|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 | |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Cięcie i cieniowanie włosów kręconych - zbiorczy
Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, ze nadal zapuszczasz ![]()
![]() |
![]() |
#782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Raczkowanie
|
Witajcie
Mam pytanie, czy takie cięcie (1) nadaje się dla falowanych włosów i sprawi, ze fale/skręt będzie wyraźniejszy? Czy takie skrócenie (np. 2 zdjęcie) wierzchniej warstwy to dobry pomysł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ktoras z was nosi asymetrie do lokow? ? ? jak u Was sie ona sprawdza? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Raczkowanie
|
Witam!!!
![]() Jestem tutaj nowa i chciałabym dołączyć do dyskusji ![]() Jak każda z Was jestem posiadaczką kręconych włosów i przeszłam długą drogę zanim osiągnęłam sukces (czyt. włosy wyglądają dobrze)... Do 18-tego roku życia nie zdawałam sobie sprawy z potencjału moich włosów. Miałam na głowie dosłownie wszystko, począwszy od różnych kolorów, poprzez wielką szopę a skończywszy w ostateczności na cięciu "na chłopaka". I właśnie wtedy, mając krótkie włosy, przypadkiem odkryłam, że one się całkiem ładnie kręcą. Zawsze je czesałam, one się zawijały i strasznie tego nienawidziłam. Pewnego razu gdy deszcz mi je troszkę zmoczył, wgniotłam w nie pastę stylizującą. Ślicznie się wtedy pokręciły, miałam takiego krótkiego baranka, a w szkole mówili, że wyglądam jak aniołek ![]() ![]() Moich włosów jest bardzo dużo, wobec czego są bardzo mocno wycieniowane, u góry mam króciutkie (jakieś 12 cm) a dół po wyprostowaniu sięga do połowy pleców. Przy twarzy mam je też krótsze, z tyłu układają się w literę V. Jak dla mnie cięcie idealne. Włosy się unoszą, ładnie kręcą a moja pielęgnacja polega jedynie na tym, że po umyciu nakładam na nie odżywkę do loków bez spłukiwania, czeszę je palcami, ugniatam, zostawiam by schły naturalnie, wgniatając co jakiś czas kolejne porcje odżywki a pod koniec suszę dodając odrobinę pianki podkreślającej skręt lub żelu do loków by włosy były uniesione. Nigdy nie używałam żadnych maseczek i innych wynalazków, czasu by mi brakło gdybym w ten sposób troszczyła się o każdą część mojego ciała ![]() ![]() Się rozpisałam ![]() ![]() Jeśli poruszyłam kilka wątków naraz to sorki, ale musiałam się podzielić swoimi doświadczeniami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tez mam kłopot z wierzchnią warstwą z tyłu, która została potraktowana bestialsko! właśnie brzytwą Po bokach juz z tego zeszłam, ale tył był bardzo krótki i boki sa ok, ale tył, który zawsze falował ładniej niz przod, ma kłopoty. Pocieszam się, ze jak zetne tez te fragmenty wyzarte na tyle, to wszytsko wróci do normy.
![]() |
![]() |
#787 | ||||
|
Xear warstwy dobiera się do włosów, ponieważ każde kręcą się inaczej. Dobrze by było, byś pokazała włosy, na których takie cięcia chcesz zrobić.
Cytat:
![]() Widziałam dziewczynę nastolatkę, która miała pięknie asymetrycznie ścięte fale. Te jednak były zrobione przez fryzjera. Jest jednak ryzyko, że włosy będą się z jednej strony kręcić, a z drugiej cieżko będzie cokolwiek z nimi zrobić. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Droga Eloe!
Napisałam, że jestem nowa i być może nie przyswoiłam sobie wątku w całości... Zauważam tu troszkę złośliwości... No cóż... taka już kobieca natura ![]() Nawet jeśli "to coś jest stylizatorem" to w moim przypadku doskonale pełni swoją rolę. Każdy dobiera kosmetyk indywidualnie, ja tylko poleciłam, jeśli komuś nie będzie odpowiadał, to nie będzie go używał... Myślałam, że chodzi tu o to, aby dawać rady i chyba nie masz na to wyłączności? ![]() Rzeczywiście istnieje wiele czynników, które mogą spowodować, iż włosy mogą się przestać kręcić... Gdy tak się stanie możliwe, że powrócę i skorzystam z tych wszystkich cennych informacji, w końcu po to jest to forum ![]() ![]() Chciałam się tylko podzielić swoimi doświadczeniami... Każdy ma swój sposób na kręcone włosy, ja przekazałam swój, ale zostałam "zrównana z ziemią"... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#790 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to, jaki rodzaj loka jest nie przesądza o cięciu i pielęgnacji. Jesli włos kręci się od ucha (ale kręci) to znaczy, że może mu czegoś brakować. A podstawa pielęgnacji dla fal i loków jest taka sama. Przy doborze kosmetyków warto kierować się tymi samymi zasadami - im mniej chemii a więcej naturalnych składników tym włos jest ładniejszy (i zdrowszy). Wiele rad dla zakręconych "sprzedałam" koleżankom o prostych włosach i są zachwycone efektem pielęgnacji. A wystarczyło zmienić szampony, odzywki.
![]() |
![]() |
#792 | |||||
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Miło mi, że ktoś próbuje na podstawie 3 wstawionych przeze mnie zdań zrobić analizę psychologiczną ![]() Szkoda tylko, że umknęły gdzieś wstawione przeze mnie emotki ![]() Fajnie jest, gdy ktoś przed wstawieniem wypowiedzi choć przejrzy wątek, do którego wstawia uwagi, komentarze, odpowiedzi, własne doświadczenia. Cieszymy się, gdy ktoś dzieli się własnym. Jest tylko jeden drobny szczegół - wiele z nas na tym forum jest już długo. Niektóre z nas obserwują takie własnie sytuacje: 1. farbuję rozjaśniam, dekoloryzuję, prostuję, ale jest dobrze i jestem szczęśliwa, a ze mną moje włosy i nie zamierzam tego zmieniać. 2. wracam i proszę o pomoc, bo włosy nie są szczęśliwe, nie kręcą się, wyglądają jak siano. 3. stosuję się do rad. Przecież nie obetnę. 4. obcinam i postanawiam więcej nie katować włosów. To źle, że trzymam kciuki za to, byś po koloryzacjach nie wróciła z pytaniem o pomoc? Przepraszam zatem. Cytat:
Do polecenia go przez Ciebie się nie odniosłam. Cytat:
![]() Ciesze się, że podzieliłaś się doświadczeniami. I nie, nie mam monopolu na doradzenie tutaj. Ale mam na wyrażanie własnego zdania. Jak każdy i każda zresztą. Odniosę się jeszcze do tego, co napisałaś dalej: Cytat:
Niewłaściwa pielęgnacja połączona z zabiegami fryzjerskimi może doprowadzić do - delikatnie rzecz ujmując - miotły. Większość loków skręca się dzięki właściwym kosmetykom i olejom bardziej, wiele fal okazuje się być lokami, inne z kolei stają się wyraźniejsze. Z fal spiralki nie będzie, ale przejścia między klasyfikacjami zdarzają się nader często. Przede wszystkim idzie i tak o zdrowe włosy, więc dobra pielęgnacja jest warta uwagi. Bez zdrowego włosa nie ma udanej i trwałej stylizacji. Cytat:
![]() Wystarczy zmienić podejście, a okazuje się, co w nich tak naprawdę siedzi. Do tego, co pisze Karolca odniosę się tylko w taki sposób, że się zgadzam z tym, co pisze ![]() A tak w ogóle to może pokazałabyś swoje włos? Z ciekawości bym popatrzyła ![]()
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-11-25 o 12:18 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale miałam wrażenie, że ironizujesz ![]() Mam nadzieję ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez sylvietta86 Czas edycji: 2011-11-28 o 06:47 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
Raczkowanie
|
Jak ktoś nie wierzy to ja jestem żywym dowodem, że przez odpowiednią pielęgnację i cieniowanie można poprawić skręt baardzo mocno.
Kiedy rozczesywałam włosy przy suszeniu suszarką i praktycznie nie używałam odżywek to miałam włosy 2a, suche i puszące się. A teraz mam 3a/3b.
"Bo jak trenować, to do bólu ostatecznego. Tańczyć, to do rana, na boso i do megaodcisków. Czytać ciekawą książkę, to dzień i noc. Jeść pyszności, to do kompletnej odmowy. Czuć, to całym sercem. Myśleć, to bez żadnych horyzontów. Uśmiechać się, to szczerze." - Justyna Kowalczyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 | |||||||||||
|
Cytat:
Jednak będę się czepiać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Chyba więcej nie będę miała takich włosów. Ilość, którą mam nie spełnia wymagań do posiadania długich włosów. A dla mnie ładne długie kręcone to burza loków lub fal, a nie pokręcona firanka z 3 włosów na krzyż. Obawiam się, że własnie jak ta firanka będą wyglądać. Wtedy nie wyglądały lepiej ![]() Cytat:
![]() W moim odczuciu rzeczywiście 2008 to stan najlepszy, a teraz ni śladu korkociąga. A te wtedy były. Spójrz na same końcówki - masz idealne pierścionki, a dziś ni śladu. Szkoda. Ale to jak dla mnie szkoda, bo może dla Ciebie wystarczy, gdy wyglądają tak jak obecnie. Cytat:
![]() Cytat:
I pytanie - czemu dopiero od 2005 bawisz się w kręcone? Odnoszę wrażenie, że fryzjerzy odpuszczają nieco kręconym. A one potrafią wyglądać naprawdę świetnie - błyszczeć i skręcać się w sposób przewidywalny. Ja mam nieco inne wymagania jeśli idzie o kręcone. Nadto nie trafiłam jeszcze na fryzjera, który umiałby zająć się moimi włosami, więc nieszczególnie też im ufam. Kiedyś trafiłam na fryzjerkę z kręconymi i... nie potrafiła się nimi zająć. Były w stanie względnym... Jak to jest - klientka pyta fryzjerkę o to, co robić, czy odwrotnie? Cytat:
![]() Zresztą mnie sprawia to nadal sporo frajdy. Nie tyle samo, co na początku, gdy widać było efekty i wiele było zaskakujących momentów, ale nadal mam zabawę ![]() Przy obecnej pogodzie i dalej aż do wiosny oleje winny spisywać się rewelacyjnie, ale jak ze wszystkim - musisz trafić na odpowiedni dla siebie. Czasem trzeba wyczuć czas aplikacji (choćby kokos mnie pasuje tylko na 2 lub 3 godziny, potem robi busz - mocno penetruje moje dość porowate włosy), czasem ilość wnikających kwasów (lniany jest dla mnie rewelacyjny, za to parafina czy nafta to tragedia - obciążenie i ogromne problemy ze zmyciem). Oczywiście można by powiedzieć: użyj tego, potem tego, wykończ tamtym. Jednak osobiście mam obawy przed takim postępowaniem. Bo to bardzo indywidualne - każdy skręt jest inny, każde włosy mają inną porowatość. Może się wydawać, ze włosy są podobne, ale okazuje się często, że mają całkowicie odmienne potrzeby... Cytat:
Może się wydawać, że nic nie ma, ale skoro włos się wykręca, to możliwe, że siedzi w nim fala. Potencjał to nie musi być od razu lok, pierścionek, sprężynka. Kręcone to nieproste i fala też tam się zalicza. Jak siedzisz w pielęgnacji jakiś czas, to często zmienia się sposób patrzenia na kręcone. Zaczynasz więcej dostrzegać, więcej wymagać, widzisz sporo kręconych traktowanych niewłaściwie, wyciąganych na szczotce, prostowanych prostownicą, co włosom nieszczególnie się podoba, to od razu widać. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Eloe - z opisów Twoich to moje włosy bardzo lubią i nie lubią
![]() ![]() ![]() ![]() Mam falowane włosy z tendencją ku kręceniu, a zawsze na siłę fryzjerzy chcą mi je prostować na prostownicę, gdy wyraźnie mówię, że róbmy wszystko by podkreślić fale i kręcenie! ![]()
![]() |
#797 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 | ||||||||||||||
|
Cytat:
![]() Może to oznaczać, że mamy bardzo podobną porowatość. Też możesz na nie sporo nałożyć, gdy są suche? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Na początek kup sobie Alterrę morelową i Garniera karite i awokado plus czepek foliowy (może być reklamówka). Po myciu jedną z nich na co najmniej 30 minut na włosy. Zobaczymy, jak podziałają. Do tego zmiana sposobów suszenia (najmniejszy nawiew suszarki, chłodne lub ciepłe powietrze albo suszenie naturalne plus ręcznik frotte odkładamy na zawsze!) i czesania (raczej nie czeszemy na sucho, ale na mokro i z odzywka na włosach). Można tez przemyśleć zmianę kosmetyku myjącego. Dla mnie konieczność ze względu na wrażliwy skalp i porowate włosy. Czy dla Ciebie również? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Każdorazowo zabieg farbowania jest związany ze zmianą pH, więc włosom nie jest obojętny. Jakoś odchorują. Wszystko jest dla ludzi, jeśli jednak farbujesz, to warto wzbogacić pielęgnację, by były w naprawdę dobrym, stanie. Mamy na forum dziewczynę regularnie rozjaśniającą włosy pasemkami i pielęgnującą je według zasad cg (dostosowanych do siebie oczywiście, bo to podstawa - dostosować do siebie). Zerknij na profil Caskady. Zaszła spora zmiana odkąd zmieniła nawyki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Znając włosy da się natomiast określić, co w jaki sposób podziała, czyli można równoważyć kosmetyki, zmieniać ich kolejność, stosować dłużej/krócej... Sporo tych kombinacji ![]() Prawda jest taka, że kręcone to barometr naszego stanu - pokażą wcześniej, że coś się dzieje. Pokażą, że nadal coś nie gra (choćby po stosowaniu antybiotyku). Jeśli je znasz, wiesz, co dostały ostatnio, to jesteś w stanie w miarę szybko podziałać i znów cieszyć się pięknymi włosami ![]() Na początku jest dużo i schodzi sporo czasu. Jednak w miarę postępów zmniejsza się półka z kosmetykami, zmniejsza się ilość poświęcanego na pielęgnację czasu. Wiele czynności staje się nawykami i nie zauważa się ich odmienności czy trudności - to jest opanowane. Dużo zależy od nas samych - tu trzeba się zorganizować i wykorzystać okazję. Zobacz - sama nie poświęcam czasu na olejowanie i odżywianie. Nakładam olej kokosowy przed założeniem czepka na basenie (chodzę 2 razy w tygodniu, teraz będę musiała ograniczyć do 1 razu ![]() Pozostaje tylko w dni, gdy nie myję włosów reanimacja poranna i wieczorne nakładanie wcierki (ten wrażliwy skalp). Czasem, gdy widzę, ze jest susza, nakładam jeszcze odżywkę bez spłukiwania na suche - poprawia skręt, uładza puch, nieco odżywia. Czyli po dodaniu do siebie wszystkich czynności - 15 minut dziennie ![]() Cytat:
![]()
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-11-30 o 10:23 |
||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#800 |
|
Tak samo. Jakoś mi nie pasuje nakładanie na mokre czy wilgotne. Olej i woda się nie mieszają, a odparowanie wody przez olej utrudnione, więc - tak na chłopski rozum - potrzeba przynajmniej więcej czasu. Ale to tak na marginesie.
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Raczkowanie
|
witam. mam taki problem bo mam strasznie gęste włosy, i to jest szopa nie mogę ich wgl. rozpuścić. Po umyciu mam takie piękne loczki, a na drugi dzień szopa na głowie jak pudel. Czy można je jakoś wycieniować czy coś w tym stylu żeby stały się normalnie kręcone.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 | |
BAN stały
|
Dot.: scinanie wlosow kreconych
Cytat:
Jak ktoś ma naprawdę kręcone włosy a nie pseudo loko-fale - mając je nawet do pupy będą się kręcić w sprężynki - wiem to po sobie. Moje włosy to loki a nie fale - i jaka by nie była ich długość przy odpowiedniej pielęgnacji mam drobne i większe sprężynki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z początku myślałam, że to nie dla mnie, że właśnie trzeba mieć czas żeby się tym wszystkim zająć... tym bardziej, że strasznie niecierpliwa jestem:/ a tymczasem... masz rację, wystarczy się zorganizować, przecież przez ten czas, kiedy ma się odżywkę czy olej na głowie, można tak wiele zrobić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#806 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak pocieniować boba? Mam już któryś raz tak obcięte włosy, bo podobają mi się na krótszych, ale jak odrastają czar pryska, ścinam znowu i tak w kółko. Teraz chcę zmienić fryzurę, myślałam nad samodzielnym cieniowaniem, ale nie mam za bardzo pomysłu, w jaki sposób mogłabym to zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Raczkowanie
|
witam. mam taki problem bo mam strasznie gęste włosy, i to jest szopa nie mogę ich wgl. rozpuścić. Po umyciu mam takie piękne loczki, a na drugi dzień szopa na głowie jak pudel. Czy można je jakoś wycieniować czy coś w tym stylu żeby stały się normalnie kręcone.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Taka natura już naszych włosów, cięcię nic na to nie poradzi no chyba, że włosy są zniszczone. Moje były, ścięłam - i puszenie, szopa są o jakieś 60% mniejsze. ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o mnie - nie polecam domowego cieniowania. Fryzjerki, dobre fryzjerki, potrafią robić większe cuda niż my totalne amatorki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
moje włosy są na tyle delikatne (a obecnie też zaniedbane), że przy pewnej długości, pod wpływem własnego ciężaru, zaczynają odpuszczać. nie wydaje mi się, żeby którakolwiek z posiadaczek cienkich włosów mogła sobie pozwolić na długość do pasa - to wykańcza włosy i dobija loki. z moich doświadczeń wynika, że do długich loków trzeba mieć odpowiedni skręt - albo na tyle szeroki, że doskonale się sprawdza przy takiej długości, albo na tyle mocny, żeby go nic nie ruszało. (co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie 4 w długich włosach. ale może kiedyś ktoś mnie oświeci.) w świetle faktów powyższych, ośmielam się z tobą nie zgodzić. nie życzę sobie natomiast nazywać moich loków pseudo loko-falami. fajnie, że twoje włosy reagują tak a nie inaczej, ale nie ogłaszaj tego może jako jedynie słusznej prawdy objawionej, co?
![]() |
![]() |
#810 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pokazałam tylko, że ja jestem dowodem na to, że nie musi tak być, czyli nie każdemu jest to nakazane. Więc dlaczego się obrażasz? ![]() Skoro tobie się prostują, nie neguję tego, tak też bywa. Ale nie można też negować tego, że niektóre włosy nigdy się nie rozprostują będąc długie. ![]() O to mi chodziło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.