![]() |
#3001 | |||||
Przyczajenie
|
Dot.: Maine Coon poszukiwany do krycia :D
Oprócz tego, że zostaliśmy z Patią155 już na wstępie przyrównani do idiotów, to masz rację - nikt nie ujada ani nikogo nie obraża
![]() Cytat:
Cytat:
Moja dziewczyna zna się z tymi osobami od dziecka, znają się też rodziny. Wszyscy żyją w bliskiej ze sobą relacji i wszyscy są wielkimi miłośnikami zwierząt. Do końca opiekują się chorymi zwierzakami - niezależnie od rasy. Wszyscy byli, są i będą ze sobą w kontakcie. Trudno mi sobie wyobrazić takie okoliczności, które sprawiłyby, że którekolwiek z podopiecznych im zwierząt kiedykolwiek doznało by jakiejkolwiek krzywdy. Być może, jeśli wybuchnie wojna. W razie jakichkolwiek kłopotów, zwierzaki wracają do nas. Niestety, wszyscy tutaj popełniacie błąd atrybucji. Oceniacie nas przez pryzmat swoich przekonań i zwłaszcza w świetle słusznie nagłaśnianych incydentów ze zwierzętami w roli ofiary. Błąd polega na poddaniu ocenie zbyt małej ilości danych na nasz temat i naszej sytuacji. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czyżby wreszcie ktoś inteligentny? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3002 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3003 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie znam tych znajomych, ale nie wierzę, że żaden z nich nie wpadnie na pomysł, żeby swojego kociaka też rozmnożyć. Nie wierzę, że wszystkie kocięta po jego kotce znajdą odpowiedzialne domy. To jest po prostu nierealne. A do wszystkie przyczynicie się Wy. Wiem że i tak dopuścicie swoją kotkę i nasze argumenty nic nie zmienią w tej kwestii. Wy i Wasze marzenie związane z rozmnożeniem kota są dla mnie potwierdzeniem tego, że żadni z Was miłośnicy zwierząt i że nie macie bladego pojęcia o tym jak wygląda sytuacja zwierząt w Polsce. Wasze środowisko nie różni się więc od tych, z którymi miałam styczność i za każdym razem łapałam się za głowę myśląc "jak tak można traktować zwierzę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3004 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3005 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli weźmiecie drugiego kota bez rodowodu, nawet długowłosego - nie macie ŻADNEJ gwarancji, że kociaki będą długowłose. Jeśli urodzi się wam 7 zwykłych burasków. Co wtedy zrobicie? Bo ci chętni już nie będą chętni - tego możecie być pewni. Miałam ze schroniska kotkę pseudosyjamowatą z maluchami. Jej dwa kociaki były jak małe syjamki, ale były też zwykłe. Zresztą na miau jest mnóstwo przykładów, kiedy ktoś niedouczony naprodukował kolejnych burasków, bo myślał, że jak po weźmie dwa rasopodobne koty, to wyjdą mu "rasowe". Bzdura. Zrobicie co zechcecie, ale wkurza nas, że dokładacie się do bezdomności. Zabieracie się za coś o czym nie macie pojęcia. Dużo mniej bezdomnych zwierząt by było, gdyby każdy zadbał o własne podwórko i nie rozmnażał swoich zwierząt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3006 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2011-08-17 o 13:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3007 |
Raczkowanie
|
Specjalnie utworzyłam tu konto, tak mnie zbulwersowała ta sprawa.
Czupakabry, przyjmij do wiadomości kilka spraw: 1. kotów w Polsce jest o wiele za dużo i każdy kolejny miot powiększa nadpopulację, a tym samym przyczynia się do jeszcze większej bezdomności i cierpienia tych zwierząt. Co innego nie pomagać kotom, a co innego szkodzić im aktywnie. 2. macie chętnych na kociaki - jeśli naprawdę pragną mieć kota, to bez problemu sobie znajdą, nie muszą go brać od Was a Wy nie musicie im go dostarczać. Tysiące kotów wszelkich kształtów i umaszczeń szuka domów. 3. macie kotkę bez rodowodu i uprawnień hodowlanych. Nawet jeśli rodowód "odnajdzie się" to i tak nie oznacza, że kotka nadaje się do rozrodu - może przenosić geny chorobowe specyficzne dla rasy, może być nosicielką FIV lub białaczki, etc. Może to spowodować, że życie kociąt będzie krótkie i smutne. 4. Tak jak już tu powiedziano, jeśli pokryjecie kotkę o nieudokumentowanym pochodzeniu takimż kocurem, to nie wiecie, co wam z tego połączenia wyjdzie. 5. Patii napisała, że kotka jest po przejściach. Taka kotka może np. odrzucić kocięta i będziecie musieli się nimi opiekować non stop przez 3-4 tygodnie. Poza tym takiej kotce należy się przede wszystkim święty spokój, a nie trud ciąży, porodu i karmienia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3008 |
Zakorzenienie
|
zwykle znajomi mają to do siebie, ze się deklarują, dopóki kotów nie ma na świecie, a potem nagle 'coś im wypada', a to dziecko, a to alergia, a to przeprowadzka/ wyprowadzka lub święto Wojska Polskiego i nagle już nie chcą kociaka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3009 |
Wtajemniczenie
|
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
![]() ![]() a ten watek i dwa nowe konta założone w celu rozmnażania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3010 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
Jeśli kupisz psa z pseudohodowli, to nawet jeśli trafi Ci się zdrowy, fajny i podobny do rasy, to przyłożysz rękę do fatalnego procederu i wykańczania suki porodami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3011 | ||||
Przyczajenie
|
Ubolewam nad Twym nieszczęściem.
Cytat:
![]() A co z dzikimi kotami? Wykastrujemy wszystkie? Chcę to widzieć. Jak szkodzić? Te koty nie zasilą ulicy, pomimo, że nie nikt w to tutaj nie wierzy. Mimo wszystko chcąc prowadzić poważną rozmowę trzeba wyjść od pewnych założeń podstawowych. M.in. takiego, że Twój rozmówca nie kłamie. Cytat:
Cytat:
2. Weszłaś w obszar dywagacji. Póki co, nic nie wiemy bez rodowodu oraz badań. Cytat:
Ten argument do mnie trafia. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3012 | ||
Raczkowanie
|
Kastrujemy, owszem. W większości dużych miast funkcjonują programy sterylizacji kotów wolnożyjących.
Cytat:
Może Cię to nie obchodzić - ot, jakieś tam koty. Może trafi do Ciebie argument, że na utrzymanie schroniska w Wwie idzie w tym roku ponad 7 mln złotych, pochodzących z pieniędzy podatników. Nawet, gdyby uśpić wszystkie zwierzęta we wszystkich schroniskach, to w ciągu paru miesięcy znowu się przepełnią z powodu nadprodukcji. Cytat:
A wiesz chociaż, jakie to powinny być badania i co wykazać? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3013 |
Rozeznanie
|
mnie to zalatuje jakimiś dziećmi,które próbują być mądre i używać jak najwięcej "mądrych" słów, by zakryć swą niewiedzę i postawę typu,chcę, muszę,
a ile już takich zdecydowanych,ale jednak nie biorących przy adopcji widziałam, a takich kotów, rasowców jest pełno, nie rozumie ratowania zwierzęcia,który ma służyć do rozrodu, mimo,że swoje przeszedł,a kotki uczą się po rodzicach i ich zachowaniu, i dziękuje za takich miłośników,którym się nie podobają te kociaki,które są, po prostu ograniczeni ludzie i nikt nie da gwarancji,że te koty się spodobają, w sumie ten temat jest bez sensu,bo nikt na wizażu nie pomoże w ogłoszeniu, a wszelka dyskusja nie dociera,zresztą wiele już zostało napisane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3014 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Badania nie wszystkie i nie u kazdej rasy sa obowiazkowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3015 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rany... Żyjesz w jakiejś bajce. Też bym tak chciała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3016 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W pseudo nikt Cię nie zaprosi i nie pokaże wszystkich psów. Ludzi, którzy rozmnażają psy bez uprawnień można wrzucić to tego samego worka, gdyż oni nie dbają o dobro rasy, nie robią badań - bo im to nie jest potrzebne, nie sprawdzają przodków pod kątem chorób - bo nie ma rodowodów, więc nie mają jak tego sprawdzić, zresztą i tak po co, bo tego nie udokumentują. Niezależnie czy ktoś rozmnoży w domu, czy jest to fabryka szczeniąt, to i tak Ci ludzie postępują źle - nie robią nic dla rozwoju danej rasy a ją tylko "psują". Kryją swoją sukę psem, który im się podoba i tyle zachodu. Umówmy się co to za wybór reproduktora?! ![]() To, że jakieś badanie nie są obowiązkowe (jeszcze) nie znaczy, że hodowcy ich nie robią. Hodowcy, którzy dbają o swoje zwierzęta i są na bieżąco robią badania swoich psów nawet, gdy nie są obowiązkowe, np. u astów badanie w kierunku dysplazji nie jest obowiązkowe a hodowcy je robią (chociaż to kosztuje). Właśnie od takich hodowców powinno kupować się psy.
![]() |
![]() |
#3017 |
Zadomowienie
|
W kazdej dziedzinie zycia sa czarne owce...Malo to lekarzy ktorzy partacza leczenie czy biora gruube lapowki?Malo to korupcji wsrod urzednikow,policji?
I co?Jakos kazdy chodzi do lekarza,zglasza sie do policji w razie wypadku i musi odwiedzac urzad... To ze ktos robi przekrety nie oznacza ze cale srodowisko hodowocow takie jest! Ja znam na cale szczescie naprawde dobrych ludzi -hodowocow.... I nie moge powiedziec na nich zlego slowa... Ba!Ci hodowocy nieraz ratuja schroniskowe bidy i pomagaja w ich strzyzeniu czy finansowo w leczeniu...A wcale nie musza bo maja swoje rasowe zdrowe psy... Nie rozumiem nagonki na hodowocow.... A pseudo to sa cacy tak?Skoro hodowcy sa zli... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3018 |
Zakorzenienie
|
Mój "pers" jest żywym przykładem, że chociaż śliczny nie miał szczęścia w życiu. Zanim trafił do nas wielokrotnie zmieniał domy i jego pierwsi właściciele nie dostali go za darmo, tylko przejechał prawie całą Polskę, znad morza aż na Dolny Śląsk i został kupiony (co prawda w pseudohodowli, bo nie ma rodowodu). My jesteśmy jego 7 domem i ostatnim i przy każdej wizycie u weta każdy zachwyca się "jaki piękny" itp. Jakoś jego uroda nie zagwarantowała mu szczęścia w życiu. Gdyby nie my trafił by do schroniska, a to i tak optymistyczna wersja, bo miał zostać wypuszczony do lasu
![]()
![]() |
#3019 |
Zadomowienie
|
zgodnie z nowa ustawa o ochronie zwierzat ktora weszla wczoraj w zycie
zakazuje sie rozmnazania zwierzat w nie zarejestrowanych hodowlach ![]() tak wiec-pseudohodowle beda scigane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3020 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3021 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Weszła w życie, super !!!! Skąd masz tą info? To co teraz zrobią z ogłoszeniami zwierząt bez rodowodów na allegro i innych portalach ???? Jeśli chodzi o temat to nie ma już co dyskutować - jak "grochem o ścianę". Myślę, że temat powinien zostać zakończony.
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2011-08-19 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3022 |
Zadomowienie
|
http://www.tvn24.pl/12690,1714472,0,...wiadomosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sukce...wiadomosc.html nie wiem jak bedzie z przepisani wykonawczymi,ale mam nadzieje ze beda za takie rozmnazanie surowe kary ![]() ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-08-19 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3023 |
Zakorzenienie
|
tez zaczelam szukac szybko w w necie
http://www.kociadolina.pl/aktualnosc...zwierzat-.html i rzeczywiscie jest taki punkt, i do tego kary w koncu wieksze za znecanie, tylko, zeby sądy nie robily tak jak do tej pory ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- to teraz mi powiedzcie jak sie wie o takiej hodowli, ze ktos rozmnaza i sprzedaje to gdzie to zglosic, bo chyba trza kablowac, zeby to skutkowalo
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3024 |
Rozeznanie
|
Garadiela, dzięki
![]() Myślę, że trzeba dzwonić do SM lub na policję, a może i do TOZ a potem sprawdzać co się ze sprawą dzieje. Może wreszcie będzie można mieć wpływ na to niekontrolowane rozmnażanie....
![]() |
#3025 |
Raczkowanie
|
Projekt nowelizacji trafił dopiero do Senatu.
A poza tym i tak ma obowiązywać dopiero od 01.01.2012r., więc na razie nie ma co kablować... No chyba, że do Urzędu Skarbowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3026 |
Zadomowienie
|
zawsze jest tez urzad skarbowy
![]() ![]() Bardzo bardzo dobrze,moze w koncu sie skonczy babci sranie i skonczy sie rozmnazanie pieskow i kotkow bo ladne ![]() ![]() ![]() A dla tych co chca zobaczyc kto glowosal a kto nie... http://orka.sejm.gov.pl/Glos6.nsf/nazwa/98_6/$file/glos_98_6.pdf (moze by wydzielic watek o ustawie bo sie robi off) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3027 |
Rozeznanie
|
Garadiela, robi się offik
![]() ![]() ![]() Albo przenieśmy się do tego: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=482119
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2011-08-19 o 12:13 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3028 |
Raczkowanie
|
Nie wszystkie hodowle są dobre, dlatego trzeba je jak najdokładniej prześwietlić przed kupieniem zwierzaka, a nie kierować się tylko tym, żeby było tanio i blisko
![]() Rozmnażanie zwierząt bez odpowiedniej wiedzy jest działaniem na ich szkodę. U mnie na osiedlu są całe tabuny "yorków" - każdy ma inną głowę, inną kufę, inną wielkość... Ale każdy "rasowy"... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3029 |
Zadomowienie
|
ok,uciekam na ustawe do tego watku co podalas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3030 |
Raczkowanie
|
Hehe witaj imiennieczko
![]() ![]() A żeby nie było offa- byliście na sopockiej wystawie? My z TŻ byliśmy, zobaczyliśmy rase o ktorej myślelismy jako o pierwszym domowniku (norwich terrier) pokazałam TŻ moje ukochane corsiaki (tu już był zdecydowanie mniej zadowolony) ![]() ![]() Jesteśmy umówieni z hodowcami na wizyte, także jak sie uda to juz na wiosne zawita u nas pierwszy szczeniur- trzymajcie kciuki dziewczyny mocno mocno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.