|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
![]() Droga do zostania prawnikiem
Witam
![]() Jak wiecie, większość (no, może część ![]() ![]() ![]() ![]() Czym się różnią od siebie studia dzienne, zaoczne i wieczorowe? Jakie sa ich plusy i minusy? Czy studia prawnicze są, że tam powiem, "ciężkie"? Co to jest ta "aplikacja" (bo nie mam zielonego pojęcia)? W jakich zawodach można pracowac po ukończeniu takich studiów? ![]() Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Droga do zostania prawnikiem
Cytat:
Wymagania wstępne sa różne, przedmioty maturalne i ich zakres ustala samodzielnie każda uczelnia. Studia są pięcioletnie, jednolite, magisterskie (cos tam się mówi o ich podziale na system 3+2, ale to nie nastąpi szybko i jest moim zdaniem bez sensu). Samo ukończenie studiów nie daje uprawnień do wykonywania zawodu stricte prawniczego /radca prawny, adwokat, notariusz- to są aplikacje prywatne, sędzia, prokurator- państwowe/. Do tego właśnie potrzebna jest aplikacja /taki jakby dodatkowy kurs pod kątem konkretnego zawodu/, trwa ok. 3 lat, aby sie na nia dostać pisze się egzamin, miejsc jest mało, kończy się tez egzaminem. By pracować jako sędzia lub prokurator musi być wolny etat, w przypadku innych zawodów można otworzyć własną kancelarię lub zatrudnić się w jakiejś firmie. Aplikacje prywatne są płatne. Prawnik bez aplikacji nie ma prawa wykonywania tych pięciu zawodów, o których pisałam powyżej. Może pracować w różnych firmach, zrobić jakieś studia podyplomowe, zostać doradcą podatkowym. Raczej wszyscy chcą robić aplikację, tylko nie wszyscy się przyznają ![]() Studia są specyficzne- mało zajęć, bardzo dużo materiału, teoretycznego i często totalnie abstrakcyjnego. Droga do zostania prawnikiem jest długa, kręta i wyboista ![]() Podrzucam: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...age+prawniczki ![]()
Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2007-04-07 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A studia - rzeczywiscie specyficzne (choc obecnie - w systemie punktowym -chyba i tak prosciej i ciekawiej - mozna z czegoś tam zrezygnować i wybrać przedmioty, które faktycznie interesują; ja konczylam jeszcze w starym systemie gdzie wszystko bylo obowiązkowe) - materia różna -moj pierwszy rok to byla np. w większości historia - wrr, nie wspominam tego najmilej. Oczywiscie komfort studiowania z pewnoscia zalezy od uniwersytetu i wykladowcow. Niektorzy z najmilszej materii potrafią zrobic potwora i odwrotnie ![]() Teraz - po studiach i aplikacji - mogę powiedzieć, że latwo nie bylo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaką aplikację robiłaś, jeśli można spytać ![]() A jak wyglądają zajęcia na tych wieczorowych? Pewnie odbywają się w tygodniu.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
tak,podobnie jak dzienne,tylko,że są płatne - i to jest jedyna różnica,nawet zaj.nie odbywają się popołudniami,tylko w normalnych rannych godzinach.
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a robilam aplikacje sądową, a dzięki tzw. Gosiewski law ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a mogę (z ciekawości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
Hmmm... sama nie wiem....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do studiowania za granica - semestr czy rok polecam jak najbardziej. Cale studia tylko wtedy gdy chcesz tam zostac i pracowac. Bo w przeciwnym razie po powrocie do Polski bedzie Ci trudno - kazdy kraj to jednak inny system prawny (a polski to juz majstersztyk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
jeszcze kilka miesiecy temu zastanawiam sie nad tymi studiami ale doszlam do wniosku,ze to chyba nie dla mnie.Prawda jest taka,ze studia sa bardzo ciezkie,pozniej aplikacja,staz a bez nazwiska trudno gdzies sie zalapac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli jesteś w 3 klasie gim to masz jeszcze mnóstwo czasu na decyzję ![]() BTW- rzastin ja też jestem na prawie i wykłady z doktryn miło wspominam, ciekawe to nawet było, tylko spamiętać później to wszystko co kto wymyślił ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Maggie, powiedź proszę jak to jest, ze dostałaś się na asesurę. Czy to zależy do punktów na egzaminie kończącym aplikacje, bo przecież dużo osób ma 5 na koniec, to czemu jeden dostaje etat a drugi nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.