|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 | |
lubi eks swojego męża
|
Dot.: scinanie wlosow kreconych
Cytat:
po prostu chyba inaczej postrzegamy wszechświat. no ale skoro to tylko nieporozumienie, to wszystko w porządku i na koniec podsumujmy dyskusję zawsze aktualną prawdą: wszystko jest relatywne i zależy od włosa (;
![]() |
![]() |
#812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A znasz moja droga klasyfikację skrętu? 3a czy 2c coś Ci mówi? Widzisz...ja jestem przykładem tego, że im dłuższe włosy- tym większy skręt ![]() Teraz na głowie nie uraczysz u mnie ani jednego prostego włosa- same korkociągi na dobrą sprawę ![]() Jakiś czas temu miałam dużo krótsze włosy i mogłam to nazwać tylko falami ![]() Nie używaj więc stwierdzeń typu "pseudo loko-fale" skoro nie znasz ich znaczenia ![]() Sprężynki zarówno mogą się nie robić przy zbyt małej długości jak i przy zbyt dużej- w szczególności jeśli włosy są źle ścięte i dodatkowo gęste i ciężkie. Chyba że mówisz o tzw. skręcie łonowym- jak u afroamerykanów. Tutaj tylko sprawdza się Twoja teoria. Ale TYLKO tutaj. Proszę więc- zanim zaczniesz oceniać czyjeś włosy po jednym poście zastanów się czy masz o tym jakiekolwiek OGÓLNE, obiektywne pojęcie. Bo Ty masz jeden rodzaj skrętu. A tych rodzajów jest o wiele, wiele więcej. Ze swojego doświadczenia mów o SWOIM a nie o WSZYSTKICH ![]() Pozdrawiam.
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 | |
BAN stały
|
ALE JA PRZECIEŻ NIE WRZUCAM DO JEDNEGO WORA.
![]() Czytajcie ze zrozumieniem, gdzie tu generalizowanie z mojej strony? ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Cytat:
![]() Jak ktoś ma sprężynki, trudniej o ich rozprostowanie z powodu ciężaru włosów. Nie mówię, że jest ro regułą, ale mniej możliwe, niż w przypadku fal ![]() O to mi też chodziło. Nie mam nic do fal (sama takie chcę), drażnią mnie tylko dziewczyny, które twierdzą, że to już są loki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 | |||||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Cięcie i cieniowanie włosów kręconych - zbiorczy
Jojć.. się zrobił ambaras
![]() Jak dla mnie, każdy włos jest inny, inaczej się skręca, od innego miejsca, inaczej zachowuje się z długością. Nie ma dwóch powtarzalnych skrętów, powtarzalnych zachowań włosów. Zauważyłam na forum taką prawidłowość, że do nazywania swoich włosów "pseudo loko-falami" mają tendencję osoby, które albo nie zaakceptowały jeszcze faktu takiego a nie innego skrętu włosa, albo takie, które nie wiedzą, co tam dokładnie w ich włosach gra. Może to trochę wyraz bezradności w stosunku do tego, co na głowie? Może czegoś innego? Nie wiem ![]() Cytat:
![]() A poprawiałaś włosy rozpuszczone po cięciu metoda kucykową? Sama nie stosuję akurat metody kucykowej, ale zawsze po cięciu warstwowym z podpinaniem, jeszcze dokładnie oglądam i poprawiam włosy. Dzięki temu nie mam schodków ![]() Cytat:
Cytat:
Po drugie - pielęgnacja. To, co piszesz, wskazuje, że włosy oddają bardzo dużo wody do powietrza, więc w miejsce loków pojawia się siano. Przyczyn tego zjawiska może być całe mnóstwo. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jak by nie patrzeć, to kręcone.
![]() |
![]() |
#815 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
moje wlosy do wysokosci ucha wcale sie nie kreca, faluja jedynie i sie pusza.
jak chce to moge je miec prawie zupelnie proste - wystarczy dobry preparat, wyczesanie na mokro i zalozenie czapki. jak sa dluzsze to moge sprawic ze nadal sa proste - wysuszone suszara i wyczesane, potem upiete w kucyk - w niczym nie pzrypominaja tego czym moga sie stac gdy dam im byc "soba". zeby sie krecic nie tylko portzebuja byc dobrze sciete (nie tak jak ostatnio pzrez jedna durnote, brzytwa ![]() i mimo ze maja tendencje do wchodzenia w dosc miesiste korkociagi nazwalabym je raczej falami niz kreconymi. do wejscia w solidne, mocne i zdecydowane ESY musza mic dlugosc minimum do szyi - a im jest dluzej tym lepiej, bo mam ich i duzo i sa grube. niektore z nas potzrebuja krotszego ciecia i utrzymania ich na poewnej dlugosci, bo niedomaga gestosc, inne powinny dac wlosom urosnac (jak ja) zeby dac im byc w najlepszym mozliwym stanie. chyba najlepsze co mozna zrobic dla swoich wlosow to jak najmniej w nie ingerowac i nie chciec ich zmieniac na sile. a znakomita wiekszosc europejczykow ma wlosy falujace - jednak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także nie generalizujmy - chyba jednak każde kręcone włosy są inne, łatwo zauważyć, że nawet sposobów klasyfikacji jest wiele (jakieś 3b, cherubinki i inne takie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#818 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, co złego jest w tym, że dziewczyna z pofalowanymi włosami nazwie je lokami.
![]() |
![]() |
#819 | |||||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#820 |
Zakorzenienie
|
nazywanie fal lokami wydaje mi sie mylące, bo nie uwzględnia siły skretu. Ale fal z pewnoscia nie mozna nazywac pseudofalami i na silę kazac im byc prostymi. To jakby zmuszac krecioły do bycia falami, jakos nikt tego od nich nie wymaga.
ale, co wazne, fale bywaja tak zmienne, że zdarza im sie udawac loki i skrecic któregos dnia niemozliwie. tak dla kaprysu ![]() ![]()
![]() |
#821 |
Wtajemniczenie
|
A co oznacza siła skrętu? Silny skręt - bo skręca się wokół osi dając korkociąg? Czy silny skręt - nie poddający się żadnych próbom prostowania?
Ja mam teoretycznie fale, ale prostownica dawała efekt na pół dnia a skręt się pojawiał przy najmniejszym zwilżeniu włosów. ![]()
![]() |
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie jednak dobija fakt, że dziewczyny mają włosy falujące się. Delikatne kobiece fale- ale nazwij to falą to Cię opierniczy. Bo ona ma przecież LOKI ![]() Nie wiem o co im często chodzi... Fale także są piękne i jak będę miała dłuższe włosy chętnie sobie raz na jakiś czas zaserwuję dla odmiany od normalnych kręciołów ![]() Myślę jednak, że fala a lok to zupełnie dwa inne pojęcia ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem po co to ![]() Jak ktoś się godzi z naturą swoich włosów to dla niej nie ma żadnego problemu jeśli ktoś powie prawdę- masz piękne fale ![]() ![]() Co do terminologii...to nie chodzi o zbyt poważne czy niepoważne jej traktowanie ![]() ![]() ![]() ![]() Takie jest moje zdanie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
|
Bardzo dobre pytanie. Ciekawam Waszych odpowiedzi.
![]() |
#824 | |
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Cytat:
Dobrze by było poczytać pigułkę i FAQ. Już tam znajdziesz sporo odpowiedzi na swoje pytania. Po drugie musiałabym zobaczyć Twoje włosy, bo każda z nas jest inna, ma inne włosy, więc trzeba sprawdzić, czy zapuszczać, czy może nie. A może wystarczy odpowiednie cięcie? Bez zdjęć i dokładnego opisu nie dam rady powiedzieć. Jedyne, co mogę powiedzieć po zamieszczonym opisie to to, że najprawdopodobniej masz dużą średnicę skrętu, więc włosy w długości do szyi nie będą się układać zgodnie z oczekiwaniami. Raczej czekają na swoją długość. Przenoszę nas za chwilę do wątka o cięciu kręconych ![]()
![]() |
![]() |
#825 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Cytat:
Dzisiaj/jutro wkleję swoje zdjęcie przed myciem/po myciu w mokrych włosach. Jestem pewna, że potrzebują dobrego ścięcia i porządnego odżywienia. Np. teraz są proste, generalnie tylko przez jakiś czas po umyciu są pokręcone, falowane, szybko się prostują.
![]() |
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
Ja raczej stawiam na to pierwsze
![]() ![]() Z prostowaniem może być różnie- czasem dziewczynie w drobnych spiralkach będzie łatwiej "wyprasować" włosy niż tej, której włosy skręcają się w duże pukle ![]() To, jak zareagują zależy akurat od włosa- jego struktury, grubości i podatności na układanie ![]() Tak mi się wydaje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dokladnie - ja nie mam na glwowie nic co by pzrypominalo mocny skret typu 3 b a jednak sa na tyle silnie falowane i grube (gdzy sa dlugie) ze proby prostowania daja efekt jedynie w postaci szopostrzechy oczywiscie falowanej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#829 |
Zakorzenienie
|
fala i lok to sa rozne pojecia.
fala - chocby i najciasniejsza i najmocniejsza nie jest lokiem - chocby i najbardziej dziadowskim. lok to loop - kolko, fala - jak kazdy wie - wyglada jak cos na wodzie chocby, jak wykres na kardiogramnie - ciasniesza(gestsza) luzniejsza - obojetnie - ale nie zakreca sie wokol wlasnej osi. ja wole myslec o moich wlosach, ze sa falami niz katowac sie mysla, ze nie sa lokami (choc w wiekszosci uczesan ukladaja sie w luzny loop - lok - spirale). bo wg mnie to umiejetnosc wlosa pozostania stale w tym loopie - kolku, zakrecie - cokolwiek bysmy nie powiedzialy - to bardziej determinuje je jako loki czy fale niz sama zdolnosc , nie produkty, nie praca wlozona w ich wyglad a ich naturalna tendencja do samoczynnego ukladania sie w ten czy inny sposob. majac w domu osobnika mocno pokreconego( ![]() ![]() ja moge miec nawet calkiem imponujace loki - jesli chce mi sie o to postarac. natomiast moje wlosy pozostawione same sobie sa mocnym, zdecydowanymi, imponujacymi falami ![]() i to jest moje pseudonaukowe spojzrenie na zagadnienie "lok czy fala" ![]() Edytowane przez laudik Czas edycji: 2011-12-09 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje włosy kręcą się tym mocniej im sa krótsze. Mam miękkie i delikatne włosy, które pod wpływem własnego ciężaru potrafią się "rozkręcić" i udawać, że są falami ![]() Pamiętaj, że kazdy włos jest inny i nie kazdy lok będzie lokiem bez względu na długość. Ale czy to znaczy, że jesli na krótszych włosach mam spręzynki, korkociągi i inne loki a na dłuższych niekoniecznie, to moje włosy nie są kręcone a falowane? ![]()
![]() |
![]() |
#831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli twoej wlsoy ladnie sie kreca i ukaldaja gdy sa krotsze - bo sa jak napisalas miekkie i delikatne - nie warto katowac sie zapuszczaniem - lepiej utrzymaywac je na takiej dlugosci na jakiej czuja sie i wygladaja najlepiej. utrzymuj je na ich optymalnej dlugosci - gdy sa sprezynkami i ciesz sie nimi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie każdy musi mieć włosy do pasa ![]() Właśnie... znowu czas na cięcie ![]()
![]() |
![]() |
#833 |
lubi eks swojego męża
|
pomoc pilnie potrzebna!
cześć, dziewczyny.
ponieważ ostatnimi czasy moja fryzura zaczyna przypominać dobrze wszystkim znaną piramidę, wybieram się do fryzjera. ponieważ moje środki są ostatnio dosyć ograniczone, wybieram się do zupełnie obcego fryzjera w ramach kuponu z groupona. i kompletnie nie wiem co z sobą zrobić. jestem kręciołkiem 3a, który kiedyś miał ambitny plan zostania CG, ale właściwie nic w tej kwestii nie ruszyło. aktualnie jestem na diecie bezsiarczanowej i bezsilikonowej, ale przez ponad 2 lata ładowałam na siebie polyquaternium ― przestałam... ummm... miesiąc temu? grzeszę regularnie i namiętnie, czesząc włosy grzebieniem i wiążąc je w kucyk. główne problemy to płaska góra, płaski tył, chęć odsłonięcia twarzy i odbicia włosów od skalpu. wiem, że da się to zrobić dobrą pielęgnacją, ale zastanawiam się, czy wprawne nożyczki nie mogłyby temu dopomóc. co do płaskości ― panie fryzjerki zawsze redukują ją w jedyny znany sobie sposób ― ostrym cięciem, bez zostawienia jakiegokolwiek miejsca na skręcenie się loka. co do odsłonięcia twarzy ― panie fryzjerki zawsze chcą ją odsłonić, skracając partie przy twarzy, a te uparcie, zgodnie z siłą grawitacji, masowo wpadają mi wtedy do oczu i nie widać mnie wcale. w związku z tym: help! ostatnie moje cięcie było dramatem ― ścięto mnie w V, pomimo zastrzeżeń, że spodnie warstwy włosów z tyłu ZAWSZE prostują się podczas snu ― i musiałam biegać z takim prostym ogonkiem dyndającym na plecach. dwa: wycieniowano mi włosy w dwie warstwy, więc obecnie mam na głowie dwa trójkąty, każdy nabierający coraz większej objętości u dołu. nie powiedziałabym, że czuję się z tym najlepiej. mój ostatni pomysł na siebie był taki, żeby drastycznie skrócić włosy do wysokości brody i wycieniować w co najmniej trzy warstwy. na początku pomysł wydawał się być genialny, ale potem zorientowałam się, że przecież moje loki potrzebują pewnej minimalnej dozy miejsca do pokazania się ― i jakoś straciłam rezon. patrzę na siebie, patrzę i nie mogę nic wymyślić. proszę więc o pomoc was. chciałabym też wiedzieć, o co ewentualnie rzucać się u fryzjera. pewne rzeczy zdążyłam odnotować: błagać o cięcie na sucho. nie grzebieniom i szczotkom. nie silikonom. nie degażowaniu (jak rozpoznać to narzędzie zbrodni?). nie brzytwie (a to?). nie prostownicom, gorącemu nawiewowi i stylizatorom. czemu jeszcze nie, oprócz wszystkiego? i jak zapatrujecie się na wszelkiej maści opaski, chusty i spinki? śmierć dla skrętu? (odsłaniam twarz, odsłaniam twarz, odsłaniam twarz.) dorzucam fociszcza kiepskiej, telefonowej jakości, ale mój sprzęt odmawia współpracy. 1, 2, 3 ― włosy suszone naturalnie, bez stylizatora 4 ― włosy rozczesane na mokro z nałożonym żelem lnianym 5, 6 ― odgnieciony żel i całodzienne znęcanie się nad włosami p.s. przepraszam, że tak na wczoraj, że wszystko naraz i znienacka ― obiecuję poprawę i w najbliższym czasie poukładam całość jak św. Lok przykazał, z założeniem wątku w dzienniku włącznie. na razie wybaczcie, najdroższe curlitanki i ulitujcie się nad potrzebującą.
chase the rain! Edytowane przez Hanako Czas edycji: 2013-08-07 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#834 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Dot.: pomoc pilnie potrzebna!
Cześć Hanako
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chcesz być pewna, że nikt Ci nie nałoży silikonów - idź do fryjzera z własnymi kosmetykami albo wymagaj tylko zwilżenia wodą i nie nakładania niczego więcej. Ale nie wiem, czy na to drugie fryzjer się zgodzi. Cytat:
![]() Myślę jednak, że wystarczy, że powiesz fryzjerowi, że nie chcesz cięcia ww. rzeczami. Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, że trafisz do fryjzera, który odpowiedni się nimi zajmie ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 | |||||||||||||
|
Dot.: pomoc pilnie potrzebna!
Cytat:
To, co najgorzej się prezentuje, to opisane przez Ciebie cięcie na 2 warstwy - to szczególnie widoczne po stronie "grzywki". Raczej zrobiłabym delikatne cieniowanie warstwowe niźli cięła po całości. Wyrównałabym też tył z V do U, zaś boki dzięki cięciu warstwami winny ułożyć się w skosy - wyżej przy buzi, niżej przy ramionach. Problemy jakie widzę, to gęstość Twoich włosów. Na zdjęciu z mokrymi widać dokładnie to, co zobaczy fryzjerka po namoczeniu. I zapewne dlatego ostatni fryzjer wyciachał Cię na 2 warstwy, nie widząc innej po prostu możliwości. Można spróbować na mokro - i założę się, że fryzjer będzie się przy tym upierać - tylko że najprawdopodobniej więcej warstw Ci nie wytnie. Jeśli nie uda się namówić do cięcia na sucho, to niech tylko zwilży Ci włosy. Wówczas zobaczy ich więcej. Ale zwilży, nie zmoczy. Nie musi ich czesać - powinien przyciąć każdy lok z osobna (choć wątpię, by ktokolwiek się tego podjął ![]() Na Twoim zdjęciu narysowałam warstwy, które powinny się pojawić. Każda z nich powinna być podpięta u góry, by móc zrobić kolejną. Zaczynamy od dołu, potem odpinamy wyższą i przycinamy ją na tej spodniej. Tak aż do końca. Włosy powinny się unieść, stworzyć wrażenie burzy loków, którą i tak obecnie masz. Tyle, że pozbędziesz się ogonka. W pozbyciu się "piramidy" powinno pomóc cieniowanie, ale bez warstw może przyczynić się do powstania dziur, a nie o to nam chodzi. Na dodatek jeśli włosów masz mało - co widać tylko po zdjęciu z mokrymi - nie powinno być robione samo cieniowanie. I na pewno nie cięłabym do brody, by zrobić 3 warstwy - toż dopiero wyczarowałabyś sobie piramidkę z niekoniecznie skręconych włosów! Cytat:
![]() Cytat:
Ale kucyk robiony gumką jest zabójczy dla grubości i kształtu włosa. Nadto ciasno zrobiony oddziałuje na cebulki. Jeśli już, to luźne warkocze, upięcia przy pomocy spinek i klamerek z ząbkami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
A by obciąć będzie potrzebował rozczesać - w ten sposób się usprawiedliwi. To masakra jakaś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I oczywiście nie rozczesywaniu na szczotce. Cytat:
![]() |
![]() |
#836 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy posiadacie jakieś poglądowe zdjęcie prawidłowo obciętych włosów falowano-kręconych? Powoli myślę o wizycie u fryzjera i chciałabym mu pokazać, czego oczekuję... Myślę o cięciu warstwowym, ale nie wiem, czy będę umiała wytłumaczyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 |
Rozeznanie
|
Nie ma chyba uniwersalnej fryzury i po to chyba jest ten wątek..każde włosy są inne, inny skręt, każde wymagają innego cięcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 |
Raczkowanie
|
hej. mam do was niezbyt oryginalne pytanie. Czyli jak powinnam obciąć moje falowane włosy, żeby lepiej się układały? Dodam, że moje włosy są bardzo cienkie, delikatne i bardzo podatne na zniszczenia.
wstawiam zdjęcie, z góry przepraszam, że takie małe ale nie posiadam na razie innego. to moje włosy z października. nie stosowałam jeszcze wtedy się do CG, i włosy są wysuszone suszarką dlatego falują się minimalnie. Teraz kiedy staram się stosować do zaleceń CG, włosy może trochę bardziej mi się kręcą. ale niestety najbardziej tylko te z przodu. z tyłu są jakieś takie oklapłe i ledwo się falują. Myślę, żeby je może je jakoś lekko pocieniować. niestety nie mam pomysłu jak to zrobić. bardzo proszę o porady https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=126390 Edytowane przez Martiza3346 Czas edycji: 2012-03-19 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że w wersji wyprostowanej, fryzura ma wyglądać mniej więcej tak, jak na reszcie załączników? Chodzi mi o warstwy. Edytowane przez invissible Czas edycji: 2012-03-19 o 20:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.