Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII. 2009 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 13:54   #4771
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.

odkurzylam podlogi ale jeszcze wytrzec musze tylko Werka nie chce spac

no to idziemy jesc drugie danie

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:17   #4772
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.

Z tego co wiem to po znieczuleniu ogólnym są częste bóle głowy, zawroty, wymioty i ogolnie jest gorzej.
Ja miałam od pasa w dół i poza bolem w okolicy cięcia nic mi nie dolegało. Pamietam jak zaraz po operacji chciałam podniesc głowe i kilka razy połozne mnie upominały zebym tego nie robiła bo potem kręgosłup w okolicy szyjnej bardzo boli. Jedna dziewczyna z mojej sali cały czas sie podnosiła a na drugi dzien nie mogła szyją ruszać.

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Wiesz ja teraz też jestem mądrzejsza i przy drugim porodzie będę wiedziała co i jak. Nie dam tak szybko sobie zrobić cesarki. Bo mam cały czas wrażenie, ze nie była taka konieczna - lekarz dyżurujący chciał chyba położyć się spać
Każdy woli coś innego.
A ja się cieszę, że namawiają do sn
Tak sobie teraz myśle, ze kobiety są naprawde różne. Jedne płacą za to zeby mieć CC a inne zrobią wszystko zeby urodzić SN

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Spoko...to umówmy się na niedzielę wieczór albo poniedziałek rano...kiedy Wam pasuje(Gorgulku, Angy, Morska, Cass)? i o której? żebyśmy się zgrały, bo wtedy całą flaszkę rozbierzemy same
Pasuje mi niedziela wieczorem wzięłabym 10 ml

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Karo a TA Lolita, miałaś ją - jak pachnie? Widze, ze ma lepsze oceny od tej niebieskiej.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:20   #4773
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Niedziela wieczór mi pasuje

Obejrzałam jakoś mnie to nie przekonuje.
ok

a takie tam gadanie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Pasuje mi niedziela wieczorem wzięłabym 10 ml

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Karo a TA Lolita, miałaś ją - jak pachnie? Widze, ze ma lepsze oceny od tej niebieskiej.
ok

tą rozbierałam ostatnio...i jak dla mnie "L" jest sto razy ładniejsza, ale to kwestia gustu...a do tego duuużo trwalsza "L" jest słodsza czuć wanilię i cynamon
Niech się jeszcze dziewczyny wypowiedzą
Stary 2011-02-24, 14:26   #4774
Cassandra 23
Zakorzenienie

Ja sie juz naprawde pogubiłam w tych perfumach znalazłam jeszcze TAKA Lolitę, cena przystępna bo cena za 50 ml to 96 zł.
Czy one pachną podobnie? Chyba musze wybrac sie do drogerii, tylko czy beda te zapachy...

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Karo, zamówiłas te 3 maseczki Avonu z tej aukcji co wklejałam? Zrobiłam przelew w niedziele wieczorem i jeszcze ich nie mam. A juz chciałabym wypróbowac

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 14:27   #4775
morska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
Aaaaaale super A mówiłam, że tylko do dentysty chodzi się z przyjemnością?

Cytat:
Spoko...to umówmy się na niedzielę wieczór albo poniedziałek rano...kiedy Wam pasuje(Gorgulku, Angy, Morska, Cass)? i o której? żebyśmy się zgrały, bo wtedy całą flaszkę rozbierzemy same
Mi bardziej niedziela

.
Stary 2011-02-24, 14:33   #4776
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

mi "L" tez bardziej odpowiada niz zwykla Lolita

Werka zjadla spora porcje obiadku , nawet surowke dziabnela pare razy i mowila ze dobre

nabila sobie siniaka na poliku leciala do mnie , stalam przy komodzie i mialam otwarta szuflade i walnela w rog szuflady nie plakala ale widze ze juz ma sine

Dominika 04.11.2014
Stary 2011-02-24, 14:37   #4777
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sie juz naprawde pogubiłam w tych perfumach znalazłam jeszcze TAKA Lolitę, cena przystępna bo cena za 50 ml to 96 zł.
Czy one pachną podobnie? Chyba musze wybrac sie do drogerii, tylko czy beda te zapachy...

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Karo, zamówiłas te 3 maseczki Avonu z tej aukcji co wklejałam? Zrobiłam przelew w niedziele wieczorem i jeszcze ich nie mam. A juz chciałabym wypróbowac
to jest klasyczna, ta sama którą wklejałaś przed chwilą na all za tą cenę masz 100ml (tester)...spokojnie możesz brać tester bo wyglądają identycznie

Jeszcze nie zamówiłam ale adaikaka pisała o nich ostatnio, bo zamówiła

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Mi bardziej niedziela .
super to umawiamy się na niedzielę wieczór...godzinę jeszcze ustalimy

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cass jakbyś chciała to mogę dać Ci link do sprzedawcy od którego ja brałam klasyczną Lolkę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 15:13   #4778
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
to jest klasyczna, ta sama którą wklejałaś przed chwilą na all za tą cenę masz 100ml (tester)...spokojnie możesz brać tester bo wyglądają identycznie

Jeszcze nie zamówiłam ale adaikaka pisała o nich ostatnio, bo zamówiła

super to umawiamy się na niedzielę wieczór...godzinę jeszcze ustalimy

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cass jakbyś chciała to mogę dać Ci link do sprzedawcy od którego ja brałam klasyczną Lolkę
Wolałabym 50 ml, 100 ml to dla mnie za duzo (zapachy szybko mi sie nudzą). A linka bardzo bym chciała skoro sprawdziłaś juz tego sprzedawce

Czytałam opinie o maseczkach adaikaki

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Karo, ale z tego co widze to te Lolity klasyczne maja inne kolory flakonów (niebieski i fiolet) albo ja jakaś slepa

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 15:26   #4779
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość

nabila sobie siniaka na poliku leciala do mnie , stalam przy komodzie i mialam otwarta szuflade i walnela w rog szuflady nie plakala ale widze ze juz ma sine
brrrr a mnie zabolało na samo wyobrażenie, dzielna dziołcha
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:54   #4780
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

no i powycieralam podlogi ledwo skonczylam to Werka obudzila sie z placzem, a zasnela na siedzaco tulac sie do misia sama , nie chciala na moich kolanach.............a teraz polozyla sie na swoim pluszowym psie i znowu spi

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
brrrr a mnie zabolało na samo wyobrażenie, dzielna dziołcha
ano dzielna bo myslalam ze bedzie wielki placz a tylko zajeczala

Dominika 04.11.2014
Stary 2011-02-24, 16:28   #4781
mariolasl
Zakorzenienie

Pomijajac juz kwestie przyjemnosci, to USG sluzy do diagnostyki prenatalnej, wykrywania ewentualnych nieprawidlowosci, a nie do ogladania dziecka przez rodzicow, a tak juz sie przyjelo w Polsce, gdzie sie robi USG bardzo czesto.

Znieczulenie ogolne podczas cc, to leki podawane dozylnie, ktore przenikaja tez przez lozysko i nie sa obojetne dla dziecka, stad coraz czesciej odchodzi sie od stosowania. Po takim cc mama musi sie wybudzic, przez jakis czas te leki kraza jeszcze w organiznie, czasami takie mamy spia po kilka godzin i niewiele wiedza, co sie dzieje wokol.
Znieczulenie miejscowe do kregoslupa nie ma takiego wplywu ani na matke ani na dziecko, mama wie, co sie dzieje w czasie operacji,moze zobaczyc od razu dziecko, przytulic, a zaraz po zakonczonej operacji przystawic dziecko do piersi, jesli takie ma zyczenie. Jest w pelni swiadoma tego,ci sie dzieje i moze wspoluczestniczyc w narodzinach swojego dziecka i w bezposrednim okresie po.
CC jest operacja i mysle, ze to sprawa indywidualna, jak szybko dochodzi sie do siebie po operacji i jak dana pacjentka radzi sobie z bolem. Rana jest ta sama, ale inna jest percepcja bolu. IMO niepodawanie regularnych srodkow przeciwbolowych po operacji, przynajmniej 3 razy na dobe, a jesli potrzeba to i czesciej, jest barbarzynstwem w dzisiejszych czasach. Srodki podawane podczas znieczulenia ogolnego nie maja dzialania przeciwbolowego i jak sie mama obudzi, to w zaleznosci od jej wrazliwosci czuje od razu bol roznego stopnia i wymaga podawania srodkow przeciwbolowych. Znieczulenie miejscowe ustepuje powoli, organizm mamy ma czas sie zaadoptowac do istniejacej pooperacyjnej sytuacji.
Ja wstalam po cc w znieczuleniu miejscowym po 10 godzinach, wstalabym po 6, ale nie pozwolili mi ze wzgledu na wysokie cisnienie. Normalnie - wyjeli mi cewnik, wstalam i poszlam na sasiedni oddzial zobaczyc Antonio, gdzie siedzialam na fotelu, a potem funkcjonowalam juz normalnie, tzn kapalam sie, chodzilam po oddziale, szpitalu, jadlam posilki przy stole, chodizlam naokolo szpitala itp. Srodki przeciwbolowe przyjmowalam 3 razy dziennie przez 4-5 dni (1g paracetamolu i 5o mg Diclofenacu), nie wymagalam podawania silniejszych srodkow przeciwbolowych, ma na mysli syropu z morfina itp. Jednak niektore pacjentki wymagaja czestszego podawania przeciwbolowych. Dla mnie taki bol nie byl bolem, bo jak rozchodzilo mi sie w ciazy spojenie lonowe i mialam bol 24/dobe, to bolalo bardziej i naprawde mialam probemy z poruszaniem sie.
Mysle, ze podawanie srodkow przeciwbolowych jest dobre, bo pozwala nam na wieksza ruchomosc, a co za tym idzie na unikniecie wielu powiklan pooperacyjnych, w tym zakrzepowego zapalenia zyl, trzeba tez pamietac, ze jak nie wezmiemy przeciwbolowych, a nas boli, to nie bedziemy sie ruszac dobrze, nasza postawa bedzie inna, bedziemy plycej oddychac, a co za tym idzie zwieksza to ryzyko powiklan. Takie bledne kolo.

Zupelnie nie rozumiem tej linki o karmieniu piersia... Jak wiecie zalecenia jak dlugo nalezy karmic piersia zmieniaja sie srednio co 1-2 lata , a angielscy uczenie robiac badania wykryli, ze niektore dzieci karmione tylko piersia przez 6 miesiecy moga miec jakies niedobory i moze jednak powinno wprowadzac sie pokarmy stale wczesniej, albo przynajmniej podchodzic do kazdego dziecka indywidualnie. Tak czytalam w fachowej literaturze. Ja i nasz pediatra podeszlismy do mojego dziecka indywidualnie i widzac, ze moje dziecko nie chce pic mleka, nie przybiera na wadze musi dostawac cos jeszcze, aby uniknac problemow. I mielismy racje
Ogolnie uwazam, ze powinno sie intuicyjnie podchodzic do swojego dziecka i nie wierzyc slepo aktualnym zaleceniom, ktore i tak za rok, dwa sie zmienia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 17:39   #4782
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
To ja już się w kolejce ustawiam wymieniłabym chętnie kilka
Ola zapisz mnie na liste
hehe, świetna wiadomość
Wy się nie zapisujcie w kolejce tylko zbierajcie pieniądze na kursy dla mnie
bo znając życie żeby móc coś takiego robić to koszty kursów będę horrendalne - jeszcze więcej niż teraz implantologiczne

jeśli chodzi o poród - ja miałam właśnie stymulowany farmakologicznie, bo 12 godzin po odejściu wód nie miałam praktycznie żadnej akcji

nie byłam nacinana i wkrótce po porodzie poszłam sobie pod prysznic i od razu funkcjonowałam normalnie ale nie byłam nacinana "po znajomości", bo rodzące nacina położna i to ona o tym decyduje i nie słyszałam, zeby kogoś o to pytała - nacina i już i przecież nie udowodnisz jej, ze nie było takiej konieczności, bo ona powie, ze uznała że jest i kropka - uważam to za chore i zwykłe wygodnictwo, bo mi położna musiała poświęcić więcej czasu w czasie porodu

nie wiem ile wody musi upłynąć, zanim się standardy u nas zmienią

acha, całą ciąże miałam prowadzoną prywatnie i miałam 3 usg - jak zbliżał sie termin to chyba zrobił mi dodatkowe usg - króciutkie, bo wtedy chodziłam już co tydzień na kontrolę rozwarcia i sprawdzał jak jest główka ustawiona

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:04   #4783
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Pomijajac juz kwestie przyjemnosci, to USG sluzy do diagnostyki prenatalnej, wykrywania ewentualnych nieprawidlowosci, a nie do ogladania dziecka przez rodzicow, a tak juz sie przyjelo w Polsce, gdzie sie robi USG bardzo czesto.

Znieczulenie ogolne podczas cc, to leki podawane dozylnie, ktore przenikaja tez przez lozysko i nie sa obojetne dla dziecka, stad coraz czesciej odchodzi sie od stosowania. Po takim cc mama musi sie wybudzic, przez jakis czas te leki kraza jeszcze w organiznie, czasami takie mamy spia po kilka godzin i niewiele wiedza, co sie dzieje wokol.
Znieczulenie miejscowe do kregoslupa nie ma takiego wplywu ani na matke ani na dziecko, mama wie, co sie dzieje w czasie operacji,moze zobaczyc od razu dziecko, przytulic, a zaraz po zakonczonej operacji przystawic dziecko do piersi, jesli takie ma zyczenie. Jest w pelni swiadoma tego,ci sie dzieje i moze wspoluczestniczyc w narodzinach swojego dziecka i w bezposrednim okresie po.
CC jest operacja i mysle, ze to sprawa indywidualna, jak szybko dochodzi sie do siebie po operacji i jak dana pacjentka radzi sobie z bolem. Rana jest ta sama, ale inna jest percepcja bolu. IMO niepodawanie regularnych srodkow przeciwbolowych po operacji, przynajmniej 3 razy na dobe, a jesli potrzeba to i czesciej, jest barbarzynstwem w dzisiejszych czasach. Srodki podawane podczas znieczulenia ogolnego nie maja dzialania przeciwbolowego i jak sie mama obudzi, to w zaleznosci od jej wrazliwosci czuje od razu bol roznego stopnia i wymaga podawania srodkow przeciwbolowych. Znieczulenie miejscowe ustepuje powoli, organizm mamy ma czas sie zaadoptowac do istniejacej pooperacyjnej sytuacji.
Ja wstalam po cc w znieczuleniu miejscowym po 10 godzinach, wstalabym po 6, ale nie pozwolili mi ze wzgledu na wysokie cisnienie. Normalnie - wyjeli mi cewnik, wstalam i poszlam na sasiedni oddzial zobaczyc Antonio, gdzie siedzialam na fotelu, a potem funkcjonowalam juz normalnie, tzn kapalam sie, chodzilam po oddziale, szpitalu, jadlam posilki przy stole, chodizlam naokolo szpitala itp. Srodki przeciwbolowe przyjmowalam 3 razy dziennie przez 4-5 dni (1g paracetamolu i 5o mg Diclofenacu), nie wymagalam podawania silniejszych srodkow przeciwbolowych, ma na mysli syropu z morfina itp. Jednak niektore pacjentki wymagaja czestszego podawania przeciwbolowych. Dla mnie taki bol nie byl bolem, bo jak rozchodzilo mi sie w ciazy spojenie lonowe i mialam bol 24/dobe, to bolalo bardziej i naprawde mialam probemy z poruszaniem sie.
Mysle, ze podawanie srodkow przeciwbolowych jest dobre, bo pozwala nam na wieksza ruchomosc, a co za tym idzie na unikniecie wielu powiklan pooperacyjnych, w tym zakrzepowego zapalenia zyl, trzeba tez pamietac, ze jak nie wezmiemy przeciwbolowych, a nas boli, to nie bedziemy sie ruszac dobrze, nasza postawa bedzie inna, bedziemy plycej oddychac, a co za tym idzie zwieksza to ryzyko powiklan. Takie bledne kolo.

Zupelnie nie rozumiem tej linki o karmieniu piersia... Jak wiecie zalecenia jak dlugo nalezy karmic piersia zmieniaja sie srednio co 1-2 lata , a angielscy uczenie robiac badania wykryli, ze niektore dzieci karmione tylko piersia przez 6 miesiecy moga miec jakies niedobory i moze jednak powinno wprowadzac sie pokarmy stale wczesniej, albo przynajmniej podchodzic do kazdego dziecka indywidualnie. Tak czytalam w fachowej literaturze. Ja i nasz pediatra podeszlismy do mojego dziecka indywidualnie i widzac, ze moje dziecko nie chce pic mleka, nie przybiera na wadze musi dostawac cos jeszcze, aby uniknac problemow. I mielismy racje
Ogolnie uwazam, ze powinno sie intuicyjnie podchodzic do swojego dziecka i nie wierzyc slepo aktualnym zaleceniom, ktore i tak za rok, dwa sie zmienia
Mariolu, piszesz bardzo rzeczowo. Lubie Twoje posty, zawsze wszystko odpowiednio sformułujesz
Zgadzam sie ze wszystkim

Co do karmienia niemowląt to schematy karmiania zmieniają sie z roku na rok. I uważam tak jak Mariola, ze każde dziecko należy traktować indywidualnie takze w kwestii jedzenia.
Do tej pory pamietam jak Kuba był niejdakiem i kombinowaliśmy zeby tylko cos jadł.

Tak mi sie teraz przypomniało. Kilka dni temu mama pokazała mi ksiązeczkę zdrowia mojego brata, ktory ma teraz 27 lat.
Bardzo zdziwiły mnie zalecenia dla każdej kobiety opuszczającej szpital, m.in. po ukończeniu 4 tygodni podawać sok z marchwi.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 18:08   #4784
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
a na którym, Zuza ma na prawym to mogłyby parami chodzic
u nas była przygoda ze stołem
Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Znieczulenie ogolne podczas cc, to leki podawane dozylnie, ktore przenikaja tez przez lozysko i nie sa obojetne dla dziecka, stad coraz czesciej odchodzi sie od stosowania. Po takim cc mama musi sie wybudzic, przez jakis czas te leki kraza jeszcze w organiznie, czasami takie mamy spia po kilka godzin i niewiele wiedza, co sie dzieje wokol. (...)
ja miałam znieczulenie ogólne bo było zagrożenie życia i z tego co mi powiedziano nie było czasu na miejscowe
ale nie wiedziałam tego wszystkiego o czym piszesz, bo się w to nigdy nie zagłebiałam
dzięki mądra kobieto
Stary 2011-02-24, 19:02   #4785
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Hej

Dzisiaj miałam ciężki dzień
Do tego chyba mam owu bo mnie prawy jajnik boli że hej

Dziewczyny czy któaś z Was zna się na PIT'ach?
Bo mąż dostał PIT-11A... i nie wiemy o co chodzi? Bo on na żadnej rencie nie jest
Kwota wpisana jest w rubryce: Zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego...

Czy któraś z Was wie coś na temat tego PIT'a?

Edytowane przez adaikaka
Czas edycji: 2011-02-24 o 19:03
adaikaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 19:30   #4786
UnholyOne
Ola-Unhola

Hej

Ada
, Twój mąż musiał pobierac cos z tych swiadczen z zusu:
zasiłek chorobowy, macierzyński, opiekuńczy lub swiadczenie rehabilitacyjne.

A u nas dzisiaj juz lepiej , Antos radosny był w żlobku i mniej marudził popołudniu, choc padł już po 19, także zmęczony jest bardzo.
Zjadł całą zupe i pól drugiego dania.

Dziękuję Wam za wsparcie, jest to dla mnie bardzo ważne
Stary 2011-02-24, 19:42   #4787
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Hej

Ada, Twój mąż musiał pobierac cos z tych swiadczen z zusu:
zasiłek chorobowy, macierzyński, opiekuńczy lub swiadczenie rehabilitacyjne.

A u nas dzisiaj juz lepiej , Antos radosny był w żlobku i mniej marudził popołudniu, choc padł już po 19, także zmęczony jest bardzo.

hm... wykorzystał tacierzyński w zeszłym roku to może to to...

Super że Antoś już się przekonał do żłobka
Zmęczony będzie na pewno, przeicez to tyle atrakcji tam ma
Stary 2011-02-24, 19:49   #4788
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

to i ja opisze jak to u mnie bylo, bylam nacieta ale przez lekarza kiedy to sie okazalo ze nie dam rady juz zeby przec , podlaczyli vaccum i pomogli podczas parcia malej wyjsc na swiat
potem lekarz mnie szyl -ten bol juz byl inny ale nie myslalam o nim tylko o Werce, gorsze dla mnie bylo cewnikowanie
mialam 8 szwow a mimo to poszlam sie wykapac i na drugi dzien normalnie chodzilam , wiadomo ze bolalo i jak siedzialam tez ale kazda z nas ma inny prog bolu wiec tak jak pisze Mariola to indywidualna sprawa -jedna bedzie smigac po sn jakby nigdy nic a jedna po cc
po 6 tyg od porodu bylam na kontroli i wszystko bylo juz zagojone pomimo ze mialam problem z ropiejacymi ranami po szwach

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
a na którym, Zuza ma na prawym to mogłyby parami chodzic
u nas była przygoda ze stołem
no Werka na lewym

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
Hej

Cytat:

super wiadomosci

Dominika 04.11.2014
Stary 2011-02-24, 20:00   #4789
megi b
Wtajemniczenie

Czeeee
Cytat:

tak jak Ola odpowiedziała

Cytat:

No widzisz dzielny Antoś, trzeba mu dać troszkę czasu

Cytat:

Amelka dzisiaj nie miała apetytu obawiam się, że coś jest na rzeczy bo tak od kilku dni ma, u nas znów panuje grypa żołądkowa oby jej nie złapała

Wiecie co kilka dni temu teściowa przyjechała zostać z małą i wyjmuje z torby jakiś materiał. Okazało się że uszyła dla mnie poszewki na poduszki, jak je zobaczyłam to czysty folklor w kwiaty masakra. Chyba zobaczyła moją minę choć starałam się ukryć moją reakcję. No i potem szybko do pracy poleciałam i o nich zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i ona je chyba zabrała z powrotem do domu słowem się nie odezwała na ten temat, a ja nie wiem co robić bo nie chcę żeby jej przykro było a z drugiej strony takich poszewek nie chcę co zrobić? milczeć dalej?

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 20:03   #4790
skierka1981
BAN stały

to i ja napiszę z chęcią powspominam poród...
u mnie położna była super i powiedziała że musi naciąć bo parłam i Amelka wyjsć nie mogła. poza tym szła z reką do przodu i to dodatkowo utrudniało sprawę. znieczulenia jako takiego nie miałam tylko głupiego jasia, ale gdyby nie uprzejmosć położnej to i o to bym nie poprosiła, ból był do zniesienia a po tym głupim jasiu fajnie było, jak po drinku, albo kilku szycie też ok nic nie czułam, ale nie pamiętam ile szwów było , szyli godzine. dla mnie bylo super i nie wyobrażam sobie inaczej rodzić. też od razu po porodzie zanim mi Amelkę przynieśli poszłam pod prysznic i rano tak samo. a już 7 tyg po porodzie kochaliśmy się z mężem pierwszy raz i było ok. szwy wyszły szybko same.
także z niecierpliwością czekam na drugą ciążę i poród

dobrej nocki. mam meża w domu jutro i w sobotę i w niedzielę
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 20:06   #4791
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
to i ja opisze jak to u mnie bylo, bylam nacieta ale przez lekarza kiedy to sie okazalo ze nie dam rady juz zeby przec , podlaczyli vaccum i pomogli podczas parcia malej wyjsc na swiat
potem lekarz mnie szyl -ten bol juz byl inny ale nie myslalam o nim tylko o Werce, gorsze dla mnie bylo cewnikowanie
mialam 8 szwow a mimo to poszlam sie wykapac i na drugi dzien normalnie chodzilam , wiadomo ze bolalo i jak siedzialam tez ale kazda z nas ma inny prog bolu wiec tak jak pisze Mariola to indywidualna sprawa -jedna bedzie smigac po sn jakby nigdy nic a jedna po cc
po 6 tyg od porodu bylam na kontroli i wszystko bylo juz zagojone pomimo ze mialam problem z ropiejacymi ranami po szwach
mnie nacięła położna, ale nawet nie pamiętam kiedy u mnie lepiej się goiła ta rozcięta rana niż popękana. Szwy też mi ropiały bo gorąco było... nie chce mi się tego przypominać

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2011-02-24, 20:08   #4792
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
ale Was wzięlo na wspomnienia

Ja się nawet nie wypowiadam bo mój poród trwał 32 godziny od pierwszych mocnych skurczy pojawiających się co 5-10 minut... na samej porodówce byłam 15 godzin
Pani doktor która wtedy miała dyżur była taką zwolenniczką CC że wzięla mnie na blok 8 godzin po odejściu wód, jak mój brzuch zaczał się trząść (to było straszne. Jak ja się wtedy bałam o Przemka), dostałam gorączki, ciśnienie mi bardzo podskoczyło itd.
Znieczulali mnie od pasa w dół, a jak mnie rozcięli to stwierdzili że nie miałam prawa urodzić bo ułożenie Przemka było: potylicowe tylnie... Z tym, że ja to wiedziałam już jakieś 8 godzin wcześniej, czułam to, że nie dam rady go urodzić bo coś blokuje. Ale mnie nikt słuchać nie chciał. W efekcie ze szpitala wyszłam po 6 dniach bo przez 3 dni miałam wysoką gorączkę.
Ciągle jak to wspominam to mną targa... Mama wtedy byłą ze mną i mąż też. Ostatnio mi powiedziała, że gdyby nie to, że była noc i byłam pod opieką tej lekarki to by jej przywaliła. TŻ też mi mówił, że już edwo wytrzymywał....

Edytowane przez adaikaka
Czas edycji: 2011-02-24 o 20:13
adaikaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 20:08   #4793
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Wolałabym 50 ml, 100 ml to dla mnie za duzo (zapachy szybko mi sie nudzą). A linka bardzo bym chciała skoro sprawdziłaś juz tego sprzedawce

Karo, ale z tego co widze to te Lolity klasyczne maja inne kolory flakonów (niebieski i fiolet) albo ja jakaś slepa
hmmm no ja mając do wyboru w tej samej cenie 50 i 100ml zdecydowanie wzięłabym setkę jakby mi się znudziła to oddałabym komuś
Kupowałam TU

Klasyczna jest niebieska...może inne światło do zdjęcia

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
hehe, świetna wiadomość
Wy się nie zapisujcie w kolejce tylko zbierajcie pieniądze na kursy dla mnie
bo znając życie żeby móc coś takiego robić to koszty kursów będę horrendalne - jeszcze więcej niż teraz implantologiczne

nie byłam nacinana i wkrótce po porodzie poszłam sobie pod prysznic i od razu funkcjonowałam normalnie ale nie byłam nacinana "po znajomości", bo rodzące nacina położna i to ona o tym decyduje i nie słyszałam, zeby kogoś o to pytała - nacina i już i przecież nie udowodnisz jej, ze nie było takiej konieczności, bo ona powie, ze uznała że jest i kropka - uważam to za chore i zwykłe wygodnictwo, bo mi położna musiała poświęcić więcej czasu w czasie porodu
to zaczynam odkładać do skarbonki

no właśnie

Cytat:

cieszę się ze Antosiowi zaczęło się podobać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 20:38   #4794
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy któaś z Was zna się na PIT'ach?
Bo mąż dostał PIT-11A... i nie wiemy o co chodzi? Bo on na żadnej rencie nie jest
Kwota wpisana jest w rubryce: Zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego...

Niestety nie pomoge bo sie na tym nie znam

edit. Widze, ze juz Unholy pomogła

Cytat:
Hej

to super, ze jest coraz lepiej. Oby tak dalej.

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Amelka dzisiaj nie miała apetytu obawiam się, że coś jest na rzeczy bo tak od kilku dni ma, u nas znów panuje grypa żołądkowa oby jej nie złapała

Wiecie co kilka dni temu teściowa przyjechała zostać z małą i wyjmuje z torby jakiś materiał. Okazało się że uszyła dla mnie poszewki na poduszki, jak je zobaczyłam to czysty folklor w kwiaty masakra. Chyba zobaczyła moją minę choć starałam się ukryć moją reakcję. No i potem szybko do pracy poleciałam i o nich zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i ona je chyba zabrała z powrotem do domu słowem się nie odezwała na ten temat, a ja nie wiem co robić bo nie chcę żeby jej przykro było a z drugiej strony takich poszewek nie chcę co zrobić? milczeć dalej?
Oby nic Amelce nie było. Kuba tez ma czasami takie gorsze dni, ze apetyt ma słaby.

Ja tez nie umiem tak w prost powiedziec, ze cos mi sie nie podoba. Przewaznie jest tak, ze biore tą rzecz i odkładam na dno szafy

A co do tej sytuacji z teściową - ja bym milczała dalej

Cytat:
hmmm no ja mając do wyboru w tej samej cenie 50 i 100ml zdecydowanie wzięłabym setkę jakby mi się znudziła to oddałabym komuś
Kupowałam TU

Klasyczna jest niebieska...może inne światło do zdjęcia
W sumie masz racje, zawsze moge oddac mamie

A ja widze fioletową na jednej ze stronek ale moze to tak swiatło pada
TŻ zobaczył te perfumy i powiedział, ze jak chce to na Dzien Kobiet mi kupi.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 20:39   #4795
morska
Zadomowienie

Ja tam już nie będę rozważać czy nacięcie było konieczne, czy nie, u mnie raczej było, bo Tymek rodził się nie czubkiem głowy do przodu, a twarzą (czyli większym obwodem), niby nazywa się to mechanizmem odwróconym. Podobno może to być też powodem do CC. Nie wiem co z takim ułożeniem robią w innych krajach, jak Mariola masz ochotę to napisz, chętnie z ciekawości się dowiem
Najważniejsze, że mam miłe wspomnienia, amen
Choć fakt, że w omawianym zakresie dużo się u nas zmienić powinno

Z innej beczki - używacie, Dziewczynki, w kuchni soczewicy? Ja zaczęłam dopiero od niedawna, głównie pod Tymka jako alternatywne źródło dużej ilości żelaza i innych wartościowych rzeczy Na razie gotuję zupy z czerwonej soczewicy (mega szybko), a niebawem zabiorę się za pasty do kanapek
Stary 2011-02-24, 20:43   #4796
Cassandra 23
Zakorzenienie

Jednak dostalam dzisiaj te maseczki z Avonu, tylko mama odebrała paczke i dopiero popołudniu mi przyniosła.
Jutro wypróbuje jedną z nich i zdam relacje

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 20:59   #4797
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:

to mąż musi być zadowolony z "ciasnoty":cojes t:

Bardzo mi przykro wiem jakie mogą być sądy
Małż tak gorzej ze mną

Cytat:

megi
ściskam Cie mocno

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
i mnie coś bierze, TZ przyniosl do domu jakies cholerstwo.
Ide po te tabletki na niewyraźność
zdrówka

Cytat:
dokładnie...u mnie problem był z położeniem się...w szpitalu jak chciałam się położyć to łóżka wysokość do miały...za wysokie i za niskie by spokojnie ze stania wejść, pamiętam jakie cuda wyczyniałam żeby się położyć...stać nie mogłam dłużej niż 5 min...w domu nie było lepiej...o siedzeniu nie myślałam nawet, położna kazała mi leżeć (bo mogła mi się rana otworzyć przez te zerwane szwy) a Mama donosiła mi Zu...i tak było dobry tydzień...później już wstawałam ale dalej bolało Baaaardzo źle wspominam te pierwsze tygodnie

Ja się nie mogłam wdrapać na łóżko porodowe, i na poporodowej sali też te łóżka wysokie były

Cytat:

widze ze na tapecie wspomnienia poporodowe
wczoraj jak bylam u tej kolezanki to mowila ze teraz sa jakies nowe przepisy i zeby dostac kroplowke z oxy musi byc 5cm rozwarcia-ona wlasnie tak sie meczyla od 1 w nocy do 8 rano zanim miala wymagane cm rozwarcia i dopiero dali jej oxy to juz szbko poszlo i nie odsluzowuja teraz maluszkow po urodzeniu - wynik jest taki ze maluszki wymiotuja w 1 dobie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
mój właściwie też, ale jakbym tak miała patrzeć to nie mogłoby być Laury.
Moim marzeniem jest mieć 2kę dzieci i metraż mi w tym nie przeszkodzi, bo kto wie co będzie za 5lat...może w totka wygram

spadam robić obiad
mała śpi
temp nadal
trzeba myśleć o lekarzu
ja chyba za wygodna jestem też chcę mieć drugie dziecko, ale jakoś sobie nie umiem tego wyobrazić teraz na 40 metrach. Ale tak jak mówisz nie wiadomo co się może wydarzyć

za spadek temp.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
ale Was wzięlo na wspomnienia

Ja się nawet nie wypowiadam bo mój poród trwał 32 godziny od pierwszych mocnych skurczy pojawiających się co 5-10 minut... na samej porodówce byłam 15 godzin
Pani doktor która wtedy miała dyżur była taką zwolenniczką CC że wzięla mnie na blok 8 godzin po odejściu wód, jak mój brzuch zaczał się trząść (to było straszne. Jak ja się wtedy bałam o Przemka), dostałam gorączki, ciśnienie mi bardzo podskoczyło itd.
Znieczulali mnie od pasa w dół, a jak mnie rozcięli to stwierdzili że nie miałam prawa urodzić bo ułożenie Przemka było: potylicowe tylnie... Z tym, że ja to wiedziałam już jakieś 8 godzin wcześniej, czułam to, że nie dam rady go urodzić bo coś blokuje. Ale mnie nikt słuchać nie chciał. W efekcie ze szpitala wyszłam po 6 dniach bo przez 3 dni miałam wysoką gorączkę.
Ciągle jak to wspominam to mną targa... Mama wtedy byłą ze mną i mąż też. Ostatnio mi powiedziała, że gdyby nie to, że była noc i byłam pod opieką tej lekarki to by jej przywaliła. TŻ też mi mówił, że już edwo wytrzymywał....
Boże, że w dzisiejszych czasach takie rzeczy się dzieją

Cytat:
Oby nic Amelce nie było. Kuba tez ma czasami takie gorsze dni, ze apetyt ma słaby.

Ja tez nie umiem tak w prost powiedziec, ze cos mi sie nie podoba. Przewaznie jest tak, ze biore tą rzecz i odkładam na dno szafy

A co do tej sytuacji z teściową - ja bym milczała dalej

będę milczeć
Cass co byś chciała teraz chłopca czy dziewczynkę?

Cytat:
Z innej beczki - używacie, Dziewczynki, w kuchni soczewicy? Ja zaczęłam dopiero od niedawna, głównie pod Tymka jako alternatywne źródło dużej ilości żelaza i innych wartościowych rzeczy Na razie gotuję zupy z czerwonej soczewicy (mega szybko), a niebawem zabiorę się za pasty do kanapek
Ty to zawsze coś ciekawego wymyślisz
miałam kiedyś soczewicę wyleżała się, w końcu się nad nią zlitowałam i ugotowałam jak fasolkę po bretońsku, ale szału nie było. Małż się zajadał, ale on to wszystko zje

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2011-02-24, 21:09   #4798
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
i drugie pytanko: dajecie dzieciakom Bakusie?
Amelka raz jadła

Cytat:
Jak zapytałam: "Skąd pani wie, że będę nacinana" (już jak się wszystko rozkręciło na dobre), to zrobiła bardzo zdziwioną minę i pow: "No jak to, przecież pani pierwszy raz.."

Cytat:
Ja leżałam z dziewczyną po sn i zaraz jak ją przywieźli z małą na salę to biegała i poszła pod prysznic, ja się ruszyć nie mogłam.
Najgorsze było to jak położna przyniosła mi Małą i zostawiła w łóżeczku a ja wstać do niej nie mogłam sama

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2011-02-24, 21:16   #4799
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Cass co byś chciała teraz chłopca czy dziewczynkę?
Dziewczynkę ale jak bedzie synek to tez super

Zmykam spac. Dobranoc

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2011-02-24, 21:25   #4800
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
na samej porodówce byłam 15 godzin
licytujmy
kto da więcej?
ja byłam 27
Cytat:
Ja tam już nie będę rozważać czy nacięcie było konieczne, czy nie, u mnie raczej było, bo Tymek rodził się nie czubkiem głowy do przodu, a twarzą (czyli większym obwodem), niby nazywa się to mechanizmem odwróconym. Podobno może to być też powodem do CC. Nie wiem co z takim ułożeniem robią w innych krajach, jak Mariola masz ochotę to napisz, chętnie z ciekawości się dowiem
Najważniejsze, że mam miłe wspomnienia, amen
Choć fakt, że w omawianym zakresie dużo się u nas zmienić powinno

ja poznałam niedawno kobietkę-położną z Białegostoku i ona skomentowała,że byłam królikiem doświadczalnym, bo twarzyczkowe ułożenie jest u nich wskazaniem do cc

Ja używam do past i do pieczenia chlebka
Cytat:
ja chyba za wygodna jestem też chcę mieć drugie dziecko, ale jakoś sobie nie umiem tego wyobrazić teraz na 40 metrach. Ale tak jak mówisz nie wiadomo co się może wydarzyć
jak to się mówi przyjdzie czas będzie rada.
Mnie już kilka osób zapytało jak sobie to wyobrażam heh

Jutro mamy doktorka.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości