Suche blond włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-21, 18:25   #1
Ajihat123
Przyczajenie

Suche blond włosy

Pewnie takie tematy juz były tutaj poruszane ale mój przypadek jest szczególny.

A mianowicie jestem chłopakiem więc na samym początku podkreślam ze w sprawach które za chwile porusze jestem zielony.
Od jakiegoś roku zapuszczam włosy, normalnie o nie dbałem , od czasu do czasu podcinałem żeby je wyrównać, myłem szamponami do blon włosów itp.
Aktualnie mam sa one do ramion i w tym momencie pojawił się problem. W przeciągu 2 tyg stały się one bardzo suche, najbardziej końcówki na potylicy. Nie mam rozdwojonych końcówek, a po każdym umyciu robi się z nich jedna wielka stodoła z sianem. Dodam, że jak sciskałem w palcach końcówki to one aż chrupały <lol>. Dlatego postanowiłem walczyc dlatago popytałem się koleżanek i doradziły mi kupic BioSilk i odżywke do suchych blod wlosow. Tak też zrobiłem po 3 tyg stosowania po umyciu włosów róznicy nie widać. Dopiero po nałozeniu jakiegos mazidła stają się znośnie, a też nie che smarować ich do końca życia. Czy kiedyś sie odbudują? Dodam , że nie będe ich scinał bo każdy cm się liczy, a nie są one rozdwojone tylko po prostu suche jak pieprz.

POMOCY!!
Ajihat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 07:21   #2
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia
Dot.: Suche blond włosy

Biosilk może jeszcze bardziej wysuszyć, ma alkohol w składzie.
Jest tutaj na forum cały olbrzymi wątek poświęcony dbaniu o włosy suche, zniszczone itd, na pewno znajdziesz coś dla siebie (jak nie na wspomnianym wątku, to w innym). A, i radzę sprawdzić, czy Twoja odżywka jest rzeczywiście takim nawilżającym cudem
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 18:45   #3
Ajihat123
Przyczajenie

Tą odżywke kupiłem znalazłem w katalogu avon, a mianowicie Advanced Technologies conditioner do włosów suchych i zniszczonych. Może coś mi polecisz przetestowanego?
Stary 2012-01-22, 21:33   #4
lucciola
Zakorzenienie

szampon: zmień na Alterrę (np z granatem i aloesem - jest do suchych włosów)
odżywka: Garnier z awokado i masłem karite (też nawilża)

jak najczęściej, najlepiej przed każdym myciem - olejowanie ( ) olejem kokosowym (najlepszy tłoczony na zimno i nierafinowany - kupisz w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie).

olejowanie wygląda tak: rozgrzewasz trochę oleju (ma postać stałą) w miseczce na kaloryferze, nakładasz na włosy (na całą długość), na to plastikowy czepek, na czepek jeszcze ręcznik (żeby ciepło było) i tak przynajmniej na godzinę - dwie przed myciem (im dłużej tym lepiej, jak dasz radę możesz i spać z tym olejem na głowie a rano umyć włosy). Po olejowaniu umyj włosy szamponem dla dzieci Hipp lub Babydream (inne oleju nie zmyją).

mam nadzieję że pomogłam...
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:33   #5
Anabella43
Raczkowanie

Mialam ten sam problem co Ty. owszem sa metody ale wymagaja czasu i checi wiec jako chlopak musisz sie podwojnie zmobilizowac Ja moje suche i matowe wlosy od wiecznego prostowania i farbowania zaczelam ratowac najpierw roznymi maskami. Jak dla mnie najlepsza jak dotad jest "maska intensywnie wygladzajaca" z ziaji, nawilza, wlosy po niej sa miekkie i blyszczace a i cena nieziemska, ja kupuje za 6 zl. Z tej serii jest takze odbudowujaca ja jednak uzywam tej, wlosy sa po niej doslownie jak jedwab.
https://elixirzdrowia.pl/theme/img/p.../19016/img.jpg
Na opakowaniu napisane jest ze trzymac na wlosach ok 3-5min ja jednak nakladam ja, potem woreczek i recznik i siedze tak jakies 40min do 1h-lepszy efekt
Tak jak kolezanka wspomniala wyzej bardzo dobry jest olej kokosowy ja mam z vatiki mozna go kupic na allegro. Nakladam go co 2-3 dni przed spaniem na cale wlosy a rano zmywam zwyklym szamponem tyle ze myje nim 2 razy zeby nie byly tluste ale efekt widac przy pierwszym zastosowaniu no i wydaje mi sie ze wspomaga porost wlosow, tydzien temu farbowalam wlosy a widze juz odrost wilkosci jakis 3mm ale zawsze cos
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-hair-oil.html

