|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Cytat:
![]() |
![]() |
#4472 |
Wtajemniczenie
|
Ja na początku jeździlam w dżinsach i było ok
![]() Ja cierpię gdyż muszę odpuścić trening w tym tygodniu z racji na chore zatoki ![]()
![]() |
#4473 |
Zakorzenienie
|
My raz z koleżanką obie wsiadłyśmy w jeansach i obie pary się że tak powiem - popsuły w kroku
![]() Ja miałam takie bawełniane z Decathlona, ale bez szału, tak samo jak te z materiału jakby prążkowanego - tyłek się ślizgał niesamowicie po siodle. Raz tylko miałam na sobie i gdzieś sobie leżą ![]() Ja również zawszę gdzieś kupię używane, bo też sobie nie wyobrażam kupować bryczesów za więcej niż te 150, nie mówiąc o takich super za 500 ![]() Dzisiaj byłam przymierzać sobie sztylpy i waham się między takimi sztywniejszymi z PBK i takimi z miększej skóry, 100 zł droższych ![]()
![]() |
#4474 |
Zadomowienie
|
Ja kupowalam bryczesy na zawodach przewaznie przecenione
![]() |
#4475 |
Zakorzenienie
|
Ja mam z fouganzy tez takie bawełniane, drugie podobne - ale z jakiejś innej firmy (rider's ? nawet jeśli to chyba taki no-name) i z pikeura ze skórzanym lejem...
Powiem ze nie odczuwam wielkiej różnicy, do fouganzy mam sentyment, są tak schodzone, ze pasują na mnie idealnie (mam je jakies 5-6 lat i się nie rozlecialy) Te ridersy są do nich podobne, jedyna różnica to to, ze są dluzsze . A pikeury mam 3/4 długości, musialam je przerabiac (zakupy przez internet, hahaha). A miał ktoś kiedyś jodphury? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4476 |
Przyczajenie
|
Nie, nawet bym powiedziała , że jest bardzo wygodnie. Już nie pamiętam jak to jest siedzieć na koniu w bryczesach
![]() Jedyne jakie uszkodzenia mi się pojawiały to przetarcia na tyłku tam gdzie kieszenie są przyszyte i nogawki od wewnątrz na wysokości kolan i trochę poniżej (ale to głównie jak wyścigowo jeździłam) Głównie spodnie są firmy "krzak" chociaż czasem się zdarzały firmówki z lumpka a na ogół to do jazdy trafiały moje codzienne spodnie jak już przestawały się nadawać "na miasto". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4477 |
Zakorzenienie
|
Mnie się jakoś nie podobają wizualnie
![]()
![]() |
#4478 |
Przyczajenie
|
Frutti czyżby sztylpy hippici?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4479 |
Zakorzenienie
|
Fakt, są przepiękne
![]() ![]()
![]() |
#4480 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam jestem wierna gumowcom
![]()
![]() |
#4481 |
Zadomowienie
|
Ja za bardzo marzne, bo nie mamy hali. Przy dwóch koniach i minusowej się nie da.
![]()
![]() |
#4482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allepomocnik-hosting.gcsoft.p...ficerkiHka.jpg A ich koszt to mniej więcej tyle samo co termobuty, na allegro widziałam takie za 170 zł nowe ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4483 |
Wtajemniczenie
|
Ale cisza
![]() Chody boczne mroźnym wieczorem wstawiam ja : https://www.youtube.com/watch?v=zc-Z...ature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=wALm...ature=youtu.be i pytanie za 100 pkt. Jak przekonać 13 latkę chodzącą pod szkółką że zap*****anie nie jest super extra mega i wogóle ? Problem zaczyna się po 1 galopie, który jest naprawdę wmiarowy ( dzisiaj nawet pchałam ) ale w drugą stronę to mogłabym wygrywac Grand Prix w pokonywaniu czworoboku na czas oO Dodam że na prawo jest z nią problem gdyż w galopie ma się uczucie jakby się trzaskało kontry ale to wina szkółki ... Naprawdę szukam jakiegoś sensownego sposoby żeby nie zatrzymywać jej na papciach a nie chcę zniżac się do wielokrążka. Fakt faktem kawał kobyły jest i mnie wyciąga czasem z siodła ale bez przesady żeby mi koń po galopach odmawiał współpracy, bo pojawiają się niekontrolowane zakłusowania albo galopy z kłusa i nawet " hasia hasia " nie pomaga bo koń głuchy i dzida taka że człowiek zdrowaśkę zmawia. PS. nie ucieka broń boże od kontaktu bo robi to nawet na totalnych firanach...
![]() |
#4484 |
Zadomowienie
|
Moze wez ja na lonze niech sie wygania i bedzie spokojniejsza i latwiejsza do opanowania, no i rozciagniety kon bedzie zapierdzielal zebrany ma mniejsza mozliwosc
![]() Ja dzis tez jezdzilam, czeka mnie sporo pracy zeby kobylke ruszyc na ujezdzalni ale mam nadzieje ze cos osiagne
![]() |
#4485 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ta lonża to by z godzinę trwać musiała chyba. Trenerka moja, która zajeżdżała tego konia mówi że od początku miała zapędy do szybszej jazdy, ale wiadomo że jak ktoś dobrze zadziała to i do spokojnego tempa ją przekona ![]() No nic trzeba ogarnąć dupsko przestać się dać wyciągac i kłaść i znaleźć wspólny język z siwą ![]()
![]() |
![]() |
#4486 |
Zadomowienie
|
Cwicz na lonzy zmiany chodow na komende. Jezeli chodzi o zebranie to czasmi dziwie sie ze podemna kon to zrobil mimo ze sie nie staralam i ladnie idzie z zadu, a czasami nawet jak sie staram to slabo to wychdzi, wazna jest spokojna reka i odpowiednia pozycja no i na sile sie nie da
![]()
![]() |
#4487 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dobrze że teraz masz indywidualnie, możesz poprawić swoje słabsze punkty, a i na pewno skupienie trenera na jednym jeźdźcu jest zdecydowanie większe niż wtedy gdy musi zachować ład w czasie jazdy grupowej ![]() Zresztą jeździec doskonali się cały czas, wstydzić powinni się Ci, którzy twierdzą, że wszystko już potrafią :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4488 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Infer, naprawdę fajnie Ci to idzie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4490 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Teraz mam swoją koninę i od roku chyba nie pracowałam z żadnym trenerem. Koniecznie muszę to zmienić, bo czuję jak podupadam... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4491 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4492 |
Zadomowienie
|
Ja teraz tez bez instruktora, wcale mnie nie cieszy :-/ boje sie ze nic nie osiagne
![]() |
#4493 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja osobiście nie aspiruję do jakiejś nie wiadomo jakiej kariery. Chcę dobrze zgrywać się ze swoją koniałą, co (jak na razie) wychodzi nam bardzo dobrze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4494 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z siodła dużo ćwiczeń na koncentracje konia: przejścia, slalomy, wolty, półwolty z zatrzymaniami, cofania (jeśli umiecie). Jak czujesz, że będzie przyspieszać to od razu rób woltę (tylko do tego będzie Ci potrzebna pusta hala), wyjdź na prostą i znów to samo, jak zacznie pędzić. Oprócz tego próbuj zaczynać od małych odcinków galopu i od razu przejście (do jak najniższego chodu, jak Wam umiejętności pozwalają). W ogóle fajnie Ci ta kobyłka idzie jak na konia szkółkowego. Nie wyrywa za bardzo pyska, idzie równo. Fajny obrazek, zwłaszcza jak mówisz, że dopiero się uczysz podstaw pracy z koniem. ![]() Zazdroszczę hali... moje "potworki" muszą się obejść bez. Zostają nam w taką pogodę tereny. Co do jazdy bez instruktora. Najlepiej poprosić kogoś, żeby nagrywał filmiki. Można sobie przeanalizować błędy w domu, choć oczywiście to nie to samo. Zależy od poziomu wyszkolenia jeźdźca, bo w pewnym momencie zaczynasz widzieć (czuć) po reakcjach konia czy robisz dobrze czy źle. Ale to wymaga dość dużej wprawy i znajomości danego konia.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2014-12-30 o 02:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4495 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do filmikow to moze w przyszlosci jak juz rusze kobyle na tej ujezdzalni. Narazie plus taki ze mnie lubi ![]()
![]() Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera ![]() Edytowane przez nurazuki Czas edycji: 2014-12-30 o 08:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4496 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Początki początków bo ja zawsze bywałam naskakana do porzygu a nikt uwagi nie zwracał na to jak siedze jak działam a chody boczne to wogóle nie było mowy... Wczoraj jeździłam na innym koniu do pchania ale twardym strasznie w pysku z pomocą czarnej wodzy ![]() ![]() ![]() Co do Euforii to czeka mnie lonża. Sama była zdziwiona natomiast walczymy z moim typowo skokowym dosiadem. Ja skakałam w bardzo krótkich strzemionach i teraz na dłuższych pływam totalnie a noga to gdzieś w kosmosie - trochę też wina tego że jest taki moment na jeździe że nie mogę stopą ruszyć co dopiero pięta w dół ... Najbardziej przeraża mnie fakt że wszyscy teraz już łącznie z instruktorką mówią mi że kolejnym etapem jest własny koń a przynajmniej dzierżawa/współdzierżawa. Katastrofa, nie wyobrażam sobie tego. Komentarz do zdjęć: a mogłam sobie dalej skakać to mi się ujeżdżenia zachciało. Notabene moje postanowienie noworoczne znaczy jedno z postanowień brzmi: pojechać zawody ujeżdżeniowe na przynajmniej średnim poziomie
Sądowa Pani biurwa ![]() ![]() 77 kg ![]() ![]() ![]() Dziewucha Policjanta ![]() Edytowane przez Infernallullaby Czas edycji: 2014-12-30 o 08:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4497 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie kwestia jazdy skokowej a zaniedbania, tak sądzę. Ale dobrze, że nadrabiasz zaległości, w końcu ujeżdżenie to podstawa. Bez tego przy wyższych parkurach ani rusz. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4499 |
Zadomowienie
|
Być może.
![]() Ale fajnie, że chcesz coś z tym zrobić. Ja też chciałabym w sezonie letnim jechać jakieś zawody ujeżdżeniowe i w końcu srebro. Ale droga młodej do zawodów ujeżdżeniowych jest chyba dłuższa niż krótsza póki co.
![]() |
#4500 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:29.