![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czytałyście to maturzystki ???????
http://wiadomosci.onet.pl/1356568,11,item.html ??? Pan Giertych chce żeby wszyscy pozdawali nawet jak nei zdali hah
No z jednej strony miły to gest , ale z drugiej strony trzeba było sie postarać zeby tej matury nie zdać ...i troche nie sprawiedliwie dla tych co zdali ... Chociaz na uczelnie i tak sie raczej nei dostaną , ale mogą startować np na zaoczne ..no ale.. Co Wy o tym sądzicie??
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czytałyście to maturzystki ???????
ja sądzę, że pan Romek chce się przypodobać uczniom
![]() no ale maturzyści, któzy nie zdali napewno się ucieszą ![]() wolałabym, żeby Giertych zrezygnował z obowiązkowej matury z matematyki, bo mnie niestety to czeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to co wyprawia Roman to sie w pale nie miesci
![]() Z calym szacunkiem dla maturzystow ktorzy nie zdali...ale tak nie powinno byc.Jest to krzywdzace dla tych co zdali. moze i chce dobrze ale w ten sposob to raczej im nie pomoze.Uczniowie naucza sie uczyc po lepkach bo wiedza ze i tak zdadza. wybaczcie to co teraz powiem ale wlasnie przez takie dobre uczynki wyrosnie nam glupie spoleczenstwo, ktore nie bedzie wiedzialo podstawowych rzeczy.wstyd...
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Niby to dobra wiadomośc dla tych co nie zdali, ale ci co zdali pewnie się wściekają i myslą sobie to po co się uczyłam mogłam nie zdać i tak by mi zaliczyli.Tak samo jest w szkole,inni chodzą cały rok i z ledwością maja 2 a niektórzy przyjdą na koniec roku coś tam odpowiedzą i też mają 2 . Świat jest niesprawiedliwy !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
oj proszę nie przesadzajcie, a co jeśli ktoś powiedzmy zdawał 4 przedmioty, 3 mu poszły bardzo dobrze bo się przyłozyl i wiedział ze mu się przyda to na studia a 4 przedmiot musiał zdawać bo nie mial wyjśćia ale noga mu siępowinęła to co ma zrobić, przez ten jeden przedmiot nie studiować, jeżeli np. z tych co mu zależało poszło mu na powiedzmy 90%
dajcie spokój, każdy powinien mieć szansę, a co jeśliby taka sytuacja Was dotyczyła?? to pewnie chcielibyście mieć takie rozwiązanie. Nie martwcie się, te osoby i tak Wam nie zajmą miejsca na studiach. Moim zdaniem dobrze zrobił, to nie jest na stałe tylko w tym roku, bo wprowadzili nowe rzeczy, a uczniowie nie powinni być królikami doświadczalnymi. Poza tym dotyczy to tylko osob ktore nie zdaly z jednego przedmiotu, a niektóre matury był naprawde trudne, może im 2% zabrakło, nigdy nie wiadomo. Prawdziwym pokrzywdzeniem byłoby gdyby wszyscy dostali świadectwa.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Amnestia dla maturzystów???
Słyszałyście coś na ten temat? Wszyscy maturzyści, których średnia procentowa z matury wynosi min. 30% mają zdaną maturę! Oznacza to, że maturzysta który zdał np. angielski i historię, a nie zdał polskiego może mieć zdaną maturę!
Dla mnie to czysta paranoja! Przecież 30% żeby zdać to nie tak dużo! Sama rok temu pisałam nową maturę i moim zdaniem żeby nie zdać poziomu podstawowego trzeba było się bardzo postarać! Poza tym uczniowie, którzy zdawali WOS w tym roku mają jeden punkt gratis z powodu błędu w druku! I gdzie tu sprawiedliwość? Ja tego nie rozumiem! A jakie są wasze opinie na ten temat? pozdrawiam! ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dot.: Amnestia dla maturzystów???
Nie wierzę, że nie macie zdania na ten temat!
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja na maturze to niby ile przedmiotów zdawałam - jeden? A jak wyglądała matura 50 lub 90 lat temu? Już i tak naród ma szczęscie, że nie jest obowiązkowa matematyka. A jak uważasz, poziom edukacji spada czy rośnie? A jak uważasz, przy tym (patrz punkt wyżej) rozwój nauki i wiedzy się zwiększa czy nie? Co nazywasz nową rzeczą? Konieczność posiadania umiejętności logicznego myślenia i posiadania wiedzy? Czy niepoinformowanie (jak oni smieli nie roztrąbić o tym w faktach) np. o tym, że testy z języka, na grupy sobie ''zrobią'' (pamiętam tą wojnę na onecie, myślałam, że się zdoję ze śmiechu jak czytałam niektóre komentarze) ![]() Oblany ''przedmiot'' maturalny to oblany ''przedmiot'' maturalny. Przez ''jeden przedmiocik'' - i też dyskusyjna sprawa, kiedy jest wina studenta a kiedy nie tylko - to ludzie wylatują ze studiów i to nieważne, na którym są roku. Amnestia..? ![]() A z jakiej racji..? Z racji litości..? ![]() No pewnie, że mają szczęscie i się cieszą, jasna sprawa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja mam nadzieje że to prawda brakło mi 1 pkt do zdania z angielskiego (zrobiłam głupia rzecz i teraz miałabym stracony jeden rok) a poza tym matura w ubiegłym roku była prostsza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Mamy zdanie, ale szlag nas trafia, ze nie korzystacie z wyszukiwarki. Jest juz taki temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wg mnie to niesprawiedliwe. Każdy ma taki wynik, na jaki zasłuzył. A co do 'powinięcia nogi', to co 5 maturzyście się to przytrafiło? Bez przesady.
szansą dla tych, którzy nie zdali powinna być poprawka, czy to w styczniu, czy za rok. takie jest moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na tej samej stronie, na plotkowym jest IDENTYCZNY TEMAT. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mnie się ten pomysł nie podoba ale czego można się spodziewać po człowieku ,który na ministra edukacji wogóle się nie nadaje
![]() Nowe matury weszły w ubiegłym roku więc dlaczego dopiero teraz coś takiego ma być . Przecież wtedy też byli tacy co niezdali !? Fakt , dużo osób nie zdało matury no ale to co się dzieje to już przesada . Gdzie my żyjemy ?? ![]() Może odrazu powinni wszystkim , którzy przystąpili do matury rozdawać świadectwa dojrzałości za to , że wogóle przyszli na egzaminy ?! Paranoja Później ludzie się dziwią , że społeczeństwo mamy coraz głupsze i argumenty , że komuś zabrakło 2% do mnie nie przejawiają . Sama zdawałam maturę i wiem , że te 30% to nie jest wygórowana punktacja . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Matura to jest matura.
To jest egzamin. A egzamin to się zdaje albo nie.
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Dla mnie takie rozwiązanie nie ma sensu. Jeśli ktoś zdawał sobie sprawę, że jest słabszy w danym przedmiocie, to czemu nie wziął go sobie jako dodatkowego? Wtedy, gdyby go nie zdał, i tak miałby zdaną maturę.
I tak - wściekam się, bo uczyłam się sporo do matury i to zaprocentowało. Mam świetny wynik i uważam, że na 30% najgorszy matoł jest w stanie zdać, jeśli tylko przejrzy zeszyt kilka razy w ciągu roku.
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jest już IDENTYCZNY TEMAT. Wystarczy przejrzeć stronę głowną
![]() EDIT: ubiegłyście mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a poza tym za moich czasów [jak to brzmi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O Romku mam takie zdanie jakie mam, ale w końcu ma skończone 2 niezłe fakultety, więc nie jest idiotą tylko reprezentuje swoją osobą, hm ''kontrowersyjne'' bardzo poglądy. Jedno mu się chwali - bardzo mądrze, uważam, postąpi jeśli wprowadzi, tak jak słyszałam - takie same podręczniki dla ''wszystkich''. (Oczywiście, pomijam różnice programowe i poziom pewnych szkół). ''Głupi minister'' (?) ale jedna pożyteczna rzecz mu może wyjść.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za moich ''też''.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej żeby wcale nie było matury. Pięknie. A to, że ktoś miał dobre czy niedobre oceny (i na tej podstawie ma być "prześlizgnięty"), o niczym nie świadczy. Oceny w szkole średniej w ogóle mało o czym świadczą. Często, choć nie zawsze. Lizuski, pupilki, cwaniaczki, opinia - wszystko to przerabiałam. I tak studia (może też się "poprześlizgują" w związku z powyższym) zweryfikują wiedzę, jaką się posiadło. Zwykle nie kończy ich nawet połowa z początkowej ilości.
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
W Polsce już naprawde zaniedługo wszystko będzie powywracane do góry nogami !!! Ciekawe co na to CKE?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Fakt, Nutella prześlepiła, że temat wisi na 1 stronie - ale co ma do tego wyszukiwarka?
Na dobrą sprawę tytuł: ''Maturzystki, czytałyście to?????'' - to jak ''ja'' mam czegoś takiego ''szukać''..? Tak naprawdę to ja sobie mogę ''taki temacik'' ominąć, skoro tak niefortunnie zatytułowany) i założyć taki o amnestii właśnie ![]() A ja apeluję o rozsądne tytuły, jeśli już.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a ja sie ciesze brakło mi 1 pkt z anglika ( bardziej z głupoty a nie z nie wiedzy ) to rozwiązanie ratuje mi tyłek hehehe, zdaje sobie sprawe z tego że w jest to troche nie sprawiedliwe, ale jakbyscie były na moim miejscu też cieszyłybyście sie dodam, że biologie i polski zdałam wysoko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
To już lepiej doprecyzować kryteria, punktacje, itd. Nie wiem jak jest teraz, ale pamiętam, że np. duże przedziały, w jakich można było wystawić daną ocenę, były najbardziej krzywdzące. Albo ocena 3 (dostateczny) - nad tym trzeba by było popracować, bo to najbardziej krzywdząca ocena szkolna. Ktoś dostał 3, bo na tyle potrafił i ok dlaczego nie, a ktoś dostał 3, bo mu "naciągnięto", jak to się mówiło...Zgroza.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem to trzeba się naprawdę postarać, aby nie zdac matury
![]() Ja sama przez cały rok uczyłam się bardzo duzo, nie spalam po nocach, poświęcalam swój wolny czas, aby jak najlepiej przygotowac się do matury i zaprocentowalo to wysokim wynikiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
oka , moja wina, ale ubiczować się nie dam!
![]() I tak poza tym, rzeczywiście dołanczam się do Aeterny, apeluję o rozsądne i proste tytuły! Buźka! ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem pasuje się pogodzić z tym nie zdaniem matury a nie ratować tyłki..z głupoty czy z braku inteligencji ,ale nie ma tych pkt , a matura ma byc ezgzaminem dojrzałości i logicznego myslenia , skoro ktos jej nie zdał to o czymś to świadczy ..
Z całym szacunkiem dla wszystkich maturzystów ! Moja kolezanka nie zdala rozsz ang ustnego ,ale dlatego ze jest ambitna i myslala ze fartem zda , chociaz poprawnie po ang zdania nie umie skleic.. A co do pisemnego ..to trudno go naprawde nie zdac , nawet jak sie czasem ktos pomyli z czymś.. I przepraszam ze tytul ,ale dotyczy maturzystów wkońcu :P NIe bijcie ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja nie mówię że to super że tylu ludzi się prześlizgnęło że im sięudało, ale macie podany przykłąd na hasmin, dokłądnie to miałam na myśli, nie uważam że to sprawiedliwe dla tych któzy sobie sprawę olewali, ale sprawiedliwe dla tych którzy naprawde się uczą ale przez stres czu inne czynniki nie zdali. Mam koleżankę która nic innego nie rrobiłą tylko sięuczyła, przychodzila z eskzoly siadała do książek i jedyna przerwa jaka miała to na obiad i tak do wieczora. I co z tego miała? Zdała ale ledwo. Nie każdy kto się dużo uczy, ma zapewnioną maturę na wysokie noty. Jest to jak najbardziej sprawiedliwe dla takich przypadków, a nie dla kogoś kto olewqał sobie cały rok. Ale przecieżnikt nie wyjdzie na środek i nie pwoie ty ni dostaniesz świadectwa bo nie uczyłeś a ty dostaniesz bo się yuczyłeś mimo ze nie zdales. Ci, którzy zdali to wiedzą że mają to swoją zasługą, ale bądźcie ludźmi i postawcie się w sytuacji tych, którym mimo wszystko nie udało się.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Głupota, wręcz debilizm. Po to są egzaminy żeby przeprowadzić selekcję. Co z tymi którzy sie uczyli? Mają byc na równi z nieukami? Ja w tym roku zdałam maturę(nie najlepiej ale dobrze). Uważam że każdy powinien mieć sam w sobie tyle wiedzy żeby zdac ja na te 30 %. Naprawde dojdzie do tego że społeczeństwo z roku na rok bedzie coraz głupsze. A wiadomo, łatwiej rządzić durniami niż wykształconymi ludźmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.