Droga do zostania prawnikiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-27, 21:47   #1
kallorinka
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Question

Droga do zostania prawnikiem

Witam

Jak wiecie, większość (no, może część ) nastolatek w moim wieku zastanawia się, jaki zawód wybrać. Ja oczywiście również. Trudno jest mi coś wybrać, bo jestem całkiem dobra z kilku przedmiotów. Chodzę do 3 gim na profil matematyczno-informatyczny, uczestniczę w drugim etapie konkursu z fizyki i chemii, a najlepsze oceny mam z języka polskiego- ale ze mnie dziwoląg Sama nie wiem, czy jestem ścisłowcem, czy też humanistką Postanowiłam jednak że zostanę... prawnikiem Po ukończeniu gimnazjum pójdę do liceum o profilu prawniczo-ekonomicznym, ale co dalej? Oczywiście studia. No w związku z tym mam kilka pytań:

Czym się różnią od siebie studia dzienne, zaoczne i wieczorowe? Jakie sa ich plusy i minusy? Czy studia prawnicze są, że tam powiem, "ciężkie"? Co to jest ta "aplikacja" (bo nie mam zielonego pojęcia)? W jakich zawodach można pracowac po ukończeniu takich studiów?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
kallorinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 22:09   #2
rzastin
Zakorzenienie

Dot.: Droga do zostania prawnikiem

Cytat:
Napisane przez kallorinka Pokaż wiadomość
Witam

Jak wiecie, większość (no, może część ) nastolatek w moim wieku zastanawia się, jaki zawód wybrać. Ja oczywiście również. Trudno jest mi coś wybrać, bo jestem całkiem dobra z kilku przedmiotów. Chodzę do 3 gim na profil matematyczno-informatyczny, uczestniczę w drugim etapie konkursu z fizyki i chemii, a najlepsze oceny mam z języka polskiego- ale ze mnie dziwoląg Sama nie wiem, czy jestem ścisłowcem, czy też humanistką Postanowiłam jednak że zostanę... prawnikiem Po ukończeniu gimnazjum pójdę do liceum o profilu prawniczo-ekonomicznym, ale co dalej? Oczywiście studia. No w związku z tym mam kilka pytań:

Czym się różnią od siebie studia dzienne, zaoczne i wieczorowe? Jakie sa ich plusy i minusy? Czy studia prawnicze są, że tam powiem, "ciężkie"? Co to jest ta "aplikacja" (bo nie mam zielonego pojęcia)? W jakich zawodach można pracowac po ukończeniu takich studiów?
Studia dzienne są to studia bezpłatne, za wieczorowe i zaoczne się płaci. Zaoczne są tańsze niż wieczorowe, zajęcia trwają w weekendy, zazwyczaj co dwa tygodnie, zajęcia na wieczorowych trwają w tygodniu. Czasem wygląda to inaczej- zależy od uniwersytetu, na UAM w Poznaniu nie ma studiów wieczorowych, są tylko zaoczne, ale za to podzielone na grupy miejskie /zajęcia w tygodniu/ i terenowe /w weekendy/. Na studiach dziennych zazwyczaj jest najwięcej zajęć (korzystnie, bo więcej się na nich przerabia).
Wymagania wstępne sa różne, przedmioty maturalne i ich zakres ustala samodzielnie każda uczelnia. Studia są pięcioletnie, jednolite, magisterskie (cos tam się mówi o ich podziale na system 3+2, ale to nie nastąpi szybko i jest moim zdaniem bez sensu).
Samo ukończenie studiów nie daje uprawnień do wykonywania zawodu stricte prawniczego /radca prawny, adwokat, notariusz- to są aplikacje prywatne, sędzia, prokurator- państwowe/. Do tego właśnie potrzebna jest aplikacja /taki jakby dodatkowy kurs pod kątem konkretnego zawodu/, trwa ok. 3 lat, aby sie na nia dostać pisze się egzamin, miejsc jest mało, kończy się tez egzaminem. By pracować jako sędzia lub prokurator musi być wolny etat, w przypadku innych zawodów można otworzyć własną kancelarię lub zatrudnić się w jakiejś firmie. Aplikacje prywatne są płatne.
Prawnik bez aplikacji nie ma prawa wykonywania tych pięciu zawodów, o których pisałam powyżej. Może pracować w różnych firmach, zrobić jakieś studia podyplomowe, zostać doradcą podatkowym. Raczej wszyscy chcą robić aplikację, tylko nie wszyscy się przyznają .

Studia są specyficzne- mało zajęć, bardzo dużo materiału, teoretycznego i często totalnie abstrakcyjnego.

Droga do zostania prawnikiem jest długa, kręta i wyboista

Podrzucam: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...age+prawniczki

Edytowane przez rzastin
Czas edycji: 2007-04-07 o 14:55
rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 22:35   #3
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rzastin Pokaż wiadomość
Studia dzienne są to studia bezpłatne, za wieczorowe i zaoczne się płaci. Zaoczne są tańsze niż wieczorowe, zajęcia trwają w weekendy, zazwyczaj co dwa tygodnie, zajęcia na wieczorowych trwają w tygodniu. Czasem wygląda to inaczej- zależy od uniwersytetu, na UAM w Poznaniu nie ma studiów wieczorowych, są tylko zaoczne, ale za to podzielone na grupy miejskie /zajęcia w tygodniu/ i terenowe /w weekendy/. Na studiach dziennych zazwyczaj jest najwięcej zajęć (korzystnie, bo więcej się na nich przerabia).
Wymagania wstępne sa różne, przedmioty maturalne i ich zakres ustala samodzielnie każda uczelnia. Studia są pięcioletnie, jednolite, magisterskie (cos tam się mówi o ich podziale na system 3+2, ale to nie nastąpi szybko i jest moim zdaniem bez sensu).
Samo ukończenie studiów nie daje uprawnień do wykonywania zawodu stricte prawniczego /radca prawny, adwokat, notariusz- to są aplikacje prywatne, sędzia, prokurator- państwowe/. Do tego właśnie potrzebna jest aplikacja /taki jakby dodatkowy kurs pod kątem konkretnego zawodu/, trwa 3 lata, aby sie na nia dostać pisze się egzamin, miejsc jest mało, kończy się tez egzaminem. By pracować jako sędzia lub prokurator musi być wolny etat, w przypadku innych zawodów można otworzyć własną kancelarię lub zatrudnić się w jakiejś firmie. Aplikacje prywatne są płatne.
Prawnik bez aplikacji nie ma prawa wykonywania tych pięciu zawodów, o których pisałam powyżej. Może pracować w różnych firmach, zrobić jakieś studia podyplomowe, zostać doradcą podatkowym. Raczej wszyscy chcą robić aplikację, tylko nie wszyscy się przyznają .

Studia są specyficzne- mało zajęć, bardzo dużo materiału, teoretycznego i często totalnie abstrakcyjnego.

Droga do zostania prawnikiem jest długa, kręta i wyboista

Podrzucam: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...age+prawniczki
caly czas trwają zreszta różnego rodzaju "manipulacje" zarówno przy aplikacjach, jaki i przy projektach doradców prawnych iluś tam stopni .

A studia - rzeczywiscie specyficzne (choc obecnie - w systemie punktowym -chyba i tak prosciej i ciekawiej - mozna z czegoś tam zrezygnować i wybrać przedmioty, które faktycznie interesują; ja konczylam jeszcze w starym systemie gdzie wszystko bylo obowiązkowe) - materia różna -moj pierwszy rok to byla np. w większości historia - wrr, nie wspominam tego najmilej. Oczywiscie komfort studiowania z pewnoscia zalezy od uniwersytetu i wykladowcow. Niektorzy z najmilszej materii potrafią zrobic potwora i odwrotnie .
Teraz - po studiach i aplikacji - mogę powiedzieć, że latwo nie bylo ale praca daje dużo satysfakcji.
Maggie-79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-27, 23:23   #4
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
ciekawe,u nas na UŁ nie ma studiów prawniczych zaocznych,są tylko dzienne i wieczorowe....

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-28, 10:06   #5
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggie-79 Pokaż wiadomość
caly czas trwają zreszta różnego rodzaju "manipulacje" zarówno przy aplikacjach, jaki i przy projektach doradców prawnych iluś tam stopni .

A studia - rzeczywiscie specyficzne (choc obecnie - w systemie punktowym -chyba i tak prosciej i ciekawiej - mozna z czegoś tam zrezygnować i wybrać przedmioty, które faktycznie interesują; ja konczylam jeszcze w starym systemie gdzie wszystko bylo obowiązkowe) - materia różna -moj pierwszy rok to byla np. w większości historia - wrr, nie wspominam tego najmilej.
Teraz - po studiach i aplikacji - mogę powiedzieć, że latwo nie bylo ale praca daje dużo satysfakcji.
To prawda, system ECTS daje duże możliwości, dzięki temu mogłam zrezygnować z części przedmiotów historycznych.

Jaką aplikację robiłaś, jeśli można spytać

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
ciekawe,u nas na UŁ nie ma studiów prawniczych zaocznych,są tylko dzienne i wieczorowe....
A jak wyglądają zajęcia na tych wieczorowych? Pewnie odbywają się w tygodniu.

Stary 2007-01-28, 11:17   #6
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
A jak wyglądają zajęcia na tych wieczorowych? Pewnie odbywają się w tygodniu.
tak,podobnie jak dzienne,tylko,że są płatne - i to jest jedyna różnica,nawet zaj.nie odbywają się popołudniami,tylko w normalnych rannych godzinach.

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-28, 11:18   #7
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
To prawda, system ECTS daje duże możliwości, dzięki temu mogłam zrezygnować z części przedmiotów historycznych.

Jaką aplikację robiłaś, jeśli można spytać
i to wlasnie byla moja zmora na początku studiów - te hup'y, hps'y i inne
a robilam aplikacje sądową, a dzięki tzw. Gosiewski law jestem od niedawna radcą prawnym

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-28, 12:51   #8
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
tak,podobnie jak dzienne,tylko,że są płatne - i to jest jedyna różnica,nawet zaj.nie odbywają się popołudniami,tylko w normalnych rannych godzinach.
To tak jak na UAM ma tzw. "grupa miejska" studentów zaocznych

Cytat:
a robilam aplikacje sądową, a dzięki tzw. Gosiewski law jestem od niedawna radcą prawnym
Ja nie zdawałam HUP /teraz jest to HPP- historia państwa i prawa, ale pewnie wykładowca ten sam- pan prof. K. /, bo po egzaminach wstępnych na ksiązki z historii nie mogłam już patrzeć. Odpuściłam tez sobie doktryny.

Stary 2007-01-28, 14:35   #9
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie zdawałam HUP /teraz jest to HPP- historia państwa i prawa, ale pewnie wykładowca ten sam- pan prof. K. /, bo po egzaminach wstępnych na ksiązki z historii nie mogłam już patrzeć. Odpuściłam tez sobie doktryny.
ooo, wlaśnie - doktryny największa abstrakcja, jaką moglam sobie wyobrazic
a mogę (z ciekawości ) zapytać na którym jesteś roku? bo rozumiem, że też na na UAM'ie ?
Stary 2007-01-28, 16:28   #10
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
ooo, wlaśnie - doktryny największa abstrakcja, jaką moglam sobie wyobrazic
a mogę (z ciekawości ) zapytać na którym jesteś roku? bo rozumiem, że też na na UAM'ie ?
Teraz jestem na drugim roku, na UAM. Pewnie też kończyłaś ten wydział, bo widzę, że jesteś z Poznania

Stary 2007-01-28, 17:33   #11
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Teraz jestem na drugim roku, na UAM. Pewnie też kończyłaś ten wydział, bo widzę, że jesteś z Poznania
tak, konczylam UAM . Drugi rok - to wszystko co najfajniejsze jeszcze przed Tobą . Ja chyba najmilej (poza doktrynami rzecz jasna) wspominam wlasnie II rok. A no i oczywiscie poza zajeciami w HCP do 20:30

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-28, 19:25   #12
kallorinka

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:cm ok: Widzę, że droga nie jest łatwa ale coraz bardziej utwierdzam sie w przkonaniu, że to właśnie na taki kierunek studiów chciałabym się dostać No ale oczywiście wszystko przede mną i mam jeszcze 4 lata na zastanowienie się
Stary 2007-01-28, 19:38   #13
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
tak, konczylam UAM . Drugi rok - to wszystko co najfajniejsze jeszcze przed Tobą . Ja chyba najmilej (poza doktrynami rzecz jasna) wspominam wlasnie II rok. A no i oczywiscie poza zajeciami w HCP do 20:30
Ja całe szczęście nie muszę siedzieć w HCP 'po nocach', a za każdym razem, kiedy tam jestem, zastanawiam się, kiedy jakiś strop zwali się nam na głowę. Godziny dyżurów w Iuridicum tez są niezapomnianym przeżyciem /rekordowe zagęszczenie studentów na metr kwadratowy/ W końcu rusza budowa nowego wydziału

Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:cm ok: Widzę, że droga nie jest łatwa ale coraz bardziej utwierdzam sie w przkonaniu, że to właśnie na taki kierunek studiów chciałabym się dostać
A co Cię w tym utwierdza, tak z ciekawości spytam

Stary 2007-01-28, 21:22   #14
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Ja całe szczęście nie muszę siedzieć w HCP 'po nocach', a za każdym razem, kiedy tam jestem, zastanawiam się, kiedy jakiś strop zwali się nam na głowę. Godziny dyżurów w Iuridicum tez są niezapomnianym przeżyciem /rekordowe zagęszczenie studentów na metr kwadratowy/ W końcu rusza budowa nowego wydziału
he he, jak my mielismy tam zajecia to trwalo niekonczace sie urzadzanie - i juz sie sypie . A Iuridicum - eh, przypomnialo mi sie wstawanie o 5 rano i wyczekiwanie w tych korytarzykach od 6 zeby sie na egzamin zapisac . I zeby nie bylo - czekal caly rok (ok.200 ludzi) w tym samym czasie, na jednym pietrze oddech lapalo sie z duzym trudem, o przejsciu nie bylo mowy
Stary 2007-01-29, 18:04   #15
kallorinka

Cytat:
A co Cię w tym utwierdza, tak z ciekawości spytam
Hmmm... sama nie wiem.... No bo na przykład niektóre osoby mogłyby się zniechęcić, że aby mieć konkretny prawniczy zawód musi dodatkowo oprócz studiów robić trzyletnie aplikacje... A ja do nich nie należę No i w ogóle ten kierunek wydaje mi się taki ciekawy Myslałam też o studiowaniu za granicą (w wielu europejskich krajach poziom nauczania jest dużo niższy, więc może byłoby mi łatwiej?) ale ciekawa jestem, aie tam studia kosztują...
Stary 2007-01-30, 08:16   #16
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Hmmm... sama nie wiem.... No bo na przykład niektóre osoby mogłyby się zniechęcić, że aby mieć konkretny prawniczy zawód musi dodatkowo oprócz studiów robić trzyletnie aplikacje... A ja do nich nie należę No i w ogóle ten kierunek wydaje mi się taki ciekawy Myslałam też o studiowaniu za granicą (w wielu europejskich krajach poziom nauczania jest dużo niższy, więc może byłoby mi łatwiej?) ale ciekawa jestem, aie tam studia kosztują...
żaby nie bylo ze zniechęcam ale dobrze przemyśl czy to faktycznie to, co Cie kreci. Bo w tym przypadku "konkretny" zawod ma sie krótko przed trzydziestka dopiero a tyle lat siedziec w czyms, czego sie do konca nie lubi to nie najfajniej . No i prawnikow na rynku pracy coraz wiecej...
co do studiowania za granica - semestr czy rok polecam jak najbardziej. Cale studia tylko wtedy gdy chcesz tam zostac i pracowac. Bo w przeciwnym razie po powrocie do Polski bedzie Ci trudno - kazdy kraj to jednak inny system prawny (a polski to juz majstersztyk )
Stary 2007-01-30, 09:20   #17
blueania
Zakorzenienie

jeszcze kilka miesiecy temu zastanawiam sie nad tymi studiami ale doszlam do wniosku,ze to chyba nie dla mnie.Prawda jest taka,ze studia sa bardzo ciezkie,pozniej aplikacja,staz a bez nazwiska trudno gdzies sie zalapac
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 20:53   #18
Maggie-79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blueania Pokaż wiadomość
jeszcze kilka miesiecy temu zastanawiam sie nad tymi studiami ale doszlam do wniosku,ze to chyba nie dla mnie.Prawda jest taka,ze studia sa bardzo ciezkie,pozniej aplikacja,staz a bez nazwiska trudno gdzies sie zalapac
mnie się udalo i bez "nazwiska" i bez żadnego prawnika w rodzinie, więc spokojnie można. Tyle, ze jak pisalam wyżej - trzeba to lubic, bo droga do "konkretnego" zawodu nie jest ani krótka, ani latwa
Stary 2007-02-02, 22:42   #19
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Witam

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Jeśli jesteś w 3 klasie gim to masz jeszcze mnóstwo czasu na decyzję .

BTW- rzastin ja też jestem na prawie i wykłady z doktryn miło wspominam, ciekawe to nawet było, tylko spamiętać później to wszystko co kto wymyślił

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-29, 20:43   #20
genowefapigwa
Raczkowanie

Cytat:
Maggie, powiedź proszę jak to jest, ze dostałaś się na asesurę. Czy to zależy do punktów na egzaminie kończącym aplikacje, bo przecież dużo osób ma 5 na koniec, to czemu jeden dostaje etat a drugi nie?
genowefapigwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości