|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Mój stosunek do Swiadków jehowy jest neutralny, jest jednak kilka rzeczy, które mnie ciekawią
![]() Cytat:
![]() ![]() Byłam bardzo zdziwiona, kiedy zobaczyłam jaką ,,tajną bronią,, ![]() Szczególnie ciekawy jest wstęp, w którym są dokładne instrukcje, jak solidnie przygotować się do ,, wizyt domowych ,,. Szkoda,że w chwili obecnej nie mam przy sobie tej książeczki, bo przytoczyłabym kilka ciekawych przykładów. Edytowane przez tootsie Czas edycji: 2007-12-29 o 22:52 Powód: pomyłka słowna |
|
![]() ![]() |
![]() |
#542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak już pisałam wcześniej Sj poznałam od dobrej strony
![]() |
#544 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dajmy na na to, hipotetycznie, jest ksiązeczka „ Jak rozmawić z Muzłumianinem” to tak jakbys „tajną bronią” nazwała ksiązke do nauki języka angielskiego, bo ktoś chce porozmawiać z Anglikiem. Reasumując, główne zarzuty to ,że Świadkowie chodzą i rozmawiaja zl ludźmi, wręczając straszne czasopisma np. o szkodliwosci paleniala papierosów i to, ze znają Biblie. Te zarzuty sa tak „mocne”, ze nie jestm w stanie ich zakwestionowac. Po za tym, jak można kooś zachęcić do monologu? To jest irracjonalne. Rozumiem do dialogu...... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
Wszystkich, którzy się interesują tym tematem, zachęcam do obejrzenia amerykańskiego dokumentu o początkach tej organizacji. Znajduje się on na stronie:
http://video.google.pl/videoplay?doc...38006908492556 Ostrzegam, że dość "mocny". |
![]() ![]() |
![]() |
#547 |
Zakorzenienie
|
Każdy SJ posiada taką ksiązeczkę (instrukcję?), zapewne o tym wiesz
![]() ![]() ![]() Książeczka wpadła w moje ręce przypadkowo ![]() ![]() Zadałam jednak pytanie (wiem, trochę niewygodne), a Ty wymigujesz się od odpowiedzi ![]() Po co SJ są takie książeczki? Skoro nie są nachalni, to po co w książeczce jest odpowiedz na stwierdzenie ,, nie jestem zainteresowany SJ,, czy ,,jestem niewierzący,, ? Odpowiedz oczywiście mająca na celu podtrzymanie rozmowy, zaprezentowanie cytatów z biblii i pokazanie SJ w jak najlepszym świetle jako osób głęboko wierzących? Gdzie tu pojawia się miłość do ludzi? Wyuczone formułki stanowią blokadę do swobodnej i szczerej rozmowy ![]() Zapewne niewiele osób wie,że SJ mają takie książeczki. Mnie zawsze dziwiło to,że SJ są dobrymi mówcami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#548 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Formułka na każda okazje................:ro lleyes: I następny zarzut "są dobrymi mówcami" A czy Tobie ktoś zabrania przygotowac się do rozmowy, jesli chcesz rozmawiać na jakiś konkretny temat nie wychodząc przy tym na laika? I nie mam tu koniecznie na myśli rozmowy ze Świadkami, ogólnie A`propos wyuczonych formułek 1090 - Podczas pierwszych krucjat chrześcijanie przejęli na Wschodzie różaniec. Służył on poganom do zmawiania modlitw ku czci bogini Kali, czczonej na Wschodzie jako Dziewica i Królowa Niebios, dlatego większość pacierzy różańcowych skierowanych jest do Królowej Niebios. Różaniec rozpowszechnił rodzaj mechanicznej modlitwy, gdzie modlący się powtarza w kółko te same słowa, czasem i bezmyślnie, jak to czynili poganie, którym chodziło o ilość pacierzy, a nie o ich jakość. Pan Jezus przestrzegł przed taką modlitwą, mówiąc: "A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani" (Mat.6:7). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo na razie wiesz tyle, co przeczytasz na tej stronie co podałaś link. I nie zapomnij o historii kleru, w jaki sposób nawracali na chrześcijaństwo (inkwizycja ). Oni napweno to robili z miłością. 1163 - Sobór w Tours prowadzony pod wodzą papieża Aleksandra III nakazał władzom świeckim więzić ludzi uznanych przez Kościół rzymski za heretyków. Konfiskata mienia oskarżonych była dla władz świeckich dodatkową motywacją, aby więzić i palić na stosie jak największą ilość oskarżonych. 1184 - Papież Lucjusz III zażądał na rzecz Kościoła części dobytku oskarżonych o herezje Wraz z cesarzem niemieckim Fryderykiem Barbarossą wydał nakaz prześladowania i uśmiercania heretyków za pośrednictwem władz świeckich, co oznaczało formalny początek inkwizycji jako instytucji kościelno-państwowej. Kościelni inkwizytorzy przekazywali władzom państwowym osądzonych z klauzulą, aby nie karać ich śmiercią, co było jednak obłudną formalnością, gdyż byli obecni, aby dopilnować wykonania wyroku śmierci, a gdy nie zapadał, oskarżali urzędników odpowiedzialnych za jego wykonanie o wspomaganie heretyków. Nietolerancja i prześladowania zrodzone przez ten związek Kościoła i państwa były sprzeczne z duchem Ewangelii. Pan Jezus i apostołowie nigdy nie narzucali nikomu swoich przekonań, ani nie posługiwali się siłą czy władzą świecką, aby narzucać swe doktryny społeczeństwu. wspaniała historia "miłości chrześcijańskiej", mocna.......... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapewniam,że taka książeczka istnieje, może tylko Ty o tym nie wiesz ![]() Mam nadzieje,że uda mi się jak najszybciej wkleić skany tej ksiązeczki, wtedy będziemy mogły porozmawiać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Zakorzenienie
|
widocznie nie wszyscy są idealni,ja trafiłam na tych dobrych,a wy na tych troche złych
#553 |
Zakorzenienie
|
Piszesz Ata.że boisz się Świadków. Czy oni kogoś, pobili, okradli, zabili albo chociaż ubliżyli? Ja wsiadając do zatłoczonego autobusu, mocno trzymam torebkę przy sobie, tak samo w markecie. Idąc ulicą jak jest ciemno, oglądam się za siebie. A w ogóle staram się nie wychodzić sama po zmroku. Jadąc pociągiem nie jestem pewna, czy ktoś dla zabawy mnie z niego nie wyrzuci.
A jak myslisz, jakiego wyznania byli „łowcy skór”? albo te panie „opiekujące „ się staruszkami w Domu Starości? Takich przykładów mogę podawać.................. ...... I Ty żyjąc w takim świecie, między takimi ludźmi, boisz ludzi, którzy nikomu krzywdy nie zrobili ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz jednak zrozumieć, że ŚJ nie są idealni (wydaje mi się, że tak właśnie uważasz). ŚJ mają na swoim koncie kilka "grzechów" oraz zmian, a początki tej organizacji są co najmniej dziwne: - Daty "Wielkiego Ucisku"- Armagedonu były wielokrotnie zmieniane: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1975, w zasięgu pokolenia z 1914. - przekład Biblii Świadków Jehowy, zwany Biblią w przekładzie Nowego Świata wzbudza zarzuty wśród wielu biblistów np. dr Julius R. Mantey, prof. Bruce M. Metzger, dr Eugene A. Nida, dr William Barclay, dr Paul L. Kaufman, dr Harry A. Sturz, dr Robert Countess, H. H. Rowley. - zamiana tradycyjnego określenia "krzyż" na "pal męki" bez uzasadnienia biblijnego. Dodatkowo do 1935 roku Świadkowie Jehowy wierzyli, że Jezus umarł na krzyżu i sami stosowali tę symbolikę krzyża. - świadkowie Jehowy podkreślają trzymanie się nakazów biblijnych, lecz według nich lekceważą m.in. zakaz dokonywania w Biblii zmian. - władze ŚJ przyczynili sie do prześladowań swoich współwyznawców w Malawi (Środkowa Afryka), gdyż nie pozwolili ludziom wykupić legitymacji potwierdzającej przynależność do Partii Kongresowej tego kraju (1964). Natomiast 4 lata wcześniej ŚJ z Meksyku pytają czy można przepłacać urzędników w celu uzyskania specjalnej legitymacji, świadczącej o odbyciu jednorocznych ćwiczeń wojskowych. Legitymacja ta była niezbędna przy wyrabianiu paszportu, prawa jazdy i innych dokumentów. Ciało Kierownicze, pełne zrozumienia dla sytuacji Świadków w Meksyku, zgodziło się na"transakcje pieniężne" (czytaj: łapówki) w celu uzyskania zwolnienia od ćwiczeń wojskowych, jakkolwiek zaznaczyło, że jest to kwestia sumienia poszczególnych braci. Jak można było pozwolić na masakrę ludzi w Malawi, wcześniej pozwalając dawanie łapówek w Meksyku? Trochę to dziwne, nie sądzisz. I tak na koniec. Celem mojego postu nie jest atak na ŚJ, tylko uzmysłowienie, że ŚJ nie są idealni. Niech każdy wierzy w to co uważa za najbliższe swojemu sercu, ale niech nie uważa, że jego religia jest perfekcyjna. Każda religia ma swoje plusy i minusy i trzeba się z tym pogodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja swoje biore ze źródeł niezależnych lub biblii. Co "końca Swiata " (Armagedon ) przyznaje był taki okres, ze Swiadkowie podali tam jakąs przeprosili. W Biblii Jezus mówi " nikt nie zna daty" podała też znaki końca. Nie negujesz historiia koścoła a teraźniejszoć? Nagłasniane są przypadki pedofili i homoseksualizmu wśród księzy Nie umiesz odpowiedzić mi ta pytanie odn. imie Jahwe w biblii Ale może znasz odpowiedzi na pytnia, skad w religi katolickiej, chrześcijańskiej wzieło się (czyt, nowy testamet , wiec wiesz , ze tam nie o tym wzmianki ) celibat, szaty u księzy, post, choinka, św.Mikolaj, zajączek wielkanocnyzśwęconki, opłatek, spowiedź, różaniec, odpuszczanie grzechów przez księży, szatan przedst. jako diabeł z rogami? na razie tyle przychodzi mi do głowy. Po za tym czy wiesz co to jest Armagedon, zmartwychwstanie, ostatek czyli 144 000, występujący w Objawieniu smok, nierządnica? kto t o jest Słowo? Czytałaś Nowy testament, zeby poznać Pismo, trzeba przeczytać je całe, bo Biblia to całość. Celem mojego postu nie jest atak na Katolików, tylko uzmysłowienie, że Katolicy a nawet księza nie są idealni. przykłady o pedofili czy homoseksulizimie są drastyczne, ale mówiły o tym media, więc mam nadzieje, ze nikogo tym przykładem nie uraziłam, tzn. uczuć nie uraziłam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
no może tak powinnam ując jak piszesz ,nie ma ludzi idealnych
#558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto w ogóle mnie nie zrozumiałaś.Pisząc o tym,że się boję,nie mam na myśli strachu o swoje życie w kontakcie ze ŚJ. Nie ufam im i wzbudzają moje obawy w związku z tym,że -przynajmniej ci,którzy stanęli na mojej drodze-wszystkie rozmowy z pozoru towarzyskie,sprowadzali prędzej czy później do swojej wiary i "ogromnej" potrzeby "nawracania" mojej osoby,choć o to nie proszę.Było to (jest) dla mnie krępujące,niezręczne,a nawet irytujące. Poza tym zastanów się Vilandro czy powinnaś wszystkich "złych" tego świata pakować do jednego worka z bilecikiem: "Katolicy"? Jest to niesprawiedliwe uogólnienie. Podkreślam raz jeszcze: nie bronię nikogo. Wypowiadam się tylko na temat swoich odczuć na temat ŚJ. Dyskusja ta sprowadziła się jednak do polemiki- które wyznanie lepsze. Wiedziałam,że tak będzie. Zwłaszcza jak czytać i pisać będą właśnie ŚJ. Nie nawracajcie nas proszę na forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#559 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiem, że ŚJ inaczej to interpretują, ale dla katolików to jest właśnie dowód na odpuszczanie grzechów za pośrednictwem księży, którzy są następcami Apostołów. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
„Przeto upamietajcie się i nawróćcie się, aby były zgladzone grzechy wasze” nie ma to mowy o pokucie. Przeczytaj też dalsze wersety. Dzieje ap.4:11-12 „On jest owym kamieniem(mowa o Jezusie ) odrzuconym przez was, budujących, On stała się kamieniem wegielnym. I nie ma w nikim innym zbawienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbaweni” Czyli człowiek nie może odpuszczać grzchów ( zbawiać ) „Albowiem jeden jest Bóg, jeden też jest pośrednik, między Bogiem a ludźmi, Chrystus Jezus” 1 Tym. 2: 15 człowiek nie może być pośrednikiem „Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim, albowiej jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie” Mat. 23: 9-10 Bez komantarza „Lecz teraz napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mienie bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwce, lub bałwochwalcą, lub oszczercą, lub pijakiem, lub grabieżcą, abyście z takim nawet nie jadali” 1 Korynt, 5 :11 „Piotr zaś podniosl go mówiąc: wstań i ja jestem tylko człowiekiem” dzieje 10:26 14:15 Piotr nie pozwolił przed sobą klekac, apostoł, który chodził z Jezusem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#561 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadałam tylko pytanie , jak Ty myślicz, jakiego byli wyznania......... A czy ja Cie nawracam, w jaki sposób? ok. ja mogę sie już więcej tu nie wypowiadc, no bo właściwie po co......... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie Twoje prawo,żeby się tu wypowiadać,więc może nie rezygnuj tak łatwo? A co do odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie- kompletnie nie mam pojęcia jakiej wiary byli/są złoczyńcy tego świata.Mogli być KAŻDEJ.Natomiast Twoja postawa sugeruje jednoznacznie odpowiedź. Nie wiem na pewno czy mnie nawracasz.Wiem natomiast,że za wszelką cenę próbujesz udowodnić rację.Może to na jedno wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#563 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone" (Dz 3, 19) Cytat:
A jak się ustosunkujesz do tego cytatu z Pisma Świętego?: "Wszystko zaś to pochodzi od Boga, który pojednał nas z sobą przez Chrystusa i zlecił nam posługę przejednywania. Albowiem w Chrystusie Bóg jednał ze sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowo przejednywania. Tak więc w imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień. W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem!" (2 Kor 5, 18-20) PS. Nie 1 Tym. 2: 15, tylko 1 Tym 2:5 (domyślam się, że to zwykła literówka) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwierniejsza jest jednak Septuaginda „Pierwszym przekładem z języka oryginału starożytnych Pism Hebrajskich (Starego Testamentu), na jakikolwiek język obcy w ogóle, był przekład znany w biblistyce jako Septuaginta (LXX).” Jest to pierwsze tłumaczenie Bibliihebrajskiej na grekę. Ten werset Dzieje Ap 3:19 20 Brzmi tak metanohsate oun kai epistreqate eiv to exaleifyhnai umwn tav amartiav opwv an elywsin kairoi anaquxewv apo proswpou tou kuriou na greke tak: Acts 3:19 METANOHSATE OUN KAI EPISTREYATE EIS TO EXALEIFQHNAI hUMWN TAS hAMARTIAS, 20 hOPWS AN ELQWSIN KAIROI ANAYUXEWS APO PROSWPOU TOU KURIOU KAIAPOSTEILHi TON PROKECERISMENON hUMIN CRISTON IHSOUN. Jest tu użyte słowo METANOHSATE (to change one's mind, i.e. to repent) Na angielski takRepent ye therefore, and be converted, that your sins maybe blotted out, *when* the times of *******ing shall come from thepresence of the Lord; poza tym nie chce juz pisac na ten temat, nie chce ,zeby ktoś mi zarzucał , ze na siłe próbuje przkonać “do swojego “ I nawracaćAniołku przeczytaj cała biblie, rozpatzr też fakty hist I pamiętaj, wiele słów np słowo piekło, dusza mają zupełnie inne zaczenie jak się patrzy na orginał , np. szeol, hades, czy wyzej pisałam jak znacznie ma grecka i łacińskie słowo dusza ( psyche, nefesz , rauch ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam Biblię 3 razy,teraz zaczełam czytać 4 raz i coraz więcej rozumiem...kościół na pewno inaczej interpretuje no i ma swoje prawa kościelne...
fakt Biblia jest dużo razy przepisywana,najlepiej jakby znać jezdyk i przeczytać tą orginalną,ale czy jeszcze istnieje??
#566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym dziękuję Ci za tą rozmowę, bo dzięki niej umocniłam swoją wiarę, znalazłam odpowiedzi na kilka trudnych pytań i skłoniła mnie ona do przeczytania całego Pisma Świętego. I tak zupełnie na koniec powtórzę jeden z moich poprzednich postów. Niech każdy wierzy w to co uważa za najbliższe swojemu sercu, ale niech nie uważa, że jego religia jest perfekcyjna. Każda religia ma swoje plusy i minusy i trzeba się z tym pogodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
U mnie w pracy jest dziewczyna, ktora jest swiadkiem Jehowy i jej zachowanie budzi zdziwienie wsrod wiekszosci wspolpracownikow. Przede wszystkim ona wszystko sprowadza do swojej religii, np. mowi. ze urodzila dziecko, bo Bog jej kazal, a jesli ktos jej zwroci uwage, ze zrobila cos zle to wpada wrecz w furie i konczy zdanie (niemal zawsze!), ze i tak wszyscy pojdziemy do piekla jak nadejdzie armagedon! W czasie pracy czytala ta swoja biblie. Chodzi wsciekla, bo nikt w pracy nie chce sluchac jej przekonan i chodzic na spotkania. Doszlo do tego, ze ludzie zaczeli sie skarzyc u szefa na nia. W zwiazku z czym dostala ostrzezenie, ze jesli nie potrafi religii na czas pracy zostawic w domu to sie pozegnaja z nia. Dziewczyna z nikim nie rozmawia, nie robi z nikim przerw, siedzi przy swoim stanowisku pracy i do nikogo sie nie odzywa! Jest tez w pracy druga babeczka, ktora tez jest swiadkiem Jehowy i na poczatku jak zaczelam pracowac to raz sprobowala mi cos tam mowic o swojej religii. Ale ja jej powiedzialam, ze ja szanuje jej wiare, z tym ze jestem od pokolen katoliczka i zeby ona to tez uszanowala, a jesli bede chciala zmienic wiare na inna to musze sama podjac taka decyzje i nikt nie musi mnie przekonywac. I dala sobie spokoj. Normalnie rozmawiamy na niezobowiazujace tematy i jest ok! Wiec ja mysle, ze niezaleznie od wiary w kazdej znajdzie sie jakis fanatyk, ktory budzi zdziwienie!
#568 |
Zakorzenienie
|
nie każdy jest idealny,ja szanuje wszystkich ludzi,ja mam swoje myślenie inni swoje
#569 |
Raczkowanie
|
Szczerze mowiac nie ma idealnych ludzi! Nikt nie jest perfekt!
#570 |
Zakorzenienie
|
no właśnie nik nie jest idealny,każdy wierzy w to co go nauczyli od urodzenia
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.