|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
|
|
|
|
|
#4682 |
|
Raczkowanie
|
Jesli nie przekroczylo to 12h to pewnie ze jestes chroniona
|
#4683 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Łykaj magnez z wit. B6, zamiast się znęcać nad Bogu ducha winnym facetem.
|
|
#4684 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4685 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4686 |
|
Raczkowanie
|
No ale po co z psychologiem jak ewidentnie widać winę tabletek czego jestem przykładem? Ja przy trzecim opakowaniu byłam strasznie agresywna, ciągle miałam ochotę komuś napukać a potem samo przeszło. Moja siostra i koleżanka tak samo. Także myślę że nie masz się czym marwtić, inc0rrect
Porozmawiaj z osobami pokrzywdzonymi i postaraj się im wytłumaczyć sytuację. Po 5 opakowaniu gdzieś tak powinno przejść z tego co pamiętam
|
|
|
|
#4687 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie miałam czegoś takiego, ale gdybym miała, napewno odstawiłabym lub zmieniłabym tabletki.
|
|
|
|
|
#4688 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za odpowiedz
![]() ja mialam kiedys przy tabletkach zmiany nastrojow, przy pierwszym opakowaniu, ale ja teraz nie wiem czy to mi przejdzie czy zostanie, wole nie ryzykowac, bo ze mna wytrzymac nie mozna ![]() ale to trudno sie nie znecac nad bogu ducha winnym facetem jak ja nad soba zapanowac nie potrafie, i po jakims czasie dopiero widzę że nie mialam powodow do denerwowania sie a stan trwa już dłuższy czas, od 2 opakowania, jeszcze 2 tygodnie musze się meczyc zanim odstawię...a jaką dzienną dawkę magnezu mam brac, 1500mg moze byc? |
|
|
|
#4689 | |
|
Zadomowienie
|
Ja nie rozumiem, po co od razu do psychologa. Skoro winą są tabletki, to trzeba najpierw uzupełnić poziom magnezu, a dopiero potem obserwować, czy problem dalej występuje. Po co od razu taka ciężka artyleria?
Cytat:
|
|
#4690 |
|
Wtajemniczenie
|
mi po tych tabletkach cały czas strzela w uszach
|
|
|
|
#4691 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
biorę Yasminelle już dwa lata. Do tej pory- cud, miód, malina, że sie tak wyrażę-> krwawienie skrócone o połowę (z 7-8 dni na 4), praktycznie brak bólu i mniejsze wahania nastroju. Ale w ostatnim miesiącu coś się wydarzyło, przy 12 tabletce zaczęłam mocno plamić. Plamienie trwało do ko0ńca opakowania, później tydzień przerwy z normalnym krwawieniem i w końcu ustało. Poszłam do mojej gin i powiedziała, że najprawdopodobniej jest to wynik przemęczenia organizmu (fakt, przegiełam z pracą) albo może być t spowodowane tym, ze po dwóch latach mój organizm domaga się ciut wyższej dawki hormonu. Gin zleciła mi wykonanie badań: układ krzepnięcia, transami- coś tam (ALAT, ASPAT- czy jakoś tak). W środę idę po wynik i udam się do lekarki. Zobaczymy co powie. Bo chciała mi od razu zmienić na Yasmin, ale przepisała jeszcze raz Yasminelle i kazała po miesiącu przyjść z wynikami oraz zdac relacje co sie dzieje. No i właśnie nic sie nie dzieje, wszystko wróciło do normy. Żadnych plamień, nawet upławów zero przez cały miesiąc. No ciekawe co będzie.
|
#4692 |
|
Konto usunięte
|
Ech... a ja towarzysza @ nie mogę się doczekać..
A tak bardzo chcę wziąć tabsa wreszcie |
|
|
|
#4693 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4694 |
|
Wtajemniczenie
|
Zadam typowe pytanko
ale mam nadzieje iz uzyskam uspokajajaca odpowiedz, szukalam w internecie i teoretycznie powinnam byc spokojna, ale zawsze lepiej sie zapytacotoz po dlugim czasie nie brania tabsow, postanowilam z partnerem iz zaczne brac tabletki anty ponowne zapoznanie z ulotka, czytanie tego samego, co sie zna - w razie "w" pierwsza tabletka polknieta o 22:00 kiedy to mialam plamienia, jakos tak skąpo..jednak kiedy stestowałam czy jest krew, tak bylo odrobinke na papierze toaletowym, a wiec odczytalam jako pierwszy dzien i polknelam tabletke jak napisalam wyzej o 22:00 dzis 5ty dzien i kochalam sie bez prezerwatyw, okres ogolnie byl mega skąpy, stwierdzilam iz przez tabletki - jak to nawet chlopak zablysnął wiedza ![]() jednak wole sie Was zapytac - wszystko dobrze zrobilam i nie musze obawiac sie? biore systematycznie o 22
|
|
#4695 |
|
Przyczajenie
|
Czas na moje przygody z yasminelle...
Zaczęłam brać w listopadzie. Z prezerwatywami było do kitu i cały czas się stresowałam, że pęknie itp.... Prawie od razu zaczęły się bóle nóg. Szczególnie jednej. Zrobiłam wszystkie badania - żadnej zakrzepicy, układ krzepnięcia idealny. Miałam odstawić ale wtedy okazało się, że pojawił się problem z PCO... No i tabsy zostały. Gorsze problemy zaczęły się od stycznia. Tak jak wcześniej zdarzały się tylko bóle nóg tak nagle pojawiło się totalne wyczerpanie organizmu. Nigdy w życiu się tak nie czułam. Podbiegnięcie do autobusu i miałam wrażenie, że pokonałam maraton w pełnym słońcu. Kładłam się ale leżenie sprawiało wysiłek! Mimo iż leżałam, czułam się jakbym wykonywała najcięższą pracę w życiu. Horror! Zrobiłam setki badań. Morfologie, tarczyce, cukier. Wszystko ok. Lekarze nie mieli pomysłów.... Nawet nie podejrzewałam, że tabletki mogą powodować coś takiego. Na domiar złego pojawiły się dziwne lęki. I co najdziwniejsze były to lęki nie o moje zdrowie a o życie mojej mamy;| setki telefonów codziennie czy wszystko jest ok... paranoja... Pewnego majowego wieczoru leżąc wykończona(nie wiadomo czym, ale już pogodzona, że reszta mojego życia będzie tak wyglądać) sięgnęłam po tabletki i mnie olśniło Poszłam do gina i odstawiłam na miesiąc. Właśnie mija ten miesiąc a ja znowu mam siłę żeby gdzieś wyjść Pół roku wegetacji i w końcu mogę w miarę normalnie funkcjonować(lęki jeszcze pozostały;/ nie ma już co prawda setki telefonów dziennie ale z 2... czasami 3.... Jednak wierzę, że i to z biegiem czasu minie). Gin zamieniła mi tabsy na Syndi-35. Boję się trochę ale muszę walczyć z PCO bo w przeciwnym razie czeka mnie operacja(coś dużego wyrosło mi w jajniku) Z plusów: - powiększyły piersi - uregulowały i zmniejszyły mój "wodospadowy" okres... - poprawił cerę |
|
|
|
#4696 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No, ale magnez tak czy tak polecam.
|
|
|
|
|
#4697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sadze, ze nie musisz sie obawiac, bo nawet gdyby to plamienie podczas ktorego zaczelac zazywac nie bylo okresem, to gin mowila, ze tez mozna zaczac brac tabletki nie w pierwszy dzien cyklu i wtedy wlasnie zaczynaja dzialac po 3-4 tabletkach
|
|
|
|
|
#4698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy nie tak jest lejdis, ze jak sie boimy, ze jestesmy w ciazy to po 2 dniach juz mamy wszystkie bojawy Począwszwy od mdlości, a skończywszy na powiększeniu piersi Wiem to z autopsji
|
|
|
#4699 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Raz się nawet pogodziłam z tym, że jestem w ciążyNa szczęście już takie schizy minęły i spokojnie ufam tabletkom ![]() sarcina będzie dobrze niektóre muszą się troche naszukać odpowiednich dla siebie tabletek, powodzenia.Alice in Wonderland wg mnie wszystko ok
Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2010-06-22 o 09:08 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4700 |
|
Wtajemniczenie
|
qczelo dzasminka
Dzięki kobitki za odpowiedz, uspokoilyscie mnie ![]() kiedys z ex to kochalam sie, tabsy ale + prezerwatywy jak mialam te 18lat dlatego aktualnie wolalam sie u p e w n i c ![]() teraz ponowna decyzja brania pigulek i pierwszy raz bez niczego, tylko tabletki o ile mi jakos latwiej dojsc, tak widze po TŻ ze czuuuuje roznice ![]() no i tak fajnie... mozna zawsze i wszedzie, bez tej akcji "zakladania gumek" aaa i dokladnie lykac pigulki i nie patrzec, az tak bardzo na nie, bowiem wkrecac sie moze nasza psychika, a wcale to nie musi byc od nich - bol glowy, brzucha itp dzasminka rozwalailas mnie pozytywnie z rana tym pogodzeniem sie z ciaza doobre
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-06-22 o 11:04 |
|
|
|
#4701 |
|
Rozeznanie
|
A ja się zastanawiam jak to jest kiedy wystąpi ostra biegunka lub wymioty w czasie tygodnia przerwy? Wtedy nie bierzemy tabsów no w takim razie ochrona powinna być zapewniona, ale czy tak jest?
|
#4702 |
|
Zadomowienie
|
biegunka lub wymioty szkodzą, bo mogą spowodować fizyczne usunięcie pigułki z przewodu pokarmowego. Kiedy nie zażywasz pigułek, nie ma czego usuwać.
|
|
|
|
#4703 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam takie pytanie miała któras tak że podczas brania tabletek krwawienie wystąpiło o tydzien wczesniej?? przeszłam na diete jakis czas temu i moża ona jest temu winna...miała któras taka sytuacje?
|
|
#4704 |
|
Wtajemniczenie
|
tak dokladnie, jesli wystapila biegunka/wymioty w czasie przerwy - nie a czego organizm zwrocic, a wiec all okay
Monia, a co do diety, to sadze, ze powinno sie uwazac, nie wiem jak wtedy z antykoncepcja, sama widzisz iz nastapily wahania w organizmie, a co to za dieta?
|
|
#4705 |
|
Rozeznanie
|
dunkana...dzisiaj chyba do ginekologa pojde po recepte to sie go spytam czy dieta mogla miec wpływ. jak narazie dodatkowo zabezpieczamy sie prezerwatywa bo nie wiem czy tabletki działaja skoro krwawienie pojawiło sie wczesniej
|
#4706 |
|
Zadomowienie
|
krawienia i plamienia nie świadczą o działaniu bądź niedziałaniu pigułek, choć to oczywiście rozsądne podejście dodatkowo zabezpieczać się w przypadku wątpliwości.
|
|
|
|
#4707 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a wy też dostałyście od ginekologa zalecenie, żeby po 6 opakowaniach zrobić sobie przerwę? Jak długa była ta przerwa?
|
#4708 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Wczoraj wzięłam tabletkę o 23.30, bo wcześniej nie udało mi sie kupić tabletek. Czy mogę wziąć tabletkę dzisiaj o 19? Dzięki za odp
|
|
|
|
#4709 |
|
Rozeznanie
|
Ku przestrodze...
Tabletki zaczęłam brać w maju ubiegłego roku. Na początku super, zero bólu, miesiączki jedno,dwudniowe. We wrześniu zaczął się koszmar. Płacz, histerie, stan depresyjny, byłam agresywna, wiecznie niezadowolona, kłótliwa, w jednej chwili uśmiechnięta zadowolona, w drugiej zła, miałam problemy z zasypianiem. Z dnia nadzień było coraz gorzej. Ten stan tłumaczyłam przeprowadzką i myślałam, że to jesienna depresja. Ale przyszła zima i bylo coraz gorzej. Ze mną i moim rozpadającym się związkiem. Prze te głupie tabletki o mało nie rozstałam się z miłością mojego życia. Przypadkiem skojarzyłam fakty: tabletki-skutki uboczne. Od razu przestałam brać. Dzisiaj mija już 3 miesiąc a ja jestem normalnym człowiekiem Oczywiście nie każda tak będzie reagować na tabletki. Jeśli pojawiły się objawy idźcie do ginekologa i poproście o zmianę tabletek
|
|
|
|
#4710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli się widzi niepokojące objawy, to chyba oczywiste jest, że tabletki należy odstawić NATYCHMIAST. A jeśli się ma tak typowe objawy jak twoje - trzeba uzupełnić magnez, który te tabletki wypłukują. Ta kwestia przewinęła się na tym forum milion razy, ba, pisałam o tym kilka postów wyżej. Zamiast zrzucać winę jedynie na tabletki (no tak, są przyczyną bezpośrednią w tym sensie, że wypłukują ten magnez), zastanówcie się, czy do pogorszenia stanu waszego zdrowia nie przyczynia się wasza niewiedza.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-22 o 16:28 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

często walę w ścianę i nawet wybijam sobie tym palce
Porozmawiaj z osobami pokrzywdzonymi i postaraj się im wytłumaczyć sytuację. Po 5 opakowaniu gdzieś tak powinno przejść z tego co pamiętam 

A tak bardzo chcę wziąć tabsa wreszcie 
Czy nie tak jest lejdis, ze jak sie boimy, ze jestesmy w ciazy to po 2 dniach juz mamy wszystkie bojawy
Począwszwy od mdlości, a skończywszy na powiększeniu piersi