który bank? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-07, 11:26   #1
evk
Przyczajenie

który bank?

Czesc dziewczyny) z racji tego, ze banki powstaja teraz jak grzyby po deszczu, jest duza konkurencja, nie wiadomo ktory z nich tak naprawde wybrac.... Ja osobiscie mam kono w PKO, ale zastanawiam sie nad przeniesieniem do Mbanku, albo ING- co myślicie o tych bankach? dodam, ze jestem studentka, wiec nie pracuje nigdzie na stale, a co za tym idzie nie mam stalego dochodu, zalezy mi na tym, zeby pobierali jak najmniej oplat i byl dobry dostep do bankomatow (Mbank ma chyba bankomaty Euronet, ktore sa w centrach handlowych, i nie pobieraja w nich prowizji). Z gory dzieki za rade ))
evk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 12:04   #2
basssiek
Raczkowanie

Dot.: który bank?

Moj Tż zalozyl sobie kilka dni temu konto w Alior bank. oplata za prowadzenie konta jest chyba 2 zl i jakies tam jeszcze byly haczyki no ale za to mozna wybierac kase z kazdego bankomatu bez prowizji wiadomo cos za cos
Stary 2009-08-07, 12:08   #3
panierrka
Zadomowienie

Ja mam konto w Toyota Banku. Płacę tylko za kartę Visy, niestety 30 zł/rok (a może dwa lata?).

Dostęp do bankomatów: 4 pierwsze pobrania gotówki w miesiącu są za darmo z dowolnego bankomatu, potem jakaś kosmiczna stawka (5 zł?!). Jeszcze mi się nie zdarzyło przekroczyć tej liczby, ale każdy ma inne potrzeby.

Przelewy itp za darmo.
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 12:39   #4
cholernarejestracja
Copyraptor

Był podobny wątek, dziewczyna-studentka poszukiwała konta z jak najmniejszą ilością opłat.

Zazwyczaj wizażanki polecały mBank, i ja też zero opłat, darmowe przelewy, bardzo dużo bankomatów.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=354998 poczytaj sobie ten wątek
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 13:24   #5
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evk Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny) z racji tego, ze banki powstaja teraz jak grzyby po deszczu, jest duza konkurencja, nie wiadomo ktory z nich tak naprawde wybrac.... Ja osobiscie mam kono w PKO, ale zastanawiam sie nad przeniesieniem do Mbanku, albo ING- co myślicie o tych bankach? dodam, ze jestem studentka, wiec nie pracuje nigdzie na stale, a co za tym idzie nie mam stalego dochodu, zalezy mi na tym, zeby pobierali jak najmniej oplat i byl dobry dostep do bankomatow (Mbank ma chyba bankomaty Euronet, ktore sa w centrach handlowych, i nie pobieraja w nich prowizji). Z gory dzieki za rade ))
Mbank ma bankomaty Euronetu i BZWBK (jak się przebywa w Wielkopolsce to można je często spotkać). Nie płaci się nic za prowadzenie rachunku, ani żadnych opłat za kartę visa electron (również wznowienie jest bezpłatne), i przelewy przez internet też są darmowe. Jest zresztą cały wątek o mbanku.
Na ofercie ING się nie znam, nie mam tam konta.
Opłacalny jest też Polbank, konto, karta, przelewy przez internet za darmo. Niestety bankowość internetowa jest dla ludzi bardzo opanowanych, ja nerwowo nie wytrzymuję. Przelewy można robić tylko przez Internet Explorera ze względu na rodzaj klucza, ale trudności jest znacznie więcej i są znacznie bardziej uciążliwe, no ale wątek nie jest o tym. Mają też dobre oprocentowanie na koncie oszczędzającym (też darmowym), a w dodatku kartę płatniczą można podpisać do tego konta, czyli nie trzeba przelewać pieniędzy z oszczędzającego na gotówkowe żeby dokonać płatności kartą, tak jak to ma miejsce w mbanku.
Stary 2009-08-07, 13:53   #6
vanadis
Wtajemniczenie

polecam mbank praktycznie za nic się nie płaci. bankomaty są na każdym kroku bo jak nie euronetu czy cash4u to wbk. przelewy przez internet wg moich obserwacji też są darmowe:P
vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 14:05   #7
Szemi
Raczkowanie

Z tego, co sie dowiadywałam [też wkrótce mam zamiar założyc sobie konto], to najlepsze są mBank i Alior Bank
Ja się nie znam na tym, ale moja koleżanka pojechała ze swoim tatą, który się na tym zna i ostatecznie założyła w Alior Bank. Zatem raczej też się zdecyduję na ten bank...
Szemi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 19:36   #8
anka.d
Wtajemniczenie

mialam konta w bz wbk, potem w mbanku a teraz jestem w aliorze

jesli jestes studentka, ktora na koncie bedzie miala maksymalnie 1000 zł i wszystko w ciagu miesiaca wydasz - to rzeczywiscie sa (wg mnie) 2 rozsadne opcje: Alior i mBank

w aliorze oplata wynosi 3 zł i jest to oplata za uzytkowanie karty - w zamian bankomaty na calym swiecie masz bez prowizji.
no i nie do pogardzenia jest lokata nocna (obecnie 8% od polowy srodkow na koncie, kapitalizacja dzienna - wiec bogacisz sie codziennie o te kilka/kilkanasie/kilkadziesiat groszy - zakladajac ze co miesiac pierwszego dostajesz 1000zł i wydajesz je wciagu miesiaca w miare proporcjonalnie to oplata za karte zwraca sie w calosci, a nawet jestes do przodu)

w mbanku z plusow (poza tym ze wszystko jest za darmo ) to oferta karty kredytowej z ubezpieczeniem euro26. wychodzi podobnie jak bys kupila to ubezpieczenie normalnie (ok 50-60 zł rocznie) a do tego masz karte z limitem od 500 chyba do 1000 zł miesiecznie (zalezy to m.in. od sredniej ocen, odbytych praktyk itp) z dosc dlugim okresem bezodsetkowym - zawsze przydatne w awaryjnych sytuacjach. no i na euro 26 jest sporo znizek.
minusy natomiast to mniej bankomatow za darmo niz w aliorze (wszystkie bz wbk, cash4u i euronetu) no i bardzo mala ilosc oddzialow (mi tam dzwonienie na infolinie nie przeszkadzalo, ale niektorzy nie lubia)

no i subiektywnie - obsluga klienta w aliorze jest o niebo lepsza niz w mbanku (w obu bankach osobiscie bylam tylko 2 razy, ale oba razy w mbanku byly nieprzyjemne, a oba w aliorze bardzo profesjonalne i sympatyczne)

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

tutaj masz zestawienie ile zarabiasz na lokacie nocnej w aliorze: http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/c...lokacie-nocnej
a tutaj sponsorowana aliorowa porównywarke, ale wydaje sie być rzetelna: http://konto-z-lokata-nocna.aliorban..._z_innymi.html
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 21:06   #9
201804100943
Konto usunięte

Z początku też zastanawiałam się nad mBankiem a ING. Wybrałam ING, gdyż ma placówkę, a ok. 3lata temu mBank nie miał żadnej (bałam się trzymać pieniądze na koncie banku do którego nie można się udać).
PKO radzę omijać szerokim łukiem. Co do ING opłat nie masz jesli wydasz 100zł przy używaniu karty np. w sklepach. Jesli nie wydasz tych 100 złotych to pobierają za kartę 2zł i bodajże za prowadzenie rachunku 1 czy 2zł.
Za euronet przy pobieraniu pieniędzy płaci się 1zł dodatkowo, inne (chyba) 2-3zł.

Za wydanie karty mBank płaci cos kolo 30zł, ale nie jestem pewna, bo nie mam tam konta (w ING wydanie karty jest darmowe)

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2009-08-07 o 21:12
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 21:14   #10
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
w aliorze oplata wynosi 3 zł i jest to oplata za uzytkowanie karty - w zamian bankomaty na calym swiecie masz bez prowizji.
no i nie do pogardzenia jest lokata nocna (obecnie 8% od polowy srodkow na koncie, kapitalizacja dzienna - wiec bogacisz sie codziennie o te kilka/kilkanasie/kilkadziesiat groszy - zakladajac ze co miesiac pierwszego dostajesz 1000zł i wydajesz je wciagu miesiaca w miare proporcjonalnie to oplata za karte zwraca sie w calosci, a nawet jestes do przodu)
Bankomaty na całym świecie bez prowizji wyglądają często tak że bank robi sobie taki przelicznik żeby mi się ten brak prowizji zwrócił, tak robił mbank (bo obecnie nie wiem czy mają wypłaty za granicą be prowizji).
Co do lokaty, to Alior ma po prostu oprocentowanie 4% czyli nie są to aż takie kokosy, (bo to pisanie że połowa pieniędzy na 8% to tylko wprowadzanie ludzi w błąd- swoją drogą powinni zakazać im podawania takich informacji), jedyną zaletą jest naliczanie odsetek codziennie, dzięki temu omija się podatek Belki. Poza tym 3 zł za kartę to sporo, bo to daje 36 zł rocznie, no ale wiadomo jest to zakamuflowana opłata za prowadzenie konta.
Stary 2009-08-07, 22:23   #11
Kaala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Z początku też zastanawiałam się nad mBankiem a ING. Wybrałam ING, gdyż ma placówkę, a ok. 3lata temu mBank nie miał żadnej (bałam się trzymać pieniądze na koncie banku do którego nie można się udać).
PKO radzę omijać szerokim łukiem. Co do ING opłat nie masz jesli wydasz 100zł przy używaniu karty np. w sklepach. Jesli nie wydasz tych 100 złotych to pobierają za kartę 2zł i bodajże za prowadzenie rachunku 1 czy 2zł.
Za euronet przy pobieraniu pieniędzy płaci się 1zł dodatkowo, inne (chyba) 2-3zł.

Za wydanie karty mBank płaci cos kolo 30zł, ale nie jestem pewna, bo nie mam tam konta (w ING wydanie karty jest darmowe)
Mylisz się , jest za darmo ja też mam konto w mBanku i jak większość jestem zadowolona. Zero opłat, jedyny minus to fakt , ze moje konto nie jest oprocentowane, ale mi to nie przeszkadza w sumie

" Czasem trzeba być bezduszną jędzą, żeby dać sobie radę w życiu. Czasem tylko to daje ci siłę..."
Dolores Claiborne

" Zawsze znajdzie się ktoś, kto pragnie dokładnie tego samego, co ty. "
Weronika postanawia umrzeć
Kaala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 22:32   #12
monik@_monik@
Zadomowienie

Cytat:
W ING w koncie Direct pobierana jest wyłącznie opłata za użytkowanie karty - 2 zł.
monik@_monik@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 22:34   #13
kuniaa
Przyczajenie

polecam mbank jestem 5 lat i mnie nie zawiedli
kuniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 22:44   #14
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monik@_monik@ Pokaż wiadomość
W ING w koncie Direct pobierana jest wyłącznie opłata za użytkowanie karty - 2 zł.
dokładnie :tak: chyba ze w przeciągu miesiąca zaplacisz karta za minimum 100zł wtedy nie ma żadnej opłaty ,konto direct jest kontem internetowym i jeśli zrobiłabyś opłate zamiast przez internet w banku czy na poczcie płącisz chyba 8-10 zł
Stary 2009-08-08, 02:11   #15
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Bankomaty na całym świecie bez prowizji wyglądają często tak że bank robi sobie taki przelicznik żeby mi się ten brak prowizji zwrócił, tak robił mbank (bo obecnie nie wiem czy mają wypłaty za granicą be prowizji).
Co do lokaty, to Alior ma po prostu oprocentowanie 4% czyli nie są to aż takie kokosy, (bo to pisanie że połowa pieniędzy na 8% to tylko wprowadzanie ludzi w błąd- swoją drogą powinni zakazać im podawania takich informacji), jedyną zaletą jest naliczanie odsetek codziennie, dzięki temu omija się podatek Belki. Poza tym 3 zł za kartę to sporo, bo to daje 36 zł rocznie, no ale wiadomo jest to zakamuflowana opłata za prowadzenie konta.
bankomaty SĄ BEZ PROWIZJI. kurs wymiany jest publikowany codziennie (pn-pt) i wg takiego kursu policza kazda wyplate.

w poprzednie wakacje wyplacalaam pieniadze z bankomatu (karta z mbanku) w hiszpanii i za kazda wyplate liczyli sobie 10 zł

a co do lokaty nocnej. trzeba znac roznice miedzy pojeciem lokata, a oprocentowanie pieniedzy znajdujacych sie na koncie.

to pierwsze czyli lokata BLOKUJE twoje pieniadze. i tak lokata nocna - blokuje polowe twoich srodkow z konta na 6 czy 7 godzin (a licza jak za cala dobe), b0 srodki z konta znikaja po polnocy, a sa dostepne o 6 czy o 7 rano (nie pamietam dokladnie) i oprocentowanie tych srodkow to wlasnie 8 % w skali roku.

a co innego to oprocentowanie srodkow na koncie. nikt ci nic nie blokuje, tylko od sredniego stanu konta licza ci dodatkowe pieniadze (w mbanku to chyba 0,01% czyli dla przecietnego polaka zdecydoawnie mniej niz 5 gr miesiecznie). w aliorze tez jest takie oprocentowanie, tez niskie, ale nie pamietam dokladnie jakie,l
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-08, 11:35   #16
Blk
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
dokładnie :tak: chyba ze w przeciągu miesiąca zaplacisz karta za minimum 100zł wtedy nie ma żadnej opłaty ,konto direct jest kontem internetowym i jeśli zrobiłabyś opłate zamiast przez internet w banku czy na poczcie płącisz chyba 8-10 zł
zgadza się
Blk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 23:52   #17
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monik@_monik@ Pokaż wiadomość
ja pisałam cały czas o koncie student

Cytat:
Napisane przez Kaala Pokaż wiadomość
Mylisz się , jest za darmo ja też mam konto w mBanku i jak większość jestem zadowolona. Zero opłat, jedyny minus to fakt , ze moje konto nie jest oprocentowane, ale mi to nie przeszkadza w sumie
być może, bo nie mam tam konta Ale cos mi swita, bo czytałam na jakiejs str intern że ktos chciał powiązać konto z PayPalem i musiał płacić za wydanie karty

Czas edycji: 2009-08-09 o 00:25
Stary 2009-08-08, 23:56   #18
panek
Raczkowanie

Także mam mBank, plusem jest że wiele osób choćby sprzedających na allegro go ma więc jak się robi dużo transakcji przez internet to przelewy są kwestią paru sekund.
panek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 00:25   #19
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez panek Pokaż wiadomość
Także mam mBank, plusem jest że wiele osób choćby sprzedających na allegro go ma więc jak się robi dużo transakcji przez internet to przelewy są kwestią paru sekund.
to że ktos miałby inne konto nie jest akurat przeszkodą, przelewy zwyle idą tyle samo (za wyjątkiem PKO: 1-2dni :/) . Przelew (online) ING u mnie jest księgowany do ok. 2 do max 3 godzin

Czas edycji: 2009-08-09 o 00:28

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-09, 00:35   #20
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
to że ktos miałby inne konto nie jest akurat przeszkodą, przelewy zwyle idą tyle samo (za wyjątkiem PKO: 1-2dni :/) . Przelew (online) ING u mnie jest księgowany do ok. 2 do max 3 godzin

Nie, jeżeli ma się konto w tym samym banku, czyli np. przelew mBank -> mBank, to pieniądze się pojawiają natychmiast tzn. po minucie albo dwóch.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 09:00   #21
elmoska
Zakorzenienie

GG do elmoska Wyślij wiadomość przez MSN do elmoska

Zazwyczaj wizażanki polecały mBank, i ja też zero opłat, darmowe przelewy, bardzo dużo bankomatów.
zgadzam sie

BBL
5/28

AC MILAN CAMPIONI D`ITALIA

elmoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości