Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-29, 20:40   #541
tootsie
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Mój stosunek do Swiadków jehowy jest neutralny, jest jednak kilka rzeczy, które mnie ciekawią

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Chodza bo tak pisze w Ewagieli " Głoście słowo moje" i wierzcie mi robią to z miłości do ludzi. Nikgo nie chcą "przeciągnąć" na swoja wiare bo zostać Świadkiem Jehowy jest b.trudno.
czemu służą ksiązeczki, w których są opisane różne sytuacje, jakie mogą spotkać swiadka jehowy po zapukaniu do drzwi? Mam na myśli gotowe odpowiedzi na wszelkie pytania, wątpliwości i próby zbycia szczególnie Np. Co odpowiedzieć (żeby zachęcić do dialogu oczywiście), kiedy gospodarz domu odpowie,że jest innej wiary np. Muzułmaninem czy jest zajęty sprzątaniem.
Byłam bardzo zdziwiona, kiedy zobaczyłam jaką ,,tajną bronią,, dysponują Swiadkowie Jehowy. Dlatego tak cięzko jest ,,przegadać,, Swiadka Jehowy. Starannie przygotowane odpowiedzi ,,zagną,, nie jednego.
Szczególnie ciekawy jest wstęp, w którym są dokładne instrukcje, jak solidnie przygotować się do ,, wizyt domowych ,,.

Szkoda,że w chwili obecnej nie mam przy sobie tej książeczki, bo przytoczyłabym kilka ciekawych przykładów.

Edytowane przez tootsie
Czas edycji: 2007-12-29 o 22:52 Powód: pomyłka słowna
tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-29, 21:48   #542
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Nie było głównym celem Jezusa, aby przez te przypowieść opisać piekło, ale dać do zrozumienia słuchającym go żydom, że są ludźmi złymi i występnymi. Gdy się przeczyta wcześniejsze wersety od 14 do 18, zauważy się, że Jezus ganił faryzeuszy za ich wyniosłość. Należy zwrócić także uwagę, że Jezus te słowa skierował do faryzeuszy, którzy wierzyli w nieśmiertelność duszy, oraz karę i nagrodę zaraz po śmierci, a więc w ten sposób chciał Chrystus trafić do ich serc i umysłów
Przede wszystkim jest to przypowieść a nie rzeczowe sprawozdanie. Przypowieść - to fikcyjna treść, połączona z symbolizmem, ilustrująca pewien punkt widzenia.
Jezus często posługiwał się przypowieściami i nie tyle ich treść rzeczowa, ale w ten sposób zobrazowane znaczenia przypowieści - oto, co nas interesuje.
Głównym celem owej przypowieści jest smutny proroczy wniosek, do którego Jezus doszedł
31 Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą"».
Biorąc pod uwagę inne Jego przypowieści np.o mądrych pannach i głupich, możemy spokojnie założyć, że treść przypowieści ma wyłącznie charakter obrazowy a nie merytoryczny czy też esencję dogmatyczną.
Rozważmy szczegóły owej przypowieści.
Wersety 19 i 20 ukazują nam dwie postacie - bogacza oraz ubogiego Łazarza. Werset 22 - obaj mężczyźni umierają. Wielu ludzi uważa, że obaj NATYCHMIAST znaleźli się albo w piekle albo w niebie. Tymczasem przypowieść niczego takiego nie sugeruje.
Żebrak został zaniesiony na tzw. "łono Abrahama" a bogacz został pogrzebany. Jak na razie nie ma wzmianki i niebie ani o piekle.
Termin "łono Abrahama" niezupełnie wiernie oddaje oryginalny tekst. Termin ten określa specjalną pozycję, jaką cieszył się Łazarz. Podobna pozycja jest opisana w Jana 13:23.
23 Jeden z uczniów Jego - ten, którego Jezus miłował* - spoczywał na Jego piersi.
Kto zaniósł Łazarza na 'łono Abrahama'? Aniołowie. Nasuwa się subtelna sugestia - Łazarz zostanie w tym okresie wyniesiony przez wiernych aniołów do pozycji, podobnej jednego z uczniów Jezusa (najprawdopodobniej był to Jan).
Werset 21. Bogacz najwyraźniej znajduje się w ciele w Otchłani czy też Hadesie, w krainie umarłych. Nadal nie ma mowy o piekle z wiecznym ogniem.
Bogacz widzi z wielkie dystansu Łazarza na piersi Abrahama. Praktycznie sytuacja raczej niemożliwa i nielogiczna. Pamiętajmy, że jest to przypowieść a więc nie o logikę przypowieści tutaj chodzi, ale o logikę ilustrowanej w ten sposób myśli Jezusa.
W wersecie tym jest określenie "podniósł oczy" - werset sugerujący wyraźnie powstanie z martwych. Takie wyrażenie jest używane systematycznie w Biblii jako zmartwychwstanie.
Bogacz najwyraźniej cierpi tortury. Greckie słowo tłumaczone w tym przypadku na 'tortury' - basanos . Słowo to jest użyte dwukrotnie w Biblii.
Znaczenie tego słowa jest fascynujące
Basanos - (Touchstone) - czarny kamień bazaltowy, uzywany do testowania jakości i czystości złota i srebra. O ten kamień pocierano złoto aby na podstawie pozostawionych smug złota na kamieniu sprawdzić czystość kruszca. Słowo to w języku angielskim jest synonimem testu jakości. Basano także jest synonimem testu jakości i tak był w tych czasach rozumiany
Czyli bogacz cierpi podczas testu jakości. Bogacz stanął przed sądem i cierpi mentalne tortury związane z możliwym spodziewanym wyrokiem - jeziorem ognistym!
Nie udało mu się skorzystać z ofiary Jezusa i widzi wyraźnie Łazarza, jako członka Królestwa Bożego, które jest dla niego, bogacza jest nieosiągalne.
Werset 24 "...niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu"
Nikt rozsądny nie prosiłby o kroplę wody na język, gdyby CAŁY płonął w ogniu! Kropla na język nie pomogłaby w niczym. Raczej prosiłby o cysternę wody na całego siebie a nie o kroplę wody. Podobnie tłumacz polski użył słowa - 'cierpię'.
Tymczasem w tym przypadku mamy inne słowo użyte, a tłumaczone na 'cierpienie.
Odunao - słowo to oznacza - smutek, rozpacz, cierpienie, stres, niepokój. Oczywiście nie widać nigdzie wiecznego ognistego piekła w tym znaczeniu tego słowa.
O co więc chodzi w tym fragmencie?
Najwyraźniej bogacz cierpi niezwykły stres podczas sądu! Co dzieje się z człowiekiem podczas olbrzymiego stresu?
Jedna z oznak jest niezwykle suchy język! Trudności z połykaniem śliny. Wielu z nas zna doskonale to uczucie.
Oto męka Bogacza! Stojąc na sądzie zna swój wyrok i niesamowity stres powoduje wyschnięcie języka i cierpienia mentalne, głownie rozpacz i strach.
Tekst 'w płomieniu' jest także niewłaściwie przetłumaczony, ponieważ powinno być -'z powodu płomienia'.
Bogacz nie był w płomieniu ale się jego bał!
Werset 25 Lecz Abraham odrzekł: "Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz.
Inne tłumaczenia oddają pierwszy werset słowem -Pamiętasz? Ten werset uzmysławia nam, że sąd nie odbywa się natychmiast po śmierci ale Abraham poleca bogaczowi, aby sobie przypomniał wydarzenia ze swego życia.
Reszta przypowieści jest prosta.
Jezus wyjaśnia nam, że ludzie uparcie tkwiący w grzechu nie będą zwracali uwagi na żadne ostrzeżenia i nawet powstanie z martwych nie jest w stanie zmienić ich postawy. Co ma dla nas dzisiaj także wymowne znaczenie, ponieważ nie tylko zmartwychwstanie Jezusa nie przekonało wielu ale i przyszłe zmartwychwstania niewielki odniosą skutek z powodu uporu mas grzeszników.
Tak więc przypowieść o Bogaczu i Łazarzu nie jest przypowieścią potwierdzającą nam karę wieczną w ogniu piekielnym nieśmiertelnej duszy, ale przypowieść ta obrazuje nam uporczywe pozostawanie wielu ludzi w grzechu i nawet zmartwychwstanie nie jest w stanie tych ludzi zmienić.
Jeszcze jedna uwaga na temat bożej sprawiedliwości.
Cóż takiego złego zrobił bogacz, że zasłużył sobie na wieczne męki w nieugaszonym ogniu?
Czy był makabrycznym zbrodniarzem? Słowo Boże mówi nam, że był on człowiekiem bogatym i najwyraźniej nie dbał o Łazarza.
Czy takie postępowanie, taki błąd powinien być karany przez Boga miliardami lat w piekle?
Czy bogacz nie zrozumiał swego błędu?
Czy nadal powinien ponieść, pomimo zrozumienia swego błędnego postępowania w przeszłości, tak okropną karę?
Nauka o piekle wyklucza jakąkolwiek miłość Boga do człowieka. A Łazarza nikt się nie pytał bo wiedzili,że umarł
cytowałam werset
Jana 11:24
„Odpowiedziała mu Marta: wiem, ze zmartwych wstanie w dniu ostatecznym”
Proponuje, żebyś poczytała Biblie a nie tylko bezmyślnie wklejała
Na razie tyle, idę spac
Moim zdaniem ten Twój post jest doskonałym przykładem jak ŚJ nadinterpretują słowa Pisma Świętego, aby dopasować je do swojej religii (sekty?). To moje zdanie i jak najbardziej możesz się z tym nie zgadzać! Ja nadal będę wierzyć w duszę nieśmiertelną, a moje przykłady na jej istnienie napisałam w poprzednich postach.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-29, 22:01   #543
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Gratuluję zatem takiego kontaktu z nimi.Ja mam zupełnie odmienne wspomnienia.
może u mnie są milsi nie wiem

tak jak już pisałam wcześniej Sj poznałam od dobrej strony
Stary 2007-12-29, 22:05   #544
201701160947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
I ja również.
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-29, 22:23   #545
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tootsie Pokaż wiadomość
Mój stosunek do Swiadków jehowy jest neutralny, jest jednak kilka rzeczy, które mnie ciekawią

czemu służą ksiązeczki, w których są opisane różne sytuacje, jakie mogą spotkać swiadka jehowy po zapukaniu do drzwi? Mam na myśli gotowe odpowiedzi na wszelkie pytania, wątpliwości i próby zbycia szczególnie Np. Co odpowiedzieć (żeby zachęcić do monologu oczywiście), kiedy gospodarz domu odpowie,że jest innej wiary np. Muzułmaninem czy jest zajęty sprzątaniem.
Byłam bardzo zdziwiona, kiedy zobaczyłam jaką ,,tajną bronią,, dysponują Swiadkowie Jehowy. Dlatego tak cięzko jest ,,przegadać,, Swiadka Jehowy. Starannie przygotowane odpowiedzi ,,zagną,, nie jednego.
Szczególnie ciekawy jest wstęp, w którym są dokładne instrukcje, jak solidnie przygotować się do ,, wizyt domowych ,,.

Szkoda,że w chwili obecnej nie mam przy sobie tej książeczki, bo przytoczyłabym kilka ciekawych przykładów.
No szkoda, szkoda................... . Chociaż to chyba nie ksiązeczka a księga grubości Biblii, skoro ma zawierać tematy jak rozmawiać z ludźmi wszystkich religi, wykonujących różne czynności domowe, zapewne rózne zawody itp. Itd. Troche by się tego uzbierało.
Ale dajmy na na to, hipotetycznie, jest ksiązeczka „ Jak rozmawić z Muzłumianinem” to tak jakbys „tajną bronią” nazwała ksiązke do nauki języka angielskiego, bo ktoś chce porozmawiać z Anglikiem.
Reasumując, główne zarzuty to ,że Świadkowie chodzą i rozmawiaja zl ludźmi, wręczając straszne czasopisma np. o szkodliwosci paleniala papierosów i to, ze znają Biblie. Te zarzuty sa tak „mocne”, ze nie jestm w stanie ich zakwestionowac.
Po za tym, jak można kooś zachęcić do monologu? To jest irracjonalne. Rozumiem do dialogu......

vilandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-29, 22:57   #546
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Wszystkich, którzy się interesują tym tematem, zachęcam do obejrzenia amerykańskiego dokumentu o początkach tej organizacji. Znajduje się on na stronie:

http://video.google.pl/videoplay?doc...38006908492556

Ostrzegam, że dość "mocny".
Stary 2007-12-29, 23:28   #547
tootsie
Zakorzenienie

Każdy SJ posiada taką ksiązeczkę (instrukcję?), zapewne o tym wiesz Nie napisałam,że odpowiedzi w niej zawarte odnoszą się do wszystkich religii, czynności domowych czy zawodów. Z tego co pamiętam, była tam opisana sytuacja m.in. z Muzułmaninem Anglików zostawmy w spokoju

Książeczka wpadła w moje ręce przypadkowo Jak tylko będę miała możliwość, zrobię skany kilku stron I stronę tytułowej,żeby wszystko było jasne.

Zadałam jednak pytanie (wiem, trochę niewygodne), a Ty wymigujesz się od odpowiedzi
Po co SJ są takie książeczki? Skoro nie są nachalni, to po co w książeczce jest odpowiedz na stwierdzenie ,, nie jestem zainteresowany SJ,, czy ,,jestem niewierzący,, ? Odpowiedz oczywiście mająca na celu podtrzymanie rozmowy, zaprezentowanie cytatów z biblii i pokazanie SJ w jak najlepszym świetle jako osób głęboko wierzących?
Gdzie tu pojawia się miłość do ludzi?

Wyuczone formułki stanowią blokadę do swobodnej i szczerej rozmowy Przygotowane wcześnie kwestie kojarzą mi się z akwizytorami, którzy za wszelką cenę chcą sprzedać reklamowany produkt.

Zapewne niewiele osób wie,że SJ mają takie książeczki. Mnie zawsze dziwiło to,że SJ są dobrymi mówcami Teraz wiem dlaczego

Stary 2007-12-30, 00:36   #548
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tootsie Pokaż wiadomość
Każdy SJ posiada taką ksiązeczkę (instrukcję?), zapewne o tym wiesz Nie napisałam,że odpowiedzi w niej zawarte odnoszą się do wszystkich religii, czynności domowych czy zawodów. Z tego co pamiętam, była tam opisana sytuacja m.in. z Muzułmaninem Anglików zostawmy w spokoju

Książeczka wpadła w moje ręce przypadkowo Jak tylko będę miała możliwość, zrobię skany kilku stron I stronę tytułowej,żeby wszystko było jasne.

Zadałam jednak pytanie (wiem, trochę niewygodne), a Ty wymigujesz się od odpowiedzi
Po co SJ są takie książeczki? Skoro nie są nachalni, to po co w książeczce jest odpowiedz na stwierdzenie ,, nie jestem zainteresowany SJ,, czy ,,jestem niewierzący,, ? Odpowiedz oczywiście mająca na celu podtrzymanie rozmowy, zaprezentowanie cytatów z biblii i pokazanie SJ w jak najlepszym świetle jako osób głęboko wierzących?
Gdzie tu pojawia się miłość do ludzi?

Wyuczone formułki stanowią blokadę do swobodnej i szczerej rozmowy Przygotowane wcześnie kwestie kojarzą mi się z akwizytorami, którzy za wszelką cenę chcą sprzedać reklamowany produkt.

Zapewne niewiele osób wie,że SJ mają takie książeczki. Mnie zawsze dziwiło to,że SJ są dobrymi mówcami Teraz wiem dlaczego
opowiedziałam. Dobitniej? ja takiej "instrukcji" nie widziałam. I dlaczego mnie zadajesz to pytanie a nie osoby, do ktorej ta instrukcja " tajna broń" (samo to sformułowanie mnie śmieszy) należała i która przypadkowo wpadła Ci w ręce
Formułka na każda okazje................:ro lleyes: I następny zarzut "są dobrymi mówcami" A czy Tobie ktoś zabrania przygotowac się do rozmowy, jesli chcesz rozmawiać na jakiś konkretny temat nie wychodząc przy tym na laika? I nie mam tu koniecznie na myśli rozmowy ze Świadkami, ogólnie
A`propos wyuczonych formułek
1090 - Podczas pierwszych krucjat chrześcijanie przejęli na Wschodzie różaniec. Służył on poganom do zmawiania modlitw ku czci bogini Kali, czczonej na Wschodzie jako Dziewica i Królowa Niebios, dlatego większość pacierzy różańcowych skierowanych jest do Królowej Niebios. Różaniec rozpowszechnił rodzaj mechanicznej modlitwy, gdzie modlący się powtarza w kółko te same słowa, czasem i bezmyślnie, jak to czynili poganie, którym chodziło o ilość pacierzy, a nie o ich jakość. Pan Jezus przestrzegł przed taką modlitwą, mówiąc: "A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani" (Mat.6:7).
Stary 2007-12-30, 00:49   #549
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Moim zdaniem ten Twój post jest doskonałym przykładem jak ŚJ nadinterpretują słowa Pisma Świętego, aby dopasować je do swojej religii (sekty?). To moje zdanie i jak najbardziej możesz się z tym nie zgadzać! Ja nadal będę wierzyć w duszę nieśmiertelną, a moje przykłady na jej istnienie napisałam w poprzednich postach.
nadinterpretacje Pisma Świętego, bedziesz mogła mi zarzucić jeśli to Pismo przeczytasz, całe, od Księgi Rodzaju do ostatniego wersetu księgi Objawienia i jak będziesz w stanie odpowiedzieć mi np. na pytanie dlczego w 1-wszym wydaniu Biblii Tysiąclecia w tłumaczeniu kard. Wyszyńskiego imię Boże Jahwe padło 6600 razy, w następnym już kilkaset, dalej kilka razy a aktualnie w najpoplarniejszym wydaniu warszwskim tylko raz?
Bo na razie wiesz tyle, co przeczytasz na tej stronie co podałaś link.
I nie zapomnij o historii kleru, w jaki sposób nawracali na chrześcijaństwo (inkwizycja ). Oni napweno to robili z miłością.

1163 - Sobór w Tours prowadzony pod wodzą papieża Aleksandra III nakazał władzom świeckim więzić ludzi uznanych przez Kościół rzymski za heretyków. Konfiskata mienia oskarżonych była dla władz świeckich dodatkową motywacją, aby więzić i palić na stosie jak największą ilość oskarżonych.

1184 - Papież Lucjusz III zażądał na rzecz Kościoła części dobytku oskarżonych o herezje Wraz z cesarzem niemieckim Fryderykiem Barbarossą wydał nakaz prześladowania i uśmiercania heretyków za pośrednictwem władz świeckich, co oznaczało formalny początek inkwizycji jako instytucji kościelno-państwowej. Kościelni inkwizytorzy przekazywali władzom państwowym osądzonych z klauzulą, aby nie karać ich śmiercią, co było jednak obłudną formalnością, gdyż byli obecni, aby dopilnować wykonania wyroku śmierci, a gdy nie zapadał, oskarżali urzędników odpowiedzialnych za jego wykonanie o wspomaganie heretyków. Nietolerancja i prześladowania zrodzone przez ten związek Kościoła i państwa były sprzeczne z duchem Ewangelii. Pan Jezus i apostołowie nigdy nie narzucali nikomu swoich przekonań, ani nie posługiwali się siłą czy władzą świecką, aby narzucać swe doktryny społeczeństwu.

wspaniała historia "miłości chrześcijańskiej"
, mocna..........
Stary 2007-12-30, 20:06   #550
tootsie
Zakorzenienie

Cytat:
opowiedziałam. Dobitniej? ja takiej "instrukcji" nie widziałam. I dlaczego mnie zadajesz to pytanie a nie osoby, do ktorej ta instrukcja " tajna broń" (samo to sformułowanie mnie śmieszy) należała i która przypadkowo wpadła Ci w ręce
Formułka na każda okazje................:ro lleyes: I następny zarzut "są dobrymi mówcami" A czy Tobie ktoś zabrania przygotowac się do rozmowy, jesli chcesz rozmawiać na jakiś konkretny temat nie wychodząc przy tym na laika? I nie mam tu koniecznie na myśli rozmowy ze Świadkami, ogólnie
A`propos wyuczonych formułek
1090 - Podczas pierwszych krucjat chrześcijanie przejęli na Wschodzie różaniec. Służył on poganom do zmawiania modlitw ku czci bogini Kali, czczonej na Wschodzie jako Dziewica i Królowa Niebios, dlatego większość pacierzy różańcowych skierowanych jest do Królowej Niebios. Różaniec rozpowszechnił rodzaj mechanicznej modlitwy, gdzie modlący się powtarza w kółko te same słowa, czasem i bezmyślnie, jak to czynili poganie, którym chodziło o ilość pacierzy, a nie o ich jakość. Pan Jezus przestrzegł przed taką modlitwą, mówiąc: "A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani" (Mat.6:7).
ksiązeczkę zostawil przypadkowo SJ na wizycie u koleżanki, która z ciekawości zaprosiła go do domu Z wizyty jednak nie była wcale zadowolona, choć swoją ciekawość zaspokoiła.
Zapewniam,że taka książeczka istnieje, może tylko Ty o tym nie wiesz

Mam nadzieje,że uda mi się jak najszybciej wkleić skany tej ksiązeczki, wtedy będziemy mogły porozmawiać

Stary 2007-12-31, 10:21   #551
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
może u mnie są milsi nie wiem

Pozazdrościć
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-31, 10:35   #552
dra
Zakorzenienie

widocznie nie wszyscy są idealni,ja trafiłam na tych dobrych,a wy na tych troche złych
Stary 2007-12-31, 10:49   #553
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Pozazdrościć
Piszesz Ata.że boisz się Świadków. Czy oni kogoś, pobili, okradli, zabili albo chociaż ubliżyli? Ja wsiadając do zatłoczonego autobusu, mocno trzymam torebkę przy sobie, tak samo w markecie. Idąc ulicą jak jest ciemno, oglądam się za siebie. A w ogóle staram się nie wychodzić sama po zmroku. Jadąc pociągiem nie jestem pewna, czy ktoś dla zabawy mnie z niego nie wyrzuci.
A jak myslisz, jakiego wyznania byli „łowcy skór”? albo te panie „opiekujące „ się staruszkami w Domu Starości? Takich przykładów mogę podawać.................. ......
I Ty żyjąc w takim świecie, między takimi ludźmi, boisz ludzi, którzy nikomu krzywdy nie zrobili
Stary 2007-12-31, 12:08   #554
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
nadinterpretacje Pisma Świętego, bedziesz mogła mi zarzucić jeśli to Pismo przeczytasz, całe, od Księgi Rodzaju do ostatniego wersetu księgi Objawienia i jak będziesz w stanie odpowiedzieć mi np. na pytanie dlczego w 1-wszym wydaniu Biblii Tysiąclecia w tłumaczeniu kard. Wyszyńskiego imię Boże Jahwe padło 6600 razy, w następnym już kilkaset, dalej kilka razy a aktualnie w najpoplarniejszym wydaniu warszwskim tylko raz?
Bo na razie wiesz tyle, co przeczytasz na tej stronie co podałaś link.
I nie zapomnij o historii kleru, w jaki sposób nawracali na chrześcijaństwo (inkwizycja ). Oni napweno to robili z miłością.
Przyznam się, że całego Pisma Świętego nie czytałam, ale znam wiele treści z Nowego Testamentu. Postaram się przeczytać całość w najbliższym czasie. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale postaram się znaleźć. Jeżeli chodzi o Kościół Katolicki, to jestem zupełnie świadoma błędów i grzechów, którzy popełnili ludzie w całej historii Kościoła i wcale ich nie neguję.
Musisz jednak zrozumieć, że ŚJ nie są idealni (wydaje mi się, że tak właśnie uważasz). ŚJ mają na swoim koncie kilka "grzechów" oraz zmian, a początki tej organizacji są co najmniej dziwne:
- Daty "Wielkiego Ucisku"- Armagedonu były wielokrotnie zmieniane: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1975, w zasięgu pokolenia z 1914.
- przekład Biblii Świadków Jehowy, zwany Biblią w przekładzie Nowego Świata wzbudza zarzuty wśród wielu biblistów np. dr Julius R. Mantey, prof. Bruce M. Metzger, dr Eugene A. Nida, dr William Barclay, dr Paul L. Kaufman, dr Harry A. Sturz, dr Robert Countess, H. H. Rowley.
- zamiana tradycyjnego określenia "krzyż" na "pal męki" bez uzasadnienia biblijnego. Dodatkowo do 1935 roku Świadkowie Jehowy wierzyli, że Jezus umarł na krzyżu i sami stosowali tę symbolikę krzyża.
- świadkowie Jehowy podkreślają trzymanie się nakazów biblijnych, lecz według nich lekceważą m.in. zakaz dokonywania w Biblii zmian.
- władze ŚJ przyczynili sie do prześladowań swoich współwyznawców w Malawi (Środkowa Afryka), gdyż nie pozwolili ludziom wykupić legitymacji potwierdzającej przynależność do Partii Kongresowej tego kraju (1964). Natomiast 4 lata wcześniej ŚJ z Meksyku pytają czy można przepłacać urzędników w celu uzyskania specjalnej legitymacji, świadczącej o odbyciu jednorocznych ćwiczeń wojskowych. Legitymacja ta była niezbędna przy wyrabianiu paszportu, prawa jazdy i innych dokumentów. Ciało Kierownicze, pełne zrozumienia dla sytuacji Świadków w Meksyku, zgodziło się na"transakcje pieniężne" (czytaj: łapówki) w celu uzyskania zwolnienia od ćwiczeń wojskowych, jakkolwiek zaznaczyło, że jest to kwestia sumienia poszczególnych braci. Jak można było pozwolić na masakrę ludzi w Malawi, wcześniej pozwalając dawanie łapówek w Meksyku? Trochę to dziwne, nie sądzisz.

I tak na koniec. Celem mojego postu nie jest atak na ŚJ, tylko uzmysłowienie, że ŚJ nie są idealni. Niech każdy wierzy w to co uważa za najbliższe swojemu sercu, ale niech nie uważa, że jego religia jest perfekcyjna. Każda religia ma swoje plusy i minusy i trzeba się z tym pogodzić.
Stary 2007-12-31, 12:33   #555
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Przyznam się, że całego Pisma Świętego nie czytałam, ale znam wiele treści z Nowego Testamentu. Postaram się przeczytać całość w najbliższym czasie. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale postaram się znaleźć. Jeżeli chodzi o Kościół Katolicki, to jestem zupełnie świadoma błędów i grzechów, którzy popełnili ludzie w całej historii Kościoła i wcale ich nie neguję.
Musisz jednak zrozumieć, że ŚJ nie są idealni (wydaje mi się, że tak właśnie uważasz). ŚJ mają na swoim koncie kilka "grzechów" oraz zmian, a początki tej organizacji są co najmniej dziwne:
- Daty "Wielkiego Ucisku"- Armagedonu były wielokrotnie zmieniane: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1975, w zasięgu pokolenia z 1914.
- przekład Biblii Świadków Jehowy, zwany Biblią w przekładzie Nowego Świata wzbudza zarzuty wśród wielu biblistów np. dr Julius R. Mantey, prof. Bruce M. Metzger, dr Eugene A. Nida, dr William Barclay, dr Paul L. Kaufman, dr Harry A. Sturz, dr Robert Countess, H. H. Rowley.
- zamiana tradycyjnego określenia "krzyż" na "pal męki" bez uzasadnienia biblijnego. Dodatkowo do 1935 roku Świadkowie Jehowy wierzyli, że Jezus umarł na krzyżu i sami stosowali tę symbolikę krzyża.
- świadkowie Jehowy podkreślają trzymanie się nakazów biblijnych, lecz według nich lekceważą m.in. zakaz dokonywania w Biblii zmian.
- władze ŚJ przyczynili sie do prześladowań swoich współwyznawców w Malawi (Środkowa Afryka), gdyż nie pozwolili ludziom wykupić legitymacji potwierdzającej przynależność do Partii Kongresowej tego kraju (1964). Natomiast 4 lata wcześniej ŚJ z Meksyku pytają czy można przepłacać urzędników w celu uzyskania specjalnej legitymacji, świadczącej o odbyciu jednorocznych ćwiczeń wojskowych. Legitymacja ta była niezbędna przy wyrabianiu paszportu, prawa jazdy i innych dokumentów. Ciało Kierownicze, pełne zrozumienia dla sytuacji Świadków w Meksyku, zgodziło się na"transakcje pieniężne" (czytaj: łapówki) w celu uzyskania zwolnienia od ćwiczeń wojskowych, jakkolwiek zaznaczyło, że jest to kwestia sumienia poszczególnych braci. Jak można było pozwolić na masakrę ludzi w Malawi, wcześniej pozwalając dawanie łapówek w Meksyku? Trochę to dziwne, nie sądzisz.

I tak na koniec. Celem mojego postu nie jest atak na ŚJ, tylko uzmysłowienie, że ŚJ nie są idealni. Niech każdy wierzy w to co uważa za najbliższe swojemu sercu, ale niech nie uważa, że jego religia jest perfekcyjna. Każda religia ma swoje plusy i minusy i trzeba się z tym pogodzić.
Sama ta strona skąd bierzesz te wszystkie dane jest jednym wielkim atakiem na Swiadków.
ja swoje biore ze źródeł niezależnych lub biblii. Co "końca Swiata " (Armagedon ) przyznaje był taki okres, ze Swiadkowie podali tam jakąs przeprosili. W Biblii Jezus mówi " nikt nie zna daty" podała też znaki końca.
Nie negujesz historiia koścoła a teraźniejszoć? Nagłasniane są przypadki pedofili i homoseksualizmu wśród księzy
Nie umiesz odpowiedzić mi ta pytanie odn. imie Jahwe w biblii
Ale może znasz odpowiedzi na pytnia, skad w religi katolickiej, chrześcijańskiej wzieło się (czyt, nowy testamet , wiec wiesz , ze tam nie o tym wzmianki )
celibat, szaty u księzy, post, choinka, św.Mikolaj, zajączek wielkanocnyzśwęconki, opłatek, spowiedź, różaniec, odpuszczanie grzechów przez księży, szatan przedst. jako diabeł z rogami? na razie tyle przychodzi mi do głowy.
Po za tym czy wiesz co to jest Armagedon, zmartwychwstanie, ostatek czyli 144 000, występujący w Objawieniu smok, nierządnica? kto t
o jest Słowo?
Czytałaś Nowy testament, zeby poznać Pismo, trzeba przeczytać je całe, bo Biblia to całość.
Celem mojego postu nie jest atak na Katolików, tylko uzmysłowienie, że Katolicy a nawet księza nie są idealni.
przykłady o pedofili czy homoseksulizimie są drastyczne, ale mówiły o tym media, więc mam nadzieje, ze nikogo tym przykładem nie uraziłam, tzn. uczuć nie uraziłam
Stary 2007-12-31, 13:14   #556
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
widocznie nie wszyscy są idealni,ja trafiłam na tych dobrych,a wy na tych troche złych
Proponowałabym stwierdzenie- nie ma ludzi idealnych.
Bliższe to prawdy.
Stary 2007-12-31, 13:28   #557
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Proponowałym stwierdzenie- nie ma ludzi idealnych.
Bliższe to prawdy.
no może tak powinnam ując jak piszesz ,nie ma ludzi idealnych
Stary 2007-12-31, 13:30   #558
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Piszesz Ata.że boisz się Świadków. Czy oni kogoś, pobili, okradli, zabili albo chociaż ubliżyli? Ja wsiadając do zatłoczonego autobusu, mocno trzymam torebkę przy sobie, tak samo w markecie. Idąc ulicą jak jest ciemno, oglądam się za siebie. A w ogóle staram się nie wychodzić sama po zmroku. Jadąc pociągiem nie jestem pewna, czy ktoś dla zabawy mnie z niego nie wyrzuci.
A jak myslisz, jakiego wyznania byli „łowcy skór”? albo te panie „opiekujące „ się staruszkami w Domu Starości? Takich przykładów mogę podawać.................. ......
I Ty żyjąc w takim świecie, między takimi ludźmi, boisz ludzi, którzy nikomu krzywdy nie zrobili
Fantastyczna jesteś z tym swoim stwierdzeniem,że ŚJ nie zrobili nikomu krzywdy...Naprawdę tak możesz ręczyć za każdego z osobna?

Ponadto w ogóle mnie nie zrozumiałaś.Pisząc o tym,że się boję,nie mam na myśli strachu o swoje życie w kontakcie ze ŚJ.
Nie ufam im i wzbudzają moje obawy w związku z tym,że -przynajmniej ci,którzy stanęli na mojej drodze-wszystkie rozmowy z pozoru towarzyskie,sprowadzali prędzej czy później do swojej wiary i "ogromnej" potrzeby "nawracania" mojej osoby,choć o to nie proszę.Było to (jest) dla mnie krępujące,niezręczne,a nawet irytujące.

Poza tym zastanów się Vilandro czy powinnaś wszystkich "złych" tego świata pakować do jednego worka z bilecikiem: "Katolicy"? Jest to niesprawiedliwe uogólnienie.

Podkreślam raz jeszcze: nie bronię nikogo.
Wypowiadam się tylko na temat swoich odczuć na temat ŚJ.
Dyskusja ta sprowadziła się jednak do polemiki- które wyznanie lepsze.
Wiedziałam,że tak będzie.
Zwłaszcza jak czytać i pisać będą właśnie ŚJ.
Nie nawracajcie nas proszę na forum.
Stary 2007-12-31, 13:36   #559
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Sama ta strona skąd bierzesz te wszystkie dane jest jednym wielkim atakiem na Swiadków.
Skąd wiesz z jakiej strony korzystałam podczas pisania mojego poprzedniego postu?

Cytat:
Nie negujesz historiia koścoła a teraźniejszoć? Nagłasniane są przypadki pedofili i homoseksualizmu wśród księzy
Zgadzam się, że wśród księży bywają przypadki pedofilii oraz homoseksualizmu, ale są to jak na razie odosobnione przypadki.
Cytat:
Nie umiesz odpowiedzić mi ta pytanie odn. imie Jahwe w biblii
Ale może znasz odpowiedzi na pytnia, skad w religi katolickiej, chrześcijańskiej wzieło się (czyt, nowy testamet , wiec wiesz , ze tam nie o tym wzmianki )

odpuszczanie grzechów przez księży
Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane. (J 20,23)
Wiem, że ŚJ inaczej to interpretują, ale dla katolików to jest właśnie dowód na odpuszczanie grzechów za pośrednictwem księży, którzy są następcami Apostołów.
Cytat:
spowiedź
czyli Sakrament Pokuty: "Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone" (Dz 3, 19)
Stary 2007-12-31, 17:24   #560
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd wiesz z jakiej strony korzystałam podczas pisania mojego poprzedniego postu?

Zgadzam się, że wśród księży bywają przypadki pedofilii oraz homoseksualizmu, ale są to jak na razie odosobnione przypadki.
Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane. (J 20,23)
Wiem, że ŚJ inaczej to interpretują, ale dla katolików to jest właśnie dowód na odpuszczanie grzechów za pośrednictwem księży, którzy są następcami Apostołów.
czyli Sakrament Pokuty: "Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone" (Dz 3, 19)
ten werset Dzieje ap. brzmi inaczej ( najpopularniejszy przekład warszawski )
„Przeto upamietajcie się i nawróćcie się, aby były zgladzone grzechy wasze
nie ma to mowy o pokucie. Przeczytaj też dalsze wersety.

Dzieje ap.4:11-12
„On jest owym kamieniem(mowa o Jezusie ) odrzuconym przez was, budujących, On stała się kamieniem wegielnym.
I nie ma w nikim innym zbawienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbaweni”
Czyli człowiek nie może odpuszczać grzchów ( zbawiać )

„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też jest pośrednik, między Bogiem a ludźmi, Chrystus Jezus” 1 Tym. 2: 15
człowiek nie może być pośrednikiem

„Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim, albowiej jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie”
Mat. 23: 9-10
Bez komantarza

„Lecz teraz napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mienie bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwce, lub bałwochwalcą, lub oszczercą, lub pijakiem, lub grabieżcą, abyście z takim nawet nie jadali”
1 Korynt, 5 :11

„Piotr zaś podniosl go mówiąc: wstań i ja jestem tylko człowiekiem”
dzieje 10:26 14:15
Piotr nie pozwolił przed sobą klekac, apostoł, który chodził z Jezusem
Stary 2007-12-31, 17:31   #561
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Fantastyczna jesteś z tym swoim stwierdzeniem,że ŚJ nie zrobili nikomu krzywdy...Naprawdę tak możesz ręczyć za każdego z osobna?

Ponadto w ogóle mnie nie zrozumiałaś.Pisząc o tym,że się boję,nie mam na myśli strachu o swoje życie w kontakcie ze ŚJ.
Nie ufam im i wzbudzają moje obawy w związku z tym,że -przynajmniej ci,którzy stanęli na mojej drodze-wszystkie rozmowy z pozoru towarzyskie,sprowadzali prędzej czy później do swojej wiary i "ogromnej" potrzeby "nawracania" mojej osoby,choć o to nie proszę.Było to (jest) dla mnie krępujące,niezręczne,a nawet irytujące.

Poza tym zastanów się Vilandro czy powinnaś wszystkich "złych" tego świata pakować do jednego worka z bilecikiem: "Katolicy"? Jest to niesprawiedliwe uogólnienie.

Podkreślam raz jeszcze: nie bronię nikogo.
Wypowiadam się tylko na temat swoich odczuć na temat ŚJ.
Dyskusja ta sprowadziła się jednak do polemiki- które wyznanie lepsze.
Wiedziałam,że tak będzie.
Zwłaszcza jak czytać i pisać będą właśnie ŚJ.
Nie nawracajcie nas proszę na forum.
jeśli jakis Świadek nie spełnia wymagań Bożych, zgrzeszy jest wykluczony ze zboru, nie jest juz Świadkiem Jehowy.
Zadałam tylko pytanie , jak Ty myślicz, jakiego byli wyznania.........
A czy ja Cie nawracam, w jaki sposób?
ok. ja mogę sie już więcej tu nie wypowiadc, no bo właściwie po co.........
Stary 2007-12-31, 22:22   #562
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli jakis Świadek nie spełnia wymagań Bożych, zgrzeszy jest wykluczony ze zboru, nie jest juz Świadkiem Jehowy.
Zadałam tylko pytanie , jak Ty myślicz, jakiego byli wyznania.........
A czy ja Cie nawracam, w jaki sposób?
ok. ja mogę sie już więcej tu nie wypowiadc, no bo właściwie po co.........
Droga Vilandro,
takie Twoje prawo,żeby się tu wypowiadać,więc może nie rezygnuj tak łatwo?
A co do odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie- kompletnie nie mam pojęcia jakiej wiary byli/są złoczyńcy tego świata.Mogli być KAŻDEJ.Natomiast Twoja postawa sugeruje jednoznacznie odpowiedź.

Nie wiem na pewno czy mnie nawracasz.Wiem natomiast,że za wszelką cenę próbujesz udowodnić rację.Może to na jedno wychodzi
Stary 2008-01-01, 21:56   #563
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
ten werset Dzieje ap. brzmi inaczej ( najpopularniejszy przekład warszawski )
„Przeto upamietajcie się i nawróćcie się, aby były zgladzone grzechy wasze
Mój egzemplarz Biblii, który leży teraz przede mną to: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu w przekładzie z języków oryginalnych. Opracował zespół polskich biblistów pod redakcją Benedyktynów Tynieckich, Wydawnictwo Pallottinum, Poznań 1965. Biblia Tysiąclecia. W tym wydaniu jest napisane:
"Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone" (Dz 3, 19)

Cytat:
Dzieje ap.4:11-12
„On jest owym kamieniem(mowa o Jezusie ) odrzuconym przez was, budujących, On stała się kamieniem wegielnym.
I nie ma w nikim innym zbawienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbaweni”
Czyli człowiek nie może odpuszczać grzchów (zbawiać)

„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też jest pośrednik, między Bogiem a ludźmi, Chrystus Jezus” 1 Tym. 2: 15
człowiek nie może być pośrednikiem

„Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim, albowiej jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie”
Mat. 23: 9-10
Bez komantarza

„Lecz teraz napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mienie bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwce, lub bałwochwalcą, lub oszczercą, lub pijakiem, lub grabieżcą, abyście z takim nawet nie jadali”
1 Korynt, 5 :11

„Piotr zaś podniosl go mówiąc: wstań i ja jestem tylko człowiekiem”
dzieje 10:26 14:15
Piotr nie pozwolił przed sobą klekac, apostoł, który chodził z Jezusem
Moim zdaniem żadne z powyższych cytatów nie neguje tego, że księża mogą odpuszczać grzechy.

A jak się ustosunkujesz do tego cytatu z Pisma Świętego?:

"Wszystko zaś to pochodzi od Boga, który pojednał nas z sobą przez Chrystusa i zlecił nam posługę przejednywania. Albowiem w Chrystusie Bóg jednał ze sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowo przejednywania. Tak więc w imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień. W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem!" (2 Kor 5, 18-20)

PS. Nie 1 Tym. 2: 15, tylko 1 Tym 2:5 (domyślam się, że to zwykła literówka)
Stary 2008-01-02, 12:12   #564
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Mój egzemplarz Biblii, który leży teraz przede mną to: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu w przekładzie z języków oryginalnych. Opracował zespół polskich biblistów pod redakcją Benedyktynów Tynieckich, Wydawnictwo Pallottinum, Poznań 1965. Biblia Tysiąclecia. W tym wydaniu jest napisane:
"Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone" (Dz 3, 19)

Moim zdaniem żadne z powyższych cytatów nie neguje tego, że księża mogą odpuszczać grzechy.

A jak się ustosunkujesz do tego cytatu z Pisma Świętego?:

"Wszystko zaś to pochodzi od Boga, który pojednał nas z sobą przez Chrystusa i zlecił nam posługę przejednywania. Albowiem w Chrystusie Bóg jednał ze sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowo przejednywania. Tak więc w imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień. W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem!" (2 Kor 5, 18-20)

PS. Nie 1 Tym. 2: 15, tylko 1 Tym 2:5 (domyślam się, że to zwykła literówka)
Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawe ile razy była przepisywana Bilbila, przez człowieka. Aktualnie jest kilka tłumaczeń. Ja opierałam się chyba na najbardzie neutralnym.
Najwierniejsza jest jednak Septuaginda
„Pierwszym przekładem z języka oryginału starożytnych Pism Hebrajskich (Starego Testamentu), na jakikolwiek język obcy w ogóle, był przekład znany w biblistyce jako Septuaginta (LXX).”
Jest to pierwsze tłumaczenie Bibliihebrajskiej na grekę.
Ten werset Dzieje Ap 3:19 20
Brzmi tak
metanohsate oun kai epistreqate eiv to exaleifyhnai umwn tav amartiav opwv an elywsin kairoi anaquxewv apo proswpou tou kuriou

na greke tak:

Acts 3:19 METANOHSATE OUN KAI EPISTREYATE EIS TO EXALEIFQHNAI hUMWN TAS hAMARTIAS,
20 hOPWS AN ELQWSIN KAIROI ANAYUXEWS APO PROSWPOU TOU KURIOU KAIAPOSTEILHi TON PROKECERISMENON hUMIN CRISTON IHSOUN.

Jest tu użyte słowo METANOHSATE (to change one's mind, i.e. to repent)
Na angielski takRepent ye therefore, and be converted, that your sins maybe blotted out, *when* the times of *******ing shall come from thepresence of the Lord;
poza tym nie chce juz pisac na ten temat, nie chce ,zeby ktoś mi zarzucał , ze na siłe próbuje przkonać “do swojego “ I nawracać
Aniołku przeczytaj cała biblie, rozpatzr też fakty hist
I pamiętaj, wiele słów np słowo piekło, dusza mają zupełnie inne zaczenie jak się patrzy na orginał , np. szeol, hades, czy wyzej pisałam jak znacznie ma grecka i łacińskie słowo dusza ( psyche, nefesz , rauch )
Stary 2008-01-02, 12:21   #565
dra
Zakorzenienie

ja czytałam Biblię 3 razy,teraz zaczełam czytać 4 raz i coraz więcej rozumiem...kościół na pewno inaczej interpretuje no i ma swoje prawa kościelne...
fakt Biblia jest dużo razy przepisywana,najlepiej jakby znać jezdyk i przeczytać tą orginalną,ale czy jeszcze istnieje??
Stary 2008-01-02, 13:32   #566
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:

poza tym nie chce juz pisac na ten temat, nie chce ,zeby ktoś mi zarzucał , ze na siłe próbuje przkonać “do swojego “ I nawracać
Aniołku przeczytaj cała biblie, rozpatzr też fakty hist
I pamiętaj, wiele słów np słowo piekło, dusza mają zupełnie inne zaczenie jak się patrzy na orginał , np. szeol, hades, czy wyzej pisałam jak znacznie ma grecka i łacińskie słowo dusza ( psyche, nefesz , rauch )
No dobrze, zakończmy już dyskusję na ten temat. Ty masz swoje zdanie na ten temat, ja mam odmienne zdanie i tyle.
Poza tym dziękuję Ci za tą rozmowę, bo dzięki niej umocniłam swoją wiarę, znalazłam odpowiedzi na kilka trudnych pytań i skłoniła mnie ona do przeczytania całego Pisma Świętego.
I tak zupełnie na koniec powtórzę jeden z moich poprzednich postów.
Niech każdy wierzy w to co uważa za najbliższe swojemu sercu, ale niech nie uważa, że jego religia jest perfekcyjna. Każda religia ma swoje plusy i minusy i trzeba się z tym pogodzić.
Stary 2008-01-02, 13:45   #567
Lara Croft
Raczkowanie

U mnie w pracy jest dziewczyna, ktora jest swiadkiem Jehowy i jej zachowanie budzi zdziwienie wsrod wiekszosci wspolpracownikow. Przede wszystkim ona wszystko sprowadza do swojej religii, np. mowi. ze urodzila dziecko, bo Bog jej kazal, a jesli ktos jej zwroci uwage, ze zrobila cos zle to wpada wrecz w furie i konczy zdanie (niemal zawsze!), ze i tak wszyscy pojdziemy do piekla jak nadejdzie armagedon! W czasie pracy czytala ta swoja biblie. Chodzi wsciekla, bo nikt w pracy nie chce sluchac jej przekonan i chodzic na spotkania. Doszlo do tego, ze ludzie zaczeli sie skarzyc u szefa na nia. W zwiazku z czym dostala ostrzezenie, ze jesli nie potrafi religii na czas pracy zostawic w domu to sie pozegnaja z nia. Dziewczyna z nikim nie rozmawia, nie robi z nikim przerw, siedzi przy swoim stanowisku pracy i do nikogo sie nie odzywa! Jest tez w pracy druga babeczka, ktora tez jest swiadkiem Jehowy i na poczatku jak zaczelam pracowac to raz sprobowala mi cos tam mowic o swojej religii. Ale ja jej powiedzialam, ze ja szanuje jej wiare, z tym ze jestem od pokolen katoliczka i zeby ona to tez uszanowala, a jesli bede chciala zmienic wiare na inna to musze sama podjac taka decyzje i nikt nie musi mnie przekonywac. I dala sobie spokoj. Normalnie rozmawiamy na niezobowiazujace tematy i jest ok! Wiec ja mysle, ze niezaleznie od wiary w kazdej znajdzie sie jakis fanatyk, ktory budzi zdziwienie!
Stary 2008-01-02, 14:53   #568
dra
Zakorzenienie

nie każdy jest idealny,ja szanuje wszystkich ludzi,ja mam swoje myślenie inni swoje
Stary 2008-01-02, 15:12   #569
Lara Croft
Raczkowanie

Cytat:
nie każdy jest idealny,ja szanuje wszystkich ludzi,ja mam swoje myślenie inni swoje
Szczerze mowiac nie ma idealnych ludzi! Nikt nie jest perfekt!
Stary 2008-01-02, 15:17   #570
dra
Zakorzenienie

no właśnie nik nie jest idealny,każdy wierzy w to co go nauczyli od urodzenia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości