![]() |
#301 | |
Rozeznanie
|
Dot.: jak postarzyc srebro?? :) (oksydowanie srebra)
Cytat:
![]() pokazesz efekty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
No jasne jak tylko zrobie fotki i mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pierwsze to poprawione ale to chyba widać ![]()
![]() |
![]() |
#305 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie odnośnie kwasku, bo gdy topię drut srebrny, staje się czarny - czyli oksydowanie bez pytania
![]() jaką proporcje kwasku cytrynowego rozrobic w wodzie i ile czasu trzeba to gotowac żeby pozbyc sie nalotu? Dodam ze nie chce uzywac do tego celu srebra 999 by uniknąc tworzenia sie tlenków bo na bigle będzie za miękkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Rozeznanie
|
Przypalone szpilki nie wiele mają wspólnego z oksydą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Rozeznanie
|
Zatem jak się ustrzec przed przypaleniem szpilek?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Rozeznanie
|
Nic z tym nie zrobisz... tak się po prostu dzieje i tyle. Procedura jest taka, że zawsze po użyciu palnika trzeba materiał wykwasić
![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-11-02 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Wtajemniczenie
|
zmartwię Cię, trzeba mieć piec z możliwością utrzymania atmosfery ochronnej i stapiać ze sobą szpilki z kulkami, albo używać lutownicy indukcyjnej (działa dużo szybciej i srebro się tak nie utlenia) i formy kulistej z nią połączonej (przepływ odpowiedniego prądu między elektrodą (szpilką) a formą i lekkie dociskanie szpilki do formy dają w efekcie kuleczkę - czas jest tym którszy, im większy prąd się przepuści). Niestety oba te rozwiązania są baaardzo drogie.
![]() Jest jeszcze jedna metoda. kulkę robisz normalnie, a potem elektrolizą (galwanicznie) posrebrzasz zczerniały srebrny element. Wystarcza do tego szklany pojemnik wypełniony wodą z chlorkiem sodu (sól), zasilacz komputerowy, albo jakikolwiek inny, dający przynajmniej 5 volt stałego napięcia i mogący wypuścić z siebie przynajmniej 600W, srebrna elektroda, która będzie oddawać materiał, element do posrebrzenia (srebrny, miedziany - dobrze byłoby go ciutkę wypolerować przed galwanizacją - im gładszy przed tym mniej polerowania po) i druciki (najlepiej miedziane) którymi przymocujesz elektrody (srebro). Potem wsadzasz elektrody do roztworu i włączasz prąd. Aha element, który chcesz posrebrzyć, powinien być chyba na minusie (o ile dobrze pamiętam) - tak robią jubilerzy (element dostaje równiutką, czyściutką, nowiutką warsewkę srebra), i jest to metoda stosunkowo tania. Sama tak ratowałam kiedyś swoje kolczyki. Post factum nawet nie trzeba było za bardzo polerować ![]() Co do tego, na którym biegunie materiał, a na którym element do posrebrzenia i czy sól wystarczy, sprawdzę dokładniej i jutro dopiszę. Swoją drogą powodzenia!
![]() |
#310 |
Zadomowienie
|
Hmmmm...ale kombinacja
![]() Ja mam sposób prosty i nie drogi..... Drucik maczam w abdecku - działa osłonowo i nic nie czernieje, a jeśli nawet to jest tylko lekko odymione. Po stopieniu kulki wrzucam do argentum...i mam piękny błyszczący drucik..... nic skomplikowanego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Rozeznanie
|
Poppy, świetna rada
![]() Killa Ree, jeny jak Ty sobie kobieto utrudniasz zycie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Zadomowienie
|
Dzięki Aniko - wiesz ja generalnie topie i lutuje tylko i wyłącznie z abdekiem....bo to dużo upraszcza.....Wire-wrapping jest wystarczająco pracochłonny - gdybym miała jeszcze wygotowywać wszystkie bazy i wywijasy to by mi nocy nie starczyło...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Wtajemniczenie
|
Nie utrudniam, układ do galwanizacji mam w domu jeszcze z czasów studiów
![]() ![]() Poza tym, oboje z mężem jesteśmy materiałoznawcami z wykształcenia, więc czasem rzeczywiście chyba do spraw podchodzimy w dziwny sposób. Właśnie składamy maszynkę do zgrzewania indukcyjnego i frezarkę numeryczną ![]() ![]() ![]() A galwanizacyjne pokrywanie srebrem jest bardzo szybkie - mnie zajmuje (przy dużej powierzchni i nierównej jakieś półtorej minuty) i mam równiuteńką warstewkę, błyszczącą! No i we wszystkich załomach jest taka sama warstewka srebra jak na wypukłościach! Jak dla mnie świetna metoda - szczególnie na wyrobach gotowych.
![]() |
#314 |
Rozeznanie
|
Ach Killa Ree... no i wszystko jasne skąd takie podejście do tematu
![]() fajnie jest móc samemu sobie galwanizować, nie trzeba nigdzie nosić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() grubość trzeba sobie samemu wypracować (czas i natężenie prądu/napięcie galwanizujące, ważna też jest moc elektrolitu w którym zanurzasz - cóż najlepiej mieć elektrolit już z jonami srebra - ale to jest za drogie - no i suwmiarka! mierzysz [najlepiej drucik] przed galwanizacją, potem po i wiesz, że jeśli przed było np 0,5mm a po jest 0,6mm to warstwa nałożona to: 0,05 - to tylko przykład jak obliczyć: (po-przed)/2=grubość warstwy na druciku - można sobie tabelę zrobić, należy jednak pamiętać, że miedź inaczej będzie reagować, srebro inaczej... oznacza to osobne tabele) dozowanie materiału - na pewno masz resztki drucików srebrnych, łańcuszków itp takie, z których nic już nie zrobisz - wtedy bierzesz kowadełko, młotek, srebro na kowadełko, palnikiem go, żeby się zgrzało do czerwoności i młotkiem, żeby zestalić w jedno, najlepiej wydłużone kształty - coś jak pręt, albo pręt na końcu (ja tak robię od czasu do czasu tylko, wtedy taka elektroda na dłużej starcza, bo robię ją większą). Złocenie też się da tak wykonać, ale roztwór do galwanizacji jest baaardzo drogi. Generalna metoda jednak jest taka sama! Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałam ![]() heh. Jakby co, będę zaglądać i w miarę możliwości pocić się nad odpowiedziami dalej. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Rozeznanie
|
To chyba nie jest odpowiedni wątek do dyskusji o tej galwanizacji ale nie znalazłam takowego... więc nadal popytam tu
![]() Wydaje mi się, że suwmiarka może być zbyt mało dokładna? Ale generalnie chodziło mi o to natężenie/czas/moc elektrolitu. Z chęcią zobaczyłabym jak to robisz... nie ma to jak wizualizacja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Rozeznanie
|
chyba jednak pozostanę przy radzie poppppy
![]() dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#319 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
Mam następujący problem - kupiłam dwie sztuki srebrnej przekładki i chciałam ją zoksydować. Jednak jak tylko zanurzyłam ją w oksydzie to cała oksyda zbrązowiała, a sam element zrobił się bardziej złotawy niż czarny. Zaznaczam, że w tej oksydzie oksydowałam już wcześniej inne srebrne elementy i nic podobnego się nie działo. Czy możliwe aby srebro się tak zachowywało, czy po prostu zostałam oszukana?
I jeszcze jedno pytanie: czy oksyda szkodzi koralikom z muszli szarej, czy można oksydować bez obaw? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Wtajemniczenie
|
hexak, z czasem niektóre oksydy przestają działać...
ja na przykład odlewam po troszku i odlanej oksyduję... z czasem działa co raz wolniej - zdarza się, że idzie to tak wolno, że uzyskuję kolejno kilka kolorów, zanim dojdzie do właściwego koloru... właśnie wyprodukowałam wisior, gdzie po kilku minutach srebro zrobiło się raptem złotawe... - bo oksyda już się "zużyła". możliwe też, że coś jest nie do końca tak ze srebrem. Chociaż ja stawiam raczej na zużytą oksydę. ![]()
![]() |
#322 |
BAN stały
|
WITAM.Kazda oxyda czy na zimno ,gorąco czy tzw wątroba utlenia sie i po procesie oxydacji ubywaja z niej cżąsteczki siarczku potasu.Efekt jest taki iż jest coraz słabsza i mniej bierze.Dlatego wychądzą rózne kolory a własciwego nie mozemy uzyskac. Radzę wiec odlewac i dodawac troszkę wody destylowanej ,na dluzej starczy.Kazda nalezy trzymac w zaciemnionym miejscu i dokladnie zamknieta. Nie jest to wina srebra.Kazde srebro się oxyduje.posrebrzane też.Bardzo wazna rzeczą jest abu oxydowac dobrze oplukane srebro po kwaszeniu,gdy lutujemy.Zetknięcie kwasu z oxydą niszczy ją.Jesli po kwaszeniu srebro nabralo rózowego koloru 9BARDZO LADNY EFEKT JESLI JEST CELOWY. to znaczy ,iz dostalo się tam zelazo np po bebnie czy pilki itp.Aby pozbyc się tej rdzy wystarczy zagotowac w nanmanganianie potasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
Czy oksyda mogłaby rozpuścić żyłkę? Ktoś próbował?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Raczkowanie
|
A czy oksyda się spiera z dżinsów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Wtajemniczenie
|
Ja na żyłce wieszam wszystko, co do oksydowania, i razem wszystko w oksydę. Nic się dzieje. Co prawda oksyda rozcieńczona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
BAN stały
|
Oxyda nie powinna rozpuszczyc zylki.Ale trzeba uwazac jest trująca i silnie zrąca.Oczywiscie w zalezy w jakim stęzeniu występuje.Na spodniach moze dlygo byc brązowa plama .Jesli wylejecie na palec kropelke poczujecie lekko tlusty plyn o zracym dzialaniu wiec po zetknieciu ze skora radze umyc szybko ręce.Plamy mogą byc dlugo widoczne.Oxyda to glownie siarka i potas wiec trzeba uwazac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam. Właśnie przebrnęłam przez temat. Zoksydowałam 7 sztuk biżu z elementów posrebrzanych (ostatnie wrappowanie posrebrzane przed srebrem, coby nie zmarnować droższego materiału). Zastosowałam 80 ml wody dwukrotnie przegotowanej z 10cioma kroplami Oksydy. Gdy dałam 5 kropel na 80 ml - elementy były brzydkie, żółte albo natychmiast robiły się czarne, gdy chciałam lekko przedłużyć "pobyt" w roztworze. Przy 10 kroplach na 80 ml wody trzymałam 10 sekund i ślicznie się wszystko utleniło (b. lekko) i powstał też lekki mat. Dodam, bo nie bez znaczenia jest fakt, że Oksyda stała u mnie nieotwierana - ae jednak - ponad 2 lata, jak nie 2,5. Być może w przypadku "młodszych" roztworw starczyłoby te 5 kropli.
Faktycznie przy posrebrzanych trzeba b. uważać z polerowaniem (użyłam gąbki do naczyń - jedna strona szorstka) bo 1 wisior już poszedł się trzepać. Delikatnie starłam resztę i przejechałam miękką strona na koniec, efekt świetny. I pomyśleć, że broniłam się przed tą oksydą jak przed kwasem solnym a wystarczyło trochę samozaparcia ![]() Dzięki za podzielenie się radami, okazały się nieocenione.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2010-01-06 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Wtajemniczenie
|
oksydowanie mi jakoś idzie... odlewam oksydę (troszeczkę) do innego pojemnika, który mogę szczelnie zamknąć, w tej oksydzie oksyduję, aż jej działania zwolnido tempa ślimaka szachisty korespondencyjnego, wtedy dodaję do niej kilka kropli nowej oksydy i hula znów i tak dalej
![]() ![]() Ale ja o czym innym chciałam na moment - ostatnio do ręki wzięłam kostkę do polerowania paznokci, kupioną w sephora. I polerowałam mocno zoksydowany element - 2 -> 3 -> 4... hehehe, błyszczy się jak psu... a efekt oksydacji zachowany - tyle, że jest to strasznie pracochłonna metoda - swoją drogą, usunęłam w ten sposób nalot po nadtapianiu końcówek (łańcuszka żmijki) na błysk ![]()
![]() |
#329 |
Wtajemniczenie
|
Padłam. Lezę i kwiczę, koniec pracy na dziś
![]() O matko, nie słyszałam tego tekstu, ale za każdym razem jak to przeczytam teraz, przy odpisywaniu, to od nowa parskam śmiechem, aż się TŻ patrzy podejrzliwie... Tekst roku, nieważne, że dopiero styczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zadomowienie
|
Ja też tak uważam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.