Do tego po kazdym myciu na wilgotne wlosow wcieram odzywke z Joanny: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...enerujacy.html
Kosztuje niewiele bo w Rossmanie 5zl Mi taka dawka nawilzajaca bardzo pomogla takze jak najbardziej polecam i sama sie przekonalam ze tanie nie znaczy zle
Anabella43 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 10:44   #6
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

co do maski, to może spróbuj Biowaxu albo Kallosa mlecznego?
a, i radziłabym być ostrożnym z szamponem Alterry, bo z tego co wiem, dużo dziewczyn na niego (i inne kosmetyki Alterry) narzekało; ma alkohol wysoko w składzie i wysuszał im włosy.
Stary 2012-01-23, 12:20   #7
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
a, i radziłabym być ostrożnym z szamponem Alterry, bo z tego co wiem, dużo dziewczyn na niego (i inne kosmetyki Alterry) narzekało; ma alkohol wysoko w składzie i wysuszał im włosy.
to nie o szampon chodziło tylko o odżywki One rzeczywiście mają wysoko w składzie alkohol (na drugim miejscu), tak samo maski ale szampon jest w porządku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 13:36   #8
Ajihat123
Przyczajenie

No to popróbuje tych specyfików i dziękuje za pomoc.
Stary 2012-01-23, 13:42   #9
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

lucciola, masz rację z tym szamponem, pomyliłam się
Stary 2012-01-23, 18:30   #10
NellN
Raczkowanie

Ja od siebie tylko dodam, zebyś wyrzucił wszystko co masz do włosów AVONu, to g* produkty napakowane silikonami i alkoholem. Moja mama kiedys namietnie uzywala i jej wlosy są w takim stanie, ze szkoda gadać... Trzeba sprawdzać SKŁAD wszystkiego co planujesz zakupić, bo to, ze cos ma w nazwie "odbudowujacy" "odżywczy" czy "regenerujacy" nie znaczy, ze będzie dobry dla twoich włosow.

od 02.2011 - pielęgnacja bezsilikonowa
od 08.2011 - olejki allover! (argan, oliwki, migdały, jojoba, len, rycyna, kokos, Vatika, Heenara, Khadi)

Walczymy z wypadaniem!
NellN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 19:17   #11
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość

jak najczęściej, najlepiej przed każdym myciem - olejowanie ( ) olejem kokosowym (najlepszy tłoczony na zimno i nierafinowany - kupisz w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie).

olejowanie wygląda tak: rozgrzewasz trochę oleju (ma postać stałą) w miseczce na kaloryferze, nakładasz na włosy (na całą długość), na to plastikowy czepek, na czepek jeszcze ręcznik (żeby ciepło było) i tak przynajmniej na godzinę - dwie przed myciem (im dłużej tym lepiej, jak dasz radę możesz i spać z tym olejem na głowie a rano umyć włosy). Po olejowaniu umyj włosy szamponem dla dzieci Hipp lub Babydream (inne oleju nie zmyją).

Kazdy szampon zmyje olej.
Juz nie przesadzajcie z piecioma szamponami, odzywkami. Myslisz ze chlopakowi bedzie sie chcialo bawic w takie rzeczy jak olejowanie i spanie z recznikiem na glowie? Wystarczy jakis dobry szampon i bogata odzywka.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 20:19   #12
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Kazdy szampon zmyje olej.
Juz nie przesadzajcie z piecioma szamponami, odzywkami. Myslisz ze chlopakowi bedzie sie chcialo bawic w takie rzeczy jak olejowanie i spanie z recznikiem na glowie? Wystarczy jakis dobry szampon i bogata odzywka.
Próbowałam zmyć olej Alterrą. Nie zmyła.
Zapytał, więc odpowiedziałam. Mi taka pielęgnacja służy a mam bardzo suche włosy. Nie zaszkodzi spróbować. I chyba nie musisz tak się o niego martwić. Da sobie radę.
Jeśli dokładnie przeczytasz moją odpowiedź zauważysz, że spanie w czepku to tylko możliwa opcja, wybór należy do niego.
Poza tym krytyka powinna być konstruktywna. Co to jest "dobry szampon" i "bogata odżywka"?
Stary 2012-01-26, 00:56   #13
paulinkka
Wtajemniczenie

.Ja wyrazilam tylko swoje zdanie.
Twoja opinia tez nie byla obiektywna, bo powiedzialas ze olej zmyje tylko babydream. A w nastepnym poscie piszesz ze ALterra nie zmyla oleju. Czyli nie probowalas innych szamponow. W moim przypadku kazdy szampon zmywa olej

Co do olejowania, to znajac facetow, nie sadze zeby któryś chcial olejowac sobie wlosy. Ich jest ciezko naklonic zeby posmarowali twarz kremem. Sadze ze odzywka to jest dla nich duzo, wiec moze na tym poprzestanmy. Wiekszosc uzywa tylko i wylacznie szamponu, wiec nie wymagajmy od nich zbyt wiele. Poza tym autor watku sam napisal, ze wlosy wygladaja ladnie po zastosowaniu jakiegos mazidla, ale nie chce go uzywac przez dlugi czas. Wiec olejowac nie bedzie mu sie chcialo na pewno, bo z tym jest jeszcze wiecej zachodu...

Skoro chlopak mowi, ze w ostatnim czasie stan wlosow mu sie tak pogorszyl, to moze to byc spowodowane porą roku. PEwnie nie chroni niczym koncowek.. Od roku zapuszcza wlosy i byly w dobrym stanie, a szamponu nie zmienial. Wiec to nie jest wina pielegnacji tylko prawdopodobnie pogody albo wlosy sa juz tak dlugie ze ocieraja sie o kurtke, szalik cokolwiek i stąd caly problem.
Najlepiej niech wstawi zdjecia jak to wyglada.
Stary 2012-01-26, 08:30   #14
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

(chciałam tylko wtrącić, że nie przesądzałabym, że skoro chłopak, to włosów olejował nie będzie. Mamy na wątku olejowym takiego Rodzynka, który olejów niedługo będzie miał chyba więcej niż ja, pije drożdże i generealnie robi wszystko co może, żeby ratować włosy :P )
Stary 2012-01-26, 12:58   #15
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
.Ja wyrazilam tylko swoje zdanie.
Twoja opinia tez nie byla obiektywna, bo powiedzialas ze olej zmyje tylko babydream. A w nastepnym poscie piszesz ze ALterra nie zmyla oleju. Czyli nie probowalas innych szamponow. W moim przypadku kazdy szampon zmywa olej

Co do olejowania, to znajac facetow, nie sadze zeby któryś chcial olejowac sobie wlosy. Ich jest ciezko naklonic zeby posmarowali twarz kremem. Sadze ze odzywka to jest dla nich duzo, wiec moze na tym poprzestanmy. Wiekszosc uzywa tylko i wylacznie szamponu, wiec nie wymagajmy od nich zbyt wiele. Poza tym autor watku sam napisal, ze wlosy wygladaja ladnie po zastosowaniu jakiegos mazidla, ale nie chce go uzywac przez dlugi czas. Wiec olejowac nie bedzie mu sie chcialo na pewno, bo z tym jest jeszcze wiecej zachodu...

Skoro chlopak mowi, ze w ostatnim czasie stan wlosow mu sie tak pogorszyl, to moze to byc spowodowane porą roku. PEwnie nie chroni niczym koncowek.. Od roku zapuszcza wlosy i byly w dobrym stanie, a szamponu nie zmienial. Wiec to nie jest wina pielegnacji tylko prawdopodobnie pogody albo wlosy sa juz tak dlugie ze ocieraja sie o kurtke, szalik cokolwiek i stąd caly problem.
Najlepiej niech wstawi zdjecia jak to wyglada.
Czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Napisałam że Hipp lub BD zmywają oleje. A Alterrę podałam jako właśnie przykład szamponu, który oleju nie zmył.

Twoje posty nie wnoszą nic nowego, żadnych propozycji, tylko jałową dyskusję. Poza tym, jak pisze Zetuzetia, są i tacy faceci, którzy olejują i robią różne inne cuda z włosami.

Może napisz do Autora wątku i udziel mu swoich cennych rad zamiast bez sensu polemizować ze mną. Ja Cię o nic nie pytałam.
Stary 2012-01-26, 16:21   #16
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Po olejowaniu umyj włosy szamponem dla dzieci Hipp lub Babydream (inne oleju nie zmyją).
To tyle z mojej strony.
Stary 2012-01-26, 17:57   #17
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
To tyle z mojej strony.
Wyjątkowo irytująca jesteś. Tyle z mojej strony.
Stary 2012-01-26, 18:55   #18
NellN
Raczkowanie

w MOIM przypadku Hipp nie zmywa dobrze włosów, jeśli uzyję go tak "normalnie", tj, szampon na dłonie, to na włosy i masowanie.
Hippem domywam oleje dopiero jesli najpierw przez ok 1 minuty płuczę dokładnie ciepłą wodą włosy, potem Hippa rozcieńczam z ciepłą wodą i to na włosy.
"Jakość" domycia też zalezy od rodzaju oleju, rodzaju wlosow i ich kondycji i tego czy nakładamy go na skalp czy an długość, od twardości wody etc. Wydaje mi się, ze nie ma jednej prawdy absolutnej, jednego perfekcyjnego szamponu czy kuracji - jakby były, wizaz by nie istnial Chyba nie warto się o to sprzeczać.

Jeśli Ajihat123 ma czas i ochotę na dokładna pielęgnację to można mu polecić wpisy o porowatosci i poradzić na jakie składniki powinien zwracac uwage w składach szamponów i odzywek. Może najpierw zapytajmy sie chłopaka, jakie ma chęci i ile czasu zamiast zakładać z góry że będzie się olejował pod czepkiem albo nie

Jeszcze sobie pomyśli, że z nas tu jakies stado kwok z PSM.

peace

od 08.2011 - olejki allover! (argan, oliwki, migdały, jojoba, len, rycyna, kokos, Vatika, Heenara, Khadi)

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-26, 19:08   #19
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NellN Pokaż wiadomość
w MOIM przypadku Hipp nie zmywa dobrze włosów, jeśli uzyję go tak "normalnie", tj, szampon na dłonie, to na włosy i masowanie.
Hippem domywam oleje dopiero jesli najpierw przez ok 1 minuty płuczę dokładnie ciepłą wodą włosy, potem Hippa rozcieńczam z ciepłą wodą i to na włosy.
"Jakość" domycia też zalezy od rodzaju oleju, rodzaju wlosow i ich kondycji i tego czy nakładamy go na skalp czy an długość, od twardości wody etc. Wydaje mi się, ze nie ma jednej prawdy absolutnej, jednego perfekcyjnego szamponu czy kuracji - jakby były, wizaz by nie istnial Chyba nie warto się o to sprzeczać.

Jeśli Ajihat123 ma czas i ochotę na dokładna pielęgnację to można mu polecić wpisy o porowatosci i poradzić na jakie składniki powinien zwracac uwage w składach szamponów i odzywek. Może najpierw zapytajmy sie chłopaka, jakie ma chęci i ile czasu zamiast zakładać z góry że będzie się olejował pod czepkiem albo nie

Jeszcze sobie pomyśli, że z nas tu jakies stado kwok z PSM.

peace
Mi na przykład Hipp tak domywa włosy że mam wręcz problem z ich "naoliwieniem" żeby po myciu rozczesać. BD już trochę gorzej sobie radzi. Ja pisałam o oleju kokosowym a o spaniu w czepku jako o ostateczności raczej (ja bym nie dała rady, nawet nie próbowałam ale niektórzy tak robią i żyją).
A co do składów kosmetyków, to można się w tym pogubuć. Ja sporo musiałam przeczytać zanim zaczęłam coś z tego rozumieć i wiedzieć na co zwracać uwagę i co jak działa. Ale ja byłam już dość zdesperowana żeby ratować włosy, więc nawet taką rzecz jak ich olejowanie, która początkowo wydawała mi się dość dziwacznym sposobem pielęgnacji, wypróbowałam. Nie wiem na ile Autor jest zdesperowany

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-26, 19:24   #20
NellN
Raczkowanie

Cytat:
Mi na przykład Hipp tak domywa włosy że mam wręcz problem z ich "naoliwieniem" żeby po myciu rozczesać.
U mnie to samo bez odżywki lub maski sie nie obejdzie. Ale plątanie to nie efekt bardzo dobrego domycia, tylko specyficznego skladu Hippa.

Cytat:
Ja pisałam o oleju kokosowym a o spaniu w czepku jako o ostateczności raczej (ja bym nie dała rady, nawet nie próbowałam ale niektórzy tak robią i żyją).
hihi, ja też wymiękam przy czepkach, uciskają mnie, robią ślady, spadają i i tak spod nich kapie Zdecydowanie wolę ręcznik na poduszkę i ju

Cytat:
A co do składów kosmetyków, to można się w tym pogubuć. Ja sporo musiałam przeczytać zanim zaczęłam coś z tego rozumieć i wiedzieć na co zwracać uwagę i co jak działa. Ale ja byłam już dość zdesperowana żeby ratować włosy, więc nawet taką rzecz jak ich olejowanie, która początkowo wydawała mi się dość dziwacznym sposobem pielęgnacji, wypróbowałam. Nie wiem na ile Autor jest zdesperowany

Masz rację, ciekawe, czy tu ktoś na wizazu nie jest chyba tak sie tu trafia

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-26, 19:29   #21
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to samo bez odżywki lub maski sie nie obejdzie. Ale plątanie to nie efekt bardzo dobrego domycia, tylko specyficznego skladu Hippa.
a jaki składnik je tak plącze? Pisałam, że mi dobrze zmywa olej bo włosy po nim wyglądają naprawdę świeżo i rzadziej muszę je myć a poza tym są takie..."chrupiące"
Stary 2012-01-26, 19:53   #22
NellN
Raczkowanie

Cytat:
a jaki składnik je tak plącze? Pisałam, że mi dobrze zmywa olej bo włosy po nim wyglądają naprawdę świeżo i rzadziej muszę je myć a poza tym są takie..."chrupiące"
Również chemikiem nie jestem, bazuję na tym, czego sie nauczyłam na wizazu Hipp nie ma składników filmotworczych (szampony bez slsów, tylko z delikatnymi detergentami nie mogą sobie na nie pozwolić), nawet w olejkach naturalnych jest skąpy (tylko migdałowy), więc włosy nie mają dzięki czemu być "sliskie". Również dzięki temu nie ma co obciążyć twoich wlosów czy gromadzić sie na nich, stąd ta "chrupkość".

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-26, 20:57   #23
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Również chemikiem nie jestem, bazuję na tym, czego sie nauczyłam na wizazu Hipp nie ma składników filmotworczych (szampony bez slsów, tylko z delikatnymi detergentami nie mogą sobie na nie pozwolić), nawet w olejkach naturalnych jest skąpy (tylko migdałowy), więc włosy nie mają dzięki czemu być "sliskie". Również dzięki temu nie ma co obciążyć twoich wlosów czy gromadzić sie na nich, stąd ta "chrupkość".
eh...już myślałam, że dowiem się, co za świństwo odpowiada za moje cierpienia To musi być jednak jakiś w miarę uniwersalny składnik (albo składniki) bo wszystkie szampony (a sporo ich używałam) plątały mi włosy, te z silikonami, SLSami i polyquaternium (które chyba też jakiś film na włosie tworzy). Albo taka uroda moich włosów
Stary 2012-01-27, 09:18   #24
NellN
Raczkowanie

Cytat:
eh...już myślałam, że dowiem się, co za świństwo odpowiada za moje cierpienia To musi być jednak jakiś w miarę uniwersalny składnik (albo składniki) bo wszystkie szampony (a sporo ich używałam) plątały mi włosy, te z silikonami, SLSami i polyquaternium (które chyba też jakiś film na włosie tworzy). Albo taka uroda moich włosów
Chyba taka uroda - moja ciocia ma podobnie, suply i koltuny bez wzgedu na szampon i odżywkę - winnym wg mnie jest przesuszenie włosów oraz mycie pod bardzo gorąca wodą.

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-29, 19:57   #25
Ajihat123
Przyczajenie

Długo nie pisałem gdyż postanowiłem poczekać na efekty tego co mi poleciliście. A mianowicie udałem sie do Rossmana i kupiłem sobie ten szampon Garniera z wyciągiem z awokado i z tym masłem. Niestety z tych odżywek nic nie znalazłem i na własną rękę kupiłem to cudo
https://wizaz.pl/kosmetyki/foto/43557_250.jpg
Po kilku dniach stosownia widać efekty. Po umyciu włosów tym szamponem(w ogóle się nie pieni) włosy stają się miekkie i dostłowie sztotka przechodzi jak przez masło. Włosy nie stawiają oporu w rozczesywaniu. A co do długośi to włsanie włosy sięgają mi ramion , wiec wystają z pod czapki, opcieraja się o kurtke. Sam nawet się zastanawiałem na poczatku czy w tym nie lezy problem. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, a dokładniej dlaczego włosy robiły(nadal robia ale juz mniej) mi sie takie strasznie pokrzywione w wszystkie strony nawet jak są uczesane. Sprawia ta wrazenie "siana" Nie wiem czym to jest spwodowane. Nie potrafię tego opisać, że pod spodem jest ok, a na wierzchu(najbardziej styły) są takie "zmichrane" jabym wziął ręke i zaczał trzeć

Narazie wysztkim dziekuje za pomoc a w szczególnosci z polecenie tego szamponu ^^
Stary 2012-01-30, 10:55   #26
NellN
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ajihat123 Pokaż wiadomość
Długo nie pisałem gdyż postanowiłem poczekać na efekty tego co mi poleciliście. A mianowicie udałem sie do Rossmana i kupiłem sobie ten szampon Garniera z wyciągiem z awokado i z tym masłem. Niestety z tych odżywek nic nie znalazłem i na własną rękę kupiłem to cudo
Po kilku dniach stosownia widać efekty. Po umyciu włosów tym szamponem(w ogóle się nie pieni) włosy stają się miekkie i dostłowie sztotka przechodzi jak przez masło. Włosy nie stawiają oporu w rozczesywaniu.
To niestety dlatego, ze odzywka ma w sobie silikony...
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html
Szkoda, że wobec braku polecanych przez nas odzywek nie wziałeś do pary odzywki garnier (awokado i maslo karite)...
Silikony działaja tak, ze oblepiaja nasz wlos czyniąc go sliskim, ale uniemozliwiają oddychanie i przyjmowanie skladników odżywczych, w związku z czym włos na początku wygląda nieźle, ale z czasem od wewnątrz jest coraz gorzej.
Nie będę Ci kazala wyrzucać tego, na co wydaleś pieniądze (choć u mnie silikony bez bólu poszły do kosza), zwłaszcza że teraz przy tych masakrycznych mrozach te silikony trochę ochronią włos. Niemniej gdy tylko temperatury wrócą do zera radzilabym zakup czegoś, co odżywi i pozwoli włosowi odetchnąc.

Cytat:
A co do długośi to włsanie włosy sięgają mi ramion , wiec wystają z pod czapki, opcieraja się o kurtke. Sam nawet się zastanawiałem na poczatku czy w tym nie lezy problem. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, a dokładniej dlaczego włosy robiły(nadal robia ale juz mniej) mi sie takie strasznie pokrzywione w wszystkie strony nawet jak są uczesane. Sprawia ta wrazenie "siana" Nie wiem czym to jest spwodowane. Nie potrafię tego opisać, że pod spodem jest ok, a na wierzchu(najbardziej styły) są takie "zmichrane" jabym wziął ręke i zaczał trzeć

Narazie wysztkim dziekuje za pomoc a w szczególnosci z polecenie tego szamponu ^^
Włosy "schowane" z wewnętrznych warstw nie są tak narażone na zmiany temperatury, wiatr, mechaniczne szkody, jak te zewnetrzne. Stąd ich kondycja lepsza. Wszystko to o czympiszesz wystawanie włosów poza czapkę (ja zawsze zawijam włosy wokół palca i wsuwam pod czapkę), ocieranie sie o kurtkę, i w koncu - zła pielęgnacja - powodują, że włosy sa przesuszone, mają pozadzierane łuski i odginają się we wszystkie strony. Wlos zdrowy, elastyczny, uklada się zgodnie ze swoją naturą (w dół przy włosach prostych i w jednostronne spiralki - przy włosach kręconych) i ie ma prawa odstawać. Z czasem będzie coraz lepiej, niemniej musze Cie zmartwić - włosa bardzo zniszczonego nie odbudujesz, nie "zlepisz" rozdwojonych końcowek, dopiero prawidłowa pielęgnacja pozwoli Ci mieć piekne miekkie włosy na przyszłość, gdy będzieszs mogłto co zniszczone obciąć... Trzymam kciuki bo dobre chęci to już pierwszy krok do sukcesu

Walczymy z wypadaniem!
Stary 2012-01-30, 13:21   #27
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Przy następnej wizycie w Rossmannie albo w jakiejś innnej drogerii poszukaj odżywki Garniera z awokado i karite, jest naprawdę dobra i bez silikonów (tak w skrócie: silikony tworzą na włosie coś w rodzaju osłonki, która z jednej strony trochę włos zabezpiecza, ale jednocześnie uniemożliwia wniknięcie w głąb włosa substancji odżywczych).
Żeby zregenerować włosy możesz spróbować olejowania ale wtedy szampon musi być bez silikonów. O silikonach więcej przeczytasz na przykład tu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=235025
Stary 2012-01-30, 14:14   #28
Skyrim1
Raczkowanie

Cytat:

Matko przecież to jest facet, myślisz że będzie sobie wlewał olej na głowę, podgrzewał, foliował i trzymał grzecznie w turbaniku przez noc i będzie robił to systematycznie i wytrzymale

Polećcie mu dobrą odrzywkę czy maskę i szampon i już.

Ja tak od siebie powiem że bardzo polubiłam szampon z drożdzami piwnymi i chyba z granatem, taki w różowej butelce, nie wiem jak wypada na kwc ale mnie bardzo przypadł do gustu ponieważ włosy po nim przestały mi się łamać, były czyściutkie i nie obciążał ich, stosowałam razem z odrzywką tej samej serii bądz innej z garniera
Skyrim1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 15:43   #29
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Skyrim1 Pokaż wiadomość
Matko przecież to jest facet, myślisz że będzie sobie wlewał olej na głowę, podgrzewał, foliował i trzymał grzecznie w turbaniku przez noc i będzie robił to systematycznie i wytrzymale

Polećcie mu dobrą odrzywkę czy maskę i szampon i już.

Ja tak od siebie powiem że bardzo polubiłam szampon z drożdzami piwnymi i chyba z granatem, taki w różowej butelce, nie wiem jak wypada na kwc ale mnie bardzo przypadł do gustu ponieważ włosy po nim przestały mi się łamać, były czyściutkie i nie obciążał ich, stosowałam razem z odrzywką tej samej serii bądz innej z garniera
Ooo.. paulinkka, zmieniłaś nick...
No i odżywka pisze się przez "ż" nie "rz"
Stary 2012-01-30, 16:29   #30
Ajihat123
Przyczajenie

Z tego co przeczytałem nie nie ma w tej odzywce "long repair" żadnych silkonów tylko kreatyna i olejki. No i pisało, że odbudowuje strukturę włosa od nasady aż po końcówki chroniąc je również przed rozdwajaniem więc kupiłem.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości