![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Moje różniste różności
Hej, rozpoczynam juz drugi osobisty wątek. To forum naprawdę wciąga
![]() Pierwszy wątek dotyczył prac wykonywanych pod zamówienie córeczki, czyli przeważnie ubranka dla lalek, itp. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...25#post4402425 Tutaj chciałabym przedstawiać moje różne prace, które powstawały na przełomie kilku lat i nadal powstają, bo zabrnęłam w to za daleko, żeby się wycofać. Wykonywanie różnych rzeczy użytkowych lub po prostu do postawienia bardzo mnie wciągnęło i stąd moje zaangażowanie. Na początek przedstawiam prace najwcześniejsze. Aby zaczęło się kolorowo - na start idzie pudełeczko na bibelotki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje rózniste różności
Śliczne pudełeczko
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajne pudełeczko
![]() P.S. Czy to przypadkiem nie jest kasetka po czekoladkach Wedla? Bo chyba też taką mam ![]()
She can kill with a smile She can wound with her eyes She can ruin your faith with her casual lies And she only reveals what she wants you to see She hides like a child But she's always a woman like me ![]() Zapraszam na bloga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hejka!!!
Pudełeczko rzeczywiście jest po czekoladkach Wedla. Miało serduszkowy kształt, więc świetnie się nadawało. Obszyte jest welurkowym materialem, natomiast różyczki są ze śliskiego materiału, który akurat nadawał się do opalania nad świeczką, tak by brzegi listków się nie strzępiły. Wstążka troszkę się skręcała, więc nie mogłam jej wykorzystać. Dziś przedstawiam wazonik własnej roboty. Pewnie od razu zgadniecie z czego ![]() Ozdobą wazonu są różyczki z jesiennych liści. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Spójrzcie jeszcze na to: to nie jest moim dziełem
![]() To włąsnie była inspiracja dla liściastych róż. Ale marzy mi sie taka wielka księga i pewnie w końcu ją zrobię, choćby po to, by sprawdzić, czy umiem i czy Wam się podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Aniu gratuluje, kolejny watek z cudnymi pracami
![]() A moze opisac jak zrobilas te rozyczki ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Różyczki są bardzo proste w wykonaniu.
Robiłam to na jesieni, kiedy liście już delikatnie zaczynają przysychać. Trzeba zebrać jeszcze świeże liście i zginając je na pół formować pojedyńcze płatki. Ja użyłam dębowych, ale pewnie każdy się nada, a im bardziej kolorowy, tym fajniejszy efekt. Róże trzymałam na grzejniku, żeby szybciej schły i sztywniały. Trochę to trwa, ale efekt jest niezły. A w wazonie z kokosa prezentują się ciekawie na półce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
właśnie szukam pomysłu na okładkę do albumu, może coś zaczerpnę z twojej książki z liśćmi, chyba nie masz nic przeciwko temu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Alez oczywiście, że nie mam nic przeciwko.
Ale nic Ci nie doradzę, bo - jak pisałam - dostałam ją, a nie zrobiłam sama ![]() Daj znać, jak CI wyszło i podpowiedz, jakim sposobem ją robiłaś. Ja sądzę, że liście musiały byc rozprasowywane, gdy jeszcze były świeże i tak też klejone, a suszyły się juz na książce. Życzę powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zajrzałam dziś do mojego syropku z sosny. Mniam!
Dopiero przedwczoraj zerwałam młode pędy i zasypałam je cukrem, a już dziś jest bardzo dużo soczku i smakuje wyśmienicie. Tylko z całego słoja zrobił sie raptem niecałe pół ![]() Tak sobie myślę, że jakby tak sie uprzeć, to taki syropek też jest robótką ręczną ![]() ![]() Pamiętam, jak mama kiedyś raczyła nas takim syropem. Chyba tak naprawdę to jeden ze skuteczniejszych lekarstw. No i sama natura. A teraz z innej beczki, a raczej z tej właściwej ![]() Wypracowałam niedawno taki oto breloczek do kluczyka, albo do czegokolwiek - wg uznania. Mam książeczkę ze wskazówkami, jak takie bibeloty robić i na razie zaczęłam od tego. Zainteresowanym Paniom mogę wkleić kilka obrazków z książki, dość zaawansowanych - może ktoś zapoczątkuje modę na takie szpargałki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A tu upięcie zasłonki mojego pomysłu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Aniu swietny breloczek, to filofun prawda? Na zrob to sama sa jakies watki z tym
![]() Sama mam dwie ksiazki, ale niestety, probowalam zrobic takie serduszko i glubie sie w opisach, chyba jakas tempa jestem w tej dziedzinie ![]() ![]() Zaslonki wygladaja uroczo ![]() I podaj przepis na syropek ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Aniu
![]() Śliczności pokazujesz ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Witaj Aniu! cieszę się, że mamy nową wizażanką- moją krajankę! Zobaczyłam, że jesteś z Żerocina- ja pochodze z Białej Podlaskiej i często tam zaglądam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Witam wesoło i słonecznie!
![]() ![]() ![]() Sagap Zgadza się, ta plecionka jest z żyłek (do tej pory nie wiedziałam, że nazywa się to filofun, w książce nazwali to po prostu plecionki). Mam książkę zamówioną z katalogu KDC. Miałam ambitne plany zrbienia przeróżnych cudeniek, ale skończyło się tylko na serduszku, bo nie mam do tego cierpliwości ![]() No cóż, na razie mała strata. Jakoś mnie te robótki nie wciągnęły. Wolę szyć i dziergac na szydełku. Syrop z sosny robię tak: Nazrywałam młodych pędów małych sosenek (pędy muszą być lekko złociste i jak sie je urwie to troche sie lepią). Wypłukałam je w zimnej wodzie, tak by przypadkiem nie zostały w nich żadne robaczki, bo jakoś mi syrop z mięskiem nie leży ![]() Warstwami ułożyłam raz pędy raz cukier, na taki dość duży słój wsypałam kg cukru. Dziś idę po więcej pędów, bo się tego mało w słoju zrobiło. Glinka121 Dziękuję Ci za miłe słowa. ![]() W każdym bądź razie dziękuję za sugestię, postaram się wtyknąć mój wąteczek we właściwe miejsce. Elianka Miło sie dowiedzieć, że jest tu ktoś z sąsiedztwa ![]() ![]() Masz rację, nasze lasy nastrajają do życia bardzo pozytywnie. Ja co prawda przywędrowałam tu kilka lat temu z Łukowa, gdzie sie urodziłam, ale już się zaklimatyzowałam. Pozdrawiam wszystkie wizażanki. Buziaczki dla wszystkich ![]() Ale mam dzis pogodny nastrój!!! Super |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Aniu dziekuje za przepis na syropek
![]() Co do filofun to i tak Ci gratuluje bo Ty swoje serduszko skonczylas, a ja tylko zaczelam ![]() ![]() Pozdrawiam i zycze Ci codziennie tak wspanialego humorku ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, dzięki, jakoś mnie ta pogoda tak wesoło nastraja
![]() Tak sie zakręciłam, że nie dopisałam końca wykonania syropku. Pędy muszą się "kisić" ze dwa tygodnie, potem je przecedzam. Czytałam, że niektórzy dolewają kapkę spirytusu, żeby go wzmocnić, ale ja przeznaczam go dla dziecka i pozostawię go takim jaki jest z natury. Trzeba go trzymać w zamkniętym naczynku w chlodnym ciemnym miejscu. Życzę smacznego i zdrówka przede wszystkim, tak by syropek nie przydał się ![]() Pozdrawiam
Moje różniste różności Zabawki dla naszych milusińskich Preferencje Moja galeria Niewędraś Ani - Szczęście jest kobietą Edytowane przez AnnaOstapiuk Czas edycji: 2011-05-29 o 20:45 Powód: Literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Witam moje Kochane
![]() Tyle się naoglądałam szydełkowych słoników wykonanych pod dyktando Cafeart, że i ja postanowiłam spróbowac swoich sił w tej radosnej twórczości ![]() Oto efekt: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Sliniczek jest sliczny, taki slodziak
![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Jaki sliczny ten twój słonik. Moze masz przespis na niego. Chciałabym podobnego zrobic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Tygrysku, wykonałam tego słonika przy pomocy kursu na Cafeart, oto stronka
http://www.cafeart.pl/content/view/276/128/ Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Śliczniuchne robótki. Musiały kosztować wiele pracy.
Co do serduszka. Dasz jakiś przepis na coś podobnego(jak chcesz oczywiścike)? Ja narazie umiem robić proste breloczki tzw. filofuny (np. okrągłe, kwadratowe i trzykolorowe). Może napioszę jakiś wątek o takich filofunach, ale wątpie. Było by trochę nietematycznie. Jak uważacie? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Hej
Cytat:
Zeskanuję Ci odpowiednie strony, ale skanowane obrazy są zbyt duże, żeby je tu wkleić (a mój tel, którym robie zdjęcia robi je niezbyt wyraźnie), więc podaj mi proszę na priv maila, to Ci je prześlę. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Oj, dawno, dawno nic tu nie pisałam.
Ale już się poprawiam. Tym razem ozdoby do odzieży. Robię je bo lubię, ale ten duży czerwony stroik powstał w dwóch egzemplarzach, bo jeden poszedł pod zamówienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Śliczne te ozdoby. To ze wstążki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Pięne prace Anno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Swietne ozdobki, napisz prosze jak je robisz
![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Wam ![]() ![]() ![]() To nie wstążka. Przypinki te robię z leistych, półprzezroczystych materiałów, bo łatwiej się z nimi pracuje. Techniki wykonania takich ozdób nauczyła mnie ciocia, która prowadzi sklep z tego typu rzeczami, wszystko wykonuje własnoręcznie (welony, wianki, samochodowe ozdoby ślubne, broszki itp. ) Podaję instrukcję wykonania różyczki: (niedługo będę robiła kolejną, wtedy wkleję zdjęcia poszczególnych etapów wykonania) Potrzebujemy: materiał; giętki, ale stabilny drut; bibuła czarna, ewentualnie zielona; pistolet z klejem do zgrzewania na gorąco; nitka w kolorze materiału, igła; źródło ognia Z jednego koloru materiału (szyfon, tiul, itp.) wycinamy trzy rodzaje płatków oraz dowolną ilość listków(wg wzoru na zdjęciu). Wielkość dopasowujemy do pożądanej wielkości przypinki. Każdy płatek i listki równo wycinamy i opalamy brzegi nad źródłem ognia, ja korzystam z zapalniczki (ciocia zawsze wykorzystuje do tego lampkę naftową, ja nie mam). Brzegi nie mogą się przypalić! Górę płatka opalamy tak, by się delikatnie wywinął do tyłu, tak jak w prawdziwej róży. Teraz przystępujemy do wykonania pączka. Jeden mały płatek marszczymy i związujemy na końcu ściśle, tak by powstał pączek. Do niego doczepiamy drucik, najlepiej przyklejając go gorącym klejem. Teraz pierwsza warstwa płatków. Trzy płatki zszywamy ze sobą ściegiem fastrygowym, nakładając je na siebie na około 1 cm (a). Na koniec ściągamy nitkę tak, by powstało kółko z płatków (b). Teraz gorącym klejem delikatnie smarujemy okolice kółeczka, nasuwamy na drucik i dociskamy do pączka. Dwie kolejne warstwy płatków wykonujemy identycznie, jak pierwszą, doklejając je i formując różę. Listek naklejamy na oddzielny drucik owinięty bibułą i dołączamy do róży, wyginając drucik pod listkiem tak, by miał on wygląd jak najbardziej rzeczywisty. Teraz zaczynając od samej góry owijamy główny drut cienkim paskiem bibuły zakrywając wszystkie łączenia z innymi drucikami (jeśli dołączamy inne róże i liście). Na koniec bibułkę zabezpieczyć klejem. Do spodu przypinki doszyć lub dokleić małą agrafkę. Do tego można dodać dowolną ilość małych różyczek, pączków, listków. Wg upodobań - czy to ma być mała pojedyńcza przypineczka, czy też cały duży zestaw (jak moja czerwona przypinka). Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam, rysunki może troszkę pomogą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:21.