|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mleko krowie
Nie wiecie ile procent ma krowie mleko. I jeszcze taka śmietana z tego mleka. Powiem tylko że krowy są pasane na łące.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mleko krowie
nie wiem ale na pewno sporo. Ja do niedawna piłam mleko 0% jednak postanowiłam sobie ze już nie będę i teraz wybieram naturalne jogurty, kefiry i serki wiejskie. Z tego co sie dowiedziałam to mleko nie jest za zdrowe szczególnie takie tłuste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Procenty w śmietanie zależą jak była zbierana. Ale dobra śmietana , dobrze zebrana to może mieć i 50%... zazwyczaj ma mniej ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
To chyba już lepiej pić takie tłuste (pomimo cholesterolu) niż odtłuszczone (w nim to już nic nie ma dobredo - nie warto). Ale ogólnie mleko krowie nie jest najlepsze dla organizmu. Można sobie wyobrazić, co się dzieje z mlekiem pod wplywem kwasów żołądkowych (jak ktoś kiedyś robił twaróg z mleka lub domowym sposobem zsiadłe to wie, co się dzieje po zakwaszeniu). No i takie coś mamy w żołądku... Ja ostatnio na zlecenie Alpro soya promuję produkty sojowe i zaczęlam je smakować i też lepiej się czlowiek po nich czuje, nie tak ciężko, a dostarcza się pożytecznego bialka i witamin. Co więcej, teraz w ofercie jest alternatywa śmietany - Alpro Cuisine, co już w ogole zwiększa możliwosci kulinarne!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja pilam mleko sojowe i mi smakowalo,nie sadzilam ze jest tak smaczne a jednak,i tu sie mile zaskoczylam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie odnośnie mleka, może ktoś będzie wiedział
![]() Jeżeli mamy kwaśne mleko, podgrzejemy je i nastąpi oddzielenie się tego płynu (serwatki) od białka mleka. Serwatkę odlejemy i mamy ten taki serek z mleka. Wie ktoś jakie ten serek będzie miał wartości odżywcze? Czy w tej serwatce zostaje cała laktoza a co za tym idzie ten serek jest wolny od węglowodanów i zawiera samo białko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bardzo. Po podgrzaniu mleka dostajemy tłusty twaróg. Czyli białko i tłuszcz. Węgli faktycznie tam nie ma. Żeby mieć mniej tłusty twaróg, trzeba odtłuścić wcześniej mleko (przed ukwaszeniem). Jednak w domowych warunkach nigdy nie osiągniemy twarogu 0%, bo całkowite odtłuszczenie mleka odbywa się w specjalnych wirówkach.
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Odgrzebałam interesujący mnie wątek. Otóż zastanawiam się nad tym krowim mlekiem, które już dawno wyrzuciłam z mojego jadłospisu.
Ktoś tu pisał że mleko krowie ma 8 % tłuszczu, ja wyczytałam, że jakieś 4%? średnio patrząc nawet niech ma te 6 % ![]() Moje pytanie nr. 1: czy po zebraniu śmietany z takiego mleka nadal ma tyle samo procent tłuszczu? ile kcal ma takie mleko w 100ml? bo wiadomo że jak postoi w chłodzie to łatwo zebrać tę śmietankę z wierzchu. Moje pytanie nr. 2: Czy ser biały z takiego mleka ma tyle samo kcal i taką samą zawartość tłuszczu? Czy to zależy od tego jak się je zrobi? można zrobić w miarę chudy/ półtłusty ser z mleka krowiego? Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej dziedzinie to proszę od odpowiedź. Mam dobre dojście do wiejskiego mleka i sera robionego przez babcię i jestem ciekawa jak by wyglądały 'etykiety' takich produktów, które lubię widzieć przed zjedzeniem ![]()
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oddzielić reszty tłuszczu się nie da, chyba że masz wirówkę ![]() z tego co pamiętam, mleko od naszej 'czerwonej' krowy zaraz po udoju może mieć do 4% tłuszczu, najczęściej 3,7% (natomiast w zależności od rasy może wahać się między 3% a 6%). Mleko zaraz po udoju będzie miało ok 60-65 kcal w 100 ml ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
też zgadzam się, że będzie miało ok. 4 % i pewnie więcej białka i dobrych składników niż to z kartonu, tak więc do śniadania złe nie będzie.
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A chocolattemonster widzę że planujesz zejść do dosyć niskiej wagi? możesz mi powiedzieć ile masz wzrostu? pytam z ciekawości bo ja z tych niskich jestem i tez planuję zobaczyć 45 kg na wadze. Gdzieś czytałam na wątku jak pisałaś że stosujesz MŻ i jestem ciekawa czy to działa ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mam 160 cm, więc też z niskich. jeśli chodzi do bmi to niby mogę do 47, ale to też zależy od każdego indywidualnie, więc zobaczę po drodze
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=524047 > zapraszam na ten wątek, tam chyba wszystkie stosujemy MŻ i efekty są ![]() ja zwykłego mleka nigdy nie lubiłam :/ nawet kiedy miałam kozie (mój dziadek hodował), które jest niby trochę lepsze smakowo to też niezbyt
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie wiem skąd ta nagonka na mleko krowie, nikt mi nie wmówi że sojowe jest lepsze. Co do treści żołądkowej- to chyba normalny proces trawienia, i nie tylko mleko zmienia wygląd pod wpływem kwasów żołądkowych. Wychowałam troje dzieci na mleku krowim po które latałam na koniec miejscowości, do dziś uwielbiają zupy mleczne a to już dorośli ludzie, cała trójka okazy zdrowia. Stawiam na zdrowe odżywianie a nie min. przetworzone suche karmy w postaci płatków śniadaniowych. Kiedyś np. produkty bezglutenowe jedli tylko chorzy, dziś wciska się je wszystkim. Porażka.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ostatnio, zauważyłam że źle toleruję mleko (choć lubię płatki na mleku)... Ktoś mi ostatnio powiedział ze dorośli nie powinni pić tyle mleka co dzieci... Nie wiem czy to prawda ale faktem jest ze źle sie czuję po spożyciu mleka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy sojowe jest lepsze? Ja robię sama mleko sojowe (lub migdałowe, orzechowe) i uważam, że jest zdrowsze niż sklepowe mleko krowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Przez mleko zwiększa mi się trądzik, muszę unikać nabiału niestety, a bardzo je lubię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja nie moge pic mleka po wyzej1,5%.Momentalnie dostaje wzdecia.
Edytowane przez wiekanka Czas edycji: 2016-06-27 o 01:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.