Historia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-29, 20:24   #1
Wyrak
Zakorzenienie

Historia

Temat skierowany pod adresem wizazanek, ktore w taki czy inny sposob interesuja sie historia Kojarze, ze podobny temat juz byl, niestety, nie znalazlem go

W kazdym razie, tak sie zastanawiam, ile jest wizazanek, ktore maja takie zainteresowania, ktore aspekty historii i jaka epoka(epoki) kogo interesuja A moze ktos chce sie podzielic jakimis ciekawostkami, badz podyskutowac o jakims kontrowersyjnym historycznym zagadnieniu? Zapraszam

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:17   #2
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Historia

Wiem,że nie mam ogromnej wiedzy historycznej, więc raczej nie będę polemizowała o wyższości znaczenia walki pod Waterloo nad bitwą pod Verdun.
Ale lubię historię, mam zamiar studiować ją w przyszłym roku i poszerzać przy tym swą skromną wiedzę

Od jakiegoś czasu interesuję się czasami II wojny światowej. Od uzbrojenia kończąc na modzie lat 40.

Muszę się pochwalić tym, że byłam jedną z nagrodzonych w konkursie Discovery Historia dotyczącym Powstania Warszawskiego
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:20   #3
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

Lubię historię, jest to mój przedmiot wiodący, więc jako tako muszę się orientować 'co, gdzie i kiedy'

Najbardziej lubię starożytnośc - cywilizację grecką i rzymską
ciekawostki ? rozumiem, ze moga byc z roznych dziedzin zycia
to ja jako pierwsza rzucę - powszechnmie używane dzis slowo 'histeria' w Grecji oznaczala nieprawidlowe funkcjonowanie macicy

no i chyba dośc znane - w starozytnej Grecji, nikt nie kryl sie z homoseksualizmem, a wrecz byl to powod do dumy mlodzi chlopcy czesto wspolzyli ze swymi 'mentorami' [ m.in dlatego Sokrates był dośc 'nielubiany' xD]

Ostatnio zainteresowała mnie sylwetka Elżbiety Bathory, która myslac, ze ludzka krew zapewni jej wieczna mlodosc zabila okolo 500-600 kobiet, czasem w naprawde okropny sposob. oczywiscie dzieki swej pozycji byla jedynie skazana na dozywotnie mieszkanie w jednej z zamurowanych komnat.
"Ciekawa" historia wiazala sie tez z Henrykiem Walezy [Walezym?]. Ponoc podczas spaceru na dziedzincu zamku w Krakowie ujrzał przystojnego młodzieńca przerzucającego siano. Henryk był nim tak zafascynowany, ze nic nie myslac podszedl do chlopaka i zgwalcil go przy wszystkich.

Na razie tyle, bo pewnie i tak malo kto jest zainteresowany Też chetnie poczytam coś od innych wizazanek
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:48   #4
Ponura
Wtajemniczenie

Nasza własna król - Jadwiga, przed ślubem z Jagiełłą wysłała Wojciecha Jastrzębca, ażeby poszedł z Jagiełłą do łaźni i go sobie dokładnie obejrzał (bo to przeca włochaci poganie ci Litwini, cholera ich wie, co oni tam mają) i sprawdził, czy wszystko na miejscu.

Dodam, że jeden z braci/krewnych (już nie pamiętam dokładnie) Jagiełły zwał się Minigiełło.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 22:02   #5
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

Ludwig Jagiellończyk mówiąc prosto - był ekshibicjonista

a moze orientujecie sie, ktory z czeskich wladcow zaczynal dzien od defloracji okolicznych panien? gdy nie podlozono mu owej dziewicy, czesto nie mial ochoty wychodzic z lozka, nie mowiac o rzadzeniu czytalam gdzies o tym, a za nic nie moge sobie przyomniec o kim mowa. W glowie kolacze mi sie, ze byl to ktorys z kuzynow Zygmunta Luksemburczyka, ale pewnosci nie mam. Za odpowiedz na moje pytanie z gory bardzo dziekuje
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 22:04   #6
nenowka152900
Zadomowienie

Walezy wg mojej pani od historii 'to był taki SUPER gej' nie wiem skąd współcześnie taka niechęć do gejów skoro przez wieki i wielu kulturach było to naturalne.
Ja dzięki serialom i filmom zainteresowałam się troszkę postacią Henryka VIII. Jak wiadomo, miał on sporo bo aż 6 żon. był wręcz opętany pozostawieniem po sobie męskiego potomka. skłaniało mnie to zawsze do refleksji nad rolą kobiet, żon i matek królów których często jedynym zadaniem było urodzenie zdrowego chłopca.
Stary 2009-12-29, 22:17   #7
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
Walezy wg mojej pani od historii 'to był taki SUPER gej' nie wiem skąd współcześnie taka niechęć do gejów skoro przez wieki i wielu kulturach było to naturalne.
.
Polemizowałabym. "Naturalne" to może i było, ale w Grecji i Rzymie. Pamiętaj, że te opisy zachowań homoseksualnych, które się zachowały najczęściej przekazują zachowania ekscentryków, władców, zachowania, które kogoś zadziwiły bądź zniesmaczyły.

Znamy opisy zachowań homoseksualnych osób, którym "wiele się wybacza", jak np. Walezy (bo władca), Oscar Wilde (bo artysta, zresztą za uwiedzenie syna jednego z lordów poszedł do więzienia)...

Zachowane zbiory praw wskazują raczej na to, że homoseksualnizm (jak zresztą i inne zachowania nie heteroseksualne) był karany, na dodatek zazwyczaj w sposób dość niesympatyczny.

Stary 2009-12-29, 22:57   #8
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
Nasza własna król - Jadwiga, przed ślubem z Jagiełłą wysłała Wojciecha Jastrzębca, ażeby poszedł z Jagiełłą do łaźni i go sobie dokładnie obejrzał (bo to przeca włochaci poganie ci Litwini, cholera ich wie, co oni tam mają) i sprawdził, czy wszystko na miejscu.

Dodam, że jeden z braci/krewnych (już nie pamiętam dokładnie) Jagiełły zwał się Minigiełło.
Dość ciekawe - może podasz źródło.

Fajne jest podawanie takich ciekawostek ale uważam, że należy wtedy podeprzeć się materiałami źródłowymi - inaczej może się to skończyć jakimiś legendami.

Skończyłem historię - dwa ulubione okresy to średniowiecze i XX w.
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 01:12   #9
Lady in Blue
Zakorzenienie

Zawsze lubiłam historię i wiedzę o społeczenstwie Mnie szczególnie interesuje historia XX wieku - wojny w byłej Jugosławii czy Wietnamie, II Wojna Światowa też mnie interesuje, natomiast nie wgłebiam się w tematykę I Wojny Światowej Generalnie bardzo lubię oglądać programy dokumentalne o wydarzeniach z XX wieku.

A poza XX wiekiem, swego czasu bardzo interesowałam się historią Dynastii Tudorów (szczególnie Anną Boleyn).

Jeszcze interesuje mnie historia Rosjii (wcześniej ZSRR), carycy Katarzyny II, dynastia Romanowów.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Edytowane przez Lady in Blue
Czas edycji: 2009-12-30 o 01:16
Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 04:02   #10
SailorMoon
Zadomowienie

