Polecamy - odradzamy :) - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 15:23   #3511
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Ja też mam panele i płytki, nie mam dywanów. Moja córka dostała w wieku 8 m-cy matę piankową puzzle i to było super, nauczyła się na tym siedzieć, raczkować, a potem nawet wstawać dzięki temu, że się nie ślizgała. A po domu biegała boso (tyle, że to było lato) i dzięki temu uniknęłam wywrotek na śliskiej nawierzchni.
Stary 2012-01-11, 22:25   #3512
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja też mam panele i płytki, nie mam dywanów. Moja córka dostała w wieku 8 m-cy matę piankową puzzle i to było super, nauczyła się na tym siedzieć, raczkować, a potem nawet wstawać dzięki temu, że się nie ślizgała. A po domu biegała boso (tyle, że to było lato) i dzięki temu uniknęłam wywrotek na śliskiej nawierzchni.
u nas dokładnie tak samo - mata piankowa na gwiazdkę - miał prawie 8 miesięcy - położyliśmy ją przy kanapie - i od razu zaczęło się wstawanie, a tydzień później siadanie i raczkowanie - szybko poszło

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 22:57   #3513
tootsie
Zakorzenienie

Ile butelek potrzebuje mama karmiąca piersią?
Warto kupować butelki 150 ml czy kupić od razu 260 ml (Tommee tippee)?

Czy wg Was sprawdzają się podkłady/pieluszki nieprzemakalne z ceratką?
Jaka wielkość jest optymalna?

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 23:04   #3514
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tootsie Pokaż wiadomość

Ja karmię piersią i będąc w ciąży kupiłam 1 butelkę 150 ml. Do tej pory (synek ma prawie 5 miesięcy) nie użyłam ani razu Więc z mojego punktu widzenia nie przydają się wcale

Co do podkładów, to rozumiem że masz na myśli takie na łóżeczko, pod prześcieradło tak? Ja mam takie cudo, ale nie z ceratką, bo na tym dziecku chyba niezbyt przyjemnie. Nie przepuszcza powietrza, można się spocić. My używamy takiego nieprzemakalnego z Motherhood, który jednak przepuszcza powietrze. Ale szczerze mówiąc obyło by sie i bez niego, bo jeszcze się nie zdarzyło, żeby synek zasikał prześcieradło
Stary 2012-01-12, 23:57   #3515
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:

1. Ja nie miałam żadnych butelek. Miałam kupić jak będzie potrzeba i nie kupiłam. Ale nie odciągałam swojego mleka 'na potem', karmiłam piersią wyłącznie.
2. Miałam jeden podkład, taki do łóżeczka jakby przeciekła pieluszka. W ciągu swojego życia raz się przydał, ale dobrze, że był podkład to nie martwiłam się o materac.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 00:12   #3516
Bakteryika
Wtajemniczenie

ja mam ochraniacz na materac, w sumie przemakalny - ale jak do tej pory nie bylo wypadkow ani potrzeby na ceratki itp

jesli chodzi o butelki to niepotrzebna ci na poczatku i mimo ze u mnie panowie z pepkowego lecieli kupic mm bo maly ryczal od kilku godzin i odmawial piersi to nakarmilam go lyzeczka a rano kupilam butelke
jesli chcesz koniecznie to jedna, wiecej nie ma sensu
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 00:26   #3517
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
ja mam ochraniacz na materac, w sumie przemakalny - ale jak do tej pory nie bylo wypadkow ani potrzeby na ceratki itp

jesli chodzi o butelki to niepotrzebna ci na poczatku i mimo ze u mnie panowie z pepkowego lecieli kupic mm bo maly ryczal od kilku godzin i odmawial piersi to nakarmilam go lyzeczka a rano kupilam butelke
jesli chcesz koniecznie to jedna, wiecej nie ma sensu
o wlasnie, mialam ostatnio praktyki z health visitor (studiuje pielegniarstwo) i wyobrazcie sobie ze na oddziale noworodkowym nie zalecaja butelk tylko z kubeczkow zeby dziecku dawac, jak piersi nie chce
nie wiem, zawalu bym dostala jakbym miala tak poic czy karmic 2dniowe dziecko

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 00:29   #3518
Bakteryika
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
o wlasnie, mialam ostatnio praktyki z health visitor (studiuje pielegniarstwo) i wyobrazcie sobie ze na oddziale noworodkowym nie zalecaja butelk tylko z kubeczkow zeby dziecku dawac, jak piersi nie chce
ja karmilam tak zdesperowana bylam zeby karmic piersia
podobno male dzieci umieja jesc z kubeczka (cos co pozniej zanika az do momentu jak rodzice zaczna uczyc) i rzeczywiscie A tak smiesznie wysuwal jezyk i rabal z kubeczka
Stary 2012-01-13, 00:29   #3519
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
U nas były takie kieliszki jakby, plastikowe. Nie wierzyłam, ale noworodki z tego piły normalnie.
Potem w domu próbowałam, dawałam łyżeczką itp. Też nie chciałam dawać butli.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-01-13 o 00:30
Stary 2012-01-13, 00:32   #3520
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
U nas były takie kieliszki jakby, plastikowe. Nie wierzyłam, ale noworodki z tego piły normalnie.
Potem w domu próbowałam, dawałam łyżeczką itp. Też nie chciałam dawać butli.
ja tez nie wierzylam, ale zobaczylam i wierze
trzeba miec stalowa reke i nerwy ze stali rowniez
ja sie poddalam z karmieniem, moze wlasnie powinnam karmic kubkiem?

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-01-13, 00:34   #3521
traicionera
Zakorzenienie

Ja mam taki podklad z materiałem na wierzchu-przydawał sie bardzo w początkowych miesiącach, póki córcia nie dorosła do active baby, bo te wcześniejsze pampy regularnie przesikiwała teraz tez sie przydaje, gdy np przez ząbkowanie zdarzy s ie w nocy big kupa, ktora przemoczy bodziaka i prześcieradło.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 00:35   #3522
Bakteryika
Wtajemniczenie

Cytat:
ja tez nie wierzylam, ale zobaczylam i wierze
trzeba miec stalowa reke i nerwy ze stali rowniez
ja sie poddalam z karmieniem, moze wlasnie powinnam karmic kubkiem?
moze jednak te kubki nie dzialaja bo u nas mimo kubeczka nie wyszlo

trzeba miec cierpliwosc jak nie wiem bo to zajmuje wieki a ja przyspialam przy tym
Stary 2012-01-13, 00:46   #3523
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
moze jednak te kubki nie dzialaja bo u nas mimo kubeczka nie wyszlo

trzeba miec cierpliwosc jak nie wiem bo to zajmuje wieki a ja przyspialam przy tym
no wlasnie
jak sobie przypomne moje zdenerwowanie, bolaca d.upe i ryk corki ze jest glodna to pietrusze kubek

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-01-13, 07:26   #3524
Lowczyni
Zakorzenienie

Cytat:

Ja miałam jedną butelkę 150 od razu z laktatorem z TT. Na razie sprawdziła się raz jeśli chodzi o karmienie ale już wielokrotnie zamrażałam pokarm i jak na razie głównie do tego mi służy że zbiera się tam mleko i widzę dokładnie ile go jest

Co do podkładów na łóżeczko to nie mam żadnego, ale uzywam podkładów z beli (ta sama firma co robi podpaski) na przewijak. Jak dla mnie rewelacyjne rozwiązanie, bo nawet jak się mała zsika lub coś więcej, to wszysto się w niego wchłania a ja od razu go wyrzucam. Nie uzywam żadnego materiałowego ochraniaczna na przewijak tylko to Polecam.
A tak wyglądają.

U mnie w szpitalu też dokarmiano maluszki z kieliszka i szybko to im szło:0 Mojej na szczęście nie trzeba było.

Dziewczyny wiem że jest oddzielny wątek ale już tam pisałam i 0 odzewu więc pomyslałam że rzuce tutaj hasło. Ciężko mi wybrać krzesełko do karmienia. Zaznaczam że musi byc składane najlepiej żebym mogła to wykonać jedną ręką, mieć blokadę na koła, pasy, regulację siedzenie w górę i w dół, regulację konta nachylenia oparcia, najlepiej z full opcja, cena nie gra roli. Zastanawiałam się nad chicco poly magic, tylko troszkę mnie przestraszyły 2 opinie kobietek którym dzieci złamały sobie zęba jak gryzły tackę bo podobno jest tak jakaś szpara. Może któraś z wam miała go, a może polecacie cos inego sprawdzonego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg podkłady.jpg (10,7 KB, 15 załadowań)

Edytowane przez Lowczyni
Czas edycji: 2012-01-13 o 07:29
Lowczyni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 07:48   #3525
Beata_Batumi
Zadomowienie

Cytat:

Ważne pytanie- czy jesteś w ciąży czy już karmisz? Ja miałam 1 butelkę Lovi 150 ml (nie polecam- w smoczku za duża dziura i córka się krztusiła) i dostałam od kogoś 2 zwykłe z canpola, też malutkie i mają smoczek S z malutką dziurką. Myślałam, że będę karmić piersią ale niestety praktycznie nie miałąm pokarmu, dziecko od początku dokarmiane bo po prostu się darła z głodu i szybko traciłą na wadze. Znowu moja koleżanka ma bardzo dużo mleka, raz ściągnęłą laktatorem i móiłą, że jeszcze więcej jej się wyprodukowałąo i cycki ją bolały... Myślę że 1 małą butelka wystarczy. Ja polecam te zwykłe z canpola ze smoczkiem kauczukowym S- moja silikonowego nie chciała.
Podkład miałąm - taką zwykłą ceratkę pod prześcieradło. Na przewijak kładłam tetrę- jest cieplutka i łątwo ją uprać więc nie tracisz pieniędzy gdy się zabrudzi i trzeba za każdym razem wyrzucać. Poza tym miałam taki bardziej foliowy na wyjścia (ale za cześcto nie wyjeżdzałyśmy).

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-13, 08:59   #3526
andziat
Zakorzenienie

Cytat:

ja dostałam na targach 2 butelki 125 ml avent i lovi. Bardzo szybko bo już w 5 dobie musiałam dokarmiać córeczkę butelką, karmiłam swoim mlekiem aż do momentu jak mi pokarm nie zanikł i mlekiem modyfikowanym, dla mnie butelki były niezastapione - nikt mi nawet w szpitalu nie powiedział, żeby karmić kubeczkiem, mało tego Panie same dokarmiały butelkami.
Te dwie butelki wystarczyły na początek, jak zaczęłam ściągać pokarm kupiłam większą żeby mieć gdzie przechowywać a teraz i tak korzystam z tej butelki. Moja córka ma 14 miesięcy i dalej pije mleko z butli
Uważam, że na początek powinnaś mieć jedną lub dwie ale te najmniejsze, chyba, że kupisz większą butelkę i dokupisz smoczki z 1 małą dziurką. Wydatek nieduży a przynajmniej nie będziesz musiała lecieć w pośpiechu i kupować butelki. W moim przypadku okazało się że muszę córkę dokarmić w środku nocy więc ja miałabym problem, chociaż tesco czynne całą dobę ale słuchać tak długo płaczącego i głodnego dziecka to bym raczej nie chciała.

A czemu akurat TT, moja córka nie chciała jeść z tej butelki za to avent i lovi jej podpasowały.

Każde dziecko jest inne, sama sprawdzisz czy woli pić z butelki czy kubeczka, czy z butelki TT, avent, lovi czy jakiejś innej, czy woli smoczek silikonowy czy kauczukowy, wszystkiego trzeba wypróbować

Podkłady kupiłam 2, do tej pory nie użyłam ani razu, może się przydadzą jak będę córkę odzwyczajać od pieluszek

Cytat:
Napisane przez Lowczyni Pokaż wiadomość
Co do podkładów na łóżeczko to nie mam żadnego, ale uzywam podkładów z beli (ta sama firma co robi podpaski) na przewijak. Jak dla mnie rewelacyjne rozwiązanie, bo nawet jak się mała zsika lub coś więcej, to wszysto się w niego wchłania a ja od razu go wyrzucam. Nie uzywam żadnego materiałowego ochraniaczna na przewijak tylko to Polecam.
A tak wyglądają.
używam takich samych, przydają się też jak trzeba przewinąć dziecko poza domem i u lekarza. A nie są wcale drogie, 10 sztuk kosztuje około 15 zł.

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Ważne pytanie- czy jesteś w ciąży czy już karmisz? Ja miałam 1 butelkę Lovi 150 ml (nie polecam- w smoczku za duża dziura i córka się krztusiła) i dostałam od kogoś 2 zwykłe z canpola, też malutkie i mają smoczek S z malutką dziurką. Myślałam, że będę karmić piersią ale niestety praktycznie nie miałąm pokarmu, dziecko od początku dokarmiane bo po prostu się darła z głodu i szybko traciłą na wadze. Znowu moja koleżanka ma bardzo dużo mleka, raz ściągnęłą laktatorem i móiłą, że jeszcze więcej jej się wyprodukowałąo i cycki ją bolały... Myślę że 1 małą butelka wystarczy. Ja polecam te zwykłe z canpola ze smoczkiem kauczukowym S- moja silikonowego nie chciała.
dlatego, że im większa butelka tym większa ilość dziurek lub dziurki są większe(to jest komplet), dla maluchów kupuje się najmniejsze butelki lub do większych dokupuje smoczki z mniejszą ilością dziurek.
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:06   #3527
tootsie
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odzew

Kupię 2 butelki, tak na wszelki wypadek. I tak prędzej czy później będą potrzebne.
Możę czasami trzeba będzie odciągnąć pokarm, żeby wyjść z domu bez dziecięcia

Ceratek nie będę kupowała. Zaopatrzę się w jednorazowe podkłady i oddychający podkład frotte do łóżeczka i wózka. Myślę, że ten powinien się sprawdzić
http://allegro.pl/podklad-nieprzemak...048667475.html

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:24   #3528
madalena83
Zadomowienie

Cytat:

Ja chciałam karmić piersią, ale na wszelki wypadek kupiliśmy jedną butelkę - lovi 250 ml (zestaw ze smoczkiem). Butla się przydała bo na początku mały był dokarmiany - pił normalnie tym smoczkiem z zestawu - nic się nie krztusił). Później butla na długo poszła w odstawkę - dopiero teraz znowu używamy.
A kilka dni po porodzie dostałam małą butelkę 150 ml z nuka - też się teraz przydaje - mały z niej pije wodę czy sok.

Co do podkładów to ja miałam kilka dni ceratkę, ale wyjęłam,l bo to w ogóle nieoddychające. I zostało już bez - mały raczej nie przesikiwał materaca (zdarzyło się może 2 razy). Ale o tych podkładach z motherhood (któraś z dziewczyn pisała) słyszałam wiele pozytywów

Natomiast na przewijak kupuję podkłady w rossmanie.

Jan Lubiński
Stary 2012-01-13, 10:46   #3529
goldika
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam 3butelki wlasnie TT. jedna 150ml i dwie 260ml.
Nam sie przydaly od poczatku mamy te antykolkowe. Mysle, ze warto miec chociaz jedna. Na allegro sa taniutkie wiec kompletujac wyprawke mozesz kupic 1 w razie W.

U nas butelka poszla w ruch 2tyg po porodzie juz jezdzilam na uczelnie i ktos musial karmic dziecko.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-13, 11:25   #3530
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

co do TT to warto wiedzieć ze zawsze w komplecie z innym ich sprzętem czy to laktator (tu dodatkowo sterylizator do mikrofali) czy np podgrzewacz zawsze są te najmniejsze butelki..
uwazam ze jedna dwie takie wystarczą..resztę bym brała większe..

bo większej zawsze można zrobić poł a do małej z górką się nie naleje..a dziecko prędzej czy później będzie potrzebowało większą

moje dzieci (oba cycowe) nie miałay kłopotu z obsługą tych butelek.. teraz mlodszy ma pół roku i raz dziennie dostaje moje mleko z kleikiem z tej butelki.... i juz uzywamy największej 340ml (ale mleka 240) tylko łatwiej zabełtać niż w mniejszej
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 11:45   #3531
Beata_Batumi
Zadomowienie

ANDZIAT- chyba ta butelka lovi 150 ml to jest najmniejsza wiec powinna być ok, piszę tylko że u mnie się nie sprawdziła.

Lilianka już z nami!
Stary 2012-01-13, 18:16   #3532
blueberry88
Zakorzenienie

A ja jeszcze myślę, jak to jest z usadowieniem łóżeczka. W miarę możliwości chciałabym, żeby to w nim dziecko spało - niektórym to się udaje I teraz nie wiem, gdzie mam je postawić - powinno być blisko naszego łóżka, czy może być z innym pokoju z nianią elektroniczną? JAk to u Was wyglądało?
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:36   #3533
Miss_Devil
Raczkowanie

moja od poczatku spała u siebie w pokoju. niania nie była nam potrzebna bo jej pokój jest naprzeciwko i przy otwartych wszystko słychac

Miss_Devil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 23:18   #3534
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
A ja jeszcze myślę, jak to jest z usadowieniem łóżeczka. W miarę możliwości chciałabym, żeby to w nim dziecko spało - niektórym to się udaje I teraz nie wiem, gdzie mam je postawić - powinno być blisko naszego łóżka, czy może być z innym pokoju z nianią elektroniczną? JAk to u Was wyglądało?
Rób tak, żeby było Wam wygodnie. Zawsze można łóżko przestawić jesli wyniknie potrzeba, życie pokaże
Stary 2012-01-13, 23:40   #3535
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
A ja jeszcze myślę, jak to jest z usadowieniem łóżeczka. W miarę możliwości chciałabym, żeby to w nim dziecko spało - niektórym to się udaje I teraz nie wiem, gdzie mam je postawić - powinno być blisko naszego łóżka, czy może być z innym pokoju z nianią elektroniczną? Jak to u Was wyglądało?
Musisz zrobić tak , jak Ty uważasz. Tu nie ma żadnych zasad Większość osób chyba (sądząc po znajomych) ma łóżeczka u siebie w sypialni. Naszsynek od pierwszej nocy po powrocie ze szpitala spał w swoim pokoju. Nigdy nie było z tym najmniejszych problemów. Usypiał jak aniołek i budził sie z uśmiechem A mi "wycieczki" na nocne karmienia jakoś zupełnie nie przeszkadzały
Stary 2012-01-13, 23:56   #3536
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Cytat:
Mnie na początku wystarczała jedna butelka 150ml, do której czasem zlewałam odciągnięte mleko, a czasem dawałam małej herbatkę. Wydawało mi się, że dużą butlą karmić takiego maluszka jest niewygodnie.
Stary 2012-01-14, 09:55   #3537
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
U nas łóżeczko nadal stoi w sypialni - planujemy przenieść synka dopiero na roczek.
Dla mnie to było dobre rozwiązanie - w nocy mały budził się co 2,5 - 3 h (zdarzały się nocki, że co 1,5h) - więc miałam blisko, żeby go nakarmić piersią. Do 0-1 w nocy karmiłam na siedząco, a jak się później budził to brałam do łóżka i karmiliśmy się na leżąco i obydwoje w nim usypialiśmy. Tak było chyba przez 2 miesiące - synek nie przyzwyczaił się do spania z nami - zresztą chyba bym nie miała nic przeciwko - przynajmniej na początku, bo teraz to tak się pzrekręca w łóżeczku, że gdyby to robił w naszym łóżku to musielibyśmy z mężem na podłodze spać

Możesz spróbować w pokoiku dzieciaczka, a jak się nie sprawdzi to przenieść do siebie

Jan Lubiński
Stary 2012-01-14, 14:24   #3538
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:

my mamy te http://allegro.pl/tommee-tippee-bute...000028895.html
od urodzenia 2 sztuki dostałyśmy , do roku karmiłam piersią.. na samym cycku była do ok 5 msc tzn. nie podawałam jej nic poza cyckiem do picia..
butelka słuzyła nam tylko do podawania mleka MM gdy np. gdzies musiałam jechac.
a potem gdy na uczelnie dojeżdzałam i piła z tych butelek moje albo MM

Dziś Michasia ma 20 miesięcy i te butelki nadal sa w stanie idealnym zmieniałam tylko smoczki..
teraz w sume od dawna mamy smoczek do kaszki.. ale pije z niej nadal mleko 2 x dziennie MM bo sie nie krztusi a szybko spija ( chodziło mi o to aby jak najmniej ssała smoka z butki i ten pokarm trzymała w buzi)

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-23, 14:06   #3539
Beata_Batumi
Zadomowienie

Moja córa od początku śpi sama w łóżeczku, ma stały plan dnia i zawsze było tak wieczorem: kąpiel, butla, łóżeczko, jak nie zasnęła od razu to się trochę pokręciła i zasypiałą prędzej czy później bez płączu, oczywiście czasami nie może zasnąć albo budzi się w nocy to ją biorę do łózka ale nie jest tak co noc. Łóżeczko mamy w sypialni.

Lilianka już z nami!
Stary 2012-01-23, 23:16   #3540
blueberry88
Zakorzenienie

A takie siedzisko do jedzenia dla dzieciaczka, przydało się kiedyś?
Coś w tym stylu: http://www.zabawkibobo.pl/img/655.jpg
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości