|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Droga do zostania prawnikiem
Witam
Jak wiecie, większość (no, może część Sama nie wiem, czy jestem ścisłowcem, czy też humanistką Postanowiłam jednak że zostanę... prawnikiem Po ukończeniu gimnazjum pójdę do liceum o profilu prawniczo-ekonomicznym, ale co dalej? Oczywiście studia. No w związku z tym mam kilka pytań:Czym się różnią od siebie studia dzienne, zaoczne i wieczorowe? Jakie sa ich plusy i minusy? Czy studia prawnicze są, że tam powiem, "ciężkie"? Co to jest ta "aplikacja" (bo nie mam zielonego pojęcia)? W jakich zawodach można pracowac po ukończeniu takich studiów? ![]() Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Droga do zostania prawnikiem
Cytat:
Wymagania wstępne sa różne, przedmioty maturalne i ich zakres ustala samodzielnie każda uczelnia. Studia są pięcioletnie, jednolite, magisterskie (cos tam się mówi o ich podziale na system 3+2, ale to nie nastąpi szybko i jest moim zdaniem bez sensu). Samo ukończenie studiów nie daje uprawnień do wykonywania zawodu stricte prawniczego /radca prawny, adwokat, notariusz- to są aplikacje prywatne, sędzia, prokurator- państwowe/. Do tego właśnie potrzebna jest aplikacja /taki jakby dodatkowy kurs pod kątem konkretnego zawodu/, trwa ok. 3 lat, aby sie na nia dostać pisze się egzamin, miejsc jest mało, kończy się tez egzaminem. By pracować jako sędzia lub prokurator musi być wolny etat, w przypadku innych zawodów można otworzyć własną kancelarię lub zatrudnić się w jakiejś firmie. Aplikacje prywatne są płatne. Prawnik bez aplikacji nie ma prawa wykonywania tych pięciu zawodów, o których pisałam powyżej. Może pracować w różnych firmach, zrobić jakieś studia podyplomowe, zostać doradcą podatkowym. Raczej wszyscy chcą robić aplikację, tylko nie wszyscy się przyznają .Studia są specyficzne- mało zajęć, bardzo dużo materiału, teoretycznego i często totalnie abstrakcyjnego. Droga do zostania prawnikiem jest długa, kręta i wyboista ![]() Podrzucam: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...age+prawniczki
Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2007-04-07 o 15:55 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A studia - rzeczywiscie specyficzne (choc obecnie - w systemie punktowym -chyba i tak prosciej i ciekawiej - mozna z czegoś tam zrezygnować i wybrać przedmioty, które faktycznie interesują; ja konczylam jeszcze w starym systemie gdzie wszystko bylo obowiązkowe) - materia różna -moj pierwszy rok to byla np. w większości historia - wrr, nie wspominam tego najmilej. Oczywiscie komfort studiowania z pewnoscia zalezy od uniwersytetu i wykladowcow. Niektorzy z najmilszej materii potrafią zrobic potwora i odwrotnie .Teraz - po studiach i aplikacji - mogę powiedzieć, że latwo nie bylo |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaką aplikację robiłaś, jeśli można spytać ![]() A jak wyglądają zajęcia na tych wieczorowych? Pewnie odbywają się w tygodniu.
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
tak,podobnie jak dzienne,tylko,że są płatne - i to jest jedyna różnica,nawet zaj.nie odbywają się popołudniami,tylko w normalnych rannych godzinach.
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a robilam aplikacje sądową, a dzięki tzw. Gosiewski law jestem od niedawna radcą prawnym
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
/, bo po egzaminach wstępnych na ksiązki z historii nie mogłam już patrzeć. Odpuściłam tez sobie doktryny.
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
największa abstrakcja, jaką moglam sobie wyobrazic a mogę (z ciekawości ) zapytać na którym jesteś roku? bo rozumiem, że też na na UAM'ie ?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja chyba najmilej (poza doktrynami rzecz jasna) wspominam wlasnie II rok. A no i oczywiscie poza zajeciami w HCP do 20:30
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
No ale oczywiście wszystko przede mną i mam jeszcze 4 lata na zastanowienie się
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A Iuridicum - eh, przypomnialo mi sie wstawanie o 5 rano i wyczekiwanie w tych korytarzykach od 6 zeby sie na egzamin zapisac . I zeby nie bylo - czekal caly rok (ok.200 ludzi) w tym samym czasie, na jednym pietrze |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Hmmm... sama nie wiem....
No bo na przykład niektóre osoby mogłyby się zniechęcić, że aby mieć konkretny prawniczy zawód musi dodatkowo oprócz studiów robić trzyletnie aplikacje... A ja do nich nie należę No i w ogóle ten kierunek wydaje mi się taki ciekawy Myslałam też o studiowaniu za granicą (w wielu europejskich krajach poziom nauczania jest dużo niższy, więc może byłoby mi łatwiej?) ale ciekawa jestem, aie tam studia kosztują...
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale dobrze przemyśl czy to faktycznie to, co Cie kreci. Bo w tym przypadku "konkretny" zawod ma sie krótko przed trzydziestka dopiero a tyle lat siedziec w czyms, czego sie do konca nie lubi to nie najfajniej . No i prawnikow na rynku pracy coraz wiecej...co do studiowania za granica - semestr czy rok polecam jak najbardziej. Cale studia tylko wtedy gdy chcesz tam zostac i pracowac. Bo w przeciwnym razie po powrocie do Polski bedzie Ci trudno - kazdy kraj to jednak inny system prawny (a polski to juz majstersztyk )
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze kilka miesiecy temu zastanawiam sie nad tymi studiami ale doszlam do wniosku,ze to chyba nie dla mnie.Prawda jest taka,ze studia sa bardzo ciezkie,pozniej aplikacja,staz a bez nazwiska trudno gdzies sie zalapac
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli jesteś w 3 klasie gim to masz jeszcze mnóstwo czasu na decyzję . BTW- rzastin ja też jestem na prawie i wykłady z doktryn miło wspominam, ciekawe to nawet było, tylko spamiętać później to wszystko co kto wymyślił
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Maggie, powiedź proszę jak to jest, ze dostałaś się na asesurę. Czy to zależy do punktów na egzaminie kończącym aplikacje, bo przecież dużo osób ma 5 na koniec, to czemu jeden dostaje etat a drugi nie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.

Sama nie wiem, czy jestem ścisłowcem, czy też humanistką
Postanowiłam jednak że zostanę... prawnikiem
Po ukończeniu gimnazjum pójdę do liceum o profilu prawniczo-ekonomicznym, ale co dalej? Oczywiście studia. No w związku z tym mam kilka pytań:

.

) zapytać na którym jesteś roku? bo rozumiem, że też na na UAM'ie ?

. A Iuridicum - eh, przypomnialo mi sie wstawanie o 5 rano i wyczekiwanie w tych korytarzykach od 6 zeby sie na egzamin zapisac