Brak węchu a wybór perfum.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-27, 23:09   #1
jn007
Raczkowanie

Question

to dopiero zagadka

witam
czuję ze mam misję do spełnienia, ale niestety nie mogę sie z nią uporac.
moja teściowa straciła węch kilnanaście lat temu, a jednak używa perfum- w niedzielę do kościoła. my z mężem staramy sie jej coś fajnego wybrać, ale teraz mam dylemat. naprawdę nie wiem co jej kupić. kobieta ma 66 lat i żadnych preferencji z wiadomych powodów, ja mam 30 lat i upodobania które nie pasują do osób starszych... co jej kupić????
myślałam o Rossmann'ie bo są fajne promocje. nie mogę wydac więcej niż 100 pln, z dobrych perfum to może być co najwyżej 30 ml, wiem o tym, ale jej to starcza na rok, myślałam też o Coty, lub perfumach firmowanych przez różne gwiazdy.
wklejam stronkę do promocji w Rossmann'ie, może coś wymyślicie?
z góry dziękuję!
http://www.rossmann.com.pl/promocje/
jn007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 23:12   #2
rachela
Zakorzenienie

Dot.: to dopiero zagadka

Może klasyczna i dość lubiana 5th Avenue Elizabeth Arden?

Rzeczywiście ciekawy przypadek.

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 23:16   #3
lady-dark
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
Może klasyczna i dość lubiana 5th Avenue Elizabeth Arden?

Rzeczywiście ciekawy przypadek.
Dokładnie o tym samym pomyśłałam. Jest to cudowny zapach, zresztą bardzo uniwersalny.

lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 23:21   #4
jn007
Raczkowanie

ok, sprawdzę
dziękuję bardzo!
ale wy jesteście szybkie
Stary 2007-10-27, 23:23   #5
lady-dark
Zadomowienie

staramy się
Dziś mam cały dzień wolnego ( a zdarza to się nieczęsto), to siedzę pół dnia przyklejona do internetu.

lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 23:30   #6
ropuszka
Zakorzenienie

Faktycznie interesujaca sprawa... Zeby nie pwoeidziec przykra. Ja bym chyba sie zalamala, straciwszy wech, bo kocham perfumy!
66 lat to jeszcze nie starosc, wszystko zalezy od preferencji. 5th avenue to doskonaly pomysl - zapach bardzo uniwersalny, nie drazni nikogo. Dawniej byly pormocje na Champs elysees, teraz widzialam w Superpharmie, tez sa bardzo ladne, kwiatowe, z wyczuwalna mimoza. Na pewno trwalsze no i lepsze jakosciowo.
Osobiscie nie przepadam za firma Coty ani za "dzielami" gwiazd, ich zapachy sa zwykle troche infantylne, ale moge z czystym sumieniem polecic Isabelle Rossellini. Manifesto uzywala moja babcia, zapach bardzo kwiatowy, pudrowy, kobiecy, dosc mocny, a ladniejszy od niego jest wg mnie ISAbella (czerwone) bo slodszy, z nutka orientu, sama nawet myslalam, ze sobie kupie Sabatini odradzam, mnie wszystkie draznia, no chyba ze Elegance. Daj znac jak juz cos wybierzesz
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 23:37   #7
jn007
Raczkowanie

ja też nie lubię ani Coty ani perfum gwiazd, ani Oriflame ani Avon, wyczuwam w nich jakąś taką wspólną, drażniącą nutę ( utrwalacz???) i psuje to całą przyjemnośc wąchania i noszenia zapachu.

muszę sobie poniuchać, moze jutro wpadnę do Sephory i pomyślę.

Naprawdę jesteście niezwykłe zaglądm tu niemal codziennie i jesteście dla mnie kopalnią wiedzy, dziękuję!
Stary 2007-10-28, 00:29   #8
ewikonka
Raczkowanie

GG do ewikonka

Moja teściowa z uporem maniaka wspomina najmilej klasyczne Masumi oraz Zielony Wiratr ( nie mam pojęcia co to jest)))Kupowałam nowości z Avonu i widze, nienaruszone na toaletce. Ostatnio zachłynęła się Red door EA, do tego stopnia, że oddałam jej połowę flaszki, Podobały sie też słoneczniki ( resztkę tez jej podarowałam. Sumując: Arden podoba sie Paniom po 60-tceMyślę, że 5-ta aleja będzie dobrym prezentem.
ewikonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 06:34   #9
tymena
Zakorzenienie

GG do tymena

Ja tak jak Ropuszka pomyslałam o Champs Elyses. To lubiane perfumy, nieinwazyjne dla otoczenia - kwiatowo-pudrowe. Teraz w Super Pharm można je kupić za 89 zł

Swoją drogą mojej teściowej przyjaciółka tez straciła węch a co za tym idzie częściowo smak 10 lat temu miała wypadek samochodowy i od tego czasu nie czuje.
tymena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 11:08   #10
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jn007 Pokaż wiadomość
kobieta ma 66 lat i żadnych preferencji z wiadomych powodów, ja mam 30 lat i upodobania które nie pasują do osób starszych... co jej kupić????
A może Samsara ?
I can feel it tearing me apart..."

SpanishMyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 13:29   #11
jn007
Raczkowanie

dzięki jeszcze raz. już po zakupach
w końcu skupiłam się na 5th Avenue i Champs- oferta cenowa najlepsza.
Champs są fajne ale nie pasują do mojej teściowej, zbyt "niepoważne" natomiast mi sie spodobały, ale niestety nie mężowi, bo ten typ perfum jest dla niego migrenogenny ale w sumie na taka mala 30 może da sie kiedyś uprosić przy dobrym humorze
i w końcu kupiłam EA 5th Avenue- kojarzy mi sie z dobrą klasyką, nie jest nachalna, pasuje do pani po 50- ce, a poza tym w Super Pharm za 75 ml dałam 80 pln, chyba bym pękla gdybym się nie skusiła, 30 ml bylo za 60 pln więc stwierdziłam ze bardziej sie opłaca kupić większą.

i doznałam małego szoku: ani jednych ani drugich perfum nie było w Sephorze, poza tym pani tam była jakaś taka niezbyt uprzejma- a szkoda...
dziękuję za pomoc
Stary 2008-09-20, 01:02   #12
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka
Thumbs down Brak węchu a wybór perfum..

Witam dziewczyny
Od razu napiszę w czym problem-otóż nie mam węchu,a chciałabym jak każda dziewczyna dobrze i jakoś pachnieć.No tylko właśnie jak to robić-może są jakieś 'uniwersalne' perfumy,coś co pasuje do każdego? Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o to jak wybierać perfumy,pod jakim kątem,kiedy można uznać że coś będzie dobre dla mnie-właśnie ze względu na brak powonienia.
Zabrałabym na zakupy koleżanki albo mamę-ale właśnie jakoś nie ufam ich nosom,więc może jest coś co mogłybyście zaproponować

Z góry dzięki
Pozdrawiam
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 01:26   #13
rachela
Zakorzenienie

Dot.: Brak węchu a wybór perfum..

Był kiedyś podobny wątek, z tą różnicą że Wizażanka chciała kupić perfumy dla kogoś.

Windy, że sprawa jest interesująca i trudna, to pewnie wiesz

Nie chciałabym zadać kłopotliwego pytania; więc jeśli wyrażę się niejasno - z góry przepraszam. Ale napisz, jak byś chciała pachnieć? Jaki zapach by do Ciebie pasował, wg Ciebie? Kwiatowy, owocowy, słodki/jadalny, zielony, drzewny, kadzidlany? Wybór jest ogromny, a jedyne ograniczenie to to, czy perfumy będą dobrze współgrać z Twoją skórą (która czasem potrafi zmienić zapach, na mnie na przykład fatalnie leży jaśmin).

Ulubiony kolor? Kwiat? Może lubisz szorstką korę drzew albo wilgotne morskie powietrze? Tort czekoladowy, suszone zioła, drewniany mostek nad jeziorem? Na podstawie skojarzeń można by było tak teoretycznie dobrać pasujący do nich zapach...

Jeśli chodzi o perfumy uniwersalne... Jest grupa tzw. "zapachów bezpiecznych", które na większości osób dobrze leżą i dla większości - są do noszenia. Oprócz wszelkich zielonych herbat, do tej listy dorzuciłabym Eau de Cartier, Skin Trussardi, Blv Bvlgari, Lacoste Pour Femme...

Oscar Wilde
Stary 2008-09-20, 01:55   #14
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Rachelo ,hmm jak bym chciała pachnieć.Myślę,że pasowałoby do mnie coś dynamicznego,coś z mocą,energią,jakieś zapachy natury(nie wiem,może jakieś morskie intensywne).Coś wyrazistego,rześkiego,świ eżego.Bardzo lubię czerwony i czarny.

No ale z drugiej strony widziałabym 'na sobie' coś kobiecego,dziewczęcego,de likatnego ale zdecydowanego,może właśnie jakieś kadzidła,może jakieś przyprawy(cynamon,wanilia ).

Strasznie trudno jest mi to określić,muszę się w 100% zdać na inne zmysły,gdy właśnie powinnam kierować się głównie węchem Nie wiem czy to nie brzmi dziwnie,bo skoro ja nie czuję to na cholerę mi jakieś perfumy,skoro i tak nie będe wiedziała jak pachną

Dziękuje Ci bardzo Rachelko za odzew.
Stary 2008-09-20, 02:08   #15
rachela
Zakorzenienie

Nie na cholerę. Wierz mi, jak mi z nosa leci i nie czuję absolutnie niczego - nawet wtedy pachnę. Dla zasady, bo pachnieć lubię

O widzisz, Twoje chcenie dużo wnosi.

Połączenie morza z rześkością nasuwa mi na myśl Eau des Merveilles Hermes; natomiast z wyrazistością i mocą - Elixir des Merveilles oraz Dune Dior.
Załączam linki z drobną uwagą: czytanie recenzji może czasem zniechęcać (zajrzałam do Dune i się przeraziłam, jak są obsmarowywane), ale z drugiej strony niektóre obrazy i opisy są bardzo sugestywne.

Druga strona jest równie ciekawa.
Cynamon, wanilia - pierwsze skojarzenie Organza Indecence Givenchy. Kolejne: Must Cartier, Zima Micallef, Dolce Vita Dior (piękny, kobiecy i zmysłowy zapach; dodam że na mnie z lekkim kadzidlanym dymkiem), Rousse Serge Lutens.

Umiarkowane kadzidło jest z pewnością w Chergui Lutens - przyznaję, zapach niezwykły, czerwony i w sam raz na zimę. Tak samo jak Obsession CK, na mnie bliźniaczo podobny do Must. Oba zapachy (O. i Must) są gorące, przyprawowe.
Miękkie kadzidło ukryte za chmurką słodyczy - Kenzo Amour oraz Amour Le Parfum.

No tak, zapomniałam o delikatności.
Delikatność i kadzidło = czarna Mania lub Jaisalmer CdG.
Delikatność i czerwień = <staram się opędzić od porzeczkowych skojarzeń, ale to zbyt silne> nie, jednak nie mogę sobie porzeczki wybić z głowy; więc pytanie - może być trochę owoców? Może Jesień Micallef? Bardzo czerwony jest Madness Chopard oraz Kingdom McQueen; ale z delikatnością mają niewiele wspólnego...
Delikatność i morze = Dune Sun Dior, Shaal Nur Etro. Na upartego ogródki Hermesa.

No tak, rozpisałam się jak wariatka; a jakby nie patrzeć to tylko moje spojrzenie na ten temat. Nieco okrojone, bo miewam perfumowe dziury w pamięci; a pora późna.

Jutro dziewczyny coś doradzą i nie ma za co

Oscar Wilde

Edytowane przez rachela
Czas edycji: 2008-09-20 o 02:50
Stary 2008-09-20, 11:19   #16
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

a mnie Twoj opis przywiodl na mysl Delices de Cartier - dosc uniwersalny, a jednoczesnie charakterystyczny, charakterny i oryginalny slodkie, intensywne, radosne, dynamiczne owoce bardzo pieknie wibrujace na skorze

a Twoja chec posiadania perfum jest dla mnie mimo wszystko calkowicie zrozumiala i bardzo mnie cieszy
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 11:49   #17
megilla
Zakorzenienie

Ze świeżych i rześkich przyszło mi na myśl DKNY Donny Karan lub Eau de Cartier oraz orródki hermesa-nilowy albo śródziemnomorski.
Musisz uważać, bo to co na niektórych pachnie bosko, na innych może przyprawiac o nudności. Na mnie przykładowo Dune, który zachwala Rachela, zmienia się w tanią wodę kolońską, więc warto, żeby może ktoś Ci towarzyszył w Twoich zakupach.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 12:38   #18
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Dziewczyny bardzo Wam dziękuje.Rachelo naprawdę bardzo mi ułatwiłaś sprawę Muszę teraz przejrzeć KWC i wybrać coś za czym zacznę się rozglądać.Widzę ,że wybór jest naprawdę duży,nie potrafię jednak sobie wyobrazić nawet,że można wyczuć w perfumach najdrobniejszą nutę.A np. to że perfumy mogą na mnie 'leżeć' lub nie jest dla mnie totalną abstrakcją.
Pewnie jednak pójdę za Twoją radą Megillo i wybiorę się z kimś na zakupy.Gdybym poszła sama to pewnie przy wyborze kierowałabym się urodą opakowania
Świat zapachów jest mi całkowicie obcy i jest dla mnie niezwykle fascynujący,no ale nie do praktycznego poznania jak na razie.
Bardzo Wam dziewczyny dziękuje,naprawdę bardzo mi pomogłyście.
Stary 2008-09-20, 14:34   #19
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez windykatorka Pokaż wiadomość
właśnie jakieś kadzidła,może jakieś przyprawy(cynamon,wanilia ).
A skąd wiesz jak one pachną skoro nie masz węchu?

Skąd osoba bez węchu może wiedzieć cokolwiek o kadzidłach? To jak opowiadanie ślepemu o kolorach. Wiem, bo mój przyjaciel nie ma węchu.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 15:04   #20
ragutka
Zakorzenienie

A może kiedyś miała i pamięta ,
a może wyobrażnia działa, nie tak jak takt u niektórych..
Stary 2008-09-20, 15:12   #21
rachela
Zakorzenienie

Otóż to, wyobraźnia. Obrazy, które kojarzą się z kadzidłem czy cynamonem; wyobrażenie o nich, skojarzenia...

Velvet, tak się wypytujesz, jakby to było coś złego

Windy, ja również popieram Megillę, warto zabrać ze sobą kogoś kto oceni zapach na Tobie; jego trwałość, moc, zmienność. Powodzenia.
A co do pięknych flakonów, to też czasem mam ochotę kupić/mieć coś tylko dla opakowania, np. Anglomania - piękny, piękny, ale zapach zaczął mnie drażnić...

Oscar Wilde
Stary 2008-09-20, 15:19   #22
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ragutka Pokaż wiadomość
A może kiedyś miała i pamięta ,
a może wyobrażnia działa, nie tak jak takt u niektórych..
Gdyby miała to by nie pisała:
"Świat zapachów jest mi całkowicie obcy"

Nie wiem czy można sobie wyobrażać coś, czego się nie zna. Coś jak wyobrażenie świata, zanim odkryto że ziemia jest okrągła. Zamknij oczy i wyobrażaj sobie kolory - ty je znasz, a ślepiec który nigdy nie widział - jak ma to sobie wyobrazić? Jak mu wytłumaczysz co to jest kolor zielony? Że to żółty plus niebieski?

rachela: na podstawie obrazu nie wywnioskujesz zapachu, skoro nigdy niczego nie czułaś. Zapach owocowy, morski, kwiatowy - to abstrakcja dla osób bez węchu.

Stary 2008-09-20, 17:38   #23
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Velvet naprawdę nie rozumiem jak możesz posądzać mnie o oszustwo,jest to dla mnie conajmniej śmieszne .Węch straciłam jakieś 7 lat temu-pamiętam tylko upadek który najprawdopodobniej spowodował to,że nie czuję.Nie pamiętam jak to było kiedy czułam,nie wiem też nic o zapachach-nie czuję ani zapachu odchodów i z drugiej strony nie wiem jak pachnie jedzenie czy kwiaty.
Współczuję,Twojemu znajomemu ,wiem jak to jest(chociaż Ty mi nie wierzysz ).

Rachela napisała mi w pierwszym poście jakie istnieją rodzaje zapachów(np. to że jakiś perfum może być bardziej czerwony od drugiego i to nie pod względem koloru,jest dla mnie szaleństwem ale zdaje się na Jej nos i doświadczenie ).Napisałam o cynamonie i wanilii bo są to wg mnie i dla mnie przyprawy o ładnym wyglądzie,kojarzą mi się z delikatnością same w sobie,a nie pod względem zapachu.
Wiem natomiast o pewnych podstawach-gdy proponuje się komuś zapach morski czy cytrusowy to całkiem możliwe,że osoba jest energiczna,aktywna,rześka .Morskość czy właśnie cytrusy kojarzą mi się z energią,mocą,rześkością.W anilia czy cynamon z delikatnością,dziewczęcoś cią.I np. wiem że raczej nie chciałabym pachnieć drzewami(bo widzę drzewa,zieleń jako spokój,nostalgię itp. a z tym się nie utożsamiami) czy czymś słodkim(bo wiem że ludzie twierdzą ,iż słodkie zapachy zazwyczaj są ciężkie a ja wolałabym lekkość).
Nie mając węchu muszę korzystać i kierować się nie dotykiem i nawet nie smakiem,ale obrazami.Więc mając w głowie wizualny obraz jakiegoś przedmiotu,przyprawy,zjaw iska mam też związane z nim skojarzenia.I tak właśnie robię.Posługuję się estetyką.
A podejmując już zamianę miejsc-czy Ty masz węch Velvet?
Bo jeśli masz to skąd możesz wiedzieć co dzieje się w głowie osoby która węchu nie ma(nawet przyjaciel nie przekaże i ne pokaże Ci w 100% tego co sam widzi i odczuwa)?
Stary 2008-09-20, 17:58   #24
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Ok, windykatorka, już rozumiem. Myślałam, że nie masz węchu od urodzenia, stąd moje wątpliwości. Przepraszam .

Mój znajomy nigdy nie miał węchu i nie wie o co chodzi jak mu coś opisuję... Tyle .

Stary 2008-09-20, 18:17   #25
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Ja bym jeszcze podzieliła zapachy na : tajemnicze: np lancome hypnose,sexi- amor amor, delikatne- bright crystal, biurowe,oficjalne- gucci envy, swieze- chanel chance eau fraiche, mroczne- smoki, eleganckie- dune, i wiele innych wywołujacych skojarzenia.Moznaby tak jeszcze wymieniac, i skojarzenia i zapachy, przy czym oczywiscie w jakims stopniu skojarzenia sa subiektywne. Duzo mozna powiedziec o zapachu na podstawie koloru wody,czy kształtu,rodzaju buteleczki.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 18:52   #26
ivanna
Zakorzenienie

Windykatorko podziwiam Cie naprawde za to że mimo iż nie masz węchu (co jest przykre i powoduje wiele nieprzyjemności i dolegliwości) to czuć w tym co piszesz że cieszy cię życie i nie załamałaś się. Piękne to jest, naprawdę.

Z zapachów polece Ci
Versace - Versace edp (piękny zapach, nieingerencyjny, raczej nie można go nadużyć)
Dolce Vita Diora (również zapach piękny i ładnie stapia się z właścicielką)
Lacoste Pour Femme (zapach naprawde jak dla mnie neutralny ale ładny)
może Lolita Lempicka edp (słodki ale nie przesadny)

a powiedz jak się ubierasz na codzień?
Stary 2008-09-20, 19:56   #27
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Velvet rozumiem
Gwiazdeczko,Ivanno dziękuje za pomoc.
Ivanno czasem czuję się wyobcowana-jedzenie,kwiaty,przyroda-to wszystko jest w odbiorze wg mnie grą zmysłów.Mam świetny wzrok,dobry słuch no i mam smak(co niektórym wydaje się dziwne,bo skoro węchu nie mam to dlaczego smak zachowałam) więc nie jest aż tak źle.Wiadomo jest wiele sytuacji w których dobry węch to skarb-no ale trudno,nie jest mi to dane.

Co do ubioru-jest różnie czasem nie wyobrażam sobie innego stroju niż wygodne,sportowe trampki,dżinsy,ciekawy sweter i biżuteria.Ale równie często mam dni kiedy ubieram sukienki,tuniki,dziewczęc e buty.

Pozdrawiam
Stary 2008-09-20, 19:59   #28
ivanna
Zakorzenienie

Windykatorko - przepraszam za pytanie ale masz chłopaka, męża, narzeczonego??

może on Ci pomoże wybrać?
Stary 2008-09-20, 20:16   #29
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Ivanno w tym przypadku muszę napisać że 'niestety' nie.Rozejrzę się najpierw po KWC,potem po forum i ruszę do perfumerii,mam nadzieję że będe ładnie pachnieć
Dziękuje Wam dziewczyny
Stary 2008-09-20, 21:38   #30
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez windykatorka Pokaż wiadomość
Wiadomo jest wiele sytuacji w których dobry węch to skarb-no ale trudno,nie jest mi to dane.
Pół-żartem: jest wiele sytuacji w których brak węchu to błogosławieństwo
Dużo jeżdżę komunikacją miejską i - jak ktoś przeklina to włączam mp3 playera, jak ktoś dłubie w nosie czy coś to patrzę w inną stronę... a jak ktoś brzydko pachnie to... no właśnie - nic nie zrobię. A to takie częste...
To taki off-top, przepraszam.

Co do zapachów, to wybierz jeden na dzień, drugi na wieczór . Nie będę już sugerować marek, bo wszystkie co dziewczyny wcześniej wymieniły są ciekawe...
Chociaż... z tych uniwersalnych, które wszystkim się podobają (ostatnio na spotkaniu krakowskich perfumomaniaczek dziewczyny się zgodziły) mogę polecić Lalique: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...women-edt.html

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości