|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubi± aktywno¶æ fizyczn± i chc± spaliæ zbêdne kalorie. Wejd¼, poznaj ¶wiat fitnessu i ró¿ne rodzaje aktywno¶ci fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 115
|
Silownia - pocz±tki prosze o radê.
Witam od 2 tyg ruszylam tylek i poszlam na silownie. Waze 92 kg mam wzrostu 180 cm. Chce schudnac w udach, biodrach i brzuchu. Jestem na silowni 4/5 dni w tygodniu. Trzy razy bylam na treningu silowym po 2 cwiczenia na kazda czesc ciala. Skupiam sie bardziej na biezni i rowerku. Moj trening to 45 do 60 min biezni i od 10 do 20 min roweryk. Mam do was kilka pytan... jak cwiczyc zeby schudnac? Na biezni ustawiam interwal 2 min gorka 4 a predkosc 5.5 i 2 min gorka 6/7 i predkosc 6.5. Chce schudnac 20 kg. Niestety regularnosc jedzienia odpada. Pracuje po 10 h dziennie i poprostu jak mam chwile to cos na szybkiego zjem
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 219
|
Dot.: Silownia - poczatki prosze o rade.
Na szybko dwie rzeczy:
1. Regularne posi³ki s± wa¿ne ale jeszcze wa¿niejsza jest ich jako¶æ. ¯adnych ¶mieci, idealnie - postaraj siê zrezygnowaæ ze s³odyczy (przez tydzieñ do trzech bêdzie masakra ale tyle trwa detoks od cukru), realnie - ZNACZNIE je ogranicz. To bêdzie dla Ciebie o tyle trudne, ¿e jak nie jesz w miarê regularnie to po takiej 'klêsce g³odu' rzucasz siê w¶ciekle na s³odkie. 2. Po co chodziæ na si³owniê na cardio? Mogê zrozumieæ jako dodatek po æwiczeniach si³owych (nigdy odwrotnie) ale i¶æ na si³kê ¿eby pobiegaæ na bie¿ni albo po¶migaæ na rowerku? Przynajmniej dopóki pogoda w miare pozwala to mo¿esz robiæ na dworze a tam skup siê na si³owych. 60min. cardio to wystarczaj±co, jak bêdziesz mega przed³u¿aæ jest ryzyko, ¿e szybciej siê zniechêcisz. Dodam jeszcze skakankê, jak nie masz przeciwwskazañ to genialne æwiczenie.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Narazie pracuje nad kondycja poniewaz u mnie ona lezy. Bieganie odpada za szybko jak narazie. A jak mam cwiczyc na silowni?
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Cytat:
On nie tylko u³o¿y Ci program æwczeñ na pocz±tek, ale obejrzy Ciê, zobaczy jak pracuje Twoje cia³o i u³o¿y Ci ten program _bezpieczny_! dla Ciebie, jak ma ³eb na karku, to da tez æwiczenia korekcyjne które pomog± zlikwidowa ewentualne przykurcze czy dysproporcje cia³a które prowadza do kontuzji. Cardio. Wbrew si³kowej histerii, cardio w procesie chudniecia jest pozadane. zwlaszcza, je¶li ogólny trening jest u³ozony tak, ¿e zakalda du¿a zmienno¶c bodzców. przeplatanie æwiczeñ si³owych, interwa³owych i cardio jest bardzo kozystne. Jak nie ma mozliwo¶ci i¶c pobiegaæ/rower/spacer na zewn±trz, to faktycznie warto robic to na si³ce. Ale , przepraszam za bezpo¶redniosæ, przy twojej wadze naprawde odradzam biezniê. Bieznia jest bardzo kontuzjogenna, to bardzo niekorzystne pod³oze dla nóg. Chyba ze po niej tylko chodzisz a nie biegasz. lepszy rowerek, orbi, ergometr . Skakanka na tym etapie te¿ za bardzo obciazy miesnie ³ydek i achillesy, ju¿ lepszy jakic uk±³d na niskim stepie, choæby wbieganie na niego. + bardzo s³usznie zwróci³a¶ uwage na korelacjê: cardio a kondycja (ja bym ujê³a to jako wydolnosæ) cardio to trening SERCA, nie ma dla serca lepszego treningu i bardzo dobrze robisz, ¿e o to dbasz. Ale naparwde , we¼ sobie trenera. U³o¿y Ci trening, poradzi, nauczy techniki. Cwiczenia robione "jako¶" do¶æ szybko odbija siê na Tobie w postaci kontuzji, bólów pleców, uszkodzeñ stawów. n amaszynach te¿ mo¿na wyparwiaæ takie rzeczy, ¿e oczko bieleje a kontuzje pleców mówia "dzieñdobry", tez t¿eba wiedzieæ jak robiæ, zeby sobie nie zaszkodziæ. G³upi rowerek trzeba umiec sobie ustawiæ, zeby krêgos³upa i bioder nie niszczyæ. By³oby tez ³atwiej, jakby¶ sprecyzowa³a, o co Ci chodzi jak mówisz "si³ownia" Na maszynach? nie znam siê Z wolnymi ciezarami? (na chudniecie i ogólnie dla kobiet , najlepsze s± æwiczenia wilostawowe a nie robienie konkretnych partii danego dnia) Jaki¶ ogólnorozwojowy trening na ca³e cia³o ? Tego akurat jest masa w internecie, naprawde swietnych treningów, choæby np. w szysttkie ZWOWY Zuzki. Jej treningi to juz trening funkcjonalny, BARDZO! dobre.
Cava Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-10-08 o 07:56 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 323
|
Jesli bêdziesz robiæ same aeroby,to zrzucisz wagê,ale cia³o sflaczeje. Rób na si³owni trening si³owy (aby ujêdrniæ cia³o),a po nim cardio. Bie¿nia jest dla Ciebie odpowiednia pod warunkiem,¿e (jak pisze przedmówczyni) bedziesz na niej maszerowaæ a nie biegaæ. Poza tym bieganie na bie¿ni odradzam ka¿demu,bo spala miê¶nie. Lepszy jest energiczny marsz
Moim zdaniem za du¿o tych treningów. Ja bym zrobi³a 3 x w tygodniu sysytemem pon- ¶roda-piatek.Organizm musi miec te¿ czas na regeneracjê,inaczej szybko odczujesz skutki przetrenowania i siê zniechêcisz
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 205
|
Skup siê na bie¿ni. Trzymaj sta³e têtno. Maszyna poka¿e Ci mniej wiêcej jakie jest odpowiednie do spalania w Twoim przypadku. Zastosowa³abym te¿ progresjê np zacznij od 40 min i co tydzien zwiêkszaj o 5 min a¿ dojdziesz do godzinki. Mo¿esz te¿ potem zwiêkszyæ ilo¶æ dni treningowych. A tak btw dieta jest najwa¿niejsza. Nie g³od¼ siê, poczytaj o podstawowych zasadach zdrowego ¿ywienia. Najlepiej jakby¶ siê zg³osi³a do jakiego¶ trenera który da Ci odpowiednie wskazówki. Mo¿esz spojrzeæ np na profil Czarnego Furiata na fb. Ja z nim wspó³pracowa³am i jestem mega zadowolona
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Mamy trenera. Dal nam cwiczenia na rece klatke nogi i brzuch pokazal co i jak i teraz raz w tyg chodze na silowy trening i 3 razy na 45 min biezni i 15-20min rowerek. Nie biegam tylko 2 min wolny trucht pod lekka gorke i 2 min wyzsza gorka i szybki marsz. Nie chce na sile pokazac ze juz biegam robie tak zeby sie spocic ale nie "zajechac". Jestem tam 2 tydzien ale widze ze boczki brzucha mi troche zjechaly.. znajomi rowniez twierdza ze cos widac. Nie wiem czy to mozliwe bo na wadze postepy mizerne.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie sugeruj siê tym ,co pokazuje waga,bo æwicz±c,spalasz t³uszcz,a nabierasz miê¶ni,które wa¿± wiêcj od tkanki t³uszczowej,Bêdzie coraz lepiej,tylko wytrwaj
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki za slowa otuchy! Tym razem dam rade! Musze!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
A jeszcze jedno pytanko
doradzcie co jesc zeby schudnac. Czy jesc przed czy po treningu. Po treningu zawsze mam wiekszy apetyt na rozne rzeczy...
|
|
|
|
|
#11 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 268
|
Cytat:
- duzego deficytu kalorycznego (sciecie kalorii o ~40% ponizej zapotrzebowania) ALBO bardzo niskiej ilosci weglowodanow w diecie ORAZ - cwiczen silowych, na tyle mocnych (wiec raczej mniej powtorzen/wieksze ciezary), zeby dac organizmowi hormonalnego kopa Nie wiem czy u autorki tematu tak jest Wydaje mi sie, ze 2 tyg to malo, zeby cos takiego stwierdzic tak czy siak. Wg mnie, zamiast na wadze, powinna sie skupic na obwodach... Cytat:
Kiedys jadlem zawsze posilek przedtreningowy, teraz coraz wiecej robie bez, albo i w ogole na czczo - z dobrymi efektami Po, zdecydowanie bialko/posilek z bialkiem. Tradycyjnie poleca sie bialko + wegle, ale jak dla mnie samo bialko dziala lepiej; no i jesli mowa o ostrej redukcji, to jak dla mnie wegle tak czy siak ograniczone ?
£ajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie doczyta³am,¿e dopiero dwa tygodnie æwiczysz.Kolega ma racjê,to za ma³o na wypracowanie miê¶ni. Aczkolwiek rzeczywi¶cie wa¿niejsze s± obwody ni¿ kilogramy i tym siê sugeruj oceniaj±c efekty
Zamiast diety - po prostu przestaw siê na zdrowe odzywianie,które na sta³e wprowadzisz do swojego ¿ycia
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 696
|
Pierwsze dwa tygodnie to organizm zaczyna siê przyzwyczajaæ do wysi³ku na si³owni.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 30
|
Spróbuj z treningiem obwodowym, dobry na pocz±tek. Sama tak zaczyna³am. Tylko jak±¶ lekk± wersjê
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Ja tez zaczyna³am na si³owni z cardio. Z maszynami trzeba siê oswoiæ. Z czasem pewnie i na nie przejdziesz. A masz jakie¶ zajêcia w ofercie tej si³owni? Bo je¶li tak, to polecam siê wybraæ - bêdziesz æwiczy³a mocniej, ni¿ gdyby¶ sama sobie by³a trenerem
.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Trening obwodowy? Mozna prosic cos.wiecej? Staram sie laczyc cardio z maszynami. Poczatek to 20 min cardio godzinka na maszynach cw na nogi brzuch plecy i na koniec 20 min roweryk.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 30
|
Trening obwodowy czyli robisz po jednej serii ka¿dego æwiczenia na wszystkie czê¶ci cia³a, to jest jeden obwód. I powtarzasz to kilka razy. Na pocz±tku robisz dwa obwody a potem coraz wiêcej. Wa¿ne jest aby robiæ krótkie przerwy miêdzy æwiczeniami. Wiêcej poczytaj na necie
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
Najwa¿niejsza jest dieta i regularne przyjmowanie posi³ków. Pamiêtaj, ¿e "light" nie znaczy zdrowe, dietê zazwyczaj trzeba wymieniæ o 180 stopni. Nie przesad¼ z si³owni±, bo bardzo ³atwo mo¿na siê na pocz±tku przetrenowaæ i straciæ zapa³, a do tego narobiæ sobie problemów zdrowotnych, wszystko stopniowo.
Najwa¿niejsze to pamiêtaæ o treningach interwa³owych, chyba nic nie spala t³uszczu lepiej, a w po³±czeniu z dobr± diet± mo¿e mog± zdzia³aæ cuda. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 43
|
Cytat:
Zapisz
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Silownia - pocz±tki prosze o radê.
A mo¿ecie doradziæ co¶ na temat diety? Chodzê 2 miesi±c a efekty marne
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 50
|
Moim zdaniem jak masz problemy z bieganiem, to staraj siê chocia¿ robiæ spacery mo¿e nawet z kijkami, naprawdê fajnie siê spala kalorie i przy okazji zrobisz kondycjê.
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Je¶li masz nadwagê nie radzê biegaæ od razu na pocz±tku nie maj±c rozwiniêtych miê¶nie stabilizacyjnych, g³êbokich, mocnych kolan, bioder i stawów skokowych bo mo¿na ³atwo je rozwaliæ.
Wracaj±c do treningu, najlepszym rodzajem treningu jest trening FBW (ca³e cia³o na ka¿dym treningu) 3x w tygodniu, i ew. cardio (spacer) po treningu, ale to ju¿ niekoniecznie. Tyle je¶li chodzi o trening, bazujesz na wielostawowych æwiczeniach, takie jak przysiady, podci±ganie, martwy ci±g, aby w ka¿dym æwiczeniu pracowa³o jak najwiêcej miê¶ni. Wystarczy krótkie porównanie masz do wyboru: 1) przysiady z obci±¿eniem 2) wyprosty nóg na maszynie W teorii dwa te æwiczenia wykonuje siê na nogi, drugie jest strat± czasu, a pierwsze? W pierwszym pracuje ca³e Twoje cia³o, oczywi¶cie najwiêcej uda, m. czworog³owy, po¶ladek, kuloszow-goleniowe, ³ydki i masa innych (przecie¿ ciê¿ar musi utrzymaæ, aby Ci nie spad³). Natomiast w drugim tylko prostowniki stawu kolanowego (miêsieñ czworog³owy). Mam nadzieje, ¿e jasno to zobrazowa³em
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
poczatki beda trudne, ale nie mo¿esz siê zniechcêcac
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.

Mogê zrozumieæ jako dodatek po æwiczeniach si³owych (nigdy odwrotnie) ale i¶æ na si³kê ¿eby pobiegaæ na bie¿ni albo po¶migaæ na rowerku? Przynajmniej dopóki pogoda w miare pozwala to mo¿esz robiæ na dworze a tam skup siê na si³owych. 60min. cardio to wystarczaj±co, jak bêdziesz mega przed³u¿aæ jest ryzyko, ¿e szybciej siê zniechêcisz. Dodam jeszcze skakankê, jak nie masz przeciwwskazañ to genialne æwiczenie.