OGNISKO URODZINOWE - organizacja :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-03, 21:07   #1
r0zunia
Zadomowienie

OGNISKO URODZINOWE - organizacja :)

witam Wizażanki!
za tydzień robię ognisko (właśnie pytanie nr 1, lepiej takie tradycyjne ognisko czy po prostu grill?) z okazji swoich 17 urodzin. zaprosiłam trochę znajomych (15-20 będzie ).
od razu poinformowałam, że jeśli ktoś chce pić to alkohol przynosi sobie sam (co jest dość normalne w naszym towarzystwie, zazwyczaj na tego typu imprezy przynosimy swój 'alko-prowiant' ) więc ten problem mam już z głowy.
zastanawiam się jednak, co zorganizować do jedzenia. no bo kiełbaski, chleb czy ketchup to chyba za mało... kupię jakieś chipsy, coś do picia (soki/colę). no ii... co jeszcze? robić jakieś sałatki itp? kompletnie nie wiem..
zastanawiam się też czy myśleć nad jakimiś zabawami itd, czy pozostawić to w rękach znajomych (którzy w większości są bardzo przebojowi - no ale zastanawiam się, bo w sumie będę gospodarzem i nie chcę żeby się nudzili.. )
pierwszy raz organizuję , zazwyczaj tylko chodziłam na tego typu imprezy i dlatego mam tyle wątpliwościi
dziękuję z góry za każdą odpowiedź
Stary 2011-06-03, 21:59   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: OGNISKO URODZINOWE - organizacja :)

Moim zdaniem impreza na 15-20 osób to już sporo, majątek wydasz, jak będziesz chciała ich wszystkich zupełnie wyżywić moim zdaniem kiełbaski + ketchup + musztarda + chleb + napoje + jeszcze jakieś chipsy do tego to aż nadto dla 20 osób trzeba tego kupić duuuużo. Ja bym pewnie i tak zrobiła imprezę ściepkową, czyli każdy przynosi coś do jedzenia od siebie.

Ognisko bardziej towarzyskie, grill bardziej nastawiony na jedzenie. Jeżeli możesz zapewnić wystarczająco dużo drewna i kijki dla wszystkich, to ja bym robiła ognisko. O, możesz wtedy kupić 2-3 kilo ziemniaków i upiec w popiele

No i pamiętaj o talerzykach i sztućcach dla wszystkich, grille i ogniska na których bywam zawsze mają z tym problem
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 22:33   #3
r0zunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Moim zdaniem impreza na 15-20 osób to już sporo, majątek wydasz, jak będziesz chciała ich wszystkich zupełnie wyżywić moim zdaniem kiełbaski + ketchup + musztarda + chleb + napoje + jeszcze jakieś chipsy do tego to aż nadto dla 20 osób trzeba tego kupić duuuużo. Ja bym pewnie i tak zrobiła imprezę ściepkową, czyli każdy przynosi coś do jedzenia od siebie.

Ognisko bardziej towarzyskie, grill bardziej nastawiony na jedzenie. Jeżeli możesz zapewnić wystarczająco dużo drewna i kijki dla wszystkich, to ja bym robiła ognisko. O, możesz wtedy kupić 2-3 kilo ziemniaków i upiec w popiele

No i pamiętaj o talerzykach i sztućcach dla wszystkich, grille i ogniska na których bywam zawsze mają z tym problem
mieszkam na wsi, więc z ziemniakami, kijkami i drewnem nie będzie problemu większego
talerzyki - pamiętam, pamiętam.
dzięki wielkie
Stary 2011-06-04, 01:33   #4
angel001
Zakorzenienie

cholernarejestracja
Grill urodzinowy, sama nazwa wzkazuje, ze urodzinowy, więc nie wypadałoby postawić samej kiełbaski, no chyba, że robisz go bez okazji, a przy okazji wypadają urodziny to co innego, ale ja zrozumiałam, że robisz go właśnie z tej okazji.

Z własnego doświadczenia podpowiem Ci jak u mnie wygląda taki grill/ognisko.

Zawsze rozpalamy najpierw grilla, a ognisko jak zrobi się ciemniej i na nic z rusztu nikt nie będzie miał już ochoty (zawsze to lepszy klimat ). Do jedzenia możesz zrobić:
kiełbaski,
boczek (w biedronce mają świetny),
karczek (mmhmh) + obowiązkowo cacyk,
szaszłyki,
pieczarki z tabasco,
jakaś sałatka.

Czasami robię jeszcze taką na szybko sałatkę z kukurydzy i czosnku, bardzo smakuje z kiełbaskami.
Ziemniaki z masełkiem też świetna sprawa

Tradycyjnie: chipsy, paluszki, napoje, coś do picia też wypada postawić (z 1-2 flaszeczki, oczywiście tak jak piszesz, kto będzie pil to alkohol obowiązkowo w łapkę ).

Do zabawy polecam alkochińczyka

Edytowane przez angel001
Czas edycji: 2011-06-04 o 01:34
angel001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 01:54   #5
cholernarejestracja
Copyraptor

Wiesz co, jutro idę właśnie na urodzinowego grilla. Impreza jest studencka, więc nikt nie oczekuje, że dziewczyna urządzająca grilla będzie bandzie głodnych ludzi jedzenie fundować ona robi tylko szaszłyki z kurczaka i warzyw, raczej na smak niż żeby się najeść, i tyle każdy sobie przynosi jakąś kiełbachę czy karkówkę. Tym bardziej bym nie oczekiwała, że osoba która ma lat 17 będzie chciała wydać 200zł na jedzenie raczej chodzi o wspólne poimprezowanie przy ognisku niż jedzenie, tak mi się wydaje.

A, i gitara obowiązkowo

(fakt stawiania 1-2 flaszeczek na imprezie niepełnoletniej osoby to już przemilczę )
Stary 2011-06-04, 02:13   #6
angel001
Zakorzenienie

A czy ja mówię o tonie jedzenia? Dziewczyna spytała co może zrobić, więc zaproponowałam. Pieczarki nie są drogie, cacyki tym bardziej. Jeśli ktoś przychodzi na urodziny (tym bardziej z prezentem) to chciałby chociaż kiełbaskę zjeść, nie mówię przecież o 5-ciu. Robiąc urodziny trzeba liczyć się z tym, że 20zl się nie wyda, ale troszkę więcej. Mi w wieku 17 lat mama pomogła finansowo w ramach prezentu, uwierz to nie są kolosalne kwoty, nikt nie musi pić orginalnej coli, czy kiełbachy za 30zł/kg, wystarczy biedronkowa cola- też jest bardzo dobra.
A skąd wiesz, że będą sami niepełnoletni, mając 17 lat, można mieć również znajomych w starszym wieku, czy nie

Cytat:
co jest dość normalne w naszym towarzystwie, zazwyczaj na tego typu imprezy przynosimy swój 'alko-prowiant'
to chyba świadczy o tym, że jednak 17-latki też czasami "coś" wypiją.

Na pewno, Ty alkoholu spróbowałas równo w 18 urodziny

Edytowane przez angel001
Czas edycji: 2011-06-04 o 02:17
angel001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 02:21   #7
cholernarejestracja
Copyraptor

A co ty to tak personalnie bierzesz? Spokojnie, przecież Cię nie atakuję. Po prostu uważam, że jako osoba 17letnia autorka nie ma obowiązku stawiać nikomu alkoholu. Zresztą sama zaznaczyła, że kto chce, to sobie przynosi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 08:08   #8
Noa_
Zadomowienie

Pieczone kiełbaski - jako podstawa. Do tego krojony chleb, ketchup , musztarda,majonez, sosy (np.czosnkowy).
W internecie jest sporo przepisów , np.na ziołowe ziemniaki zapiekane w folii, ziołowe bułki pieczone na grillu, pieczarki z grilla, banany z gorzką czekoladą z grilla i wiele innych. Do wyboru, do koloru.
Do tego dodatki takie jak chipsy, paluszki itd.
Możesz zrobić też małe urozmaicone kanapeczki lub szaszłyki z oliwkami.
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 10:25   #9
nekta
Raczkowanie

Myślę, że kiełbaski, chipsy i inne tego typu przekąski wystarczą - w końcu o dużo osób. Jeśli to urodzinowa impreza, to możesz dodać ewentualnie tort
Stary 2011-06-04, 11:18   #10
r0zunia
Zadomowienie

dziękuję bardzo za odpowiedzi
jeśli chodzi o alkohol - znajomi będą w różnym wieku, będą pełnoletni i nie. ja nie kupuję w ogóle alkoholu. zaznaczyłam od razu, że przynoszą sami i nikt nie miał w związku z tym problemu. tym bardziej, że to nie jest 18. ja raczej nie zamierzam pić zbyt wiele, bo lubię mieć wszystko pod kontrolą.
zastanawiałam się nad tortem, tym bardziej, że bardzo lubię piec i podobno mi to wychodzi nawet powiedziałam znajomym że może coś tam zrobię.
co do reszty 'menu' to skonsultuję z rodzicami.
największą wadą jest to robię to ognisko na łące, dość daleko domu. i nie bardzo będę miała jak tam przytachać jakiś stół czy coś. więc nawet jeśli zrobię coś do jedzenia to nie wiem jak to podam... ale muszę coś wymyślić do soboty
dzięki wielkie jeszcze raz!
Stary 2011-06-04, 15:30   #11
angel001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
A co ty to tak personalnie bierzesz? Spokojnie, przecież Cię nie atakuję. Po prostu uważam, że jako osoba 17letnia autorka nie ma obowiązku stawiać nikomu alkoholu. Zresztą sama zaznaczyła, że kto chce, to sobie przynosi.
Wybacz, ale ja odebrałam to jako atak.
Napisałam tylko jak ja bym widziała taką imprezę urodzinową, i zostałam od razu skrytykowana, a nie o to przecież tutaj chodzi.
Autorka i tak zrobi tak, jak będzie uważała za słuszne, my możemy jej tylko podsunąć pewne pomysły.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 16:45   #12
zabciajs
Zakorzenienie

Ja również robię urodzinowe ognisko za tydzień.
Tylko u mnie jest ognisko-grill. Bo mam zrobioną taką kratkę na nogach nad ogniskiem.
Powoli zastanawiam się nad menu.
Ale na pewno:
kiełbaski, ziemniaki w foli w ziołach, może szaszłyki, boczek, chlebuś, sałatki 2, sos czosnkowy, ziołowy
+alkohol i upiekę placka i może mufinki, nie wspominam o napojach i jakiś małych przekąskach

I będzie git

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2011-06-04 o 16:47
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 17:48   #13
r0zunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Ja również robię urodzinowe ognisko za tydzień.
Tylko u mnie jest ognisko-grill. Bo mam zrobioną taką kratkę na nogach nad ogniskiem.
Powoli zastanawiam się nad menu.
Ale na pewno:
kiełbaski, ziemniaki w foli w ziołach, może szaszłyki, boczek, chlebuś, sałatki 2, sos czosnkowy, ziołowy
+alkohol i upiekę placka i może mufinki, nie wspominam o napojach i jakiś małych przekąskach

I będzie git
a kiedy masz urodziny?
a ja chyba zrobię jednak takie tradycyjne ognisko, bo za dużo zachodu z przewożeniem grilla ode mnie tam i potem z powrotem...
dlatego też będą tylko kiełbaski i ziemniaki (tylko jak dokladniej robi się te z ziołami? tak normalnie ziemniak+zioła w folię i do ogniska? jak tak to jakie te zioła?), bo szaszłyki itd to na ognisku raczej się nie uda upiec. zastanawiam się czy nie zrobić jakiejś sałatki (ale jakiej?!). no i chlebek, sosy itd, ale to podstawa
do tego zrobię jakiegoś szybkiego torta, kupię trochę napoi/soków i chipsów/paluszków. i chyba starczy.
dziewczyny, spokojnie - nie atakować się, to tylko ognisko, szkoda się sprzeczać o takie drobiazgi
Stary 2011-06-04, 18:01   #14
zabciajs
Zakorzenienie

Równo za tydzień

Te ziemniaki to z jakimikolwiek ziołami i masełkiem Przepisów na necie jest mnóstwo, ale zawsze można wg swojego wyczucia lub kupić gotową przyprawę do ziemniaków. Ja parę zrobię z boczkiem.
Sałatka- kupuję gotową mieszankę w biedronce, dodaję ogórka pomidora,rzodkiewke, szczypiorek - porostu cokolwiek co mam i do tego ja lubię mozzarelle i sos z oliwy/oleju z przyprawami lub gotowym sosem do sałatek. Mniam Można również wcisnąć do tego czosnek

Dwa sosy robię- czosnkowy i cacyki http://gotowanie.onet.pl/9150,0,1,ca...a_przepis.html

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2011-06-04 o 18:03
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 19:33   #15
r0zunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Równo za tydzień

Te ziemniaki to z jakimikolwiek ziołami i masełkiem Przepisów na necie jest mnóstwo, ale zawsze można wg swojego wyczucia lub kupić gotową przyprawę do ziemniaków. Ja parę zrobię z boczkiem.
Sałatka- kupuję gotową mieszankę w biedronce, dodaję ogórka pomidora,rzodkiewke, szczypiorek - porostu cokolwiek co mam i do tego ja lubię mozzarelle i sos z oliwy/oleju z przyprawami lub gotowym sosem do sałatek. Mniam Można również wcisnąć do tego czosnek

Dwa sosy robię- czosnkowy i cacyki http://gotowanie.onet.pl/9150,0,1,ca...a_przepis.html
dziękuuuuję!
jaa też! 11 czerwca to najlepsza data, jaką można wymarzyć sobie na urodziny będę o Tobie pamietać na mojej imprezie

Edytowane przez r0zunia
Czas edycji: 2011-06-04 o 19:34
r0zunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 19:45   #16
Alicja z Krainy Czarow
Raczkowanie

tak sie rozpisalam i mi sie wiadomosc skasowala;/ wiec w skrocie: na twoim miejscu i w tych warunkach( laka) zrobilabym wersje minimalistyczna : kielbaski( juz samo to dla 20 osob cie sporo wyniesie) + kajzerki(u nas zastepuja talerze gdy jest gril nie na dzialce XD i nie musisz miec 20 sztuk patykow/widel do pieczenia bo zrobi sie kielbaski hurtem po 4 na widelcu)+ ketchup/musztarda( ale plastik, nie sloik bo zdarza sie pijanym osoba cos zrobic- skonczylo sie szyciem mu reki na pogotowiu), wzielabym papierowe reczniki kuchenne albo serwetki, mix przekasek( np lajkonika), pieczone ciastka( kruche/maslane/muffinki), papierowe talerzyki, czipsy, ziemniaki z ziolami prowansalskimi/albo z majernakiem i koperkiem w sreberku, jablka/banany w skorce w sreberku albo na tacce aluminiowej, sok/wode/cole, koc, papierowe talerzyki.worek na smieci.
z zabaw- konkurs na najsmieszniejsze wlasne ciastka( w ramach wejsciowki u nas sa ciastka/salatka/piwo) i z wygranym np piwem.
u nas czesto tez sie spiewa, zwlaszcza jak panowie podpija i siedzimy pod koniec grzejac sie wokol ogniska to leca wszystkie ogniskowe hity albo popularne w danym sezonie piosenki.
zasugerowalabym kazdemu wziecie kocow/recznikow dla siebie ale tak by na nim zmiescily sie 1-2 osoby wiecej( zawsze ktos zapomni/nie bedzie mial wiec bedzie mial sie do kogo dosiasc), poprosila o przyniesienie ciastek, umowila sie z 3-4 osobami zeby mi pomogly ( zaniesc to wszystko i przygotowac np drewno na opal) przed i z jakimis nie pijacymi o pomoc po( zebranie metalowych widel do ogniska np).ustalila termin np dzien przed na przyniesienie kocow/ciastek( ze zaniesiesz z grupa pomagajaca i wtedy wiesz dzien wczesniej na czym stoisz- mi raz przyniesiono 6 salatek na grilla i zadnych ciastek - pieklam tylko ciastka rano przed impreza odpuszczajac salatki ale u nas takie 'skladkowe' studenckie imprezy w paczce to norma. prezentem na nieformalnym spotkaniu jest wtedy wermut/wodka/wino ktore najczesciej pijemy razem na owym spotkaniu) . wtedy wiesz czy potrzebujesz upeic ciastka czy np juz jest od 3 kolezanek i dokupisz przekasek/sokow.
nie bralabym miesa( to raczej na grill i z krojeniem na stole bo ciezko jesc piers na kolanie i nie przy tylu osobach ), tortu( problematyczny skoro jest daleko), salatek( trzbea by brac sztucce i talerze i raczje ogniska sa mniej formalne niz grile zwlaszcza w srodku lasu). uwazalabym na 'skoki' przez ognisko i nagla chec plywania w pobliskim stawie( nie znalam takich zachcianek kolegi poki sie nie upil na ognisku). poprosilabym osoby nie pijace/malo pijace o zwracanie uwagi na 4 inne( kolezanka sie upila i usnela pod krzakiem a ze ognisko bylo nad stawem szukalismy jej 3 godziny bojac sie ze sie utopila- nie wylaczyla dzwiekow w telefonie i znalezlismy ja po dzwieku telefonu oO). zycze wszystkiego najlepszego i udanej zabawy, troche czarnych mysli tu pisze ale naprawde wiele juz widzialam a niektorych rzeczy bym sie po swoich przyjaciolach nie spodziewala

co do sosu tzatziki( pierwszy raz sie spotykam z takim polskim spolszczeniem oO) to ja bym uwazalam, zwolenikow czosnek ma tyle ile przeciwnikow, raz schodzi mi w 20 minut innym razem polowa zostaje- zalezy kogo akuratgoscilam. ja sos robie z torebki zeby nie kroic czosnku( nie lubie), co do przyprawy do ziemnialow- lubie, ale ona jest charakterystyczna i to nie beda takie typowe ziemniaki z ziolami bo w skladzie ma np kolendre, czaber( sklad zalezy od firmy) i mi bardziej pasuje do pieczonek niz ziemniakow z ogniska. z pieczonkami sie spotkalam na grilu ale gospodarz mial cegly i odpowiednie naczynie zeby upiec to nad ogniskiem

Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow
Czas edycji: 2011-06-04 o 19:50
Alicja z Krainy Czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 20:20   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez r0zunia Pokaż wiadomość
witam Wizażanki!
za tydzień robię ognisko (właśnie pytanie nr 1, lepiej takie tradycyjne ognisko czy po prostu grill?) z okazji swoich 17 urodzin. zaprosiłam trochę znajomych (15-20 będzie ).
od razu poinformowałam, że jeśli ktoś chce pić to alkohol przynosi sobie sam (co jest dość normalne w naszym towarzystwie, zazwyczaj na tego typu imprezy przynosimy swój 'alko-prowiant' ) więc ten problem mam już z głowy.
zastanawiam się jednak, co zorganizować do jedzenia. no bo kiełbaski, chleb czy ketchup to chyba za mało... kupię jakieś chipsy, coś do picia (soki/colę). no ii... co jeszcze? robić jakieś sałatki itp? kompletnie nie wiem..
zastanawiam się też czy myśleć nad jakimiś zabawami itd, czy pozostawić to w rękach znajomych (którzy w większości są bardzo przebojowi - no ale zastanawiam się, bo w sumie będę gospodarzem i nie chcę żeby się nudzili.. )
pierwszy raz organizuję , zazwyczaj tylko chodziłam na tego typu imprezy i dlatego mam tyle wątpliwościi
dziękuję z góry za każdą odpowiedź
Karkowka, ziemniaki do tego co napisalas. Salatki jak najbardziej tez.

Cytat:
Napisane przez angel001 Pokaż wiadomość
cholernarejestracja
Grill urodzinowy, sama nazwa wzkazuje, ze urodzinowy, więc nie wypadałoby postawić samej kiełbaski, no chyba, że robisz go bez okazji, a przy okazji wypadają urodziny to co innego, ale ja zrozumiałam, że robisz go właśnie z tej okazji.
Bez przesady wg mnie - jedzenie dla 15-20 osob to spory wydatek, tym bardziej ze autorka ma tylko 17 lat.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 20:33   #18
r0zunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alicja z Krainy Czarow Pokaż wiadomość
tak sie rozpisalam i mi sie wiadomosc skasowala;/ wiec w skrocie: na twoim miejscu i w tych warunkach( laka) zrobilabym wersje minimalistyczna : kielbaski( juz samo to dla 20 osob cie sporo wyniesie) + kajzerki(u nas zastepuja talerze gdy jest gril nie na dzialce XD i nie musisz miec 20 sztuk patykow/widel do pieczenia bo zrobi sie kielbaski hurtem po 4 na widelcu)+ ketchup/musztarda( ale plastik, nie sloik bo zdarza sie pijanym osoba cos zrobic- skonczylo sie szyciem mu reki na pogotowiu), wzielabym papierowe reczniki kuchenne albo serwetki, mix przekasek( np lajkonika), pieczone ciastka( kruche/maslane/muffinki), papierowe talerzyki, czipsy, ziemniaki z ziolami prowansalskimi/albo z majernakiem i koperkiem w sreberku, jablka/banany w skorce w sreberku albo na tacce aluminiowej, sok/wode/cole, koc, papierowe talerzyki.worek na smieci.
z zabaw- konkurs na najsmieszniejsze wlasne ciastka( w ramach wejsciowki u nas sa ciastka/salatka/piwo) i z wygranym np piwem.
u nas czesto tez sie spiewa, zwlaszcza jak panowie podpija i siedzimy pod koniec grzejac sie wokol ogniska to leca wszystkie ogniskowe hity albo popularne w danym sezonie piosenki.
zasugerowalabym kazdemu wziecie kocow/recznikow dla siebie ale tak by na nim zmiescily sie 1-2 osoby wiecej( zawsze ktos zapomni/nie bedzie mial wiec bedzie mial sie do kogo dosiasc), poprosila o przyniesienie ciastek, umowila sie z 3-4 osobami zeby mi pomogly ( zaniesc to wszystko i przygotowac np drewno na opal) przed i z jakimis nie pijacymi o pomoc po( zebranie metalowych widel do ogniska np).ustalila termin np dzien przed na przyniesienie kocow/ciastek( ze zaniesiesz z grupa pomagajaca i wtedy wiesz dzien wczesniej na czym stoisz- mi raz przyniesiono 6 salatek na grilla i zadnych ciastek - pieklam tylko ciastka rano przed impreza odpuszczajac salatki ale u nas takie 'skladkowe' studenckie imprezy w paczce to norma. prezentem na nieformalnym spotkaniu jest wtedy wermut/wodka/wino ktore najczesciej pijemy razem na owym spotkaniu) . wtedy wiesz czy potrzebujesz upeic ciastka czy np juz jest od 3 kolezanek i dokupisz przekasek/sokow.
nie bralabym miesa( to raczej na grill i z krojeniem na stole bo ciezko jesc piers na kolanie i nie przy tylu osobach ), tortu( problematyczny skoro jest daleko), salatek( trzbea by brac sztucce i talerze i raczje ogniska sa mniej formalne niz grile zwlaszcza w srodku lasu). uwazalabym na 'skoki' przez ognisko i nagla chec plywania w pobliskim stawie( nie znalam takich zachcianek kolegi poki sie nie upil na ognisku).
jak Cię czytam , to jakbym swoje myśli czytała
tak zrobię, dziękuję
Stary 2011-06-10, 10:22   #19
zabciajs
Zakorzenienie

Rozunia i jak przygotowania?
Ja wczoraj kupiłam już najważniejsze rzeczy, jutro jeszcze chlebuś , sałatki - to co musi być świeże
Pogoda się popsuła, więc ja swoją imprezę przeniosłam do pokoju z balkonem, dwoma sofami i stół wniosłam, a grill będzie się palił na balkonie
Nie będziemy marznąć, a co najgorsze moknąć.

A u Ciebie jaka pogoda?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-13, 08:34   #20
zabciajs
Zakorzenienie

Mój grill wyszedł suuuuuuper!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości