![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kary za niekorzystanie z wyszukiwarki
Drogie Szefostwo
![]() Ja - i nie tylko ja, gdyż wiele Wizażanek się ze mną zgadza - prosimy Was, byście rozważyli pewną kwestię: dawania kar (np. punktów) za niekorzystanie z wyszukiwarki. Zdarza się naprawdę często, że ktoś zakłada kompletnie bezsensowny wątek, podczas gdy odpowiedź jest na wyciągnięcie ręki, wystarczy trochę (a czasem nawet odrobina) wysiłku. Przykłady z życia wzięte: setki nowych wątków nt. MACa, chociaż istnieje jeden wielki wątek, który wystarczy przeczytać; podobnie jest z Inglotem, Clinique, EL itd. itp.; wątek o treści "Co to są plastry antykoncepcyjne i jak działają?" chociaż kwestia była omawiana tysiące razy. Forum w ten sposób jest zaśmiecane. Wiele wątków zaczyna się słowami "Szukałam, ale nie znalazłam..." - co jest najczęstszym kłamstwem w internecie ![]() ![]() Są sytuacje, kiedy czyjąś kwestię należy potraktować osobiście - tu się zgadzam. Albo zdarzają się sytuacje, kiedy wątek na jakiś temat istnieje, ale nikt się w nim nie udziela, ewentualnie osoby, które znają odpowiedź na pytanie, tam nie zaglądają. Wtedy założenie nowego wątku - który jest bardziej zauważalny - jest w pewien sposób usprawiedliwione. Ale większość nowych wątków powstaje tu z lenistwa użytkowników, którzy czekają z założonymi rękami na odpowiedź - bo w końcu łatwiej jest wymagać odpowiedzi od innych, niż samemu jej poszukać. Wyszukiwarka czasem zawodzi, to prawda - nie ma szukania po frazie, nie ma dopasowywania podobnych wyników i innych opcji, więc może takie sytuacje są również tego wynikiem. Jednak myślę, że jeśli zacznie funkcjonować nowa wyszukiwarka, możnaby zająć się tą kwestią. Mam nadzieję, że znajdą się głosy "za", że rozwinie się dyskusja i że Szefostwo się tym zainteresuje ![]() Może lepiej byłoby założyć ten wątek na plotkowym, bo tam kręci się więcej Wizażanek, dlatego proszę Szefostwo i Moderatorów o rozważenie, gdzie ten wątek powinien się znajdować. Pozdrawiam serdecznie i czekam na rozwój sytuacji ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kary za niekorzystanie z wyszukiwarki
ja jestem za
![]() na Ginekologii jest koszmar jeśli o to chodzi... wątki o prawdopodobienstwie ciazowym powstaja niemal codziennie, podobnie jak watki na temat tabletek anty gdzie nie pomaga nawet podwieszona ulotka, vademecum czy cokolwiek;/
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jestem za... gdy tylko bedzie nowa, lepsza wyszukiwarka.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
I ja , i ja! Oczywiscie trzeba by sie zastanowic jak dokładnie to rozwiązać, bo sa przypadki w których się cos wyszukuje i mimo , ze watki istnieją - nic sie nie znajduje
![]() Ale niektóre pytania i zakładane watki denerwują nawet tak mało udzielającą się wizażanke jak ja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
I ja, szara myszka, się pod tym podpisuję.
Rozumiem, że łatwiej jest założyć nowe wątki, niż poczytać/przeszukać stare ![]() jeanne90 na tępiciela ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dlaczegooooo?
![]() ![]() Hehe nie wiem czy traktować to jako komplement czy może wręcz przeciwnie ![]() ![]()
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-06-04 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Kar?
Jakich kar? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Miałam na myśli kary takie, jakie dajecie za inne przewinienia - upomnienia, punkty karne.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie, ze kary to przesada...wystarczyloby zamkniecie watku lub podpiecie go pod istniejacy (to sie praktykuje obecnie i zdaje egzamin)...tym bardziej, ze wyszukiwarce naprawde wiele, wiele brakuje do doskonalosci...
rozumiem, ze nowe watki na poruszane juz tematy moga byc denerwujace...ale czy nie prosciej jest wkleic odpowiedni link, jesli takowy znamy i bez problemu potrafimy go znalezc...lub w ostatecznosci je zignorowac (bez nerwow ![]() mysle, ze poczatkujace (i nie tylko) Wizazanki maja i beda mialy problemy z odnalezieniem interesujacych je tematow przy obecnej wyszukiwarce... ![]()
![]() |
#10 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, czy to dobry pomysł. Podpisałabym się pod tym z przyjemnością, pod warunkiem, że nigdy mnie ten problem nie dotyczył. Jednak była taka sytuacja..
Założyłam wątek, a tak naprawdę istniał już o podobnej treści. Naprawdę szukałam. Wątek był stary, nazwa nie wskazywała na treść, więc wpadłam. ![]() Myślę, że każdy przypadek powinno się rozpatrywac indywidualnie. Jeśli chodzi o ginekologię, jestem jak najbardziej za. Podobnie z Modą i Wizażowymi Społecznościami. Jednak jeśli chodzi o podforum "Intymnie", czy "Plotkowe", nie wrzucałabym wszystkich, co założyli wątek, mimo iż istnieje już o podobnym temacie, do jednego wora. Czasem naprawdę zle sformułowane "hasło kluczowe, czy wyraz, może zrobic ogromną różnicę, a jeśli chodzi o forum "Intymnie", wiele kobiet chce, by osobiście rozpatrywac ich problem.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nam nie chodzi o jakąś wielką rzeź i ogromne kary za kazdy powtarzajacy sie watek.
Tylko o "oczywiste oczywistosci" typu chociazby kosmetyki Maca, czy powielanie watku ktory jest przyklejony na samej gorze... Na chwilę obecną na samej tylko pierwszej stronie na Ginekologii jest 5 wątków ktore powtarzaja tematyke watku przyklejonego na samej górze.
"Przeznaczenie rozdaje karty. A my tylko gramy." Artur Schopenhauer [SIGPIC][/SIGPIC] Edytowane przez Marwari Czas edycji: 2009-06-05 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Przecież my nie chcemy, żeby banować od razu każdego użytkownika, który powtórzy temat. Chcemy, żeby Użytkownicy byli świadomi tego, że za lenistwo jest kara. A niestety większość powtarzających się wątków powstaje z lenistwa. I to naprawdę jest uciążliwe - forum nie jest od tego, żeby ktoś podsuwał nam pod nos linka z odpowiedzią lub gotową odpowiedź, ale żebyśmy sami je znajdowali. Często poświęcamy swój czas, żeby dla kogoś coś znaleźć, podczas gdy ten ktoś siedzi z założonymi rękami i nierzadko jeszcze marudzi i rozpacza że mu się zwróciło uwagę
![]() Wątki na Intymnie są - jak nazwa wskazuje - intymne, indywidualne, ale powiedzcie mi, co kieruje osobami, które zakładają nowy wątek np. na Wizażystce na temat, który przewijał się tysiące razy, na którego temat b. często istnieje już jeden wątek zbiorczy. Sytuacja sprzed kilkunastu minut: wątek na temat pędzli MACa. Pytanie, czy są oryginalne. Odpowiadam, że jest wątek o MACu, jest nawet wątek o pędzlach MACa z pytaniem, czy są oryginalne(!), gdzie dziewczyny wklejają linki i gdzie inne odpowiadają. Można (a nawet trzeba) przecież napisać tam. Dziewczyna odpowiedziała, że była tam, że czytała, ale i tak założyła swój wątek. Powiedzcie mi - po co?
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-06-05 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Również uważam, że to nie jest dobry pomysł. Szczególnie w przypadku nowych użytkowników - byłaby to rzeź niewiniątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można dopuścić taką możliwość, by karac powtarzające się wątki. Choć szczerze mówiąc wciąż nie jestem do tego przekonana. Bałabym się założyć nowy wątek- a nuż się powtórzy i zostanę ukarana ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Dopiero raczkuję, ale... chcę nową wyszukiwarkę! W tej naprawdę ciężko coś znaleźć, chyba że ma się kilkuletnie doświadczenie z wizaz.pl
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
A jak wyobrażasz sobie taką nową wyszukiwarkę?
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ma być nowa wyszukiwarka
![]() Zło o tym pisał ![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
jestem przeciwna dawaniu kar za takie cos.
Sama pamiętam jak założyłam 1 czy 2 wątki z czystej głupoty- ale wiadomo było się nowym użytkownikiem. Można do każdego nowego użytkownika wysyłać odpowiednią wiadomosć upraszając o korzystanie z wyszukiwarki. Ale kary!?! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Miala byc - wciaz decyzja nie zostala podjeta. Wlasciciel wyszukiwarki ustawia jej licencje tak, ze nigdy nie wiadomo ile za nia musimy zaplacic (pewny jest tylko 1. rok). Poczekamy, az kryzys wyzwoli u nich inne podejscie do tych kwestii i na razie zyczymy im dalszych sukcesow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Killing me softly
|
Niewiedza nie jest grzechem, lenistwo i ignorancja już tak
![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy karanie coś zmieniłoby, ponieważ sugestie czy wklejanie linków na niewiele się zdaje
![]() myślę, że lepszym wyjściem byłoby wprowadzenie ograniczeń w postaci np. niemożności zakładania nowych tematów do przekroczenia jakiegoś pułapu najlepiej ilości postów ze względu na to, że czas można przeczekać, a pisanie na forum więcej daje, jeżeli chodzi o poznanie ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem też czy nie działałoby to też na zasadzie wielu bezsensownych wypowiedzi, żeby dobić do magicznej liczby np 30 postów w 2 godziny i zapytać na Ginekologii ,,czy zaszlam w ciąże" .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, czy Was zainteresuje wypowiedź całkiem początkującej. Zarejestrowałam się jakiś czas temu, ale rzadko korzystałam z wizażu (chyba że KWC
![]() Zgadzam się, że niektórzy palcem nie kiwną żeby skorzystać z wyszukiwarki, najprościej założyć nowy wątek lub zadać pytanie, które padło już milion pięćset razy w istniejącym wątku z argumentem :"nie będę czytać 200 stron, jak Wy możecie mi szybko napisać". Tylko że medal ma dwie strony. Szczerze, Wizaż dla każdego nowego użytkownika może stanowić problem (przyzwyczajenie do innej szaty graficznej czy struktury forum). Ja gubię się cały czas, więc..... nie piszę, bo nie wiem gdzie. Mam kilka pytań, nie wiem, gdzie je zadać (jedno zadałam chyba - nie pamiętam - w wątku powitalnym, gdzie zrozumiałe dla mnie byłoby, że ktoś nie wie, bo dopiero dołączył do grona, ale nikt mi nie odpowiedział, drugi raz nie odważyłam się zadać pytania). I dlatego na razie tylko czytam (piszę malutko). Ale przy okazji natrafiłam na wątki : zablokujcie dla ludzi z postami poniżej 100 itd..... Z tego, co się zdążyłam zorientować, forum ma służyć pomocą (nie tylko w wyszukiwaniu informacji), a nie powodować, żeby każdy nowy użytkownik czuł się "za maluczki" żeby cokolwiek napisać. Osoby, które są przyzwyczajone do tej struktury forum, wiedzą, jak zapisać swoje ulubione wątki czy fora, zapomniały chyba jak same zaczynały. Wierzcie mi, jak korzystacie z innych for, to naprawdę można się pogubić, a dochodzi do tego, że człowiek nie ma odwagi napisać i zadać pytania. Nie obrażajcie się tylko na mnie, po prostu jestem tutaj początkująca i zrobię wszystko, żeby nie śmiecić. Tylko naprawdę chciałabym wiedzieć, czy istnieje tutaj miejsce, gdzie początkujący może zadać pytania (uprzedzając odpowiedzi: czytałam FAQ, regulamin i inne). Pozdrawiam serdecznie P.S. Na hasło "wyszukiwarka nie gryzie" zaapelujcie może jeszcze o tytuły wątków, żeby ta właśnie nie gryzła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się, żeby taki pomysł przeszedł. Od upomnień by spora część użytkowników dostała bany.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.