![]() |
#1 |
Nindżopesz
|
Poszukiwany zapach: chłodny, gorzki, industrialny, rześki, bezosobowy unisex
Mój gust zapachowy znowu wywrócił się o 180 stopni i poszukuję „czegoś” błądząc jak dziecko we mgle. Pomóżcie
![]() Chciałabym dorwać perfumy, które są chłodne, bezosobowe, unisex (w sensie odbioru, niekoniecznie targetu), stosunkowo świeże, przestrzenne, trochę nienoszalne, trochę chemiczne, industrialne, gorzkawe, melancholijne, nie kojarzące się z niczym konkretnym... Taki zapach dla cienia ![]() EDIT: i koniecznie pikantne, najlepiej pieprzne. EDIT 2: wygrywa Isos Farmazia Annuziata ![]() Byłoby prosto gdyby nie szereg wymagań: - nie chodzi mi o świeżaka na lato - nie chcę zapachów ozonowych, ogórkowych, wodnych, typowo cytrusowych, kolońskich, lawendowych, miętowych - nie chcę konkretnego zapachu krwi, szpitala, metalu, torów kolejowych, towotu, czystego prania, zimowego lasu itp. - ani elegancko-minimalistycznego dla manekina z Zary - zdecydowanie nie chcę perfum kobiecych ani zmysłowych - nie mogą mieć otulającej, „cielesnej” bazy (np. oudy są na mnie takie, oczywiście też piżmo, ambra, sandał) - odpadają wyczuwalne kwiaty (także irys, fiołki, jaśmin), wanilia, te sprawy - nie chcę kadzidła, znudziło mi się, przynajmniej kościelne. Może być kadzidło kojarzące się z lasem ale nie interesuje mnie efekt „fińskiej łaźni” - nie chcę żeby zapach był słodki - odrzucają mnie perfumy mydlane, aldehydowe i szypry Natomiast mile widziane nuty takie jak pieprz (coś pikantnego), herbata, wetiwer (ale „zwykłego” wetiwerowca nie chcę, mam EN i starczy). Póki co najbliższy ideału jest Greyland Montale chociaż w połowie swego żywota zaczyna mnie podduszać „oleistowatością”. Zgodzę się, że ten idealny początek przypomina Gustawa ale G. jako taki niestety odpada – za słodki i również zbyt otulający. EDIT: imbir odpada, wychodzi na mnie jak musująca oranżadka w proszku. Z zapachów uznawanych za chłodne, metaliczne czy chemiczne znam póki co i odrzuciłam: - Zagorsk – zbyt leśny, zbyt chemiczny ale przestrzeń i zimno ma w pytkę - Avignon – zbyt słodki i kościelny, za dużo czystka - Kyoto – zbyt kwiatowy, słodki chociaż podoba mi się jego bezosobowość, medytacyjność - Cardinal – zbyt kościelny, znowu za dużo czystka - Messe – zbyt słitaśny, damski - Nu EDP i EDT – zbyt kwiatowe w bazie, trochę za ciepłe ale otwarcie (pieprz i kardamon) super - Scent Intense – zbyt cielesny, ambrowy - Rain Demeter – zbyt zatęchły, błotnisty - Eau du Fier – zbyt wycofany ha ha... A poza tym świetny, może trochę za zimny - Bvlgari Black – zbyt słodki, waniliowy - Kenneth Cole Black – zbyt kwiatowy - Alien – oesu, NIE - Incense Extreme Tauer – zbyt sosnowy - Eden – o nie, majciochy - Sienne l’Hiver – zbyt zwilgotniały - Perły – zbyt staroszafowy a jednocześnie zbyt dostojny - Chaos stary – za ciepły i przyprawowy, hm jestem dziwna - Rock Crystal i Black Tourmaline – zbyt cielesne ale akuratnie gorzkie - Aoudy Micallefa – zdecydowanie za słodkie - Thundra – zbyt grzybowy - Gris Clair – jak woda kolońska - Ogródki – zbyt letnioświeżakowate - Mania – zupełnie mi nie podeszła - Green Tea – znowu letni świeżak, nie - Image – zbyt liściasty, zwykły, w bazie "tania" nuta - Innocent – zbyt słodziutki, kobiecy - Dzongkha – zbyt zupowy - Capsule Woody – o nie, trauma, toć to cukier w wodzie - Desperado – nie pamiętam dlaczego ale nie - Lonestar Memories – zbyt otulający, gorący i oleisty - Tygrys Heeleya – kamfora urocza ale to nie to - Garage – zbyt dosłownie garażowy - Tar – czułam tylko kffiaty - Nemo - nie pamiętam dokładnie ale był jakby gumowy EDIT po testach: - Artek Standard - zbyt nijaki, kadzidło jakich pierdylion - Blood Concept AB stara seria - łobrzydliwy, tak po prostu - Blood Concept AB czarna seria - nijaki - Pale Grey Mountain, Small Black Lake - początek fajny, istne lodowate górskie jezioro ale już w sercu powszednieje i się wysładza - Odeur 53 - czuję tylko nijaki babski krem - Klej CdG - jw - Eau du Gentiane Blanche - zielsko, strasznie gorzkie - CdG 888 - raz kadzidlany, raz mydlany, mydło mnie odrzuca - Autoportrait - zatęchłe zielsko z zatęchłym pieprzem - Rochas Lui - ładny ale za ciepły i bez pazura - Black CdG - piękny, chcę, ale jak na tę kategorię za ciepły i kościelny. Pachnie jak gasnący popiół podsypany czarnym pieprzem - Padparadscha - świetny, jałowiec i żywica, trochę za mało pikantny i fatalna trwałość. Tak czy siak też chcę, jest chłodny, bezosobowy, przestrzenny i się nie wysładza - Loewe 7 - do opisu pasuje ale dla mnie zbyt mdły, pachnie jak jabłkowy kompot + para z żelazka - Hinoki - trochę za bardzo jak pasta do butów, leśna pasta do butów ![]() - Escentric 02 i 01 - prawie ich nie czuję - Carbone Balmain - zupełnie nie w moim guście, zatęchły staromłynkowy pieprz i mdła figa - Jacobs Bang - wetiwerowo-cedrowa nuda, pieprzu brak, wszystkiego brak - Craft - znienawidzona przeze mnie nuta z Cardinala do potęgi entej (tutaj aldehydy) - Coal - wygładzony Black CdG bez pieprzu, wystarczy mi Black bo bardziej pazurzasty - Om - wybiły się goździki z wanilią dając efekt oranżadkowych perfum dla nastolatki - Visit Azzaro - brak pieprzu i pazura, ładne, nieinwazyjne, nie tego szukam - Noir Reminiscence - mhroczne, paczula i ambra ale dla mnie zbyt kobiece - Cartier Declaration - mało wydumane, kardamon nie ratuje, takie zwykłe męskie - Penhaligon's Opus - blah, przyprawa do ryby zmieszana z tanią perfumą - Piver Epices - na mnie musująca oranżadka, na TŻcie ambra z cynamonem, to nie to - Dark Aoud - raz żywica, becherovka, zioła, raz miętowe cukierki na kaszel, nie mam zdrowia oswajać - Naomi Goodsir Bois d'Ascese- dużo dymu, tabaki i whisky, kadzidła nie wyczuwam, męczące - Nu_be Oxygen- 5 min cedru a dalej nic nie czuję. Utlenił się ![]() ![]() Wyczytałam, że może mi się spodobać Artek Standard, Craft Andrei Maack, Blood Concept AB oraz B i Small Lake cośtamcośtam Durgi (pasują do opisu, warto się zabijać o próbki?) oraz zaklepałam odlewkę Hinoki, którego już nie pamiętam. Molekuł nie znam ale chyba odpadają jako słodkie? Może więc Escentric? Halloween chyba jest kwiatowy? Ultraviolet kobiecy? Jak przez mgłę pamiętam, że Encens Flamboyant mogło być w tym guście ale czy nie było aby oblepiająco-ziołowo-zatęchłe? Uff, ostatnio rozpisałam się tak na maturze ![]() Będę wdzięczna za porady ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2013-11-18 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Poszukiwany zapach: chłodny, gorzki, industrialny, rześki, bezosobowy unisex
Łał, uwielbiam takie wątki
![]() Niestety nic nie przychodzi mi do głowy, ale ciekawa jestem, jakie dostaniesz sugestie. Aha, dodam tylko, że molekuły mimo wszystko warto przetestować - to jest zapach widmo i nie uważam, żeby był słodki, oj nie. Prędzej właśnie gorzkawy. Z gorzkawych zapachów jeszcze Terre Hermesa mi świta, ale to chyba trochę świeżak... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poszukiwany zapach: chłodny, gorzki, industrialny, rześki, bezosobowy unisex
Encens Flamboyant jest dokładnie taki jak piszesz
![]() Edytowane przez rawita Czas edycji: 2013-10-25 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Wiem! Loewe 7.
Zapach pary z żelazka, tak mi się kojarzy ![]() Bardzo podobny do Let me play the lion LesNez, ale łatwiej dostępny. Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2013-10-25 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Her Worshipfulness
|
A Black CdG próbowałaś?
Nie wiem czy interesuje Cię AB Blood Concept z nowej czarnej serii, co prawda mam niewie ale mogę podesłać na testy. ![]()
![]() |
#6 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
black Ccg jest zupełnie nie taki jak potrzeba w tym wątku-wg mnie wg mnie: Berlin oraz któres z NU BE (ale zabij mnie nie spamietuje ktory poierwiatek to ktory zapach) Blood Concept 1 seria (oprócz B bo on jest całkiem inny ![]() seria synthetic CDG?
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() 2. spróbuję je dorwać, molekuły znaczy, a Terre faktycznie! Miałam, jest trochę w tym stylu ale chyba zbyt oczywisty o ile pamiętam, znaczy taki męski świeżak. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nowa seria BC ma jakiś punkt wspólny z tym opisem (na który się niezdrowo napaliłam ![]() ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
2. cóż to? ![]() 3. 1 seria znaczy srebrna, a 2 jest czarna? 4. znam Tar i Garage, jedno kwiatowe ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nindżopesz
|
Nawet doczytałam że męskie
![]() ![]() EDIT: " Loewe zamknięto w niebieskim flakonie w pawim odcieniu..." pawiogennym ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2013-10-25 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ode mnie miałas o ile dobrze pamietram i kopenhage i berlin. nu be to to http://www.lulua.pl/manufacturer.php?id_manufacturer=49 co do opisów to jeden z nich pachnie ewidentnie szarlotką a zaden opis o tym nie wspomina ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Nindżopesz
|
Cytat:
2. dzięki. O rany, jakie mam zaległości perfumeryjne ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Her Worshipfulness
|
Pewnie masz rację, bo ja zwykle dziwacznie odbieram zapachy
![]() Na mnie jest chłodny i zupełnie niesłodki, z przewagą świdrującego w nosie pieprzu, dlatego mi się skojarzył z opisem Red. Z tym że z pewnością nie mogę powiedzieć że jest industrialny, raczej "surowy", ale bardziej budzi skojarzenia z naturą niż czymkolwiek co stworzył człowiek. W moim odczuciu oczywiście. ![]() Powinnam mieć i jego gdzieś jeszcze na stanie, poszukam. ![]() Cytat:
Oj niestety tu nie rozbudzę Twojej wyobraźni bo mnie się w ogóle nie spodobał ![]() Nie przyciąga w żadnym stopniu, ani nie budzi pożądania, bo najbardziej kojarzy mi się z wodami jakich używał mój tata na przełomie lat 80/90. ![]() ![]() Przypomina mi dzieciństwo ![]() ![]() Zapach AB ma taki "metaliczny" akord który kojarzy mi się z ciętym, lutowanym lub spawanym metalem (w tamtych czasach tata często pracował "w domu" a właściwie przed, robili na zamówienie rzeczy typu ogrodzenia czy garaże ![]() Tak że wiesz...chyba tu nie pomogę ![]() Ale z chęcią oddam Ci próbkę żebyś sama zweryfikowała. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Nindżopesz
|
Biegnę na PW
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No jak mowa o męskich pachnidłach, to przybywam na odsiecz
![]() 1. Tumulte PH, bardzo w stylu Gucia, ale zdecydowanie bardziej surowy, taki zdziczały Gucio ![]() 2. del Pozo Arabian Nights, na mnie są bardzo podobne do Grylanda (oba uwielbiam), ale Arabskie noce są ciemniejsze, mocniejsze i prostsze ![]() Ale zaznaczam, że na mnie nie wychodzą w tym wypadku żadne róże czy ambry. Mam to szczęście, że ma skóra nie wysładza zapachów ![]() 3. Rochas Lui, no cóż, cholernie ciężko go opisać, polecam reckę Sabb ![]() 4. Kenzo PH, no dobra, tych nie polecę, bo to wodniak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem warto spróbować Escentric Molecules, Escentric 02. Nieco chemiczny, chłodny, zdecydowanie uniseks, z subtelną nutą wetiweru, który lubisz... Jakby co, mam w wątku wymiankowym 9 ml
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dorzucę do listy Coal Andrei Maack, dziwaczny, ciepło-zimny, industrialny, bezcielisty ale zarazem dobrze projektujący.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Klej CdG, Odeur 53 CdG
![]()
![]() |
#19 | ||
Nindżopesz
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;43430482]No jak mowa o męskich pachnidłach, to przybywam na odsiecz
![]() 1. Tumulte PH, bardzo w stylu Gucia, ale zdecydowanie bardziej surowy, taki zdziczały Gucio ![]() 2. del Pozo Arabian Nights, na mnie są bardzo podobne do Grylanda (oba uwielbiam), ale Arabskie noce są ciemniejsze, mocniejsze i prostsze ![]() Ale zaznaczam, że na mnie nie wychodzą w tym wypadku żadne róże czy ambry. Mam to szczęście, że ma skóra nie wysładza zapachów ![]() 3. Rochas Lui, no cóż, cholernie ciężko go opisać, polecam reckę Sabb ![]() 4. Kenzo PH, no dobra, tych nie polecę, bo to wodniak ![]() ![]() ![]() 1. Tumulciaka znam ale na mnie był słodki co mnie niezmiernie irytowało 2 i 3 dopisuję do testów, dzięki ![]() 4. eee to chyba sobie daruję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Hmm, Galilu nie wysyła próbek? Klej to który dokładnie? A mogłabyś przybliżyć swoje odczucia n/t Odeur? Bo już Polly mnie nim kusiła ale w rezultacie nie skusiła ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Durbano Jade, Reminiscence Noir, Hermes Eau de Gentiane Blanche (acz to świeżak poniekąd)
![]() Edytowane przez MysiaJadwisia Czas edycji: 2013-10-25 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Psiknęłam sobie dla przypomnienia Eau du Fier ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
![]() oraz Not a Perfume JHaG i Molekuły (ale co do projekcji, wg niektórych wcale jej nie ma) Artek Standard chyba zbyt kadzidłowy (w abstrakcyjny sposób). Craft jw Może ew. Six Scents Don't Smell Fear Loewe 7 chyba zbyt konktretno kadzidlany Z tego, co zrozumiałam, szukasz zapachu enigmatycznego, niekoniecznie (albo wcale) nie kojarzącego się z perfumami - wymienione przeze mnie posiadają tę cechę. Przeszłam przez to - Klej mi został tylko jako bezkonkurencyjny
Nie jestem przesądna. To przynosi nieszczęście. BRULION MALARSKI. Justyna Neyman. http://justynaneyman.blogspot.com/ Edytowane przez justynaneyman Czas edycji: 2013-10-25 o 23:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() O których Molekułach piszesz? 2? Artka i Crafta mimo wszystko chciałabym niuchnąć, Loewe jeśli jest w Syforze to już w ogóle obowiązkowo. Taaak, chyba właśnie tego szukam... Klej to to: http://www.lulua.pl/product.php?id_product=22 ? Trochę mnie przeraża opis bo taśma klejąca + bez nijak mają się do mojej wizji ![]() ![]() EDIT: wypatrzyłam na Allegro próbkę Eau de gentiane... ale w dziale perfum damskich, pomyłka sprzedawcy czy są dwie wersje? Bo jakoś tak przyjęłam, że Mysia poleca męską... http://allegro.pl/hermes-eau-de-gent...650557454.html EDIT 2: ok, doczytałam, to unisex :P Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2013-10-26 o 00:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Tak, Klej to to. Co ja mogę o nim napisać? to zapach jednocześnie abstrakcyjny, syntetyczny, ale i w przedziwny sposób naturalny, układa się bardzo różnie - jeden dzień na przetestowanie nie wystarczy. Potrafi zmęczyć chemicznością, świdrującą w nosie, a kiedy indziej lekko migdałowo - bzowa nuta łączy się miękko z zapachem jakby kredek typu pastele woskowe, ale też na chłodno. Ma charakter i jest bardzo oryginalny, nie spotkałam niczego podobnego. O dziwo - komplementogenny. Dzieło sztuki. Ale noszalne.
Już go nieraz wystawiałam na sprzedaż - ale wreszcie Pani Stettke gorąco mnie poprosiła, żebym jeszcze raz go przetestowała - i wycofałam aukcję. Dziękując Jej i wszystkim, którzy się nie zdecydowali. Odeur 53 - również enigmatyczny, syntetyczny, chłodny, czasem przypomina mi lekko coś rosołkowatego, ale to znika na szczęście. Nie ma plastiku, raczej jest to zapach powietrza w pracowni grafiki warsztatowej, gdzie dominują różne odczynniki, odrobinę farba drukarska, cynkowe blachy, grzejące się w piecu. Trudny zapach do określenia. Podsumowywując - wskazanie do osobistego przetestowania. Z naciskiem na "osobistego".
Nie jestem przesądna. To przynosi nieszczęście. BRULION MALARSKI. Justyna Neyman. http://justynaneyman.blogspot.com/ Edytowane przez justynaneyman Czas edycji: 2013-10-26 o 00:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;43430482]No jak mowa o męskich pachnidłach, to przybywam na odsiecz
![]() 1. Tumulte PH, bardzo w stylu Gucia, ale zdecydowanie bardziej surowy, taki zdziczały Gucio ![]() 2. del Pozo Arabian Nights, na mnie są bardzo podobne do Grylanda (oba uwielbiam), ale Arabskie noce są ciemniejsze, mocniejsze i prostsze ![]() Ale zaznaczam, że na mnie nie wychodzą w tym wypadku żadne róże czy ambry. Mam to szczęście, że ma skóra nie wysładza zapachów ![]() 3. Rochas Lui, no cóż, cholernie ciężko go opisać, polecam reckę Sabb ![]() 4. Kenzo PH, no dobra, tych nie polecę, bo to wodniak ![]() ![]() A pogrubione to dla mężczyzn jest? Tzn. z założenia? Bo róży i ambry to niekoniecznie... a w Greylandzie też coś mi nie pasowało... (choć nie wiem, co ![]() Red, sorki za offtop.
![]() Edytowane przez tricolor Czas edycji: 2013-10-26 o 05:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza myśl to damskie DKNY w wersji podstawowej czyli wieżowiec.
Drugi typ - Aqua Universalis Forte MFK.
Edytowane przez renia30 Czas edycji: 2013-10-26 o 06:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Skoro Molekuly, to moze olejki beda dobre?
znasz Iso? z nowosci mam jeszcze Timbersilk i Ambroxan moge podeslac probki z cekawosci co wyniknie ![]() ![]()
![]() |
#28 | |||
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Aqua Universalis trochę mnie przeraził nutami - cytrusy i kwiaty, nie są zbyt wyczuwalne? Bo kwiaty to raczej moja trauma ![]() Cytat:
![]() Reasumując postanowiłam na początek zamówić tylko kilka próbek: - Blood AB - Craft i Coal - Standard, Hinoki, Klej, Odeur 53 i ewentualnie Black jeśli carlajna nie znajdzie - Escentric 01 - Small Lake, chyba nie bardzo pasuje ale i tak chcę powąchać Stacjonarnie poszukam DKNY, Loewe, Hermesa Gentiane i Kenzo PH. Dzięki za wszelkie typy ![]() Lubię takie poszukiwania ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Vegemamita
|
Nie wiem czy próbowałaś ale polecam Ci Etro Vetiver - ziemisty , ziarnisty trochę orzechowy trochę słodki i zarazem świeży ale bez nut cytrusowych doskonale komponuje się na mnie w dni jesienne takie mgliste i dżdżyste. Moja koleżanka określiła je jako trupia pogoda
![]()
![]() |
#30 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Etro jeszcze bywa w Douglasach? O ile w ogóle było ale coś mi się kojarzy, że tak... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.