Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-07, 19:55   #1
zaralu
Wtajemniczenie

Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!!

Witam,
pracuję w pewnej firmie, jednak nie skończyłam nic w kierunku rachunkowości/księgowości/administracji/ekonomii.
Dosłownie nic.
A dostałam propozycję aby w tej firmie pracować w księgowości.

Nie mam o tym pojęcia, gdy wystukuję frazy księgowość, moim oczom ujawnia się czarna magia :p

Tu pytanie do księgowych - gdzie znajdę internetowe "kursy", dobre informacje, abym załapała szybko podstawy i je zrozumiała...
Ew. jeśli któraś z was pracuje jako księgowa i może mi udzielć takiego małego kursu przez gg, będę ogromnie wdzięczna!

Dziękuję za pomoc, google nie gryzie, ale trzeba dobrze sformułować pytania,a ja w sumie nie wiem czego szukać
Stary 2011-03-07, 20:39   #2
anka_res
Zakorzenienie

Dot.: Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!!

Żeby wiedzieć czego szukasz to najpierw musisz się chyba dookreslić, co konkretnie w tej księgowości miałabyś robić? - Pełna księgowość małej firmy, czy większa struktura i wyspecjalizowane działy (typu AP, AR, interco? bilans, rachunek wyników - zamykanie miesiąca, księgowość kosztów...?)

Jeśli nie masz backgroundu w księgowości, to zgaduję że pewnie będzie to, przynajmniej na początku, prosta księgowość typu koszty lub księgowanie rozrachunków z dostawcami / odbiorcami, płatności, sprzedaż....a może źle się domyślam?

No i na pewno jak sobie przejrzysz podstawy czyli bilans i rachunek wyników, zasady działanie kont (aktywnych, pasywnych, wynikowych, analitycznych) i księgowań to Ci nie zaszkodzi

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-03-07 o 20:41
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 20:42   #3
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zaralu Pokaż wiadomość
Witam,
pracuję w pewnej firmie, jednak nie skończyłam nic w kierunku rachunkowości/księgowości/administracji/ekonomii.
Dosłownie nic.
A dostałam propozycję aby w tej firmie pracować w księgowości.

Nie mam o tym pojęcia, gdy wystukuję frazy księgowość, moim oczom ujawnia się czarna magia :p

Tu pytanie do księgowych - gdzie znajdę internetowe "kursy", dobre informacje, abym załapała szybko podstawy i je zrozumiała...
Ew. jeśli któraś z was pracuje jako księgowa i może mi udzielć takiego małego kursu przez gg, będę ogromnie wdzięczna!

Dziękuję za pomoc, google nie gryzie, ale trzeba dobrze sformułować pytania,a ja w sumie nie wiem czego szukać
Kurs z księgowości przez gg....? Jestem po liceum ekonomicznym, 3 latach studiowania rachunkowości i na pierwszym roku magisterki (też rachunkowosc), pracuję w księgowości od 2,5 roku i nadal mam wątpliwości czy kiedykolwiek nauczę się wszystkiego, to jest bardzo obszerny temat, ustawy zmieniają się co chwile...

Jakie będą Twoje obowiązki? Bo wątpię żeby osobie bez doświadczenia itd. powierzyli np. księgowanie. Może będziesz jedynie wklepywała coś do excela, pilnowała porządku w dokumentach itd?
Stary 2011-03-07, 20:56   #4
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
Bo wątpię żeby osobie bez doświadczenia itd. powierzyli np. księgowanie. Może będziesz jedynie wklepywała coś do excela, pilnowała porządku w dokumentach itd?
Czy ja wiem. Żeby np. księgować faktury to naprawdę nie trzeba imo ani szczególnych umiejętności, ani lat praktyki. Ot klepiesz w SAPa czy co tam inszego debet i kredyt, kwota, data, i cała filozofia.

Niemniej domyślam się, że Autorka bilansu pewnie na starcie robić nie będzie ani sprawozdań
Stary 2011-03-07, 20:58   #5
zaralu
Wtajemniczenie

Przecież nie chce sie całej księgowości nauczyć przez gg tylko jakiś podstaw, pojęć.
Co i tak było luźną propozycją
Stary 2011-03-07, 21:09   #6
ikonka10
Raczkowanie

no tak, nie masz pojęcia żadnego o rachunkowości a biorą Cię na silę do tej pracy.
gdyby tak obca osoba wysłała Cv do tej firmy i napisała, że zna przynajmniej podstawy księgowości i chce pracować na Twoim miejscu to by nawet nie kiwnęli palcem żeby ją przyjąć.
Ale koledzy wolą koleżankę posadzić, która nie ma bladego pojęcia o tym i uczyć ją od podstaw niż wziąć kogoś kto wie już co i jak.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

ja rachunkowości zaczęłam uczyć się od 16 roku życia. I co? o takiej pracy mogę tylko marzyć, bo nie mam znajomości.

ikonka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 21:18   #7
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Czy ja wiem. Żeby np. księgować faktury to naprawdę nie trzeba imo ani szczególnych umiejętności, ani lat praktyki. Ot klepiesz w SAPa czy co tam inszego debet i kredyt, kwota, data, i cała filozofia.

Niemniej domyślam się, że Autorka bilansu pewnie na starcie robić nie będzie ani sprawozdań
Niby tak, ja używam trochę bardziej rozbudowanych programów. Ale zauważ, że fakturę najpierw trzeba zadekretowac, wiedziec czy można od niej odliczyc Vat, wiedziec że jak starsza jak 3-mce to nie można itd. Przecież do tego potrzebne są jakieś podstawy. Dla niektórych osób słowa debet i kredyt są już z kosmosu.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez ikonka10 Pokaż wiadomość
no tak, nie masz pojęcia żadnego o rachunkowości a biorą Cię na silę do tej pracy.
gdyby tak obca osoba wysłała Cv do tej firmy i napisała, że zna przynajmniej podstawy księgowości i chce pracować na Twoim miejscu to by nawet nie kiwnęli palcem żeby ją przyjąć.
Ale koledzy wolą koleżankę posadzić, która nie ma bladego pojęcia o tym i uczyć ją od podstaw niż wziąć kogoś kto wie już co i jak.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

ja rachunkowości zaczęłam uczyć się od 16 roku życia. I co? o takiej pracy mogę tylko marzyć, bo nie mam znajomości.
popieram

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-07, 21:24   #8
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
Niby tak, ja używam trochę bardziej rozbudowanych programów. Ale zauważ, że fakturę najpierw trzeba zadekretowac, wiedziec czy można od niej odliczyc Vat, wiedziec że jak starsza jak 3-mce to nie można itd. Przecież do tego potrzebne są jakieś podstawy. Dla niektórych osób słowa debet i kredyt są już z kosmosu.

Bo to wszystko zależy od tego, co się robi w tej księgowości i to włąśnie usiłuję autorce przekazać. Np. to, co piszesz o Vacie, to dla mnie z kolei czarna magia - ja pracuję na US GAAPie, fakturami akurat się mało zajmuję, bardziej bilansem i P&L + no i u mnie jest ogromna specjalizacja która polega m.in. na tym, że jak do kogoś trafiają faktury do zaksięgowania, to ta osoba robi tylko i dokładnie to, procedura standard i to samo. Czy tam i ile można odliczyć, sprawdzają Podatki na koniec miesiąca. Później sprawdza to wszystko razem wyższy szczebel. Biorąc pod uwagę to, co pisze autorka podejrzewam, że zaproponowano jej właśnie pracę w ramach większych struktur, tam często dostajesz mały wycinek i robisz to samo w kółko, a do tego wystarczy parę miesięcy treningu. Rzecz się ma inaczej, gdy prowadzisz pełną księgowość oczywista. Ale w ramach korpo raczej prawie nigdy nie prowadzisz

Tak czy inaczej ja tu sobie gdybam tylko bo w końcu się nie dowiedziałam, co ma robić autorka w każdym razie, księgowość też dla ludzi

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2011-03-07 o 21:57
Stary 2011-03-11, 11:27   #9
Anusia : )( :
Zadomowienie

Witam, też jestem księgową, ale głównie siedzę w płacach, chociaż księgowe obowiązki też mnie dotyczą. Sama jeszcze niedawno byłam w temacie dosyć "zielona". Ale wdrażanie nie było tragiczne. Dobrze, jak masz starszych kolegów w dziale, których możesz się zawsze podpytać. Nieoceniona jest też pomoc portali takich jak Gofin, czy Infor. Polecam wszystkie kursy prowadzone przez Stowarzyszenie Księgowych, mają swoje oddziały prawie w każdym mieście, a w tych większych, to już na pewno, nie było łatwo, ale mi taki kurs bardzo dużo dał. Dodatkowo można sobie zrobić różne pożyteczne uprawnienia, a i drogo nie jest. Internetowo odradzam - z pewnymi rzeczami najlepiej mieć styczność na papierze i w praktyce

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 11:27   #10
MariaKatarzyna
BAN stały

cześć weszłam na wątek bo poszukuję informacji jaki kalkulator mogę wnieść na egzaminy ACCA nie mogę znaleźć tej informacji w sieci
a przy okazji mogę polecić szukającym kursy i szkolenia że korzystałam w Stowarzyszeniu Księgowych http://www.skp-ow.com.pl/
MariaKatarzyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-21, 15:32   #11
kasia86rz
Przyczajenie

Polecam książkę "ABC Small Business'u" W. Markowskiego. Gruba, konkretna, ale w przyjazny sposób wszystko wyjaśnia
kasia86rz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 10:55   #12
Ruda_78
Przyczajenie

Jeśli faktycznie jesteś zainteresowana księgowością i chciałabyś poszerzać swoją wiedzę w tym temacie, koniecznie radziłabym ci albo zarejestrować się w portalu takim jak, choćby IKS (Internetowy Serwis Księgowego) czy np. wykupić sobie prenumeratę "Monitora księgowego" - bardzo dużo możesz się z tego rzeczy dowiedzieć, a przy okazji cały czas będziesz na bieżąco z branżą.
Ruda_78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości