|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Co o nim sądzić??
Jestem w stałym związku już od roku. Wiem,że chcę z nim spędzić resztę życia,mam naprawdę pod górkę,a na niego zawsze mogę liczyć. On w kwietniu kończy 24 lata,jestem jego pierwszą partnerką i wiem,że to co nas łączy jest prawdziwe. Czasem marzymy sobie wspólnie jak to kiedyś weźmiemy ślub i będziemy mieli dwójkę dzieci. Nie jestem z tych,które za wszelką cenę chcą mieć jak najszybciej obrączkę,gdyż wiem że mam na to czas jednak dziwi mnie jego zachowanie. Gdy ktoś z rodziny czy znajomych pyta czy nie mamy w planach ślubu on reaguje śmiechem,jakby chciał zapytać:powaliło was?? Naprawdę dziwnie to wygląda z mojej strony,wiem,że nie czas na takie rzeczy ale z zewnątrz wygląda to jakby traktował mnie co najmniej niepoważnie. Co sądzicie?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co o nim sądzić??
Pytałas go dlaczego tak reaguje ?
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
...
Edytowane przez Madelaine87 Czas edycji: 2012-05-06 o 01:08 |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Tak,dużo rozmawiamy. Razem wychodzimy z założenia,że jak odłożymy pieniążki to się pobierzemy jednak zawsze jego reakcja na takie pytania sprawia mi przykrość,on nie widzi w tym nic złego,to jest spontaniczne i uważa,że nie powinno to być dla mnie nieprzyjemne.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
To po prostu z nim o tym porozmawiaj, zapytaj, w czym problem. Poza tym rok to dość krótko, może nie chce Ci się przyznać, że nie czuje się jeszcze gotowy i stąd ta reakcja?
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nie każdy lubi o tym rozmawiać. Może rzeczywiście jego reakcja nie jest odpowiednia, ale raczej nie masz się czym martwić. Dla faceta to ogromne przeżycie .
Hm...chyba, że Twój TŻ chce Ci zrobić niespodziankę .
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Kiedy ktoś nie zna wnikliwie sytuacji uważa,że rok to krótko,nie dziwię się,ale nie wystarczyłoby miejsca aby to wszystko zamieścić. Nie wymagam od niego natychmiastowego ślubu czy deklaracji dlatego też to zachowanie wydaje mi się dziwne.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd ani dawać powodów do zamartwiania się, więc najlepiej będzie, jeśli z nim o tym porozmawiasz.
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Jak już pisałam rozmawialiśmy temat,mamy dokładnie to samo zdanie na ten temat.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A pytałaś go konkretnie o jego reakcję?
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Podejrzewam, ze go irytują takie pytania stąd jego reakcja i on nawet nie zastanawia się nad tym, ze może Ci nią przysporzyć powodów do zmartwień...
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Po co się tak śpieszysz? Poczekaj lepiej trochę...w końcu jak mówisz jesteś jego pierwszą partnerką, a chłopak ma tylko 24 lata...może po prostu nie chce od razu się żenić...Wie, że to odpowiedzialność, a potem może się pojawić dziecko i nie jest na to gotowy...co nie znaczy, że niedługo nie zmieni zdania...jeśli przekona się, że jesteś dla niego najwazniejsza, to wtedy sam będzie napomykał o ślubie
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc- zareagowałabym pewnie podobnie na jego miejscu. Znacie się dopiero rok i jesteście bardzo młodzi- chyba troszkę za wcześnie na poważne ślubne plany. Po roku znajomości od dwudziestoczteroletniego chłopaka nie możesz wymagać, aby powaznie odpowiadał na takie pytania. Ja miałam tak przez 8 lat i nie przejmowałam się tym szczególnie, gdyż moja reakcjha była podobna. Ale oczywiscie możesz mu powiedzieć, ze jest Ci z tego powodu przykro (tylko nie przestrasz go wizją nieuchronnie nadchodzącego ślubu
).A skoro jak sama pisałaś na początku- nie masz wielkiego ciśnienia na zakładanie obrączki- to powinnaś go zrozumieć. |
|
|
|
|
#16 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
ja bym jedynie poprosiła go o wyjaśnienie dlaczego tak reaguje na pytanie znajomych czy rodziny skoro gadacie na takie tematy... podejrzewam ze taka rekacja jest dla Ciebie lekceważąca i wcale Ci sie nie dziwie... wystarczy powiedziec np na razie nam sie nie spieszy albo cos w tym stylu a nie reagować smiechem
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
My z TŻ też czasem rozmawiamy o ślubie, a jak raz coś wyszło w rozmowie ze znajomymi to powiedział, że nigdy o ślubie nie myślał, spytałam go potem na spokojnie o co mu chodziło, przecież już o tym kiedyś rozmawialiśmy. Nie oczekiwałam obrączki ani nic, ale może bardziej dorosłego podejścia do tego. Powiedział, że na samą myśl o ślubie się boi, mimo, że mnie kocha...
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Rok to bardzo krótko, ja też bym się dziwiła, gdyby ktoś sie mnie po takim czasie pytał o ślub. ale zgadzam się, że parskać smiechem nie musi.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
No, ale chwila moment... Ok rok to może być krótko, ale skoro w rozmowach z nią jest taki hej do przodu wszystko pięknie ładnie, chcę z Tobą byc wziąć ślub i mieć dwójkę dzieci to mnie na miejscu autorki też by takie reakcje bolały.
Ja jestem z moim Tż trochę dłużej, mamy mniej więcej podobne plany co do ślubu i na pytanie rodziców czy wujostwa Tż odpowiedział, że tak planujemy ślub, ale dopiero gdy będę po 4 roku studiów bo szybciej może być ciężko się utrzymać we dwoje. Gdyby po wielu rozmowach ze mną na pytanie taty wybuchnął śmiechem czy powiedział: no coś Ty ślub? To rozmowy wszelkie o przyszłości zawiesiłabym póki nie dorośnie. P.s Nie sugeruje tym, że po roku czy ileś trzeba rozpowiadać o ślubie. Jedynie wymagam jasności i spójności podejścia prezentowanego mi sam na sam i innym. A jak ktoś ze mną sobie życie planuje a innym daje do zrozumienia, że chyba oszaleli bo on takich myśli nie ma... no to ja bym się nieźle zdenerwowała.
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
jestem dla niego najważniejsza,to bardzo poważny związek,on mi mówi o ślubie,byliśmy nawet u jubilera,kochamy się,a ślub to początek naszej wspólnej drogi przez życie
|
|
|
|
|
#22 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co jest w tej reakcji lekcewazacego ? Lekcewazace by bylo, gdyby z nia nie rozmawial - a tak ona wie, ze on chce, kiedys i jak beda odlozone pieniadze. Natomiast spowiadanie sie ze swoich planow ciotkom i pociotkom, ktore zadaja durnowate w sumie pytanie, to ostatnia rzecz jaka mu powinna przyjsc do glowy i jeszcze ostatniejsza, jaka ona sie powinna przejmowac ![]() Cytat:
Cytat:
? On chce, kiedys, jak bedzie odpowiednie zaplecze finansowe - bardzo rozsadne podejscie, zadne hej do przodu wg mnie. Jasnosc i spojnosc jest, bo to ich sprawa i temat dla nich, a nie kwestia dysputy ze znajomymi czy dalsza rodzina.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
jak widać jedna osoba mnie tak naprawdę zrozumiała
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Aha i ten rok nie jest krótki,jak ktoś nie ma pojęcia co przez ten rok się wydarzyło to niech nie dyskutuje na ten temat ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- jednak na tym foru zdażają się naprawdę prości ludzie,czy ja napisałam,że domagam się ślubu? również uważam,że musimy z tym zaczekać dopóki nie odłożymy pieniążków,a ludzie piszą,że jesteśmy młodzi i tak dalej. Ludzie,ja nie chcę teraz wychodzić za mąż,przeczytajcie jeszcze raz post i może za którymś razem zrozumiecie o co mi chodzi. |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym inaczej jest powiedzieć: myślimy nad tym, ale jeszcze mało konkretnie( jeśli masz rację, że on to w bliżej nieokreślonej przyszłości planuje) niż wyśmiać pytanie. Co jest przykre dla autorki i ja to rozumiem. Co do roku. Mój Tż po 6 miesiącach mi powiedział, że chce spędzić ze mną całe życie. Od tego czasu minął przeszło rok i plany się coraz bardziej konkretyzują. Chyba nie rozumiesz o co mi chodzi z spójnością wypowiedzi. Wszystko można powiedzieć w odpowiedni sposób, a takie zachowanie jakie on zaprezentował świadczy o lekceważeniu i podejściu niezbyt na serio. I na miejscu autorki bym się zastanawiała kogo on oszukuje mnie czy rodzinę? Nikt nie wymaga podania daty, zaproszenia czy konkretów. Gdyby im powiedział to samo co dziewczynie: myślimy nad tym, ale najpierw się chcemy usamodzielnić finansowo i potem na pewne sprawy przyjdzie czas, to nikt by do nikogo pretensji nie miał. A tak ma i moim zdaniem słuszne. Ja bym oczekiwała, że wyjaśni mi swoją reakcję bo jej nie rozumiem i mnie zraniła.
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się z powyższym, również oczekiwałabym wyjaśnienia takiej reakcji, bo jak dla mnie wybuchanie śmiechem na proste (jakby nie było pytanie) to dziecinada jakaś
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
w takim razie następnym razem już tak nie zareaguje, skoro rozumie swój błąd, no i po kłopocie
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Po prostu zapytaj... Może się wstydzi lub czegoś obawia
|
|
|
|
|
#30 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Jak widac, rozumieja jak zwykle autorke tylko Ci, co sie z nia zgadzaja
Cytat:
![]() Cytat:
Kto Ci napisal, ze sie domagasz ? Cytat:
![]() Cytat:
Pewnie, niech sie tlumaczy ciotkom, bo dla autorki to niewiadomo jak wazne co on im powie.
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

Hm...chyba, że Twój TŻ chce Ci zrobić niespodziankę .

? Lekcewazace by bylo, gdyby z nia nie rozmawial - a tak ona wie, ze on chce, kiedys i jak beda odlozone pieniadze. Natomiast spowiadanie sie ze swoich planow ciotkom i pociotkom, ktore zadaja durnowate w sumie pytanie, to ostatnia rzecz jaka mu powinna przyjsc do glowy i jeszcze ostatniejsza, jaka ona sie powinna przejmowac
? 
Pewnie, niech sie tlumaczy ciotkom, bo dla autorki to niewiadomo jak wazne co on im powie.