|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() jak widzę sporo ludzi przeziębionych chorujacych, co sie dzieje ![]() ![]() do nowych rodziców: jeżeli ktoś dostał informacje o dziecku bez względu na to czy ma zdjęcie czy nie - formularze niebawem jak wyzdrowieje, wyjde z domu i zawiozę do ahamara, który oby był zdrowy i mógł skanować a póxniej któraś z dziewczyna (seona albo Jola) prześlą do Was skany. Nie ma zadnej umowy, dokumentów z pieczątkami itd. minimum formalności. Liczymy na Waszą odpowiedzialność i nikt z urzędu nie będzie ścigany za przerwanie adopcji - proszę tylko nas o tym uprzedzić. Mozna juz wpłacać pieniazki na dzieci: 50 $ rocznie do 3klasy 100 $ rocznie 4-7 150 $ rocznie pow. 7 kl widziałam ze kilka misji przerzuciło sie na Euro ze względu na kurs dolara, ja myślę że każdy umie liczyć i jak dolar tanieje to wiadomo że w Zambii też siostra dostanie mniej Kwacha( niedawno było 4000 teraz 3800 za 1 $) dlatego też i ceny w sklepiku są zanizone. nr konta : Zgromadzenie Sióstr Boromeuszek, ul. Okrzei 27, 43-190 Mikołów
Bank PeKaO S.A. I O/Katowice Nr 39 1240 1330 1787 0000 2315 4683 Z dopiskiem : nr. imię i nazwisko dziecka dla wpłacajacych z zagranicy: SWIFT dla PeKaO S.A.: PKOPPLPW IBAN: PL39 1240 1330 1787 0000 2315 4683 wpłaty robimy normalnie w złotówkach w ratach bądź całości nie czekajcie z pierwszą wpłata zbyt długo bo nie wiemy czy ktoś zrezygnował czy akurat nie ma pieniędzy ( w takim wypadku proszę napisać a siostra wyłoży) w razie pytań proszę pisać na forum lub czacie a pisząc do mnie e-maile nie kasować naszej dotychczasowej korespondencji abym wiedziała o jakie dziecko chodzi ![]() zycze wszystkim miłego tygodnia i ZDROWIA !!!!
![]() |
#4323 |
Rozeznanie
|
Witaj Marcin, super że się odezwałeś
![]() ![]() ![]() Mukashana wracaj do zdrowia. Siostra to by pewnie od razu wiedziała co Ci dolega i jak Ci pomóc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4324 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak nie wiedzą co zrobić, to niech poczytają "W pustyni i w puszczy" Cytat:
Ja jestem na razie zdrowy, skaner sprawny, tylko drukarka zastrajkowała, ale do jutra chyba dojdziemy do porozumienia. Tak więc czekam na formularze. Jeśli chodzi o wpłaty i kursy. Jak ktoś ma siostry boromeuszki, mikołowskie w pobliżu to może przez nie przekazywać od razu dolary, nie ma wtedy problemu z kursami. Ja mam to szczęście i tak robię już piąty rok. To samo dotyczy listów, kartek, paczki raczej nie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Rozeznanie
|
mukashana to dużo zdrówka-niech się w końcu za Ciebie biorą
![]() a jak kupujemy coś ze sklepiku to pisać do Siostry czy do Agi?? ech, czasem to ja wiem że jak coś wysyłam to drożej wyjdzie, ale z drugiej strony mam wyrzuty sumienia jak pomyślę, że przy tym nakładzie pracy mam tam jeszcze Siostrę do sklepu wysyłać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Zakorzenienie
|
co do sklepiku to włąśnie sporo osób nie wie o co chodzi :/
zacytuje co tam napisałam wcześniej : Tutaj możesz skompletować i "wysłać" wirtualnie paczkę dla potrzebujących dzieci z misji, bez kosztów przesyłki J . Wystarczy w tytule przelewu napisać nazwy produktów jakie chcesz ofiarować. Siostra Józefa zrobi zakupy w twoim imieniu. i nie trzeba nikomu zgłaszac. sostra dostanie wyciąg bankowy i po przeczytaniu tytułu przelwu wszystko wie ![]() ![]() ale nikogo nie zniechęcam mam obowiazek przypominać i juz ![]()
#4327 |
Rozeznanie
|
a to dobrze
![]() ![]() już więcej nie marudzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 |
Zakorzenienie
|
Gdyby ktoś miała jakieś pilne pytania to suzi dyżuruje na czacie a zwłaszcza info o paczkach
![]()
#4329 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ostatnio zastanawiałam się czy nie ma może jakiejś modlitwy specjalnie za nasze dzieci. Kiedyś zaglądając na jakąś stronę widziałam coś podobnego, ale nie przyszło mi do głowy, żeby ją skopiować... wtedy myślałam jeszcze, że nie uda się adopcja w przypadku naszej klasy. A tak możnaby było wydrukować i rozdać ją...
#4330 |
Raczkowanie
|
Witam porą wieczorową,
Dziś miałem takie urwanie łba w robocie, że nie udało mi się zadzwonic do Stowarzyszenia Kawalerów Maltańskich. Chciałbym przez nich uzyskac kontakt do założonej przez Zakon Rycerzy Maltańskich organizacji humanitarnej - jednej z najstarszych - AIOM czyli międzynarodowej organizacji pomocy w walce z głodem, chorobami i analfabetyzmem - myślę, że misja w Mpanshyi jak najbardziej wpasowywuje się w profil tej działalności i warto chociażby spróbowac... Ahamar - jak tylko zbiorę myśli to zaatakuję Cię dłuuugą serią pytań natury budowlanej... Pozdrawiam
![]() |
#4331 |
Raczkowanie
|
a ja dostałam od suzi
![]() ![]() ![]()
#4332 |
Przyczajenie
|
Hej, wlasnie chcialem zlecic przelew z wplata na mojego synka ale troche mnie zastanowila sprawa ze sklepikiem... chce wyslac wiecej pieniedzy niz potrzebna kwota na utrzymanie dziecka, z przeznaczeniem na jego rodzine,ale ciezko zdecydowac czy rodzinie jest potrzebna koza czy kura a moze i to i to, ale akurat w tej chwili niezbedna jest im wspomniana maka kukurydziana...Zastanawia m sie wiec, czy zamiast pisac kazda rzecz ktora siostra ma kupic, mozna w tytule wpisac np zeby ta "nadplata" byla wydana zgodnie z potrzebami rodziny? Czy jest to moze zbyt duze obciazenie dla siostry? Zastanawiam sie nad tym, bo siostra wie rzecz jasna duzo lepiej co takiej rodzinie aktualnie moze byc potrzebne... Bez sensu przeciez kupowac im koze jesli nie maja warunkow do jej hodowania itp, itd...
Nie bardzo tez wiem jakie informacje beda w formularzu ktory mam otrzymac i w zwiazku z tym zastanawiam sie, czy warto poczekac na owy formularz przed decyzja na co maja byc przeznaczone pieniadze. Co o tym myslicie? I jeszcze jedno pytanie- orientujecie sie ile czasu zajmuje przesylce priorytetowej dotarcie do Zambii? mam tu na mysli koperte babelkowa z drobiazgami dla dzieciaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Rozeznanie
|
priorytet ok 3 tygodni - miesiąc, ekonomiczna pół roku.
#4334 |
Raczkowanie
|
Ja co miesiąc wysyłam Siostrze maila z potwierdzeniem przelewu. Na Świeta zawsze wysyłam więcej i w mailu do Siostry piszę, że to pieniążki dla rodziny na Świeta i Siostra wie najlepiej, czego im potrzeba
![]() A co do bąbelkowej przesyłki, to ktoś tu pisał, że doszła w tydzień ![]()
#4335 |
Zakorzenienie
|
Grzesiu bardzo dobrze myślisz
![]() ![]() oczywiście mozesz spokojnie napisać w tutule przelewu obok imienia i nazwiska (i nr) dziecka "+ na potrzeby rodziny" juz były przypadki ze rower zamieniano na materaz a kozy na świnki itp ![]() wazne ze chcesz pomóc ![]() edit: nie ma potrzeby potwierdzania siostrze przelewu, dostanie wyciagi bankowe za kilka tygodni to wszystko wie i skrzętnie notuje ![]() ![]()
#4336 |
Przyczajenie
|
Dzieki wielkie za rozjasnienie sytuacji
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Rozeznanie
|
Ja bardzo,bardzo proszę,jeśli ktoś wpłaca 5 zł na administrację(znaczki) to prosze w tytule podać nr adopcji,lub imię i nazwisko dziecka.
"Koszty administracyjne - 12 Lidia Wysocka" lub "Na znaczki - 12 Lidia Wysocka" Bardzo ciężko jest wśród 500 rodziców znaleźć tego który wpłacił, a czasami jeszcze ktoś inny wpłaca lub inny adres i klapa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zakorzenienie
|
w formularzu jest informacja o rodzicach dziecka, rodzeństwie o samym dziecku, takie krótkie ale dają obraz
![]()
#4339 |
Zadomowienie
|
Teraz ja się troche zagubiłam... na jakie znaczki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4340 |
Rozeznanie
|
5zł na znaczki, administrację czy jak kto woli. żeby dziewczyny miały za co nam przesyłać listy i formularze od dzieci. bo nas naprawdę dużo jest...
![]() Edit: Tak dokładniej, to wpłacamy 5 zł lub ile kto może.
#4341 |
Przyczajenie
|
a na jaki numer konta? ten sam co na dzieci, tylko z innym tytulem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Rozeznanie
|
nie!
![]() to do Joli (Dla Ciebie J). Kurcze miałam gdzieś ten nr, ale posiałam... Spytajcie najlepiej Joli na PW
#4343 |
Rozeznanie
|
Załatwione
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 |
Zakorzenienie
|
na znaczki to tak w skrócie, Jola kupuje jeszcze koperty, dla tych osób które nie maja e-maili, trzeba wszystko drukować - papier, tusz itd.
ślina Joli gratis ![]() dostaliście już Newsletter Wizaz.pl :: 2008-03-11 włąśnie jest rozsyłany do kilku tysięcy osób a tam informacja o konkursie o Arce ![]() dzięki AgaZ ![]()
#4345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i podesłałam linka przyjaciółce-artystce ![]() dobrego dnia, kochani ![]() edit: seona, mój synek ma na imię michael - dopiszesz? dzięki z góry ![]()
![]() |
#4346 |
Rozeznanie
|
Ja też nie dostałam newstellera
![]()
#4347 |
Rozeznanie
|
A ja dostałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4348 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
Szczesc Boze!
Pani Agnieszko-wystarczy US 400-WIEEEELKIE DZIEKI-to juz blisko,bedzie duzo radosci,wata cukrowa tez musi byc.Elias jest mistrzem w robieniu waty,przyjedzie ze szkoly.Spotkalam go wczoraj/bylam w Lusace/baaaardzo zadowolony,wszystkich Was pozdrawia goraco i dziekuje,mowi ze nas nie zawiedzie. Wczoraj kupilam 200 m rur plastikowych na wode na budowe,przywiezli na plac budowy 3.500 cegiel..........przeprasz am musze isc do szpitala,cos sie komplikuje przy porodzie i nie ma lekarza ani poloznej...moze uda mi sie dzisiaj jeszcze cos napisac... po godzinie ......juz jestem-trzeba cesarke-a poniewaz nie ma lekarza wiec S.Sabina pojedzie jutro baaaardzo wczesnie rano do Lusaki.Dobrze ze serduszko dziecka mocno bije i modlimy sie zeby wszystko dobrze sie zakonczylo. Pani Agnieszko,nastepna koperta peka w szwach ale dam ja S.Sabinie ona ja przywiezie ze soba bo na poczatku kwietnia odlatuje do Polski.Wiec cokolwiek teraz bedzie do przeslania to przez S.Sabine .Wiem ze jedni Rodzice czekaja na zdjecie z koza inni na Esther....prosze o cierpliwosc....nie otwieraja sie!Mr.Moyo musi je zrobic jeszcze raz.Popelniamy jakis blad przy przenoszeniu zdjec z aparatu do komputera-jedne zdjecia sie otwieraja a inne nie.Wracam do budowy-zaczynamy od malego budyneczku gdzie bedzie skladzik naszego kuchennego sprzetu.Przy nim bedzie jadalnia w stylu afrykanskim pod strzecha,okragla ze stolami i lawkami wmurowanymi w posadzke-miejsce jest w odleglosci gdzies 250m od konventu ,nie ogrodzone...nastepna strzecha,okraglak, na metalowych slupkach kuchnia z poleniskami na garnki-to takie zaplecze-czekam na projekt glownych budynkow,jeszcze trzeba bedzie tez takie afrykanskie ubikacje gdzies w bezpiecznym miejscu no i jak Shreck przyjedzie bedziemy sie brac do ARKI....To tyle na teraz,musze jeszcze dzisiaj przeslac Profiles 50 zdolnych dzieci do Caritas Praga. Dobranoc! s.Jozefa
#4350 |
Rozeznanie
|
na party uzbierało się 400 US??
![]() to fantastycznie ![]() oby ten poród dobrze się skończył ![]() edit:ano rzeczywiście było tyle, jak zwykle kursy pomyliłam ![]() edit2: z 2004,ale o sytuacji w szpitalu warto przeczytać: http://www.swm.pl/pl/finished-on-missions/41 Edytowane przez Mikrejsza Czas edycji: 2008-03-11 o 21:52 Powód: korekta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.