Witam
Moje zainteresowanie historia jest na tyle absorbujace, ze dopiero teraz pozwala mi polozyc sie spac ;p W zwiazku z moim kierunkiem studiow jestem poniekad "przymuszona" interesowac sie okresem XIX-XXw.
Nawiazujac do poruszonych pikantnych detali polecam ksiazke J. Jankowskiego " Monarsze sekrety", jako rekomendacje wklejam fragmencik z okladki:
"Bigoteryjny Zygmunt III Waza myślał tylko o tronie szwedzkim i o swojej metresie Urszuli Meierin, która ponadto obsługiwała seksualnie jego syna Władysława, a której papież przyznał złotą różę za "wyjątkowo cnotliwe życie"
Stary 2009-12-30, 09:17   #11
ankasz
Zakorzenienie

Na studiach, podczas omawiania "Sofijówki" Trembeckiego, pani dr powiedziała nam o Carycy Katarzynie, która miała dość bujne życie erotyczne. Na dzień dzisiejszy można by śmialo nazwać ją nimfomanką. Żródła nie mam, ale pani dr mówiła nam, że kiedyś nie była zadowolona ilością stosunków, i ..kopulowała z koniem. Ile w tym prawdy - nie wiem, znalazłam na necie coś takiego:
Cytat:
Caryca Rosji Katarzyna II

Katarzyna miała bujne, brązowe włosy, błękitne oczy .Małe namiętne usta zdradzały ogromny apetyt na miłość. Dziewicą była jeszcze długo po ślubie, bo Piotr z powodu nieznacznego zniekształcenia penisa był impotentem. Namiętność rozbudził w niej młody podrywacz Sołtykow, ale prawdziwie burzliwy romans przeżyła z oficerem kawalerii - Potiomkinem, który podsyłał jej kolejnych kochanków.

Każdy z nich najpierw przechodził swoisty test przydatności: badał go osobisty lekarz Katarzyny, potem „sprawdzała„ wybrana - na ogół brzydka - dama dworu. Po takim egzaminie przydzielano mu apartament położony obok pokoi carycy i zaczynał pełnić oficjalnie funkcję jej adiutanta.

W ciągu kilkunastu lat przez łoże potrzebującej władczyni przewinęło się ponad trzydziestu mężczyzn. Każdy po zakończeniu misji ”cara nocy” otrzymywał przyzwoite wynagrodzenie. Kochankiem Katarzyny był również nasz Stanisław August Poniatowski, ostatni król Polski. Plotka głosiła, że ognista caryca zmarła podczas próby odbycia stosunku z koniem. W rzeczywistości umarła na zawał. Zostawiła nieutulonych kochanków i potężną kwitnącą Rosję.
żródło: http://www.durex.pl/caryca_katarzyna.html

po za tym, uwielbiam historię starożytną, Egipt, faraonowie, piramidy. W liceum potrafiłam wyminić wszystkich faraonów po kolei, często z żonami, najważniejszymi doradcami.. A później? Poszło sie na studia polonistyczne i historia niejako poszła w odstawkę - przynajmniej powszechna, bo historia Polski oczywiście była

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 11:58   #12
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Dość ciekawe - może podasz źródło.

Fajne jest podawanie takich ciekawostek ale uważam, że należy wtedy podeprzeć się materiałami źródłowymi - inaczej może się to skończyć jakimiś legendami.

Skończyłem historię - dwa ulubione okresy to średniowiecze i XX w.
Źródłem są zajęcia z historii średniowiecznej Polski Nie wiem (nie pamiętam) skąd pan dr to wiedział, ale ja mu ufam

I zgadzam się - w końcu to wątek historyczny, powinniśmy wykazywać stosowne przywiązanie do warsztatu historyka i stosować skomplikowany i wysublimowany system przypisów Czy będziemy też pisać po łacinie?

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

PS. Gdzie studiowałeś ?

Stary 2009-12-30, 14:42   #13
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Na studiach, podczas omawiania "Sofijówki" Trembeckiego, pani dr powiedziała nam o Carycy Katarzynie, która miała dość bujne życie erotyczne. Na dzień dzisiejszy można by śmialo nazwać ją nimfomanką. Żródła nie mam, ale pani dr mówiła nam, że kiedyś nie była zadowolona ilością stosunków, i ..kopulowała z koniem. Ile w tym prawdy - nie wiem, znalazłam na necie coś takiego:

żródło: http://www.durex.pl/caryca_katarzyna.html
Swego czasu ogladałam dokument w tv o Katarzynie II, trzeba dodać, że romans ze Stanisłławem Augustem Poniatowskim przyniósł także nieślubne dziecko - córkę Annę o ile się nie mylę, ale reki za to nie dam
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 18:07   #14
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Swego czasu ogladałam dokument w tv o Katarzynie II, trzeba dodać, że romans ze Stanisłławem Augustem Poniatowskim przyniósł także nieślubne dziecko - córkę Annę o ile się nie mylę, ale reki za to nie dam
Annę, ale ona dość szybko pożegnała ten najpiękniejszy ze światów...

Stary 2009-12-30, 18:15   #15
Kota
Zakorzenienie

Interesuję się.
Ba, ukonczyłam końcu kierunek z historią w nazwie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 20:48   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Od jakiegoś czasu interesuję się czasami II wojny światowej. Od uzbrojenia kończąc na modzie lat 40.
O uzbrojeniu mozemy porozmawiac, o modzie ciezej bedzie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
Absolutnie sie z Toba nie zgodze - takie rzeczy uchodzily na sucho wladcom, ale bynajmniej nie bylo to traktowane jako cokolwiek naturalnego...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-12-30, 22:50   #17
nenowka152900
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Absolutnie sie z Toba nie zgodze - takie rzeczy uchodzily na sucho wladcom, ale bynajmniej nie bylo to traktowane jako cokolwiek naturalnego...
widocznie moje postrzeganie zostało wypaczone przez moja panią od historii, poprawiam się. było tolerowane w starożytności.
Stary 2009-12-30, 23:06   #18
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Czemu nie zrobiłeś przypisu do mojej wypowiedzi? To tak nie po historycznemu! Plagiat! PLAGIAT!!!

Stary 2010-01-01, 15:23   #19
eloi
Rozeznanie

Historia ciekawi mnie w dość szerokim zakresie , ze szczególnym uwzględnieniem naszej własnej . Nie jestem po żadnych historycznych kierunkach
Przy okazji zapytam , bo może ktoś sie będzie orientował : kilka bądź kilkanaście lat temu ( przepraszam , ale nie zakodowało mi się w mózgu kiedy dokładnie ) , mignęła w prasie krótka w sumie notka o tym , że wysnuto hipotezę o występowaniu na ziemiach polskich w czasach tuż przedpiastowskich alfabetu słowiańskiego . Miał on być spuścizną pozostawiona przez przemierzającego te ziemie Metodego ( mowa o Wiślanach , bodajże ) . Wszelkie slady tego pisma miały być już w połowie XI wieku niszczone przez Rzymski Kościół Katolicki , by nie stanowiły konkurencji . Wie ktoś coś więcej ?
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-01, 17:16   #20
bambooko
Raczkowanie

Ja też bardzo lubię historię, przez całe lata szkoły myślałam ,żeby studiować historię bądź coś blisko z nią związane no ale plany się zmieniły a zamiłowanie zostało

Nie mam ulubionego okresu ale dużo czasu poświęcam I i II Wojnie Światowej, sytuacji w Rosjii od XIX wieku no i kolonizacji Ameryki i jej późniejsze dzieje.

Z miła chęcią czytam wasze posty, zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć
Stary 2010-01-01, 21:57   #21
euforia112
Raczkowanie

Kiedyś uwielbiałam czytać wszytko co dotyczyło rodu Borgiów i Medyceuszy.
Generalnie teraz nie mogę się zmusić do przeczytania jakiejkolwiek książki historycznej, sama nie wiem dlaczego.

euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-01, 22:49   #22
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Temat skierowany pod adresem wizazanek, ktore w taki czy inny sposob interesuja sie historia Kojarze, ze podobny temat juz byl, niestety, nie znalazlem go

W kazdym razie, tak sie zastanawiam, ile jest wizazanek, ktore maja takie zainteresowania, ktore aspekty historii i jaka epoka(epoki) kogo interesuja A moze ktos chce sie podzielic jakimis ciekawostkami, badz podyskutowac o jakims kontrowersyjnym historycznym zagadnieniu? Zapraszam
Ja studiuję m.in. historię i generalnie tyle mam z nią wspólnego. Jestem obecnie w prahistorii (neolit te sprawy), a z nowszej to siedzę sobie w starożytnym Egipcie.
Chciałabym jeszcze wiedzieć, o co tam chodzi.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 13:22   #23
Goshia
Rozeznanie

Dobra, przyłączę się

Uwielbiam historię, szczególnie XX-lecie międzywojenne, II wojnę św i PRL. Jak znajdę chwilę to postaram się wrzucić jakieś ciekawostki

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Mam taką ciekawostkę. Pierwszym uciekinierem z Oświęcimia był... Tadeusz Wiejowski. Podobno hitlerowcy tym bardziej byli wściekli. Za karę pozostali więźniowie odbyli karę, stojąc na apelu który trwał 20 godzin, wielu z nich zmarło w trakcie...
Goshia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 17:18   #24
kas!a
Zakorzenienie

Cytat:
Nauczyciel z gimnazjum/liceum również nam o tym wspominał.

Cytat:
Napisane przez Goshia Pokaż wiadomość

Mam taką ciekawostkę. Pierwszym uciekinierem z Oświęcimia był... Tadeusz Wiejowski. Podobno hitlerowcy tym bardziej byli wściekli. Za karę pozostali więźniowie odbyli karę, stojąc na apelu który trwał 20 godzin, wielu z nich zmarło w trakcie...
Taka forma 'kary' dla więźniów to nie pojedynczy przypadek. Czytałam kiedyś pamiętnik młodej Żydówki, która była w Oświęcimiu i pisała o tego typu 'niekończących się apelach'.

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 21:20   #25
Goshia
Rozeznanie

Zgadzam się. Dla zainteresowanych tematem obozów koncentracyjnych polecam do czytania raport rotmistrza Witolda Pileckiego, który dobrowolnie dał się zamknąć w Oświęcimiu jako więzień, żeby zebrać informacje o funkcjonowaniu obozu, a potem z niego uciekł

np. tu -->
http://www.polandpolska.org/dokument...tolda-1945.htm

Polecam, czytałam to kiedyś cały dzień bo nie mogłam się oderwać a potem nie mogłam usnąć bo miałam przed oczami te okrutne sceny z codzienności obozowej.

Dla mnie Pilecki to jeden z największych bohaterów II wojny św. Szkoda, że tak mało mówi się o tej postaci.

Może to kogoś zainteresuje
Goshia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-04, 01:22   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu nie zrobiłeś przypisu do mojej wypowiedzi? To tak nie po historycznemu! Plagiat! PLAGIAT!!!
Ano taki lobuz ze mnie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Historia ciekawi mnie w dość szerokim zakresie , ze szczególnym uwzględnieniem naszej własnej . Nie jestem po żadnych historycznych kierunkach
Przy okazji zapytam , bo może ktoś sie będzie orientował : kilka bądź kilkanaście lat temu ( przepraszam , ale nie zakodowało mi się w mózgu kiedy dokładnie ) , mignęła w prasie krótka w sumie notka o tym , że wysnuto hipotezę o występowaniu na ziemiach polskich w czasach tuż przedpiastowskich alfabetu słowiańskiego . Miał on być spuścizną pozostawiona przez przemierzającego te ziemie Metodego ( mowa o Wiślanach , bodajże ) . Wszelkie slady tego pisma miały być już w połowie XI wieku niszczone przez Rzymski Kościół Katolicki , by nie stanowiły konkurencji . Wie ktoś coś więcej ?
A dlaczgoz to KK mialby niszczyc spuzscizne Metodego, skoro dzialali za zgoda Rzymu?

Cytat:
Napisane przez Goshia Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Dla zainteresowanych tematem obozów koncentracyjnych polecam do czytania raport rotmistrza Witolda Pileckiego, który dobrowolnie dał się zamknąć w Oświęcimiu jako więzień, żeby zebrać informacje o funkcjonowaniu obozu, a potem z niego uciekł

np. tu -->
http://www.polandpolska.org/dokument...tolda-1945.htm

Polecam, czytałam to kiedyś cały dzień bo nie mogłam się oderwać a potem nie mogłam usnąć bo miałam przed oczami te okrutne sceny z codzienności obozowej.

Dla mnie Pilecki to jeden z największych bohaterów II wojny św. Szkoda, że tak mało mówi się o tej postaci.

Może to kogoś zainteresuje

Kiedys przy okazji innego tematu o tym troche pisalem, postac jak najbardziej warta przypomnienia.

Stary 2010-01-04, 08:48   #27
eloi
Rozeznanie

Cytat:
A dlaczgoz to KK mialby niszczyc spuzscizne Metodego, skoro dzialali za zgoda Rzymu?
Może dlatego :
"(...)Po ostatecznym rozdwojeniu się Kościoła na wschodni i zachodni, papieże gorliwie starali się o zniesienie nabożeństwa w narodowym języku i komunii pod dwiema postaciami przejętych od kościoła greckiego; synod w Salonie r. 1060 ogłosił nawet Metodego heretykiem a słowiański alfabet wynalazkiem diabelskim(...) aczkolwiek ogół słowiańskich kościołów przyjął obrządek rzymski, liturgia narodowa utrzymywała się przez dłuższy czas w wielu okolicach Czech, Moraw, Śląska i Polski, niekiedy na przekór Rzymowi a niekiedy za jego przyzwoleniem (...)
W. Krasiński, Zarys dziejów powstania i upadku reformacji w Polsce, t. 1, s. 17. "

" (...) Zachował się list Metodego do księcia Wiślan, w którym Metody napomina go, aby misjonarzom nie stawiał przeszkód. Dawne kroniki mówią, że w r. 949 Morawianie założyli na Kleparzu, pod Krakowem, kościół św. Krzyża z zachowaniem liturgii i języka narodowego. Ponadto w 1977 r. odkryto w Wiślicy kamienną chrzcielnicę z IX w.
Kościół słowiański utracił jednak swój narodowy charakter po śmierci Metodego. Biskup rzymski Szczepan V zakazał stosowania liturgii słowiańskiej, zaś sufragan Wicking, jako następca Metodego (chociaż Metody wyznaczył na to miejsce swego ucznia Gorazda), wygnał duchownych słowiańskich, uczniów Cyryla i Metodego, wprowadzając na ich miejsce duchowieństwo niemieckie i liturgię łacińską. Usunięci duchowni udali się do Bułgarii, gdzie wprowadzili liturgię słowiańską i Biblię w przekładzie na język słowiański.
© Literatura Chrześcijańska; opracowano na podstawie: "History of the Christian Church", Philip Schaff; Encyclopaedia Britannica; "Zarys dziejów powstania i upadku reformacji w Polsce", W. Krasiński. "

Jak już temat ucieczek z Oświęcimia się pojawił , to polecam również przeczytanie " Ucieczek oświęcimskich " T.Sobańskiego

Stary 2010-01-04, 10:40   #28
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Historia

Interesuje mnie praktycznie wszystko co związane z czasami minionymi. Szczególnie lubię historię starożytną oraz średniowiecze (pokrzywdzone moim zdaniem jako epoka, niesłusznie zwane czasem ciemności). Najbardziej interesuje mnie życie zwykłych ludzi (taka ich codzienność - zwyczaje, stroje, zabawy, nauka i medycyna oraz wynalazki) oraz prawa i przepisy, religijne rytuały. Ciekawi mnie także historia języka oraz historia medycyny. Pasjonuje mnie to, jak czasy przeszłe "przemycają" swoje zwyczaje i wierzenia aż do współczesnej epoki.

------------------------
Z ciekawostek to trudno wybrać coś jednego - ktoś wyżej wspominał królową Jadwigę i Jagiełłę - tak na marginesie mogę dodać, że ostatnia żona króla Jagiełły była od niego starsza, miała na imię Zofia i ożenił się z miłości co było swoistym wybrykiem jak na tamte czasy

Z innych - podczas walk ostatnich Rzymian w Brytanii z lokalnymi władcami jeden z królów plemion Irlandzkich spotkał się z rzymskim wodzem aby paktować - miejscem spotkania była łaźnia. Irlandczyk obawiał się, że to podstęp ze strony Rzymian gdyż jego plemię nigdy się nie myło poza losowymi przypadkami gdy ktoś wpadł do rzeki... (niestety nie pamiętam imion wodzów, ale info to posiadam z przypisów do pewnej powieści o czasach "króla Artura" gdzie tę sytuację przedstawiono jako mającą miejsce w VIII w. ale przypisy mówią, że w rzeczywistości odbyło się to kilka wieków wcześniej i została opisane w jakiejś rzymskiej kronice - niestety jak wspomniałam imion wodzów nie pamiętam). Tak sobie myślę - ależ oni musieli śmierdzieć...

Czy wiecie, że pierwsze operacje plastyczne nosa wykonywane były w Indiach? Polegały one na całkowitym odtworzeniu nosa po jego obcięciu Opatentowali taką technikę gdyż jedną ze zwyczajowych kar (już nie pamiętam za co) było obcięcie nosa. Tę technikę przejął jeden z XIX w. lekarzy dorabiając w ten sposób nos jednego z angielskich szlachciców, który swój stracił w pojedynku. Technika tak się przyjęła, że stosowana była niemal do naszych czasów współczesnych. Polegała na zrobieniu modelu nosa, odrysowaniu go na czole, wycięciu skóry z czoła i obróceniu jej przy jednoczesnym pozostawieniu połączenia z czołem. Nie pamiętam z jakiego materiału robiono model, ale potem zaszywano go tą wyciętą z czoła skórą zostawiając połączenie. Gdy skóra się przyjęła połączenie obcinano. A wszystko to bez znieczulenia

No i tak mi się jeszcze jedna rzecz przypomniała. Bodajże aż do XVII - XVIII wieku w Polsce kat oprócz wiadomej funkcji był także zarządcą miejskiego burdelu i odpowiedzialny był za higienę i zdrowie miejskich prostytutek oraz los ich dzieci
Stary 2010-01-04, 13:49   #29
Wyrak
Zakorzenienie

eloi - dzieki za info

Dobra, to kto lubi IIWS, przyznawac sie ?

Stary 2010-01-05, 13:31   #30
eloi
Rozeznanie

Jakaś ankieta by może się zdała , komu jakie epoki najbardziej pasują , najlepiej na Plotkowym , z linkiem do tego wątku , to może więcej osób trafi wtedy tu na Kulturalny ?
--------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o historię dotyczącą II WŚ , to też mnie interesuje . Nic na to nie poradzę , że głównie przez pryzmat "Sensacji XX wieku" ( ktoś to pamięta ? ) oraz takich pasjonatów , jak pan Adam Sikorski i Jego "Było... nie minęło " , np. ->
http://www.tvp.pl/historia/magazyny-...ej?start_rec=8
A tu czym zaowocowało poszukiwanie bombowca "Łoś" :
http://www.altair.com.pl/cz-art-2586
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości