|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!!
Witam,
pracuję w pewnej firmie, jednak nie skończyłam nic w kierunku rachunkowości/księgowości/administracji/ekonomii. Dosłownie nic. A dostałam propozycję aby w tej firmie pracować w księgowości. Nie mam o tym pojęcia, gdy wystukuję frazy księgowość, moim oczom ujawnia się czarna magia :p Tu pytanie do księgowych - gdzie znajdę internetowe "kursy", dobre informacje, abym załapała szybko podstawy i je zrozumiała... Ew. jeśli któraś z was pracuje jako księgowa i może mi udzielć takiego małego kursu przez gg, będę ogromnie wdzięczna! Dziękuję za pomoc, google nie gryzie, ale trzeba dobrze sformułować pytania,a ja w sumie nie wiem czego szukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!!
Żeby wiedzieć czego szukasz to najpierw musisz się chyba dookreslić, co konkretnie w tej księgowości miałabyś robić? - Pełna księgowość małej firmy, czy większa struktura i wyspecjalizowane działy (typu AP, AR, interco? bilans, rachunek wyników - zamykanie miesiąca, księgowość kosztów...?)
Jeśli nie masz backgroundu w księgowości, to zgaduję że pewnie będzie to, przynajmniej na początku, prosta księgowość typu koszty lub księgowanie rozrachunków z dostawcami / odbiorcami, płatności, sprzedaż....a może źle się domyślam? No i na pewno jak sobie przejrzysz podstawy czyli bilans i rachunek wyników, zasady działanie kont (aktywnych, pasywnych, wynikowych, analitycznych) i księgowań to Ci nie zaszkodzi ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-03-07 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakie będą Twoje obowiązki? Bo wątpię żeby osobie bez doświadczenia itd. powierzyli np. księgowanie. Może będziesz jedynie wklepywała coś do excela, pilnowała porządku w dokumentach itd?
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej domyślam się, że Autorka bilansu pewnie na starcie robić nie będzie ani sprawozdań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Przecież nie chce sie całej księgowości nauczyć przez gg tylko jakiś podstaw, pojęć.
Co i tak było luźną propozycją |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
no tak, nie masz pojęcia żadnego o rachunkowości a biorą Cię na silę do tej pracy.
gdyby tak obca osoba wysłała Cv do tej firmy i napisała, że zna przynajmniej podstawy księgowości i chce pracować na Twoim miejscu to by nawet nie kiwnęli palcem żeby ją przyjąć. Ale koledzy wolą koleżankę posadzić, która nie ma bladego pojęcia o tym i uczyć ją od podstaw niż wziąć kogoś kto wie już co i jak. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- ja rachunkowości zaczęłam uczyć się od 16 roku życia. I co? o takiej pracy mogę tylko marzyć, bo nie mam znajomości. ![]()
![]() |
#7 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to wszystko zależy od tego, co się robi w tej księgowości i to włąśnie usiłuję autorce przekazać. Np. to, co piszesz o Vacie, to dla mnie z kolei czarna magia - ja pracuję na US GAAPie, fakturami akurat się mało zajmuję, bardziej bilansem i P&L + no i u mnie jest ogromna specjalizacja która polega m.in. na tym, że jak do kogoś trafiają faktury do zaksięgowania, to ta osoba robi tylko i dokładnie to, procedura standard i to samo. Czy tam i ile można odliczyć, sprawdzają Podatki na koniec miesiąca. Później sprawdza to wszystko razem wyższy szczebel. Biorąc pod uwagę to, co pisze autorka podejrzewam, że zaproponowano jej właśnie pracę w ramach większych struktur, tam często dostajesz mały wycinek i robisz to samo w kółko, a do tego wystarczy parę miesięcy treningu. Rzecz się ma inaczej, gdy prowadzisz pełną księgowość oczywista. Ale w ramach korpo raczej prawie nigdy nie prowadzisz ![]() Tak czy inaczej ja tu sobie gdybam tylko bo w końcu się nie dowiedziałam, co ma robić autorka ![]() ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-03-07 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Witam, też jestem księgową, ale głównie siedzę w płacach, chociaż księgowe obowiązki też mnie dotyczą. Sama jeszcze niedawno byłam w temacie dosyć "zielona". Ale wdrażanie nie było tragiczne. Dobrze, jak masz starszych kolegów w dziale, których możesz się zawsze podpytać. Nieoceniona jest też pomoc portali takich jak Gofin, czy Infor. Polecam wszystkie kursy prowadzone przez Stowarzyszenie Księgowych, mają swoje oddziały prawie w każdym mieście, a w tych większych, to już na pewno, nie było łatwo, ale mi taki kurs bardzo dużo dał. Dodatkowo można sobie zrobić różne pożyteczne uprawnienia, a i drogo nie jest. Internetowo odradzam - z pewnymi rzeczami najlepiej mieć styczność na papierze i w praktyce
![]()
![]() |
#10 |
BAN stały
|
cześć weszłam na wątek bo poszukuję informacji jaki kalkulator mogę wnieść na egzaminy ACCA nie mogę znaleźć tej informacji w sieci
a przy okazji mogę polecić szukającym kursy i szkolenia że korzystałam w Stowarzyszeniu Księgowych http://www.skp-ow.com.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Polecam książkę "ABC Small Business'u" W. Markowskiego. Gruba, konkretna, ale w przyjazny sposób wszystko wyjaśnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Jeśli faktycznie jesteś zainteresowana księgowością i chciałabyś poszerzać swoją wiedzę w tym temacie, koniecznie radziłabym ci albo zarejestrować się w portalu takim jak, choćby IKS (Internetowy Serwis Księgowego) czy np. wykupić sobie prenumeratę "Monitora księgowego" - bardzo dużo możesz się z tego rzeczy dowiedzieć, a przy okazji cały czas będziesz na bieżąco z branżą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.