jak postarzyc srebro?? :) (oksydowanie srebra) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-23, 12:45   #301
Rhogata
Rozeznanie

Dot.: jak postarzyc srebro?? :) (oksydowanie srebra)

Cytat:
Napisane przez Javarem Pokaż wiadomość
Dzięki Candibałam się tej oksydy cholernie i jak zobaczylam te kolory to spanikowałam a teraz wiem że nie taki diabeł straszny
o, wiec w koncu sie zdecydowalas?
pokazesz efekty?
Stary 2009-10-23, 13:09   #302
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem

No jasne jak tylko zrobie fotki i mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 13:32   #303
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
ale hmm.. no kolor, który sie uzyskuje z oksydy na zimno zalezy od tego, jak długo trzymasz w niej przedmiot. albo jak bardzo ją rozcieńczysz, co na jedno wychodzi. ale żeście panikowały kilka postów wyżej, a tu po prostu trzeba maczać do skutku. czasem jak srebro jest rodowane albo z innej przyczyny nie chce "złapać" to najszybciej jest zamoczyć, wyjąc, opłukać w wodzie i ewentualnie powtórzyć tak parę razy.
kolorki zaczynają od miedzianych brązów a kończą na czarnym, ew. graficie [zalezy od oksydy]. żeby uzyskać brąz, trzeba rozcieńczyć oksydę mocniej i trzymać przedmiot krótko, dosłownie chwilkę.. i tak dalej
No właśnie. Mnie się włąsnie wydawało, że ten rdzawy kolor to nie koniecznie wina srebra a właśnie oksydy. Nie koniecznie wina ale działanie właśnie. Ja te moje nieszczęsne kolce za rada Poppy włożyłam do argentum. Trzymałam długo. Trochę to rdzawe zeszło. Później ponownie włożyłam do oksydy. Teraz są ciemniejsze niż były ale wolę to niż rdzę Efekt poniżej
Pierwsze to poprawione ale to chyba widać
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 13:38   #304
Yori
Rozeznanie

GG do Yori

Urocze. Bardzo podoba mi się, że uzyłaś takiego właśnie prostego, ascetycznego bigla.

Mój wątek
Yori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 14:46   #305
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia

Mam pytanie odnośnie kwasku, bo gdy topię drut srebrny, staje się czarny - czyli oksydowanie bez pytania
jaką proporcje kwasku cytrynowego rozrobic w wodzie i ile czasu trzeba to gotowac żeby pozbyc sie nalotu? Dodam ze nie chce uzywac do tego celu srebra 999 by uniknąc tworzenia sie tlenków bo na bigle będzie za miękkie.
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 10:51   #306
nutka27
Rozeznanie

GG do nutka27

Przypalone szpilki nie wiele mają wspólnego z oksydą Ja robię z reguły wszystko na wyczucie. Torebkę kwasku ( taką małą kupioną w spożywczaku) wrzucam do niewielkiej ilości wody ( w małym garnku nieco więcej niż żeby zakryć dno) i gotuję dopóki szpilki nie zrobią się matowo białe. Potem trzeba tylko wypolerować.
Stary 2009-11-02, 09:09   #307
Rozeznanie

Zatem jak się ustrzec przed przypaleniem szpilek? Przeciez musze trzymac je w płomieniu na tyle długo by się srebro stopiło, nie trzymam dłużej niż po utworzeniu się kuleczki, ale wtedy jest już czarność nad czarnościami

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 09:21   #308
anika7
Rozeznanie

Nic z tym nie zrobisz... tak się po prostu dzieje i tyle. Procedura jest taka, że zawsze po użyciu palnika trzeba materiał wykwasić

Edytowane przez anika7
Czas edycji: 2009-11-02 o 10:15
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 09:46   #309
Killa Ree
Wtajemniczenie

zmartwię Cię, trzeba mieć piec z możliwością utrzymania atmosfery ochronnej i stapiać ze sobą szpilki z kulkami, albo używać lutownicy indukcyjnej (działa dużo szybciej i srebro się tak nie utlenia) i formy kulistej z nią połączonej (przepływ odpowiedniego prądu między elektrodą (szpilką) a formą i lekkie dociskanie szpilki do formy dają w efekcie kuleczkę - czas jest tym którszy, im większy prąd się przepuści). Niestety oba te rozwiązania są baaardzo drogie.

Jest jeszcze jedna metoda. kulkę robisz normalnie, a potem elektrolizą (galwanicznie) posrebrzasz zczerniały srebrny element. Wystarcza do tego szklany pojemnik wypełniony wodą z chlorkiem sodu (sól), zasilacz komputerowy, albo jakikolwiek inny, dający przynajmniej 5 volt stałego napięcia i mogący wypuścić z siebie przynajmniej 600W, srebrna elektroda, która będzie oddawać materiał, element do posrebrzenia (srebrny, miedziany - dobrze byłoby go ciutkę wypolerować przed galwanizacją - im gładszy przed tym mniej polerowania po) i druciki (najlepiej miedziane) którymi przymocujesz elektrody (srebro). Potem wsadzasz elektrody do roztworu i włączasz prąd. Aha element, który chcesz posrebrzyć, powinien być chyba na minusie (o ile dobrze pamiętam) - tak robią jubilerzy (element dostaje równiutką, czyściutką, nowiutką warsewkę srebra), i jest to metoda stosunkowo tania. Sama tak ratowałam kiedyś swoje kolczyki. Post factum nawet nie trzeba było za bardzo polerować

Co do tego, na którym biegunie materiał, a na którym element do posrebrzenia i czy sól wystarczy, sprawdzę dokładniej i jutro dopiszę.

Swoją drogą powodzenia!

Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam

Killa Ree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 10:07   #310
poppppy
Zadomowienie

Hmmmm...ale kombinacja
Ja mam sposób prosty i nie drogi.....
Drucik maczam w abdecku - działa osłonowo i nic nie czernieje, a jeśli nawet to jest tylko lekko odymione.
Po stopieniu kulki wrzucam do argentum...i mam piękny błyszczący drucik.....
nic skomplikowanego
Stary 2009-11-02, 10:26   #311
anika7
Rozeznanie

Poppy, świetna rada Abdek - świetny wybór! Używa się go właśnie jak juz coś ma się wypolerowane a trzeba dolutować coś jeszcze. Wtedy macza się przedmiot w abdeku i lutuje. Jak napisałaś działa osłonowo, więc już nie trzeba polerować... zwłaszcza, że po dolutowaniu nowego elementu może nie być już takiej możliwości.
Killa Ree, jeny jak Ty sobie kobieto utrudniasz zycie!
Stary 2009-11-02, 10:51   #312
poppppy
Zadomowienie

Dzięki Aniko - wiesz ja generalnie topie i lutuje tylko i wyłącznie z abdekiem....bo to dużo upraszcza.....Wire-wrapping jest wystarczająco pracochłonny - gdybym miała jeszcze wygotowywać wszystkie bazy i wywijasy to by mi nocy nie starczyło...
Stary 2009-11-02, 13:24   #313
Killa Ree
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
Killa Ree, jeny jak Ty sobie kobieto utrudniasz zycie!
Nie utrudniam, układ do galwanizacji mam w domu jeszcze z czasów studiów a resztek srebra mam aż nadto. Różne dziwne rzeczy na studiach robiliśmy
Poza tym, oboje z mężem jesteśmy materiałoznawcami z wykształcenia, więc czasem rzeczywiście chyba do spraw podchodzimy w dziwny sposób. Właśnie składamy maszynkę do zgrzewania indukcyjnego i frezarkę numeryczną takie zboczenie, aż dziw bierze, że jeszcze nie mam stacji do lutowania na gorące powietrze

A galwanizacyjne pokrywanie srebrem jest bardzo szybkie - mnie zajmuje (przy dużej powierzchni i nierównej jakieś półtorej minuty) i mam równiuteńką warstewkę, błyszczącą! No i we wszystkich załomach jest taka sama warstewka srebra jak na wypukłościach! Jak dla mnie świetna metoda - szczególnie na wyrobach gotowych.

Stary 2009-11-02, 14:05   #314
anika7
Rozeznanie

Ach Killa Ree... no i wszystko jasne skąd takie podejście do tematu
fajnie jest móc samemu sobie galwanizować, nie trzeba nigdzie nosić zwłaszcza jak che się mieć coś dłuuugo błyszczące. Wtedy robisz z 925 pokrywasz 999 i tlenki nie atakują tak szybko. A możesz też sobie złocić? Ile kosztowało Ciebie złożenie takiego sprzętu? No i w jaki sposób dozujesz materiał pokrywający.. tzn skąd wiesz w jakim czasie i jaką warstwą (mikrony) pokryjesz materiał bazowy??
Stary 2009-11-02, 15:07   #315
Killa Ree
Wtajemniczenie

Cytat:
Ach Killa Ree... no i wszystko jasne skąd takie podejście do tematu
fajnie jest móc samemu sobie galwanizować, nie trzeba nigdzie nosić zwłaszcza jak che się mieć coś dłuuugo błyszczące. Wtedy robisz z 925 pokrywasz 999 i tlenki nie atakują tak szybko. A możesz też sobie złocić? Ile kosztowało Ciebie złożenie takiego sprzętu? No i w jaki sposób dozujesz materiał pokrywający.. tzn skąd wiesz w jakim czasie i jaką warstwą (mikrony) pokryjesz materiał bazowy??
Wystarcza do tego szklany pojemnik wypełniony wodą z chlorkiem sodu (sól), zasilacz komputerowy, albo jakikolwiek inny, dający przynajmniej 5 volt stałego napięcia i mogący wypuścić z siebie przynajmniej 600W (najlepiej regulowany). Szklany pojemnik - nie wiem ile , zasilacz regulowany a bo ja wiem? komputerowy taki jak napisałam to chyba jakieś 60 - 300 pln. Hobbysta elektronik powinien być w stanie zrobić całość poniżej 100pln.

grubość trzeba sobie samemu wypracować (czas i natężenie prądu/napięcie galwanizujące, ważna też jest moc elektrolitu w którym zanurzasz - cóż najlepiej mieć elektrolit już z jonami srebra - ale to jest za drogie - no i suwmiarka! mierzysz [najlepiej drucik] przed galwanizacją, potem po i wiesz, że jeśli przed było np 0,5mm a po jest 0,6mm to warstwa nałożona to: 0,05 - to tylko przykład jak obliczyć:
(po-przed)/2=grubość warstwy na druciku - można sobie tabelę zrobić, należy jednak pamiętać, że miedź inaczej będzie reagować, srebro inaczej... oznacza to osobne tabele) dozowanie materiału - na pewno masz resztki drucików srebrnych, łańcuszków itp takie, z których nic już nie zrobisz - wtedy bierzesz kowadełko, młotek, srebro na kowadełko, palnikiem go, żeby się zgrzało do czerwoności i młotkiem, żeby zestalić w jedno, najlepiej wydłużone kształty - coś jak pręt, albo pręt na końcu (ja tak robię od czasu do czasu tylko, wtedy taka elektroda na dłużej starcza, bo robię ją większą).

Złocenie też się da tak wykonać, ale roztwór do galwanizacji jest baaardzo drogi. Generalna metoda jednak jest taka sama!

Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałam
heh. Jakby co, będę zaglądać i w miarę możliwości pocić się nad odpowiedziami dalej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 16:32   #316
anika7
Rozeznanie

To chyba nie jest odpowiedni wątek do dyskusji o tej galwanizacji ale nie znalazłam takowego... więc nadal popytam tu
Wydaje mi się, że suwmiarka może być zbyt mało dokładna? Ale generalnie chodziło mi o to natężenie/czas/moc elektrolitu. Z chęcią zobaczyłabym jak to robisz... nie ma to jak wizualizacja Może byś jakieś zdjęcia popstrykała? Nie muszą być artstycznie obrabiane
Stary 2009-11-02, 17:14   #317
Rozeznanie

chyba jednak pozostanę przy radzie poppppy
dzięki
Stary 2009-11-03, 08:47   #318
Killa Ree
Wtajemniczenie

Cytat:
To chyba nie jest odpowiedni wątek do dyskusji o tej galwanizacji ale nie znalazłam takowego... więc nadal popytam tu
Wydaje mi się, że suwmiarka może być zbyt mało dokładna? Ale generalnie chodziło mi o to natężenie/czas/moc elektrolitu. Z chęcią zobaczyłabym jak to robisz... nie ma to jak wizualizacja Może byś jakieś zdjęcia popstrykała? Nie muszą być artystycznie obrabiane
ja daję około 1 łyżkę soli na szklankę wody zdemineralizowanej (mam filtr osmotyczny), ale może być zwykła - wtedy nieco mniej soli, natężenie prądu mam zaznaczone kropeczką na pokrętle, nie mierzyłam, a czas - około 1,5 minuty - jak zmierzę prąd to podam a suwmiarka jest ok - jak się umie odczytywać (z tym, że tu mowa o grubych warstwach. Jak chce się cieniutkie, to mikrometr jest dokładniejszy - najlepiej zegarowy, nie elektroniczny). Zdjęcia też pstryknę, ale dopiero jak będę galwanizować coś z góry zaznaczam, że widok nie jest piękny ani fachowy . Albo raczej filmik nakręcę i wrzucę linka do niego

Stary 2009-11-03, 11:27   #319
anika7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Killa Ree Pokaż wiadomość
Albo raczej filmik nakręcę i wrzucę linka do niego
Ooooo..... genialna myśl będę wdzięczna. Może uda mi się coś takiego zmajstrować... a jeśli nie to przynajmniej przybliżysz mi zasadę jak to działa. Dziekuję
Stary 2009-11-06, 21:19   #320
hexak
Raczkowanie

Mam następujący problem - kupiłam dwie sztuki srebrnej przekładki i chciałam ją zoksydować. Jednak jak tylko zanurzyłam ją w oksydzie to cała oksyda zbrązowiała, a sam element zrobił się bardziej złotawy niż czarny. Zaznaczam, że w tej oksydzie oksydowałam już wcześniej inne srebrne elementy i nic podobnego się nie działo. Czy możliwe aby srebro się tak zachowywało, czy po prostu zostałam oszukana?
I jeszcze jedno pytanie: czy oksyda szkodzi koralikom z muszli szarej, czy można oksydować bez obaw?
hexak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 21:36   #321
Killa Ree
Wtajemniczenie

hexak, z czasem niektóre oksydy przestają działać...
ja na przykład odlewam po troszku i odlanej oksyduję... z czasem działa co raz wolniej - zdarza się, że idzie to tak wolno, że uzyskuję kolejno kilka kolorów, zanim dojdzie do właściwego koloru...
właśnie wyprodukowałam wisior, gdzie po kilku minutach srebro zrobiło się raptem złotawe... - bo oksyda już się "zużyła".
możliwe też, że coś jest nie do końca tak ze srebrem. Chociaż ja stawiam raczej na zużytą oksydę.

Stary 2009-11-07, 11:28   #322
agdar
BAN stały

WITAM.Kazda oxyda czy na zimno ,gorąco czy tzw wątroba utlenia sie i po procesie oxydacji ubywaja z niej cżąsteczki siarczku potasu.Efekt jest taki iż jest coraz słabsza i mniej bierze.Dlatego wychądzą rózne kolory a własciwego nie mozemy uzyskac. Radzę wiec odlewac i dodawac troszkę wody destylowanej ,na dluzej starczy.Kazda nalezy trzymac w zaciemnionym miejscu i dokladnie zamknieta. Nie jest to wina srebra.Kazde srebro się oxyduje.posrebrzane też.Bardzo wazna rzeczą jest abu oxydowac dobrze oplukane srebro po kwaszeniu,gdy lutujemy.Zetknięcie kwasu z oxydą niszczy ją.Jesli po kwaszeniu srebro nabralo rózowego koloru 9BARDZO LADNY EFEKT JESLI JEST CELOWY. to znaczy ,iz dostalo się tam zelazo np po bebnie czy pilki itp.Aby pozbyc się tej rdzy wystarczy zagotowac w nanmanganianie potasu.
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 23:42   #323
naila
Zakorzenienie

Czy oksyda mogłaby rozpuścić żyłkę? Ktoś próbował?

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 00:39   #324
jelonek001
Raczkowanie

A czy oksyda się spiera z dżinsów? bo sobie zachlapałam xD
Stary 2009-11-08, 11:37   #325
viktorej
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez naila Pokaż wiadomość
Czy oksyda mogłaby rozpuścić żyłkę? Ktoś próbował?
Ja na żyłce wieszam wszystko, co do oksydowania, i razem wszystko w oksydę. Nic się dzieje. Co prawda oksyda rozcieńczona .
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 00:18   #326
agdar
BAN stały

Oxyda nie powinna rozpuszczyc zylki.Ale trzeba uwazac jest trująca i silnie zrąca.Oczywiscie w zalezy w jakim stęzeniu występuje.Na spodniach moze dlygo byc brązowa plama .Jesli wylejecie na palec kropelke poczujecie lekko tlusty plyn o zracym dzialaniu wiec po zetknieciu ze skora radze umyc szybko ręce.Plamy mogą byc dlugo widoczne.Oxyda to glownie siarka i potas wiec trzeba uwazac
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 20:13   #327
nagaLy
Zakorzenienie

Odświeżam. Właśnie przebrnęłam przez temat. Zoksydowałam 7 sztuk biżu z elementów posrebrzanych (ostatnie wrappowanie posrebrzane przed srebrem, coby nie zmarnować droższego materiału). Zastosowałam 80 ml wody dwukrotnie przegotowanej z 10cioma kroplami Oksydy. Gdy dałam 5 kropel na 80 ml - elementy były brzydkie, żółte albo natychmiast robiły się czarne, gdy chciałam lekko przedłużyć "pobyt" w roztworze. Przy 10 kroplach na 80 ml wody trzymałam 10 sekund i ślicznie się wszystko utleniło (b. lekko) i powstał też lekki mat. Dodam, bo nie bez znaczenia jest fakt, że Oksyda stała u mnie nieotwierana - ae jednak - ponad 2 lata, jak nie 2,5. Być może w przypadku "młodszych" roztworw starczyłoby te 5 kropli.
Faktycznie przy posrebrzanych trzeba b. uważać z polerowaniem (użyłam gąbki do naczyń - jedna strona szorstka) bo 1 wisior już poszedł się trzepać. Delikatnie starłam resztę i przejechałam miękką strona na koniec, efekt świetny.
I pomyśleć, że broniłam się przed tą oksydą jak przed kwasem solnym a wystarczyło trochę samozaparcia

Dzięki za podzielenie się radami, okazały się nieocenione.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2010-01-06 o 20:17
nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:39   #328
Killa Ree
Wtajemniczenie

oksydowanie mi jakoś idzie... odlewam oksydę (troszeczkę) do innego pojemnika, który mogę szczelnie zamknąć, w tej oksydzie oksyduję, aż jej działania zwolnido tempa ślimaka szachisty korespondencyjnego, wtedy dodaję do niej kilka kropli nowej oksydy i hula znów i tak dalej pierwszą oksydę kupioną w szafirze miałam około 3 miesięcy, zanim się skończyła, bo jeszcze tak nie robiłam, teraz drugą już prawie pół roku i nawet cięzko powiedzieć, że jest napoczęta

Ale ja o czym innym chciałam na moment - ostatnio do ręki wzięłam kostkę do polerowania paznokci, kupioną w sephora. I polerowałam mocno zoksydowany element - 2 -> 3 -> 4... hehehe, błyszczy się jak psu... a efekt oksydacji zachowany - tyle, że jest to strasznie pracochłonna metoda - swoją drogą, usunęłam w ten sposób nalot po nadtapianiu końcówek (łańcuszka żmijki) na błysk

Stary 2010-01-11, 15:49   #329
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
Napisane przez Killa Ree Pokaż wiadomość
tempa ślimaka szachisty korespondencyjnego
Padłam. Lezę i kwiczę, koniec pracy na dziś
O matko, nie słyszałam tego tekstu, ale za każdym razem jak to przeczytam teraz, przy odpisywaniu, to od nowa parskam śmiechem, aż się TŻ patrzy podejrzliwie...

Tekst roku, nieważne, że dopiero styczeń
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 16:55   #330
ollccia
Zadomowienie

Ja też tak uważam
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości