Seksualne problemy katolików - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 07:13   #241
kalincia
BAN stały

Dot.: Seksualne problemy katolików

Coś z realnego życia. Jeszcze żona mojego mężczyzny (za chwilę sprawa rozwodowa), osoba katolicka, co z wiekiem zaczęło się nasilać. Całkiem serio wyrażała swoje pretensje, że jeśli on ją opuści, to ona do końca życia będzie skazana na celibat. Czy to nie realne ograniczenie w życiu dojrzałej, ale wciąż pełnej życia kobiety? Że nie wspomnę, jak jej religia (on - raczej agnostyk nieprzywiązany do kościoła) wpływała na ich życie seksualne. Jej strach przed grzechem kazał jej wprowadzać coraz nowe ograniczenia - co wolno, czego nie wolno.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 14:17   #242
Marika001
BAN stały

Talking Dot.: Seksualne problemy katolików

Ja właśnie jestem po pierwszym seksie.czuje się świetnie.najpierw weszliśmy pod prysznic i zaczął mnie rozbierać masować moje piersi i okolice cipki.potem ja go rozebrałam.wychodząc z pod prysznica całując mnie doszliśmy do łóżka.zaczęliśmy się pieścić.ja zrobiłam mu loda a on mi minetke.potem pozycja 69 i na pieska.byliśmy spoceni więc znowu poszliśmy pod prysznic.całując mnie schodził coraz niżej aż do cipki i zaczął ją wylizywać.przyszła kolej na mnie.zaczęłam go całować potem zeszłam do jego penisa i zaczęłam go miętolić podgryzać oraz ssać.potem wstałam i stanęłam do niego tyłem.on zaczął pieścić moje piersi.włączył wodę namydlił swoją rękę i włożył ją pomiędzy moje pośladki.podszedł do wanny aby napełnić ją wodą.weszliśmy do niej on położył się pierwszy na plecach a ja na nim na brzuchu.zaczął masować i pieścić moje plecy i pośladki.wyszliśmy z wanny i poszliśmy do łóżka.masowaliśmy się całowaliśmy i zrobiliśmy sobie loda i minetke.zmęczeni poszliśmy spać.gdy się obudziliśmy znowu poszliśmy pod prysznic i powtórzyliśmy to co wcześniej.było cudownie mam ochotę zrobić to jeszcze raz.zaraz zawołam mojego chłopaka i znów będziemy się kochać.nie mogę się doczekać.mam nadzieję że mój chłopak ma jeszcze prezerwatywy.musiałam się wam zwierzyć.a co do tematu to też jestem katoliczką ale mogę mieć trochę przyjemności.czyż nie?
Marika001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 14:22   #243
Anethka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marika001 Pokaż wiadomość
Ja właśnie jestem po pierwszym seksie.czuje się świetnie.najpierw weszliśmy pod prysznic i zaczął mnie rozbierać masować moje piersi i okolice cipki.potem ja go rozebrałam.wychodząc z pod prysznica całując mnie doszliśmy do łóżka.zaczęliśmy się pieścić.ja zrobiłam mu loda a on mi minetke.potem pozycja 69 i na pieska.byliśmy spoceni więc znowu poszliśmy pod prysznic.całując mnie schodził coraz niżej aż do cipki i zaczął ją wylizywać.przyszła kolej na mnie.zaczęłam go całować potem zeszłam do jego penisa i zaczęłam go miętolić podgryzać oraz ssać.potem wstałam i stanęłam do niego tyłem.on zaczął pieścić moje piersi.włączył wodę namydlił swoją rękę i włożył ją pomiędzy moje pośladki.podszedł do wanny aby napełnić ją wodą.weszliśmy do niej on położył się pierwszy na plecach a ja na nim na brzuchu.zaczął masować i pieścić moje plecy i pośladki.wyszliśmy z wanny i poszliśmy do łóżka.masowaliśmy się całowaliśmy i zrobiliśmy sobie loda i minetke.zmęczeni poszliśmy spać.gdy się obudziliśmy znowu poszliśmy pod prysznic i powtórzyliśmy to co wcześniej.było cudownie mam ochotę zrobić to jeszcze raz.zaraz zawołam mojego chłopaka i znów będziemy się kochać.nie mogę się doczekać.mam nadzieję że mój chłopak ma jeszcze prezerwatywy.musiałam się wam zwierzyć.a co do tematu to też jestem katoliczką ale mogę mieć trochę przyjemności.czyż nie?
Doprawdy fascynujące.
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 14:35   #244
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
hahhaahahhahahaaaaaa
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 14:45   #245
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
a potem przyszedł admin i strzelił banem.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 15:00   #246
Suvia
Zakorzenienie

