Mleko krowie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 12:15   #1
opo13ww
Przyczajenie

Mleko krowie

Nie wiecie ile procent ma krowie mleko. I jeszcze taka śmietana z tego mleka. Powiem tylko że krowy są pasane na łące.
opo13ww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 11:51   #2
lilly19921
Raczkowanie

Dot.: Mleko krowie

nie wiem ale na pewno sporo. Ja do niedawna piłam mleko 0% jednak postanowiłam sobie ze już nie będę i teraz wybieram naturalne jogurty, kefiry i serki wiejskie. Z tego co sie dowiedziałam to mleko nie jest za zdrowe szczególnie takie tłuste.
lilly19921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 15:08   #3
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opo13ww Pokaż wiadomość
Nie wiecie ile procent ma krowie mleko. I jeszcze taka śmietana z tego mleka. Powiem tylko że krowy są pasane na łące.
mleko "prosto od krowy" ma ok. 8% tłuszczu, czasem mniej,czasem więcej, zależy od pory roku i tego czym karmione są krowy. Czasami takie mleko ma nawet 10%. Tak naprawdę rolnik w momencie oddawania mleka do mleczarni dowiaduje się ile akurat miało procent.

Procenty w śmietanie zależą jak była zbierana. Ale dobra śmietana , dobrze zebrana to może mieć i 50%... zazwyczaj ma mniej
Stary 2010-07-09, 10:10   #4
Anka789
BAN stały

To chyba już lepiej pić takie tłuste (pomimo cholesterolu) niż odtłuszczone (w nim to już nic nie ma dobredo - nie warto). Ale ogólnie mleko krowie nie jest najlepsze dla organizmu. Można sobie wyobrazić, co się dzieje z mlekiem pod wplywem kwasów żołądkowych (jak ktoś kiedyś robił twaróg z mleka lub domowym sposobem zsiadłe to wie, co się dzieje po zakwaszeniu). No i takie coś mamy w żołądku... Ja ostatnio na zlecenie Alpro soya promuję produkty sojowe i zaczęlam je smakować i też lepiej się czlowiek po nich czuje, nie tak ciężko, a dostarcza się pożytecznego bialka i witamin. Co więcej, teraz w ofercie jest alternatywa śmietany - Alpro Cuisine, co już w ogole zwiększa możliwosci kulinarne! Polecam zrobić taki eksperyment i zamienić krowie na sojowe i zobaczyć jak organizm zareaguje.
Anka789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 10:33   #5
Iza995
Raczkowanie

GG do Iza995 Send a message via Skype™ to Iza995

Ja pilam mleko sojowe i mi smakowalo,nie sadzilam ze jest tak smaczne a jednak,i tu sie mile zaskoczylam
Iza995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 11:49   #6
opal99
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie odnośnie mleka, może ktoś będzie wiedział

Jeżeli mamy kwaśne mleko, podgrzejemy je i nastąpi oddzielenie się tego płynu (serwatki) od białka mleka. Serwatkę odlejemy i mamy ten taki serek z mleka. Wie ktoś jakie ten serek będzie miał wartości odżywcze?
Czy w tej serwatce zostaje cała laktoza a co za tym idzie ten serek jest wolny od węglowodanów i zawiera samo białko?
opal99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 16:17   #7
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opal99 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie odnośnie mleka, może ktoś będzie wiedział

Jeżeli mamy kwaśne mleko, podgrzejemy je i nastąpi oddzielenie się tego płynu (serwatki) od białka mleka. Serwatkę odlejemy i mamy ten taki serek z mleka. Wie ktoś jakie ten serek będzie miał wartości odżywcze?
Czy w tej serwatce zostaje cała laktoza a co za tym idzie ten serek jest wolny od węglowodanów i zawiera samo białko?

Nie bardzo. Po podgrzaniu mleka dostajemy tłusty twaróg. Czyli białko i tłuszcz. Węgli faktycznie tam nie ma.

Żeby mieć mniej tłusty twaróg, trzeba odtłuścić wcześniej mleko (przed ukwaszeniem). Jednak w domowych warunkach nigdy nie osiągniemy twarogu 0%, bo całkowite odtłuszczenie mleka odbywa się w specjalnych wirówkach.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-14, 19:43   #8
malutka20068
Zadomowienie

Odgrzebałam interesujący mnie wątek. Otóż zastanawiam się nad tym krowim mlekiem, które już dawno wyrzuciłam z mojego jadłospisu.
Ktoś tu pisał że mleko krowie ma 8 % tłuszczu, ja wyczytałam, że jakieś 4%? średnio patrząc nawet niech ma te 6 %

Moje pytanie nr. 1:
czy po zebraniu śmietany z takiego mleka nadal ma tyle samo procent tłuszczu? ile kcal ma takie mleko w 100ml? bo wiadomo że jak postoi w chłodzie to łatwo zebrać tę śmietankę z wierzchu.

Moje pytanie nr. 2:
Czy ser biały z takiego mleka ma tyle samo kcal i taką samą zawartość tłuszczu? Czy to zależy od tego jak się je zrobi? można zrobić w miarę chudy/ półtłusty ser z mleka krowiego?

Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej dziedzinie to proszę od odpowiedź. Mam dobre dojście do wiejskiego mleka i sera robionego przez babcię i jestem ciekawa jak by wyglądały 'etykiety' takich produktów, które lubię widzieć przed zjedzeniem
Stary 2011-04-15, 13:24   #9
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
Moje pytanie nr. 1:
czy po zebraniu śmietany z takiego mleka nadal ma tyle samo procent tłuszczu? ile kcal ma takie mleko w 100ml? bo wiadomo że jak postoi w chłodzie to łatwo zebrać tę śmietankę z wierzchu.
Nie no, jak zbierzesz tłustą śmietankę to wiadomo, że będzie miało mniej tłuszczu, dlatego rolnicy zwykle mieszają je przed oddaniem do mleczarni (a tam skup odbywa się na podstawie zawartości tłuszczu).
Oddzielić reszty tłuszczu się nie da, chyba że masz wirówkę
z tego co pamiętam, mleko od naszej 'czerwonej' krowy zaraz po udoju może mieć do 4% tłuszczu, najczęściej 3,7% (natomiast w zależności od rasy może wahać się między 3% a 6%).

Mleko zaraz po udoju będzie miało ok 60-65 kcal w 100 ml
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 16:40   #10
chocolattemonster
Raczkowanie

też zgadzam się, że będzie miało ok. 4 % i pewnie więcej białka i dobrych składników niż to z kartonu, tak więc do śniadania złe nie będzie.
Stary 2011-04-28, 16:49   #11
malutka20068
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chocolattemonster Pokaż wiadomość
też zgadzam się, że będzie miało ok. 4 % i pewnie więcej białka i dobrych składników niż to z kartonu, tak więc do śniadania złe nie będzie.
Ostatnio w związku z moim pytaniem zdobyłam świeże mleczko, wlałam do szklanki i postanowiłam wypić- jednak po kilku łykach stwierdzam że chyba za bardzo przyzwyczaiłam się do tego z kartonika i już chyba się nie przestawię na zwykłe, nie smakuje mi

A chocolattemonster widzę że planujesz zejść do dosyć niskiej wagi? możesz mi powiedzieć ile masz wzrostu? pytam z ciekawości bo ja z tych niskich jestem i tez planuję zobaczyć 45 kg na wadze. Gdzieś czytałam na wątku jak pisałaś że stosujesz MŻ i jestem ciekawa czy to działa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-28, 17:34   #12
chocolattemonster
Raczkowanie

mam 160 cm, więc też z niskich. jeśli chodzi do bmi to niby mogę do 47, ale to też zależy od każdego indywidualnie, więc zobaczę po drodze
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=524047 > zapraszam na ten wątek, tam chyba wszystkie stosujemy MŻ i efekty są ja schudłam w miesiąc ok. 2,5 kg i nie mogę narzekać, żebym była głodna czy czasem nie zjadła kawałka czekolady

ja zwykłego mleka nigdy nie lubiłam :/ nawet kiedy miałam kozie (mój dziadek hodował), które jest niby trochę lepsze smakowo to też niezbyt
Stary 2016-06-19, 21:46   #13
p@ti
Przyczajenie

GG do p@ti

Nie wiem skąd ta nagonka na mleko krowie, nikt mi nie wmówi że sojowe jest lepsze. Co do treści żołądkowej- to chyba normalny proces trawienia, i nie tylko mleko zmienia wygląd pod wpływem kwasów żołądkowych. Wychowałam troje dzieci na mleku krowim po które latałam na koniec miejscowości, do dziś uwielbiają zupy mleczne a to już dorośli ludzie, cała trójka okazy zdrowia. Stawiam na zdrowe odżywianie a nie min. przetworzone suche karmy w postaci płatków śniadaniowych. Kiedyś np. produkty bezglutenowe jedli tylko chorzy, dziś wciska się je wszystkim. Porażka.

Nawet najgorszy błąd będzie lepszy niż świadomość że nie podjęło się ryzyka...
p@ti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-23, 11:08   #14
Kaczorrek
Raczkowanie

Ostatnio, zauważyłam że źle toleruję mleko (choć lubię płatki na mleku)... Ktoś mi ostatnio powiedział ze dorośli nie powinni pić tyle mleka co dzieci... Nie wiem czy to prawda ale faktem jest ze źle sie czuję po spożyciu mleka ... Może jest ktoś mądrzejszy żeby mi to wyjaśnić? A sojowych i smakowych wolałabym nie pić...
Kaczorrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-24, 07:03   #15
Kica.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez p@ti Pokaż wiadomość
Nie wiem skąd ta nagonka na mleko krowie, nikt mi nie wmówi że sojowe jest lepsze.
Pewnie stąd, że większość ludzi kupuje mleko w sklepach czyli tak naprawdę produkt mlekopodobny pełen hormonów i innych syfów podawanym krowom w hodowlach wielkoprzemysłowych.

Czy sojowe jest lepsze?
Ja robię sama mleko sojowe (lub migdałowe, orzechowe) i uważam, że jest zdrowsze niż sklepowe mleko krowie Sojowych ze sklepu też nie kupuję i nie zaliczyłabym ich do zdrowej żywności.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-24, 12:01   #16
Aga_xoxo
Przyczajenie

Przez mleko zwiększa mi się trądzik, muszę unikać nabiału niestety, a bardzo je lubię.

"Licz na najlepsze ale przygotuj się na najgorsze"
Aga_xoxo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-27, 01:38   #17
wiekanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga_xoxo Pokaż wiadomość
Przez mleko zwiększa mi się trądzik,muszę unikać nabiału niestety, a bardzo je lubię.
Ja nie moge pic mleka po wyzej1,5%.Momentalnie dostaje wzdecia.

Edytowane przez wiekanka
Czas edycji: 2016-06-27 o 01:40
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości