Wieczne narzeczeñstwo - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-01-28, 10:33   #1
weronisha
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Wieczne narzeczeñstwo

Hej,
do napisania postu sk³oni³a mnie ta historyjka: pewien znajomy o¶wiadczy³ siê swojej dziewczynie, ale kiedy zapyta³am o datê ¶lubu (dla podtrzymania tematu), odpowiedzia³, ¿e o¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿eby daæ jej jak±¶ pewno¶æ, natomiast ¶lubu nie zamierza nigdy braæ.
Czy spotka³y¶cie siê z tak± sytuacj±? O¶wiadczyny, pier¶cionek jako symbol mi³o¶ci i oddania, a nie wstêp do ma³¿eñstwa?
weronisha jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 10:36   #2
sebusiowa69
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 62
Dot.: Wieczne narzeczeñstwo

Mojego ch³opaka brat cioteczny tak zrobi³. O¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿e jego wybranka powiedzia³a, ¿e jak do koñca roku siê jej nie o¶wiadczy to koniec z nimi, byli razem ju¿ ponad 7 lat. Oswiadczy³ jej siê w sylwestra, czyli jakby ostatnia chwila bo o 00:00 jednak teraz nie planuj± ¶lubu, mówi, ¿e do niczego nie jest mu to potrzebne, ¿e nic nie zmieni w ich ¿yciu
sebusiowa69 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 10:43   #3
KrwawaMary86
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 067

Znam tylko przypadki gdzie siê ch³opak o¶wiadcza a potem przez wiele lat nie dochodzi ani do ¶lubu ani do ¿adnych nawet ustaleñ dotycz±cych ¶lubu. Nie rozumiem tego. Po co siê o¶wiadczaæ jak siê ¶lub chce wzi±æ np. za 5-6 lat.
KrwawaMary86 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 10:47   #4
Chatul
ma zielone pojêcie

Wiadomo¶ci: 40 401

Cytat:
Napisane przez weronisha Poka¿ wiadomo¶æ
Hej,
do napisania postu sk³oni³a mnie ta historyjka: pewien znajomy o¶wiadczy³ siê swojej dziewczynie, ale kiedy zapyta³am o datê ¶lubu (dla podtrzymania tematu), odpowiedzia³, ¿e o¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿eby daæ jej jak±¶ pewno¶æ, natomiast ¶lubu nie zamierza nigdy braæ.
Czy spotka³y¶cie siê z tak± sytuacj±? O¶wiadczyny, pier¶cionek jako symbol mi³o¶ci i oddania, a nie wstêp do ma³¿eñstwa?
Takie sytuacje siê zdarzaj±. I to zarówno wtedy, gdy kobieta suszy g³owê mê¿czy¼nie o ten pier¶cionek, a on go daje, ale w ¶lub pakowaæ siê nie chce, jak i wtedy, gdy para z jakiego¶ powodu nie planuje ¶lubu w ogóle/w najbli¿szym czasie. Bywa wtedy, ¿e narzeczeñstwo traktowane jest w³a¶nie jako danie pewno¶ci drugiej osobie, ale bez regulowania tego prawnie.

Inna sprawa, ¿e dla wielu osób co¶ takiego jest zwyczajnie dziwne. Choæby dlatego, ¿e podczas klasycznych o¶wiadczyn mê¿czyzna pyta kobietê o to, czy zostanie jego ¿on±. A tu z góry jest za³o¿one, ¿e t± ¿on± nie zostanie.
Stary 2014-01-28, 10:51   #5
justynkag10
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 321

Mam kole¿ankê, która jest zarêczona wy³±cznie dla samego faktu zarêczyn, pier¶cionka. ¦lubu w najbli¿szych latach nie planuj± (a on to chyba najchêtniej wcale by siê nie ¿eni³). Ale ona czuje siê pewniej z tak± deklaracj±. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e to zbyteczne, bo zarêczyny maj± byæ symbolem upragnionego ma³¿eñstwa. W takiej sytuacji trac± troszkê na warto¶ci.

Kocha siê za nic. Nie istnieje ¿aden powód do mi³o¶ci.
Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

justynkag10 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 10:55   #6
Catjusza
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 490

To i tak nie zmienia faktu, ¿e bêd± ¿yli w konkubinacie/nieformalnym zwi±zku i tyle. Nie wiem po co te gesty, jakie¶ pó³¶rodki. Bi¿uteriê mo¿na kobiecie wrêczyæ z miliona ró¿nych okazji.
Catjusza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 10:56   #7
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

O takich rzeczach siê po prostu rozmawia. Z T¯ zarêczyli¶my siê przed zamieszkaniem razem, ale w³a¶nie z my¶l±, ¿e ¶lub mo¿e kiedy¶, ale niekoniecznie - tylko ¿e oboje tak na to patrzyli¶my. Zarêczyny by³y w³a¶nie po to, aby pokazaæ sobie (i trochê innym), ¿e my¶limy o sobie powa¿nie, ¿e temat ewentualnego ¶lubu nas nie przera¿a, ale akurat wtedy nie by³ nam do niczego potrzebny.

Natomiast nie rozumiem zarêczania siê, je¿eli dla jednego ze stron to jest wstêp do planowania ma³¿eñstwa, a dla drugiej tylko danie pier¶cionka "na odczepnego". Ale có¿, bêd±c w zwi±zku wszystkie wa¿ne kwestie trzeba mieæ omówione, a nie ¿e "nagle" po 2-3 latach wychodz± takie problemy.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 11:46   #8
shonyen
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 350

ja nigdy nie spotka³am siê z o¶wiadczynami jako symbolem mi³o¶ci i oddania.
dla mnie o¶wiadczyny i zarêczyny to w³a¶nie wstêp do ma³¿eñstwa, a sam okres narzeczeñstwa - to czas wype³niony w mniejszym lub wiêkszym stopniu przygotowaniami do ¶lubu
w¶ród ludzi z mojego otoczenia panuje chyba dok³adnie takie samo przekonanie, jak moje.

chocia¿ nie sposób nie zgodziæ siê z Doris - je¿eli obie strony traktuj± zarêczyny jako kolejny etap w zwi±zku i ¿adna z osób nie czuje parcia na ¶lub w nied³ugim czasie - to nie ma w tym nic z³ego.

tak poza tym, osobi¶cie nie potrafiê zrozumieæ kobiet, które wyczekuj± pier¶cionka, jakby by³ nie wiadomo jakim gwarantem mi³o¶ci o¶wiadczaj±cego siê je¶li mê¿czyzna nie planuje ¶lubu w przysz³o¶ci, to jaki sens ma owy pier¶cionek i pytanie o bycie ¿on±? je¶li kobieta zna swojego T¯ i wie, co my¶li o ma³¿eñstwie - po co ten pier¶cionek przyjmuje?
shonyen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 11:57   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 16 431

Wujek t¿-ta by³ zarêczony ponad 30 lat, niedawno siê pobrali (to ju¿ ludzie po 60-tce), tak¿e nadzieja jest zawsze jak komu¶ pasuje tyle czekaæ

Je¶li kto¶ planuje zak³adaæ rodzinê w klasycznym rozumieniu tego s³owa, zarêczyny s± wtedy raczej stanem przej¶ciowym miêdzy "chodzeniem" a "braniem ¶lubu" i raczej wynikaj± wy³±cznie z tradycji bo innych powodów aby siê zarêczaæ nie widzê.

Jaka to "pewno¶æ" o której piszecie? Sama dwukrotnie zrywa³am zarêczyny poniewa¿ w jednym i drugim przypadku po zarêczeniu siê wysz³o prawdziwe oblicze faceta i nale¿a³o wiaæ byle szybko. Takie zerwanie nie jest bardziej skomplikowane ni¿ zwyk³e rozstanie. Zarêczyny to przecie¿ nie jest ¿adne formalne potwierdzenie bycia razem, jedynie obietnica, ¿e kiedy¶ dojdzie do ¶lubu. Nie rozumiem po co siê zarêczaæ je¶li kto¶ z góry zak³ada, ¿e tego ¶lubu nie bêdzie.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-01-28 o 11:58
Klarissa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 12:06   #10
Chatul
ma zielone pojêcie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Poka¿ wiadomo¶æ
Jaka to "pewno¶æ" o której piszecie? Sama dwukrotnie zrywa³am zarêczyny poniewa¿ w jednym i drugim przypadku po zarêczeniu siê wysz³o prawdziwe oblicze faceta i nale¿a³o wiaæ byle szybko. Takie zerwanie nie jest bardziej skomplikowane ni¿ zwyk³e rozstanie. Zarêczyny to przecie¿ nie jest ¿adne formalne potwierdzenie bycia razem, jedynie obietnica, ¿e kiedy¶ dojdzie do ¶lubu.
Jasne, o¶wiadczyny nie daj± absolutnej pewno¶ci, ale s± osoby, które pewniej siê czuj±, gdy do tych o¶wiadczyn dochodzi. Wynika to pewnie z nadziei/¶wiadomo¶ci, ¿e i dla drugiej osoby narzeczeñstwo to co¶ bardzo powa¿nego, na co mo¿na zdecydowaæ siê tylko w przypadku dobrego zwi±zku z osob±, z któr± chce siê spêdziæ resztê ¿ycia.
Poza tym, narzeczeñstwo zwykle nie jest spraw± prywatn±, ale publiczn±. Jest to zwykle traktowane jako (wstêpna) deklaracja przed innymi lud¼mi.
Stary 2014-01-28, 12:17   #11
new woman in town
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 218

W zasadzie znam chyba tylko jedn± parê, która jest zarêczona od lat. Powodem zarêczyn by³a ci±¿a-wpadka. Teraz dziecko ma 5 lat, ¿yj± razem, terminu ¶lubu nadal nie ma.

Czê¶ciej jednak spotyka³am siê z wieloletnim chodzeniem ze sob±, bez jakichkolwiek deklaracji, nawet tych zarêczyn na odczepnego. Sama nie uznawa³am nigdy zarêczyn, które nie prowadz± do konkretnych ustaleñ. Wola³abym nie byæ zarêczona ni¿ byæ wieczn± narzeczon±.
new woman in town jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 12:18   #12
justynkag10
Zadomowienie

Tak naprawdê nie jest wa¿ne czy siê zarêczamy, bo ju¿ chcemy za³o¿yæ nied³ugo rodzinê, czy dlatego ¿eby co¶ zadeklarowaæ bez dalszych poczynañ(¶lubu). Wa¿ne jest ¿eby obie strony wiedzia³y czym maj± byæ takie zarêczyny. Bo najgorzej jak np. dziewczyna my¶li, ¿e skoro zarêczyny to zaraz bêdzie ¶lub, a ch³opak woli jeszcze siê z tym nie ¶pieszyæ.

Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

Stary 2014-01-28, 12:19   #13
Klarissa
Zakorzenienie

Tak ale je¶li facet o¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿e dziewczyna chcia³a i grozi³a zerwaniem to chyba nie ma to wiêkszego sensu... Dla mnie zarêczyny maj± sens je¶li poparte s± deklaracj± chêci brania ¶lubu i okre¶leniem mniej wiêcej kiedy ten ¶lub mia³by nast±piæ.
Stary 2014-01-28, 12:19   #14
201712111032
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 415

Ja slubu nie chce, wiec zareczyny sa niepotrzebne ale podoba mi sie taka idea mimo wszystko: zareczyny jako pokazanie sobie, ze to powazna sprawa. Pierscionek, faktycznie mozna dostac z jakiejkolwiek okazji (albo i bez), na tym by mi nie zalezalo.
Co do pytania: 'czy zostaniesz moja zona' wystarczy je zmienic na 'czy chcesz spedzic ze mna zycie' i po klopocie jak dla mnie fajna sprawa.
201712111032 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 12:22   #15
justynkag10
Zadomowienie

Cytat:
Tak ale je¶li facet o¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿e dziewczyna chcia³a i grozi³a zerwaniem to chyba nie ma to wiêkszego sensu... Dla mnie zarêczyny maj± sens je¶li poparte s± deklaracj± chêci brania ¶lubu i okre¶leniem mniej wiêcej kiedy ten ¶lub mia³by nast±piæ.
Ale nie wszyscy chc± braæ ¶lub. Niektórzy przed ¶lubem wol± zamieszkaæ razem, albo po prostu ,,papierek" ich nie interesuje.

Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 12:28   #16
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 521

Cytat:
Napisane przez weronisha Poka¿ wiadomo¶æ
Hej,
O, w³asnie mnie te¿ to niesamowicie zaskoczy³o. Rzeczywi¶cie, znam kilka par, które s± zarêczone, ale to kompletnie nie ma zwi±zku z tym, ze chc± siê pobraæ...
Dziwne.

Ja zdecydowanie uwa¿am, ¿e zarêczyny = konkret. Umawiamy siê, ¿e bierzemy ¶lub i zaczynamy go organizowaæ.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Napisane przez justynkag10 Poka¿ wiadomo¶æ
Wa¿ne jest ¿eby obie strony wiedzia³y czym maj± byæ takie zarêczyny. Bo najgorzej jak np. dziewczyna my¶li, ¿e skoro zarêczyny to zaraz bêdzie ¶lub, a ch³opak woli jeszcze siê z tym nie ¶pieszyæ.
Dok³adnie tak! Dlatego naprawdê WARTO rozmawiaæ o tym, co kto rozumie pod pojêciem zarêczyn
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 12:30   #17
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie wszyscy chc± braæ ¶lub. Niektórzy przed ¶lubem wol± zamieszkaæ razem, albo po prostu ,,papierek" ich nie interesuje.
No ok, to po co siê zarêczaæ?
Dla mnie to tak jakby kupowaæ ubranka dzieciêce i urz±dzaæ pokój gdy nie zamierza siê mieæ dzieci
Po co to? ¯eby by³o?
¯eby wygl±da³o na "powa¿ne"?
¯eby druga strona ³udzona obietnicami nie zwia³a nagle?
Stary 2014-01-28, 12:36   #18
201801191006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 252

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Poka¿ wiadomo¶æ
O takich rzeczach siê po prostu rozmawia. Z T¯ zarêczyli¶my siê przed zamieszkaniem razem, ale w³a¶nie z my¶l±, ¿e ¶lub mo¿e kiedy¶, ale niekoniecznie - tylko ¿e oboje tak na to patrzyli¶my. Zarêczyny by³y w³a¶nie po to, aby pokazaæ sobie (i trochê innym), ¿e my¶limy o sobie powa¿nie, ¿e temat ewentualnego ¶lubu nas nie przera¿a, ale akurat wtedy nie by³ nam do niczego potrzebny.

Natomiast nie rozumiem zarêczania siê, je¿eli dla jednego ze stron to jest wstêp do planowania ma³¿eñstwa, a dla drugiej tylko danie pier¶cionka "na odczepnego". Ale có¿, bêd±c w zwi±zku wszystkie wa¿ne kwestie trzeba mieæ omówione, a nie ¿e "nagle" po 2-3 latach wychodz± takie problemy.

trzeba z partnerem porozmawiaæ, to serio nie boli.

ja tak± rozmowê mam za sob± i wiem, ¿e t¿ planuje mi siê niebawem o¶wiadczyæ, ale to nie znaczy ¿e od razu wpadniemy w wir przygotowañ ¶lubnych
poza tym t¿ nie chce ¶lubu ko¶cielnego, nie chce wielkiego wesela, nie chce chrztu dla naszych dzieci.
to s± sprawy fundamentalne i nale¿y o tym rozmawiaæ i zgadzaæ siê w takich kwestiach, bo je¶li jedna strona oczekuje ¶lubu od razu po zarêczynach, a druga nie planuje tego ¶lubu w przeci±gu 5 lat, to trochê kiszka.
201801191006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 12:36   #19
Chatul
ma zielone pojêcie

Cytat:
Tak ale je¶li facet o¶wiadczy³ siê tylko dlatego, ¿e dziewczyna chcia³a i grozi³a zerwaniem to chyba nie ma to wiêkszego sensu...
To na pewno. W takiej sytuacji to s± zadrêczyny – kobieta drêczy faceta, a¿ on w koñcu maj±c dosyæ daje pier¶cionek

Cytat:
Dla mnie to tak jakby kupowaæ ubranka dzieciêce i urz±dzaæ pokój gdy nie zamierza siê mieæ dzieci
Po co to? ¯eby by³o?
Dla niektórych zarêczyny to po prostu deklaracja, ¿e traktuje siê zwi±zek i drug± osobê powa¿nie i ¿e to w³a¶nie z t± osob± chce siê byæ do koñca ¿ycia.
Czasem te¿ zarêczyny s± po to, ¿eby otoczenie powa¿niej potraktowa³o parê. Niestety, nadal s± ¶rodowiska, w których zwi±zek jest traktowany jako powa¿ny dopiero na etapie narzeczeñstwa, a najlepiej od momentu ¶lubu
Stary 2014-01-28, 12:40   #20
justynkag10
Zadomowienie

Cytat:
Po co to? ¯eby by³o?
My¶lê, ¿e dla wielu kobiet to po protu piêkna tradycja. Osobi¶cie nie chcia³abym zarêczyn bez ¶lubu, bo dla mnie jedno z drugim siê wi±¿e, ale s± ró¿ni ludzie i ró¿ne pogl±dy.
Sama znam parê, która ju¿ jest ze sob± oko³o 10 lat, maj± 8 letniego synka, ale ¶lubu nie chc±, bo mog± tylko cywilny, a na samym papierku im nie zale¿y.Natomiast ona marzy o zarêczynach w³a¶nie ze wzglêdu na tradycjê i deklaracjê. Nie mo¿e mieæ ¶lubu, ale pragnie zarêczyn.

Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

Stary 2014-01-28, 12:42   #21
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 979

Mój mê¿czyzna kiedy¶ powiedzia³ mi, ¿e dla niego zarêczyny s± wa¿niejsze ni¿ ¶lub i w zasadzie ¶lubu braæ nie chce. Nie zgodzi³am siê na to, by o¶wiadcza³ mi siê i nie prowadzi³o to do nastêpnego etapu - nigdy nie chcia³am byæ wieczn± narzeczon± i nie podoba³a mi siê jego wizja zarêczyn. Wola³abym ¿eby nigdy nie dawa³ mi pier¶cionka, je¶li nie mia³oby to oznaczaæ ¶lubu w przysz³o¶ci. Z czasem zmieni³ zdanie i ju¿ nie boi siê byæ moim mê¿em :P
Trzeba siê w tej kwestii dogadaæ i wypracowaæ kompromis, lub siê rozstaæ (je¶li kompromis jest niemo¿liwy). Nie ogarniam ludzi, którzy s± w d³ugich zwi±zkach i nie potrafi± porozmawiaæ o tym, jakie maj± wyobra¿enie o wspólnej przysz³o¶ci.

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2014-01-28 o 12:44
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 12:47   #22
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
To na pewno. W takiej sytuacji to s± zadrêczyny – kobieta drêczy faceta, a¿ on w koñcu maj±c dosyæ daje pier¶cionek

Dla niektórych zarêczyny to po prostu deklaracja, ¿e traktuje siê zwi±zek i drug± osobê powa¿nie i ¿e to w³a¶nie z t± osob± chce siê byæ do koñca ¿ycia.
Czasem te¿ zarêczyny s± po to, ¿eby otoczenie powa¿niej potraktowa³o parê. Niestety, nadal s± ¶rodowiska, w których zwi±zek jest traktowany jako powa¿ny dopiero na etapie narzeczeñstwa, a najlepiej od momentu ¶lubu
Zadrêczyny - dobre

Mo¿e to jaki¶ znak czasów, ¿e nawet tradycja proszenia o rêkê nie bêdzie ju¿ polega³a na proszeniu o rêkê tylko o klucze do mieszkania

Cytat:
My¶lê, ¿e dla wielu kobiet to po protu piêkna tradycja. Osobi¶cie nie chcia³abym zarêczyn bez ¶lubu, bo dla mnie jedno z drugim siê wi±¿e, ale s± ró¿ni ludzie i ró¿ne pogl±dy.
Sama znam parê, która ju¿ jest ze sob± oko³o 10 lat, maj± 8 letniego synka, ale ¶lubu nie chc±, bo mog± tylko cywilny, a na samym papierku im nie zale¿y.Natomiast ona marzy o zarêczynach w³a¶nie ze wzglêdu na tradycjê i deklaracjê. Nie mo¿e mieæ ¶lubu, ale pragnie zarêczyn.
Nie no spoko, tylko zarêczyny s± skutkiem "proszenia o rêkê" czyli o ¶lub. Nie rozumiem wiêc jak mo¿na tradycyjnie prosiæ o ¶lub jednocze¶nie bez zamiaru brania go Dla mnie to siê wyklucza wzajemnie. Aczkolwiek teraz coraz wiêcej ludzi ma ró¿ne dziwne pomys³y na ¿ycie.

Kiedy¶ czyta³am, ¿e w którym¶ z europejskich krajów (Norwegia, ale mogê siê myliæ bo to dawno by³o) narzeczeñstwo mo¿e byæ prawnie uhonorowane, jest to co¶ w rodzaju "zwi±zku partnerskiego" taki twór zamiast ¶lubu. I tak sobie my¶lê, ¿e ludzie coraz bardziej boj± siê chyba powa¿nych deklaracji i id±cej za tym odpowiedzialno¶ci, lepiej siê zarêczyæ bez ¶lubu, bo ³atwiej wtedy zwin±æ manele.

Ma³o znam zwi±zków, które "nie potrzebowa³y papierka" i przetrwa³y d³u¿ej ni¿ kilka, maksymalnie kilkana¶cie lat. Raczej to s± zwi±zki z za³o¿eniem, ¿e jak co¶ nie wyjdzie to siê rozstajemy bez dodatkowych komplikacji.
Stary 2014-01-28, 12:55   #23
Deborah100
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 827

W swoim otoczeniu nie spotka³am siê z tym.
Uwa¿am, ¿e zarêczyny to deklaracja obojgu ludzi o ¶lubie w niedalekiej przysz³o¶ci ( max. rok, 1,5 roku by za³atwiæ wszelkie formalno¶ci).
Trzeba po prostu ju¿ na samym pocz±tku zapytaæ drugiej osoby czy chce kiedykolwiek o¿eniæ siê/wyj¶æ za m±¿. Je¶li to jest sprzeczne z naszymi oczekiwaniami nie ³ud¼my siê, ¿e nagle ukochany zmieni zdanie. A pó¼niej w³a¶nie s± zarêczyny na odczepnego, nic nie znacz±ce, aby tylko nie tru³a d....
Moim zdaniem to jest bardzo wa¿ne. Przecie¿ mê¿czyzna deklaruje, ¿e chce siê o¿eniæ w³a¶nie z t± kobiet± i z ni± spêdziæ resztê ¿ycia.

Cytat:
ale ¶lubu nie chc±, bo mog± tylko cywilny, a na samym papierku im nie zale¿y.
¦lub cywilny wcale nie jest gorszy od ko¶cielnego. Dziwne ma podej¶cie Twoja znajoma.

Ja np. jasno okre¶li³am T¿, ¿e nie uwa¿am 'przechodzonych' zwi±zków. Przez 2-3 lata mo¿na siê dobrze poznaæ i stwierdziæ czy chcemy budowaæ ¿ycie ze sob±.
Powiedzia³am jemu, ¿e dla mnie to maksymalnie 5 lat bycia w zwi±zku a pó¼niej deklaracje i ¶lub. Je¶li on siê ze mn± w tym nie zgadza mia³ prawo wyboru i zwyczajnie móg³ odej¶æ. Zosta³ i zobaczymy jak to bêdzie, przynajmniej mamy jasno ustalon± sytuacjê. Ale na pewno prosiæ, upominaæ siê o pier¶cionek nigdy nie bêdê. Bardzo dobrze wie, ¿e na koci± ³apê ca³e ¿ycie mieszkaæ nie chcê.

Cytat:
I tak sobie my¶lê, ¿e ludzie coraz bardziej boj± siê chyba powa¿nych deklaracji i id±cej za tym odpowiedzialno¶ci, lepiej siê zarêczyæ bez ¶lubu, bo ³atwiej wtedy zwin±æ manele.
Te¿ to zauwa¿am...niestety. Lepiej bez deklaracji, w ci±gu jednego dnia spakowaæ siê i goodbye. Ale czy ¿ycie na skróty jest dobre?

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2014-01-28 o 12:59
Deborah100 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 13:03   #24
justynkag10
Zadomowienie

Cytat:
Zadrêczyny - dobre

Mo¿e to jaki¶ znak czasów, ¿e nawet tradycja proszenia o rêkê nie bêdzie ju¿ polega³a na proszeniu o rêkê tylko o klucze do mieszkania

Nie no spoko, tylko zarêczyny s± skutkiem "proszenia o rêkê" czyli o ¶lub. Nie rozumiem wiêc jak mo¿na tradycyjnie prosiæ o ¶lub jednocze¶nie bez zamiaru brania go Dla mnie to siê wyklucza wzajemnie. Aczkolwiek teraz coraz wiêcej ludzi ma ró¿ne dziwne pomys³y na ¿ycie.

Kiedy¶ czyta³am, ¿e w którym¶ z europejskich krajów (Norwegia, ale mogê siê myliæ bo to dawno by³o) narzeczeñstwo mo¿e byæ prawnie uhonorowane, jest to co¶ w rodzaju "zwi±zku partnerskiego" taki twór zamiast ¶lubu. I tak sobie my¶lê, ¿e ludzie coraz bardziej boj± siê chyba powa¿nych deklaracji i id±cej za tym odpowiedzialno¶ci, lepiej siê zarêczyæ bez ¶lubu, bo ³atwiej wtedy zwin±æ manele.

Ma³o znam zwi±zków, które "nie potrzebowa³y papierka" i przetrwa³y d³u¿ej ni¿ kilka, maksymalnie kilkana¶cie lat. Raczej to s± zwi±zki z za³o¿eniem, ¿e jak co¶ nie wyjdzie to siê rozstajemy bez dodatkowych komplikacji.
Podejrzewam, ¿e w takim przypadku prosz± o spêdzenie reszty ¿ycia razem, a nie konkretnie o ¶lub.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Poka¿ wiadomo¶æ
W swoim otoczeniu nie spotka³am siê z tym.
Uwa¿am, ¿e zarêczyny to deklaracja obojgu ludzi o ¶lubie w niedalekiej przysz³o¶ci ( max. rok, 1,5 roku by za³atwiæ wszelkie formalno¶ci).
Trzeba po prostu ju¿ na samym pocz±tku zapytaæ drugiej osoby czy chce kiedykolwiek o¿eniæ siê/wyj¶æ za m±¿. Je¶li to jest sprzeczne z naszymi oczekiwaniami nie ³ud¼my siê, ¿e nagle ukochany zmieni zdanie. A pó¼niej w³a¶nie s± zarêczyny na odczepnego, nic nie znacz±ce, aby tylko nie tru³a d....
Moim zdaniem to jest bardzo wa¿ne. Przecie¿ mê¿czyzna deklaruje, ¿e chce siê o¿eniæ w³a¶nie z t± kobiet± i z ni± spêdziæ resztê ¿ycia.

¦lub cywilny wcale nie jest gorszy od ko¶cielnego. Dziwne ma podej¶cie Twoja znajoma.

Ja np. jasno okre¶li³am T¿, ¿e nie uwa¿am 'przechodzonych' zwi±zków. Przez 2-3 lata mo¿na siê dobrze poznaæ i stwierdziæ czy chcemy budowaæ ¿ycie ze sob±.
Powiedzia³am jemu, ¿e dla mnie to maksymalnie 5 lat bycia w zwi±zku a pó¼niej deklaracje i ¶lub. Je¶li on siê ze mn± w tym nie zgadza mia³ prawo wyboru i zwyczajnie móg³ odej¶æ. Zosta³ i zobaczymy jak to bêdzie, przynajmniej mamy jasno ustalon± sytuacjê. Ale na pewno prosiæ, upominaæ siê o pier¶cionek nigdy nie bêdê. Bardzo dobrze wie, ¿e na koci± ³apê ca³e ¿ycie mieszkaæ nie chcê.
Mo¿e nie jest gorszy, ale im zale¿a³o na ¶lubie ,,przed Bogiem", a nie przed urzêdnikiem. I z tego to wynika³o.
A co do tych 2-3 lat my¶lê, ¿e nie mo¿na generalizowaæ. Nie ka¿demu wystarcz± 2 lata na ca³kowite zdecydowanie.

Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

Stary 2014-01-28, 13:04   #25
golgie
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 148
GG do golgie

Ja by³am zarêczona przez 5 lat,ale op³aca³o siê czkeaæ:PA tak powa¿nie-wiedzieli¶my ,¿e chcemy byæ razem, wiêc chcieli¶my jakiego¶ bardziej formalnego potwierdzenia,oboje nie planowali¶my w najbli¿szym czasie ¶lubu, bo byli¶my ciut za m³odzi, jeszcze na studiach, bez sta³ej pracy itp.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 13:10   #26
IwonKaaa00
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 54

dziwne to dla mnie .. a co to za pewno¶æ i stabilno¶æ gdy siê ma tylko pier¶cionek na palcu ? moim zdaniem dziewczyny, które mêcz± faceta o pier¶cionek maj± na my¶li te¿ planowanie ¶lubu.. a jak facet daje pier¶cionek i my¶li, ¿e laska nie chce ¶lubu to jakie¶ bez sensu jest...
poza tym moim zdaniem jak facet nie chce ¶lubu to znaczy, ¿e nie traktuje do koñca powa¿nie swojej kobiety.. niby spoko, niby fajna, niby siê uk³ada, ale to mo¿e nie to i znajdê lepsz±.. mój T¯ mia³ wczê¶niej jakie¶ dziewczyny i podobno te¿ nie chcia³ braæ nigdy ¶lubu do momentu a¿ pozna³ mnie i po roku bycia razem o¶iadczy³ siê i po kolejnym roku wziêli¶my ¶lub.. po prostu moje zdanie jest takie, ¿e facet wzbrania siê przed ¶lubem tak d³ugo a¿ poczuje "tak to w³a¶nie ta!".
jakby mi facet da³ pier¶cionek i powiedzia³, ¿e ¶lubu nie bêdzie to bym go wy¶mia³a, odda³a pier¶cionek i na tym nasza znajomo¶æ by siê skoñczy³a..
IwonKaaa00 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 13:14   #27
Kusum
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 822

Ja nie chcia³am ani pier¶cionka ani ¶lubu (o ko¶cielnym nie ma mowy). Nie jestem tradycjonalistk±, nigdy nie marzy³am o bia³ej sukni, nie bywam te¿ w ko¶ciele. Wierzê w nowoczesne zwi±zki. Je¶li mamy byæ razem to bêdziemy i bez zbêdnych dupereli. Mój m±¿ (tak, m±¿) ma inne podej¶cie. Dosta³am, wiêc pier¶cionek i powiedzia³am symboliczne "tak", bo przecie¿ chcê z nim byæ. ¦lub cywilny wzieli¶my bez ¿adnego planowania, po dwóch latach. By³ nam potrzebny do kredytu...
Nie rozumiem moich kole¿anek, ktore naciskaj± na pier¶cionki i ¶luby. Tocz± wojnê z wiatrakami. Zarêczyny mo¿na zerwaæ, wzi±æ rozwód. Jaka to gwarancja w dzisiejszych czasach? Chodzi o to ¿eby siê pochwaliæ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 13:21   #28
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Wiadomo¶ci: 28 766

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
Stary 2014-01-28, 13:27   #29
Duszaniola
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 375

Cytat:
Napisane przez kukurukku Poka¿ wiadomo¶æ
Ja slubu nie chce, wiec zareczyny sa niepotrzebne ale podoba mi sie taka idea mimo wszystko: zareczyny jako pokazanie sobie, ze to powazna sprawa. Pierscionek, faktycznie mozna dostac z jakiejkolwiek okazji (albo i bez), na tym by mi nie zalezalo.
Co do pytania: 'czy zostaniesz moja zona' wystarczy je zmienic na 'czy chcesz spedzic ze mna zycie' i po klopocie jak dla mnie fajna sprawa.
Te¿ tak mam. Tylko tutaj uwa¿am, ¿e koniecznie trzeba, ¿eby obie osoby wiedzia³y, ¿e zarêczyny nie równaj± siê d±¿eniu do ¶lubu.

Cytat:
Po co to? ¯eby by³o?
No bo niektórzy potrzebuj± ¶lubu jako przej¶cia na wy¿szy level, a niektórym mo¿e wystarcza taka deklaracja tylko we dwoje (bez papierów, urzêdników, rodziny) ¿e siê chce byæ ca³e ¿ycie razem.

Cytat:
I tak sobie my¶lê, ¿e ludzie coraz bardziej boj± siê chyba powa¿nych deklaracji i id±cej za tym odpowiedzialno¶ci, lepiej siê zarêczyæ bez ¶lubu, bo ³atwiej wtedy zwin±æ manele.
Ja my¶lê, ¿e to niekoniecznie kwestia strachu przed deklaracjami. Ja ¶lubu nie chcê, nie dlatego, ¿e bojê siê deklaracji, tylko nigdy nie czu³am wewnêtrznej potrzeby, ¿eby ¶lub kiedykolwiek mieæ. Naprawdê, nawet jako dzieciak nie fantazjowa³am o ¶lubie.
Jakbym bra³a to tylko ze wzglêdów prawnych - np. ¿eby mnie wpu¶cili do szpitala do T¯.

Duszaniola jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 13:34   #30
justynkag10
Zadomowienie

Prawda jest taka, ¿e nigdy nie bêdzie 100% pewno¶ci, ¿e ju¿ zawsze bêdziemy razem czy to po zarêczynach, ¶lubie czy w zwi±zku partnerskim. ,,Zwin±æ manele" jak jedna Wiza¿anka pisa³a mo¿na zawsze, bo i po ¶lubie we¼mie siê rozwód i tyle.

Ksi±¿ki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-30 09:41:16

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.