Pierwszy raz, pierwszy post, pierwszy ban.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 16:17   #247
tipsiara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
a potem przyszedł admin i strzelił banem.
oplułam monitor
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 16:24   #248
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 03:28   #249
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Ja się jednak obawiam tego i cały czas stoję na baczności by nie doszło do czegoś więcej, by On sie nie posunął do czegoś bardziej, jest we mnie lęk i to psuje spontaniczność spotkania, jest tez we mnie obrzydzenie i paniczny lęk jak On mówi o swoim podnieceniu seksualnym, a jak myślę o współżyciu to też lęk, szczególnie na myśl o męskich genitaliach.
Myślałam ze ja nie mam z tym problemu ale to co raz bardziej wychodzi ten lęk, panika, jakieś obrzydzenie.Nie wiem od czego zacząć, by zająć się tym problem. Mam takie reakcje, że jak ja poczuję jakieś podniecenie, albo zobaczę że Jemu tak przyjemnie to od razu mówię, a może to grzech tak leżeć, > a możne my grzeszymy i później oboje się zamartwiamy i wpadamy w lęk.

Nie mam pytań po prostu
lepsza jest odpowiedź

'jeśli spotykacie się głównie w domu to trudno ustrzec się przytulania, które budzi później frustracje'

---------- Dopisano o 02:10 ---------- Poprzedni post napisano o 02:06 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ta porada księdza też mnie zabiła:

Czy ten ksiądz jest poważny? Że ludzie mieszkający ze sobą bez ślubu się zdradzają i nie są za siebie odpowiedzialni?
A po ślubie to już oczywiście takich spraw nie ma, wszyscy wierni i uczciwi? Bo ludzie nie będący katolikami nie mają prawa być wierni i odpowiedzialni?
Jak można takie głupoty ludziom opowiadać?
Pewnie według księdza każdy kto bez ślubu jest ma koło drzwi spakowaną walizkę na wypadek jakby wstał i chciało się mu zerwać

---------- Dopisano o 03:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
Dużo bardziej mnie fascynuje fakt posiadania przez dorosłą osobę swoistej misji w uświadamianiu ludzkości jakie to zło niesie za sobą katolicyzm
Ja w tym problemu nie widzę, dopóki dyskusja jest na poziomie.

Dyskutuje się o naszym rządzie, o tym jakim złem jest pis, jakim po, o tym jakie biedne są islamskie kobiety, jacy biedni ludzie pod rządami totalitarnymi. O tym, że chudość zła albo otyłość ( a może ktoś z tym szczęśliwy)

I skoro ludzie się na obrzezanie krzywią, bo raz, że boli a dwa jak tak można kobiecie odbierać przyjemność? czy ona tylko ma rodzić i dawać na zawołanie?
No dobra w Polsce się raczej brudnej żyletki do bożeny nie przystawia, ale dziwne tłumaczenia i pranie mózgu momentami podobnie kobiecie odbierają prawo do przyjemności z seksu, bo tylko może myśleć co się podoba bogu a co nie i patrzeć na zegarek ile może ręcznie popieścić, żeby zdążyć skończyć w pochwie

Wiem, że niektórzy wierzą i inaczej świat pojmują niż ja. Ale księża nie zjedli wszystkich rozumów świata, niektórzy nawet swojego nie mają.

Jakby na wszystko była odpowiedź: komuś się tak podoba to po co by było forum

---------- Dopisano o 03:22 ---------- Poprzedni post napisano o 03:19 ----------

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość

Nam ostatnio przy okazji rozmowy w sprawie chrztu dziecka (w naszej parafii odmówiono) ksiądz z kurii powiedział, że stanowisko KK jest takie - albo się żyje po katolicku, przyjmując wszelkie zasady narzucone przez KK, albo to nie jest życie po katolicku... No i dalej żyjemy sobie w grzechu posiadania jedynie ślubu cywilnego

Nigdy nie wiem co dziecko temu winne i czemu księża je spisują na płomienie piekielne?

Inna sprawa, że nie wiem po co niekatolicy chrzczą dzieci.

---------- Dopisano o 03:28 ---------- Poprzedni post napisano o 03:22 ----------

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Pojawiają się argumenty, że ksiądz nie może doradzać jak żyć w rodzinie, bo sam rodziny nie ma. No tak, ale co psychiatra może wiedzieć o chorobach psychiatrycznych? Przecież sam nigdy chory nie był. I tak jak ksiądz, swoją wiedzę ma teoretyczną
Ale chociaż naukową i opartą na faktach.

A po 2 psuchiatrzy też nieomylni nie są, czasami zamiast pomóc doprowadzą kogoś do sznura pewnie czy chociaż pokoju z miękkimi ścianami. Księża tak samo nie są nieomylni.

A ksiądz teoretycznie nie powinien za wiele o seksie wiedzieć, oprócz tego co biblia mówi.
No i chyba nie każdy ma objawienia, gdzie doznaje nagłych olśnień w kwestii jak powiedzieć ludziom jak mają żyć.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2012-01-29 o 03:30
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 10:32   #250
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Darth Vader Pokaż wiadomość
Najbardziej mnie rozbraja często to, że antyklerykałowie mają śluby kościelne. Na przykład Napieralski.
Może ktoś mieć potrzebę przyjęcia sakramentu, ale mimo wszystko może mu się wiele zachowań niektórych księży nie podobać.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 11:40   #251
Wyrak
Zakorzenienie

Czysta ironia: tyle pyszczenia sie jak to ksieza niezdrowo sie interesuja seksem parafian* i taki watek z zagladaniem ludziom pod koldre . Pardon, z pochyleniem sie z troska na tymi problemami

* Swoja droga, z tym seksem, to u niektorych chyba jakas obsesja, ze zauwazaja glownie to.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 11:59   #252
201801022117
Konto usunięte

Mnie tam artykuł z pierwszego postu nie dziwi... Sama znam kobietę, która podczas spowiedzi przyznała się księdzu że bierze tabletki antykoncepcyjne, on nie dał jej rozgrzeszenia, i ona nie może brać komunii, co dla niej jest problemem , bo jest wierząca...
Przykre jest, że są jeszcze ludzie ślepo wierzący w słowa księdza, przez co czasem niszczą swoje małżeństwa, sami czują się zle.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 12:08   #253
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Mnie tam artykuł z pierwszego postu nie dziwi... Sama znam kobietę, która podczas spowiedzi przyznała się księdzu że bierze tabletki antykoncepcyjne, on nie dał jej rozgrzeszenia, i ona nie może brać komunii, co dla niej jest problemem , bo jest wierząca...
Dobrze, że nie dał jej rozgrzeszenia. Dlaczego miałby dać rozgrzeszenie, skoro kobieta świadomie grzeszyła i nie chciała z tego zrezygnować?

Jak chce być katoliczką, to niech odstawi tabletki.
Jak nie chce odstawić tabletek, to niech zmieni wyznanie albo stanie się osobą bezwyznaniową
Stary 2012-01-29, 12:21   #254
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Przykre jest, że są jeszcze ludzie ślepo wierzący w słowa księdza, przez co czasem niszczą swoje małżeństwa, sami czują się zle.
Wierząca może i tak, świadoma zasad jakie panują w organizacji zwanej Kościołem - chyba już nie do końca. Nie rozumiem ludzi, którzynajwidoczniej chcieliby, żeby dostosowywać prawo kościelne dla ich wygody. Czy prawo karne również mamy zmieniać, bo dla złodzieja jest ono z pewnością ..problemem?
Stary 2012-01-29, 12:40   #255
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Wierząca może i tak, świadoma zasad jakie panują w organizacji zwanej Kościołem - chyba już nie do końca. Nie rozumiem ludzi, którzynajwidoczniej chcieliby, żeby dostosowywać prawo kościelne dla ich wygody. Czy prawo karne również mamy zmieniać, bo dla złodzieja jest ono z pewnością ..problemem?
Prawo kościelne w takim razie jest idiotyczne. Porównanie do złodzieja raczej nie na miejscu.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dobrze, że nie dał jej rozgrzeszenia. Dlaczego miałby dać rozgrzeszenie, skoro kobieta świadomie grzeszyła i nie chciała z tego zrezygnować?

Jak chce być katoliczką, to niech odstawi tabletki.
Jak nie chce odstawić tabletek, to niech zmieni wyznanie albo stanie się osobą bezwyznaniową
Z tym że ona tabletki bierze ze względów zdrowotnych. Z tego co wiem, zastanawiała się nawet nad ich odstawieniem, bo nie dostanie rozgrzeszenia... Szczerze , współczuję jej takich dylematów z całego serca.
Stary 2012-01-29, 12:42   #256
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Z tym że ona tabletki bierze ze względów zdrowotnych. Z tego co wiem, zastanawiała się nawet nad ich odstawieniem, bo nie dostanie rozgrzeszenia... Szczerze , współczuję jej takich dylematów z całego serca.
W takiej sytuacji powinna się wstrzymać od współżycia. Wtedy nie grzeszyłaby.
Albo zmienić metodę leczenia.

Ale fakt, taka sytuacja jest już nieciekawa. I sama współczuję kobiecie, że znalazła się w takiej.
Stary 2012-01-29, 12:51   #257
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
W takiej sytuacji powinna się wstrzymać od współżycia. Wtedy nie grzeszyłaby.
Albo zmienić metodę leczenia.

Ale fakt, taka sytuacja jest już nieciekawa. I sama współczuję kobiecie, że znalazła się w takiej.
Wstrzymywała się. Co do zmienienia metody leczenia... Wiesz co, tak myślę, że totalną nieodpowiedzialnością jest zmienienie metody tylko dlatego, że ksiadz nie dał rozgrzeszenia. Rozumiem jej rozterki i jakieś wewnętrzne cierpienie z tego powodu, ale chyba zdrowie jest ważniejsze niż słowa jakiegoś pana. Przynajmniej ja tak myślę.
Stary 2012-01-29, 12:53   #258
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wstrzymywała się.
Skoro się wstrzymywała, to grzechu nie miała. Więc nie miała powodu, by spowiadać sie z brania tabletek.

Cytat:
Co do zmienienia metody leczenia... Wiesz co, tak myślę, że totalną nieodpowiedzialnością jest zmienienie metody tylko dlatego, że ksiadz nie dał rozgrzeszenia. Rozumiem jej rozterki i jakieś wewnętrzne cierpienie z tego powodu, ale chyba zdrowie jest ważniejsze niż słowa jakiegoś pana. Przynajmniej ja tak myślę.
Nie wiem na co chorowała, więc trudno mi powiedzieć czy mogła zmienić metodę leczenia. Możliwe, że miała jakieś alternatywne metody leczenia.
Stary 2012-01-29, 12:59   #259
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Prawo kościelne w takim razie jest idiotyczne. Porównanie do złodzieja raczej nie na miejscu.

Tak idiotyczne jak nieobowiązkowe do przestrzegania, nie widzę tu problemu..

Branie pigułek ze względów zdrowotnych grzechem nie jest, więc koleżanka plecie bzdury/trafiła na księdza, który wprowadził ją w błąd, już nie mówiąc o braku potrzeby spowiadania się z tego.

Edytowane przez kasiaen1
Czas edycji: 2012-01-29 o 13:04
kasiaen1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 13:07   #260
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Skoro się wstrzymywała, to grzechu nie miała. Więc nie miała powodu, by spowiadać sie z brania tabletek.

Nie wiem na co chorowała, więc trudno mi powiedzieć czy mogła zmienić metodę leczenia. Możliwe, że miała jakieś alternatywne metody leczenia.
Cytat:
Tak idiotyczne jak nieobowiązkowe do przestrzegania, nie widzę tu problemu..

Branie pigułek ze względów zdrowotnych grzechem nie jest, więc koleżanka plecie bzdury/trafiła na księdza, który wprowadził ją w błąd.
Ja się chyba niejasno wyraziłam wcześniej, bo miałam na myśli postawę księdza. Jej mówili, żeby poszła do innego, ale ona się załamała tym co tamten jej powiedział, i dała spokój. Mnie się wydaje nienormalne to, że jeden ksiądz to zrozumie, a drugi już nie. Nie widzę tutaj żadnej spójności w działaniu kościoła. Za to jest osoba wierząca, która zostaje w ciemnej pupie, przez osobiste widzi mi się jakiegoś człowieka.
Stary 2012-01-29, 13:21   #261
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Ja się chyba niejasno wyraziłam wcześniej, bo miałam na myśli postawę księdza. Jej mówili, żeby poszła do innego, ale ona się załamała tym co tamten jej powiedział, i dała spokój. Mnie się wydaje nienormalne to, że jeden ksiądz to zrozumie, a drugi już nie. Nie widzę tutaj żadnej spójności w działaniu kościoła. Za to jest osoba wierząca, która zostaje w ciemnej pupie, przez osobiste widzi mi się jakiegoś człowieka.
Zarzuty trochę na siłę. Chyba dorosła osoba jest chociaż w podstawowym stopniu świadoma zasad swojej wiary i dlaczego (oraz kiedy) środki antykoncepcyjne są - w rozumieniu kk - grzechem. Myślę, że w tak ogromnej organizacji znajdzie się - tak jak w każdej społeczności - nie jeden, nie dwóch , ani też nie trzech księży, którzy znaleźli się tam przypadkiem/nie mają dostatecznej wiedzy/etc., jednak wykładnia nauczania KK jest tak bardzo jasna, że można to bez problemu zweryfikować, a wręcz potwierdzić swoje przypuszczenia u tzw. autorytetów (wbrew popularnemu w takich wątkach mitowi, ksiądz nie wygoni nikogo mającego pytanie w kwestii wiary, spiesząc się do swojej kochanki). Naprawdę nie widzę problemu, a już naprawdę ciężko o jakiekolwiek niespójności w nauczaniu kościoła
Stary 2012-01-29, 13:40   #262
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Zarzuty trochę na siłę. Chyba dorosła osoba jest chociaż w podstawowym stopniu świadoma zasad swojej wiary i dlaczego (oraz kiedy) środki antykoncepcyjne są - w rozumieniu kk - grzechem. Myślę, że w tak ogromnej organizacji znajdzie się - tak jak w każdej społeczności - nie jeden, nie dwóch , ani też nie trzech księży, którzy znaleźli się tam przypadkiem/nie mają dostatecznej wiedzy/etc., jednak wykładnia nauczania KK jest tak bardzo jasna, że można to bez problemu zweryfikować, a wręcz potwierdzić swoje przypuszczenia u tzw. autorytetów (wbrew popularnemu w takich wątkach mitowi, ksiądz nie wygoni nikogo mającego pytanie w kwestii wiary, spiesząc się do swojej kochanki). Naprawdę nie widzę problemu, a już naprawdę ciężko o jakiekolwiek niespójności w nauczaniu kościoła
Dla Ciebie może na siłę. Dla mnie- nie.
Mitowi? Daj spokój, sama widziałam kilku księży którzy biegali ze swoimi kochankami, czasem nawet nieletnimi, widziałam jak księża olewają wiernych, zbywają ich. Ty może masz doskonałe doświadczenia, ale proszę Cię, nie wypowiadaj się jakby nie było takich przypadków.
I ja nie pisałam o niespójnościach w nauczaniu, co też sie zdarza, ale o niespójnościach w działaniu osób związanych z kościołem.

Z mojej strony kończę, bo wypowiadałam się na temat religii, KK itp. wiele razy na forum, i wystarczy mi. Także pozdrawiam (jednak żeby nie było, podczytywać będę).
Stary 2012-01-29, 16:32   #263
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dlatego wyznacznikiem tutaj nie jest ksiądz, lecz KKK, KPK oraz encykliki papieży.

Branie tabletek antykoncepcyjnych w celach leczniczych nie jest grzechem, jeżeli się w tym czasie nie współżyje.
Jeśli jednak Twoja znajoma powiedziała księdzy tylko tyle, że „bierze tabletki” albo nawet „bierze tabletki w celach zdroowtnych”, to ksiądz mógł pomyśleć, że i tak współżyje, a więc grzeszy. A że nie zamierza przestać, to rozgrzeszenia dostać nie może.

Dziwi mnie, że ta kobieta była katoliczką, a jedno spotkanie z niemiłym księdzem sprawiło, że całkowicie się odsunęła od KK.
Stary 2012-01-29, 16:52   #264
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego wyznacznikiem tutaj nie jest ksiądz, lecz KKK, KPK oraz encykliki papieży.

Branie tabletek antykoncepcyjnych w celach leczniczych nie jest grzechem, jeżeli się w tym czasie nie współżyje.
Jeśli jednak Twoja znajoma powiedziała księdzy tylko tyle, że „bierze tabletki” albo nawet „bierze tabletki w celach zdroowtnych”, to ksiądz mógł pomyśleć, że i tak współżyje, a więc grzeszy. A że nie zamierza przestać, to rozgrzeszenia dostać nie może.

Dziwi mnie, że ta kobieta była katoliczką, a jedno spotkanie z niemiłym księdzem sprawiło, że całkowicie się odsunęła od KK.
Niestety, nie wiem czy powiedziała księdzu o współżyciu.
Nie napisalam, że odsunęła się od kościoła, bo nadal do niego chodzi, i chodziła, jedynie nie przyjmuje komunii.
Stary 2012-01-29, 16:53   #265
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Niestety, nie wiem czy powiedziała księdzu o współżyciu.
Nie napisalam, że odsunęła się od kościoła, bo nadal do niego chodzi, i chodziła, jedynie nie przyjmuje komunii.
A szkoda, bo grzechu nie popełniła, jeśli nie współżyła przy tabletkach.
Stary 2012-01-29, 17:36   #266
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
A szkoda, bo grzechu nie popełniła, jeśli nie współżyła przy tabletkach.
Możliwe, jednak nie zmienia to faktu, że uważam, iż KK nie powinien wnikać w używanie antykoncepcji przez małżonków. I dla mnie jest niewyobrażalne to, że miałabym jakiemuś człowiekowi opowiadać o tym co stosuję, i z jakiego powodu, jednak ja katoliczką nie jestem.
Stary 2012-01-29, 17:40   #267
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Możliwe, jednak nie zmienia to faktu, że uważam, iż KK nie powinien wnikać w używanie antykoncepcji przez małżonków.
Dlaczego? Przecież KK uznaje, że stosowanie antykoncepcji jest grzechem. Więc nic dziwnego, że wnika w to, czy wierni stosują antykoncepcję czy nie.
Do tego jeszcze w przypadku stosowania tabletek istnieje szansa, że zapłodniona komórka jajowa nie zagnieździ się (właśnie z powodu działania tabletek), a zapłodniona komórka jajowa to według KK nowy człowiek.
Dlatego stosowanie tabletek antykoncepcyjnych jest dla KK ņiejako podwójnie złe. Nic dziwnego, że katolik powinien się z czegoś takiego spowiadać.

Cytat:
I dla mnie jest niewyobrażalne to, że miałabym jakiemuś człowiekowi opowiadać o tym co stosuję, i z jakiego powodu, jednak ja katoliczką nie jestem.
Dla katolika raczej normalne jest, że antykoncepcji nie stosuje.
A jak stosuje, to czuje, że grzeszy i chce się grzechu pozbyć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-29, 17:51   #268
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Dlaczego? Przecież KK uznaje, że stosowanie antykoncepcji jest grzechem. Więc nic dziwnego, że wnika w to, czy wierni stosują antykoncepcję czy nie.
Do tego jeszcze w przypadku stosowania tabletek istnieje szansa, że zapłodniona komórka jajowa nie zagnieździ się (właśnie z powodu działania tabletek), a zapłodniona komórka jajowa to według KK nowy człowiek.
Dlatego stosowanie tabletek antykoncepcyjnych jest dla KK ņiejako podwójnie złe. Nic dziwnego, że katolik powinien się z czegoś takiego spowiadać.

Dla katolika raczej normalne jest, że antykoncepcji nie stosuje.
A jak stosuje, to czuje, że grzeszy i chce się grzechu pozbyć
Ależ ja to wszystko doskonale wiem... Nauki, katechizm i Pismo Święte nie są mi obce, dlatego mam na ten temat takie zdanie a nie inne. Ja nie zrozumiem wielu kwestii i nauk KK, które dla mnie są niezrozumiałe, lub są zrozumiałe jednak bez sensu, za bardzo wkraczają w sferę życia ludzkiego, lub sprawiają że człowiek czuje się nieszczęśliwy.
Stary 2012-01-29, 18:10   #269
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja nie zrozumiem wielu kwestii i nauk KK, które dla mnie są niezrozumiałe, lub są zrozumiałe jednak bez sensu, za bardzo wkraczają w sferę życia ludzkiego
Też nie rozumiem wielu nauk KK. Ale rozumiem, że KK wkracza w te kwestie życia ludzkiego, które są dla niego istotne. Zwłaszcza, że nie ma obowiązku bycia katolikiem. Jak ktoś nie chce, to nie musi KK mówić o intymnych sferach swojego życia.

Cytat:
lub sprawiają że człowiek czuje się nieszczęśliwy.
Na dobrą sprawę każdy przepis KK może sprawiać, że ktoś się czuje nieszczęśliwy. Np. obowiązkowa wizyta na mszy w każdą niedzielę może unieszczęśliwiać kogoś, kto nie widzi w niej sensu. I tak dalej, i tak dalej.
Stary 2012-01-31, 09:23   #270
Switezianka_23
Rozeznanie

Zgadzam się w pełni z Chatul. Poza tym mam wrażenie, że problemem nie są tak naprawdę zasady KK a ich różne interpretacje lub niedoinformowanie, jak chociażby na przykładzie podanym przez FreakChic.

Jak dla mnie największym niebezpieczeństwem, z którym się spotkałam jest opaczne rozumienie słów: "Wystrzegajcie się wszystkiego, co ma choćby pozór zła". I tutaj się zaczyna... Mieszkanie pod jednym dachem ludzi różnej płci nie będących rodziną (kij, że każdy ma własny pokój i widują się może raz dziennie), stroje, które są choćby odrobinę bardziej dopasowane do ciała, pobyt sam na sam z chłopakiem/dziewczyną (nieważne, że w grupie się człowiek zachowuje inaczej i po ślubie można się mocno zdziwic). Ostatnio czytałam, że nawet katolicki metal to zło, bo każda muzyka metalowa wzbudza agresję i nie ma szans aby mogła ona nieść coś dobrego... I tak dalej i tak dalej...

Dorzucając do tego fakt, że w KK bardzo istotnym elementem jest hierarchizacja i katolicy mają (mniej lub bardziej ale zawsze ) zakodowane, że należy słuchać księży jako przewodników duchowych dochodzimy do momentu, że ludzie czują się zagubieni i bezsilni, bo wszędzie otacza ich potencjalny grzech, pokusa, zło (i pewnie Latający Potwór Spaghetti). A już szczególnie w sferze intymnej. W związku z tym niektórzy odcinają się od tej strefy, tłamszą ją w sobie i w efekcie zwyczajnie nie są nawet w stanie nawiązać normalnych, partnerskich lub przyjacielskich kontaktów z płcią przeciwną. Nie mówiąc już o satysfakcjonującym pożyciu.

Osobiście staram się żyć w zgodzie z naukami Kościoła ale nie mam zamiaru wprowadzać w życie każdego nakazu, jaki padnie z ust księdza. Sama staram się zrozumieć ideę stojącą za danym zakazem (o co tak naprawdę w nim chodzi) i przestrzegać ducha prawa a nie jego litery. Jest to dużo trudniejsze, bo nikt nie da mi gotowej odpowiedzi, ale przynajmniej wiem, że cokolwiek robię robię z przekonania a nie dlatego, że ksiądz tak powiedział, więc tak musi być. Bo jeden ksiądz powie: A jest złe, drugi: A jest w zasadzie w porządku jeśli B a trzeci: A i B są mało istotne, ważne żeby C.
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości