|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
. Za opakowanie płacę niecałe 32 zł (apteka gemini) i to jest normalna cena, nie promocyjna
|
|
#4652 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4653 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój post być może zwróci uwagę dziewczyn, które przyzwyczajone już do brania pigułek przez dłuższy czas uśpiły w sobie czujność, o której wspominasz. _lato ma rację, każde niepokojące i nasilające się objawy powinny skutkować odstawieniem pigułek i wizytą u lekarza. Niestety mamy w Polsce różnych lekarzy i przykro mi, że dopiero po dłuższym czasie trafiłaś na odpowiedniego . Ja nie ufam lekarzom po pewnym niemiłym doświadczeniu i nigdy im już nie zaufam, bo o mało nie przypłaciłam ich błędu życiem lub w ,,najlepszym" przypadku trwałą utratą wzroku. Zawsze chodzę do kilku, by mieć pełen obraz sytuacji. To bardzo męczące, czasochłonne i bywa kosztowne. Ale nie potrafię już inaczej. Tak jeszcze co do yasminelle to są z jednej strony nowoczesne, z najmniejszą ilością hormonów, bardziej bezpieczne i powodują mniej skutków ubocznych, ale jak już się coś po nich dzieje to zazwyczaj jest to dość poważne. Taki wniosek mam po przeczytaniu tego wątku i kilku innych opinii . I te skutki nie są związane tylko i wyłącznie z braniem yasminelle, ale także z ich odstawianiem.damsel in distress życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
|
|
#4654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- A gemini to jest tylko internetowa?
|
|
|
#4655 |
|
Zadomowienie
|
Nie. Ja kupuje w stacjonarnej u mnie w mieście.
Tutaj są adresy, ale z tego co widzę, to póki co tylko Północ Polski: http://www.aptekagemini.com.pl/f/pl/o_firmie.html
|
#4656 | |
|
Zakorzenienie
|
Oj wszystko daleko
|
|
|
#4657 |
|
Konto usunięte
|
Czytałam, że w stolicy chodzi po 34 - 35 zł, a to mnie już zbawia
I obie apteki są blisko mojej uczelni (Rondo Wiatraczna), więc pasuje w 100%. |
|
|
|
#4658 |
|
Konto usunięte
|
Mam pytanie. W tym miesiącu zaczęłam pierwszy blister Yasminelle. Problem polega na tym, że neie rozpoczęłam go 1 dnia miesiączki, tylko w 7 dniu cyklu. Rozpoczęłam tak, ponieważ receptę dostałam dopiero w piątek. Lekarz stwierdził, że 'jeszcze zdążę'. jednak po przeczytaniu ulotki zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiłam
Jaki ma to wplyw na ochornę przed ciążą? Dodam, że póki co nadal używam prezerwatyw, wg. zaleceń przez pierwszy tydzień.
|
|
|
|
#4659 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-13 o 10:32 |
||
|
|
|
#4660 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, proszę o odpowiedź
|
|
|
|
#4661 |
|
Zadomowienie
|
[1=3157a67d1d934f0506c976b a0ef558d7d1211d34_658382e 67595e;19952672]Mam pytanie. W tym miesiącu zaczęłam pierwszy blister Yasminelle. Problem polega na tym, że neie rozpoczęłam go 1 dnia miesiączki, tylko w 7 dniu cyklu. Rozpoczęłam tak, ponieważ receptę dostałam dopiero w piątek. Lekarz stwierdził, że 'jeszcze zdążę'. jednak po przeczytaniu ulotki zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiłam
Jaki ma to wplyw na ochornę przed ciążą? Dodam, że póki co nadal używam prezerwatyw, wg. zaleceń przez pierwszy tydzień.[/QUOTE]A czemu nie zaczekałaś do następnej miesiączki? Yasminelle można wziąć albo w 1 dniu cyklu albo między drugim a piątym dniem, z tym że w drugim przypadku musisz dodatkowo stosować inną metodę antykoncepcji, żeby być zabezpieczona. Moim zdaniem niepotrzebnie się pospieszyłaś.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-13 o 11:14 |
|
|
|
#4662 |
|
Konto usunięte
|
Ponieważ nie mam 28 dniowego cyklu i okres powinnam dostać dopiero koło 2-3 lipca. Lekarz stwierdził, że zdążę jeszzce w tym meisiącu, ale dopiero teraz zaczęłam się zastanawiać czy to ma sens
|
|
|
|
#4663 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4664 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęscie tak, jak Ty, odwiedziłam potem wielu lekarzy i wydałam na wizyty i badania spore pieniądze. Przykre jest to, że aby zostać wyleczonym trzeba wiedziec na co i od czego się choruje. |
|
|
|
|
#4665 |
|
Przyczajenie
|
Witam
![]() czy któraś z Was cierpi nadal na fatalny humor, wielką płaczliwość i rozdrażnienie już chyba na maxa ? nie umiem już sobie poradzić, dziś kupiłam sobie uspokajacz Labofarm i nie wiem czy nie zakłóci działania Y. Mówię Wam, totalna porażka
|
|
|
|
#4666 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A długo bierzesz Y? Od jak dawna masz taki humor? |
|
|
|
|
#4667 |
|
Przyczajenie
|
czytałam ulotkę, jest napisane że może wskazywać na interakcje z antykoncepcją doustną a na forach pisano odwrotnie;/
tabletki biorę ogólnie prawie od 2 lat (mam PCO) i z każdymi coś nie tak, teraz juz nie ogarniam bo mnie zaczyna to krępować bo jestem ciągle zapłakana;/ udam się do ginki i jej opowiem, ale serio już mam dość |
|
|
|
#4668 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I bardzo dobrze, że idziesz do ginki. Ono Ci doradzi co i jak, bo mi się wydaje, że nie ma sensu się aż tak męczyć z Y. Trzymaj się
