|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szydełkowe drobiazgi (nie tylko) na Wielkanoc.
Cytat:
|
|
|
#3812 |
|
Rozeznanie
|
Kordonek kupowałam cieniowany (pokazywałam wcześniej motylki z niego zrobione) i chciałam kupić grubszy, bo nie lubię robić takiej maliznoty, a pani w pasmanterii mówiła że innych po prostu nie ma
A kordonki zawsze robię szydełkiem 1,5 Ale w sumie już się przyzwyczaiłam (powiedzmy
|
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio robilam z kai 1.25 i z troche grubszego 30x6 szydelkiem 1.5 to mi znaczaca roznica jaja wyszla z cienkiego pasowalo na srednio wieksza wydmuszke, natomiast dla tej koszulki z grubszego to musialam dmuchac balonik ![]() u mnie tez nie ma... widocznie nikt nie kupuje stacjonarnie innych, bo w sieci sa... http://www.abc-pasmanteria.pl/maxi-c-5_171.html?page=3
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2012-04-02 o 18:20 |
|
|
|
|
|
#3814 |
|
Zakorzenienie
|
moje na razie jedyne jajko, robione szydełkiem Japan TULIP 12 - 1,0 mm
z cieniuśkiego kordonka ![]() w podstawie ananaska zrobiłam 11 słupków, ale z 9 byłaby lepiej naciągnięta koszulka Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2012-04-04 o 20:53 |
|
|
|
|
#3815 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
misia2
tak to piękna nitka dopracowałam wzorek, kordonek FLORETTA 20, też cienki, robiłam szydełkiem nr 1 (ciasno) ananasek w podstawie ma 9 słupków ![]() początek 5 oczek łańcuszka, zamknęłam w kółko, w 2 rzędzie 12 słupków.. a dalej juz fotki, wyszedł idealny rozmiar na biedronkowe jajko
|
|
|
|
|
#3817 |
|
Zakorzenienie
|
Świetne, rozrysuj schemacik, żeby reszta miała też możliwość wykorzystania
Ja robiłam takie jedno, ale coś mi małe wyszło, chętnie bym skorzystała z Twojego schematu |
|
|
|
|
#3818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsze robiłam z jajkiem na przymiarkę... ale trochę za duża podstawa (11 słupków) ananasa, koszulka nie jest napięta... a druga wyszła perfekt rozmiarowo, ale kordonek cieniutki... i ciaso robione... więc trzeba się dopasować i z nitką i z jajem ewentualnie (bo to raczej małe jajka te z biedronki
|
|
|
|
|
|
#3819 |
|
Raczkowanie
|
To ja też pokażę kolejne Wielkanocne robotki
SN856946.jpg SN856937.jpg SN856942.jpg |
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedronki.Ale niteczka naprawdę odlotowa ,już sobie ta nazwę zapisałam.A gdzie kupiłaś?u nas w pasmanteri czy gdzieś na Allegro ?
|
|
|
|
|
|
#3821 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny piekne te wasze swiąteczne pisanki kury i koszyki cudne są
a ja też coś narobiłam to moje dzieła |
|
|
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to kordonek tzw. chusteczkowy...cieniutki 975m/100 gram - motki są 20gramowe.. http://andrzej.istore.pl/pl,product,...,kordonek.html w necie taniej... zrobiłam jeszcze czerwone jajo (kolor nie lubi mojego aparatu..) i obiecany schemat (proszę wybaczyc jakość ![]() na końcu robię łańcuszek z 40 oczek, odcinam nitkę, dowiązuję i jeszcze raz z tego samego miejsca dorabiam drugi łańcuszek na 40 oczek, przeciągam te łańcuszki przez 4 końcowe podwójne słupki i gotowe, wzór jest na cieniusią nitkę 975 m/100 gram i szydełko Japan TULIP 12 - 1,00 mm Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2012-04-04 o 20:54 |
|
|
|
|
|
#3823 |
|
Raczkowanie
|
basia_e Jestem w szoku że wyszły Ci za małe
ja robie również zwykłym kordonkiem i musze ściskac te moje słupki eby wychodziły niskie, bo inaczej to mi jakies wielkie wychodzą:P bo niby ja i tak ciasno robię.. Moja teściowa to robi luźno to jej jaja to może by na strusie jajka pasowały Naprawdę, jestem w szoku.. zresztą widać na zdjeciach jak moje pasują na jajka:P a wydmuszki mam z jajek kupionych w Dino :P
|
|
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
Malinka pięknie dziękuje za info
i jajo fajne w czerwieni ,czy to te sama niteczka? Powiedz na jakim szydełku robisz-rozmiar,bo mam wrażenie że cieniutkie ono nie jest i pewnie dlateo tak fajnie to wychodzi ,taka ,,wyluzowana '' koszulka ?Oki już kończę te pytanie ,obiecuję więcej nie męczyć ciebie Sylwia fajna ta twoja gromadka
|
|
|
|
|
#3825 |
|
Raczkowanie
|
Malinka_5 A czy ja mogę prosić o wzór na te jajko z ananaskiem i to obok równiez??? Bo są sliczne!!
Aj nie zwróciłam uwagi a wzor już jest.. Przepraszam
|
|
|
#3826 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szydełkuszydełko TULIP Japan 12 ; 1,0 mm a nitka ta sama choć wydawała mi się cieńsza
|
|
|
|
|
|
#3828 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo mi prawie same wieksze zostaly jeszcze...A i koniecznie jak bede cos z netu kupowac, albo w pasmanterii gdzie taki jest to sobie taki kordonek sprawie - uwielbiam taka misterna robote... Cytat:
zreszta - Malinka robi z kordonka, który ma 1000m na 100g, a Maxi ma troche powyzej 500 - czyli jest prawie 2x grubszy... Ja glownie z kaja, która ma ok 666m/100g i ten sam wzor w zaleznosci od tego jakie szydelko wezme, to mi zupelnie inna wielkosc wychodzi - moze i dobrze, bo wydmuszki mam z jajek z roznych zrodel, to mi nawet pasuje jak roznej wielkosci wychodza
|
|
|
#3829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)na schemacie nie oznaczyłam przejść w rzędach oczkami ścisłymi, ani też pierwszych słupków następnych rzędów, które powstają z 3 oczek łańcuszka... ta długa krecha na 3 rzędach obrazuje tylko, że 3 rzędy łapałam półsłupkiem... nie weim czy to fachowo narysowane, na fotkach widać lepiej o co chodzi
|
|
|
|
|
|
#3830 |
|
Raczkowanie
|
Malinka_5 Tak tak tyle już się połapałam już mam połowe zrobioną
tylko robie kordonkiem Kaja.. jak zrobię to sie pochwalę. A siedzę z wydmuszką i przymierzam :P Zobaczymy co to wyjdzie
|
|
|
#3831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcówce jajo też musi luźno wejść... sznureczek fajnie naciągnie ten wzór
|
|
|
|
|
|
#3832 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo za radę Malinka_5
przyda się![]() narazie jestem na 3 rzedzie ananaska tzn juz na 3 rzedzie łańcuszków i narazie pasuje![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Nie wiem jak ja to zrobiłam ale zrobiłam tyle rzędów ile na szablonie.. i wszystko tak samo a jeszcze został mi do zrobienia jeden rząd ananaska.. hmmm ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Nastepnym razem muszę zamiast 9 słupków w podstawie ananaska zrobić 7 lub 8, bo wyszło za duże na moją wydmuszkę.. buu
|
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, na 9 słupkach, trzeba zrobić 9 słupków rozdzielonych oczkiem łańcuszka, potem wychodzi 7 "pętelek" z 3 oczek ananaskowych łuczków, mi w tym zółtym tez wyszedł rząd więcej... schemat rysowałam patrząc na koszulke, pewnie jest błąd w ostatnim rzędzie ![]() najlepiej jest rysować i robić wtedy wyjdzie jak trzeba fotka zółtego, ale tego ostatniego rzędu nie ma na schemacie ...
|
|
|
|
|
|
#3834 |
|
Raczkowanie
|
Musiałam spruć jeden rząd bo było za duże.. wygląda na troche niedokonczone bo ananasek nie jest wykonczony ale też ładne :P
a oto zdjęcie mojego dzieła
|
|
|
#3835 |
|
Raczkowanie
|
tak tak wiem
faktycznie jak zrobie 8 to nie będzie pasować:P musi być nieparzyście![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- a nitka to Kaja więc jest grubsza choć i tak ściskałam jak tylko mogłam. Niestety nie znam rozmiaru szydełka, bo dostalam je kiedyś od teściowej i szczerze to robie nim prawie na wszystkich kordonkach itp.. jest juz tak zuzyte, że rączka jest poklejona tasmą :P
|
|
|
#3836 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3837 |
|
Raczkowanie
|
a moje szydełko ma niby rozmiar 16 ;/ szukalam w tabelach rozmiarów i nie ma tego ale jest "chude" :P
|
|
|
#3838 |
|
Raczkowanie
|
Jutro będę próbowac zrobić z 7
hmm tylko wtedy będę musiała dodać chyba troszkę łańcuszka prawda?
|
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trochę też i prułam ... zrobiłam niebieskie, faktycznie w mojej rozpisce brakuje rzędu końcowego... w ostatnim rzędzie tym razem złączyłam 2 rzędy łańcuszka oczkiem ścisłym, kolor na fotkach przyciemniony... |
|
|
|
|
|
#3840 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dzięki kolejny raz za odpowiedź ![]() Cytat:
![]() A koszulka ,,jajeczna'',super ci wyszło i jakie tempo masz ![]()
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.

Ja nie wiem czy ja mam jakieś wielkie te jaja czy może za cienkie nici, ale przecież robię zwykłym kordonkiem. Więc trochę muszę poprzerabiać schematy w drugą stronę, jak skończę wszystkie to oczywiście się pochwalę 

A kordonki zawsze robię szydełkiem 1,5

biedronki.Ale niteczka naprawdę odlotowa ,już sobie ta nazwę zapisałam.A gdzie kupiłaś?u nas w pasmanteri czy gdzieś na Allegro ?

ja robie również zwykłym kordonkiem i musze ściskac te moje słupki eby wychodziły niskie, bo inaczej to mi jakies wielkie wychodzą:P bo niby ja i tak ciasno robię.. Moja teściowa to robi luźno to jej jaja to może by na strusie jajka pasowały
na szydełku