![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zna się ktoś na kodeksie karnym ?? na prawie??
wujek złamał prawo... jechał na rowerze miał 0, 54 promila... nie wiem jakim cudem... da rade że nie odbiorą mu prawka?? jak to wygląda?? zna się ktoś na tym?/ taka sytuacja zdarzyła mu się pierwszy raz....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: zna się ktoś na kodeksie karnym ?? na prawie??
niestety wiem;( kurde kogo jak kogo ale jego to tak mi szkoda, tak facet świetny... kasy nie ma za wiele, a samochód mu potrzebny żeby mógł żonę do lekarza wozić....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Prawdopodobnie zabiorą mu prawo jazdy. Teraz pewnie będzie miał odroczkę na jakiś czas, a jak ten czas minie, będzie musiał znów zdawać. Ale mogę się mylić.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem chyba... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
wiecie co jest u nas kilku takich policjantów co tylko na takich czekają... nie łapią w samochodach tylko na rowerach... czekają na łapówkę.... i taka jest prawda... mojego wujka na takie coś nie stać... a najgorsze że przez takich policjantów o tych dobrych policjantach ludzie myślą też źle... wujek mówi że nie dało się z nimi normalnie gadać... mówił im o żonie i nic... jak ja teraz na niego patrze to mi go tak szkoda... taki porządny facet... nie pije normalnie... raz z kolegą do baru poszedł i masz ci los
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a wiecie może czy jeśli już mamy do czynienia z przestępstwem to czy kodeks wykroczeń jest brany pod uwagę?? bo kodeks karny na pewno ale czy kodeks wykroczeń też?? mam nadzieje ze nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale kierowca pod wpływem alkoholu jest zagrożeniem na drodze. Ten na rowerze też, bo mógłby wpaść niewinnemu innemu kierującemu pod koła i bigos gotowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
DoceBoca, rozumiem trudną sytuację Twojego wujka. Ale jeśli ma tak trudną sytuację, to mógł wcześniej pomyśleć, co robi. Na pewno wiedział, że za jazdę na rowerze po pijanemu zabiera się prawo jazdy. Dobrzy policjanci to tacy, którzy wyłapują ludzi łamiących prawo. W związku z tym policjanci, którzy złapali Twojego wujka, są dobrzy. Pomyśl, co by było gdyby na każdego, kto ma jakąś wymówkę, machnęli ręką. Jeśli ktoś wsiada na rower po pijanemu, to dla organów prawa jest to równoznaczne z tym, że do samochodu też wsiądzie po alkoholu - czasami mają rację, czasami nie. Ale prawo to prawo, wszyscy jesteśmy wobec niego równi, jeśli je łamiemy, to ponosimy konsekwencje. Wątpię, żebyś znalazła jakiś kruczek prawny, ale życzę powodzenia. Poza tym jeśli macie zamiar wytoczyć sprawę w sądzie, to liczcie się z dużymi kosztami.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
jasne on sobie zdaje z tego sprawę... ja wiem że to nie łatwo zrozumieć jaak to nie wasza rodzina... ale żeby on tak normalnie robił...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mój wujek raz jedyny wsiadł... ogólnie historia jest dłuższa... on pracuje w wawie ... mieszka w małej miejscowości... do wawy ma 2 przesiadki! jedzie półtorej godziny tylko pociągami ! i do tego rowerem jeszcze 20 minut! musiał wtedy jakoś wrócic z pracy... i nie chodzi o to ze on chce uniknąć odpowiedzialności za to co zrobił chodzi o to zeby zostawili mu prawko! jak ktoś zna jakiś przepis niech pomoże.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
wybiera się jutro... ja chyba znalazłam taki przepis... w końcu rower to nie pojazd mechaniczny i kary są inne... więc może mu prawka nie zabiora
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
I chwała za to.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
nadal czekam na kogoś kto się na tym zna..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edit Inny, ciekawy link: http://www.money.pl/forum/temat,44,8...060,40,0,.html Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2009-01-05 o 21:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie obyłoby się, bo człowiek, który wypił alkohol, nie powinien wsiadać do samochodu, na motor, rower czy cokolwiek innego, bo STANOWI ZAGROŻENIE DLA INNYCH LUDZI. I zdania nie zmienię.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
art. 115 par. 16 KK Stan nietrzeźwości
Stan nietrzeźwości w rozumieniu tego kodeksu zachodzi: 1) zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tego wartość art.178a - " Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2" A więc...no cóż, stan nietrzeźwości to był. Co do konsekwencji - odebranie prawa jazdy raczej zależy od tego, ile się uzbiera punktów karnych, w każdym razie nie jest to typowa sankcja karna. Fakt, że zdarzyło mu się to po raz pierwszy jest istotną okolicznością łagodząca i - moim zdaniem - prawdopodobnie zakończy się na grzywnie. To, czy jest to przestępstwo czy wykroczenie zależy od wymiaru kary. Fakt, że nikomu nie stała się krzywda nie ma tu znaczenia - nie jest to przestępstwo skutkowe, ale formalne - bez skutkowe, polegające po prostu na zachowaniu łamiącym jakiś zakaz. Studentka 2 roku prawa pozdrawia ![]() Rower jest pojazdem mechanicznym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Skoro zdarzyło mu się to po raz pierwszy, ma żonę która wymaga opieki lekarskiej i zakładam, że zna przepisy, ponieważ jest kierowcą, dziwię się że wsiadł na rower. Zwłaszcza jeżeli sytuacja, którą sugerujesz dotycząca policji rzeczywiście ma miejsce. Przykro mi to stwierdzić, lecz niestety sam sobie jest winien... Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-01-05 o 22:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez DoceBoca Czas edycji: 2009-01-05 o 22:01 Powód: błąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ps. to pierwsze punkty karne wujka Edytowane przez DoceBoca Czas edycji: 2009-01-05 o 22:05 Powód: błąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:17.