewicy, czesto nie mial ochoty wychodzic z lozka, nie mowiac o rzadzeniu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Walezy wg mojej pani od historii 'to był taki SUPER gej' nie wiem skąd współcześnie taka niechęć do gejów skoro przez wieki i wielu kulturach było to naturalne.
Ja dzięki serialom i filmom zainteresowałam się troszkę postacią Henryka VIII. Jak wiadomo, miał on sporo bo aż 6 żon. był wręcz opętany pozostawieniem po sobie męskiego potomka. skłaniało mnie to zawsze do refleksji nad rolą kobiet, żon i matek królów których często jedynym zadaniem było urodzenie zdrowego chłopca.
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Znamy opisy zachowań homoseksualnych osób, którym "wiele się wybacza", jak np. Walezy (bo władca), Oscar Wilde (bo artysta, zresztą za uwiedzenie syna jednego z lordów poszedł do więzienia)... Zachowane zbiory praw wskazują raczej na to, że homoseksualnizm (jak zresztą i inne zachowania nie heteroseksualne) był karany, na dodatek zazwyczaj w sposób dość niesympatyczny.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne jest podawanie takich ciekawostek ale uważam, że należy wtedy podeprzeć się materiałami źródłowymi - inaczej może się to skończyć jakimiś legendami. Skończyłem historię - dwa ulubione okresy to średniowiecze i XX w. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Zawsze lubiłam historię i wiedzę o społeczenstwie
![]() ![]() A poza XX wiekiem, swego czasu bardzo interesowałam się historią Dynastii Tudorów (szczególnie Anną Boleyn). Jeszcze interesuje mnie historia Rosjii (wcześniej ZSRR), carycy Katarzyny II, dynastia Romanowów.
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2009-12-30 o 01:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Moje zainteresowanie historia jest na tyle absorbujace, ze dopiero teraz pozwala mi polozyc sie spac ;p W zwiazku z moim kierunkiem studiow jestem poniekad "przymuszona" ![]() Nawiazujac do poruszonych pikantnych detali polecam ksiazke J. Jankowskiego " Monarsze sekrety", jako rekomendacje wklejam fragmencik z okladki: "Bigoteryjny Zygmunt III Waza myślał tylko o tronie szwedzkim i o swojej metresie Urszuli Meierin, która ponadto obsługiwała seksualnie jego syna Władysława, a której papież przyznał złotą różę za "wyjątkowo cnotliwe życie" ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Na studiach, podczas omawiania "Sofijówki" Trembeckiego, pani dr powiedziała nam o Carycy Katarzynie, która miała dość bujne życie erotyczne. Na dzień dzisiejszy można by śmialo nazwać ją nimfomanką. Żródła nie mam, ale pani dr mówiła nam, że kiedyś nie była zadowolona ilością stosunków, i ..kopulowała z koniem. Ile w tym prawdy - nie wiem, znalazłam na necie coś takiego:
Cytat:
po za tym, uwielbiam historię starożytną, Egipt, faraonowie, piramidy. W liceum potrafiłam wyminić wszystkich faraonów po kolei, często z żonami, najważniejszymi doradcami.. A później? Poszło sie na studia polonistyczne i historia niejako poszła w odstawkę - przynajmniej powszechna, bo historia Polski oczywiście była ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() I zgadzam się - w końcu to wątek historyczny, powinniśmy wykazywać stosowne przywiązanie do warsztatu historyka i stosować skomplikowany i wysublimowany system przypisów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- PS. Gdzie studiowałeś ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Annę, ale ona dość szybko pożegnała ten najpiękniejszy ze światów...
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Interesuję się.
![]() Ba, ukonczyłam końcu kierunek z historią w nazwie.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Absolutnie sie z Toba nie zgodze - takie rzeczy uchodzily na sucho wladcom, ale bynajmniej nie bylo to traktowane jako cokolwiek naturalnego...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
widocznie moje postrzeganie zostało wypaczone przez moja panią od historii, poprawiam się. było tolerowane w starożytności.
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Historia ciekawi mnie w dość szerokim zakresie , ze szczególnym uwzględnieniem naszej własnej . Nie jestem po żadnych historycznych kierunkach
![]() Przy okazji zapytam , bo może ktoś sie będzie orientował : kilka bądź kilkanaście lat temu ( przepraszam , ale nie zakodowało mi się w mózgu kiedy dokładnie ) , mignęła w prasie krótka w sumie notka o tym , że wysnuto hipotezę o występowaniu na ziemiach polskich w czasach tuż przedpiastowskich alfabetu słowiańskiego . Miał on być spuścizną pozostawiona przez przemierzającego te ziemie Metodego ( mowa o Wiślanach , bodajże ) . Wszelkie slady tego pisma miały być już w połowie XI wieku niszczone przez Rzymski Kościół Katolicki , by nie stanowiły konkurencji . Wie ktoś coś więcej ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też bardzo lubię historię, przez całe lata szkoły myślałam ,żeby studiować historię bądź coś blisko z nią związane no ale plany się zmieniły a zamiłowanie zostało
![]() Nie mam ulubionego okresu ale dużo czasu poświęcam I i II Wojnie Światowej, sytuacji w Rosjii od XIX wieku no i kolonizacji Ameryki i jej późniejsze dzieje. Z miła chęcią czytam wasze posty, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Kiedyś uwielbiałam czytać wszytko co dotyczyło rodu Borgiów i Medyceuszy.
Generalnie teraz nie mogę się zmusić do przeczytania jakiejkolwiek książki historycznej, sama nie wiem dlaczego. ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym jeszcze wiedzieć, o co tam chodzi. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dobra, przyłączę się
![]() Uwielbiam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Mam taką ciekawostkę. Pierwszym uciekinierem z Oświęcimia był... Tadeusz Wiejowski. Podobno hitlerowcy tym bardziej byli wściekli. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taka forma 'kary' dla więźniów to nie pojedynczy przypadek. Czytałam kiedyś pamiętnik młodej Żydówki, która była w Oświęcimiu i pisała o tego typu 'niekończących się apelach'.
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się. Dla zainteresowanych tematem obozów koncentracyjnych polecam do czytania raport rotmistrza Witolda Pileckiego, który dobrowolnie dał się zamknąć w Oświęcimiu jako więzień, żeby zebrać informacje o funkcjonowaniu obozu, a potem z niego uciekł
![]() np. tu --> http://www.polandpolska.org/dokument...tolda-1945.htm Polecam, czytałam to kiedyś cały dzień bo nie mogłam się oderwać a potem nie mogłam usnąć bo miałam przed oczami te okrutne sceny z codzienności obozowej. ![]() Dla mnie Pilecki to jeden z największych bohaterów II wojny św. Szkoda, że tak mało mówi się o tej postaci. Może to kogoś zainteresuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Kiedys przy okazji innego tematu o tym troche pisalem, postac jak najbardziej warta przypomnienia.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"(...)Po ostatecznym rozdwojeniu się Kościoła na wschodni i zachodni, papieże gorliwie starali się o zniesienie nabożeństwa w narodowym języku i komunii pod dwiema postaciami przejętych od kościoła greckiego; synod w Salonie r. 1060 ogłosił nawet Metodego heretykiem a słowiański alfabet wynalazkiem diabelskim(...) aczkolwiek ogół słowiańskich kościołów przyjął obrządek rzymski, liturgia narodowa utrzymywała się przez dłuższy czas w wielu okolicach Czech, Moraw, Śląska i Polski, niekiedy na przekór Rzymowi a niekiedy za jego przyzwoleniem (...) W. Krasiński, Zarys dziejów powstania i upadku reformacji w Polsce, t. 1, s. 17. " " (...) Zachował się list Metodego do księcia Wiślan, w którym Metody napomina go, aby misjonarzom nie stawiał przeszkód. Dawne kroniki mówią, że w r. 949 Morawianie założyli na Kleparzu, pod Krakowem, kościół św. Krzyża z zachowaniem liturgii i języka narodowego. Ponadto w 1977 r. odkryto w Wiślicy kamienną chrzcielnicę z IX w. Kościół słowiański utracił jednak swój narodowy charakter po śmierci Metodego. Biskup rzymski Szczepan V zakazał stosowania liturgii słowiańskiej, zaś sufragan Wicking, jako następca Metodego (chociaż Metody wyznaczył na to miejsce swego ucznia Gorazda), wygnał duchownych słowiańskich, uczniów Cyryla i Metodego, wprowadzając na ich miejsce duchowieństwo niemieckie i liturgię łacińską. Usunięci duchowni udali się do Bułgarii, gdzie wprowadzili liturgię słowiańską i Biblię w przekładzie na język słowiański. © Literatura Chrześcijańska; opracowano na podstawie: "History of the Christian Church", Philip Schaff; Encyclopaedia Britannica; "Zarys dziejów powstania i upadku reformacji w Polsce", W. Krasiński. " Jak już temat ucieczek z Oświęcimia się pojawił , to polecam również przeczytanie " Ucieczek oświęcimskich " T.Sobańskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
![]()
Interesuje mnie praktycznie wszystko co związane z czasami minionymi. Szczególnie lubię historię starożytną oraz średniowiecze (pokrzywdzone moim zdaniem jako epoka, niesłusznie zwane czasem ciemności). Najbardziej interesuje mnie życie zwykłych ludzi (taka ich codzienność - zwyczaje, stroje, zabawy, nauka i medycyna oraz wynalazki) oraz prawa i przepisy, religijne rytuały. Ciekawi mnie także historia języka oraz historia medycyny. Pasjonuje mnie to, jak czasy przeszłe "przemycają" swoje zwyczaje i wierzenia aż do współczesnej epoki.
------------------------ Z ciekawostek to trudno wybrać coś jednego - ktoś wyżej wspominał królową Jadwigę i Jagiełłę - tak na marginesie mogę dodać, że ostatnia żona króla Jagiełły była od niego starsza, miała na imię Zofia i ożenił się z miłości co było swoistym wybrykiem jak na tamte czasy ![]() Z innych - podczas walk ostatnich Rzymian w Brytanii z lokalnymi władcami jeden z królów plemion Irlandzkich spotkał się z rzymskim wodzem aby paktować - miejscem spotkania była łaźnia. Irlandczyk obawiał się, że to podstęp ze strony Rzymian gdyż jego plemię nigdy się nie myło poza losowymi przypadkami gdy ktoś wpadł do rzeki... (niestety nie pamiętam imion wodzów, ale info to posiadam z przypisów do pewnej powieści o czasach "króla Artura" gdzie tę sytuację przedstawiono jako mającą miejsce w VIII w. ale przypisy mówią, że w rzeczywistości odbyło się to kilka wieków wcześniej i została opisane w jakiejś rzymskiej kronice - niestety jak wspomniałam imion wodzów nie pamiętam). Tak sobie myślę - ależ oni musieli śmierdzieć... Czy wiecie, że pierwsze operacje plastyczne nosa wykonywane były w Indiach? Polegały one na całkowitym odtworzeniu nosa po jego obcięciu ![]() ![]() No i tak mi się jeszcze jedna rzecz przypomniała. Bodajże aż do XVII - XVIII wieku w Polsce kat oprócz wiadomej funkcji był także zarządcą miejskiego burdelu i odpowiedzialny był za higienę i zdrowie miejskich prostytutek oraz los ich dzieci ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
eloi - dzieki za info
![]() Dobra, to kto lubi IIWS, przyznawac sie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Jakaś ankieta by może się zdała , komu jakie epoki najbardziej pasują , najlepiej na Plotkowym , z linkiem do tego wątku , to może więcej osób trafi wtedy tu na Kulturalny ?
-------------------------------------------------------------------- Jeśli chodzi o historię dotyczącą II WŚ , to też mnie interesuje . Nic na to nie poradzę , że głównie przez pryzmat "Sensacji XX wieku" ( ktoś to pamięta ? ![]() http://www.tvp.pl/historia/magazyny-...ej?start_rec=8 A tu czym zaowocowało poszukiwanie bombowca "Łoś" : http://www.altair.com.pl/cz-art-2586 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.