|
|
|
|
|
#4669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4670 |
|
Konto usunięte
|
A jak często robić usg piersi przy braniu tabletek? Raz na rok starczy ?
|
|
|
|
#4671 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za tą wiadomość odnośnie Labofarmu, wydaje mi się że jakby coś drgnęło ku lepszemu (z moim płaczem), ale z gina i tak nie zrezygnuję
![]() co do badań piersi to ja robiłam na początku 2 razy w ciągu roku a teraz już wystarczy raz jeśli wszystko jest ok
|
|
|
|
#4672 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy Yasminelle poprawiaja stan cery?
|
#4673 |
|
Zadomowienie
|
Może masz niedobór magnezu? Tabletki go "wypłukują".
|
#4674 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
![]() Mam takie małe pytanko, wczoraj na pierwszej wizycie u ginekologa dostałam zalecenie dotyczące brania yasminelle głównie na uregulowanie miesiączkowania( oprócz standardów miałam robione usg i oczywiście wywiad lekarski). Byłyby to moje pierwsze tabletki i dlatego zastanawiam się czy zacząć je brać, naczytałam się o skutkach ubocznych i trochę się obawiam. Ale moje pytanie jest takie czy bez specjalnych badań ginekolog mógł wybrać mi takie tabletki? W poprzednim wątku dużo było mówione o tym, że ginekolodzy dobierają dziewczyną tabletki ot tak i stąd moje pytanie.
|
#4675 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niektórym tak, niektórym wręcz pogarszają. One mają dość niską dawkę damskich hormonów (a winę za trądzik ponosi testosteron), więc nie wiem czy poprawa cery będzie tak spektakularna. Moja się ostatnio poprawiła, ale łykam też drożdże. Po Yasminelle nic mi nie wyskakuje, ale nie zmniejszyły wydzielania sebum (a liczyłam na to).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-17 o 07:55 |
|
|
|
|
#4677 |
|
Raczkowanie
|
Mnie Y poprawiły cerę, nie muszę już codziennie myć włosów (a że mam długie i beznadziejny piecyk gazowy to był problem
. Teraz została mi tylko bezpośredniość (kiedyś nie byłam tak asertywna), a przed braniem tabletek miałam okropne wahania nastrojów- od rozpaczy do euforii (strasznie męczące).
|
|
|
|
#4678 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie, jest jakaś bardziej prawdopodobna wersja, jeśli chodzi o wpływ hormonow na nastroj??
Ja biore trzecie opakowanie i jest strasznie, stałam się zadziorna, wiecznie niezadowolona, narzekająca, przewrażliwiona, ciągle kłócę się z TŻ- codziennie, a caly rok jaki bylismy razem nigdy sie nie kłocilismy - bylismy jakąś nadzwyczajną parą. No i nie potrafię myśleć pozytywnie, jeszcze chwila i będę miala depresję. Ostatnio nie wiem czemu, walnęłam pięścią w szybę i ją wybiłam często walę w ścianę i nawet wybijam sobie tym palce nie wiem od czego, czy od tabletek, tak myślałam;/ planuję odstawic, no ale może mi się poprostu w głowie poprzewracalo? Nie mam problemów, powinnam być szczęśliwa, mam wszystko czego zawsze pragnęłam...a też nigdy nie byłam agresywna, raczej stabilna emocjonalnie. co o tym myślicie, mogą tak tabletki wpływać> No ale wsumie czemu, skoro kiedy je biorę nie mam już tak dużych wahań hormonów, więc powinno być lepiej... a może macie pomysł na inne powody? Gdyby tabletki nie pomogły? serio nic sie złego nie dzieje, jestem pewna że to coś we mnie nie tak, albo wpływ hormonów albo coś mi odbiło i jakaś choroba psychiczna wyszła ;/ jak moj tz ze mna zerwie, przez moje zachowanie a ja niewroce do stabilnosci to nie wiem co ze mna bedzie ![]() musialam sie wyzalic sama zapanowac nad swoim zachowaniem nie potrafię
|
|
|
|
#4679 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie. Zmieniam właśnie tabletki z Yasminelle na Kontracept. I moje pytanie dotyczy skrócenia przerwy - tabletki Yasminelle skonczyłam dwa dni temu, we wtorek 15 czerwca. Powinnam zacząć brać Kontracept 23 czerwca. I chodzi o to, czy jak jutro już zacznę - czyli skrócę przerwę - to czy krwawienie wystąpi? Mi chodzi przede wszystkim o przesunięcie krwawienia po pierwszym opakowaniu Kontraceptu, ale także o wystąpienie krwawienia. Jak to z tym będzie?
|
|
#4680 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny !
mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tabletek, biorę je już od ponad 3 miesiecy wiec już poszło 4 opakowanie, i mam takie pytanie : wlaśnie mam 1 dzień przerwy, czy jeśli w ostatnim tygodniu brania tabletek brałam je dość nie regularnie - raz musialam 6 h poźniej niż zwykle raz 3 h wczesniej (opoźnienia nigdy nie przekroczyly 12 h) to jestem prawidłowo chroniona także podczas przerwy teraz? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.

. Za opakowanie płacę niecałe 32 zł (apteka gemini) i to jest normalna cena, nie promocyjna 

Jaki ma to wplyw na ochornę przed ciążą? Dodam, że póki co nadal używam prezerwatyw, wg. zaleceń przez pierwszy tydzień.

mąż i żona
. Teraz została mi tylko bezpośredniość (kiedyś nie byłam tak asertywna), a przed braniem tabletek miałam okropne wahania nastrojów- od rozpaczy do euforii (strasznie męczące).