Drganie powieki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-23, 13:25   #1
Dominik_
Przyczajenie

Drganie powieki

Witam,od około tygodnia drga mi lewa dolna powieka oka, biorę magnez i muszę powiedzieć ze trochę to pulsowanie ustało, ale mogę wywołać ten skurcz "mechanicznie"czyli, np gdy myje twarz lub mocno zamknę oko ta powieka znowu zaczyna mi drgać, czy ktoś mi możne powiedzieć czemu tak się dzieje ?
Dominik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 13:34   #2
emagi
Rozeznanie

Dot.: Drganie powieki

Najczęściej te drgania są właśnie wywołane niedoborem magnezu, spróbuj ograniczyć kawe i oprócz magnezu w tabletkach wcinaj banany mają dużo łatwo przyswajalnego magnezu i może pomogą ci szybciej niż same tabletki.
emagi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 14:08   #3
nellady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dominik_ Pokaż wiadomość
Witam,od około tygodnia drga mi lewa dolna powieka oka, biorę magnez i muszę powiedzieć ze trochę to pulsowanie ustało, ale mogę wywołać ten skurcz "mechanicznie"czyli, np gdy myje twarz lub mocno zamknę oko ta powieka znowu zaczyna mi drgać, czy ktoś mi możne powiedzieć czemu tak się dzieje ?
Mam identycznie! Ciągnie się to już koło miesiąca, biorę magnez, banany też jem i czekooo, ale nadal to samo

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku,
bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze, niż spokój!
Na kolanach, po kamieniach, póki tylko jest sens.
nellady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 15:08   #4
201607050913
Konto usunięte

Bo uzupełnienie niedoborów magnezu to nie jest kwestia jednego miesiąca. Trzeba brać długo i regularnie.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 15:11   #5
Dominik_
Przyczajenie

magnez łykam już z 6 dni Chela-magb6 100mg po 2x tabsy dziennie, i napewno sie nie przemagnezuje ?

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

ale miałem juz keidys takie skurcze to piłem sobie musujący magznez i pomagało raz dwa teraz te skurcze sa bardzo uparte.. ehh i nie mówcie mi ze muszę brać magnez przez miesiąc.
Stary 2013-11-23, 15:41   #6
_Matilde_
Biała Dama

Powinienes brac magnez ciagle jak masz takie problemy
Ja sobie chwalę preparaty gdzie jest magnez i wapń, najlepiej mi pomagaja. Ostatnio biorę coś dedykowanego przeciw skurczom, ale czuje roznice na minus wiec wracam do sprawdzonych tabletek

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 16:09   #7
asullka00
Zakorzenienie

Również tak mam, ostatnio to przez 2 tygodnie albo i więcej codziennie po kilka razy dziennie drgała mi lewa powieka. Biorę magne-b6 max 2 razy dziennie, teraz jest trochę lepiej. Ale, to niekoniecznie jest powodowane niedoborem magnezu, drganie powieki może wystepować również na tle nerwowym
asullka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 16:30   #8
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Ostatnio jak leżałam w szpitalu, a miałam między innymi fatalne wyniki potasu, skurcze mięśni, a także drgania powiek, lekarze kazali mi brać magnez z potasem. Oczywiście trzeba brać regularnie, ale faktycznie pomogło. Brałam też potas o przedłużonym uwalnianiu, ale to już na receptę. Mówili tez, że nie żadne reklamowane wynalazki, a właśnie z potasem.

Stary 2013-11-23, 17:35   #9
Dominik_
Przyczajenie

to ja juz nie wiem jakie minerały mam brac jakis tam potas mam w domu KATELIN sie nazywa 1 kapsułka to 899 mg potasu i kapsułka o zmodyfikowanym uwalnianiu, ale nie wiem czy bedzie dobrze jak bede brał magnez i potas :d

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Napisane przez asullka00 Pokaż wiadomość
Również tak mam, ostatnio to przez 2 tygodnie albo i więcej codziennie po kilka razy dziennie drgała mi lewa powieka. Biorę magne-b6 max 2 razy dziennie, teraz jest trochę lepiej. Ale, to niekoniecznie jest powodowane niedoborem magnezu, drganie powieki może wystepować również na tle nerwowym
na tle nerwowym powiadasz... hmm, ostatnio w pracy miałem takie stresowy okres, moze i to przez to ale magnez tez pomaga sobie radzic ze stresem i nerwami...
Stary 2013-11-23, 17:36   #10
agniesiaa

Cytat:
to ja juz nie wiem jakie minerały mam brac jakis tam potas mam w domu KATELIN sie nazywa 1 kapsułka to 899 mg potasu i kapsułka o zmodyfikowanym uwalnianiu, ale nie wiem czy bedzie dobrze jak bede brał magnez i potas :d

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

na tle nerwowym powiadasz... hmm, ostatnio w pracy miałem takie stresowy okres, moze i to przez to ale magnez tez pomaga sobie radzic ze stresem i nerwami...
Oczywiście, że tak. Moi lekarze radzą brać magnez z potasem, a nie z B6, bo jest lepszy. Ja biorę taki: http://www.apteka.gda.pl/asparaginia...ar-p-7126.html
Stary 2013-11-23, 20:17   #11
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Oczywiście, że tak. Moi lekarze radzą brać magnez z potasem, a nie z B6, bo jest lepszy. Ja biorę taki: http://www.apteka.gda.pl/asparaginia...ar-p-7126.html
tylko z tego co tutaj widze to strznie mała zawartosc magnezu.
ja sobie kupilem magnez i potas taki jak pisałem. chela-mag b6 100mg magnezu i do tego potas katelin http://www.i-apteka.pl/product-pol-4...-kapsulek.html , a przeciez niekotrzy pisza ze magnez bez witaminki b6 sie źle wchłania to ja juz zgłupiałem całkowicie
Stary 2013-11-23, 22:47   #12
Dominik_
Przyczajenie

Ale dziwi mnie najbardziej to ze gdy to oko przetrę czy coś to zaczyna drgać albo myje twarz, ciekawe czemu tak sie dzieje.
Stary 2013-11-24, 01:46   #13
Pantegram
Zakorzenienie

Ku woli wyjaśnienia:
magnez należy brać z potasem, gdyż potas wspomaga wchłanianie magnezu. Można też przyjmować magnez z wapniem, ponieważ nadmiar magnezu może wypłukać wapń z organizmu...
Najlepiej jednak zrobicie, jeśli nie będziecie łykać tabletek (które z jednej strony są trudno przyswajalne dla organizmu, a z drugiej można przedawkować - same wady :/), tylko zmienicie odpowiednio dietę.
Podaję fajnego linka: http://zdrowylink.pl/niedobor-magnezu-uzupelnianie

A sumplementować magnez możecie też tak: http://www.akademiawitalnosci.pl/jak...orant-za-2-zl/
Polecam oliwkę magnezową, bo jest to tania impreza*, a mi pomaga (a też mam bardzo poważny problem z magnezem, tzn. bardzo słabo go przyswajam i jak nie suplementuję, często trzęsą mi się ręce jak u staruszki, a mam 20 lat :/)

* W cenie ok. 3 opakowań magnezu, które starczą wam na ok. miesiąc, jeśli będziecie używać zgodnie z zaleceniami (np. 6 tabletek dziennie), możecie za ok. 30 zł (z przesyłką) zrobić 3 l (!) oliwki magnezowej, gdzie 100 ml jest trudno w ciągu miesiąca naszej rodzinie (4 os.) zużyć.

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2013-11-24 o 01:51
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-24, 10:09   #14
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Ku woli wyjaśnienia:
magnez należy brać z potasem, gdyż potas wspomaga wchłanianie magnezu. Można też przyjmować magnez z wapniem, ponieważ nadmiar magnezu może wypłukać wapń z organizmu...
Najlepiej jednak zrobicie, jeśli nie będziecie łykać tabletek (które z jednej strony są trudno przyswajalne dla organizmu, a z drugiej można przedawkować - same wady :/), tylko zmienicie odpowiednio dietę.
Podaję fajnego linka: http://zdrowylink.pl/niedobor-magnezu-uzupelnianie

A sumplementować magnez możecie też tak: http://www.akademiawitalnosci.pl/jak...orant-za-2-zl/
Polecam oliwkę magnezową, bo jest to tania impreza*, a mi pomaga (a też mam bardzo poważny problem z magnezem, tzn. bardzo słabo go przyswajam i jak nie suplementuję, często trzęsą mi się ręce jak u staruszki, a mam 20 lat :/)

* W cenie ok. 3 opakowań magnezu, które starczą wam na ok. miesiąc, jeśli będziecie używać zgodnie z zaleceniami (np. 6 tabletek dziennie), możecie za ok. 30 zł (z przesyłką) zrobić 3 l (!) oliwki magnezowej, gdzie 100 ml jest trudno w ciągu miesiąca naszej rodzinie (4 os.) zużyć.
http://zdrowylink.pl/niedobor-magnezu-uzupelnianie
bardzo ciekawa stonka, ale niestety nie mam tyle czasu by to wszystko sobie przygotować :d wybiorę sobie kilka produktów i będę sobie je wcinał i do tego tabletki z magnezem
czyli to drganie jest zupełnie normalne ? ze gdy przetrę oko czy coś i zaczyna drgać ?
Stary 2013-11-24, 12:37   #15
.Lu.
Raczkowanie

mam tak od czasu do czasu - pomaga magnez (albo tabletki, albo musujące), ograniczenie kawy na rzecz wody wysokozmineralizowanej (np. Kinga pienińska), pomidory, banany i SEN. Nic tak nie robi na skurcze w okolicy oka (drgania) jak odpoczynek

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Ale dziwi mnie najbardziej to ze gdy to oko przetrę czy coś to zaczyna drgać albo myje twarz, ciekawe czemu tak sie dzieje.
to ruch mięśnia, analogiczny do uprawiania sportu. Im częściej robisz przysiady, tym łatwiej Ci to przychodzi, prawda? Mięsień się przyzwyczaja do określonej pracy. Jeśli mimowolnie drga Ci powieka, to oznacza, że ten mięsień pracuje. Jeśli pocierając powiekę mechanicznie wprawiasz do w "ruch", to mięsień zaczyna pracować....
Analogicznie - jeśli w nocy mamy bardzo silny skurcz mięśnia w łydce, to w ciągu dnia też może nam się to przytrafić, jeśli mięsień znajdzie się w podobnym ułożeniu.
.Lu. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-24, 12:45   #16
asullka00
Zakorzenienie

Kiedyś taki stary doświadczony lekarz mi powiedział, żeby brać magne b6 z Sanofi, ponieważ jest najlepiej przyswajalny.
Aktualnie biorę magne b6-max i widzę poprawe
Stary 2013-11-24, 12:48   #17
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez .Lu. Pokaż wiadomość
mam tak od czasu do czasu - pomaga magnez (albo tabletki, albo musujące), ograniczenie kawy na rzecz wody wysokozmineralizowanej (np. Kinga pienińska), pomidory, banany i SEN. Nic tak nie robi na skurcze w okolicy oka (drgania) jak odpoczynek

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

to ruch mięśnia, analogiczny do uprawiania sportu. Im częściej robisz przysiady, tym łatwiej Ci to przychodzi, prawda? Mięsień się przyzwyczaja do określonej pracy. Jeśli mimowolnie drga Ci powieka, to oznacza, że ten mięsień pracuje. Jeśli pocierając powiekę mechanicznie wprawiasz do w "ruch", to mięsień zaczyna pracować....
Analogicznie - jeśli w nocy mamy bardzo silny skurcz mięśnia w łydce, to w ciągu dnia też może nam się to przytrafić, jeśli mięsień znajdzie się w podobnym ułożeniu.
dzięki za wyjaśnienie bo myślałem ze coś bardziej poważnego kawe juz odstawiłem nie pije juz 3 dzien ciezko mi to przychodzi ale jak mus to mus, no i łykam te kapsuły z magnezem pije sok pomidorowy, ciekawe przez ile czasu bede sie musiał bym problemem zmagac... ehh
Stary 2013-11-24, 12:50   #18
asullka00
Zakorzenienie

Bogata w magnez jest również tzw. "surowka piękności"
Daje się 5,6 łyżek płatków owsianych, zalewa się to 7,8 łyżkami przygotowanej wody. 1 starte jabłko, 7 orzechów laskowych posiekanych (mogą być też inne), łyżkę miodu oraz trochę jogurtu naturalnego albo mleka.
Ta surówka zawiera prawie komplet witamin i soli mineralnych.
Możesz poczytać sobie o niej w książce Kuchnia i medycyna ( ja mam tą starszą), super książka. Są tam opisane wszystkie witaminy i pierwiastki.

Edytowane przez asullka00
Czas edycji: 2013-11-24 o 12:51
Stary 2013-11-24, 13:03   #19
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez asullka00 Pokaż wiadomość
Bogata w magnez jest również tzw. "surowka piękności"
Daje się 5,6 łyżek płatków owsianych, zalewa się to 7,8 łyżkami przygotowanej wody. 1 starte jabłko, 7 orzechów laskowych posiekanych (mogą być też inne), łyżkę miodu oraz trochę jogurtu naturalnego albo mleka.
Ta surówka zawiera prawie komplet witamin i soli mineralnych.
Możesz poczytać sobie o niej w książce Kuchnia i medycyna ( ja mam tą starszą), super książka. Są tam opisane wszystkie witaminy i pierwiastki.
o całkiem ciekawa ta suruwka chyba sobie bede musiał ja przygotowac ciekawe czy dobrze smakuje hehe

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-24, 13:21   #20
asullka00
Zakorzenienie

Cytat:
o całkiem ciekawa ta suruwka chyba sobie bede musiał ja przygotowac ciekawe czy dobrze smakuje hehe

Smaczna jest, mozna dodać jeszcze jakiś sezonowych owoców, np malin, wtedy jest bardziej kwaskowata
Stary 2013-11-24, 13:34   #21
.Lu.
Raczkowanie

Cytat:
dzięki za wyjaśnienie bo myślałem ze coś bardziej poważnego kawe juz odstawiłem nie pije juz 3 dzien ciezko mi to przychodzi ale jak mus to mus, no i łykam te kapsuły z magnezem pije sok pomidorowy, ciekawe przez ile czasu bede sie musiał bym problemem zmagac... ehh
Trzymam kciuki....wiem co to znaczy nie pić kawy.... Może spróbuj inkę albo inną z cykorii? I nie pij czarnej herbaty, lepiej zieloną
Mnie przechodzi to drganie po ok. tygodniu - tylko mi nie drga powieka, a policzek (pod okiem) albo czoło....jakby mi mrówki chodziły po czole...
.Lu. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-24, 18:11   #22
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Trzymam kciuki....wiem co to znaczy nie pić kawy.... Może spróbuj inkę albo inną z cykorii? I nie pij czarnej herbaty, lepiej zieloną
Mnie przechodzi to drganie po ok. tygodniu - tylko mi nie drga powieka, a policzek (pod okiem) albo czoło....jakby mi mrówki chodziły po czole...
po tygodniu mowisz hmm... mi jutro minie tydzien, ale nie zanosi sie aby miało przestac ehh...wcinam teraz pestki dyni :d nie za dobrze smakuja, ale przekonały mnie swoja dawka magnezu
Stary 2013-11-24, 18:20   #23
agniesiaa

Od razu nie przestanie ci migać. Tak więc cierpliwości.
Stary 2013-11-24, 19:11   #24
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Od razu nie przestanie ci migać. Tak więc cierpliwości.
mniej wiecej ciezko okreslic kiedy te objawy drgań znikną, bo to zależny od tego jak jest ten magnez przyswajalny
Stary 2013-11-24, 21:36   #25
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
mniej wiecej ciezko okreslic kiedy te objawy drgań znikną, bo to zależny od tego jak jest ten magnez przyswajalny
łyknij magnez i przestanie.powinno ustąpić
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2013-11-24 o 21:37
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 19:01   #26
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:

No nie powiedziałabym, że nocne skurcze w łydce i innych częściach ciała są takie zdrowe... Jedyna dopuszczalna sytuacja, kiedy takie skurcze mogą występować i wszystko ze zdrowiem jest ok, to zryw miokloniczny - kiedy podczas zasypiania za mało rozluźnisz mięśnie, a Twój mózg wyśle impuls sprawdzający, czy są one przygotowane do paraliżu sennego (służy do uniemożliwienia Ci ruchu podczas snu nawet jak śni Ci się bieganie itd.), to wówczas noga czy ręka może na łóżku faktycznie podskoczyć i jest to normalne. Tu link wyjaśniający: http://kuracja-naturalna.blogspot.com/2012/06/dlaczego-w-czasie-zasypiania.html
Tak, powieka to jest miesięń, tak, jeśli drga, tzn. że pracuje, ale w powiece masz mięśnie szkieletowe, poprzecznie prążkowane - czyli zależne od Twojej woli. Jeśli taki mięsień porusza się niezależnie od Twojej woli, to coś jest nie tak i tłumaczenie tego pocieraniem oka czy porównywaniem do sportu jest IMO wyjątkowo niesłuszne nietrafne!
Tiki nie są niczym normalnym, a wręcz przeciwnie - mogą być objawem wielu poważnych chorób, z Parkinsonem na czele! http://pl.wikipedia.org/wiki/Tik
Aczkolwiek ja obstawiałabym raczej niedobory, przemęczenie, ewentualnie nerwicę / depresję tj. przeciążenie układu nerwowego okresem szczególnie nasilonego stresu - połączone z niewłaściwym odżywianiem potrafi z organizmu zrobić sieczkę.

A co do tego to jak najbardziej wierzę, że działa i również polecam dla Dominik

Dominik, przede wszystkim nie panikuj i nie "hipochondryzuj", tylko spróbuj zmienić Twój styl życia na zdrowszy (więcej ŚWIEŻYCH warzyw i owoców, odpowiednia porcja snu, ograniczanie stresu np. medytacją) - to i tak pomoże Ci duuużo lepiej niż tabletki, którymi nafaszeruje Cię lekarz, jeśli faktycznie stwierdzi u Ciebie jakąś chorobę :/
Jeśli natomiast po kilku miesiącach zdrowego odżywiania, wysypiania się itd. tiki będą miały taką samą intensywność, albo nasilą się, to jak najbardziej należy udać się do lekarza, by zweryfikować, czy przypadkiem nie są to początki jakiejś poważnej choroby układu nerwowego.

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2013-11-25 o 19:03
Stary 2013-11-26, 07:45   #27
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość

Dominik, przede wszystkim nie panikuj i nie "hipochondryzuj", tylko spróbuj zmienić Twój styl życia na zdrowszy
Jeśli natomiast po kilku miesiącach zdrowego odżywiania, wysypiania się itd. tiki będą miały taką samą intensywność, albo nasilą się, to jak najbardziej należy udać się do lekarza, by zweryfikować, czy przypadkiem nie są to początki jakiejś poważnej choroby układu nerwowego.

Dokładnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 18:24   #28
Dominik_
Przyczajenie

Cytat:
Dokładnie
teraz i tak załowazyłem duza poprawę, te skurcze nie sa już takie intensywne i praktycznie od 2dni nie mialem zadnego w ciagu dnia (nie liczac tych oczywiscie gdzie musze umyc twarz, bo w tym wypadku jeszcze mi drga, ale znacznie krotrzy czas i nie tak intensywnienie jak miało to miejsce jeszcze tydzień temu) tak ze wydaje mi sie ze wszystko idzie w dobrym kierunku, łykam magnez, jem sobie pestki dyni, a nawet zrobiłem sobie "surówkowe piękności" o ktorej pisała asullkaoo, i oczywiscie soczki popijam juz nie pije pepsi i przedewszystkim ograniczyłem kawe. dziekuje wsszystkim za pomoc bardzo mi pomogliście radami, zobaczymy jak będzie dalej co myślicie? gorzej czy lepiej ??
Stary 2013-11-27, 20:44   #29
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
teraz i tak załowazyłem duza poprawę, te skurcze nie sa już takie intensywne i praktycznie od 2dni nie mialem zadnego w ciagu dnia (nie liczac tych oczywiscie gdzie musze umyc twarz, bo w tym wypadku jeszcze mi drga, ale znacznie krotrzy czas i nie tak intensywnienie jak miało to miejsce jeszcze tydzień temu) tak ze wydaje mi sie ze wszystko idzie w dobrym kierunku, łykam magnez, jem sobie pestki dyni, a nawet zrobiłem sobie "surówkowe piękności" o ktorej pisała asullkaoo, i oczywiscie soczki popijam juz nie pije pepsi i przedewszystkim ograniczyłem kawe. dziekuje wsszystkim za pomoc bardzo mi pomogliście radami, zobaczymy jak będzie dalej co myślicie? gorzej czy lepiej ??
No jasne że lepiej W obecnym świecie, gdzie większość żyje w szalonym tempie, stresie, na śmieciowym jedzeniu i napędza się używkami, zmiana trybu życia na "fit" to ogromny plus
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości