|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.
odkurzylam podlogi ale jeszcze wytrzec musze tylko Werka nie chce spac
![]() no to idziemy jesc drugie danie ![]()
#4772 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.
Z tego co wiem to po znieczuleniu ogólnym są częste bóle głowy, zawroty, wymioty i ogolnie jest gorzej.
Ja miałam od pasa w dół i poza bolem w okolicy cięcia nic mi nie dolegało. Pamietam jak zaraz po operacji chciałam podniesc głowe i kilka razy połozne mnie upominały zebym tego nie robiła bo potem kręgosłup w okolicy szyjnej bardzo boli. Jedna dziewczyna z mojej sali cały czas sie podnosiła a na drugi dzien nie mogła szyją ruszać. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Karo a TA Lolita, miałaś ją - jak pachnie? Widze, ze ma lepsze oceny od tej niebieskiej. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4773 | |
Zakorzenienie
|
ok
![]() a takie tam gadanie ![]() Cytat:
![]() tą rozbierałam ostatnio...i jak dla mnie "L" jest sto razy ładniejsza, ale to kwestia gustu...a do tego duuużo trwalsza ![]() ![]() ![]() Niech się jeszcze dziewczyny wypowiedzą ![]()
![]() |
#4774 |
Zakorzenienie
|
Ja sie juz naprawde pogubiłam w tych perfumach
![]() Czy one pachną podobnie? Chyba musze wybrac sie do drogerii, tylko czy beda te zapachy... ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Karo, zamówiłas te 3 maseczki Avonu z tej aukcji co wklejałam? Zrobiłam przelew w niedziele wieczorem i jeszcze ich nie mam. A juz chciałabym wypróbowac ![]()
![]() |
#4775 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() .
![]() |
#4776 |
Zakorzenienie
|
mi "L" tez bardziej odpowiada niz zwykla Lolita
![]() Werka zjadla spora porcje obiadku , nawet surowke dziabnela pare razy i mowila ze dobre ![]() nabila sobie siniaka na poliku ![]() ![]()
#4777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze nie zamówiłam ![]() ![]() super ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cass jakbyś chciała to mogę dać Ci link do sprzedawcy od którego ja brałam klasyczną Lolkę ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytałam opinie o maseczkach adaikaki ![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Karo, ale z tego co widze to te Lolity klasyczne maja inne kolory flakonów (niebieski i fiolet) albo ja jakaś slepa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 |
Zakorzenienie
|
no i powycieralam podlogi ledwo skonczylam to Werka obudzila sie z placzem, a zasnela na siedzaco tulac sie do misia sama , nie chciala na moich kolanach.............a teraz polozyla sie na swoim pluszowym psie i znowu spi
![]() ano dzielna bo myslalam ze bedzie wielki placz a tylko zajeczala ![]()
#4781 |
Zakorzenienie
|
Pomijajac juz kwestie przyjemnosci, to USG sluzy do diagnostyki prenatalnej, wykrywania ewentualnych nieprawidlowosci, a nie do ogladania dziecka przez rodzicow, a tak juz sie przyjelo w Polsce, gdzie sie robi USG bardzo czesto.
Znieczulenie ogolne podczas cc, to leki podawane dozylnie, ktore przenikaja tez przez lozysko i nie sa obojetne dla dziecka, stad coraz czesciej odchodzi sie od stosowania. Po takim cc mama musi sie wybudzic, przez jakis czas te leki kraza jeszcze w organiznie, czasami takie mamy spia po kilka godzin i niewiele wiedza, co sie dzieje wokol. Znieczulenie miejscowe do kregoslupa nie ma takiego wplywu ani na matke ani na dziecko, mama wie, co sie dzieje w czasie operacji,moze zobaczyc od razu dziecko, przytulic, a zaraz po zakonczonej operacji przystawic dziecko do piersi, jesli takie ma zyczenie. Jest w pelni swiadoma tego,ci sie dzieje i moze wspoluczestniczyc w narodzinach swojego dziecka i w bezposrednim okresie po. CC jest operacja i mysle, ze to sprawa indywidualna, jak szybko dochodzi sie do siebie po operacji i jak dana pacjentka radzi sobie z bolem. Rana jest ta sama, ale inna jest percepcja bolu. IMO niepodawanie regularnych srodkow przeciwbolowych po operacji, przynajmniej 3 razy na dobe, a jesli potrzeba to i czesciej, jest barbarzynstwem w dzisiejszych czasach. Srodki podawane podczas znieczulenia ogolnego nie maja dzialania przeciwbolowego i jak sie mama obudzi, to w zaleznosci od jej wrazliwosci czuje od razu bol roznego stopnia i wymaga podawania srodkow przeciwbolowych. Znieczulenie miejscowe ustepuje powoli, organizm mamy ma czas sie zaadoptowac do istniejacej pooperacyjnej sytuacji. Ja wstalam po cc w znieczuleniu miejscowym po 10 godzinach, wstalabym po 6, ale nie pozwolili mi ze wzgledu na wysokie cisnienie. Normalnie - wyjeli mi cewnik, wstalam i poszlam na sasiedni oddzial zobaczyc Antonio, gdzie siedzialam na fotelu, a potem funkcjonowalam juz normalnie, tzn kapalam sie, chodzilam po oddziale, szpitalu, jadlam posilki przy stole, chodizlam naokolo szpitala itp. Srodki przeciwbolowe przyjmowalam 3 razy dziennie przez 4-5 dni (1g paracetamolu i 5o mg Diclofenacu), nie wymagalam podawania silniejszych srodkow przeciwbolowych, ma na mysli syropu z morfina itp. Jednak niektore pacjentki wymagaja czestszego podawania przeciwbolowych. Dla mnie taki bol nie byl bolem, bo jak rozchodzilo mi sie w ciazy spojenie lonowe i mialam bol 24/dobe, to bolalo bardziej i naprawde mialam probemy z poruszaniem sie. Mysle, ze podawanie srodkow przeciwbolowych jest dobre, bo pozwala nam na wieksza ruchomosc, a co za tym idzie na unikniecie wielu powiklan pooperacyjnych, w tym zakrzepowego zapalenia zyl, trzeba tez pamietac, ze jak nie wezmiemy przeciwbolowych, a nas boli, to nie bedziemy sie ruszac dobrze, nasza postawa bedzie inna, bedziemy plycej oddychac, a co za tym idzie zwieksza to ryzyko powiklan. Takie bledne kolo. Zupelnie nie rozumiem tej linki o karmieniu piersia... Jak wiecie zalecenia jak dlugo nalezy karmic piersia zmieniaja sie srednio co 1-2 lata ![]() ![]() Ogolnie uwazam, ze powinno sie intuicyjnie podchodzic do swojego dziecka i nie wierzyc slepo aktualnym zaleceniom, ktore i tak za rok, dwa sie zmienia ![]()
#4782 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wy się nie zapisujcie w kolejce tylko zbierajcie pieniądze na kursy dla mnie ![]() bo znając życie żeby móc coś takiego robić to koszty kursów będę horrendalne - jeszcze więcej niż teraz implantologiczne ![]() jeśli chodzi o poród - ja miałam właśnie stymulowany farmakologicznie, bo 12 godzin po odejściu wód nie miałam praktycznie żadnej akcji nie byłam nacinana i wkrótce po porodzie poszłam sobie pod prysznic i od razu funkcjonowałam normalnie ![]() nie wiem ile wody musi upłynąć, zanim się standardy u nas zmienią acha, całą ciąże miałam prowadzoną prywatnie i miałam 3 usg - jak zbliżał sie termin to chyba zrobił mi dodatkowe usg - króciutkie, bo wtedy chodziłam już co tydzień na kontrolę rozwarcia i sprawdzał jak jest główka ustawiona
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam sie ze wszystkim ![]() Co do karmienia niemowląt to schematy karmiania zmieniają sie z roku na rok. I uważam tak jak Mariola, ze każde dziecko należy traktować indywidualnie takze w kwestii jedzenia. Do tej pory pamietam jak Kuba był niejdakiem i kombinowaliśmy zeby tylko cos jadł. Tak mi sie teraz przypomniało. Kilka dni temu mama pokazała mi ksiązeczkę zdrowia mojego brata, ktory ma teraz 27 lat. Bardzo zdziwiły mnie zalecenia dla każdej kobiety opuszczającej szpital, m.in. po ukończeniu 4 tygodni podawać sok z marchwi.
![]() ![]() |
![]() |
#4784 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u nas była przygoda ze stołem Cytat:
ale nie wiedziałam tego wszystkiego o czym piszesz, bo się w to nigdy nie zagłebiałam dzięki mądra kobieto ![]()
![]() |
#4785 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dzisiaj miałam ciężki dzień ![]() Do tego chyba mam owu bo mnie prawy jajnik boli że hej ![]() Dziewczyny czy któaś z Was zna się na PIT'ach? Bo mąż dostał PIT-11A... i nie wiemy o co chodzi? Bo on na żadnej rencie nie jest ![]() Kwota wpisana jest w rubryce: Zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego... Czy któraś z Was wie coś na temat tego PIT'a? Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2011-02-24 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4786 |
Ola-Unhola
|
Hej
![]() Ada, Twój mąż musiał pobierac cos z tych swiadczen z zusu: zasiłek chorobowy, macierzyński, opiekuńczy lub swiadczenie rehabilitacyjne. A u nas dzisiaj juz lepiej ![]() Zjadł całą zupe i pól drugiego dania. ![]() Dziękuję Wam za wsparcie, jest to dla mnie bardzo ważne ![]()
#4787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super że Antoś już się przekonał do żłobka ![]() Zmęczony będzie na pewno, przeicez to tyle atrakcji tam ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4788 | |||
Zakorzenienie
|
to i ja opisze jak to u mnie bylo, bylam nacieta ale przez lekarza kiedy to sie okazalo ze nie dam rady juz zeby przec , podlaczyli vaccum i pomogli podczas parcia malej wyjsc na swiat
potem lekarz mnie szyl -ten bol juz byl inny ale nie myslalam o nim tylko o Werce, gorsze dla mnie bylo cewnikowanie ![]() mialam 8 szwow a mimo to poszlam sie wykapac i na drugi dzien normalnie chodzilam , wiadomo ze bolalo i jak siedzialam tez ale kazda z nas ma inny prog bolu wiec tak jak pisze Mariola to indywidualna sprawa -jedna bedzie smigac po sn jakby nigdy nic a jedna po cc po 6 tyg od porodu bylam na kontroli i wszystko bylo juz zagojone pomimo ze mialam problem z ropiejacymi ranami po szwach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4789 | |||
Wtajemniczenie
|
Czeeee
![]() Cytat:
![]() tak jak Ola odpowiedziała ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Amelka dzisiaj nie miała apetytu ![]() ![]() Wiecie co kilka dni temu teściowa przyjechała zostać z małą i wyjmuje z torby jakiś materiał. Okazało się że uszyła dla mnie poszewki na poduszki, jak je zobaczyłam to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4790 |
BAN stały
|
to i ja napiszę z chęcią powspominam poród...
u mnie położna była super i powiedziała że musi naciąć bo parłam i Amelka wyjsć nie mogła. poza tym szła z reką do przodu i to dodatkowo utrudniało sprawę. znieczulenia jako takiego nie miałam tylko głupiego jasia, ale gdyby nie uprzejmosć położnej to i o to bym nie poprosiła, ból był do zniesienia a po tym głupim jasiu fajnie było, jak po drinku, albo kilku ![]() także z niecierpliwością czekam na drugą ciążę i poród ![]() dobrej nocki. mam meża w domu jutro i w sobotę i w niedzielę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4791 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się nawet nie wypowiadam bo mój poród trwał 32 godziny od pierwszych mocnych skurczy pojawiających się co 5-10 minut... na samej porodówce byłam 15 godzin ![]() Pani doktor która wtedy miała dyżur była taką zwolenniczką CC że wzięla mnie na blok 8 godzin po odejściu wód, jak mój brzuch zaczał się trząść (to było straszne. Jak ja się wtedy bałam o Przemka), dostałam gorączki, ciśnienie mi bardzo podskoczyło itd. Znieczulali mnie od pasa w dół, a jak mnie rozcięli to stwierdzili że nie miałam prawa urodzić bo ułożenie Przemka było: potylicowe tylnie... Z tym, że ja to wiedziałam już jakieś 8 godzin wcześniej, czułam to, że nie dam rady go urodzić bo coś blokuje. Ale mnie nikt słuchać nie chciał. W efekcie ze szpitala wyszłam po 6 dniach bo przez 3 dni miałam wysoką gorączkę. Ciągle jak to wspominam to mną targa... Mama wtedy byłą ze mną i mąż też. Ostatnio mi powiedziała, że gdyby nie to, że była noc i byłam pod opieką tej lekarki to by jej przywaliła. TŻ też mi mówił, że już edwo wytrzymywał.... Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2011-02-24 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4793 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kupowałam TU ![]() Klasyczna jest niebieska...może inne światło do zdjęcia ![]() Cytat:
![]() no właśnie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4794 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit. Widze, ze juz Unholy pomogła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez nie umiem tak w prost powiedziec, ze cos mi sie nie podoba. Przewaznie jest tak, ze biore tą rzecz i odkładam na dno szafy ![]() A co do tej sytuacji z teściową - ja bym milczała dalej ![]() Cytat:
![]() A ja widze fioletową na jednej ze stronek ![]() ![]() TŻ zobaczył te perfumy i powiedział, ze jak chce to na Dzien Kobiet mi kupi. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4795 | ||
Zadomowienie
|
Ja tam już nie będę rozważać czy nacięcie było konieczne, czy nie, u mnie raczej było, bo Tymek rodził się nie czubkiem głowy do przodu, a twarzą (czyli większym obwodem), niby nazywa się to mechanizmem odwróconym. Podobno może to być też powodem do CC. Nie wiem co z takim ułożeniem robią w innych krajach, jak Mariola masz ochotę to napisz, chętnie z ciekawości się dowiem
![]() Najważniejsze, że mam miłe wspomnienia, amen ![]() Choć fakt, że w omawianym zakresie dużo się u nas zmienić powinno ![]() Z innej beczki - używacie, Dziewczynki, w kuchni soczewicy? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4796 |
Zakorzenienie
|
Jednak dostalam dzisiaj te maseczki z Avonu, tylko mama odebrała paczke i dopiero popołudniu mi przyniosła.
Jutro wypróbuje jedną z nich i zdam relacje ![]()
![]() |
#4797 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja się nie mogłam wdrapać na łóżko porodowe, i na poporodowej sali też te łóżka wysokie były ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() będę milczeć ![]() Cass co byś chciała teraz chłopca czy dziewczynkę? ![]() Cytat:
![]() miałam kiedyś soczewicę wyleżała się, w końcu się nad nią zlitowałam i ugotowałam jak fasolkę po bretońsku, ale szału nie było. Małż się zajadał, ale on to wszystko zje ![]()
![]() |
#4798 | ||
Wtajemniczenie
|
Amelka raz jadła
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4799 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynkę
![]() ![]() Zmykam spac. Dobranoc ![]()
![]() |
#4800 | ||
Zakorzenienie
|
licytujmy
kto da więcej? ja byłam 27 Cytat:
Ja używam do past i do pieczenia chlebka Cytat:
Mnie już kilka osób zapytało jak sobie to wyobrażam heh Jutro mamy doktorka.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.