zaoczne czy dzienne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: zaoczne czy dzienne?
zdecydowania dzienne 40 70,18%
zdecydwoanie zaoczne 17 29,82%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-02, 20:21   #1
martusia2103
Raczkowanie

Wink

zaoczne czy dzienne?

hej ost mam dylemat jakie studia sa lepsze i czym one sie w ogole rożnia (nie liczac tego ze na dziennych to 5 dni w tygodniu do sql a zaocznych weekendy) bo w sumie tyle samo sie płaci (no raptem groszowe sprawy róznicy) ta sama szkola a zaoczne i dzienne? hmm moze mi ktos to wyjasnic ;p

nie wiedziałam gdzie zamieścic tego posta wiec zrobiłam to tu

Edytowane przez martusia2103
Czas edycji: 2008-01-07 o 21:28
martusia2103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:37   #2
Helga20
Raczkowanie

Dot.: zaoczne czy dzienne?

Jeżeli pieniądze nie grają roli to wybierz dzienne co najwyżej nie spodoba ci sie i przeniesiesz sie na zaoczne
Helga20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:45   #3
misi@
Rozeznanie

GG do misi@

ale oprócz opłaty za same studia zaoczne musisz doliczyć koszt dojazdu oraz koszty noclegu ; i wydaje mi się, że wyjdą zbliżone sumy; a poza tym podczas studiów dziennych bardziej zapoznasz się z życiem studenckim; ja za nic w świecie nie chciałabym studiować zaocznie a studiuję już 4 latka

Carlos Ruiz Zafón "Cień wiatru"

misi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:46   #4
martusia2103
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Helga20 Pokaż wiadomość
Jeżeli pieniądze nie grają roli to wybierz dzienne co najwyżej nie spodoba ci sie i przeniesiesz sie na zaoczne
hehe ale mi chodzi jaka jest rożnica? poziom nauczania czy co? bo nie mam zielonego pojecia
Stary 2008-01-02, 21:34   #5
misi@
Rozeznanie

GG do misi@

wydaje mi sie, że łatwiej jest na zaocznych

Stary 2008-01-02, 21:49   #6
lain
Zakorzenienie

ja studiuje i zaocznie i dziennie. i stwierdzam, ze jakby trudniej mi na zaocznych tzn. na dziennych jest wiecej czasu, wiecej dostaniesz wylozone 'na tacy'. na zaocznych zazwyczaj trzeba zrobic duzo samemu, czytac o rzeczach, ktorych np. na zajeciach nie ma, bo jest za malo czasu.

zaoczne zaczelam na 3 roku dziennych. nie chcialam juz zaczynac drugich dziennych, bo jak skoncze za dwa lata pierwszy kierunek to pojde do pracy i bede na swoim. a jakbym jeszcze miala nastepne 5 lat studiowac dziennie to chyba zostalabym wiecznym studentem na garnuszku u rodzicow.

co do tego, ze po dziennych biora chetniej do pracy... wydaje mi sie,ze to juz troche nieaktualny poglad, bo najchetniej to biora tych z doswiadczeniem, a nie oszukujmy sie, ze na dzienych ciezko zdobyc fajne doswidczenie.

podam taki przyklad mojego TZa, ktory studiuje finanse i bankowosc zaocznie. jest na 3 roku i juz normalnie pracuje w banku na zwykla umowe o prace z wszelkimi swiadczeniami itp. w tym samym czasie studenci tego samego kierunku tyle, ze dzienni i na 4 lub 5 roku haruja na bezplatnych paromiesiecznych praktykach i walcza o staze... rowniez bezplatne... w tym samym banku. na zwykla prace na pelnym etacie nie maja czasu. pytanie: kto bedzie mial lepsze doswiadczenie i wieksze szanse na prace po tych samych studiach, tyle ze w innym trybie?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 08:42   #7
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia2103 Pokaż wiadomość
hehe ale mi chodzi jaka jest rożnica? poziom nauczania czy co? bo nie mam zielonego pojecia
Kończyłam uniwerek, więc nie będę wypowiadała się o uczelniach prywatnych, ale jeśli chodzi o państwowe - nawet na logikę: na dziennych jest o wiele więcej materiału, nauki w ogóle. Często dochodzi do tego większa ilość praktyk, wolontariatów (zależy od kierunku). Na zaocznych siłą rzeczy musi być to okrojone. Ale napiszę ci to, czego dowiedziałam się od człowieka, który decyduje o zatrudnianiu ludzi w 1 z firm marketingowych i PR: kiedy mają do wyboru kilku kandydatów teoretycznie na tym samym poziomie, to w pierwszej kolejności wybierają absolwentów uczelni państwowych, a następnie dają pierwszeństwo tym z kierunków dziennych (nie wieczorowych czy zaocznych). Więc jeśli chcesz studiować tylko dla satysfakcji własnej, to wszystko jedno. Ale jeśli nie, to dzienne jednak nadal dają większe szanse na sensowna pracę, bo ich aboslwenci są milej widziani, jako ci lepiej douczeni..(czy jest to zgodne z prawdą czy nie..)

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-03, 08:51   #8
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

a ja jestem na zaocznej turystyce i rekreacji i nie chcialabym sie przeniesc na dzienne. Jestem na panstwowej uczelni gdzie dzienne sa darmowe a za zaoczne sie placi ale da sie zarobic na studia Moj TZ jest na tej samej uczelni i tym samym kierunku i roku ale na dziennych i powiem Wam ze nie ma tak super, nie raz miedzy wykladami ma 4-6 godzin przerwy a on nie mieszka tutaj wiec musi sie platac albo siedziec i czekac. Ja mam zajecia w piatki mniej wiecej od 16 po pracy ide do 20 np w sobote i niedziele zajecia mamy przewaznie od 11-17 roznie ale naprawde jest ok odsiedze te wyklady i mam spokoj czasem i na 3 tygodnie a czy mamy mniej nauki no mysle ze napewno ale tez wykladowcy traktuja nas inaczej bo wiedza ze pracujemy i doceniaja to. Szkoda tylko ze ze swoja grupa nie moge sie widziec czesciej ale zawsze umawiamy sie na disco razem albo gdzies tyle ode mnie
Stary 2008-01-03, 09:30   #9
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Według mnie wszystko zależy od kierunku - na studiach ścisłych, gdzie więcej rzeczy jest "na rozumienie", potrzeba mniej godzin nauki stricte. Mój TŻ studiuje na SGH i ma dużo mniej obowiązkowych zajęć niż ja - studiuję filologię na UW (oboje jesteśmy na dziennych). Mam porównanie, jeśli chodzi o tę filologię i wiem, że studia językowe są nic niewarte w trybie zaocznym, bo jest to dziedzina, w której trzeba mieć cały czas kontakt z językiem i omawianym materiałem (nie nauczysz się materiału z jednego semestru w tydzień przed sesją ani materiału z całego tygodnia zajęć w 2 dni, a przynajmniej byłoby to wyjątkowo trudne).
Duże znaczenie ma też to, jaką jesteś osobą - jeżeli potrzebujesz stałej motywacji, nie jesteś do końca systematyczna i poukładana, to lepiej wybrać studia dzienne, gdzie masz "z góry" przymus uczenia się co jakiś czas i masz dużo czasu na ewentualne konsultacje z wykładowcami. Studia zaoczne są dla ludzi bardzo zmotywowanych, systematycznych lub bardzo zdolnych i zamierzających równocześnie pracować w danej branży (tak jak TŻ <b>lain</b>). Przynajmniej tak ja to postrzegam. Teraz pozostaje odpowiedzieć sobie, jak wolisz się uczyć, jaki masz cel w związku ze studiami i wybrać te właściwe. Powodzenia!
a-sea-of-honey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 09:43   #10
nri
Zadomowienie

Dla ludzi chcacych sie szybko usamodzielnic - zaoczne
Dla ludzi planujacych kariere np. naukowa - dzienne

Osobiscie preferuje dzienne - bez porownania wyzszy poziom.
Stary 2008-01-03, 09:54   #11
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
co do tego, ze po dziennych biora chetniej do pracy... wydaje mi sie,ze to juz troche nieaktualny poglad, bo najchetniej to biora tych z doswiadczeniem, a nie oszukujmy sie, ze na dzienych ciezko zdobyc fajne doswidczenie.
Otóż to. Poza tym na dyplomie w żadnym miejscu nie jest napisane w jakim trybie się studiowało. Czy dziennie czy zaocznie.

Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
Z tym poglądem bym się kłóciła. Bo to stereotyp. To zależy przede wszystkim od uczelni, od kierunku, itp. A nie od trybu studiów.

A ja sugeruję wybór, z jakim sama lepiej się czujesz autorko wątku. I na co Cię stać. I co chcesz robić np. za 3 lata? Studiować czy już pracować?

Wątków na ten temat nawiasem mówiąc było już sporo.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 17:28   #12
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
U nas czesto mowia wykladowcy ze od zaocznych mniej wymagaja...
Ja wole dzienne,bo systematycznie lubie chodzic na zajecia A na zaocznych zjazdy mialabym co tydzien lub dwa...no ciezko byloby mi sie zebrac...Ale to jest moja opinia

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 20:29   #13
kaszellek
Zadomowienie

GG do kaszellek

to chyba zależy dużo od twojego nastawienia i tego co chcesz osiągnąć, jakie priorytety sobie wyznaczasz

mój przykład- jestem na studiach dziennych, na animacji społ-kulturowej. Generalnie jest ok, ale prawda jest taka że uczę się MNÓSTWA NIEPOTRZEBNYCH rzeczy. Gdybym miała możliwość przeniesienia się na zaoczne, zrobiłabym to. Ale, że takiej możliwości nie mam, jestem już w połowie, zostało 1.5 roku to przeżyję. Uzupełniające na pewno zaoczne. Na pierwszym roku zaczęłam pracę, teraz trochę podskoczyłam z pozycją tam i mogę już powiedzieć, że pracuję "w zawodzie", to co robię daje mi dużó satysfakcji i wściekam się na bezsensowne rzeczy, które muszę przesiedzieć na uczelni i marnuję w ten sposób czas.. studenckie życie i ludzie też jakoś mnie nie porwali, więc może stąd taka opinia... chcę mieć pełne wykształcenie, dlatego zrobię studia uzupełniające, ale zaoczne na bank..
kaszellek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 20:41   #14
kObra.
Rozeznanie

Ja studiuję zaocznie prawo na UAM'ie. :- )
Ludzie są kapitalni, jednak nie ma ulg jeśli chodzi o zdawalność, itd.
Bardzoooo duża część ode mnie nie pracuje, o dziwo.
Zajęcia też są pokręcone, bo są praktycznie przez cały tydzień.
Są dwie grupy (miejska - wykłady w poniedziałki, terenowa - w soboty).
Zjazdy mamy co tydzień, bo za dużo materiału.
Nauki full i nie ma taryfy ulgowej.
Jedno co boli, to to że nam mówią często, że "my zaoczni" = troszkę gorsi.
Prosty przykład, jeśli chce się chodzić na lektorat, to trzeba czekać aż wszyscy dzienni się zapiszą, a potem my musimy chodzić i się ładnie prosić, czy może znalazłoby się dla nas miejsce na lektoracie.
Słyszałam o dziewczynie, która jakiś czas temu, była jedna z zaocznych na lektoratach bodajże z niemieckiego, to wierzcie mi, czuła się tam jak alienka.
Poza tym, jest super atmosfera między ludźmi. ^^
I mimo że czasem jest nas kilkaset na wykładzie, to i tak można z każdym pogadac, pożyczyć coś, etc.

Forum o PCO(S) - - jest naprawdę wesoło!
kObra. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 10:40   #15
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Ja studiuję zaocznie i szczerze mówiąc nieraz jest bardzo ciężko. Z rozmów ze studentami dziennymi wychodzi niestety na to, że to co o oni mają podane na tacy ja muszę sama wyszperać w czytelni i się tego nauczyć, a zagadnienia egzaminacyjne mam takie jak oni.
Wydaje mi się, że jest to też kwestia podejścia do samych studiów. Moja pani doktor stwierdziła np, że bardzo lubi zajęcia ze studentami zaocznymi ponieważ wie, że w dzień zjazdu nie zrobią jej numeru i nie znikną z zajęć bo zależy im na tym.
Jednym słowem myślę, że jeżeli kogoś interesuje kierunek studiów to tak czy siak będzie się uczył i robił pewne rzeczy we własnym zakresie żeby pogłębić wiedzę.
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 14:58   #16
anestet-ka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ja studiuje i zaocznie i dziennie. i stwierdzam, ze jakby trudniej mi na zaocznych tzn. na dziennych jest wiecej czasu, wiecej dostaniesz wylozone 'na tacy'. na zaocznych zazwyczaj trzeba zrobic duzo samemu, czytac o rzeczach, ktorych np. na zajeciach nie ma, bo jest za malo czasu.

zaoczne zaczelam na 3 roku dziennych. nie chcialam juz zaczynac drugich dziennych, bo jak skoncze za dwa lata pierwszy kierunek to pojde do pracy i bede na swoim. a jakbym jeszcze miala nastepne 5 lat studiowac dziennie to chyba zostalabym wiecznym studentem na garnuszku u rodzicow.

podam taki przyklad mojego TZa, ktory studiuje finanse i bankowosc zaocznie. jest na 3 roku i juz normalnie pracuje w banku na zwykla umowe o prace z wszelkimi swiadczeniami itp. w tym samym czasie studenci tego samego kierunku tyle, ze dzienni i na 4 lub 5 roku haruja na bezplatnych paromiesiecznych praktykach i walcza o staze... rowniez bezplatne... w tym samym banku. na zwykla prace na pelnym etacie nie maja czasu. pytanie: kto bedzie mial lepsze doswiadczenie i wieksze szanse na prace po tych samych studiach, tyle ze w innym trybie?

Zgadzam się.
Również studiuję dziennie i zaocznie i zgadzam się, ze na zaocznych trudniej jest. Studia w tym trybie mają jednak wiele zalet, już nie będę pisała jakich, bo dziewczyny wszystko napisały.
Szczerze mówiąc, studiując tylko dziennie, miałabym poczucie, że tracę czas. To chyba kwestia charakteru
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 15:35   #17
misi@
Rozeznanie

GG do misi@

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
U nas czesto mowia wykladowcy ze od zaocznych mniej wymagaja...
Ja wole dzienne,bo systematycznie lubie chodzic na zajecia A na zaocznych zjazdy mialabym co tydzien lub dwa...no ciezko byloby mi sie zebrac...Ale to jest moja opinia
Zgadzam się Ja też nie mogłabym się zebrać

Stary 2008-01-07, 21:27   #18
martusia2103
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Otóż to. Poza tym na dyplomie w żadnym miejscu nie jest napisane w jakim trybie się studiowało. Czy dziennie czy zaocznie.
hmm nie ma nic napisane czyli to nie prawda ze chetniej przyjmuja tych z dziennych? bo w sumie jak jest ten sam "budynek" i nazwa szkoly to skad oni wiedza czy bylo sie na dziennych czy na zaocznych?? hmm w sumie to sama nie wiem tak powaznie to zastanawialm sie nad zaocznymi wiecie tu do pracy a w weekendy do sql ale z drugiej strony jak trzeba tyle samemu szukac to na to samo wychodzi ajj nie wiem juz sama
Stary 2008-02-01, 16:04   #19
outrageous
Raczkowanie

Cytat:
hmm nie ma nic napisane czyli to nie prawda ze chetniej przyjmuja tych z dziennych? bo w sumie jak jest ten sam "budynek" i nazwa szkoly to skad oni wiedza czy bylo sie na dziennych czy na zaocznych?? hmm w sumie to sama nie wiem tak powaznie to zastanawialm sie nad zaocznymi wiecie tu do pracy a w weekendy do sql ale z drugiej strony jak trzeba tyle samemu szukac to na to samo wychodzi ajj nie wiem juz sama
odświeżam, mnie też ta kwesita bardzo interesuje

STUDENTKA
europeistyka uek

outrageous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-01, 17:03   #20
natalii87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
Dla ludzi chcacych sie szybko usamodzielnic - zaoczne
Dla ludzi planujacych kariere np. naukowa - dzienne

zgadzam się w 100%

natalii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-01, 17:36   #21
Elfka86
Zakorzenienie

dzienne
Stary 2008-02-01, 17:36   #22
Yerenia
Raczkowanie

Cytat:
skad oni wiedza czy bylo sie na dziennych czy na zaocznych?? hmm w sumie to sama nie wiem tak powaznie to zastanawialm sie nad zaocznymi wiecie tu do pracy a w weekendy do sql ale z drugiej strony jak trzeba tyle samemu szukac to na to samo wychodzi ajj nie wiem juz sama
no wiesz, jak ja bym pisala CV to bym napisala, ze konczylam zaoczny kierunek... nie uwazam wcale, ze to wstyd:P chociaz sama studiuje na dziennych poglad, ze lepiej maja absolwenci studiow dziennychm jest, jak juz lain stwierdzila, mocno nieaktulnay.
Popieram - doswiadczenie jest najwazniejsze!!! Dlatego dziwi mnie, ze niektorzy nie staraja sie znalezc pracy czy chocby praktyki bedac na studiach.

ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Napewno na zaocznych jest wiecej pracy samodzielnej, musisz na nauke poswiecic wiecej czasu, wyszukac, wyszperac. Na dziennych raczej tak nie ma - sa wyklady + ksiazka - zazwyczaj wystarcza oczywiscie zalezy od kierunku

ja bym osobiscei wybrala dzienne, chyba ze chcesz pracowac i zarabiac - wtedy tylko zaoczne
Yerenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-01, 23:12   #23
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez outrageous Pokaż wiadomość
odświeżam, mnie też ta kwesita bardzo interesuje
Na dyplomie nie ma ani słowa o trybie studiów. Nic, co zdradza, czy studia były dzienne (czyli stacjonarne), czy zaoczne (czyli niestacjonarne), czy wieczorowe.
Oczywiście, jeśli pracodawca zapyta, w jakim trybie studiowałaś, to wtedy się dowie.

Ja również uważam, że studenci zaoczni w obecnych czasach mają dużo lepiej. Wiem to po przykładzie moich znajomych - dzienni właśnie skończyli studia i mają zero doświadczenia zawodowego. Jak mam mgr i cztery lata pracy. I dużą przewagę u pracodawców.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-01, 23:23   #24
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Mam porównanie, bo na początku studiowałam dziennie (przez 3 semestry), potem przeniosłam się na zaoczne (na innej uczelni) i cały czas na nich jestem (6 semestr).
Moje spostrzeżenia:
- dzienne- jeżeli chcesz się czegoś dokładnie nauczyć. Większe wymagania wykładowców, więcej godzin.
- zaoczne- jeżeli chcesz się "prześlizgnąć" wkładając mniejszy wysiłek. Poza tym jak wspomniała aaricia8 w trakcie studiów zaocznychmożna podjąć pracę i zdobyć doświadczenie.
PS. Moje oceny na studiach zaocznych są o niebo lepsze od tych dziennych
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-01, 23:27   #25
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
- zaoczne- jeżeli chcesz się "prześlizgnąć" wkładając mniejszy wysiłek.
A ja się będę upierała - to zależy od szkoły i od kierunku. Może w niektórych szkołach można się "ślizgać". U mnie nie.
Stary 2008-08-30, 18:26   #26
Ilena
Zakorzenienie

Proszę o wypowiedź w tym wątku na temat nowego działu " edukacja" pomożecie nam przekonać że to dobry pomysł??
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...95#post8819795
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 10:16   #27
vendettka
Wtajemniczenie

Dzienne.Zaoczne fajna sprawa,bo są luzy,ale po tym trudno o pracę.

Włosomaniaczka - 15.05.2012
Listuję
vendettka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 10:32   #28
paulinka3110
Wtajemniczenie

Ja studiuje zaocznie, pracuje.
Nie powiem, że nie chciałabym studiować dziennie żeby poznać życie studenckie w 100 %.

Co do poglądu, że zaoczni mają lżej, to się zdecydowanie z tym nie zgadzam.
W mojej grupie większość ma rodziny, pracuje, dojeżdża na Uczelnie i to w niektórych przypadkach sporo kilometrów, muszą wynając pokoik na weekend, a do tego nie ma taryfy ulgowej.

Jakiekolwiek znudzenie na zajęciach, nie udzielanie w dyskusjach, nie wykonywanie zadanych ćwiczeń jest natychmiast "wychwytywane", zwracana jest uwaga, nie mówiąc już o kręceniu nosem na koniec semestru!

Pozatym, sporo wykładowców nam mówi, że grupy zaoczne są lepsze pod tym względem, że spotykają się ludzie w różnym wieku, co daje możliwość ciekawszej dyskusji i wymiany poglądów itp.
Bo na dziennych ok.80 % studentów to ludzie prosto po szkołach średnich którzy, poprostu z braku wiedzy itp. nie dyskutują np. na tematy polityczne/ historyczne.

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 11:26   #29
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Przyznam, że nie bardzo zrozumiałam uwagę w pierwszym poście, że różnice w cenie między zaocznymi a dziennymi są praktycznie żadne.
Studiowałam dziennie i za to nie płaciłam.
Chyba że chodzi Ci o uczelnię prywatną.

Najlepiej popytać konkretnie w miejscu, które Cię interesuje ludzi, którzy już studiują dziennie i zaocznie.
Co o tym myślą.
Tyle chyba można w tym wypadku zrobić.
Każdy będzie radził Tobie inaczej, ponieważ ma inne doświadczenia.
Jeżeli jest to kwestia Twojego widzi-mi-się, to zdecyduj, czy chcesz się wysypiać 5 razy, czy 2 razy w tygodniu, choć w zasadzie tak naprawdę różnie z tym bywało.

Zaoczne studia są głównie dla ludzi, którzy z jakichś powodów nie studiują, bądź nie mogą studiować dziennie, ciągną drugi kierunek.
To, czy zostaną potraktowani ulgowo zależy od tego w jakiej są sytuacji i co w danej chwili liczy się dla nich najbardziej.
Jeżeli zdecydujesz się na dzienne, na pewno przez 5 lat doświadczysz całej atmosfery i "otoczki" związanej z życiem studenckim, którą ja osobiście bardzo dobrze wspominam.
Jeżeli zaoczne, możesz liczyć się z tym, że spotkasz ludzi starszych, bardziej doświadczonych, niektórych już z ustabilizowaną sytuacją zawodową, rodzinną.
Rozważ jak będziesz się w takim towarzystwie czuła.
Zazwyczaj ich motywacja do studiowania jest dosyć duża, ponieważ w większości przypadków sami płacą za swoją edukację.
I wreszcie na koniec: osobiście nie spotkałam się z tym, że w ubieganiu o pracę miało znaczenie, czy dana osoba studiowała dziennie, czy zaocznie, choć nie wiem, czy tak jest w większości.

Takie są moje generalne uwagi.
Zważywszy na Twoje pytanie, chyba wszystko Ci jedno, choć zawsze mogę się mylić.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 11:39   #30
bravvurka
Zadomowienie

Polecam studia dzienne na państwowych uczelniach.
U mnie na studiach ludzie zaczęli pracować już na 4 roku. Było ciężko (zależy od ilości godzin zajęć), bo nie zawsze wykładowcy szli na rękę, ale dla chcącego nic trudnego.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości