|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Problem z bardzo ograniczonym jadłospisem
Witam
![]() Mam sporą nadwagę (ponad 20 kg ![]() ![]() Jednak tutaj pojawia się mój problem. Mój jadłospis jest bardzo, ale to bardzo ograniczony. Nie wiem nawet, czy ten problem posiada jakąś nazwę - był w TV program "Jedzenioholicy" o ludziach takich, jak ja, ale wpisując tę nazwę w google wyskakuje zupełnie coś innego. Będąc dzieckiem, jadłam wszystko. Jednak potem zaczęłam jeść coraz mniej i mniej. Nie pamiętam żadnego "przełomowego" wydarzenia, po którym nabawiłabym się takiej niechęci do większości potraw. Jem naprawdę niewiele rzeczy: zupa pomidorowa (na kostkach rosołowych, odrobina śmietany i mnóóóóóstwo koncentratu pomidorowego) z makaronem, fasolowa, kluski śląskie, frytki, kluski na mleku, przycieraki, kanapki z serem topionym i żółtym - oczywiście na chlebie białym, pizza, zapiekanki, baaardzo rzadko jakieś mięso (tylko i wyłącznie piersi z kurczaka, kotlety mielone i schabowe i udka z kurczaka - inne mięso mnie obrzydza), płatki Corn Flakes, jogurty (ale nie naturalny, tylko Danio, Danone itd.). Warzyw nie znoszę, za owocami też nie przepadam. Nie potrafię próbować nowych potraw, robię to naprawdę rzadko. Wyobraźcie sobie, że bierzecie udział w "Fear Factor" i każą Wam zjeść np. robaki. Ja przeżywam to samo, tylko z normalnymi potrawami ![]() Ostatnio zaczęłam zmniejszać porcje i jeść częściej, bo wcześniej jadłam ogromne porcje. Trochę mnie irytuje, że je się "cały dzień", ale daję radę ![]() Mój przypadek wydaje się beznadziejny, ale może będziecie w stanie mi pomóc ![]() Czy poleciłybyście mi psychologa, psychiatrę, a może hipnotyzera? Bo problem ewidentnie leży w mojej głowie. Proszę, powiedzcie mi też, czy z tego mojego "jadłospisu" można ułożyć jakąkolwiek dietę? Czy muszę ją całkowicie zmienić? Pozdrawiam serdecznie ![]()
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2010-03-12 o 23:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z bardzo ograniczonym jadłospisem
Ja osobiście nie widzę sensu zajmować się najpierw dietą. Możesz jeść tylko najgorsze węgle + najgorsze tłuszcze. Nie ma sensownego sposobu schudnięcia przy czymś takim, a nierozsądne skończą się dla Ciebie baaardzo źle.
Wyślij krótkiego maila z opisem Twojej dolegliwości do kilku z brzegu psychologów/dietetyków, zadaj pytanie choćby na sfd. Dowiedz się więcej o sobie, jak to pokonać. To najważniejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do psychologa i pozniej przemeblowywac diete, powodzenia.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polecam Ci wątek na Wspólnym Odżywianiu "MŻ-WR", gdzie jedynym wyznacznikiem jest po prostu jedzenie mniej i zwiększenie wysiłku fizycznego. Radziłabym zakupić sobie też błonnik w tabletkach (np. Biogardenu), bo jak widzę bardzo malusio błonnika jest w Twoich posiłkach, a on niewątpliwie pomaga w odchudzaniu. Staraj się jeść bardziej dietetycznie. Tzn. jeżeli już jesz zupę to naprawdę tyci śmietany, albo w ogóle jej nie dodawać. Jeżeli makaron to al dente (korzystniejszy jest na R) - a próbowałaś może makaronu razowego/pełnioziarnistego? On jest idealny na dietę. ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
jak dla mnie to musisz sie przelamywac i probowac nowe potrawy. jak sie naogladalas tych programow to moze sama gotuj i bedziesz wiedziala co jesz. eksperymenty nie sa zle czasami cos Ci wyjdzie czasami nie,,,
ja gdy zaczelam sama gotowac to nawet przekonalam sie do flakow ktorych nienawidzilam i do zupy ogorkowej ktora w dziecinstwie przyprawiala mnie o mdlosci. kwestia przypraw i obrobki termicznej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Z twojego jadłospisu można coś wykombinować...
Np. białe mięso pokrojone w kostkę z jakąś przyprawą, kartoflami + surówka - bardzo zdrowe, treściwe oraz w miarę dietetyczne danie. Wszelkiego rodzaju zupy wiadomo możesz śmiało jeść... Mam dla Ciebie też doskonałą propozycję na śniadanie lub obiad (bo na kolację to raczej nie bardzo) makaron na pewno lubisz do tego np. truskawki i mamy super danie!!! Zapiekanki i pizze możesz robić sama kup ser mozzarella lub parmezan dodaj keczup i pieczarki i będziesz miała smaczny posiłek który na dodatek nie będzie zbyt tuczący. Frytki raczej Ci odradzam, chyba że takie mrożone bo one nie są tak tłuste, choć nie wiem czy mniej kaloryczne... jeszcze jedna rada zacznij jeść owoce i warzywa... Np. spróbuj od czasu do czasu jak poczujesz lekki głód zjeść jabłko lub banana... Chyba lubisz te owoce. Postaraj się jeść trzy porządne posiłki dziennie a w międzyczasie warzywa, owoce itd. Wielu zaleca jeść pięć razy dziennie, jednak mi takie jedzenie nie służy, może z Tobą będzie tak samo... Możesz też jeść cztery razy dziennie, zależy jak Ci jest wygodniej... Najważniejsze to od czasu do czasu postaraj się zjeść coś nowego. Pomyśl też o sporcie, bieganie, pływanie, jazda na rowerze bardzo dobrze wpływa na chudnięcie - spala się wtedy dużo kalorii !!! To takie moje spostrzeżenia nie jestem w tych sprawach ekspertem, sam raczej jem wszystko co chcę ![]() Trzymaj się i powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, wszystkie są bardzo pomocne
![]() ![]() Jeśli ktoś coś jeszcze może mi podpowiedzieć, to zapraszam ![]()
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drugie pogrubione: z tymi zupami tez moze byc roznie, szczodrze zabielana smietana, z masa makaronu taka super juz nie jest. Trzecie pogrubione: w tym super daniu kompletnie brak bialka... Czwarte pogrubione: nie cos tam cos tam miedzy posilkami, tylko 5 porzadnych posilkow. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno!
Polecam Ci Dietę Kwaśniewskiego. musisz dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnego paliwa jakim jest MIĘSO!!! My ludzie jesteśmy tak zaprogramowani, jesteśmy drapieżnikami więc takie odżywianie jest jak najbardziej prawidłowe. Zrezygnuj z wszystkich kluseczek, pierożków i innych tego typu zapychaczy od których bądźmy szczerzy rośnie dupsko... Musisz się przełamać bo jeżeli nie zrezygnujesz z węglowodanów to nic nie osiągniesz... Ja jem tłuste mięsa w bardzo dużych ilościach i mam niewiele ponad 50 kg. Nie jem ziemnaków tylko zielone warzywa - musisz się do nich przekonać (ja np jem ogórek kiszony) Czuję się zdrowo i mam siłę by żyć... Naprawdę musisz się "przeprogramować" ![]() ![]() Edytowane przez pleasuren Czas edycji: 2010-04-01 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, mieso jako podstawowe zrodlo bialka i jedno ze zrodel tluszczu - super; ale to nie zmienia faktu, ze koniecznie powinna jesc warzywa i owoce. Dieta Kwasniewskiego zdrowa nie jest tak swoja droga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a ja uważam, że dieta Kwaśniewskiego jest bardzo zdrowa!
![]() Zacznij jeść jajka, nie przejmuj się pierdołami że cholesterol czy coś ![]() zresztą polecam książkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro jest taka zdrowa, to czemu kazdy jeden lekarz, gdy pacjent X ma podwyzszony LDL i trojglicerydy sugeruje zmiane diety - odstawienie czerwonego miecha, tluszczy zwierzecych, przerzucenie sie na ryby i drob, hę? Nawet PAN uznaje ta diete za szczegolnie niebezpieczna dla zdrowia.
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-04-01 o 23:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie którzy się na tym znają lepiej od Ciebie już niekoniecznie a o takich peirdołach jak cholesterol to pewnie za xx lat sama założysz watek btw - jak z ciebie taki drapieżnik to polecam wyjść na łowy do lasu i jakaś soczystą sarnę sobie upolować zajęcia z biologii to Ty w ogóle w życiu miałaś ?!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wrzućcie na luz
![]() mam prawo wyrazić swoją opinię, a przy tym nie krytykuję zdania innych ![]() ale skoro tacy jesteście to też napiszę w waszym stylu ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- ooo Eyo widzę że dietkujesz ![]() ![]() VIVAT GOLONKA! ![]() ooo i szpieg też ma problem z tuszą hmmm ciekawe czemu ![]() a ja nieuk, który nigdy nie miał biologii, żre mieso jak wściekły mam niedowage ![]() ![]() pozdrooooo
szczęśliwa Edytowane przez pleasuren Czas edycji: 2010-04-02 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Bynajmniej nie od tego ze nie jje czerwonego i tlustego miesa.
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skad absurdalny wniosek, ze ja, czy ktos inny w temacie nie je jajek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No i co z tego, ze jesz mieso? Ktos mowil, ze masz nie jesc? Ja jem bialko odzwierzece z kazdym posilkiem, ale jak sie to ma do tego, ze dieta Kwasniewskiego jest niezdrowa (a jest)?
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Wyrak;18295832]Nie jestesmy drapieznikami, jestesmy wszystkozercami.
W pełni się zgadzam. Niestety, całkiem niedawno usłyszałam od znajomej ten sam dziwny pogląd, jakoby człowiek był drapieżnikiem ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Przepraszam, ale ile ty masz lat? To istotne, z której strony by nie patrzeć.
„Człowiek myśli, że ważne jest by mieć i nie wie, że ważniejsze jest by być”. Oscar Wilde "Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju". F.-R. Chateaubriand Edytowane przez morelle Czas edycji: 2010-04-02 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ojeju!! ktoś się poczuł urażony moją opinią i dostałam ostrzeżenie
![]() ![]() vanita vanitatum et omnia vanitas ![]()
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez sa podstawy naukowe, badania, cos czego podwazyc nie moze nawet Twoje idealne samopoczucie, ta dieta jest zla, niebezpieczna dla zdrowia.
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ironia to moje drugię imię, a w tym wypadku jest wręcz wskazana... Dostać ostrzeżenie za wyrażenie swoich poglądów? Kogo tak bardzo obraziłam, że nie ma nawet odwagi sam mi powiedzieć?
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Pleasuren
I co się ludzi czepiasz że są na diecie - przecież Ty tez cały czas jesteś. To dopiero ironia, przyszedł kocioł garowi przyganiać, a sam smali ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytaj ze zrozumieniem ![]()
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Wg. Ciebie... nie wedlug lekarzy, dietetykow, ludzi posiadajacych zdrowy rozsadek.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem. ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
no cóż... stwierdzenie "I co się ludzi czepiasz że są na diecie - przecież Ty tez cały czas jesteś" wydaje mi się jednoznaczne z krytykowaniem diet, a dieta jest równoznaczna z odchudzaniem
![]()
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Polecilas niezdrowa diete i jak Ci to napisano, to zaczelas jechac z ad personam. Zenua.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Piszesz, ze nie lubisz warzyw - to ja mam kilka porad, by je oswoic.
Radze udac sie na dobry sprawdzony plac z warzywami, gdzie jest duzy wybor i konkurencja i wszystko jest swieze. W hipermarketach czy wielu osiedlowych warzywniakach niestety sa czesto jakies zwiedle, zle przechowywane czy wrecz nieswieze wiec przez to nieapetyczne. Punkt drugi przyrzadzanie. Nie kazdy lubi gotowana marchewke w kostke - ja przyznam sie, ze takiej nie cierpie. Poza tym mozna miec swoje antytypy warzywne u mnie to np. fasola szparagowa i kalafior. Ale ale. Warzyw jest duzo i zawsze sie znajdzie jednak cos lubianego, a marchewke jadam inne formie niz ta powyzej. Zainwestuj - urzadzenei do robienia sokow z warzyw oraz do rozdrabniania warzyw. Zupy kremy jarzynowe oraz sok z surowej marchewki to naprawde smaczna sprawa. Sprobuj tez piec warzywa - na necie jest pelno przepisow na zapiekanki warzywne. Tylko uwazaj, nie polewaj ich tlusta smietana czy nie posypuj tlustym serem. Warzywa z pary sa smaczniejsze niz warzywa gotowane, a ile zdrowsze? Poza tym leczo? Bardzo warzywna potrawa, a jaka smaczna. Po przegladaj ksiazke kucharska i poszukaj dobrych potraw warzywnych, na pewno cos znajdziesz dla siebie. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2010-04-04 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dieta to nie to samo co odchudzanie. Dietę prowadzimy całe życie - to sposób odżywiania. ![]() A wytykanie innym,że starają się zgubić kilka kilogramów jest zwyczajnie niegrzeczne,tymbardziej,ż e z pewnością nie jesteś autorytetem w dziedzinie dietetyki.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.